Jutawan-jutawan The Millionaire Mind

mm.jpgDr Thomas Stanley, penulis buku The Millionaire Mind telah melakukan survey di kalangan beribu-ribu jutawan. Survey yang saya ingin kongsikan ini pasti menarik minat anda. Surveynya adalah…

Apakah faktor-faktor kejayaan seorang jutawan? Berikut adalah jawapan mengikut turutan top 10…

  1. Being honest with all people
  2. Being well discipline
  3. Getting along with others
  4. Having a supportive spouse (husband/wife)Β (penting ni! no.4 πŸ™‚ )
  5. Working harder than most people
  6. Loving my carreer / business
  7. Having strong leadership qualities
  8. Having a very competitive spirit / personality
  9. Being very well organized
  10. Having the ability to sell my ideas / products

Dari pengalaman saya sendiri, memang tepat faktor-faktor yang disebutkan di atas.

Adakah anda memiliki faktor-faktor ini? Yang mana antara faktor ini yang anda kekurangan? (bagi yang belum berumah tangga, no.4 tak kira… mungkin perlu keluarga yang supportive!)

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) πŸ˜‰

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ;)

47 thoughts on “Jutawan-jutawan The Millionaire Mind

  1. Saya sendiri rasa saya ada quality millionaire yg disenaraikan tu… πŸ™‚ Alhamdulillah… yg no.4 tu pun takde masalah sbb suami mmg menyokong penuh usaha saya.

    Yg tinggal adalah mencari jalan yg terbaik utk mencapai target… Semoga Allah memakbulkan doa saya ni….

  2. dr, tq for info.

    no.4 tu,
    setakat hari ini, isteri saya 100% menyokong. buktinya beliau menyokong saya utk hadir bengkel esok.
    pkl 10.30 mlm nanti, saya akan naik bas dari changlun, kedah.
    ops, doakan saya selamat sampai. tak sabar rasanya, nak kongsi ilmu dgn

  3. Have all the attributes tapi kena polish here and there sikit2. When all is shining, insyallah 3-5 years time boleh bergelar JUTAWAN E-COMMERCE.

    Praying hard and working smart…..

  4. nak tanya soalan yg tesasar dari topic hari ini. Macam mana nak download versi 1.1 cara promosi 101? kena tunggu e-mail dihantar ke? Macam mana tu?

  5. Buku ni mmg bagus dibaca. Lagi satu buku yg ditulis oleh Thomas Stanley ialah `The Millionaire Next Door` (mcm Irfan yg duduk sebelah rumah,hehehe…) juga menarik dan patut dijadikan panduan.

  6. Saya pula banyak lagi yang kurang, terutama point no 10. Tapi saya sentiasa siapkan target setiap hari apa yang saya ingin pelajari.

    p.s: No4(wife) takde tp alhamdulillah, saya ada keluarga yang sangat memahami πŸ™‚

  7. Itulah dia betapa hebatnya orang yang bergelar jutawan.Bukan senang dan bukan mudah, tetapi dengan kenyakinan yang tinggi serta semangat yang kental insyallah akan berjaya.Walau bagaimanapun catatan serta pengalaman kearah kejayaan adalah paling penting sekali.walaupun anda belum lagi bergelar jutawan termasuklah saya πŸ™‚

  8. Memang tepat apa yang dikatakan!

    Saya amat berminat dengan point yang ke-3 “getting along with people” atau “bergaullah dengan orang”.

    Makin ramai orang yang kita kenali, makin mudahlah kita mendaki gunung kejayaan.

    Kini saya telah tuliskan kisah saya di http://geocities.com/alihanafiah76

    Kalau ada masa lawatlah ke sana!

  9. No wonder hingga hari ini saya masih belum menjadi jutawan lagi. Jangan nak kata 10, 5 faktor pun masih belum dapat saya capai lagi….

  10. Terima kasih atas input masing-masing. Nanti hari Isnin saya listkan carta 11-20 pula. seronok bila kaji faktor-faktor jutawan. kalau semua diikuti, insyaallah boleh jadi jutawan πŸ™‚

    kalau sesiapa ada masa, boleh tolong translatekan carta 1-10 di atas ke bm?

    hapisol > ok, jumpa esok. saya dah tiba di JW Marriott dah ni. dengar cerita esok ada 2-3 pengunjung/pemberi komen setia tip satu minit πŸ˜‰

    Selamat bercuti! (saya esok & lusa kerja… faktor no#5 lah katakan! πŸ™‚ )

  11. Dah beberapa bulan mula business. Mula rasai dunia baru. Saya setuju no 1 perlu jujur. And alhamdulillah saya dapat sokongan padu suami, ibu dan ayah saya serta seluruh keluarga saya. Dalam fikiran saya sekarang tiada yang mustahil, yang penting kerja keras. Dan macam Mazny saya pun rasa ada quality millionaire tu…Insyallah

  12. dr irfan said;

    ” dengar cerita esok ada 2-3 pengunjung/pemberi komen setia tip satu minit ”

    ya ka? harap2 kita akan menjadi rakan ebiz yg akrab slps ini.

  13. “kalau sesiapa ada masa, boleh tolong translatekan carta 1-10 di atas ke bm?”

    Saya ada translate kat blog saya kat http://www.affuanramzai.com/blog/2007/01/26/faktor-faktor-kejayaan-seorang-jutawan/

    Saya rasa pendapat Fakhrul x silap. Ada betulnya. Tapi, sebagai manusia biasa, juga ada masa susahnya. Kita semua mengenali masa dah jadi jutawan. Cuba kalau kita mengenali 7 tahun lalu.

    Mungkin macam ni:

    Ko kenal Irfan Khairi?

    Er.. Irfan Khairi? Saper tu? Hehe..

  14. tahniah krn menjadi inspirasi untuk kami semua; ciri-ciri jutawan dalam BM πŸ™‚

    1. Jujur dgn semua org
    2. Sgt berdisiplin
    3. Bergaul dgn org lain
    4. Mempunyai sokongan p pasangan
    5. Kerja kuat lebih dari org lain
    6. Suka dengan kerja atau bisnes yang diceburi
    7. Kualiti kepimpinan
    8. Personaliti yang memberi daya saing
    9. Sgt teratur
    10. Berupaya menjual idea atau produk

    Walaupun kebanyakan pastinya faham maksud (in English) tapi saya nak ulang untuk diri saya sendiri supaya satu hari saya akan berada dalam kelompok jutawan.

    Salam perkenalan untuk semua. (Kali pertama respon w/pun dah hampir 2 bulan mengikuti tip satu minit. πŸ™‚

  15. Jangan lupa kumpul saham amalan untuk jadi Jutawan di Akhirat. Saya harap semua akan jadi Jutawan di Dunia dan Jutawan di Akhirat; Insyaallah!! πŸ™‚

    Hisham;
    PromoProsper.Com

  16. saya ada semua yang di atas, cuma kureng pada faktor nombor 4, saya masih bujang dan keluarga saya pula tak berapa supportive saya buat bisnes internet, sebab bapa, ibu dan adik beradik saya semuanya karier perguruan, saya saja yang minat bisnes, komputer dan internet..well. i am a lone ranger..semua adik beradik saya minat ikut jejak langkah parents saya, tetapi saya amat minat pada bisnes internet.. dare to be different and EAM BIG!

  17. For Hapisol, and rest of the gang who will meeting for the workshop… congratulations. Can’t make it this time but hope to join the next workshop. tolong war-warkan future dates of the workshop. Kena buat planning2 before leaving my 3mth old baby.

    Salam kejayaan for our Future JUTAWAN SIBER.

  18. Hehe. X semestinya ada faktor tu kot.. Yang penting, ada hati mesti jadi.

    p/s: Memang saya tidak menyangkal memang betul kata pepatah: ‘Ada perempuan di sebalik kejayaan seorang lelaki’. πŸ˜›

  19. getting along with other.(dengan semua orang)

    memang betul! tetapi untuk berjaya kita mesti berubah, bila kita berubah, kita mesti meninggalkan benda-benda yang kurang penting.
    apabila kita berubah mesti ada orang sekitar kita kurang selesa dengan perubahan kita atau memperlekehkan kita,atau kita menjadi renggang dengan mereka tidak seperti sebelum ini. kita tidak perlu berdendam dengan mereka kerana itu lumrah yang perlu kita hadapi…
    habistu? so, getting along with another people if he ain’t to getting along with me..

    tup! tup! selepas 3,4,5 tahun berusaha berjaya.
    masa inilah semua orang akan menyanjung anda.

  20. This’s my 1st time read this site…I like it..actually my bro Azmean selalu borak pasal internet biz dgn sy…and now sy gak berminat dgn biz nie and he always give support 2 me…same as me!!!

  21. Hi,
    sy sedang menyiapkan plan perniagaan saya..sy harap sy dapat menunjukkannya pada Irfan..Sy telah ikuti byk kisah dan seminar tentang aplikasi perniagaan internet..sy rasa saya tau(dan mahu lebih mendalami) apa yg bakal dikongsi oleh and im looking forward to listen….

  22. Salah satu sifat seorang jutawan..ialah bersikap jujur dengan semua orang…masih ramai orang x jujur dengan diri-sendiri..hehe

  23. I dah ikuti wshop 1 dis lalu, tapi masih kumpul bahan nak masukkan dlm blog dan web. x pandai langsung dengan ilmu teknikal, masih terkial-kial. Harap respond. tk

  24. Dr.Irfan,
    Congratulations!! on being conferred a doctorate.
    I was introduced to your website through your book “Secrets of the Internet Millionaires Revealed”. Your webpage as well as your book are easy and fun to read; it covers a wide spectrum of topics.
    Apa yang I’m keen to know is: cukup ke kursus satu hari to launch the candidate into an Internet biz? And frankly, the cost is reasonable.
    Thank you.

    David

  25. Assalamualaikum Tuan Rumah

    Post yang menarik! perkataan jutawan sudah semakin mesra di hati.

    Malah rahsia minda jutawan sudah dibongkar.

    Lalu di mana agaknya penulis-penulis komen di atas pada 1,2,3,4,5 tahun akan datang…?

    Jumpa anda di pentas jutawan….

    “Kembara pemburu impian mencipta sejuta dalam tempoh 24 bulan sudah bermula…”

    Salam ceria & inspirasi

    Assalamulaikum

  26. Terima kasih share info ni. For sure saya akan dapatkan buku ni untuk dibaca. Saya bak share audio CD yg saya dah beli dan dengar. Sgt menarik. Tajuk: Lead the field by earl nightingale.

  27. Nak jadi Jutawan mesti menepati syarat2 yg IK sebutkan.. Jutawan bukan setakat kewangan tapi Jutawan juga dlm pembangunan diri..Maksudnya pakej ni kena ada utk jd seorang JUTAWAN

    Beramal dengan Al-Quran

  28. Salam…salam…
    Dalam byk2 tu, rasa-rasanya no. 4 la paling susah sekali nak ada (sokongan keluarga).

    No. 4 ni pulak, kalau takde, rasa macam berenang menentang arus.
    Letih lagi meletihkan.

    Tapi, apakan daya, BISNES INTERNET TATAP MENJADI POJAAN HATIKU… πŸ™‚

  29. Salam,

    Bagi yang lelaki,faktor no.4 tue kalau dah terlebih dari satu pun susah juga nak jadi jutawan…bukannya apa..terlebih supportive πŸ™‚

    Selamat tahun baru..2010

  30. Thanks bro Irfan, naik semangat saya time baca entri kali ni.

    You are like a brother to me. Saya letak gambar Irfan kat skrin laptop sebagai sumber inspirasi.

  31. 10 faktor yang sangat berguna…saya akan gunakannya sebagai pembakar semangat untuk berusaha mencapai apa yang diingini…menjadi petunjuk yang berguna selamanya…

  32. salam
    terima kasih atas perkongsian maklumat tersebut,akan saya sampaikan kepada orang disekeliling saya untuk kebaikkan bersama.Wajar di teliti setiap faktor kerana ianya saling berkait antara satu sama lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published.