Lagu sebagai menaikkan motivasi & beri inspirasi

I’m sure anda pun tahu bahawa elemen elemen seni seperti lagu, art, theater, lakonan dan sebagainya boleh memberi impak motivasi dan inspirasi kepada kita. Mungkin pernah terjadi!

Tip satu minit hari ni: I suggest anda dengar lagu-lagu berbentuk motivasi dan selami liriknya sekali 🙂 Antara lagu yang sering kita dengar…

  • Fikirkan boleh! (Metropolitan)
  • Gemuruh (Faizal tahir)
  • I believe I can Fly (R. Kelly)
  • Faith of The Heart (Russell Watson – Start Trek Enterprise soundtrack)
  • We Are The Champions (Queen)

Baru baru ini saya berpeluang berjumpa komposer Zul Mahat dan juga Johan Nawawi kerana mereka hadir memberi sokongan persembahan band saya di majlis pelancaran Impian hari Sabtu lepas (sebenarnya mereka nak tengok Hujan di Planet Hollywood, tapi sempat meluangkan masa melihat kami juga!)

Untuk memendekkan cerita panjang… sekarang ni saya, razzi rahman & muz dalam proses merakam album single! Yes, Zul mahat akan buat lagu dan saya akan menulis lirik. Performed by our very own band.

razzising1.jpg
Razzi Rahman, myself & Capt Muz

*Dengar-dengar cerita, rakaman akan di buat di studio M.Nasir, Luncai Emas*

Harapannya, lagu ni akan menjadi antara lagu-lagu “motivasi” seperti di atas. Jangan main-main… IK lepas ni ada album! Baru la artist 😉

So, khas untuk anda… sebahagian lirik yang saya telah tulis (nanti saya kasi dengar melody juga ok?)

Looking back
To the times I had
I never knew I’d come this far away
So here I am
Not turning back again
A dream I had before seems so close to me…

I will fight
Everytime I fall
And one night
You’ll see me standing tall…

I’m reaching for the sky
I’ll raise the stakes, I’ll make mistakes,
But I do it my own way…

I’m reaching for the stars
I’m not afraid, I will not break,
No matter what they say to me….

Tu je buat masa ni… yang lain secret! 🙂 Also, saya tulis lagu in English dulu… yang BM pun insyaallah ada.

razzising2.jpg
Persembahan “Gemuruh” versi akustik di JW Marriot!


So, watch out untuk project saya yang ini. It will be fun! Dan semestinya… lagu berbentuk ROCK!

Anda ada tak lagu2 yang motivasi favourite?

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu usahawan online berjaya. Kini, beliau menjalankan perniagaan di Dubai dan berulang alik Kuala Lumpur - Dubai menajalankan penriagaan di dua benua. Untuk daftar program bersama Irfan Khairi, lawati http://www.OpenEducation.com.my

Latest posts by Irfan Khairi (see all)

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu usahawan online berjaya. Kini, beliau menjalankan perniagaan di Dubai dan berulang alik Kuala Lumpur - Dubai menajalankan penriagaan di dua benua. Untuk daftar program bersama Irfan Khairi, lawati http://www.OpenEducation.com.my

69 thoughts on “Lagu sebagai menaikkan motivasi & beri inspirasi

  1. wow! cayalah Ik dah jadi artis pulak. memang berbaloi menggunakan kreativiti serta otak bahagian kanan dan kiri bagi menghasilkan sesuatu yang positif. tahniah dan tak sabar rasanya untuk menunggu album IK nanti.

  2. Salam IK…

    Thanks fasal jemput ke pelancaran Impian haritu. Memang best. Ada performance lagi tu.. 🙂

    Kalau nak cakap kata seni ni, memang tak dapat dipisahkan daripada diri kita. Masing-masing ada kecenderungan tersendiri.

    Saya suka lagu Eye Of The Tiger (Lagu dalam Rocky 3) dan banyak lagilah.. Rasa bersemangat kalau dengar lagu-lagu camni.

    Saya pun tengah bangunkan portal muzik ni, siap tahun depan. Manalah tau kalau IK sudi menyumbang..

  3. Salam IK..

    Firstly best perfomance kat Launching U-mobile..
    My Favourite Song mesti la dlm senarai tu..
    I Can Believe I Can.. 😉
    Yes I Can!Yes I Can! 😉
    Bila plak IK nak buat konsert?
    Mesti Gempak! =)

  4. semasa belajar menggunakan Smart Learning (Study Smart) A+ 100%, Fasilitator meminta pelajar menukar lirik lagu pop masa itu sebagai lagu pembakar semangat.

    Lagu pembakar semagat saya 2 yang akhir tu. Saudara Irfan patut letak dua lagi lagu … “Kerja” – versi Senario, versi 70 & 80an, “Sampai Bila” – Afdlin Shauki
    “Theme from The Greatest American Hero (Believe it or not)”

  5. erm..so far lagu gemuruh mmg membakar semangat..sonok tgk persembahan ik n da geng haritu…mmg sesuai la ngan suara bro razzi tu… dapat gak amik pic sekeping ngan IK -tq

  6. Salam IK,

    Cayalah 🙂 Lagu pilihan saya, Breakaway – Kelly Clarkson..try it 🙂

    Selain tu, yang paling saya suka, Natasha Bedingfield – Unwritten. ala…lagu tema iklan Pentene tu 😀

    I am unwritten, can’t read my mind, I’m undefined
    I’m just beginning, the pen’s in my hand, ending unplanned

    Staring at the blank page before you
    Open up the dirty window
    Let the sun illuminate the words that you could not find

    Reaching for something in the distance
    So close you can almost taste it
    Release your inhibitions
    Feel the rain on your skin
    No one else can feel it for you
    Only you can let it in
    No one else, no one else
    Can speak the words on your lips
    Drench yourself in words unspoken
    Live your life with arms wide open
    Today is where your book begins
    The rest is still unwritten

    I break tradition, sometimes my tries, are outside the lines
    We’ve been conditioned to not make mistakes, but I can’t live that way

    Staring at the blank page before you
    Open up the dirty window
    Let the sun illuminate the words that you could not find

    Reaching for something in the distance
    So close you can almost taste it
    Release your inhibitions
    Feel the rain on your skin
    No one else can feel it for you
    Only you can let it in
    No one else, no one else
    Can speak the words on your lips
    Drench yourself in words unspoken
    Live your life with arms wide open
    Today is where your book begins
    The rest is still unwritten

    The rest is still unwritten

    ps : syok tol 😉 congrats utk projek baru IK

  7. lagu Dato’ Shake, Anugerah Dari Kegagalan. Tapi ubah sket lirik dia leh jadi lagu motivasi. hehe

    Dari kegagalan satu percintaan ku alami…
    Penderitaan, kesengasaraan kebatinan…
    Tapi sebalik semua kepahitan tersembunyi…
    Oh keinsafan dan pengertian yang amat dalam…

    Tukar perkataan ‘percintaan’ kepada ‘perniagaan’… ok x? 😉

  8. Syabas lah IK… anda serba boleh… saya dulu pun satu group nasyid dengan mawi dan pernah rakam suara untuk siaran di RTM.. itu cerita dulu la… tak dinafikan lagu-lagu yang releks mampu memberi motivasi dan semangat untuk melakukan apa yang dicita-citakan. apa pun saya amat menghormati anda dengan mesej-mesej positif. Teruskan perjuangan anda.
    http://www.incomeautomatik2u.com

  9. Saya rasa En. Irfan Khairi memang seorang yang hardworking & lucky.. Apa saja yang dibuat pasti menjadi… Bilalah saya boleh jadi seperti anda???

    Hardworking dah.. luck je belum ada… kejayaan pun belum muncul…

  10. Tahniah IK.Sememangnya musik boleh memberi motivasi dan semangat sebab tu tentera yg nak ke medan perjuangan di iringi musik yang menaikkan semangat, jadi usahawan juga kena ade lagu. ape kata lepas ni IK cipta lagu semangat untuk usahawan…..

  11. eh, lagu hujan – dugaannya tu pun boleh bagi motivasi jugak. Haha.

    selalunya, lagu motivasi untuk saya sendiri dari lagu-lagu yang keras yakni straight edge hardcore. Memang bersemangat. Haha.

    Kalau IK keluar album, mmg saya beli nanti. Cool!

  12. Tahniah IK!! elemen seni spt lagu @ muzik dpt memberi motivasi pd seseorng sekiranya ianya memahami makna n lirik sesebuah lagu..Spt org lain, salah satu yg memberi motivasi kpd diri saya adalah lagu @ muzik..

    Salah satu lagu yg memberi motivasi pada diri sy ialah lagu “STANDING IN THE EYES OF THE WORLD” -eLLa

  13. Salam….
    Syabas buat IK,anda memang seorang yang serba boleh,tak sabar rasanya tunggu album IK keluar(mana tahu cecah album platinum):)
    Apapun tabik hormat to IK,you ROCK!!!

  14. Borhan, kak Sapiah, Jig, Ina, ieja, khi, dan yang lain2 yang turut memeriahkan majlis Impian Sabtu lepas 🙂 Terima kasih! Sokongan anda amat dihargai.

    Insyaallah akan masuk studio beberapa minggu lagi. masa di majlis impian, belum lagi tulis lirik… mula tulis lirik pada malam tersebut lepas meeting bersama Zul mahat & Johan Nawawi bersama Razzi Rahman. Kalau time2 lain nampak saya menulis tu, maksudnya saya sedang menulis idea apa-apa lah tu sebab takut lupa 🙂

    Lirik yang saya tulis kat sini, hanya 50% sahaja (bahagian pertama). bahagian kedua, kena tunggu siap lagu lah ok… baru surprise!

    actually saya terlibat dalam ini sebagai penulis lirik & pemain guitar electric, semata mata juga untuk tunjukkan, yang kita boleh lakukan apa sahaja selagi ada usaha dan tumpuan. Put your mind to it!

  15. betul kata IK..muzik boleh menaikkan motivasi seseorang untuk lebih bermotivasi..saya suka lagu2 cam kat bawah ni:

    ” WESTLIFE-I HAVE A DREAM ”
    ” FRANK SINATRA-MY WAY ”

    lirik n melodinya sgt best…try IK dengar lagu tu..ok,thanks

  16. Salam;
    Sebut pasal lagu..
    Gemilang nyanyian Ella merupakan lagu motivasi yang agak baik.
    dengar dan hayati liriknya……
    >>Perkara nampak mudah tapi sukar utk dilaksanakan ‘IKHLAS, SABAR, BENAR’
    >>SAAT GEMILANG YANG AKU NANTIKAN, HAMPIR MENJELMA DIDEPAN MATAKU. KU PERCAYA SAAT KAN TIBA, HANYA MENUNGGU TIKA DAN MASA’

    Renungan:
    Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. Bila-bila masa ia akan pecah

  17. Lagu yang berbeza memberikan impak yang berlainan kepada setiap individu.

    Bagi peminat lagu rock(IK he),maka lagu rock dapat mencetuskan motivasi.

    Bagi peminat lagu pop,maka lagu pop dapat mencetuskan motivasi.

    Tapi saya tidak suka mendengar lagu,mecam mana ye?

  18. Suka mendengar movie sountrack seperti Star Wars, Superman, Star Trek, Batman atau Ultraman. Kalau tengah boring atau tiada ilham, akan pasang lagu-lagu ini. Tahniah brother IK, tapi kalau saya menyanyi, 60%hujan akan turun!

    Abang Taib.

  19. Salam.
    IK, saya harap IK dapat bantu saya sampai saya mampu menerima pulangan dari perniagaan internet.
    saya yakin akan sertai worksyop yang dianjurkan oleh IK. Hanya tunggu RM cukup je.

  20. Salam Ik n F,
    Tahniah IK,
    Akhirnya dapat juga lihat gambar IK pegang guitar bersama band walaupun tak dapat g pelancaran satu lepas.Memang A la IK….
    IK kalau sy atau mbr nak sumbangkan lirik tuk band IK boleh tak?

    IRAMA
    &
    LAGU

    Pelbagai jenis lagu yang dapat memberikan semangat pada seseorang apabila melakukan sesuatu tugas/kerja, tapi dimana AKAR KITA?

    Cuba kita selami lagu MENTERA BERADU….

    Salam

  21. Salam inspirasi,

    Tahniah IK yang semakin hari semakin berbisa!

    Saya tidak sabar mahu mendengar buah tangan
    IK yang boleh dianggap antara yang terhebat!

    PS: Pernah dengar lagu Pour Que Tu M’aimes Encore nyanyian Il Divo? Kerana
    terlalu meminati rentak muziknya, saya menjadikan ia ‘Malay Version’.

    “All The Best”

  22. lagu motivasi saya ‘mentera beradu’ malique & m. nasir.. mendalam maksudnya terutama buat kita org melayu yg hidup dlm dunia mcabar skrg..

  23. Lagu motivasi yg membakar semangat saya dah tentunya Gemuruh (saya minat gak si Faizal Tahir ni) 😉

    Dan utk pengalaman peribadi yg saya pernah lalui, saya dengar lagu HERO – Mariah Carey sbg pemujuk hati dan pembakar semangat…

    “It’s a long road,
    when u face the world alone,
    No one reaches out a hand for you to hold,
    U can find love if u search within yourself,
    And the emptiness you felt will dissapear..
    And then the hero comes along,
    With the strength to carry on,
    And u cast your fears aside
    And u know u can survive
    So when u feel like hope is gone
    Look inside u and be strong
    And u finally see the truth,
    That a hero lies in you……”

    Panjang la pulok… 🙂 To Irfan, tahniah… kerana melebarkan sayap ke bidang seni muzik pulak… Mungkin irfan boleh menonjolkan lagu2 bersifat motivasi dan pembakar semangat yg agak kurang dlm industri muzik tanahair…

  24. Salam semua…

    I harap you all yang datang sabtu lepas, berpuas hatilah dengan persembahan kami. Thank you for the support!

    ~ Bagi saya, lagu yang amat memberi semangat dan kekuatan kepada saya ialah “JUST FEEL BETTER ~ Steven Tyler & santana”

    Ketika tu, saya ‘jatuh tersungkur’ tertipu dalam cinta. Awek kecewakan gua beb!!

    …nasib baik bila dengar je lagu Just feel better ni, ianya telah memberi kekuatan kepada saya untuk kembali bangkit dari kekecewaan yang teruk itu…dan mulai berusaha untuk terus berjaya tanpa memikirkan lagi segala kegagalan yang lalu,

    “Part of me says let it go
    That life happens for a reason
    I don’t, I don’t, I don’t
    Because it never worked before
    But this time, this time…

    I’m gonna try anything to just feel better!!”

  25. Syabas Irfan Khairi!

    Wat surprise me is U pandai main guitar lak.

    Never let go – bryan adam.

    Inspire & very motivating.

  26. …nothing should matter
    not when love grows inside you
    the choice is yours
    there’s a miracle in store…

    by whitney Houston

  27. nama group kami asalnya “Blood Brothers” tapi, untuk album nanti, dah tak gunakan “Blood Brothers” sebab bunyi ganas sangat 🙂

    So, nama baru kami is razzi.muz.ik (Razzi Rahman + Muzamil + IK) bila baca, jadi lah razzi muzik!

    lagu2 kami pula berkonsepkan rock, rock orchestra dan rock acoustik (2 different ends).

    konsep lagu-lagu pula berbentuk motivasi & inspirasi… semua mempunyai mesej. rasa-rasanya tak main lagu jiwang kot 🙂

    -ik

  28. wah… jadi artis lak ek Ik… Rezeki.. rezeki… Saya percaya lagu adalah mcm doa.

    klu kita ‘asyik’ nyanyikan lagu pilu atau duka npk muka pilu penuh kedukaan. yg dengar pun ada yg menagis teresak2 walaupun dia tahu itu hanya sekadar lagu…
    tak tahu lah kalu itu sekadar feal je… Tp agak2 lah kan…

    Tp ok gak kalau dorg feal lagu yang bersemangat….

    cayalah IK….

  29. hai…

    dengar lagu memanglah boleh bakar semangat. saya sendiri ada beberapa lagu yang boleh naikkan semangat saya. lagu masa study lain, masa senam lain, masa drive lain.

    semua orang pun ada lagu pilihan sendiri. tapi yang tak syoknya, kalau nak dengar lagu, dengar sendiri sudahla. tak payah sampai satu bangunan dengar.

    saya ada sorang senior yang suka lagu lame2.(yang saya totally x minat dan rase geli nak dengar!) tiap2 hari dia bukak lagu tu n play banyak kali.geram btul saya. dah la study week ni. kononya lagu tu naikkkan semangat dia untuk study.

    memangla dia semangat, tp semangat saya plak yang disedut. ceh. tapi nasib baiklah ada library, jd saya stady je kat situ. setiap 45 min saya rehat dan dengar lagu.

    kalau tak pun, saya bayangkan saya dapat A untuk exam.:)

  30. saya suka lagu someone is watching over me by hillary duff. lagu pemberi semangat setiap kali dekat2 nak exam.

  31. Maaf, sebab saya tak dapat hadir pada petang tu walaupun sebenarnya saya dapat join workshop mini terhangat pada pagi tersebut.

    Bila irfan dah mula menceburi diri dalam bidang muzik, mengapa tidak saya….? Saya terfikir untuk cuba buat lagu mengenai subject yang saya ajar pada student…. supaya student boleh belajar dengan suasana yang gembira, disamping dapat ingat teori dengan mudah…

    Suasana ceria dalam kelas perlu diwujudkan agar student dapat menjana idea yang lebih kreatif…

    Walau macam mana pun, kena cari ilmu tentang muzik dulu… mungkin irfan boleh membantu….

    irfan, tak nak cuba buat lagu nasyid ker..? Saya boleh dengar semua lagu… tapi paling minat lagu nasyid… bukan untuk saya sorang.. tapi mungkin juga untuk semua penggemar nasyid di luar sana…

    Syukran.

  32. Assalamualaikum

    Dasyat IK…memang serba boleh….u have the golden touch..semua buat mesti menjadik….buat masa nih saya memang hari hari setiap pagi akan dengar lagu-lagu motivasi…dan ia memang berkesan..seperti dalam buku the secret…Law of attraction..syabas IK…saye nak booking awal-awal album IK siap dengan tandatangan boleh?

    ~Jadikan Mimpi Satu Realiti~

Leave a Reply

Your email address will not be published.