Soalan: Untuk perniagaan kecil-kecilan, apakah tips-tips untk menyediakan business plan yang lengkap dan teratur?

Jawapan: Tidak perlu sediakan business plan yang lengkap dan teratur!

Perniagaan kecil mempunyai advantage jika dibandingkan dengan perniagaan yang besar oleh kerana fleksibiliti dan kepantasan dalam membuat keputusan. Saya masih menganggap syarikat saya Irfan Khairi Sdn Bhd sebagai perniagaan kecil-kecilan oleh kerana saya inginkan advantage perniagaan kecil.

Agak-agaknya, bagaimana rupa business plan syarikat Irfan Khairi Sdn. Bhd?

Ini dianya…

Ya. Itulah business plan saya. Dan hasilnya adalah CD ROM Langkah 1-2-3, dua minggu selepas saya menconteng 2 mukasurat di note book saya. Tiada business plan formal! Klik di sini untuk melihat hasilnya (dua minggu kemudian).

Hasil jualannya- melebihi RM10,000 sebulan. (CD sahaja). Bayangkan, idea yang simple, di implemen dengan betul dan pantas, menghasilkan pendapatan tambahan melebihi RM10,000 sebulan.

Apa yang penting adalah fleksibiliti dan kepantasan anda mengimplemetasi idea dan rancangan anda. Tidak perlu menyiapkan business plan yang 100% teratur menggunakan Microsoft Word.

Jangan lupa, enjin rocket yang pertama dicipta adalah hasil contengan di atas napkin makanan sahaja. Implementasi adalah lebih penting dari business plan yang teratur.

ps: Perancangan yang teliti mesti ada… cuma jangan terlalu mengambil masa dengan business plan sehingga anda hilang momentum dan motivasi untuk implemenkan idea anda… itulah kuncinya!

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ๐Ÿ˜‰

Latest posts by Irfan Khairi (see all)

Pendapat Anda? [30] Comments