Kenapa tidak ada keyakinan diri?

Soalan favourite yang sering orang ramai tanya saya ketika buat talks (atau jumpa tepi jalan!) adalah…

Masalah utama saya adalah tidak mempunyai keyakinan diri…

Memang itulah soalan yang PALING RAMAI tanya. Kadang-kadang sekali buat talk, 4-5 peserta lepas talk akan sebut tentang mereka tidak yakin dengan diri sendiri kepada saya. Saya pun beri kan beberapa tip (nanti saya kongsikan di sini) 🙂

Tak yakin dengan diri sendiri, low self esteem, tidak percayakan diri sendiri dan sebagainya. Semuanya lebih kurang sama sahaja.

Hari ini saya nak tanya pendapat anda pula. Mengapa kita tidak punyai keyakinan diri berbanding dengan orang lain yang berjaya? Apa yang buat kita tak yakin dengan diri sendiri? Sekiranya anda dulu tak yakin dengan diri sendiri, kini dah yakin dengan diri sendiri… apa kata anda kongsikan pengalaman. Apa yang anda lakukan untuk membina keyakinan diri anda?

Mari bincang-bincang  🙂

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) 😉

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ;)

114 thoughts on “Kenapa tidak ada keyakinan diri?

  1. sy x yakin lgsung dlm dr sy, klu sy buat ssuatu, sy x yakin sy akan berjaya.. 1 lgsy xbleh kna tegur, sy akan rasa down, sy xda semangat nk yakinkan diri sy utk lwn dn bg pendapat sy..

  2. Saya seorang pelajar kolej , saya mempunyai masalah . saya selalu rasa orang tak suka saya , saya paling takut kalau kena sorang2 . saya kena ada orang teman 24 jam . saya takut pergi makan sendiri naik lif sendiri . apa masalah saya ? saya bingung

  3. aslm…sya ada byk mslh dlm hidup saya.sya seorang insan yg lemah dan xberguna..sjak dari kecik lgi sya bermasalah dan kurang keyakinan diri…smpailah skarang..sya ni jenis yg penakut,pemalu,manja,pemarah,malang,ska buat hal…sya pn xfham dgn diri sya ni…sya ni sgt lah kurang keyakinan diri…umur sya hmpir 24 tahun…tpi sya rasa diri sya ni mcm budak umur 18 tahun lgi..sya mrasakan yg sejak dari umur 18,mcm xde peningkatan dlm hidup sya..xde kemajuan…kurang pengetahuan am…adakah saya mmg ditakdirkan utk jdi mcm ni??mse kt skolah menengah pn sye byk menangis…cikgu mrh pn menangis,,,kne buli pn menangis…sya ni pn pemalas jgk…byk merungut..sya kulit gelap..org slalu mempersendakan sya..muka pn mcm org india..yelah sbb arwah tok belah mak sya ni siam n india..dlm fmily sya sorang je yg gelap…..sya ni bagai katak bwh tempurung..xtahu byk perkara tntang dunia luar…nk bwk keta pn xpandai..nk mengorat lgi la xpandai..hi2..perkara asas dlm hidup byk yg sya belum tahu..solat pn tidak…byk yg sya nk ceritakan,tpi sya xtahu mcm mna nk jelaskan…sya tahu yg sya bukan paling teruk,,cuma nk kongsikan cerita ketidakyakinan diri saya ni…nk luahkan sdikit sbyk yg tersimpan dlm hati ni sejak sekian lama…pedih sgt…aslm…

  4. Salam. Azlan, saya rasa awak perlu byk2 tuntut ilmu motivasi, jumpe kaunselor, bincg dgn family ke dan komunikasi dgn Allah(solat, zikir, etc)mngenai mslh awk. .Saya rase awk kurg kasih syg dr kluarga dan kesannye awak byk buat hal sdiri je dan mcm ade dunia sdiri( ini pengalaman kwn sy). Sy nak bg skit tips kat awk. Mulalah hargai diri awk dgn usaha sdiri, buat sperti yg sy ade nyatakan tdi utk permulaan. Nak berubah ni mmg take time. Kene slowly and step by step(ini cara sy, hehe). Itu je lah yg dpt sy kongsi. 🙂

  5. saya seorang insan yang lemah dan tak berguna…saya tak pernah buat family saya happy dengan saya…saya terlalu rendah diri..sejak dari kecil sampaikan sekarang..saya pun tak tahu lah nak buat macam mana…saya sentiasa fikir negatif saja…saya pandai bahasa inggeris lagi lah buat saya rendah diri tak yakin pada diri sendiri..lagi membuat kan saya rendah diri lecturer saya sendiri hina saya kerana tak tahu bahasa inggeris saya tak mintak pun untuk jadi macam ni….bila saya buat sesuatu benda mesti tak pernah jadi..itu membuatkan saya putus asa untuk buat lagi…saya fikir orang yang macam saya tak kan boleh berjaya sampai bila2…saya kan cakap dekat diri sendiri kalau dah bodoh…bodoh buat selama2nya…umur saya 20 lebih tapi orang tengok saya macam baru habis sekolah…saya dah tak tahu nak buat apa…bila fikir2 saya menangis saya jenis yang tak ramai kawan…kalau boleh nak seorang2 je…terima kasih kepada yang baca…

  6. Salam.saya nie mempunyai sifat malu tak bertempat.itu masalah saya.saya teringin sangat nk buat kerja tu biarlah cepat habis mcm org lain.tapi bila nk mula je saya terfkir org lain mesti ada yg memerhatikan saya.disebabkan itu saya jugk rasa tidak bebas dan tidak selesa.persoalan saya ialah bagaimana nk ubah persepsi org yg dah fkir saya suka buat kerje lambat ni?

  7. Saya tertanye cara utk fight low confident level nyh .sebb sye student and kadg2 perlu utk berckap dihadapan mereka sye berase malu dan segan sehingga menggigil tambahan pula classmate yg tk support and always membahan atau mencari kesalahan .bgaimana sye perlu bina kryakinan diri dgn berhadap dgn manusia sebegini ?

  8. Assalamualaikum… saya ada masalah. Tapi saya tak tahu ini antara saya kurang keyakinan diri atau saya cuma gementar. Saya kalau di suruh untuk membuat perbentangan di khalayak ramai saya akan rasa nak menangis. Suara akan berubah serak. Adakah cara untuk saya perbaiki diri saya ?

  9. asalamualaikum.saya turut ada masalah yg sama sejak dari sekolah lagi.bila jejak kaki ke Universiti masih lagi sama.sehingga saya mula motivat diri sendiri dengan mengikut teknik orang TEATER bila on stage.
    1 KITA KENA RASA KITA CANTIK
    KITA HEBAT
    KITA PANDAI
    KITA BERGAYA
    SEMUA ORG DENGKI DAN NAK PANDANG KITA SAJA
    itu adalah salah satu motivat yang akan buatkan kita punya konfiden level hight dr yg lain. saya sekadar berkongsi kerana saya pun orang TEATER .Cuba lah.

  10. salam…saya brumur 26thn..masalah yg sayhadapi skrg ialah saya rasa diri saya dah x berguna lg pd sesiapa…saya pernah tlibat dlm najis dadah…pernah ditangkap dan dipenjara.selepas peristiwa trsebut..saya terus rasa lose..dh xdak apa..saya dlm proses meninggalkan dadah skrg..ianya mmg mengambil masa..tp disebabkan saya rasa diri saya ni dh xguna..saya xmampu buat semua tu…tlg bg pandangan..jiwa saya berserabut..

  11. Saya selalu nervous bila buat presentation kat class.. saya gugup bila berhadapan dengan org yg baru saya kenal atau berhadapan orang ramai.. macam mana nak hilangkan rasa gugup bila bercakap dengan org.. sebelum presentation, saya boleh je baca ape yg saya fham.. bila presentation.. otak jadi blank. alahai..

  12. salam saya merupakan pelajar praktikal tahun akhir dan sekarang saya sedang menjalani praktikal di sebuah company….masalah kurang keyakinan diri dalam diri saya ni sebenarnya telah lama sejak dari diploma lagi..sewaktu itu saya memegang jawatan dalam kelab..ketika itu baru saya sedar bahawa saya mempunyai masalah kurang keyakinan diri, penakut,takut nak buat salah,takut nak berkomunikasi dengan orang ramai,mudah gelabah, tak peramah, banyak berfikir benda yang mendatang. pendek kata semua perkara negatif saya ad dlm diri saya…bila saya ditugaskan untuk mengendali satu2 perkara saya jadi tak tahu nak buat kerja..saya tak tahu bagaimana nak selesaikan masalah saya..saya tahu tak ada sesiapa yang akan mengubah diri saya kecuali dri saya sendiri…kadang2 saya rasa tak berguna kpd org lain sbb sya langsung tak membantu mereka malah banyak memberi masalah kepada mereka..kadang2 bila orang bercakap dengan saya tentang satu perkara saya jadi kurang beri perhatian sbb saya tak boleh nak faham apa yang dikatakan…saya hanya menggangguk..dan bila ditanyakan semula saya tak tahu pun apa yang dikatakan..kadang2 saya rasa nak duduk dalam gua n tak nak bertemu dgn org ramai…biarlah saya bersendirian…saya tahu orang pun kurang keyakinan utk memberi saya kerja disebabkan keadaan saya seperti ini.. T T

  13. sya pon mghadapi masalah yg sama.sejak sekolh menegah lgi sy kurng keyakinan diri.sy pun x tahu apa kekurnga sy berbnding orng lain.kadang2 sy rasa malu dan merasa kecil berbanding rakan2 sy yg lain.kebnyakan kawan sy aktif bersukan, x mcm sy. cuti pon sy bnyk hbis kn masa duduk di rumah. batang hidung pn ssh nk nmpak. kdng2 rasa nk nagis juga lh bila kwn2 enjoy sdng kn kite ni terap je dalam rumh. sg ni mmg seorng yg anti sosial,pemalu, dan kurang keyakinan diri. sy juga mghadapi kemurungan sejk skolh menegah lagi .skrg umur sy dh 18 thn.sy rasa blum tlmbt lgi nk ubah sikap sy ni.sy mohon nasihat agar sy dapt memperbaiki masalah sy ni.tq

Leave a Reply

Your email address will not be published.