Antara minat, passion dan wang

Thank you for all the birthday wish! Cinta Strawberry pun dah balik ke rumah… so, it’s back to work everybody! 🙂

Sebut tentang “kerja”, ada beberapa perkara yang kita selalu dengar:

  1. Buat kerja yang kita suka (passionate), so, ia tidak menjadi satu kerja…
  2. Mulakan perniagaan kerana minat… bukan kerana duit. Duit akan datang kemudian…
  3. Kalau takde / tak tahu minat dalam apa-apa bidang macam mana nak mulakan perniagaan?

How true is it? Betul ke 3 kenyataan di atas?

Mungkin ada yang kata:

  1. Tak semestinya kita lakukan apa yang kita minat… asalkan kita mula sahaja!
  2. Kalau keadaan kewangan sedang tertekan, sudah pasti kita lakukan kerana duit dulu… bukan minat!
  3. Saya tak tau minat apa… atau terlalu banyak minat… macam mana nak mula? Tak boleh mula ke?

Apa pendapat anda pula? Kali ini sesi “bincang-bincang”… perbincangan ilmiah 😉

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) 😉

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ;)

55 thoughts on “Antara minat, passion dan wang

  1. .. help ur self … banyak doa… semoga Tuhan tolong tunjuk jalan …Tujuan biz ialah nak keuntungan = duit,tapi tak tau nak biz ape ye… kepala otak ni dah jam semak … pening je… fikir nak buat own produk … tapi nak hasilkan apa produk ye.. mana ada manusia yang minat terhadap kerja.. nak hidup d dunia ni perlu ada duit… lain lah kita ni keturunan anak orang kaya.. biz past past time bolehlah kaitkan dengan minat..maklumlah duit dah banyak makan berpuluh keturunan pun tak habis sentiasa freedom hepi je… salam semua members

  2. Saya dah fed-up memaksa diri membuat sesuatu yang tak minat (buat-buat minat tapi tak minat) semata-mata untuk membuat duit. Kesimpulannya.. buatlah apa yg minat, duit datang kemudian.. apa-apa minat pun kalau difokus betul-betul garenti ada jalan untuk dijadikan sumber pendapatan!

  3. ya ah.macam mana mau buat 2 ah.kalau kita berenti kerja nanti apa mau kita makan.utang banyak ampir keliling pingang.anak banyak.utang rumah utang kereta.tolong bah

  4. Jgn abaikan kebolehan dan minat yg ada pd diri sendiri. Modal saya hanya RM300 utk beli radio. Seminggu sekali saya akan mengajar Aerobik pd org awam. Dapat income balik, (RM30x4minggu)=RM120x11bulan=RM1320x3tahun=RM3960. Duit ni saya terus menabung dlm ASB dan x usik langsung. Memang rasa puas bila dah tengok hasil titik peluh kita tercatat dlm buku ASB.

  5. saya pun pada mulanya buka mini cyber bisnes kecil²lan saja..tapi memandangkan tiada minat dan bisnes pun x pandai berkembang²…so start baca beberapa buku motivasi sentuh pasal minat barula terfikir sb diri x masuk dlm bisnes cyber tu, thats why la sya x berapa kisah sangat untung atau ruginya bisnes cyber. So sekarang sya dah tahu bidang yg sya minat dan dah target 5/10 years dari sekarang nak buka Bakery jenama sendiri…dalam masa yg sama skrg saya dah start simpan duit fikirkan utk kegunaan sbg modal nanti dan tengah mengikuti kursus² buat Bakery dan sebagainya…saya seiringkan minat dan duit utk memulakan perniagaan baru 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.