10 terkaya di Malaysia

  1. Robert Kuok, 88. RM32,400 juta
  2. Ananda Krishnan, 68. RM19,723 juta 
  3. Tan Sri Quek leng Chan, 64. RM10,300 juta
  4. Tan Sri Lim Goh Tong, 89. RM9,670 juta
  5. Tan Sri Teh Hong Piow, 77. RM7,554 juta
  6. Tan Sri Lee Shin Cheng, 68. RM6,620 juta
  7. Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary, 56. RM4,289 juta 
  8. Tan Sri Lim Kok Thay, 55. RM2,600 juta 
  9. Tan Sri Tion Hiew King, 70. RM2,420 juta
  10. Tan Sri Yeoh Tiong lay, 77. RM1,552 juta

Banyaknya juta-juta… senarai di atas diambil dari Majalah Malaysian Business “40 Richest Malaysians”. Bila melihat senarai tersebut dan melihat pencapaian diri sendiri, terasa amat kerdilnya! Bagaikan pipit dan enggang 🙂

Tapi bila melihat kekayaan Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary, mesti saya teringat kisahnya ketika beliau masih kecil. Di besarkan di rumah kayu yang tidak mempunyai kerusi, meja dan katil. Kini, menjadi bumiputera terkaya di Malaysia!

Kalau itu tidak dapat memotivasikan kita, saya pun tak tahu apa lagi yang boleh memotivasikan kita. Kisah dari zero menjadi hero!

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) 😉

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ;)

98 thoughts on “10 terkaya di Malaysia

  1. Dimana ada kemahuan disitu ada jalan,
    hendak seribu daya tak hendak seribu dalih..

    Kejayaan nie hanya “copy and paste system” kita buat dan berusaha seperti mana mereka susah payah..

    Kita pon Insya-Allah mendapat kejayaan sama seperti mereka..

  2. aku pn ade cite2 nk jadi businessman mcm tan sri syed mokhtar,aku juga byk membaca kisah2 mereka yg dh success dgn kerjaya dan duit.tp smpi skrang ni aku x nmpk lg perniagaan ape yg sesuai utk aku cuba…hrp korang dan bole bantu…wasalam

  3. erm…kisah tan sri syed mokhtar dan irfan memang m’bina semangat!membuatkan diri saya begitu bersemangat nak berjuang membangunkan diri sendiri..bermula menceburkan diri dlm dunia perniagaan pada usia 19 tahun membuatkan rasa diri begitu lambat bertapak pada dunia perniagaan ni..pada umur 22 tahun ni,dah cukup layak ke nk berniaga ya??

  4. Nak minta tolong sikit ngan Irfan..Boleh ajar ke cara nak berniaga dalam internet nie.Saya budak baru, tp Saya begitu tertarik ngan artikel Irfan sebagai seorang usahawan yang berjaya.
    Saya pun teringin nak jadi macam Irfan,tp saya masih banyak kekurangan..!So,Saya nak belajar dari bawah dulu bersama Irfan.

  5. salam…

    jika benar nama nama itu menjadi popular kerana dengan kekayaannya…. bukalah mata dengan sebenar benar bukaannya…. kerana hakikat yg sebenar ORANG ISLAM lah yang sebenar kaya…bahkan memiliki seluruh dunia ini kerana kita diciptakan Allah sebagai khalifah untuk apa? memerintah dunia.
    setuju?

  6. salam,wOw,beSt nYeR deNgaR citEr koraNg kT cNI….
    teRpeguN sY….mmG besT La…
    sY puN suKa business…lg2 mama sY yG jD iNspiRasi sY..sY mmg daH d ajaR busineSS dr kecik..
    sY iNgat lg,g pekan soraNg diri tiaP hujuNg mggu juaL brg2….masa tu sy bru je darjah 3..bayaNgkan..mmG raMia yG teguR n pujI..tQ la sbb doraNg bg semangat n dorongaN.,..
    time tu byk org tua b]jual..
    ulang alik pergi n blk pekan juz nek bas @ kdang2 keta sapu…pg2 dah bgun awl..mlm2 plak dah ready nk b’jual pg..mmg salu tido lewat…
    hidup susah kan…nk wat cmner..sy mmg berdikari dr kecik…bkn nk bangga dri tp itu lah hakikat..
    klau d imbas kenangan2 dulu mmg lucu…byk kenangan pahit n manis..sY mmg suka sgt business..
    kebanyakan org ni malu tp x bg sy..
    sy sampai skolah tgktn pu msh b’jual kt asrama..
    pindah skolah teknik form4&5 pun msh b’jual kt asrama…tlong mama cari pndapatan..hdup mmg susah…skrG mmg puN masih aktiF business..
    skrG sY kt IPTA pun msh cari peluang baru business…mmg ade business sndri kt blik…
    contoH jual reload….ok la jgak…
    yG penting halal.sy jugak nk jual brg lain..
    yg b’faedah nmg permitaan student laa..
    bab pgaulan mmg x jd mslh bg sy coz sy sememangnya pramah n mesra alam…klakar orngnya ni..suka sakat kwn..parangai ni mmg x pernah ubah dr dulu2 lg..kdnag2 sakat kwn smpai dorang nangis…heheheee….tp x plak dorang mrh.happy adelah….Oooppss…menyimpang plak…
    EEEeeee….sape cni ade idea ttg business yg sesuai untuk sy sbg student U???harap sgt ade org bantu n bg support….ujung taun mYb x dpt blk kmpg coz no money….sem nI PTPTN mmg trok r….ade ker patut tolak sekaligus…x patut lgsung….ujung taun sy ade cuti 5 mggu n sy tgh cari keja 0..mmg payah nk cari..g puN juz 5 mggu..sape la nk ambik sbg pekerja yg alang2..
    tP sY mmg nK keje…pLez sape d cnI bleH bantu…
    yG penting kerja halal..x kisah la keje apepun…
    nk blk xde duit..klau blk mmg tolonG mama business la…
    sy mmg x suka mntk duit dr family…mmg inilah dri sy..
    ingat lg yuran sy STPM n msok form 6 dulu mmg sy pakai guna duit poket sndri..duit tu pun sY dapat hasil titik peluh keja kt politeknik lepasan tingkatan5 sementara pkir nk keje lain…wlpun tau mama pasti x bg punyer…juz 4 prepare ba..tu pun 1st time mama bg kebenaran sY keje luar tzu..dia mmg x galakkan sY keje lain slain tolong dia….sY org nya mmg patuh..x bantah pun…berkat ba…hurmmm…..
    sY mmg dah wat kptsn muktamad xnk smbg blajar lg habis SPM…siap bgtau mama lg..
    tP bila jer snarai nama kuar,nama ade so mama suh blajar,,pasrah jer la…sy x bantah ape pun..
    spatah kata puN sy x kuarkan dr mulut bila dgr kptsn mama….hati mmg sedih tp sY ptut hormat mama…msok IPTA ni pun sbb dorg suh msok…
    klau ikutkan ati mmg sy nk kerja jer..nk tolong mama..sian dia…kt IPTA ni..sy ambik course business management….hurmm…
    nK tanyeR pendapat korang la ckit…ade pluang kerja ker untuk bidang sy ni?????tP sY pernah tanam hasrat nk buka restorant..hehheeee…
    ok x??sape d cni ade pengalaman @ sbrang idea yg sudi kongsi ngan sy?????
    oppsss..baterI laptop low r…maaf kne undur dri dulu..mslhnyer ni kt luar..coz kt blik xde wireless…..tu yg kne p mall ni on9.
    take care n harap ade yg sudi bantu sy….
    lbh senang email sy kt (nieya_0507@yahoo.com.my)

  7. woW baNYaK NYa DuiT…..KaLau lah SaYA aDa dUit SEbANYak itU ,,mEstI SyA BolEH beLI ApA SahAJa BarANGAN tERBaru dI duNia…tApI BaGAiManA KOrANG seMUA bolEH DapAT duIT sebANYAk ITU…. boleH anda BERIKan tip…sYa bARU berumor 13 tAHun..cita cita SAya HENDAk menjadi sEORaNG ahLI PERnIaGAan
    Yg tERkenal…mCm TAN SRI SYED MOHKTAR….emmm……..KAlAU AdA oRaNG Yg bAIK hATI utk memBerI kAN tips my emel:arish_rafi@yahoo.com

  8. aslm….dengan kekayaan yang kamu semua miliki,,ada x rase untuk membantu seorang pelajar yang ingin melanjutkn pengajiannya di international university africa di sudan dalam jurusn B.A sastera bahasa arab..dia hanya memerlukan rm 20000 sahaja untuk tempoh 5 tahun sehingga tamat pengajian..nilai tersebut merangkumi tiket pergi dan balik 4 kali dalam tempoh lima tahun,yuran pengajian,dan sedikit untuk bantuan sara hidup..jika ada maklumat bagi membantu mendapatkan maklumat,silalah beritahu bg membantu saudara kita berjuang untuk mejadi pakar dalam bahasa al-quran dan assunnah…untuk ummat kita jugak..0177202189.khobir

  9. asslam alaikom saya bernama kamaruddin bin abd kadir berasal dari cambodia keturunan campa sekarang di mesir merantau untuk cari ilmu mula2 dlam negara sahja[cambodia]dn berikut nya ke malaysia dan sekarng sampai juga ke mesir ,sya perlu sejumlah untuk belanja di sini dlam jangka 4 tahun RM 20000 sya harap pihak tuan boleh membntu saya agar allah memudah kan hajat saya,boleh hubungi kamai melaluai :email;qmar_camp@yahoo.com atau h/p 00210909849 atau atau akaun kawn saya mansot sokbry033069378025 atau alamt saya 37 street elkhalifah elradhi 7th dustrict nasr city cairo egypt

  10. saya dah pun try kaedah irfan ttg buat biz tanpa produk n perkhidmatan sendiri tapi makan komisen je.mmg mashuk..takde laman web sendiri pun boleh buat biz.mmg senang.
    sebenarnya kalau kita perhatikan betul2 nak buat duit dalam internet ni kenalah ada list prospek yg banyak.

    list = duit

    lebih banyak list yang kita ada semakin banyak la potensi income kita.so start dari sekarang mulalah kumpul list sebanyak yg mungkin.kepada sesiapa yg suka berkongsi ilmu tentang kewangan n tips kekayaan boleh la email saya di blackcoda01@yahoo.com

  11. ada lagi org melayu yg kaya..tetapi mereka tak istihar harta..contoh Allahyarham Tan Sri nasimudin (NAZA),Tun Daim Zainuddin(mempunyai ragkaian bank2 diluar negara) maybank pun dia punya jugak…dia jenis yg suka diam..

  12. Kekayaan sebenar bukan pada harta je tapi jiwa mental dan kesihatan apa gunanya anda ada rm1 billion tapi awak ade kanser yang penting syukur selalu atas ape yang awak ade

  13. bukan senang nak jadi kaya..
    macam syed moktar, sapa sanggup bagi separuh duit pada orang lain? ada orang silap anggap boleh jadi kaya goyang kaki sahaja..betul ke? perkenalkan saya pada perniagaan yang mudah dapat duit..dr. irfan sendiri perlu banyak baca dan bersekang mata depan lap top..sedangkan orang lain bersekang mata jugak depan lap top tapi melayari web site yang tak berfaedah..betul tak dr.? bagi saya bila kita memaksimumkan usaha kita, secarakan automatiknya hasil akan berbalik pada kita..percayalah…saya pernah melaluinya..saya panggilkan ia keajaiban tuhan..jika kita tak dapat ape-ape, maka kita kena semak adakah apa yang kita lakukan betul dan x bercanggah dengan tuntutan agama..

  14. Saya tak faham kalau jumpa orang yang cakap nak buat apa DUIT banyak2? Duit memang tak boleh beli segalanya tetapi segalanya memerlukan duit. Duit memang tak boleh selesaikan semua masalah tetapi kalau takda DUIT banyak tak masalah?..Kalau anda ada duit..anda akan menjadi MUSLIM yang lebih hebat..Sebab tu orang Yahudi boleh kuasa dunia..

  15. Saya tahu dahulu dia seorang yang susah tepai sampai sekarang saya masih tidak dapat mendapat pendedahan terperici jejak perjalanan Tan Sri Syed Mukhtar Al Bukhary menjadi seorang yan berjaya. Pendapatan kewangannya juga masih menjadi rahsia bagi saya. Kaedah pengumpulan dana yang mahu saya kaji juga tergantung.(HBOCONS OIL AND GAS PARTNER)

  16. Saya tahu dahulu dia seorang yang susah tepai sampai sekarang saya masih tidak dapat mendapat pendedahan terperici jejak perjalanan Tan Sri Syed Mukhtar Al Bukhary menjadi seorang yang berjaya. Pendapatan kewangannya juga masih menjadi rahsia bagi saya. Kaedah pengumpulan dana yang mahu saya kaji juga tergantung.(HBOCONS OIL AND GAS PARTNER)

  17. Saya pernah makan gaji RM450 sebulan. 2 bulan selepas itu saya berpendapatan RM30ribu sebulan. 5bulan berikutnya saya berpendapatan RM1500 sebulan. Kini saya berpendapatan RM4000 sebulan. Tetapi saya tidak pernah menyesal dan sentiasa berusaha untuk berjaya. Senag sahaja bagi saya untuk membina kejayaan tetapi hendak mempertahankannya adalah yang paling susah. (HBOCONS OIL AND GAS PARTNER)

  18. Selama 3bulan saya pernah bekerja siang dan malam dan satu hari pun tidak prnak cuti sehingga kesihatan saya terganggu teruk. Terlantar selama 4 hari tidak dapat bangun. Memeras keringat sahaja tidak cukup untuk menjadi jutawan yang penting bijak mencari pendapatan. Kerja dengan tenaga siang dan malam tak akan menjadikan anda seorang jutawan yang penting kena bijak, tahu cara dan kena pada masanya.

  19. Saya sentiasa cuba untuk menjadi seorang yang
    berjaya di dalam perniagaan, oleh itu setiap detik itu saya cuba manfaatkan untuk menimba ilmu. Ilmu bukan sahaja melalui kaedah pembacaan atau mengikuti kelas secara khusus.. tetapi juga ia terasa lebih terkesan bila betapa aktif dan efektifnya otak kita dan hati kita ketika dalam keadaan berfikir dan membuat kesimpualan. Cara kita berfikir dan cara bangaimana kita berbicara di dalam hati itu amat penting untuk memberikan impak yang positif ke atas tindak tanduk kita…

    Wallahualam..

    p/s: kawan minta izin untuk sebarkan ilmu yang kawan dapat ini kepada muslim yang lain.
    Terima Kasih Irfan dan kawan-kawan.

  20. org melayu bnyk yang kaya2..but diorg lebih kepada underground..(senyap2)… org berumur 19 tahun pendapatan pun 1000 dolar sehari.. so ..beter buat pendapatan senyap2…takut kene tex

  21. Assalamualaikum saudara Irfan,

    Sekarang Abang Irfan merupakan salah seorang inspirasi sy untuk berjaya selain Tan Sri Mokhtar. .Tp sy lgsung xdak pernah menghadiri mana2 ceramah bersama Abang Irfan. Mungkin antara sebab sy berada di Sarawak dan kurang terdedah dengan apa yg berkenaan. Saya masih ingat semasa di berada di kedai buku Kinokuyu(kalau xclap namanya) d KLCC, sy hampir menangis xdpt membeli buku penulisan Abang Irfan nota jutawan kerna xckp duit dan balik dgn tangan kosong(hanya mampu membelek2 muka depan dan belakang).emm. .
    Sebelum tu, sy ada sedikit persoalan kepada Abang Irfan, sbnarnya sy kurang berminat dengan jurusan yg sy amik sekarang; Diploma bangunan. .sbb dr dulu lg sy slalu fikir nk ceburkan diri dalam bidang perniagaan dan trdapat byk idea untuk menjalankan perniagaan apa.. ttp xdak berkesempatan. Tp berikutan pengharapan ayah untuk sy terus berkecimpung ke dalam dunia pembinaan mmbuatkan sy dalam dilema. soalannya bagi abang Irfan, di antara pengalaman atau setinggi mana kita belajar (diploma,degree,etc.) ,yang mana lebih berguna dalam bidang pekerjaan yg kita ceburi(pada zaman sekarang) berikutan terdapat banyak lepasan siswazah menganggur. .sbb sy berharap d usia yg muda ini saya ingin berniaga dan belajar selok belok perniagaan. .dan terus membina impian untuk menjadi seorang jutawan dan membantu golongan yg kurang berkemampuan.. harap abang Irfan dapat meleraikan persoalan yg sy fikirkan. terima Kasih.Assalamualaikum..

  22. ciri yang ada pada anda untuk menjadi usahawan yanag berjaya……

    pentingkah ciri-ciri usahawan pada anda

  23. korang tnye kenape semua yg list ni dah tue?? jwpnnye senang jer..setipa org yg ingin memajukan dri mereka memerlukan byk pengorbanan..dan paling penting sekali adalah MASA selepas wang..semakin panjang umur sseorg,maka makin byklah pengalaman@pengajaran yg dpt dipelajari..pelbagai maslh dn dugaan tlah ditempuhi..lainlah yg muda memerlukan byk ilmu lagi utk terus maju..so xhairanlah byk yg agak berumur mendapat tempat di list terkaya..bykkan usaha dan yg paling penting, EXTREME.. bacalah buku keluaran Azizi Ali bertajuk jutawan EKSTERM yg mana Insyaallah boleh menaikkan semangat anda semua!!

  24. nak jadi kaya kene pandai berinteraksi,pergaulan kene meluas,think positif,pandai merebut peluang n sentiasa berusaha..tidak pernah putus asa..sume tue ada pada orang melayu tapi kenapa orang melayu susah sangat nak naik jadi kaya..entahla ek..xpandai nak tafsir..huhuhu..

  25. a’a lar kan…. tak ramai sangat orang melayu jadi jutawan.. kebanyakannya cina n india je.. Saya tabik ar syed albukhary ney….

  26. nak jadi kaya bukan seklip mata,semua yang jdah jadi kaya sekurang-kurangnya berusaha lebih 20 tahun dan baru berhasil dan tetap kekal hartanya.mulakan sekarang manalah tahu…

  27. org cendikiwan ckp klau tggi mne pun kt blaja klau xbt bsnes xkn jd kaya..so klau nk kaya cpt2 kt kne ade keberanian,pengalaman,,kwn2 dn pengetahuan..klau kt berniaga tp xde ilmu dn hnye pndi melobi je nnt cptlh kt jtuh mcm yg jd time zman hang tuah tuh..tpkan dlm fakta2 sejarah dunia ckp org melayu nie pndi brniaga klahkn cina.tgklah sjrah zman hang tuah tuh yg melayu berniaga klahkn org cina.tgk kt negara kemboja pun dh ckup sbb org mlayu champa pndi berniaga klahkn org cina kt sne..org cina klah dgn melayu brniaga tp melayu xberjya sbb xpndi pulg modal dn xbrnie..

  28. salam kepada semua…saya ingin mengucapkan tahniah kepada tan sri mokhtar al-bukhary kerana menjadi salah seorang ahli usahawan yang paling berjaya dalm Malaysia…saya berharap org melayu kita ni…bersatu sepakat menaikkan imej melayu seperti mana bangsa lain di malaysia…bila kita dgr tentang org melayu berniaga mesti kita akan teringatkan ketam dalm bakul yg ingin keluar dari bakul itu…masing2 ingin keluar tpi tarik menarik….apakah ini semua perlu belaku dalam masyarakat kita…kita perlu berubahsetiap pendirian kita dan haruslah kita menjadi seorang yg pemurah dan humble…sanggup menolong bumiputera melayu di malaysia ni supaya menjadi bangsa yg maju setanding dengan bangsa lain…yg pentingnya…bukan lah modal dan sebagainya…ttpi sikap org melayu tu sendiri perlu berubah,,,jangan ada sikap dengki mendengki sesama sendiri.ini akan membantutkan ekonomi kita org melayu….sokong lar setiap bumiputera melayu yang berniaga…harap anda semua mengambil ikhtibar dari apa yg diperkatakan

  29. ………. Kaya, berarti sudah tidak punya apa-apa, bila tidak ada manfaatnya kepada yang hamba……………

  30. to winnie: its not bout the keselamatan as u mentioned, but Tun Daim Zainuddin itself doesn’t want his name to be appeared since he was so down to earth and low ptofile person. i think u lack of information and must reading lots dear.

    and for those who had the PHD or better known as Dengki hati, see urself first, you guys are nothing coz perasaan iri and dengki hati dlm diri. go and get a life. educate ur self and ur wife son or daughter. dun simply insult people and jelous on their successful.

    look at ur self first, are u smart enough? get a life la…

  31. salam sejahtera dan congret untuk irfan berjaya dalam perniagaan dan merupakan sumber inspirasi untuk saya melangkah ke depan. dah lama sy ingin memulakan perniagaan tetapi banyak menhalang sya untuk melakukan semua itu antaranya masalah kewangan yang banyak bayar hutang sekarang. tapi dalam dibelenggu masalah hutang sekarang ini bagaimanakah cara saya untuk meneruskan niat saya dalam perniagaan sedangkan dibelenggu masalah kewangan dalam masa yang sama juga kurang keyakinan dalam memulakan perniagaan sedangkan ramai kawan saya yang sudah selangkah dari saya untuk melakukan niat mereka dalam perniagaan

  32. aku janji bile aku dah besar nanti,aku jadi orang muda yang terkaya.aku nak buat family aku happy dengan hidup aku.aku nak tolong bangsa aku.naikkan nama MALAYSIA!!!.itu idaman aku.doakan aku sentiasa success slalu.amin

  33. dalam kehidupan ini. kita harus mengejar akhirat dahulu..baru dunia dtg sekali..
    jgn sesakli kejar dunia dahulu….padah menanti..
    bila memilik kekayaan buat lah amal jariah..
    kerana kekayaan itu adalah milik Allah..
    sekian..~~

Leave a Reply

Your email address will not be published.