Tak pandai “speaking”

Tak pandai speaking… semua orang pandai speaking, sebab speaking maksudnya bercakap πŸ™‚ Tapi yang selalunya yang dimaksudkan adalah, tak pandai berbahasa Inggeris… tak pandai speaking la tu.

Dua hari lepas ketika saya di rancangan HOT Hello On Two, ada pemanggil (namanya Audrey) membuat panggilan ke studio ketika live on air dan memuji bahasa Inggeris saya. Pelik juga oleh kerana pemanggil-pemanggil yang lain bertanya mengenai Internet, tetapi Audrey memuji bahasa Inggeris saya dan mengatakan “…sounds like music to my ears” (Thank you very much Audrey!).

Bagi anda yang mengenali saya, saya lebih selesa berbahasa Malaysia (Bahasa Melayu ke bahasa Malaysia?:) ). Menulis buku Rahsia Jutawan-Jutawan Internet pun berbahasa Malaysia pada mulanya (kemudian bari di alih bahasa ke Inggeris). Kalau bercakap dengan kawan-kawan pun, berbahasa Malaysia. Tip satu minit ini pun berbahasa Malaysia.
Jadi, apakah tip untuk fasih berbahasa Inggeris?

Walaupun saya bercakap bahasa Malaysia, menulis bahasa Malaysia, bergaul dalam bahasa Malaysia, tetapi…

Saya berfikir dalam bahasa Inggeris. Setiap masa, saya bercakap dengan diri saya sendiri dalam bahasa Inggeris. Sekiranya ada masalah, saya selesaikannya dalam kepala menggunakan bahasa Inggeris.

Saya dapati, berfikir dalam bahasa Inggeris dapat memperbaiki dan membuatkan saya lebih fasih berbahasa Inggeris. Tambahan, bila kita berfikir, orang tidak tahu yang kita sedang melatihkan diri sendiri sehari suntuk setiap masa.
Kini, dengan banyak berlatih berbahasa Inggeris dalam fikiran, untuk memberi ceramah/talk sehari suntuk dalam English pun tiada masalah.

Berbahasa Inggeris adalah agak penting dalam dunia perniagaan untuk meluaskan lagi pasaran anda.

So, to improve your English, think in English πŸ™‚

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) πŸ˜‰

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ;)

93 thoughts on “Tak pandai “speaking”

  1. like my case..i ni secara tetiba di promotekan as a PA to GM w/out interview..mayb body language tu ada tetapi situasi sebenarnya my english is very2 poor.. cuba jugak pergi ke kelas tapi tak pandai pun…sekarang nk cuba cara pulak

  2. assalamualaikum…sy x pandai lgsug ckp bhs inggeris.kadag2 sy rse malu brdepan dgn kekawan yg pandai b.i ni.sy dah wat yg trbaik dlm subjk b.i ni tp x brhasil pn.dah byk kali sy g tuisyen b.i tp x blh gak.sampai satu ketika sy buang perasaan malu utk bljr b.i brmula perinkat bawah,iaitu bljr dgn bdk2 sekolah tadika.utk sy mahir lg dlm bhs inggeris,spy sy dpt smbung pengajian sy kat poli.tp hanya 3 bulan shj sy tuisyen pastu sy brhenti krna ade mslh kewangan

  3. wow…what a fantastic tip. saya rasa ini pengetahuan yang paling berharga buat diri saya sepanjang saya sedang memikirkan bagaimana nak tingkatkan BI saya. i’ll do my best to practice this tip.thanx bro

  4. I agreed what Ir says.But what we can do is by learning another methods (extra effort) like trying Speed Reading,Mind Map and Memory Capture..Ya sungguh berkesan dan buku2 ini boleh didapati di library not just learning good English but others language.

    The Books teach us the methods how to memorize,understand,read and write.

    Try it.Is it free anyway.

  5. Thats right Coachsha…ape2 pn,kne b’usaha gak utk tingkatkan kemahiran bahasa tu. Thinking skill..

  6. its the briliant idea and i think i must try first now i learn english at canada for 4 month i do my best to practice the idea

  7. im poor in english but i know english is important in my life because my ambition is use english. I am still learn english slowly

  8. i’m agree with u all. i’m very poor in english. The funny is my name n face like pan asia so semuar org ingat i nie memang terror giler english..10 years ago my spm not very bad tapi tak leh further study coz english fail…di takdirkan Allah i bertemu jodoh dgn org berpangkat n selalu kena attend function. Ya Allah at the time malu sgt n rasa rendah diri coz sepatah haram english i tak tau..thanks to God hubby selalu bagi galakan i fluent in english…but i don’t no when the time come true..dah mcm2 cara i buat tapi tak masuk2 he he..i akan try cara nie pulak thinking in english. Hope we’re success.

  9. memang English very important dlm dunia sekarang tambahan byk buku dlm english. kat ofis meeting kertas kerja pun dlm english..saya sekarang tgh prepare my children macam mana nak good in english sebab english mereka memang poor menyebabkan pelajaran pun agak tertinggal.maybe salah saya tak betul2 polish english mereka masa kecik dulu..dulu sibuk kerja balik rumah penat (memang tak sepatutnya jadikan alasan)sekarang baru nak start speaking kat rumah tapi memang merangkak2la and memang saya kadang rasa frust.

    Saya juga akui bila kita tak mahir bahasa english kita rasa tak yakin dan low self esteem…tu yang saya tak nak jadi kat anak2 saya…

  10. erm..sy akan cuba r..
    tpi kalo nak wat krangan dlm bi 2 cmne la ek?
    ye r kalo pandai ckp bi,
    tpi wat karangan truk cmne?
    pliz!
    sy dlm dilema..
    coz ta lame lg sy da nak pmr..
    hope dr leh tolong

  11. hi, i am aina.i am 10 years old.nice to hear your english thinking practice. i will practice it too..thank you…

  12. kadang-kadang bukan tak pandai langsung speaking tapi malu kalau-kalau ada orang ketawakan bila susun atau sebutan tu tak betul.

  13. wah…nak copy leh x…saya pun student….nak improve english….hehe..sape x pandai english jom g blog saye….

  14. wow! saya selalu je speaking sorg2 kt depan cermin.lagi2 kt dalam toilet. bile da slalu sgt wt cmtu, public speaking da xde msalah da.hehe

  15. Saya kahwin mat salleh. Kat rumah dia cakap english, saya faham. tapi saya cakap melayu dengan dia balik sebab tak terer sangat nak cakap english. Anak kita org cakap manglish. Very funny bila or luar dengar.

  16. I agree..t0dy,bi very important..s0,students and an0ther pe0ple must learn and impr0ve English very well….and i h0pe i can speak and learn English in my life..bUt,d0n’t f0rget language malay……..

  17. Saya pun nk sngt improve dlm bi rasa menyesal sngat x bljar betul2 masa sek dulu.tapi sekarang bila smbung pjj d uitm rasa nk pitam subjek semua dlm bi..apa bole buat pln2 kayo la..tq bgi tip to think dlm bi.

  18. Hye Ik n to all readers..

    Yaeh,i’ve been practicing it for about 1 year now,and yes,it did helps me a lot.,.!

    p/s Tak sangke,mentor saye ni,Irfan Khairi,IK,mempraktikkan strategi yang same..,.

    p.p.s Pengajaran,i start to have this idea to “think and write in english to improve my english” 1 year ago(2010)..
    Try to imagine if i know n been practicing it since 2006!.,.
    Im sure had improve a lot.
    LESSON
    To become successfull fast..leverage on the succesfull people,they will show us the way.,.give us great insight and idea on how to improve ourself.
    p.p.p.s: Glad to at last,got to meet you face-2-face,at the Revolusi Perniagaan Internet recently,Mr IK! Kind of an extra-booster for me in my journey to achieve my goals.. 8)
    p.p.p.p.s ; Saya adalah yang berbaju ungu,antara peserta terakhir yang IK jumpa haritu.. 8)
    May you,i n all the readers become better and better each day..,
    ameen 8)

  19. dr dlu yg sy prasan kalu sy da lama sgt xckp english, lidah ni rasa keras sgt nk sebut apa2 words english wlaupun ayat2 mudah..bila latih lidah ni baca apa2 article dlm english, ttiba confident pn dtg..

  20. Tq IK.Tips yg sangat baek. sebenarnya saya dah praktikkn cara ni sejak lama dulu.Kerana saya sangat2 teringin nk fasih dlm bahasa inggeris.tp ddk dlm persekitaran yg menggunakan bahasa malaysia.so,berfikir n cakap sorang2 dlm bahasa inggeris salah satu cara yg saya guna.setakat ni saya tk pernah uji lagi keupayaan saya dlm b.i,tp saya akan terus berusaha utk improve english n diri saya.finally, makaseh kerana kongsi tip2 perniagaan yg you “post”kn.

  21. please lesson to me..can you improve my english..i dont no writting english.. X lh betul ke nee.. Please help me thank you… For listening

  22. sy baru nk belajar bhsa english..sekarang ni sy g blajar bhsa english dkt kolej kelana jaya slma sebulan..rasa nye mcn xckup je..sy hrap pas ni sy dpt improve bhsa english sy….

  23. ,, assaLamuaLaikum ..
    ,, saya ingin skali pndai brckp engglis ,,cause teman hidup saya seorg mat saleh , tpi sya takut untuk brckap dgan dia cause nnti ayat sya n sbutan sya slah .. emm ,, sya akan try cdangan anda itu .. k thanks cause kasih cdangan yang begitu baik .. πŸ™‚

  24. Saya amat setuju BI amat penting sebab urusan rasmi seperti mesyuarat dengan bos pun perlu cakap BI.. Kalau tak reti, ternganga lah jadinya.. bisik-bisik pula.. “bos cakap apa tuu..”

    Wajib.. amat wajib.. Belajar BI !

    Wassalam

Leave a Reply

Your email address will not be published.