Perniagaan Internet perlu kelihatan profesional

Cara utama untuk membina kepercayaan pelawat anda untuk menjadi pelanggan adalah pada rupa dan gaya sesebuah laman web itu. Laman web yang kelihatan profesional akan mendapat kepercayaan instantly daripada pelawat. Manakala laman web yang tidak kelihatan profesional, atau hasil reka grafiknya adalah daripada mereka yang tidak berpengalaman grafik, tidak akan berjaya menarik pelawat menjadi pembeli. Saya tahu kerana ijazah saya adalah dalam bidang grafik ketika di Staffordshire University, United Kindom ;)

Cuba lihat laman web di bawah! adakah laman web sebegini dapat menarik pembeli? Tentunya sukar bukan? Oleh kerana ianya kelihatan tidak profesional.

jalan2before.gif

Laman web yang kurang kelihatan profesional akan sukar memberi kepercayaan kepada pelawat. Ianya juga tidak mempunyai daya tarikan pada pelawat.

Bandingkan dengan laman web di bawah selepas melakukan “face-lift”!

jalan2after.gif

Lebih meyakinkan bukan? Pastinya dapat mendapat lebih pelanggan berbanding dengan versi lama tadi.

So, sekiranya anda mempunyai laman web perniagaan Internet, the looks is very important. Sekiranya laman anda tidak profesional, ia akan mengurangkan pembeli oleh kerana tidak dapat membina kepercayaan. Ubah laman anda dan berikan nafas baru ;)

Pendek kata, sekiranya anda tidak mempunyai latar belakang grafik, apa kata dapatkan upah mereka yang mempunyai latar belakang grafik untuk menjadikan laman anda lebih profesional!

========

Adakah anda memiliki laman web perniagaan Internet, tetapi kurang mendapat sambutan? Sebab utamanya mungkin kerana laman anda tidak kelihatan profesional. Mungkin kerana anda binanya sendiri, atau kenalan/keluarga yang membantu membinakan yang tidak berpengalaman  dalam grafik. Keadaan ini hanya akan mengurangkan jualan sesebuah laman web oleh kerana kepercayaan pelawat tidak dapat dibina.

Sekiranya anda ingin pihak RahsiaInternet.com memperbaiki mutu laman web anda supaya lebih tampak profesional dan hebat untuk membina kredibiliti dan kepercayaan dari pelawat anda, lawati http://www.RahsiaInternet.com/cayalah untuk perkhidmatan “Website Face-Lift” kami. Laman web anda akan menjadi lebih profesional! Klik di sini untuk maklumat lanjut.*Laman web JalanJalanCaraIslam.com seperti contoh di atas adalah hasil “face-lift” Cayalah!

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu usahawan online berjaya. Kini, beliau menjalankan perniagaan di Dubai dan berulang alik Kuala Lumpur - Dubai menajalankan penriagaan di dua benua. Untuk daftar program bersama Irfan Khairi, lawati http://www.OpenEducation.com.my

Latest posts by Irfan Khairi (see all)

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu usahawan online berjaya. Kini, beliau menjalankan perniagaan di Dubai dan berulang alik Kuala Lumpur - Dubai menajalankan penriagaan di dua benua. Untuk daftar program bersama Irfan Khairi, lawati http://www.OpenEducation.com.my

15 thoughts on “Perniagaan Internet perlu kelihatan profesional

 1. Memang rupabentuk laman web memainkan peranan bak kata orang orang menilai buku dari kulitnya itulah kebiasaanya ini menandakan pandangan luaran laman web mambuatkan pelawat tertarik untuk mengetahui lebih lanjut tentang apa yang ada di laman web tersebut.

 2. I agree with you, this is some phrase to share ” We cannot direct the wind…but we can adjust the sail”.

 3. Salam IK..

  â€face-lift” tu ape..?? Yang saya paham.. upgrade/modify grafik asal ke baru ke..?

  AlhamdulilLah, serius website lama dan website baru jauh berbeza.. headernya..grafiknya.. mantapp!! Profesional gituu.. 😉

  ********************************************
  Soalan Off-Topik
  ********************************************

  Saya ada sedikit kekeliruan tentang istilah ‘sales page’ dengan ‘landing page’.. Sama ke maksudnya..??

  ********************************************

  Orait IK, saya sebenarnya dah design web untuk kompeni saya keroje.. Masalahnya design out.. programming boleh la sket2x..

  Saya send url ke http://www.rahsiainternet.com/cayalah/

  Terima kasih banyak..

  ~MiL~

 4. It was a great idea like the phrase ” We cannot direct the wind…..but we can direct the sail”.

 5. Wahh! betuk ape yang Tuan IK katakan tu, dulu saya ada jual produk fizikal dengan minisite yang rupanya agak kurang profesional. Hasil jualan langsung tiada. Tetapi apabila saya telah mengupah designer untuk minisite saya tu, hasil jualan terus konsisten dari hari ke hari.. =)

 6. bertanyalah pada yang pakar..
  ingin masak, tanyalah chef..
  ingin buat laman sweb tanyalah i.k…
  Internet Kolum

 7. sememangnya berkesan… hasil “jualan” web yg kelihatan pro amat memberangsangkan… laman web sy jg telah mendapat sentuhan dari “cayala”.. sy nak ucapkan terima kasih dari krew “cayalah”.. sape yg nak tgk hasil kerja “tangan cayalah” laman web sy ni adalah antaranya.. tgk lah..

  admin
  teamhyprobulksms.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.