Mendapatkan sponsor atau penaja dalam perniagaan

Bagi anda yang mengikuti perkembangan saya di FACEBOOK, pasti tau, projek terbaru saya adalah saya kini terlibat dalam band muzik bernama Razzi.muz.ik…kalau nak tahu lebih lanjut mengenai ini, nanti sehari dua lagi saya ceritakan!
Baru-baru ini, kami aktif mencari penaja untuk Razzi.muz.ik… so, tip saya kali ini adalah mengenai mendapatkan penaja 🙂

Dalam perniagaan, ianya adalah strategi yang baik untuk mendapatkan penaja. Tak kira sama ada perniagaan anda masih baru, atau pun sudah besar, mendapat penaja adalah satu “bonus” untuk perniagaan anda. Bagi mereka yang fikirkan penajaan hanya untuk mereka yang tak berduit sahaja, sedangkan Ferarri F1 pun bermacam-macam penaja, apatah kita perniagaan kecil pun boleh juga dapatkan penaja:)

Sejak 2-3 minggu lepas kami banyak mencari penaja dan alhamdulillah, daripada syarikat kecil (boutique)… hingga syarikat besar seperti hotel 5 bintang sudi menaja kami.

Sememangnya sekiranya anda sudah mempunyai nama, ianya lebih mudah mendapatkan penaja, tetapi berikut adalah beberapa tip bagi mereka yang belum punyai nama hendak mendapatkan penaja:

  1. Dapatkan penaja yang sama “standard” atau lebih sikit dengan anda. kalau belum mempunyai nama yang besar, masakan, kita approach perniagaan-perniagaan yang besar seperti Nike atau Chilli’s untuk sponsor kita. Cuba dulu perniagaan-perniagaan kecil seperti butik kecil atau restoran kecil…
  2. Dalam penajaan, yang menaja mementingkan “Apa yang mereka akan dapat dari tajaan ini?”. Sering kali, apa yang diberikan adalah pengiklanan. Pastikan nilai iklan yang anda berikan adalah berlipat kali ganda nilai pemberian sponsor tersebut. Dalam keadaan ini, anda perlu beri lebih nilai!
  3. Approach secara professional dan friendly. Untuk mendapatkan sponsor, anda perlu hebat dalam komunikasi. tak boleh malu-malu kucing… kena malu malu rimau 🙂 Keputusan sponsor biasanya dilakukan oleh satu pihak (orang). Kalau pihak tersebut sukakan anda, maka, lebih mudah mendapat sponsorship! So, jangan kekwat… jangan sombong… BE NICE secara ikhlas!

Berikut adalah ketika Razzi.Muz.ik membuat photoshooty semalam di studio Wow Photo. Dalam kes ini, Wow Photo sponsor untuk gambar2 album dan promo materials kami! In return, setiap kali kami gunakan gambar Wow Photo, kami akan kredit kepada mereka… nilainya? terlalu tinggi! Free promo besar-besaran… 🙂 Itulah kekuatan sponsorship… baik untuk kita yang mendapat sponsor, juga baik untuk mereka yang memberi sponsor…


Razzi Rahman, Muzam & IK… trio Razzi.muz.ik (ni bukan cover album tau!) Ni gambar candid 🙂

Sedang posing untuk cover album with jurugambar, Hafiz Wow Photo

Checking out pictures yang Hafiz ambil… memang class! Kalau anda memerlukan photographer professional yang memang high class- untuk family potrait, wedding, graduation, party dan sebagainya, I recommend Wow Photo! Not just sebab mereka sponsor kami, tapi mereka benar2 professional dan hasilnya memang cun 🙂 Hafiz memang a passionate photographer!

Sebagai bonus, ni salah satu gambar yang di ambil… ada gaya rockers tak? Rockers tak serius! 🙂 Gambar2 di atas di ambil oleh Amin (Senior Photgrapher Wow Photos) sebagai “Behind the Scenes”. Gambar2 yang betul… kena tunggu!
So, jadikanlah sponsorship sebagai strategi perniagaan yang bijak!
Thanks to Wow Photo for sponsoring us dan juga Saiful Nang for hooking us up dengan Wow.
  1. Insyaallah sehari dua lagi saya ceritakan perjalanan Razzi.muz.ik dalam menjadi artis rakaman sekadar berkongsi pengalaman dan cerita REALITY 🙂
  2. Dan yang paling penting sekali…
Jangan fikir saya tukar jadi rockers pulak! ha ha… saya masih menyampaikan mesej yang sama selama ini kerana lagu2 yang saya tulis (penulis lirik!) berkonsepkan kejayaan & persahabatan… about being who you are, tak kira apa orang kata… dan mencapai kejayaan your own way 😉
Dengan harapan, pendekatan menyampaikan mesej kejayaan/inspirasi melalui muzik boleh mencapai lebih ramai muda-mudi yang tak minat sangat membaca buku motivasi & kejayaan saya 🙂

ps: Sesiapa yang nak sponsor kami, kecil tapak tangan, nyiru kami tadahkan. Any company nak sponsor videoclip music kami? 🙂

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) 😉

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ;)

27 thoughts on “Mendapatkan sponsor atau penaja dalam perniagaan

  1. saya berbangga dgn IK….IK telah berjaya dlm usia muda…taniah sy ucapkan…saya baru menempah pakej memulakan pernagaan internet dr rumah….saya berumur 20 tahun….sy menuntut di uitm dlm degree in bisnes marketing tetapi baru setahun menuntut disana,ayah mnta sy berhenti utk menguruskan perniagaanya di kampung….sy berminat utk menceburi perniagaan internet dan berharap sangat2 IK dpt membimbing sy…utk ke seminar IK…memang tiada masa..krn waktu siang sy keje….7 hari seminggu…..
    diharap IK dpt membimbing sy…..
    lagipun sy seorg yg kurang mahir internet…..

    semoge IK dan rakan2 sukses in wat eva u do 🙂

  2. IK dah dpt sponsor lah… 1st time sy lihat seorang blogger/im dpt sponsor. Maybe akan memberi contoh kpd blogger/im yg lain lps ni.

  3. Salam IK,

    Ya lah betul tu… Tak menjadi kehairanan jika IK perlukan sponsor sebenarnya.
    Cuma ada diantaranya yang terlepas pandang akan hal ini, bukan sahaja IK, malah syarikat besar dan terkenal juga perlukan sponsor, tak jadi kesalahan malah menguntungkan juga… 🙂
    http://dayaglokal.blogspot.com

  4. IK, saya suka cara u menanggani persoalan yg timbul dikalangan pengikut TIPs 1 MINIT ni. Sabar sungguh IK ye. Harap kami semua dapat ikut style ni dan moga IK akan lebih sabar lagi pada masa akan datang. Iyelah, kami “baru belajar”, kalau salah tolong tunjukkan. Terima kasih sekali lagi.

  5. cayalah… skang kita dpt tgk the other side of IK.. siapa sangka Irfan Khairi, sifu, idola dan mentor kpd ramai usahawan internet ni boleh terjun ke dunia muzik pulak kan?

    P/s: Tak sabar nak dengar lagu2 Razzi.muz.ik –> See how it differs from others

  6. satu topik yang menarik yang IK utarakan. saya berbangga kerana ada seoarang rakyat malaysia yang business minded dan aktif menyumbang kepada kejayaan bisnes. tahniah!

  7. the other side of IK? still the same side!

    as always, bagi yang kenal saya menerusi blog, tahu saya jenis akan buat things yang orang lain jarang buat.

    so lepas ni hopefully my message boleh disampaikan melalui lagu pula… antara kaedah menyampaikan mesej motivasi. ok?

    so, i got all your support la kan??? 🙂

  8. the other side… meaning selama ni kita tgk talent IK dlm bidang perniagaan internet, skang talent dlm bidang muzik lak..

    Bab memberi motivasi… that’s the same side! Bagi motivasi kpd org ramai both mlli workshop & blog, as well as thru’ music

  9. abang irfan..agak2 lagu yg keluar nanti blh meletop kat Hot FM atau masuk Anugerah Juara Lagu tak??kalo masuk gempak habis punyerk..hmm..nanti kan saya boleh bayangkan bila abang dijemput ke MHI….ti mesti pengacara Ally Iskandar ke kak Abby cakap“jangan ke mana2..Irfan akan menyampaikan satu persembahan utk anda selepas ini dan ..dot..dot..dot..“waahh…mesti best kan? 🙂

  10. waaaahhh…patutla dkt facebook byk gambr dkt Hafiz ni…mmg mantap…sponsor…sponsor…mane nk cari ni..heheh

  11. macam mana nak dapatkan penaja erk???saya dan kawan saya nak mulakan 1 bisnes tapi masalah nya cuma modal….so,saya dan kawan saya tengah mencari sapa2 yg nak jadi penaja kami….kalau ada,hubungi saya di no 0124269466 @ 0195453978…..

  12. Assalamualaikum.. Tahniah dekt Irfan Khairi sbb mampu meraih kejayaan sbgai jutawan di usia muda. Saya amat kagum dgn IK tapi secara jujur saya baru sahja berumur 20tahun dan sentiasa cuba mencari jalan memperbaiki diri terutama dalam perniagaan. Maaf tidak ada niat untk menunjuk atau riak. Saya dilahirkan dlm keluarga yang sederhana dan hampir meraih kemewahan kerana both my parent can use their KWSP money for belnja. Sye masih belajar di university tmptan yg sgt bagus dgn meminjam ptptn tetapi malangnya.. ptptn hanya dpt rm550 shj kerna pndtan kluarga yg tinggi.. setiap bulan parent sye akan masuk duit belnja ke dlm akaun. dan itu mnjadikan sye rase bersalah., sye sering melihat peluang untk berniaga online seperti dropship tapi sye takut untuk memulakan kerana takut gagal dan hilang duit yg dijadikan modal.. if anything bolh buat untk hilangkan takut ni.. in shaa Allah, sye akn sertai.

Leave a Reply

Your email address will not be published.