Lagu sebagai menaikkan motivasi & beri inspirasi

I’m sure anda pun tahu bahawa elemen elemen seni seperti lagu, art, theater, lakonan dan sebagainya boleh memberi impak motivasi dan inspirasi kepada kita. Mungkin pernah terjadi!

Tip satu minit hari ni: I suggest anda dengar lagu-lagu berbentuk motivasi dan selami liriknya sekali 🙂 Antara lagu yang sering kita dengar…

  • Fikirkan boleh! (Metropolitan)
  • Gemuruh (Faizal tahir)
  • I believe I can Fly (R. Kelly)
  • Faith of The Heart (Russell Watson – Start Trek Enterprise soundtrack)
  • We Are The Champions (Queen)

Baru baru ini saya berpeluang berjumpa komposer Zul Mahat dan juga Johan Nawawi kerana mereka hadir memberi sokongan persembahan band saya di majlis pelancaran Impian hari Sabtu lepas (sebenarnya mereka nak tengok Hujan di Planet Hollywood, tapi sempat meluangkan masa melihat kami juga!)

Untuk memendekkan cerita panjang… sekarang ni saya, razzi rahman & muz dalam proses merakam album single! Yes, Zul mahat akan buat lagu dan saya akan menulis lirik. Performed by our very own band.

razzising1.jpg
Razzi Rahman, myself & Capt Muz

*Dengar-dengar cerita, rakaman akan di buat di studio M.Nasir, Luncai Emas*

Harapannya, lagu ni akan menjadi antara lagu-lagu “motivasi” seperti di atas. Jangan main-main… IK lepas ni ada album! Baru la artist 😉

So, khas untuk anda… sebahagian lirik yang saya telah tulis (nanti saya kasi dengar melody juga ok?)

Looking back
To the times I had
I never knew I’d come this far away
So here I am
Not turning back again
A dream I had before seems so close to me…

I will fight
Everytime I fall
And one night
You’ll see me standing tall…

I’m reaching for the sky
I’ll raise the stakes, I’ll make mistakes,
But I do it my own way…

I’m reaching for the stars
I’m not afraid, I will not break,
No matter what they say to me….

Tu je buat masa ni… yang lain secret! 🙂 Also, saya tulis lagu in English dulu… yang BM pun insyaallah ada.

razzising2.jpg
Persembahan “Gemuruh” versi akustik di JW Marriot!


So, watch out untuk project saya yang ini. It will be fun! Dan semestinya… lagu berbentuk ROCK!

Anda ada tak lagu2 yang motivasi favourite?

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) 😉

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ;)

69 thoughts on “Lagu sebagai menaikkan motivasi & beri inspirasi

  1. Lagu pemberi semangat saya adalah :

    Lagu Top Gun Theme by Joe Satriani.

    Ni lagu tema movie Top Gun tu….

    …memang semangat 🙂

    Bila saya tulis blog sambil dengar
    lagu ni, memang feel habis, penuh
    perasaan dan semangat.

  2. Wadduh! Wadduh! Bung IK!……… Ngetop benerrr!!

    Mmg betul la kan, tak banyak la lagu motivasi buatan tempatan.. lagu jiwang, leleh2 banyak. So ur move is very much in need indeed, before we all *layu dan karam ditasik madu.. huhuuuuuu :((

    😀

    My recent preference;
    1. Broken, Beat and Scarred (metallica -death magnetic 2008) my morning dosage of adrenaline.. keras sikit, sikit jer.. (but not for faint-hearted.. :> kikikii… )
    2.
    ..satu dah lerr.. 🙂

    p/s:bila agaknya bleh jamming sesama?
    p/p/s:post drummer kosong lagi ker?? 😀 kikiki…

    .. bila nak release album nie?? tak sabor ler pulak.. 😀

  3. .. btw, lagu2 M Nasir pun banyak motivating aper… Mentera Semerah Padi, Rajawali Terbang Tinggi (personal evergreen favorite), dah alang2 recording kat Luncai Emas, apa lagi bro, mintak ler Sifu inject “sentuhan mauwt” sikit.. 😉

  4. Salam..

    lagu kat bawah ni sure akan naikkan semangat, Have a nice day to you all..

    Standing In The Eyes Of The World

    Pahit getir hidup… dan pengorbanan
    Terpaksa dihadapi, demi kejayaan
    Terdidik sejak mula, tabah berusaha
    Tanpa cuba melangkah, tak kemana
    Di mana kau berada
    Pencapaian tak tiba dengan mudah

    ( korus )
    Kini “Standing In The Eyes Of The World”
    Hanyalah selangkah dari nyata
    Keazaman membara dijiwa
    Menanti saat bebas merdeka
    Tiba masa kau melangkah gagah
    Bersemangat ke arah matlamat sedaya upaya
    Engkau terunggul
    Wajar “Standing In The Eyes Of The World”

    Harapan yang pernah terkulai layu
    Kembali segar mekar bawah bayanganmu
    Setiap manusia ingin berjaya
    Namun tak semua miliki tuah
    Engkau menghampirinya
    Kesempatan telah pun tiba…

    ( ulang korus )

  5. satu lagu motivasi favourite saya ialah song of mana dendangan Annika

    part paling best dia nyer lagu:

    “min lantang ej non diamant
    bara en linten kristall”

    Yang kumahu bukan permata tapi kristal

    lebih kurang yang saya faham dia bukan nak kemewahan tapi kebahagiaan

  6. Assalamualaikum!

    Lagu FIKIRKAN BOLEH sememangnya pendorong berirama masa lalu saya dan kini pastinya GEMURUH. Kedua-dua ni begitu mendalam dan mengesankan.

    Tahniah pada IK dan geng dengan usaha terbaru ni. Muzik tu memang universal. Pokoknya art/seni itu sendiri universal. Lihat saja kejayaan kartunis Dato’ Lat dalam Majalah 3 terbaru. Dah sampai diterjemah ke bahasa Jerman. Dia begitu unik dan tersendiri dengan karyanya dan his drawings speaks and explain everything by itself.

    Semoga IK dan geng juga dapat begitu hendaknya. Seni dan manusia itu memang sebati.

    Salam dari Adilla.

  7. saya ada 1 lagi lagu motivasi nak share. lagu kump survivor yg btajuk The Eyes Of The Tiger. Tak faham english? Saya dah tolong translate 😉

    The Eyes Of The Tiger

    Risin’ up, back on the street
    Did my time, took my chances
    Went the distance, now I’m back on my feet
    Just a man and his will to survive

    So many times, it happens too fast
    You change your passion for glory
    Don’t lose your grip on the dreams of the past
    You must fight just to keep them alive

    Chorus:
    It’s the eye of the tiger, it’s the cream of the fight
    Risin’ up to the challenge of our rival
    And the last known survivor stalks his prey in the night
    And he’s watchin’ us all in the eye of the tiger

    Face to face, out in the heat
    Hangin’ tough, stayin’ hungry
    They stack the odds ’til we take to the street
    For we kill with the skill to survive

    chorus

    Risin’ up, straight to the top
    Have the guts, got the glory
    Went the distance, now I’m not gonna stop
    Just a man and his will to survive

    Mata Harimau

    Bangun kembali ke atas jalan
    Adakah masaku telah mengambil peluangku?
    Menjauhkan diri dan sekarang aku kembali berdikari
    Hanya seorang lelaki dan keinginannya untuk terus hidup

    Banyak kali, ia berlaku begitu pantas
    Kau perdagangkan keghairahanmu untuk kejayaan
    Jangan hilang kawalan terhadap impian yg lepas
    Kau kena lawan agar mereka tetap hidup

    Itulah MATA HARIMAU
    Itulah rencah perjuangan
    Tingkatkan cabaran kepada pesaing kita
    Dan akhirnya diketahui yang terus hidup mengendap mangsa di waktu malam
    Dan dia memerhatikan kita dengan MATA HARIMAU

    Bersemuka dalam kepanasan
    Teguh bergantung kekal kelaparan
    Timbunan kemungkinan masih kita ambil ke jalan
    Untuk membunuh dengan skil untuk terus hidup

    Itulah MATA HARIMAU
    Itulah rencah perjuangan
    Tingkatkan cabaran kepada pesaing kita
    Dan akhirnya diketahui yang hidup mengendap mangsa di waktu malam
    Dan dia memerhatikan kita dengan MATA HARIMAU

    Bangun, menuju puncak
    Ada keberanian, dapatlah kejayaan
    Dah berjalan jauh, sekarang saya tidak akan berhenti,
    Hanya seorang lelaki dan keinginannya untuk terus hidup

  8. Aku rasa lagu tak secantik wajah nyanyian Sharifah Zarina banyak memberi motivasi kerana lagu itu dekat dengan budaya Melayu yang mementingkan kesucian luaran dan dalaman

  9. assalam.. tmbah smgt bla baca halaman awk.sbnrnya aku pun suka buat lirik.tp tak tau cmna mau kc expose.duit 2 tak jg aku kisah.tp klu lirik aku jd lagu yg sedap pun kira syukur.aku pun suka nyanyi.hehehe..

  10. Looking back
    To the times I had
    I never knew I’d come this far away
    So here I am
    Not turning back again
    A dream I had before seems so close to me!

    I will fight
    Everytime I fall
    And one night
    You’ll see me standing tall!

    I’m reaching for the sky
    I’ll raise the stakes, I’ll make mistakes,
    But I do it my own way!

    I’m reaching for the stars
    I’m not afraid, I will not break,
    No matter what they say to me

Leave a Reply

Your email address will not be published.