Yakin dengan diri sendiri!

Lagu yang sering bermain di kepala saya sejak dulu sehingga kini “Jika kau fikirkan kau boleh, kau boleh melakukan. Jika kau fikirkan ragu-ragu, usaha mu tidak menentu”. Lagu yang popular pada 80-an. Ya, bunyinya amat cliché, tetapi lagu yang simple ini mengandungi mesej yang amat besar!

Dalam usaha untuk mencapai apa jua cita-cita anda, anda perlu mempunyai keyakinan di dalam hati bahawa cita-cita tersebut akan dicapai! Dengan keyakinan yang tinggi, ia akan menjadi penggerak kepada anda untuk tidak menoleh kebelakang lagi.

Keyakinan bukan bermaksud untuk menjadi bongkak dan taksub! anda tidak perlu meyakinkan orang ramai. Anda hanya perlu meyakinkan diri anda sendiri sahaja. Usah risau dalam meyakinkan orang ramai! anda perlu tunjuk bahawa cita-cita anda tercapai- itu sahaja yang akan meyakinkan orang ramai.

Bagaimana hendak meningkatkan keyakinan anda? Mainkan lagu di atas tadi berpuluh-puluh kali di dalam kepala anda!;) Katakan kepada diri anda sendiri berkali-kali bahawa “You can do it!”

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) 😉

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ;)

37 thoughts on “Yakin dengan diri sendiri!

  1. Yakin dgn apa yang telah diusahakan. Sebahagian pendorong utk kita berjaya. Tanpa keyakinan kita mudah berputus-asa.

  2. Lagu tu antara lagu motivasi yg popular. Mungkin kerana ianya dicipta berpaksikan aliran popular(pop rock). Hasilnya berjaya menanam semangat juang yg tinggi kepada ramai orang di luar sana. Sy kira Irfan jugak telah mengambil pendekatan sama.(maaf klu sy silap) sbb sebelum anda muncul, tak ramai yg bercakap mengenai ebiz. Tahniah kerana berjaya membuka mata&minda orang Malaysia!

  3. YAKIN DGN DIRI SENDIRI…
    YA BETUL,MESTI YAKIN DGN DIRI ANDA,JIKA TIDAK YAKIN SEGALA USAHA TIDAK AKAN MEMBUAHKAN HASIL.
    YAKIN KAN DIRI ANDA SEBELUM MENYAKINKAN ORANG DI SEKELILING ANDA.
    YAKIN BOLEH!!!

  4. Percaya kebolehan diri,sedar akan rialiti,pasang tekad,ada matlamat,ada usaha beserta doa anda pasti berjaya….PERCAYALAH KITA INSAN LUAR BIASA SEBENARNYA…

  5. Untuk berjaya kita harus mempunyai keyakinan.Tanpa keyakinan kita akan merasa ragu-ragu.Apabila wujud perasaan ragu-ragu maka kita akan takut mencuba.Apabila kita takut mencuba kita tidak akan berjaya.

    “Orang cemerlang adalah orang yang suka buat benda yang orang lain tak suka buat”

  6. erm…….sy akan cuba sebaik mgkn utk ikut apa yg dinasihatkan IK…utk meyakinkan org lain termasuk ibubapa sy…sy sndiri perlulah buktikannye terlebih dahulu..erm…tp mcm mana yer IK…kalo ada jer pihak yg suke lemahkan semangat kita?sy tak mntak utk mereka beri sy semangat tp cukup lah sekadar memahami apa yg sy cuba lakukan dan usahakan…mcm mana yer ?

  7. pesan org tua – tua :

    “yakinlah kamu dalam melakukan sesuatu perkara kerana keyakinan itu melancarkan jalannya niat”.

  8. wa slut u irfan,dr bile kite bleh jumpe? aku nak study lagi nak pasarkan perniagaan aku 1 msia.. sprt kate pantun melayu.. “ORANG TUA JALAN BERTONGKAT,RIMBA JAUH NAMPAK DEKAT,KALAU KITA SUDAH SEPAKAT,SATU MSIA KITA IKAT”. ini pantun mahal woo tapi aku bagi korang.. azizi ali 017 2255 879

  9. wow! ini azizi ali ‘dr planet jupiter’ tu ker.both my mentor is here,i’m very impress with u 2. irfan + azizi ali=power beb!

  10. keyakinan itu datang bila kita dah dapat rasa kejayaan yang akan kita kecapi…walaupun agak jauh lagi kita harus terus berusaha mendapatkannya,Yakin+usaha+keazaman+Sabar=pastinya akan membuahkan hasil KEJAYAAN sebenar spt yg diimpikan.’U CAN MAKE IT’

  11. yakin itu penting tapi mesti berilmu .saya yakin kalau saya berusaha saya tentu boleh berjaya juga .first sekali sebab x ada skill utk buat website saya jual product kat ebay tapi habuk pun belum ada tapi saya x akan give up so easily sekarang ini saya sedang berusaha utk masuk workshop nak bina website di cyberjaya(dekat sikit dgn umah saya) sebab sya ni jenis penakut nak bawa kereta di KL so ini peluang saya utk melangkah kearah cita2 saya

  12. Keyakinan pada diri sendiri amat penting dalam membina kejayaan diri.Tapi adakalanya keyakinan yang ada seharusnya berlangsung dengan kemampuan diri melakukan sesuatu kerja atau apa sahaja yang melibatkan pada cita-cita.Sekiranya yakin sahaja bagi saya tidak mencukupi kalau tidak ada kesungguhan dalam mengejar impian.Macam saya sendiri ada masa-masa yang tertentu saya amat yakin bisa melakukan kerja yang di amanahkan,walaupun hakikatnya saya tahu saya bakal berhadapan dengan pelbagai cabaran yang boleh meruntuhkan keyakinan diri.Seringkali juga saya hampir berputus asa dan mengaku kalah dalam melaksanakan sesuatu tugas.Mungkin disebabkan masih ada sedikit keyakinan yang tinggal saya teruskan juga kerja yang saya mulakan.sebagai orang yang masih baru dalam dunia kerjaya,sudah semestinya saya perlu menanamkan rasa percaya dan yakin pada diri sendiri mengenai kemampuan dalam melaksanakan kerja yang di berikan.Bila difikirkan semula Memang ada benarnya kata-kata Irfan dalam Konteks “KEYAKINAN DIRI”tanpa keyakinan diri saya rasa dunia saya tidak akan jadi sehebat sekarang walaupun bukan dalam dunia perniagaan.Bagaimana pula rasanya jika saya mengambil keputusan untuk memajukan lagi diri dengan melabur dalam bidang perniagaan yang pastinya menjanjikan pelbagai cabaran,suka duka,jatuh bangun,dan sebagainya…Yakin dan berani ambil risiko..Mungkin juga saya perlukan Penasihat dalam bidang yang berkaitan sebelum mengambil keputusan yang bakal mengubah rentak hidup saya sendiri..

  13. Nice
    [URL=http://hummer-3.car5nation.info/honda-civic-tour-bands.html#] honda civic tour bands [/URL]
    http://hummer-3.car5nation.info/honda-civic-tour-bands.html honda civic tour bands
    [URL=http://www.car5nation.info/lancia-037-kit-car.html#] lancia 037 kit car [/URL]
    http://www.car5nation.info/lancia-037-kit-car.html lancia 037 kit car
    [URL=http://barlesville-honda.car5nation.info/approved-mitsubishi-repairs.html#] approved mitsubishi repairs [/URL]
    http://barlesville-honda.car5nation.info/approved-mitsubishi-repairs.html approved mitsubishi repairs
    [URL=http://colby-car.car5nation.info/century-dodge-michigan.html#] century dodge michigan [/URL]
    http://colby-car.car5nation.info/century-dodge-michigan.html century dodge michigan
    [URL=http://brustolon-pontiac.car5nation.info/car-rental-coupon-codes.html#] car rental coupon codes [/URL]
    http://brustolon-pontiac.car5nation.info/car-rental-coupon-codes.html car rental coupon codes

  14. keyakinan satu rasa yang perlu ada pada setiap insan yang bernama manusia… ramai yang tersungkur di pertengahan jalan kerana tiada keyakinan diri yang kuat iaitu dia yakin boleh melakukan sesuatu perkara itu.. keyakinan perlu dalam memotivasikan diri seseorang individu agar terus mencuba dan mencuba melakukan sesuatu perkara sehingga berjaya… tanamkan sifat “yakin boleh” dalam diri agar segala yang hendak dilakukan menjadi mudah dan senang.. semoga menjadi bangsa malaysia yang hebat pada mata masyarakat dunia.. insya-Allah…

  15. Irfan, Saya selalu berasa malas semasa mengulang kaji pelajaran dan berasa mengantuk. Semasa bermain, saya tidak mengantuk, Tidak letih tetapi Time Berlajar malas, letih , lenguh macam-macam bila berlajar. Mungkin boleh memberikan sedikit tips.
    balas kepada E-Mel Saya :: syahmi401@yahoo.com.

  16. Assalamualaikum semua…

    yup!
    without CONFIDENCE, kita seolah-olah berada diawangan…
    dengan adanya keyakinan kita akan lebih bersemangat untuk meneruskan hidup dan berhadapan dengan segala kemungkinan tetapi, perlu diingat.. untuk yakin, kita perlukan knowledge…
    untuk increase our knowledge, we should read more and more…

    -benarkah kesempurnaan akan membuatkan kita bersikap suka bertangguh?

  17. yakin boleh!!!!
    aku suka kata2 smgt tu…
    aku pernh gagal sblum ni..
    hmpir2 cita2 ku tak dpt nk digapai..
    tp alhamdulillah…dngn keyakinan,usaha,doa..semua orng boleh berjaya…skrng aku msh blaja…insyaAllah..
    5 thun dr skrng cita2 ku akan tercapai…amin..

  18. Pertama sekali.. owg owg yg dluar sana..kta jgn tinggalkan solat lima waktu.. insyaallah semua perkara dlm hdup kita akan berjaya dan kita akan menjadi yakin dengan semua yang kita buat.. inilah rahsia kejayaan saya sehingga saya kini disegani dan disukai oleh semua orang.

  19. pecyalah kpd dri,.berkata lah pda haty yg pling kecil bhawa sesuatu atau pun ssebuah kjyaan lahir dari ssbuah keyakinan yg amat mndalm,.dn ketabahn mngajar kita erti pengajaran dn akn di pkai guna suatu hary kelak,.We all can d0 it,.i will,.

  20. Keyakinan perlu ada setiap manusia, tnpa keyakinan diri kita akan dipandang-rendah,sentiasa mencabar dri sndiri,jangan fikir ape orng kata, lakukan yg trbaik.Dan kita perlu ingat tuhan sentiasa bersama kita..GO on je..saya boleh..

  21. assalamualaikum,,sy ialah seorng librian d sklh sy,,,sy mrupakan ketua bg kmpulan sy pd hari kami b’tugas,,but,,sy selalu lost confident untk memarahi pelajar2 yg sering buat bising d’library,,sy x suka mggunakan cara kkrasan sprt: jerit kuat2 utk marah mrekabcoz sy x nk sakitkan hati mereka,,ad x cara lain yg blh sy gunakan??TOLONGLAH SAYA!!!,,sy x nk jd LOSER

  22. Hidup tidak mudah bagi kita. Tapi untuk apa? Kita harus punya ketekunan dan berdiri di atas semua keyakinan dalam diri kita sendiri. Kita harus percaya bahawa kita dikurniakan sesuatu untuk mencapai tujuan. (Madame Curie)

  23. hehhe..saya ingat lagu tu..lagu tu famous time Malaysia menang Thomas Cup tahun 1992..

    yup kita mesti yakin dgn diri sendiri untuk capai cita1 kita…mmg bermasalah kalau kita tak yakin dgn diri sendiri…susah nak berjaya kalau mcm tu

Leave a Reply

Your email address will not be published.