Dinar Emas – Perniagaan Alaf Baru (Bahagian 1)

Seperti yang kita sedia maklum, muktahir ini perniagaan yang paling hangat diperkatakan masakini adalah perniagaan Dinar Emas. Ini kerana Dinar emas merupakan matawang Islam yang cukup berharga dan telah digunakan diseluruh dunia terutamanya di negara-negara Islam TANPA kejatuhan nilai matawang itu sendiri.

Beratnya Dinar emas ini adalah kira-kira 4.25gm iaitu sama beratnya dengan 72 gandum yang dipotong hujung dan pangkalnya. Warna kuning disebalik Dinar emas itu pula adalah hasil campuran gold, silver dan copper.

dinar emas

Dinar emas digunakan sejak dari zaman Rasulullah S.A.W lagi dan kemudian diperluaskan oleh Khulafa Al Rasyidin pada zaman pemerintahannya sehingga ke Afrika utara, Andalusia, Bukhara, Delhi dan seterusnya ke Asia Tenggara.

Oleh kerana Dinar Emas amat terkenal pada zaman Rasulullah s.a.w, maka tidak hairanlah apabila kini ianya kembali diperkenalkan semula di Negara kita.

Mengenai perkataan ‘Dinar’ juga, di dalam al-quran ada menyebutkannya melalui surah Ali-imran ayat 75 yang bermaksud :

“Dan di antara ahli-ahli kitab, ada orang yang kalau engkau amanahkan dia menyimpan sejumlah besar harta sekalipun, dia akan mengembalikannya (dengan sempurna) kepada kamu dan ada pula di antara mereka yang kalau engkau amanahkan  menyimpan hanya satu dinar sahaja pun, dia tidak akan mengembalikannya kepadamu, kecuali kalau kamu selalu menuntutnya.” (Surah Ali-Imran : ayat 75).

[Bersambung di “Dinar Emas – Perniagaan Alaf Baru (Bahagian 2)”]

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) 😉

Latest posts by Irfan Khairi (see all)

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.