Sabar + Redha = Hikmah! :)

Bagi yang selalu ikuti ruang blog saya ni, pasti tau yang sejak bulan lepas, macam-macam yang kurang baik terjadi kepada saya… bermula:

IK ambil tindakan undang-undang

dan…

Bila orang mengambil kesempatan atas anda

sampai la…

Bila mendapatkan pekerja untuk perniagaanΒ 

Berturut-turut perkara negatif terjadi pada saya πŸ™‚

Ingat lagi tak, pesanan saya ketika itu, kalau sesuatu kurang baik terjadi pada kita…

Setiap kali sesuatu yang kurang baik terjadi kepada kita, pastinya ia adalah satu hikmah. Dari pengalaman saya, sekiranya ada orang mengambil kesempatan keatas diri kita, saya yakin yang tak lama lagi Allah akan memberi ganjaran yang amat lumayan kepada kita sekiranya kita redha kejadian itu. Dan sememangnya itu yang terjadi- berkali-kalinya pada saya!

So, sekiranya ada orang take advantage of you, put your chin up and smile. Sabar dan redha atas kejadian itu kerana tak lama lagi, anda akan mendapat pulangan yang berkali-kali ganda! Yezzaa! πŸ™‚

Walaupun bertalu-talu negative things happened to me, saya masih boleh senyum… happy… dan tak pun effected dengan perkara-perkara negatif tersebut. Bila kita positif, kita akan menarik perkara-perkara positif kepada kita… ni yang mat salleh sebut “Law of Attraction”.

Tetapi, dalam Al Quran dah lama sebut mengenai ini untuk kita bersabar & redha, pasti akan dapat hikmahnya!

So, Rabu baru ni, saya dapat panggilan yang amat menggemibrakan saya daripada real estate agent saya!

Pertengahan tahun lepas, saya membuka salah satu rumah saya untuk dijual *Rumah untuk dijual*. Bungalow 3 tingkat saya di Seremban2. Kini, syukur Alhamdulillah rumah tersebut telah dijual! πŸ™‚ Yezzaaa!

Allah swt works in mysterious ways. Satu hari, kita akan diuji dengan pelbagai ujian yang AMAT berat, satu hari lagi boleh memberi ganjaran yang berlipat kali ganda. Janji, kita kena sentiasa sabar & redha… pasti hikmahnya akan diberikan! For sure… guaranteed!

So, walaupun bertalu-talu perkara negatif terjadi pada saya sejak bulan lepas, saya sentiasa sabar, redha dan yakin bahawa pulangannya pasti datang πŸ™‚ Kali ini, pulangannya datang dalam bentuk RMXXX,XXX keuntungan!

Jujurnya, saya tak sangka rumah saya ni boleh terjual dalam keadaan ekonomi sedang mengalami kesusahan. Saya sangka, mungkin tahun depan atau 2011 baru boleh terjual. Tuhan lebih berkuasa memberi rezeki kepada umatnya dalam sekelip mata sahaja.

So, pesanan terakhir saya, tak kira apa sahaja yang terjadi kepada kita, bersabar sepenuh hati… dan redha sepenuh hati (bukan berlakon sabar & berlakon redha)… you must really feel it in your heart! Pastinya pulangan yang lebih lumayan akan diberikan-Nya!

Now that’s the real meaning of “Law of Attraction”. Eat your heart out “The Secret”! πŸ™‚

housesold.jpg
Rumah telah dijual! Untung RMXXX,XXX ketika ekonomi down!
The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) πŸ˜‰

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ;)

57 thoughts on “Sabar + Redha = Hikmah! :)

  1. saya skang ni memang tgh alami masalah cinta yg sgt memeritkan jiwa dan otak ni…..slama setahun da masih bersabar ngan sikap kekasih saya…makin ari makin sakit..jiwa.bla ajak kawen,kekasih saya kat blum bersedia lg…saya rasa mcm ada yg tak kena ja,rasa mc dipermainkan ja……..tlng saya

  2. Alhamdulillah … memang sabar itu perlu kerana setiap manusia tidak kira sesiapapun pasti akan diuji oleh Allah… Namun begitu seberat manapun ujian yang kita rasa besar… ada lagi manusia yang lebih besar ujiannya… Bersyukur di atas segalanya

  3. IK,
    First off, tahniah kerana berjaya melalui saat getir dgn hebat! Pada saya, pulangan hebat tu kiranya bonus tapi melalui dgn redha is the main point.

    Boleh ke share how to train ourselves to redha ni? How to increase tahap redha tu? I am sure we can always get even better

  4. Allah swt works in mysterious ways. Satu hari, kita akan diuji dengan pelbagai ujian yang AMAT berat, satu hari lagi boleh memberi ganjaran yang berlipat kali ganda. Janji, kita kena sentiasa sabar & redha! pasti hikmahnya akan diberikan! For sure! guaranteed!

    tuan sy pinjam kata2 ini.. tuk menghiasi wall facebook sy dan utk semangat diri sy juga.. tima kasihhh

  5. assalamualaikum..thniah di ats rzeki yg anda prolhi..trima ksh krna sdi brkngsi cerita dan nsihat yg sngat brharga,,nshat dan pnglaman anda mnmbahkan smangat sya utk trus bsbar dan redha dlm mnghdapi ujian khidupan di bumi ALLAH,,trima ksih yg tak trhgga dri saya,,saya doa kn anda trus brjaya di jalan NYA..brbhgia lh spnjang hdup mu..

  6. alhamdulillah, benar. setiap yang berlaku ada hikmah disebaliknya.

    ujian tanda Allah sayangkan hamba NYA πŸ™‚

    moga kita semua lebih kuat, sabar, redha dengan segala ujian & beroleh kejayaan. amin

Leave a Reply

Your email address will not be published.