Category Archives: Santai

Anda tak tahu IK melukis kartun… kan?

Ok, hari ni santai-santai sahaja sebab nak kongsikan sesuatu yang mungkin anda tak tahu mengenai saya…

Tahukah anda saya asalnya pelukis kartun? komik? haaa…. tak tau kan?

Selepas SPM saya bekerja sebagai kartunis untuk sebuah majalah komik/kartun yang agak popular pada ketika itu (takyah sebut ok?). Semasa student di sekolah menengah juga, saya mendapat pendapatan sampingan daripada melukis untuk majalah-majalah dan syarikat penerbitan…

Ni contoh beberapa lukisan yang sempatΒ  saya sketch semalam πŸ˜‰

allcartoons.gif

So, satu bakat saya yang mungkin ramai tak tahu adalah melukis kartun πŸ˜‰ Pernah juga ditemubual mencari kerja dengan syarikat animasi yang menerbitkan Usop Sontorian satu masa dulu. Tetapi, saya sebagai pelukis kartun tidak berpanjangan selepas mendapat tawaran belajar ke luar negara. Kalau tak, mungkin sampai sekarang saya melukis kartun πŸ˜‰

Baru-baru ni, saya cuba melukis kartun balik selepas lebih 10 tahun tinggalkan. Kenapa saya cuba melukis kembali? haaa… ada lah untuk projek buku saya terbaru akan datang ;))

Tip hari ini…

Ada tak ilmu atau bakat yang anda miliki yang sudah lama anda tidak gunakan? Apa kata cungkil kembali bakat-bakat tu dan mana tau boleh menjadi satu idea perniagaan!

ps: Teringat saya boleh melukis kartun lepas bercerita tentang menconteng buku beberapa hari lepas. Mana taknya… teks book sekolah saya dipenuhi kartun2… Kartun juga IK ni ya… πŸ˜‰

Tukang cuci Jutawan

Hari ini di Berita Harian ruangan Varsiti terdapat artikel mengenai saya ketika zaman universiti. Kisahnya saya dulu-dulu pernah bekerja sebagai tukang cuci selama 2 tahun untuk mengumpul wang membeli buku2 dan juga hadiri seminar perniagaan. Sekiranya anda tak berkesempatan membeli Berita Harian, boleh baca versi scan artikel tersebut dengan klik di sini!

Di bawah gambar yang clear sikit ketika saya di hadapan pasaraya “Kwik Save” tempat saya bekerja.

kwiksave-irfan-small.jpg
Ketika di UK, adalah kebiasaan student sana yang kesempitan wang bekerja untuk mendapat wang extra. Kalau kita berkesempitan wang di Malaysia, sanggup tak kita bekerja sebagai cleaner? Ataupun kita akan rasa malu “nanti apa pula orang kata”?
Bagaimana dari kerja sambilan cleaner boleh jadi jutawan Internet? Saya kongsikan di Workshop Jutawan Internet.Β Klik di sini untuk maklumat lanjut.

IK cover majalah perniagaan “Jutawan”

Bulan ini, saya menghiasi cover majalah perniagaan “Jutawan”. So, dapatkannya ok…

Cuma, tajuk “Jutawan Tersohor” tu rasanya jolokan tu kureng sesuai untuk saya πŸ˜‰ Terima kasih kepada majalah Jutawan kerana menjemput saya.

covershadow.jpg

OK, dah dapat majalah Jutawan, suka saya nak umumkan beberapa talk percuma yang bakal diadakan pada bulan ini…

Rabu 17hb Mac – Biz Talk bersama Billi Lim
Tajuk: “Dare to Sell”
Lokasi: Boulevard, Midvalley, KL
Waktu: 8.00 malam
Masuk: PERCUMA (ditaja oleh PBS)

Sesi bersama Billi Lim julung kali diadakan! Oleh itu, dijemput datang beramai-ramai melihat speaker yang penuh karisma (dan lawak) ini! πŸ˜‰ Daftar dengan meberikan , NAMA, EMAIL & NO. HP , ke 017-3935364 dengan segera kerana tempat adalah terhad! Insyaallah saya juga akan turut serta nanti memberi sedikit tip mengenai “kegagalan”

Ahad 21hb Mac – Bersama Irfan Khairi
Tajuk: “Cara Menjalankan Perniagaan Secara Automatik dari Rumah”
Lokasi: Crystal Crown, Johor Bahru
Waktu: 3.00 petang
Masuk: PERCUMA (ditaja oleh StormReaders2U)

Sesi yang mendapat sambutan hebat di Kuala Lumpur beberapa minggu lepas akan di bawa ke JB! Klik di sini untuk membaca mengenai sesi yang telah di adakan di KL. Sekiranya anda berada di JB, dan ingin merebut peluang ini (jarang2 saya turun ke JB untuk free talk πŸ˜‰ ), sila lakukan booking sekarang ok. Bagi warga JB, untuk menempah tempat, sila email kepada sales@rahsiainternet.com dengan TAJUK EMAIL: “STORMREADERS2U JB 21/3”. Serta kan NAMA, HP, EMAIL & JUMLAH PESERTA dalam isi kandungan email.

Jumaat 26hb Mac – Bersama Irfan Khairi
Tajuk: “Cara Menjalankan Perniagaan Secara Automatik dari Rumah”
Lokasi: Hotel Raudah, Kota Bharu
Waktu: 3.00 petang
Masuk: PERCUMA (ditaja oleh StormReaders2U)

Sesi yang mendapat sambutan hebat di Kuala Lumpur beberapa minggu lepas akan di bawa ke JB! Klik di sini untuk membaca mengenai sesi yang telah di adakan di KL. Sekiranya anda berada di KB, dan ingin merebut peluang ini (jarang2 saya turun ke KB untuk free talk πŸ˜‰ ), sila lakukan booking sekarang ok. Bagi warga KB, untuk menempah tempat, sila email kepada sales@rahsiainternet.com dengan TAJUK EMAIL: “STORMREADERS2U KB 26/3”. Serta kan NAMA, HP, EMAIL & JUMLAH PESERTA dalam isi kandungan email.

Ya, bulan ini kami akan ke Pantai Timur dan Selatan ok… bahagian Utara tunggu dulu no…

Bagi yang berminat untuk menyertai, minta anda booking tempat awal-awal ok… takut tak cukup tempat disediakan nanti πŸ˜‰ Jumpa anda di sana!

IK di ranking #3. Tetapi bukan dalam perniagaan!

Tengok tajuk di atas, pasti ramai ingatkan saya nak ceritakan tentang Search Engine Ranking! Salah sama sekali kerana kali ni saya nak kongsi-kongsi santai takde kena mengena dengan perniagaan Internet πŸ˜‰

So, hari ni kita santai-santai sikit ok…

Mereka yang mengikuti perkembangan saya melalui blog ini pasti tau yang saya juga minat dengan muzik/bermain muzik bukan? Dan tahun lepas, saya ada ceritakan mengenai band ‘indie’ kami, Razzi.muz.ik. Kalau nak baca posting tahun lepas, boleh klik di sini…

Anyway, tahun lepas kami main lagu saja suka-suka dan memberi lagu kita for free secara online. Antara lagunya adalah Selamanya, ciptaan komposer Johan Nawawi dan juga Reaching Higher ciptaan Zul Mahat.

Tahun lepas juga, saya mencuba buat kali pertamanya mencipta lagu sendiri- dari muzik, sampailah ke lirik lagu dan dinyanyikan oleh Bro Love, Razzi Rahman. Lagu tersebut diletakkan di YouTube, FB dan sebagainya dan mendapat sambutan yang amat hebat!

Kalau anda ingat, its’ a song about peperangan di Gaza, dan tajuknya, “Voices”. Bagi anda yang tak pernah dengar, di jemput klik pada video di bawah untuk dengar first time ever, lagu ciptaan saya “Voices”

Ok, itulah percubaan saya yang pertama mencipta lagu bermesejkan kemanusiaan untuk kita mengingati mereka di Gaza. Not bad kan? Selepas lagu “Voices” diedarkan di Internet, berbagai-bagai positif review diberikan. Dan ramai juga beri cadangan untuk kami buat lagu untuk mainstream- keluar cd… radio…tv dan sebagainya.

So, tahun ni, Saya & Bro Love, Razzi Rahman, menyahut cabaran tersebut, dan hasilkan beberapa buah lagu lagi. Atas nasihat Razzi, dia inginkan saya ciptakan satu lagi lagu…sebab Razzi kata lagu “Voices” saya best! Saya boleh cipta lagu best…

First of all, saya tak mahu cipta lagu… sebab saya bukannya pencipta lagu πŸ˜‰Β  Tapi lepas dipujuk… dan diberi dorongan, last last saya pun setuju untuk ciptakan satu lagi lagu… manalah saya ada masa nak cipta lagu sangat…

Lagu ke-dua, saya berikan tajuk “Kerana” dan kini mula dimainkan di stesen radio! Dan paling yang tak disangkakan, lagu “Kerana” kini telah masuk carta THR Gegar dan menduduki tempat ke #3 daripada 100 lagu popular!

Wah… memang tak sangka. Terkejut & seronok at the same time sebab saya buat pun hanya suka-suka sahaja sambil release stress kerja πŸ˜‰

So, bagi anda yang nak dengar lagu “Kerana”, boleh mainkan klip YouTube di bawah… no #3 tu di carta… jangan main-main ;))

So amacam? Bila lagi boleh tengok saya main muzik! πŸ˜‰

So, tip atau lesson yang boleh diambil hari ini ada 3:

  1. Adakalanya kita perlukan sesuatu hobi atau sesuatu perkara untuk kita lakukan supaya take a break daripada kerja seharian. Kerja all the time pun tak boleh juga. Perlu ada masa nak release tension kan? Dan selepas melakuka nperkara tersebut, kita akan dapat kembali kepada kerja dengan minda dan tenaga yang makin fresh dan produktif. Bagi saya, perkara tersebut adalah muzik!
  2. Kadangkala, kita tidak tahu kebolehan kita atau bakat terpendam kita. Dan sering kali, orang lain yang boleh nampak bakat apa yang kita ada. Menulis/mencipta lagu tak pernah pun jadi dalam matlamat saya, tapi sedar-sedar, atas desakan orang lain, my bro Razzi Rahman, saya lakukan juga. Dan, what a surprise, mendapat sambutan ramai ke dua-dua lagu saya iaitu “Voices” tahun lepas, dan kini “Kerana” pula masuk carta #3 THR Gegar!
  3. Cannot help it, saya nak bagi juga tip perniagaan Internet! Seperti tip saya minggu lepas- gunakan YouTube untuk memberi pengalaman kepada pelawat laman web kita. Zaman ini, pelawat inginkan sesuatu yang interaktif dengan menggunakan bunyi dan juga visual. Dengan mempunyai elemen bunyi dan visual, terutamanya clip di YouTube, pelawat laman web mendapat pengalaman tambahan bukan sekadar teks sahaja.

So, itulah dianya… hari Isnin ni, kita berhibur la sikit ya, so takde lah “Monday Blues”. Sambil-sambil menjalankan perniagaan, sambil-sambil kita santai juga πŸ˜‰

Harian Metro

Kalau nak dengar lagu-lagu lain Razzi Rahman & IK, boleh dapatkannya di sini

ps: dapatkan NST hari ini kerana ada berita kami dalam New Straits Times today

IK & Razzi wins!

Malam tadi berlangsungnya majlis penyampaian hadiah untuk pertandingan Blog4FT, satu pertandingan blogging yang dijalankan untuk promosi Kuala Lumpur (atau Wilayah Persekutuan). Saya & Razzi menyertai Blog4FT untuk menyokong usaha tersebut dan saja suka-suka also…

blogftwinner.jpg

Sedar tak sedar, kami dipilih sebagai salah satu pemenang untuk bulan November- Yea! :). Apa yang kami menang?

  • Ticket Air Asia
  • Blackberry
  • Celcom 3G
  • Voucher Kedai buku Borders

Tetapi, mungkin yang anda tertanya-tanya, kami buat apa sampai boleh menang kan?

Jawapannya… kami buat lagu untuk KL πŸ˜‰ Tajuknya: I Love You KL

“I Love You K.L”

Nyanyian: Razzi Rahman
Lirik : IK
Lagu : KYO

Been around the world
Travel all the seas
There”β„’s only one place i”β„’d be
Somewhere thats close to me

A place with a thousand smiles
And you wont disagree
Oh it”β„’ll steal your heart
Will ya come here with me

Chorus:

I Love You K.L
Still remember
it ain”β„’t that long ago
When the sun set in
The lights shines up
It takes your breath away
Yeah, it takes your!.breath away

Oh Come here!with me
To the place I grew up
The place i want to grow old
We can dance under the stars

The stars of Kuala Lumpur
Just you and I dancing along
This is the place for us to be!
Kuala Lumpur

Sempena cuti ni… enjoy the song! Dan berikan pendapat anda di sini…Β πŸ˜‰

Kalau nak tahu tentang antara hobby saya iaitu bermain muzik, bersama Razzi, klik di sini untuk sedikit latar belakang πŸ˜‰

Proses pindah.. memenatkan

Seminggu juga tak update blog. Wow… satu record baru bagi saya πŸ˜‰

Bagi pengunjung Tip Satu Minit, maaf sebab lama tak update blog. Proses pindah rumah ni memang memenatkan. hari tu saya ada sebut akan update perkembangan SOHO saya, so, ini dianya…

Minggu lepas saya postkan gambar ni…

step1.jpg

Bilik kosong.. baru cat warna merah & cream… merah= my fav color… (Tahukah anda!: Masa saya di Kolej & University, kawan-kawan panggil “Red” dan masa chat/berforum online, sebelum kenal perniagaan Internet, 10 tahun lepas nickname saya “Merah”)

Gambar seterusnya, kotak-kotak dahu masuk. Mostly buku-buku saya. On average seminggu saya khatam satu buku Insyaallah. Kebanyakan buku-buku perniagaan, motivasi & wang. by now, blinds & grill pun dah pasang…

step2.jpg

Next… gambar buku-buku dah kena punggah… memang banyak. Bilik pun jadi macam kapal karam… kalau nampak carpet warna merah tu, ada la laptop saya. Sebagai tempat SOHO sementara πŸ˜‰ Kesian… atas lantai je…

step3.jpg

Seterusnya, perabot pun masuk… hmmm… agaknya apa la perabot yang ada… Dua orang tengah pasang IK punya “special request” untuk diletakkan kat tengah-tengah my SOHO…

step4.jpg

Yang ni pula tengah pasang meja… so, lepas ni tak perlu SOHO atas lantai πŸ˜‰

setp45.jpg

Ok… barang dah masuk… perabot pun dah kautim. So, ini gambar terbaru SOHO IK… masih lagi dalam keadaan kapal karam sebab belum kemas lagi, but at least ada la meja untuk buat kerja. Juga… tu diaa… kat tengah-tengah my SOHO ada pool table sebagai tempat beriadah sebab saya minat main snooker & pool πŸ˜‰

So, lepas penat-penat buat kerja & business… boleh shoot some pool, siapa nak join? πŸ˜‰

step5.jpg
View daripada meja kerja saya

Buku-buku masih lagi dalam proses kemasan dalam library saya… nanti dah siap beberapa hari lagi, saya akan tunjuk gambar complete SOHO saya πŸ˜‰

Thanks for visiting & insyaallah tip satu minit akan kembali tak lama lagi. Harap bersabar ya!

IK zaman dolu-dolu…

Bagi yang ikuti blog ni, pasti tahu saya dalam proses pindah rumah. Sebab tu juga, jarang-jarang dapat update blog. Insyaallah minggu depan postings akan jadi seperti biasa ok… so, supaya takdelah anda masuk blog ni, dan tak update beberapa hari… sedikit “hiburan” untuk anda πŸ˜‰

Tengah-tengah mengemas barang-barang lama untuk pindah rumah, saya pun terjumpa gambar-gambar lama saya masa muda-mudi dulu. So, ni nak kongsikan satu (satu je) gambar saya masa di university 10 tahun lalu.. tahun 1999! Tahun saya mulakan perniagaan Internet…

ik_uk_99.jpg

Rambut panjang baru rock, jangan marah! (Jangan jeles Razzi Rahman)
Gambar di ambil di depan rumah sewa saya di Staffordshire ketika saya menuntut di Staffordshire University. Grad tahun 2000.

Sedikit latar belakang, saya sekolah rendah di SRK Raja Perempuan Mazwin (Kuala Kangsar) kemudian ke SRK Subang Jaya sampai darjah 6… Sekolah menengah di SMK Lelaki Bukit Bintang di PJ. lepas tu ke PPP ITM di Shah Alam mengikuti A Level (batch 13). Lepas tu ke British Consortium Higher Education (BCHEM) Cheras untuk melanjutkan first year degree. Lepas tu ke Staffordshire University, United Kingdom (gambar). Sekian terima kasih πŸ˜‰

Post kali ini hiburan semata-mata, so takde pun tip satu minit hari ini… πŸ˜‰

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

ketupat.jpg

Sebulan berpuasa, kini tiba masanya menyambut Syawal πŸ™‚

Ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada pembaca blog IrfanKhairi.com – tip satu minit!

Ucapan setinggi-tinggi terima kasih atas sokongan anda dan kesudian anda berkunjung ke blog ini (bukan ke rumah… tahun ni takde open house ;)) sejak 3 tahun yang lepas. Blog ni pun dah menyambut 3 kali Raya πŸ˜‰

Maaf Zahir & batin sekiranya ada salah & silap. 0-0

Happy birthday Cinta

Pantasnya masa berlalu… rasa macam baru sahaja my baby girl Cinta Strawberry Abadi dilahirkan… tup tap tup tap, dah setahun umurnya hari ini…

Bagi followers blog ini terutamanya ruang Reality, pasti ingat, Cinta dilahirkan pada 08/08/08.. dan saya ada post gambar/posting pada hari kelahirannya di sini > 08-08-08 Tarikh keramat πŸ™‚ Tiga bulan kemudian juga saya ada update gambar Cinta kerana ramai yang minta saya updatekan. Maklumlah, Cinta ramai uncle & auntie cyber… > Cinta Strawberry 3 bulan

Hari ni, 08/08/09 genap setahun Cinta…

Cinta berumur 1 hari…

Cinta berumur 3 bulan…

Khas untuk uncles & aunties cyber, Cinta Strawberry Abadi hari jadi pertama πŸ™‚ Cinta kini dah ada 4 gigi dan tersangatlah aktif.

cinta-year1.jpg
Cinta one year old 08-08-09!

So, hari ni kami sekeluarga menyambut di Menara KL, restoran berputar Sri Angkasa… was a great time. Just raikan kecil2 je bersama wife, and the kids. Sambil2 sambil di Menara KL, tower yang ke 5 tertinggi di dunia, sempat juga lepak di observation deck dan tengok-tengok kat teropong.Sambil tengok-tengok… satu view ni menarik perhatian saya. Dalam banyak-banyak bumbung bangunan, bumbung bagunan ni yang menarik minat saya… Hard Rock Cafe!

hardrockroof2.jpg

Hard Rock Cafe telah mengecat logo Hard Rock di bumbung bangunnannya semata-mata untuk menarik perhatian mereka yang melawat Menara KL. Siapa yang melihat kebawah, pasti akan ternampak logo Hard Rock Cafe… pelancong-pelancong luar pasti tertarik dengan Hard Rock cafe sebagai tempat santai.

Strategi yang digunakan oleh Hard Rock Cafe ini di namakan sebagai Intergration Marketing di mana mereka mengambil kesempatan intergrate kaedah promosi dengan “traffic” daripada menara KL. Ok, topik “Intergration marketing” saya kongsikan later lah ok…Β  πŸ™‚

Lepas lunch di Menara KL, pergi ke KLCC untuk berjalan2 pula… balik beli birthday cake…

cake1.jpg
Nama panjang sangat kot… susah kedai tu nak tulis πŸ™‚

Kids grow up so fast! Cherish the times & enjoy their company…. nanti dah besar, teringat2 pula masa they are small πŸ™‚