Dinar Emas – Perniagaan Alaf Baru (Bahagian 2)

[Bersambung dari “Dinar Emas – Perniagaan Alaf Baru (Bahagian 1)”]

KEISTIMEWAAN DINAR EMAS

Memandangkan emas mempunyai nilai yang amat tinggi maka Dinar emas adalah perniagaan  yang paling baik untuk diperluaskan lagi kerana ia mempunyai kedudukan yang sangat stabil serta mempunyai nilai yang hebat.

Di samping itu, kesukaran untuk mendapatkannya juga memainkan peranan penting  membuatkan Dinar emas begitu berharga dan mempunyai kelebihan yang tersendiri.

Selain dari itu,  Dinar emas juga tidak boleh dimanipulasi oleh sesiapa pun atau mana-mana pihak yang tidak bertanggungjawab  kerana nilainya tidak akan berubah dan begitu stabil. Rupa bentuknya yang kecil dan padat membuatkan dinar emas sangat mencukupi untuk digunakan dan dibawa ke mana-mana sekalipun. Dinar juga merupakan kayu pengukur untuk pengeluaran zakat. Itulah salah satu kelebihan yang ada pada Dinar emas.

Dinar emas juga tidak boleh dicetak sesuka hati dan sewenang-wenangnya oleh kerajaan. Ini menyebabkan nilainya tidak mungkin akan jatuh sebagaimana nilai wang kertas yang ada pada masa kini.

Disebabkan Dinar emas adalah perniagaan yang paling unggul maka pelaburan jangka panjang yang paling baik ialah dengan menyimpan segala aset dan harta kekayaan dalam bentuk Dinar emas kerana ia adalah kaedah yang paling baik dan bagus untuk pelaburan dan perniagaan yang lebih efektif dan bermanfaat.

dinar emas

Dinar emas juga dapat mengelakkan penipuan dan manipulasi matawang asing agar tidak disalah gunakan oleh pihak-pihak tertentu untuk melakukan penipuan. Ia juga melatih para peniaga agar bersikap jujur dan amanah dalam urusan jual beli dalam mentadbirkan perniagaan yang dijalankan.

TIP

  • Kejujuran dalam apa jua yang dilakukan akan diberkati dan mendapat redha Allah.
  • Amanah, punca segala kebaikan dan berpanjangannya jalinan ukhuwah islamiah.
  • Melalui perniagaan Dinar emas ia boleh merapatkan lagi hubungan sesama insan dengan adanya proses akad dalam jual beli barangan yang ingin dimiliki.
  • Dengan adanya Dinar emas juga kita boleh memberikan sumbangan kepada anak-anak yatim, fakir miskin dan mengeluarkan sedekah serta membayar zakat.
The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) 😉

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.