takutrisau

Takut nak mulakan sesuatu…

Adakalanya apabila hendak memulakan sesuatu, melakukan sesuatu idea, nak mulakan perniagaan atau tak kira apa sahaja sesuatu yang ‘baru’ ingin kita lakukan, akan datang perasaan ‘takut’ untuk bermula.

Perasaan ‘takut’ untuk memulakan sesuatu yang baru ini datang daripada zon selesa diri kita sendiri. Mungkin kita terasa takut akan gagal, takut apa yang orang lain akan kata, takut pada apa yang orang lain fikirkan… dan banyak lagi! 

Seringkali perasaan takut ini adalah kepada sesuatu ‘luaran’ yang tidak dapat dikawal. Takut kepada sesuatu yang tidak pasti. Takut kepada sesuatu yang belum wujud dan belum terjadi.

takutrisau

Ketakutan ini akan menghentikan kita dari mengambil langkah pertama melakukan sesuatu perubahan pada diri kita sendiri. Kita sedia tahu bahawa untuk berjaya, pastinya kita perlu berubah. Namun, untuk melakukkan perubahan itu pula kita rasa takut.

Sebenarnya, perasaan takut itu adalah sesuatu yang semula jadi. Semua orang akan rasa takut terutamanya melakukan sesuatu yang baru dan belum pernah dilakukan. Bagi anak kecil yang belum pernah menaiki basikal, pastinya akan rasa takut untuk naik basikal kerana takut jatuh. Bagaimana pula anak kecil yang belajar hendak naik basikal, kemudian jatuh pula dan berdarah? pastinya si kecil itu akan lebih takut lagi oleh pengalaman tersebut!

Begitu juga untuk diri kita sendiri yang sudah besar panjang, pastinya akan takut apabila hendak memulakan dan melakukan sesuatu yang baru. Walaupun kita tahu ianya akan dapat membantu diri kita dalam mencapai kejayaan.

Takut juga akan berganda sekiranya kita pernah gagal sebelum ini atau pengalaman disekeliling kita memberi gambaran kegagalan kepada apa yang kita hendak lakukan.

Apakah cara menangani ketakutan ini?

Mudah sahaja. Fikirkan bahawa, perasaan takut adalah perasaan semula jadi. Diri saya sendiri apabila ingin melakukan sesuatu yang baru juga pasti akan terasa takut juga. Mereka yang berjaya dan berpengalaman yang lain pun juga pastinya akan terasa takut melakukan seusatu yang baru!

Tetapi apa yang membezakan orang yang berjaya dan orang yang gagal adalah, walaupun perasaan takut itu ada dalam diri sendiri…

Kita tetap lakukan juga! JUST DO IT! 😉 

PS: Sekiranya anda mempunyai matlamat untuk memulakan Perniagaan Internet, tetapi terasa takut dan masih tidak memulakannya, apa kata anda tetap lakukan dan JUST DO IT!

Mulakan perniagaan kecil anda bersama kami di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Program yang mendapat sambutan amat hebat dan telah melahirkan ramai usahawan-usahawan Internet. Pengambilan terbaru bermula pada bulan hadapan. Dapatkan maklumat lanjut dan daftar di http://www.OpenEdu.com.my atau hubungi Cik Jay di 03-77292277

Program Intensif ini boleh diikuti secara bersemuka sekiranya anda di Kuala Lumpur, ataupun secara 100% online sekiranya anda berada jauh dari Kuala Lumpur. Kita jumpa di sana!

 

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) 😉

Latest posts by Irfan Khairi (see all)

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ;)

One thought on “Takut nak mulakan sesuatu…

  1. Salam tuan..
    Sebelum2 ni saya pernah libatkan diri dalam perniagaan MLM tapi sorang downline pun saya tak dapat.. saya hanya buat melalui online sahaja secara part time..

    So bila kawan2 ajak aktif balik.. saya jadi TAKUT.. takut saya gagal lagi..

Leave a Reply

Your email address will not be published.