10 faktor Menjadi Jutawan! (Bahagian 2)

[Bersambung dari “10 faktor  Menjadi Jutawan! (Bahagian 1)”]

5. Bekerja lebih keras berbanding dengan orang lain

Kebanyakan orang menghabiskan masa kurang dari 50jam seminggu dalam karier atau perniagaan masing-masing. Mereka yang bergelar jutawan pula menghabiskan masa lebih daripada 50jam seminggu. Ramai yang sanggup bekerja sehingga 60-70 jam atau lebih seminggu! Ini juga akibat daripada keghairahan yang dimiliki dalam karier atau perniagaan. Untuk mencapai tahap jutawan, seseorang itu perlu keluar dari kepompong kebiasaan dan bekerja lebih keras berbanding orang lain.

4. Mempunyai pasangan hidup yang memahami dan menyokong

pasangan

Pepatah mengatakan bahawa, “behind every succesful man, there is a woman.” Bagi anda yang memburu kejayaan, amat-amat penting mempunyai pasangan hidup yang benar-benar memahami dan memberi sokongan 110%. Sekiranya tidak, maka, usaha untuk mencapai kejayaan akan menjadi semakin sukar. Tidak kira sokongan daripada suami, isteri mahupun keluarga. sokongan adalah satu kemestian dalam membina keyakinan diri yang tegar tidak kira apa sahaja halangan yang bakal ditempuhi.

3. Mudah mesra dengan orang lain

84% kejayaan seseorang bergantung kepada mereka yang berada di sekelilingnya, iaitu orang lain. Untuk mencapai tahap jutawan, kita perlukan bantuan daripada orang lain juga. Mempunyai personaliti mudah mesra dengan orang lain jua akan memudahkan perhubungan sesama insan dan penerimaan orang sekeliling terhadap diri kita. Ini dapat membantu kita dalam melebarkan rangkaian kenalan kita dengan lebih luas dan jauh lagi.

2. Berdisiplin

Selalunya kejayaan dicapai apabila kita adalah “boss”. Menjadi seorang “boss” perlu disiplin yang tinggi disebabkan kita tidak mempunyai orang atasan. Sebagai contoh, sekiranya menjalankan perniagaan, usahawan tidak perlu menjawab kepada sesiapa pun. Dirinya adalah boss kepada perniagaannya sendiri. Tanpa disiplin, pastinya tidak dapat menguruskan perniagaan dengan betul dan lancar. Orang ramai sering mengaitkan menjadi jutawan boleh banyak berehat dan bersantai. Tetapi, sekiranya jutawan banyak berehat dan bersantai, bagaimana pula dengan karier dan perniagaan? Pastinya apabila tinggi pendapatan, maka lebih banyak pula tanggungjawab terhadap karier dan perniagaan. Maka faktor disiplin diri, pastinya adalah salah satu faktor utama untuk menjadi seorang jutawan, demi memastikan segalanya berjalan secara berterusan.

1. Jujur dengan semua orang

Sifat jujur adalah sifat yang sangat terpuji. Sifat tersebut disenangi oleh semua orang. Dengan menjadi jujur kepada mereka di sekeliling kita, tak kira sama ada keluarga, kenalan, pelanggan atau rakan perniagaan. Jujur adalah faktor utama dalam mencapai kejayaan sebagai seorang jutawan. Mungkin ada yang tidak berlaku jujur namun tetap menjadi jutawan. Tetapi selalunya, jutawan yang tiada kejujuran, tidak akan bertahan lama, akhirnya dia akan jatuh jua.

Bagaimana dengan faktor-faktor yang tersenarai di atas? Adakah anda memiliki mana-mana satu faktor yang dikemukakan? ADA?? Jika ada, Alhamdulillah! Jadi diharapkan anda mengamalkannya selalu, praktikkan setiap masa dan jadikan ia satu kemestian. Insya-Allah, jika berterusan, bermakna anda telah berada di jalan untuk menuju ke arah menjadi seorang jutawan sedikit masa lagi. Langkah seterusnya adalah untuk mulakan perniagaan…

Sekiranya anda berminat untuk memulakan perniagaan melalui Internet, tetapi menghadapi masalah tidak tahu dimana hendak mula, tiada sokongan dan bantuan, tiada kawan-kawan yang sama2 menjalankan perniagaan Internet membantu, tiada keyakinan diri untuk mulakan perniagaan, sedang menjalankan perniagaan kini, tetapi keuntuungan tidak seberapa. Mungkin anda akan berminat dengan Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial yang dikendalikan oleh Jutawan Internet,Irfan Khairi. Program 4-6 bulan ini telah membantu ramai usahwan2 yang bermula dari kosong sehingga menjana pendapatan di Internet. Klik di sini untuk maklumat lanjut, mana tahu, anda juga boleh memulakan perniagaan anda sendiri tidak lama lagi…

 

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu usahawan online berjaya. Kini, beliau menjalankan perniagaan di Dubai dan berulang alik Kuala Lumpur - Dubai menajalankan penriagaan di dua benua. Untuk daftar program bersama Irfan Khairi, lawati http://www.OpenEducation.com.my

Latest posts by Irfan Khairi (see all)

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu usahawan online berjaya. Kini, beliau menjalankan perniagaan di Dubai dan berulang alik Kuala Lumpur - Dubai menajalankan penriagaan di dua benua. Untuk daftar program bersama Irfan Khairi, lawati http://www.OpenEducation.com.my

One thought on “10 faktor Menjadi Jutawan! (Bahagian 2)

  1. Salam Tuan Irfan Khairi,

    Alhamdulillah, di dalam menjalankan perniagaan, saya mendapat sokongan penuh daripada isteri saya 🙂

    Raka-rakan elok berbincang dan terangkan elok2 supaya pasangan masing2 faham dgn misi dan visi kita dalam menjalankan perniagaan ini, betul tak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.