Category Archives: Highlight!

Khusus bagi peminat bercucuk tanam/tumbuh-tumbuhan, satu temubual yang MESTI anda dengar…

Khusus bagi peminat bercucuk tanam/tumbuh-tumbuhan, satu temubual yang MESTI anda dengar bersama Dr Rokiah Hassan, pengasas BioGuard.

Temubual bersama Dr Rokiah mengenai cara menjaga tanaman. Kalau anda ada masalah tanaman, ada sedikit perkhidmatan konsultasi percuma akan diberikan di hujung temubual ini…

IK: Assalamualaikum saya Irfan Khairi dan saya sangat bertuah hari ini dapat bersama pengasas BioGuard daripada BioSense, Dr. Rokiah di sebelah saya.  BioGuard adalah racun serangga yang mesra alam di mana tagline-nya adalah Safe and Save. Jadi, saya nak kongsikan sedikit mengenai produk BioGuard ini.

Saya nak tanya Dr. Rokiah, macam mana asal usul idea BioGuard ini bermula? Bila ia bermula? Dan bagaimana tercetusnya idea nak buat produk ini.

Dr. Rokiah: Bermula sebenarnya saya pergi ke Amsterdam, masa itu mereka buat fluoride conference yang mana the whole world scientist dan researcher  semua datang tunjukkan produk – produk yang baru dikeluarkan. Normally mereka akan buat every 10 years, so a lot of things mereka akan share.

Actually di European, penanaman mereka is on organic base, organic farming, maka lebih selamat. In fact kita yang jauh ketinggalan. Masa itu saya ada kesempatan pergi ke ladang di France, dia tunjukkan bagaimana cara dia tanam menggunakan organik. In fact dia tanya kepada saya, dia kata setahu saya di tropical country ada satu tumbuhan sebenarnya yang boleh you ekstrak jadikan pesticides. Saya pun rasa terkejut, macam mana dia boleh tahu sedangkan saya pun tidak tahu. Lepas itu, when I came back, saya pergi satu instituition to check whether apa yang dia cakap itu ada atau tidak. It’s actually mereka sedang develop dan mereka tidak tahu ada permintaan atau tidak.

Bagi saya Alhamdulillah, saya jumpa sesuatu yang bagus dan pasaran yang berbeza. From that actually saya nampak ada potensi dan kami sama – sama develop.

IK: How long ago? Masa mula – mula dulu?

Dr. Rokiah: Lama sangat masa itu, 2001 masa itu saya just nak fikirkan idea bagaimana untuk commercialize. Actually produk ini tidak boleh over time you nak keluarkan produk yang baru, kena kaji banyak perkara. Especially pesticides, normally orang akan associate bahan kimia, merbahaya. Bukan bahaya kepada alam sekitar sahaja, juga kepada manusia dan sebagainya.

Kita kena ambil tahu apa kesannya kita gunakan bahan ini nanti, selamat atau tidak atau selamat pada waktu sekarang atau selamat jangka masa panjang. Banyak perkara yang perlu difikirkan, that’s why ambil masa.

IK: In the making, berapa tahun sebenarnya daripada idea sampai produk siap?

Dr. Rokiah: I would say dalam 5 years produk ini sudah nampak sesuai digunakan. Tetapi kita nak dapatkan pesticides ini sebenarnya pest ini banyak range. Daripada awal seed sudah kena rawat sehingga tuai. After tuai juga kena ada rawatan. Sebab itu kita kena fokus nak produce produk, nak target yang mana? Jangan terlalu broad sebab tidak effektif.

IK: More focus, more target specific yang diperlukan?

Dr. Rokiah: Even though kita sudah nampak ini sesuai untuk pesticides, tetapi what kind of pest yang you nak target? Sebab itu produk BioGuard ini bila disembur kepada tumbuhan, kenapa ia hanya serang kepada serangga sahaja? Kenapa tidak merbahaya kepada seperti contoh rama – rama atau predator yang lain. Kenapa tidak merosakkan tanaman? Kaedah – kaedah ini kita kena ambil kira. Tidak boleh simply letak dan jual.

IK: Maknanya produk ini sudah melalui ujian – ujian keselamatan, kajian dan sebagainya barulah boleh keluar ke pasaran? Prosesnya panjang but sangat – sangat diperlukan oleh kerana to make sure produk ini sangat berkualiti dan effektif untuk petani – petani. Not just petani, juga kepada pengguna. Boleh terangkan sedikit tentang tagline Safe and Save?

Dr. Rokiah: Saya suka nak share berkenaan dengan safe (keselamatan). Orang sekarang risau kalau terkena chronic disease because of due to makanan. Orang sakit sebab pemakanan yang tidak sihat.

Over time kita dengar makan banyak benda yang kita tidak perasan. Actually sisa baki dari bahan kimia duduk dalam badan kita dan akan aktifkan sel dalam badan kita menjadi kanser, buah pinggang tidak berfungsi, ada blockage dan sebagainya. Bioguard come out dengan satu pendekatan yang selamat kepada orang yang menggunakannya. Katakan pekebun yang sembur BioGuard, kalau dia terkena BioGuard tiada masalah, kepada orang yang makan tanaman itu, sisa BioGuard tiada. Contohnya sembur BioGuard hari ini ke tanaman seperti cili atau tomato, in fact sebelah petang atau hari berikutnya sudah boleh tuai.

Jika tidak menggunakan racun serangga organik, agak sukar mencuci tanaman yang sudah dituai. Terpaksa rendam tanaman dengan garam dan sebagainya

IK: Saya nak trackback sedikit dari apa yang Dr kata. Tadi Dr kata Malaysia lambat sikit, kalau di barat, organik sudah diterima ramai. Apa yang Dr. Rokiah sebutkan, ianya sangat penting. The safety of the petani dan juga orang yang makan makanan tersebut. Kenapa kita ketinggalan keretapi? Kenapa di Overseas mereka sudah lebih tahu tentang ini dan bukan kita di Malaysia?

Dr. Rokiah: Saya rasa mungkin advanced technology juga. Because to produce antibact ingredient daripada tumbuhan it’s very costly and very technical. Katakan in order to you get the antibact ingredient untuk 1 kilogram, actually kena ekstrak dalam 1 tan dan very huge sumber bahan mentah, kemudian bagaimana nak dapatkan bahan yang betul – betul selamat di dalam tumbuhan tersebut. Ia memerlukan mesin, HPLC dan macam – macam lagi. Maybe kita belum ready.

IK: Advance dari segi teknologi. How about dari segi knowing atau kesedaran?

Dr. Rokiah: Ramai yang sudah sedar berkenaan organik, tetapi kemungkinan the availability of the product, knowledge not as much as seperti apa yang ada di Europe. Lifestyle mereka memang sudah ke arah itu. Kita belum lagi dan baru nak mencuba, kita masih menunggu orang lain lakukan baru kita lakukan. Tapi sekarang Alhamdulillah sudah ada.

IK: Kesedaran yang kita nampak sekarang sudah ada, which is good. Tadi kita sudah tekankan Safe iaitu keselamatan. Let’s start for the Save iaitu jimat pula.

Dr. Rokiah: I would say persepsi orang towards organik ini mahal. Even kalau kita beli barang seperti sayur atau buah di super market, ia akan diletakkan dibahagian lain kerana mahal. Tetapi sebenarnya kos yang sampai ke super market itu mahal kerana ada orang tengah, transportation dan macam – macam lagi.

IK: Mahal berapa peratus? Berapa beza harga sayur non – organic dan organic?

Dr. Rokiah: Ada 2 kategori, ada orang gunakan organik, tapi tidak 100% organik. Orang yang boleh claimed organik ini adalah orang yang diberi certificate oleh Jabatan Pertanian. Jika ada persijilan tersebut, maka orang tersebut boleh call produk itu as organic. Harga pula depend, ada yang up to 30% to 50% higher. Which is not bad. Kalau you rasa apa yang you makan selamat, spend lebih sikit dan you rasa selamat jangka masa panjang, why not?

Yang menjimatkan pula kepada farmers. Saya suka nak share dengan farmers especially users. Kita akan makan apa yang farmers tanam, no choice, farmers jual dan kita beli. Farmers akan fikir juga, kalau dia tukar kepada organik, apa yang effect kepada mereka? Pertama, Kos. Kalau saya bercakap tentang produk saya BioGuard, ia sebenarnya cheaper sebab you hanya perlukan tidak sampai setengah liter dan boleh sembur untuk the whole one hectare kebun sayur.

IK: Boleh explain sedikit how much BioGuard ini.

Dr. Rokiah: Untuk 1 liter, portion tidak sampai separuh. Boleh sembur whole one hectare equal to dua setengah ekar tanah dan ianya besar. Harga 1 liter RM80.00 bersamaan spend RM40.00 untuk satu hektar dan ianya sangat berbaloi. Kelebihan lain BioGuard ini, normally masalah farmers adalah bukan sahaja serangga yang menyerang tumbuhan, tetapi mempunyai masalah dengan kulat. Ianya akan menyerang serentak. BioGuard mampu menyelesaikan keduanya fungicide dan pesticides. Maksudnya ia akan mengawal kulat dan juga ia akan mengawal serangga. Beli satu produk boleh cure 2 perkara. Ianya sangat menjimatkan.

IK: Bagaimana jimat dari segi tanah itu? Adakah BioGuard elok untuk jangka masa panjang berbanding bahan kimia lain?

Dr. Rokiah: Bagusnya BioGuard, ia tidak perlu terlalu memulihkan tanah. Sebab ia tidak akan membunuh bakteria, ia tidak akan membunuh mikroorganisma yang baik dalam tanah. Mikroroganisma yang duduk dalam tanah saling memerlukan dengan tumbuhan. Kalau tumbuhan hidup bagus, mikroroganisma akan hidup dengan baik dan membiak dengan lagi banyak. Ia akan menjadikan tanah subur, ia akan membuat rongga pernafasan untuk akar – akar tumbuhan.

IK: Kita sudah jimat dari segi kawalan serangga dan kulat dan tanah. User pula jimat dari segi apa?

Dr. Rokiah: Bagi saya user  itu adalah orang yang membeli dan bukan farmers. Seperti home gardeners, kuantiti guna sangat sedikit, contohnya ukuran 1 penutup botol BioGuard hanya guna setengah dari penutup dan campurkan dengan 1 liter air, goncang dan spray. Produk BioGuard boleh bertahan hingga 2 tahun dengan syarat letak dalam suhu bilik. 1 botol boleh bertahan 2 tahun jika tidak banyak tumbuhan.

IK: Kalau user yang smallest scale, guna Bioguard 250ml. Saiz botol besar usually guna untuk biggest scale dan berharga RM75. Yang kecil pula berharga RM20.

I think sudah banyak sangat info yang saya dapat dan hopefully penonton – penonton juga faham mengenai BioGuard. Kadang – kadang isteri saya tanam tanaman di belakang rumah and then nampak tompok putih – putih di daun dan kita tidak tahu apa itu. Memang daun itu warna putih atau jangkitan.

Kalau penonton – penonton rasa ada masalah dengan tumbuhan – tumbuhan mereka, adakah boleh mereka ambil gambar dan Whatsapp kepada Dr. Rokiah and your team, supaya you can give proper advice apa masalahnya dan bagaimana cara menangani?

Dr. Rokiah: Saya sangat mengalu – alukan dan lagi baik. Senang kita nampak apa simptomnya dan apa penyakitnya so kita boleh address issue dan bagaimana cara menjaga tanamannya itu.

IK: Apa kata kalau anda ada tanaman dan nak tahu apa masalah tanaman anda, just ambil your phone, ambil gambar dan Whatsapp kepada 019-6222360 dan In Sha Allah Dr. Rokiah dan team akan bantu anda dan menjelaskan apa sebenarnya masalah yang berlaku dan bagaimana cara menangani masalah tersebut. Seperti penyakit, kalau kita dapat detect awal – awal, lagi mudah untuk ubati.

Pesanan Dr. Rokiah kepada pendengar – pendengar di internet?

Dr. Rokiah: Saya sangat berharap user di luar sana, bertukarlah sekarang kepada organik dan gunakan BioGuard yang selamat dan jimat.

IK: Jangan lupa ambil gambar dan Whatsapp ke nombor 019-6222360 dan In Sha Allah Dr. Rokiah and team daripada BioGuard akan bantu anda. Jangan ambil gambar jauh – jauh, ambil dekat – dekat sampai nampak tanda, kesan dan sebagainya dan In Sha Allah Biosense boleh bantu.

Untuk mendapatkan BioGuard atau ingin menjadi agent BioGuard, klik di sini untuk maklumat lanjut.

Assalamualaikum dan terima kasih kepada anda yang menonton. In Sha Allah kita berjumpa lagi.

9 Sebab Mengapa Saya Suka Dubai…

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 8hb Julai ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.

Ketika saya menulis ini, saya berada di villa saya di Dubai. Kini, saya menjalankan program perniagaan Internet saya di dua benua. Menjalankan Open Education Malaysia, di pusat latihan saya di Mutiara Damansara, serta IK Institute of Business di Dubai. Setiap bulan saya akan berulang-alik Dubai-Malaysia untuk bersama peserta-peserta program saya di dua benua!

Pada perkongsian saya yang lepas, saya telah kongsikan tentang hijrah saya ke Dubai. Kali ini, saya ingin kongsikan pula 9 sebab mengapa saya suka DUBAI. Mana tahu, ada rezeki berjumpa dengan anda di sini pula…

1. Bandar yang canggih tetapi azan di mana sahaja

Dubai adalah bandaraya yang sangat canggih. Mana tidaknya, kita pun pernah nampak di sinilah banggunan tertinggi di dunia, hotel termewah di dunia, taman tema indoor terbesar di dunia, kereta polis mewah seperti lamborghini dan ferrari dan pelbagai lagi kecanggihan dunia.

Namun, apa yang menariknya adalah, ketika masuk waktu solat, seruan azan akan dilaungkan di mana-mana sahaja. Di kesemua pusat membeli belah, lapangan terbang, taman tema, dimestikan memainkan seruan azan setiap kali. Di Dubai juga terdapat lebih 1,000 masjid, disesetengah tempat, dari satu masjid boleh nampak masjid yang lain.

2. Pendapatan purata adalah RM21,000

Mengikut laporan majalah Business Gulf, pendapatan purata di UAE adalah RM21,000 sebulan. Di Dubai, ianya adalah lebih tinggi ada laporan mengatakan lebih RM45,000. Di bandingkan dengan Malaysia RM4,500.

Oleh kerana pendapatan yang tinggi ini, ia membuka peluang perniagaan untuk usahawan seperti saya oleh kerana disposable income di Dubai adalah tinggi. Memudahkan lagi keputusan membuat belian pada harga yang tinggi.

Ada juga yang kata, memang pendapatan di Dubai adalah tinggi oleh kerana kos hidup di Dubai juga mahal. Sebenarnya pendapat ini tidak tepat, dan saya akan kelaskan selepas ini…

3. Dubai MAHAL? Tak semestinya…

Ramai yang fikirkan kos hidup di Dubai adalah tinggi. Ada benarnya, tetapi ini adalah jika anda melihat kos hidup yang mewah. Tentunya mahal. Pergi ke hotel atau pusat membeli belah 5 bintang memanglah mahal. Pergi beli belah di tempat-tempat pelancongan pastinya mahal. Pada mulanya, saya pun tak tahu. Tetapi, sekiranya kita tahu di mana perlu membeli barang, di mana perlu makan, dan amalkan gaya hidup bijak belanja, Dubai tidaklah mahal seperti mana yang kita fikirkan.

Sebagai contoh…

  • Minum teh dan roti canai di kedai mamak harga dalam lingkungan RM4.00
  • Makan nasi goreng cina di Chinese restaurant (3 pinggan) dalam RM20.00
  • Mc Donalds punya meal (burger + fries + air) dalam RM14.00

Ok… saya akui, mahal sedikit berbanding dengan Malaysia, tetapi mahal dalam 10-15% sahaja. Jangan lupa, bandingkan dengan pendapatan purata yang disebutkan sebelum ini yang 5-10 kali ganda dari Malaysia. Tapi tak lupa pula ada juga yang lebih murah di sini…

Maksud saya, tak perlu makan di tempat-tempat mahal. Banyak juga tempat yang murah jika kita tahu dan pandai cari.

Petrol adalah murah di Dubai (walaupun tak banyak stesen minyak)

Kereta Jaguar 2 pintu ini berharga RM250,000 di Dubai. Di Malaysia harganya adalah RM900,000. Hampir 4 kali ganda!

Kereta adalah murah di Dubai. Contoh, Jaguar F Type Coupe berharga RM250,000 di Dubai, tetapi di Malaysia RM900,000. Tak masuk akal juga harga kereta berbeza sebegini. Sebab itu di Dubai polis pun gunakan kereta mewah!

Juga di sini tiada GST. Jadi barangan tidak menjadi mahal 🙂

4. Komuniti orang luar (Expat)

Salah satu keputusan perniagaan yang membuatkan saya memilih Dubai sebagai pusat perniagaan saya adalah kerana komuniti expat di sini. Sebenarnya, di Dubai, hanya dalam lingkungan 15% sahaja orang Arab. Jalan ke mana sahaja bukan mudah melihat orang Arab (melainkan di tempat2 mewah!) lebih ramai orang dari negara lain yang mengambil keputusan tinggal di Dubai seperti mereka dari barat, Eropah, Asia, Russia dan lain-lain.

Malahan pelanggan consulting saya, bukan orang Arab pun. Kebanyakan mereka adalah orang Eropah. Dan apabila saya berjaya dapat meningkatkan jualan untuk perniagaan mereka dan mereka berpuas hati dengan hasil kerja consulting yang saya lakukan, maka, mereka akan recommend saya kepada kenalan mereka di Eropah dan serata dunia lain. Secara instant, perniagaan saya mencapai tahap global dengan lebih pantas!

5. Dubai di tengah-tengah dunia

Tak kira di mana pun kita berada pastinya kita di tengah dunia! 😉 Tetapi sekiranya kita melihat peta dunia, sememangnya Dubai merupakan lokasi yang sangat strategik dari segi logistik untuk ke mana sahaja serata dunia. Tidak kira untuk menjalankan perniagaan global, ataupun bagi yang berminat untuk melancong, Dubai adalah lokasi yang sangat strategik.

Pertama kali melihat peta ini di dalam majalah kapal terbang Emirates membuka mata dan minda saya kepada peluang perniagaan global di Dubai

Infrastruktur pengangkutan udara di Dubai juga adalah antara yang paling canggih di Dunia membuatkan travelling ke serata dunia lebih mudah dan pantas seperti mana diperlukan untuk perniagaan saya.

6. Undang-undang yang ketat!

Bagi mereka yang suka melanggar undang-undang, harapnya bukan anda yang sedang membaca ini! Dubai BUKANLAH tempat untuk mereka.

Di UAE, undang-undang adalah sangat ketat. Sebagai contoh, bawa kereta melebihi speed limit akan kena saman RM1,000+ dan tak boleh lagi di kurangkan. Perniagaan yang memberi “cek tendang” akan dipenjarakan. 3 kali di penjara, akan di buang negara. Penjenayah pastinya akan dikenakan hukuman yang sangat berat (sedangkan beri cek tendang pun akan dipenjarakan, apatah lagi mencuri dan menyamun).

Dan ini juga membawa saya ke point seterusnya…

7. Dubai adalah SELAMAT!

Laporan World Economic Forum 2017 baru-baru ini melaporkan UAE adalah negara ke-2 yang paling selamat di Dunia. Pertama adalah Finland. Malaysia di tangga ke berapa? Saya pun tak tahu kerana WEF hanya menyenaraikan top 20 sahaja dan Malaysia tiada dalam senarai 🙁

Rumah di sini tidak perlu memasang gril oleh kerana tiada kes kecurian berlaku. Ada juga mereka yang tidak mengunci pun pintu rumah. Pernah beberapa kali saya tertinggal barang di dalam teksi, di pusat membeli belah, dan di kawasan awam. Setiap kali, barangan tersebut dapat kembali!

Pernah saya membeli jam tangan untuk isteri dan tertinggal di dalam Tram (macam LRT). Tak sampai 1 jam kemudian, pihak pengangkutan itu menelefon saya mengatakan saya tertinggal jam tangan dan mereka akan pegang sehingga saya ambil semula! Pernah tertinggal kamera di dalam teksi juga dan ia telah dilembalikan. Oh satu lagi… di Dubai, boleh tinggalkan laptop dalam kereta. Kalau di Malaysia saya tak berani 😉

Kes gangster, pukul, samun, pembunuhan, rompakan sangat-sangat kurang kita dengar di Dubai. Wanita boleh berjalan seorang diri di waktu malam tanpa rasa takut.

8. Banyak tarikan hiburan… dan ilmu!

Bagi mereka yang minat dengan hiburan, Dubai juga merupakan pusat hiburan. Bagi saya, yang minat dengan menonton movies, Dubai sering mendapat lawatan dari artis-artis antarabangsa. Baru-baru ini, Will Smith melawat Dubai untuk mempromosikan movienya. Boleh dikatakan setiap miggu ada sahaja aktiviti hiburan antarabangsa. Tak silap saya beberapa hari lagi Justin Beiber pula menjalankan concertnya di sini.

Juga sering diadakan pesta-pesta yang pelbagai untuk mereka yang ingin berhibur. Bukan lah saya, tetapi bagi orang lain.

Saya lebih berminat oleh kerana bukan sahaja hiburan, tetapi acara-acara dunia yang berkaitan dengan perniagaan juga sering di bawa ke Dubai seperti Global Islamic Economic Summit saya tak lepas 2 tahun berturut-turut. Tahun ini akan diadakan pada hujung tahun. Sekiranya anda usahawan dan ingin membawa perniagaan anda ke peringkat global, acara ini anda mesti hadir! InshaAllah boleh jumpa saya nanti 😉

9. Tiada cukai. Tax free. Free zone!

Dan cakap mengenai perniagaan, inilah antara punca utama saya memulakan perniagaan di Dubai. Tiada cukai perniagaan!

Dubai membuka kawasan-kawasan yang dikenali sebagai “Free Zone” di mana untuk mengalakkan usahawan-usahawan global menjalankan perniagaan. Termasuklah saya! Sebagai perniagaan, sememangnya merupakan satu kelebihan dan kemudahan sekiranya tidak membayar cukai. Maklumah, kos perniagaan pun dah tinggi, apa lagi sekiranya dikenakan 25% cukai perniagaan bukan?

Apabila menjalankan perniagaan saya di sini, IK Institute of Business dan juga perniagaan consulting dan syarikat software saya, saya mendapat pelepasan cukai. Tidak dinafikan, apabila tidak perlu membayar cukai, maka untung adalah lebih lagi. Dan bila untung lebih, lebih banyaklah dapat kita menyimpan dan memberi kepada keluarga dan gaya hidup.

Perniagaan mana suka membayar cukai bukan? 😉

Jadi,  inilah antara 9 sebab mengapa saya suka kan Dubai dan memilih untuk menjalankan perniagaan dan berpindah ke sini…

Seperti yang saya sebutkan sebelum ini, InshaAllah masih akan berulang-alik ke Malaysia untuk menjalankan program perniagaan Internet saya di sana.

Tidak kira di mana sahaja kita berada di dunia, kini, dunia umpama semakin kecil. Perniagaan boleh dijalankan di mana-mana sahaja. Mudahan dari perkongsian saya kali ini, dapat membuka minda anda bukan sahaja mengenai Dubai, tetapi minda dari segi betapa luasnya rezeki Allah swt di mana sesiapa sahaja boleh mendapatkannya sekiranya mereka mahu dan berusaha.

Apa yang penting, ianya bermula dari minda. Sekiranya minda mengatakan anda boleh, maka saya pasti anda juga boleh mencapai apa sahaja yang anda impikan!

Sehingga kita berjumpa lagi tidak kira di Dubai, atau di Malaysia. Secara bersemuka atau secara online!

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 8hb Julai ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.

Pelanggan adalah raja. Pelanggan adalah tuhan?! Pelanggan adalah keluarga!

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 8hb Julai ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.

Ketika menulis ini saya berada di Tokyo, Japan.

Selama 30 hari ini InshaAllah saya akan mengembara ke 3 negara dan bandaraya termasuk Tokyo, Dubai dan Johannesburg atas urusan perniagaan. Cuaca di sini agak sejuk, dengan 0 darjah selsius. Tahun lepas juga saya ke sini pada bulan Disember atas jemputan memberi talk ketika itu di Soka University Japan. Genap setahun Alhamdulillah sampai ke sini sekali lagi.

Salah satu perkara yang menarik dari segi perniagaan di sini adalah betapa mereka mengambil berat layanan khidmat pelanggan. Kalau di barat, mat salleh kata “Customer is King” tetapi di Jepun, mereka kata “Customer is God”. Sudah tentunya bukan perlu dicontohi sebagai umat Islam.

Namun, bagi saya pula di IKSB, Open Education Malaysia, “Customer is Family” atau, pelanggan adalah keluarga kami! Dalam perniagaan sangat penting khidmat layanan pelanggan oleh kerana  ikatan manusia perlu diutamakan. Sejak kebelakangan ini, beberapa perniagaan menjadi viral secara negatif akibat layanan pelanggan yang bukan sahaja tidak memuaskan, tetapi juga menyeleweng orang ramai untuk keuntungan. Pastinya keadaan sebegini akan memberi impak negatif kepada perniagaan.

Dalam perniagaan, fikirkan bagaimana kekuatan perniagaan anda dapat menarik pelanggan, untuk memberi impak perniagaan yang positif dan bukan sebaliknya.

Pernah kami bertanya kepada keluarga kami (pelajar-pelajar!) apakah yang membuatkan mereka memilih IKSB sebagai tempat mempelajari Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Berikut adalah antara 9 sebab yang disenaraikan…

1. Ingin belajar dari Irfan Khairi yang merupakan satu-satunya pakar perniagaan Internet Malaysia yang mencapai kejayaan di tahap antarabangsa, dan diberi kepercayaan pelbagai pihak dari negara luar untuk turut sama berkongsi ilmu melalui jemputan-jemputan berceramah. Tahun ini sahaja lebih 6 jemputan di luar negara.

2. Irfan Khairi dan team di IKSB sangat ramah dan suka membantu seperti satu keluarga besar yang ingin melihat abang-abang/kakak-kakak dan adik-adik berjaya dalam bidang perniagaan. Bantuan dan bimbingan sepanjang program telah melahirkan ramai usahawan Internet berjaya.

3. Irfan Khairi juga peramah, down to earth dan humble dalam penampilan berbeza dengan beberapa speaker-speaker yang lain. Memudahkan pelajar-pelajar mendekatinya.

4. Kejayaan Irfan Khairi bukanlah pada seminar semata oleh kerana mencapai tahap Jutawan pada umur 25 tahun sebelum mula mengendalikan sebarang seminar. Ramai kini yang merupakan sekadar “jutawan seminar” hanya menjana pendapatan dari mengendalikan seminar dan tidak berdasarkan kejayaan sebenar menjalankan perniagaan sebelum itu.

5. Modul Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial telah diterima untuk dikendalikan di dua buah Universiti selama beberapa tahun, termasuk Asia eUniversity dan Open University Malaysia menunjukkan kualiti modul program yang dihasilkan adalah tahap tertinggi.

6. Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial juga telah diterima oleh kerajaan Dubai, UAE dan penubuhan cawangan Irfan Khairi Institute of Business Dubai memberi lagi kepercayaan kualiti pedidikan dan ilmu yang di sampaikan melalui modul-modulnya.

7. Nama Irfan Khairi mendapat sambutan bukan sahaja di Malaysia tetapi di peringkat antarabangsa sebagai ikon usahawan Muslim apabila dipilih antara 70 Digital Muslim Influencers di AL Quran Academy bersama Ustaz Nouman Ali Khan, Dr Bilal Philips, Shaykh Hamza Yusuf dan ramai lagi. Dipilih antara 16 pemuda seluruh dunia sebagai Media Catalyst Al-Jazeera di Doha serta antara 25 speaker usahawan Muslim di persidangan ekonomi Muslim MPowered Summit di Dubai UAE tahun ini.

8. Harga yuran program bersama Irfan Khairi yang sangat berbaloi selama 6-9 bulan dengan kesemua modul penting turut disertakan oleh kerana terdapat program yang pada harga yang sama hanya sekadar 2-3 hari sahaja dan sekadar 1 modul.

9. Program yang lebih eksklusif tidak bersama beratus atau beribu orang tetapi dalam kelas kecil yang tertutup membolehkan tumpuan yang lebih lagi dalam pembelajaran ilmu dan aplikasi ilmu perniagaan secara hands on sehingga berjaya.

Tersangat rasa rendah diri dari sokongan keluarga kami sejak beberapa tahun lalu sehingga kini dan sering saya mengingatkan semua bahawa kejayaan saya hari ini sehingga ke tahap antarabangsa adalah kerana sokongan dan inspirasi yang diberikan oleh mereka juga.

Hari ini bermula kembara saya selama 30 hari di negara orang bermula di Tokyo, kemudian ke Dubai dan ke Johannesburg.

Namun, saya akan pulang ke Malaysia untuk 2-3 hari pada hujung bulan ini untuk mengendalikan sesi KHAS Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial.

Mengapa saya panggilnya sesi KHAS?

Oleh kerana ianya bermula pada 31hb Disember 2016- sehari sebelum 2017 tiba! Sangat cantik tarikhnya terutamanya bagi anda yang berazam untuk memulakan perniagaan Internet pada tahun 2017 ini!

Sekiranya anda ingin menyertai sesi khas ini, klik di sini untuk maklumat lanjut dan pendaftaran- ingat, tempat terhad dan eksklusif!

Juga, sekiranya anda jauh dari Kuala Lumpur, anda juga boleh menyertai program ini secara 100% online dari keselesaan rumah anda. Klik di sini.

Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan dan ingin bercakap dengan kami, hubungi Cik Jay di 03-77292277 yang bersedia membantu apa sahaja soalan anda mengenai program kami.

 

tukang cuci

Coretan di Dubai…

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 8hb Julai ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.

Setiba Dubai jam 430 pagi tadi selepas 7 jam dalam penerbangan, dari lapangan terbang antarabangsa Dubai, terus pemandu limo menghantar saya ke apartment yang terletak berhampiran dengan Irfan Khairi Institute of Business Dubai. Sememangnya saya suka mengambil flight malam, kerana apabila tiba di Dubai pagi, boleh lah saya terus ke meeting dan appointment selepas refresh sebentar di apartment.

Di sini, saya tinggal di service suite apartment, di mana perkhidmatannya adalah seperti hotel. Setibanya di lobby apartment tersebut dalam jam 5.30 pagi, mata saya tertumpu pada seorang pekerja pencuci di lobby tersebut. Pekerja tersebut, datang dari Filipina sedang ‘buffer’ lantai untuk mengilatkannya dengan mesin buffer lantai. Cukup dengan pakaian seragam syarikat pencuci serta alat-alat cucian yang lain ditepinya.

Fikiran saya terbawa saya ke 18 tahun yang lalu…

18 tahun lalu, begitulah keadaan saya. Ketika saya belajar di UK, saya tidak mempunyai duit yang cukup untuk mendalami dua ilmu yang cukup saya minat- iaitu ilmu motivasi dan ilmu perniagaan. Walaupun ditaja kerajaan, tajaan tersebut Alhamdulillah hanya cukup untuk yuran universiti, tempat tinggal dan makan minum.

Untuk mendalami ilmu motivasi dan perniagaan, sememangnya diluar skop pembelajaran universiti. Oleh itu, saya perlu mencari wang lebih untuk mencari ilmu tambahan ini. Apakah caranya? Ya, saya bekerja sebagai seorang tukang cuci atau ‘cleaner’ selama 2 tahun sambil belajar.

cuci

Pada masa itu, setiap hari selepas solat subuh, saya akan berjalan lebih kurang 3km ke supermarket di mana saya bekerja sebagai cleaner setiap hari sebelum kuliah universiti bermula jam 10 pagi. Saya masih ingat, pada tahun pertama tidak dibenarkan cuti sehari pun.

Bekerja sebagai cleaner selama dua tahun, mengajar saya pelbagai perkara. Maklumlah, kita sebagai tukang cuci akan dipandang sebagai tukang cuci sahaja- pendatang luar pula tu. Kena marah dan tengking oleh supervisor adalah perkara biasa. Tetapi, terpaksa tahan juga oleh kerana ingin mencari wang untuk menambahkan ilmu.

Dua tahun saya bekerja sebagai cleaner tetapi itulah dua tahun yang paling banyak mengajar saya tentang erti kesabaran dengan karenah orang, sabar dalam mencari ilmu, sabar dalam berusaha. Untuk berjaya, kita akan bertemu pelbagai karenah manusia. Untuk berjaya, kita perlu mencari ilmu. Dan untuk berjaya juga, pastinya ilmu sahaja tidak cukup sekiranya tidak berusaha.

Pagi ini, melihat pencuci dari Filipina yang sedang mengilatkan lantai, teringat saya 18 tahun lalu, saya juga pernah dalam keadaan itu. Sebelum memasuki lif apartment, saya senyum dan menegurnya “Hi, how are you?”. Dan pencuci tersebut pun balas senyuman dan bertanya “Fine, have a good day sir!”. Pintu lif tertutup sambil dirinya terus memberi senyuman lagi pada saya.

Dalam hidup, kita tidak tahu di mana kita akan berada setahun akan datang, 5 tahun akan datang, 10 tahun akan datang atau 15 tahun akan datang. 5 tahun selepas saya menjadi tukang cuci, Alhamdulillah saya berjaya mencapai pendapatan RM1,000,000 dari perniagaan Internet. 10 tahun selepas menjadi seorang tukang cuci, Alhamdulillah dapat mendidik dan juga memberi inspirasi kepada orang ramai di Malaysia dan melahirkan paling ramai usahawan-usahwan Internet berjaya di Malaysia. Hari ini, 18 tahun selepas menjadi seorang pencuci, Alhamdulillah tertubuhnya Irfan Khairi Institute of Business Dubai yang kini on track, untuk menjadi business school Internet #1 di Asia dan Dunia.

Jika ditanya pada saya, apakah rahsia kejayaan? Jawapannya ada dalam pengalaman yang saya kongsikan hari ni. Kejayaan perlu mempunyai kesabaran. Kejayaan perlu mempunyai ilmu. Kejayaan juga perlu diusahakan. There is no short cut. Tak kira di mana diri kita berada satu masa dulu, masa depan kita adalah di tangan diri kita sendiri. Bukan orang lain.

Sentiasa rendah diri, tetapi jangan pandang rendah pada diri sendiri. Potensi diri sendiri kita sendiri tidak tahu sekiranya kita tidak terus berusaha mengejar matlamat. Bagaimana hendak mencungkil potensi diri? Mulakan dengan matlamat dan berusaha mencapainya dengan ilmu. Anda akan lebih mengenali potensi sebenar dalam perjalanan tersebut. Ianya bukanlah satu sasaran, tetapi satu perjalanan yang akan membentuk dan memperbaiki diri sendiri.

Hargai segala pengalaman yang kita miliki, tidak kira susah atau senang. Buangkan perasaan ego dan hormati semua insan. Sentiasa berdoa kepada yang Esa supaya apa yang kita usahakan diperkenankan dan bersyukur selalu kerana bersyukur itu akan membuka pelbagai pintu rezeki yang kita tidak sangka-sangkakan. InshaAllah.

Moga perkongsian saya yang agak panjang kali ini memberi manfaat kepada anda, dan saya doakan anda juga akan mencapai apa sahaja matlamat anda satu hari nanti!

Irfan Khairi
Palm Jumeirah
Dubai, UAE

PS: Sekiranya anda ingin sertai program saya, tak perlu datang sampai ke Dubai 😉 kerana yang di Dubai adalah untuk peserta antarabangsa sahaja. Jika di Malaysia, dapatkan maklumat lajut di www.OpenEducation.com.myuntuk program 6 bulan bersama saya membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan anda ke tahap yang lebih tinggi. Boleh juga hubungi 03-77292277.

 

Mini Preview – Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial

 

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 8hb Julai ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.

 

Bagi anda yang tidak dapat menyertai sesi Mini preview Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial malam tadi bertempat di Pusat Latihan saya @ruang di Mutiara Damansara, pada malam tadi, saya melakukan LIVE broadcasting kepada lebih 7,300 penonton dari rumah. Sesi secara langsung tersebut telah saya rakamkan untuk tatapan anda di bawah. Berikut saya kongsikan tentang program ini yang telah melahirkan ramai usahawan Internet berjaya di Malaysia!

Sekiranya anda ingin menyertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial yang akan bermula pada 23 April ini, dapatkan maklumat lanjut dan lakukan pendaftaran di sini. Hanya beberapa tempat kosong sahaja tinggal!

KEMBARA SELFIE: New York #1, #2 & #3 bersama Irfan Khairi

Salam!

Pada bulan Mei lepas, saya telah ke New York untuk menghadiri Internet Week New York 2014. Sebuah acara tahunan yang dikendalikan untuk meraikan Internet!

Sambil di New York juga, saya mendapat ilham untuk menghasilkan sebuah Travelog Video kerana travelling juga merupakan antara minat saya. Maka, KEMBARA SELFIE pun tercipta. Berkonsepkan, berjalan-jalan ke 10 lokasi menarik di New York, di samping bertanyakan penduduk-penduduk New York ke mana harus saya pergi 😉

Juga, sempat saya muatkan dalam Kembara Selfie, fakta-fakta yang saya rasakan menarik mengenai sesuatu tempat itu. Saksikan 3 episod pertama KEMBARA SELFIE: New York di bawah!….

 


 

 

 

Berita Irfan Khairi penipu tersebar. Mudahan dijauhkan.

Dukacita hendak maklumkan kepada anda, terdapat blog dan juga forum di luar sana yang cuba menjatuhkan kredibiliti saya dengan mengatakan saya seorang usahawan penipu atau menipu.

Mungkin bukan salah blog atau forum tersebut, tetapi terdapat beberapa komen yang mengatakan Irfan Khairi penipu dan dibiarkan sahaja posting tersebut untuk dilihat oleh pelawat-pelawat sehingga hari ini.

Sememangnya mulut orang, atau dalam hal ini, tulisan orang lain, kita tidak dapat hentikan. Tetapi apa yang boleh saya lakukan adalah untuk memperbetulkan tanggapan yang salah itu supaya sedikit sebanyak dapat menjaga kredibiliti saya.

1. Bagi anda yang terbaca mengenai artikel atau komen mengatakan Irfan Khairi penipu, harapnya anda tidak mempercayainya. Saya adalah seorang usahawan, dan sebagai usahawan pastinya terdapat pesaing-pesaing.

Apatah lagi, ramai yang melihat saya sebagai ikon usahawan Internet. Maka, lebih ramai pesaing dalam bidang saya yang mungkin cemburu atau ingin melihat kejatuhan saya, dan menyebarkan berita mengatakan Irfan Khairi penipu.

Segala komen yang mengatakan Irfan Khairi penipu adalah daripada orang yang tidak dikenali atau lebih tepat lagi, mereka menyorok identiti mereka.

Berbeza dengan diri saya sendiri, tidak pernah menyorokkan diri saya atau perniagaan saya. Saya galakkan anda datang ke pejabat saya, berjumpa saya atau staff-staff saya di Mutiara Damansara, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kuliah, kelas dan juga perkhidmatan yang kami berikan. Anda juga boleh menghubungi rakan kolaborasi kami Open University Malaysia untuk program Diploma Profesional Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, untuk bertanyakan kesahihan sama ada Irfan Khairi adalah penipu atau tidak.

Seperti saya kata, mereka yang mengatakan saya penipu, menyorok diri mereka sendiri. Kami, tidak melakukan ini. Berikut adalah alamat dan juga nombor telefon sekiranya ingin melawat pejabat dan dewan kuliah kami di Mutiara Damansara:

16-1 Jalan PJU 7/16
Mutiara Damansara
47800 Petaling Jaya
Tel: 03 77292277

2. Sebelum mempercayai berita Irfan Khairi penipu, saya juga galakkan anda berjumpa dengan pelajar-pelajar kami untuk bertanya bersemuka. Saya dan pelatih-pelatih saya amat mengutamakan bantuan kepada kesemua pelajar hinggakan memberi peluang kesemua pelajar menghubungi kami pada bila-bila masa sahaja dan menggunakan ruang pejabat dan bilik kelas kami sekiranya inginkan apa sahaja bantuan lanjutan untuk perniagaan Internet mereka. Bantuan ini dijalankan selama setahun.

studentsIKSBAntara pelajar-pelajar program yang dikendalikan setiap hujung minggu di dewan kuliah kami

Hampir setiap hujung minggu, Sabtu atau Ahad, berpuluh-puluh pelajar akan berada di alamat di atas untuk mendalami perniagaan Internet.

Anda bebas datang dan bertanyakan sesiapa sahaja tentang program yang kami jalankan dan bantuan yang kami berikan, adalah yang terbaik dalam pendidikan perniagaan Internet di Malaysia. Saya yakin, kesemua pelajar amat berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan. Malahan terlalu ramai yang telah berjaya dalam menjalankan perniagaan Internet masing-masing.

Seperti yang disebutkan juga, dalam industri latihan dan perniagaan, pastinya terdapat pesaing yang cemburu dengan kejayaan yang kami usahakan ini. Dan saya juga yakin, kisah pesaing cuba menjatuhkan sesama pesaing adalah sesuatu yang biasa di dengar.

Internet membolehkan berita-berita buruk dan tidak benar tersebar seperti mengatakan Irfan Khairi penipu.

3. Saya juga seperti anda seorang manusia yang punyai keluarga dan anak-anak. InsyaAllah tahu hukum hakam agama tentang keberkatan dalam mencari rezeki. Malahan, di blog ini sahaja anda boleh membaca berbagai-bagai artikel mengenai keberkatan dalam rezeki. Pastinya, menipu dalam perniagaan adalah sesuatu yang saya ingin jauhkan supaya rezeki untuk keluarga diberkati.

Klik di sini untuk artikel-artikel keberkatan rezeki di blog saya

Sekiranya ada pihak yang tidak berpuas hati dengan saya, sebaiknya datang ke pejabat dan bersemuka dengan kami untuk menyelesaikan apa sahaja masalah sekiranya ada. Pejabat kami terbuka menerima sebarang aduan dan kami akan bantu sebaik mungkin menyelesaikan sebarang masalah yang tertimbul.

Akhir kata, saya mengucapkan terima kasih kepada anda kerana membaca nota keluhan saya ini, mudahan dijauhkan berita-berita yang tidak benar dari kita semua dan sentiasa dilimpahi rezeki yang halal dan diberkati.

Mudah-mudahan isu Irfan Khairi penipu tidak lagi timbul dan kredibiliti dan keyakinan terhadap saya dan perniagaan saya dapat dijaga daripada kata-kata pesaing yang tidak bertanggungjawab menjatuhkan. Wassalam.

ps: Tidak semua pesaing adalah tidak baik. Saya mengenali ramai juga pesaing yang bersaing secara sihat dalam industri ini. Maksud saya dalam artikel ini adalah mereka yang menyebarkan berita Irfan Khairi penipu sahaja. Wallahualam.

 

Majalah IK- Inspirasi Kejayaan diterbitkan mulai Mac 2012

ikcovermag.jpg

Alhamdulillah terbitnya Majalah IK- Inspirasi Kejayaan, sebuah majalah bulanan mulai Mac 2012 ini 😉 Saya amat teruja oleh kerana sudah lama saya ingin menerbitkan Majalah keluaran saya sendiri (sejak bertahun lalu), dan hanya berkesempatan mereliasasikan idea tersebut pada tahun ini!

Jangan lupa apa sahaja impian kita, pastinya sekiranya ada rezeki, ia akan tercapai juga!

Sejak beberapa bulan lalu, dalam senyap-senyap team Majalah IK bertungkus lumus untuk menghasilkan konsep majalah pertama majalah IK – Inspirasi Kejayaan. Nama majalah “IK” dipilih kali ini bukan untuk Irfan Khairi (syok sendiri!) tetapi membawa maksud INSPIRASI KEJAYAAN.

Majalah konsep perniagaan, kewangan dan motivasi ini memuatkan tip, teknik dan strategi terbaik yang dikumpulkan untuk membantu pembaca mencapai kejayaan perniagaan, kewangan dan juga kerjaya.

ikkrew.jpg
Saya & IKSB crew ketika pra-pelancaran majalah IK! 😉

Pada hari Ahad lepas, diadakan pra-pelancaran Majalah IK di Technopreneur & Innovations Fair 2012 di MidValley Convention Center. Kali pertamanya majalah IK berada di pasaran. Klik di sini untuk melihat gambar-gambar yang sempat dirakam di Facebook saya!

Buat pembaca-pembaca blog ini yang sentiasa setia membaca dan memberi sokongan, jangan lepaskan Isu #1 Majalah IK yang kini berada di pasaran 😉

Revolusi Perniagaan Internet – a great 2 days event!

What a week! Satu minggu telah berlalu selepas acara Revolusi Perniagaan Internet, acara 2 hari yang kongsikan tips dan strategi terkini perniagaan Internet di KLCC Convention Center.

pendaftaran_408x608.jpg

Alhamdulillah, sambutan yang amat hebat telah diterima dan insyaallah akan lahirnya lebih ramai usahawan-usahawan Internet tempatan dalam pelbagai bidang.

Secara peribadi, saya amat teruja mengendalikannya, sampai guling-guling atas pentas 😉 ….

ik_guling_608x408.jpg

Peserta pun amat berpuas hati bersorak…

peserta_sorak_608x408.jpg

Tapi bukan setakat bergembira sahaja. Most of the time, memanglah saya sampai kan perkara-perkara yang serius…

ik_talk2_408x608.jpg
ik_talk3_608x408.jpg
ik_talk_608x408.jpg

Dalam serius pun, perlu ada masa untuk hiburan serba sedikit… me, Pagi Band (Razzi Rahman & Tyzo SuriaFM) & JD (emcee ketika prelude) menghiburkan peserta dengan lagu tema Revolusi Ku versi akustik… 😉

revolusiku_akustik_608x408.jpg

A special thanks to our emcee, AB Shaik yang diterbangkan dari Singapura untuk bersama saya mengendalikan Revolusi perniagaan Internet- dalam permainan dan lawak disampaikan, tersirat mesej-mesej perniagaan yang amat penting perlu diikuti…

abshaik_608x408.jpg

Jadi, tamatnya Revolusi Perniagaan Internet yang pertama minggu lepas. Atas permintaan dan sambutan yang amat hebat, insyaallah akan dijalankan Revolusi Perniagaan Internet ke-dua beberapa bulan lagi…

hall_crowd_608x408.jpg

Bagi peserta Revolusi Perniagaan Internet yang pertama, kesemuanya telah menerima RevolusiCard, iaitu satu Advantage card yang mempunyai macam-macam kelebihan… jangan lupa aktifkan RevolusiCard anda dengan melawati URL di belakang kad tersebut untuk mendapatkan kesemua kelebihan tersebut.

Juga, selama tiga bulan ini, saya akan bersama mereka yang menyertai Revolusi Coaching untuk bekerja bersama-sama membangunkan perniagaan Internet masing-masing. Revolusi Coaching adalah bantuan dan bimbingan secara online selama 3 bulan dalam memulakan perniagaan Internet mereka yang pertama!

It was a great 2 days event… dan saya pun dah tamat cuti berehat seminggu 😉 Terima kasih kepada mereka yang telah menjayakan Revolusi Perniagaan Internet, media partner yang memberi sokongan, MPH BOOKSTORES, RADIO24, MAJALAH JUTAWAN, MAJALAH SOLUSI dan MAJALAH MASKULIN. my wife and kids for the support, krew-krew Revolusi yang banyak membantu dan terutama sekali kepada peserta-peserta Revolusi Perniagaan Internet yang sugguh sporting dan happening! Thank u so much for the wonderful event! 😉

ps: Untuk klip Youtube yang diambil secara Live di Revolusi Perniagaan Internet, lawati  http://www.youtube.com/watch?v=ILfeye2KiUg

IK di Al Kulliyyah, TV3 sempena Hari Belia

Ok, sempena hari Jumaat mulia ini, saya bagi tip melalui Al-Kulliyyah la ya… ikuti sesi saya di Al Kulliyyah tajuk “Kreatif berakhlak” di clip YouTube di bawah…

http://www.youtube.com/watch?v=PB7U094kS38

Some take away points:

1. Dalam perniagaan tidak boleh menipu. Kita perlu fikir keuntungan jangkamasa panjang, dan bukan jangka masa pendek. Untuk bersaing dengan pesaing, kita perlu berbeza dengan pesaing kita. Bukan menipu untuk bersaing!

2. Zaman-zaman belia muda mudi ni la minda kita paling kreatif! Oleh itu rebut peluang sementara minda kita masih dalam keadaan optimum dan dinamik.

3. 98% peratus belia-belia kita tidak mempunyai matlamat. Matlamat adalah langkah pertama dalam mencapai sebarang kejayaan. Langkah kedua? dapatkan ILMU yang diperlukan untuk mencapai matlamat tersebut!

4. Kita perlu mempunyai “perspektif masa” yang lama. Bererti, lebih lama kita dapat gambarkan masa depan kita jauh kehadapan, lebih hebat dan mudah untuk kita mencapai kejayaan!

Bottom line…

Ilmu tu penting. Wahyu pertama juga menekankan kepentingan ILMU dan dalam Al-Quran ILMU disebut sehingga 750 dalam berbagai-bagai cara…

*sorry saya cakap laju sikit sebab nak mengejar masa. 140km sejam!*

ps: Event saya pada bulan ini terdekat adalah Workshop Jutawan Internet, bagi mereka yang ingin memulakan perniagaan Internet dari rumah. Klik untuk maklumat lanjut.