http://www.rahsiainternet.com/pakej
Workshop Jutawan Internet

#1 Workshop Jutawan Internet, Irfan Khairi
Pelajari cara memulakan perniagaan Internet dari rumah dalam masa 7 hari. Workshop Perniagaan Internet #1 Irfan Khairi akan di adakan di Kuala Lumpur

Kuala Lumpur, Sabtu 13hb Februari 2010


Kita sedia tahu networking tu penting dalam perniagaan kan?

Lagi ramai kita kenali, lagi besar network kita… maka lagi besar peluang kita mendapatkan bantuan bila perlu dari segi network perniagaan.

Namun begitu, mentor saya pesan…

Irfan, network besar pun tak guna… apa yang penting adalah kualiti network kita

Sememangnya benar. Tak kira la kalau kita ni pandai berkawan, dan punyai ramai kawan, tetapi, tak semestinya ia adalah baik untuk perniagaan kita. Bak kata orang, kawan yang gelak ketawa mudah di cari. Tetapi kawan menangis susah (lebih kurang) ;)

Samalah juga dalam network perniagaan, dimana kebanyakan network kita, sebenarnya kurang berguna.

Kalau diikutkan undang-undang Pereto 80/20 rule, ini bermakna, kalau kita ada 10 kenalan dalam network perniagaan kita, sebenarnya 2 yang paling berguna sekali. Kalau kita ada 100 kenalan network perniagaan, maka, 20 network kita yang sangat-sangat berguna!

Oleh itu:

  1. Tambahkan lebih ramai networking dalam perniagaan anda. 100… 200… 300… kerana 80% daripadanya besar kemungkinan tidak dapat membantu kita. Hanya 20% yang berkualiti dan dapat sama-sama membangunkan perniagaan
  2. Kaji senarai network/kenalan perniagaan anda. Ambil kertas dan tulis nama mereka dan industri mereka. Bulatkan mereka yang anda rasakan dalam 20% yang dapat membantu anda. Senaraikan apa yang mungkin mereka boleh membantu anda dan anda boleh membantu mereka. Fikirkan win-win situation.
  3. Lakukan apa yang ANDA BOLEH BANTU MEREKA terlebih dahulu! Bukan tunggu, atau minta mereka bantu anda. Anda yang perlu ambil langkah pertama

Networking adalah strategi perniagaan. Apabila bercakap tentang strategi, perlu mempunyai planning. Dan planning yang terbaik adalah dengan anda duduk & tuliskannya di atas kertas supaya anda dapat bezakan antara network berguna & network kurang berguna…

ps: Jangan pula write-off atau abaikan network yang kurang berguna, kerana, mungkin secara direct mereka tak dapat memabntu anda… tetapi, network atau kenalan kepada mereka dapat membantu anda pula! Nama pun networking so, kena fikir 2-3 level ;)

Pendapat Anda? [14] Comments

Tip Satu Minit yang berkaitan:
  • Networking- kualiti, bukan kuantiti
  • Tip Satu Minit Network
  • Minggu Pelanggan Tanpa Had: Tip untuk mendapat network berkualiti
  • StormReaders Network - pendaftaran bermula

  • Sedikit posting santai hari ni, nak kongsikan kisah saya & kenalan saya yang tak asing (bukan makhluk asing) Abang Abu. Kalau anda sering mengikuti blog ni, pastinya anda kenal dah dengan Abang Abu terutamanya yang menyertai konvensyen Dari Kosong Sampai Jutawan bulan lepas.


    Saya & Abang Abu di Jom Heboh 2009

    Saya & Abang Abu dah kenal lama dah…  hampir 3 tahun. Abang Abu juga adalah business partner saya di Singapura. Setiap kali berjumpa, pastinya kami kongsikan idea-idea perniagaan dan strategi perniagaan. Abang Abu memang saya respect sebab banyak idea-idea yang kreatif dihasilkannya seperti Simpan Challenge.

    Satu quote yang saya & Abang Abu amalkan adalah (saya punya favorite quote bila jumpa Abang Abu)…

    Abang Abu… kalau kita tak buat- BERDOSA!

    Haaa… apa maksud quote saya tu?

    Setiap kali berjumpa Abang Abu kami akan bincang idea-idea baru, strategi perniagaan baru, kaedah terkini dan sebagainya dalam menjalankan perniagaan. Dan, tiap kali kalau ada idea yang kita dapat, saya akan kata “Kalau kita tak buat berdosa!”

    Maka, lepas tu… pastinya apa yang dibincangkan akan di lakukan sehingga berjaya (atau gagal… janji buat kan?)!

    You see, bagi saya, ilmu yang TIDAK DIAMALKAN adalah sia-sia sahaja. Dan perkara yang sia-sia adalah berdosa bukan?

    Allah SWT amat murka pada mereka yang berbicara dan dalami ilmu, tetapi tidak mengamalkannya.

    Hai orang-orang yang beriman, mengapa kamu mengatakan apa yang tidak kamu perbuat? Amat besar kemurkaan di sisi Allah bahwa kamu mengatakan apa-apa yang tiada kamu kerjakan“. (As-Shaff:2-3)

    So, itulah maksud saya & Abang Abu. Kalau kita punyai idea, kalau kita punyai ilmu, kalau kita punyai niat, kalau kita punyai matlamat, kalau kita punyai kehendak…. TETAPI, kita tak amalkan, tak lakukan dan tak meneruskan, maka….

    KALAU KITA TAK BUAT… BERDOSA!

    Dan kita termasuk saya yang banyak membaca blog ini, buku-buku ilmiah yang lain, atau sertai kursus dan majlis ilmu yang lain… kalau tak amalkan apa yang diajar, berdosa tak? ;)

    Renung-renungkan & selamat beramal (pinjam dari guru saya Prof Izzi… kena lagukan sikit)

    Pendapat Anda? [20] Comments

    Tip Satu Minit yang berkaitan:
  • Antara minat, passion dan wang
  • Buku & DVD
  • Tiru, ciplak dan copy… semua sama
  • Kurangkan perasaan malu

  • Satu konsep yang ingin saya perkenalkan kepada anda, iaitu kuasa “Tambah Kosong”

    Apa maksudnya?

    Dalam perniagaan (ataupun hidupan harian), sudah tentunya kita mempunyai matlamat. Contohnya, berapa ramai kita hendak berjumpa prospek hari ini? Berapa ramai kita hendak pelanggan minggu ini? Berapa banyak keuntungan kita inginkan bulan ini?

    Sebagai contoh:

    • Dalam perniagaan MLM, hari ni kita nak jumpa 3 orang prospek
    • Dalam perniagaan spa, minggu ini kita inginkan 20 pelanggan
    • Dalam perniagaan Internet, bulan ini kita inginkan keuntungan RM4,000

    Ok… itu matlamat kita. Sememangnya ianya amat penting untuk kita mempunyai matlamat. Tetapi, apa kata kita aplikasikan kuasa “Tambah Kosong” pada apa sahaja matlamat kita. Ertinya, tambah satu (atau dua) kosong pada hujung angka matlamat kita. Jadi…

    • Fikirkan dalam perniagaan MLM, hari ini bukan 3 prospek menjadi matlamat kita, tetapi 30!
    • Fikirkan dalam perniagaan spa, minggu ini bukan kita inginkan 20 pelanggan, tetapi 200!
    • Fikirkan dalam perniagaan Internet, bulan ini bukan kita inginkan RM4,000, tetapi keuntungan RM40,000!

    Dengan menambahkan kosong pada angka matlamat anda, anda menggandakan lagi matlamat anda supaya ianya menjadi besar. Minda anda juga akan menjadi lebih kreatif untuk mencapai matlamat yang lebih tinggi.

    Bila besar matlamat kita, maka besarlah pencapaian kita. Shoot for the stars, if you miss, you will still get the moon!

    Hebatkan kuasa “Tambah Kosong”? :)

    Pendapat Anda? [15] Comments

    Tip Satu Minit yang berkaitan:
  • Kuasa tiga untuk menarik pelanggan
  • Konvensyen Dari Kosong Sampai Jutawan
  • Fikir di luar kotak
  • SoHo: Besar tidak semestinya bagus!

  • Pastinya semua orang mengenali Jackie Chan- ikon Asia yang paling popular di mata dunia. Saya sendiri pun minat aksi-aksinya.

    Tapi, tahukah anda, sebelum Jackie Chan popular, beliau berusaha untuk mempelajari Tae Kwando, Judo, Wing Chung dan seni mempertahankan diri yang lain selama 18 jam setiap hari?

    Pernah dengar nama Lance Armstrong? Cancer survivor yang memenangi Tour De France berkali-kali. Tahukah anda selepas beliau pulih dari kanser, beliau hanya mempunyai 2 matlamat dalam hidupnya- iaitu memenangi Tour De France, dan membesarkan anaknya dengan sihat.

    Setiap hari, dari pagi hingga malam, beliau berlatih untuk memenangi Tour De France dan tidak melakukan benda lain. Ditulis dalam bukunya “Anything else was secondary and an unnecessary distraction”

    Dan siapa tidak mendapat inspirasi dari ratu squash Nicole David. Dalam laporan pernah mengatakan beliau berlatih lebih dari 8 jam setiap hari.

    Lihat kembali industri kita sendiri. Sanggupkah kita mengikut jejak langkah ikon-ikon ini yang kesemuanya kini multi-millionaire? No short cut to success, tapi masih lagi ramai ingatkan boleh jadi kaya dengan cepat & mudah.

    Ketika saya mengejar impian saya, saya cuma tidur 3-4 jam setiap hari!  :)

    Pendapat Anda? [46] Comments

    Tip Satu Minit yang berkaitan:
  • Melabur untuk ilmu… berapa banyak RM?
  • Kerja susah vs kerja mudah
  • Menjadi Mentor Jutawan
  • Bukan semua berita baik apabila anda berjaya!

  • Sedikit pengumuman, bagi mereka yang ingin mendapatkan buku-buku ilmiah daripada Telaga Biru Sdn Bhd, (termasuk buku-buku saya) kini boleh dapatkannya melalui kedai online StormReaders. Satu usaha untuk memudahkan lagi anda mencari ilmu-ilmu yang baik!

    Stormreaders sebenarnya merupakan sebuah anak syarikat kepada Telaga Biru  Sdn Bhd, sebuah syarikat bumiputera Islam yang telah beroperasi sejak 1997 yang berpengalaman menerbitkan produk-produk Islam yang disampaikan oleh ikon-ikon  terkenal Negara seperti Dato` Dr Hj Mohd  Fadzilah Kamsah , Ustazah Siti Nor Bahyah , Zahazan Mohamed, Irfan Khairi, Ustaz Zaharuddin, Dato Hj Ismail Kamus dan lain-lain dalam berbagai format melibatkan cenderahati, kaset, CD, VCD dan buku.

    E-shop ini juga adalah untuk mereka yang menyertai StormReaders membuat jualan secara online. Oleh itu, bila anda sertai StormReaders, anda juga telah memulakan perniagaan Internet dan mendapat 20%++ atas setiap jualan buku ikon-ikon motivator & agama di atas. So, sekiranya anda berminat menjalankan perniagaan Internet menjual buku-buku Telaga Biru Sdn Bhd, boleh menyertai StormReaders.

    Sekiranya anda ingin menyertai StormReaders, iaitu perniagaan berangaian (MLM) yang 100% patuhi syariah, klik di sini untuk mendapat keterangan lanjut taklimat yang bakal diadakan. Juga, saya ada menulis tip percuma bertajuk “6 Kaedah Mudah yang RAMAI Terlepas Pandang untuk Menambahkan Prospek Perniagaan Berangkaian (MLM) Mereka”  bagi mereka yang minat/terlibat dalam perniagaan berbentuk berangkaian. Klik di sini untuk mendapatkannya.

    Jangan lupa dapatkan buku-buku Telaga Biru Sdn Bhd (terutamanya buku saya ;) ) melalui laman e-shop di atas! ;)

    Pendapat Anda? [18] Comments

    Tip Satu Minit yang berkaitan:
  • StormReaders Network - pendaftaran bermula
  • Storm Readers - MLM 100% Syariah compliant
  • Mengapa ramai masih ragu-ragu membuat belian di Internet?
  • Perniagaan Internet B to B - maksima keuntungan

  • Mungkin anda mengenali seorang yang “perfectionist”, iaitu, kalau nak melakukan apa-apa, perlu lakukannya 100% perfect. Mungkin juga anda adalah seorang perfectionist.

    Masalahnya dengan perfectionist adalah, ianya akan mengambil masa yang lama untuk melakukan sesuatu, mungkin juga tak mulakan langsung. Kerana ingin menjadikannya 100% sempurna. All perfect.

    perfect.jpg

    Tidak salahnya menjadi perfectionist sekiranya terbukti ia telah banyak membantu anda. Tetapi, sekiranya menjadi seorang perfectionist hanya melewat-lewatkan sesuatu kerja, atau langsung tidak mulakan sesuatu perniagaan kerana nak pastikan semuanya PERFECT atau SEMPURNA, maka, di situ timbulnya masalah.

    Saya ada mengenali seorang kawan saya ni, dari duluuuu lagi nak mulakan perniagaan. Tetapi, dari dulu sampai kini, masih mencari ilmu, masih research, masih survey… sampai makan masa bertahun-tahun tak mulakan perniagaan… sebab dengan alasan, tak cukup ilmu lagi untuk mulakan perniagaan. Dirinya inginkan ilmu sepenuhnya & sempurna sebelum mulakan perniagaan.

    Pastinya itu adalah kesilapan yang besar, kerana ILMU tidak akan CUKUP. Kalau belajar ilmu baru, sudah tentunya ada lagi ilmu lain yang belum belajar.

    Nasihat saya, tak perlu jadi seorang “perfectionist” sekiranya ia hanya melewatkan matlamat kita. Sesuatu yang sempurna bagi kita (contoh: produk) mungkin belum lagi sempurna untuk orang lain (contoh: pelanggan). Go ALL OUT sementara motivasi dan momentum anda miliki. Cari ilmu dan juga perbaiki perniagaan kita along the way. Tak perlu tunggu sampai segala-galanya 100% perfect!

    Pendapat Anda? [25] Comments

    Tip Satu Minit yang berkaitan:
  • Tak perfect lagi!
  • Ingin mulakan perniagaan, tapi tiada idea…
  • Bila ada masalah… terdapat penyelesaian
  • 10 orang terkaya Malaysia rugi berbillion

  • Semalam berlangsungnya Konvensyen Dari Kosong Sampai Jutawan yang diadakan di Berjaya Time Square Convention Center. Insyaallah nanti-nanti saya postkan gambar2 di sini… belum sempat dapatkannya lagi.

    Antara speaker yang terlibat adalah saya, Azman Ching, Billi Lim, Chef Li dan Abang Abu. It was a great event dan banyak maklumat dan tips di kongsikan di konvensyen jutawan pertama ini.

    Satu tip yang saya dapat dari Billi Lim, Failure Guru ingin saya kongsikan bersama. Ketika sesi soal jawab, beliau ditanya…

    Bila nak tahu sama ada kita patut berhenti dari melakukan sesuatu akibat kegagalan demi kegagalan dilalui…

    Jawapan Billi adalah (lebih kurang sebab saya x pandai ikut cara cakap Billi)

    Lu aaa… kalau sudah gagal lor… salah siapa? salah lu lor…. kalau sudah cuba… benda yang sama… 5 kali, gagal gagal gagal… maksudnya, lu yang salah… lu tak belajar dari itu kesilapan lor. kalau lima kali sudah gagal… maksudnya, satu, lu tak belajar dari kesilapan. dua, mungkin keadaan buat lu gagal, dan ketiga, industri itu, bukan untuk lu…

    so, cari industri lain lor… betul tak betul??? (trademark billi)

    Dari fahaman saya, maksudnya, kalau anda dah cuba 5 kali dalam sesuatu industri, tetapi, tetap gagal… anda perlu salahkan diri sendiri dulu kerana, kegagalan ertinya tidak belajar dari kesilapan. Tetapi, sekiranya sudah habis ikhtiar, tetapi tetap gagal juga… ertinya, perniagaan yang anda lakukan, bukanlah yang sesuai untuk anda.

    Jadi, 5 kali boleh dikatakan sebagai tanda untuk anda usaha sedaya upaya, belajar dari kesilapan, tambahkan ilmu seberapa banyak yang mungkin… TETAPI, sekiranya GAGAL juga…

    Maka, industri/perniagaan yang anda lakukan itu bukanlah untuk anda. So, apa kata anda cuba perniagaan/industri lain…

    * Harapnya betul la terjemahan saya apa yang Billi cakap ;)

    Anyway, Konvensyen Dari Kosong Sampai Jutawan was great. Dapat saya berjumpa dengan dua mentor saya yang dah lama tak jumpa, Billi Lim & Chef Li!

    ps: saya nak tekan kan… kalau gagal, dan kita tak belajar dari kegagalan dan tak cari ilmu untuk menjayakan kegagalan tersebut, ianya adalah 100% salah kita!

    pps: bergurau je ya Billi. Saya & Billi memang suka bergurau… kalau anda pernah dengar ceramahnya, pasti tau Billi ni memang kelakar…

    Pendapat Anda? [21] Comments

    Tip Satu Minit yang berkaitan:
  • Bersama Jutawan yang GAGAL! Billi Lim
  • Mentor Jutawan: Billi Lim, Jutawan Berani Gagal
  • Apa yang bermain dalam kepala usahawan berjaya?
  • Bila cartoon memberi motivasi

  • Lakukan sedikit MAGIC!… bukan maksudnya anda sebagai usahawan perlu membuat magic seperti David Blane atau Chris Angel atau Cyril… tetapi, anda tetap boleh melakukan satu magic kepada pelanggan anda dengan melakukan suatu “magic moment”

    Apakah itu Magic Moment?

    Menurut pakar perniagaan Jay Abraham, Magic Moment adalah satu keadaan atau lebih tepat lagi, satu PENGALAMAN yang dialami oleh pelanggan anda yang mereka tidak akan lupakan untuk jangka waktu yang panjang. Silap-silap, sampai bila-bila takkan lupakan.

    Saya permudahkan dengan contoh dibawah…

    Anda makan di restoran, ambik nasik, pilih lauk, ayam… sayur… ikan… kuah kari… dan lakukan pembayaran. On the way nak berjalan ke meja anda, anda terhilang balance, and terjatuh (salah anda sendiri… bukan sebab lantai licin atau terlanggar kucing). Habis nasi dan lauk pauk anda jatuh ke lantai. Adoi!

    Tetapi, pemilik kedai itu, datang kepada anda dan bawakan kepada anda nasi, ayam, sayur, ikan & kuah kari yang baru dan suruh anda makan je. On the house!

    Apakah perasaan anda? (selain daripada malu kena pandang pelanggan lain anda yang tersungkur ;) ). Pastinya satu pengalaman yang baik yang diberikan oleh pemilik restoran tu bukan? Itulah dia nya pemilik tersebut menciptakan satu “Magic Moment”

    Menciptakan “Magic Moment” bukan suatu yang boleh dipelajari daripada buku teks perniagaan atau universiti sekali pun, tetapi, ianya lebih kepada EQ (Emotional Intelligence). Selami diri pelanggan dari segi emosi, dan fahami keadaan mereka. Anda akan dapat mencipta satu Magic Moment yang akan diingati sampai bila-bila.

    Lepas ini, kalau anda nak makan, anda pergi mana? Sudah tentu restoran itu lagi bukan?

    Pendapat Anda? [28] Comments

    Tip Satu Minit yang berkaitan:
  • Kurangkan janji, lebihkan keputusan
  • Perniagaan Internet… perlu 3 bulan (Magic Number)
  • Kejayaan NizalTalk! - Komunikasi Efektif
  • Beri balik - give back!

  • Tahniah diucapkan kepada Telaga Biru Sdn Bhd kerana telah menubuhkan StormReaders Network, sebuah syarikat MLM yang 100% syariah complient menjual buku-buku ilmiah dan keagaamaan. Berikut adalah sedikit pengenalan StormReaders melalui video yang memaparkan ikon-ikon yang tidak asing lagi…


    Ramai juga yang bertanya bagaimana hendak menyertai StormReaders. Sekiranya anda berminat untuk mengetahui keterangan lanjut, isikan borang di bawah, dan anda akan dihantar maklumat lanjut secepat mungkin.

    ps: StormReaders adalah satu-satunya perniagaan berbentuk network yang saya endorse dan beri sokongan sepenuhnya. Mengapa? Baca komen saya di bawah… ;)

    Pendapat Anda? [42] Comments

    Tip Satu Minit yang berkaitan:
  • Storm Readers - MLM 100% Syariah compliant
  • Networking- kualiti, bukan kuantiti
  • Kedai online @ e-shop StormReaders
  • Network berguna vs Network kurang berguna

  • Salam,

    Sedikit pengumuman daripada saya. Suka saya umumkan kewujudan perniagaan MLM bernama StormReaders (Bukan Storm Riders!) yang merupakan sebuah program MLM yang 100% syariah compliant dan menerima sokongan/endorse daripada saya.

    storm.gif

    Apa yang dijual di bawah StormReaders? Itu yang menariknya… jawapannya- buku-buku di bawah Telaga Biru Sdn Bhd, dimana kebanyakannya buku-buku motivasi, keagaamaan, koleksi hadis & doa, dan perniagaan dan banyak lagi termasuklah buku-buku saya ;)

    Bagi saya, perniagaan MLM StormReaders adalah sesuatu yang unik kerana jarang kita mendengar perniagaan MLM dilakukan untuk bahan-bahan ilmiah. Bukan sahaja menjana pendapatan melalui perniagaan, tetapi juga dapat menyebarkan ilmu yang baik.

    Buku-buku Telaga Biru Sdn Bhd termasuk buku2 saya, Dato Fadzilah Kamsah, Ustazah Norbahyah, Prof Izzi, Ustaz Zahzan, Ustaz Zaharuddin dan ramai lagi. So, boleh dikatakan, bahan-bahan ilmiah yang dihasilkan adalah berkualiti.

    stormreaders.jpg

    Berita baiknya yang saya ingin war-warkan kepada anda adalah,  Sabtu ini, bersamaan  9hb Januari, akan diadakan majlis pelancaran StormReaders!

    Dan sepertimana, kita semua tahu, dalam konsep MLM, mereka yang sertai pada awal rangkaian mendapat pelbagai advantage. So, bagi anda yang berminat untuk mengetahui lanjut, jom sertai. Insyaallah saya juga akan turut berada di sana untuk memberi sokongan pada penerbit, mentor & rakan-rakan Telaga Biru Sdn Bhd. Beberapa ikon-ikon motivator lain juga akan turut hadir. Pesanan daripada StormReaders…

    Assalamualaikum wbt,

    Anda dijemput hadir ke majlis pelancaran MLM 100% syariah:

    STORMREADERS NETWORK (anak syarikat Telaga Biru Sdn Bhd)

    yang akan diadakan di

    Dewan Komuniti Bandar Manjalara, Kepong, KL

    pada Sabtu ini 9 Januari 2010 jam 2.00 petang.

    Ustaz Zahazan (Penasihat Syariah Stormreaders Network Sdn Bhd) akan turut memberi ceramah bertajuk “Budaya Ilmu dan Keberkatan Rezeki.” Masuk adalah PERCUMA!

    Best Regards

    Faruq Zahran
    PR Exect of Telaga Biru Sdn Bhd

    Saya mengikuti perkembangan StormReaders sejak idea ini diilhamkan pada 2008 lagi, dan sejak itu, bermacam-macam proses yang dilalui untuk memastikan sistem MLM yang dijalankan adalah 100% syariah compliant. Mana taknya, dengan ikon seperti Ustaz Zahzan & Ustaz Zahariddin sebagai penasihat, pastinya segalanya dipantau dengan penuh teliti.

    Sekiranya anda berminat menjalankan perniagaan berbentuk MLM, saya amat cadangkan program MLM StormReaders oleh kerana produk ilmiah sebagai produk jualannya. Sambil menjana pendapatan 9/10 dalam perniagaan, sambil-sambil berdakwah ilmu-ilmu yang baik. Nothing better!

    ps: StormReaders juga boleh dijalankan 100% secara online oleh kerana peserta akan diberi e-store untuk menjual buku/mendapatkan downline melalui Internet. Sertai sesi diatas untuk keterangan lanjut ;)

    Pendapat Anda? [52] Comments

    Tip Satu Minit yang berkaitan:
  • Simpan Challenge di MHI, TV3
  • Kedai online @ e-shop StormReaders
  • Baca… jangan tak baca
  • StormReaders Network - pendaftaran bermula

  • Zaman sekarang terlalu banyak iklan diluar sana. Kebanyakan masanya manusia dah tak lut dengan iklan. Dalam sehari secara average, kita terdedah kepada lebih 500 iklan. Tetapi kita tak pernah perasan kan?

    Pernah saya travel dari KL ke KLIA, sepanjang highway nak menghala KLIA tu, saya kira lebih dari 100 papan tanda iklan (billboards). Kalau tak kira, for sure saya tak perasan punya sampai seratus lebih papan tanda… (takde kerja kira billboard)

    getfit.jpg
    Contoh iklan yang kurang efektif

    Anyway, tip saya hari ini adalah iklan adalah amat penting zaman ini. Tetapi dengan terlalu banyaknya iklan di luar sana, orang ramai pasti sukar untuk perasan iklan yang kita lakukan.

    Oleh itu, zaman sekarang, iklan boleh dikatakan sebagai kurang efektif. Zaman ini, adalah zaman informasi. Untuk menarik minat orang ramai, kita berikan informasi.

    Ini kerana, manusia masih lagi lut dengan informasi.

    fatb.jpg
    Iklan yang lebih efektif berbentuk informasi!

    Dalam iklan yang kita lakukan, muatkan informasi-informasi menarik seperti masalah yang produk kita selesaikan, jaminan produk kita, testimonial pelanggan, manfaat produk kita kepada orang ramai.

    Zaman ini, informations sells. Oleh itu, bukan ikan semata-mata iklan. Tetapi, iklankan informasi perniagaan kita ;)

    Pendapat Anda? [25] Comments

    Tip Satu Minit yang berkaitan:
  • Perniagaan produk, perkhidmatan atau informasi?
  • Perniagaan produk informasi & motivasi diri
  • Irfan Khairi - Terhangat di pasaran!
  • Maksima pulangan melalui program affiliate

  • Next Page »