Nama produk asal mana?

Terdapat juga strategi promosi menamakan produk anda untuk memberi tanggapan “asal” produk tersebut dari negara lain.

Anda tahu kasut jenama BONIA? Adakah ianya dari France?

Anda tahu pakaian berjenama GIORDANO? Adakah ianya dari Italy?

Anda tahu bateri kereta berjenama YOKOHAMA? Adakah ianya dari Jepun?

Jawapannya:

BONIA adalah produk Malaysia… sekarang anda tahu!

GIORDANO adalah produk Hong Kong

YOKOHAMA adalah produk Malaysia

Strategi menamakan produk untuk memberi tanggapan dari negara lain adalah salah satu strategi promosi memberi posisi yang setanding dengan produk keluaran luar negara.

Adakah anda tahu produk-produk lain yang menggunakan strategi ini? Ada banyak… 🙂

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) 😉

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ;)

52 thoughts on “Nama produk asal mana?

  1. Jimmy Choo, Bata, Ariani, Anakku, Beras Faizah, Safi, Syahirah, Otai, pun jenama Malaysia… Just want to share with all of you, Aminah Hassan adalah arwah nenek dan atuk saudara..dulu-dulu, ayah saya selalu tolong potong cili, giling cili secara manual tu kat dapur rumah arwah nenek di seksyen 11. Dulu nestle nk beli resepinya and syarikatnya tp arwah nenek x nak sbb dulu tgh top and dikategorikan antara 10 jutawan malaysia..Aminah Hassan pun dah tembus pasaran luar negara..But now in Malaysia, chilli sauce Maggi yg laku berbanding Aminah Hassan.. Maybe resepinya tak sesedap dahulu di mana arwah nenek buat sendiri bersama anak & cucunya. Bagi saya air tangannya lagi sedap kalau buat sos cili….

  2. sya pkerja beg tngan bonia, pmilik asal adalah dri malaysia, org kl, syarikt ni dia dia jlnkn satu famili… memang btul smua beg di malaysia di hsilkn di sini, tpi kulit di dtngkn dri itali, kbnyakkn smua kulit dri itali… ini untuk mnjaga kualiti beg tersebut…. mr sem seorg yg biasa je. peramah… x mcm smua yg org ckp… dia jnis bersahaja… that all what can i tell about bonia… selebihnya ikutilah setiap keluaran terbaru dri syarikt kami

Leave a Reply

Your email address will not be published.