Kisah RAZZI.MUZ.IK Part 2: The Creators

Kalau anda terlepas “Kisah RAZZI.MUZ.IK Part 1: The Band”, klik di sini…

Kini, tiba bahagian 2 pula… 🙂

Siapakah “tulang belakang” Razzi.Muz.ik? Without these people dalam industri hiburan, takdelah Razzi.muz.ik. Sedikit latar belakang…

Sebelum ni, Razzi.muz.ik hanyalah small band main-main for hobby je. Nama pula “Blood Brothers”. Main pula saja-saja je, especially ketika formal majlis seperti saya sebagai duta MIBO dan juga duta program keusahawanan Impian. Lebih kurang 2 bulan lepas, ketika majlis pelancaran Impian, Blood Brothers pun buat satu persembahan lagu “Gemuruh” oleh Faizal Tahir. Ketika itu, nak dijadikan cerita, disaksikan oleh 2 komposer terkenal, Zul Mahat & Johan Nawawi!

Ketika itu la Zul Mahat timbulkan idea “Kenapa korang main lagu orang lain? main lagu sendiri la…” With that, bermulalah langkah pertama Razzi.muz.ik…

zulnasir.jpg
Razzi.muz.ik bersama M Nasir & Zul Mahat. Zul Mahat = orang kuat M Nasir 🙂

Zul Mahat. This is our taiko brother… komposer yang selalunya di balik tabir telah menulis macam-macam lagu hits. Kini sibuk dengan lagu Dato Siti Nurhaliza “Senyum Manis Minang” untuk album terbaru Siti. Dalam sibuk-sibuk juga, sempat menjadi komposer & juga produser album single kami ni. Zul Mahat juga adalah pencipta lagu “Reaching Higher”– our first English song! Tanpa Zul Mahat, tak berjalan lah Razzi.muz.ik as Zul also penggubah muzik untuk kedua lagu… so, kudos to our producer, Zul Mahat!

We are so thankful bro kita ni banyak membantu dalam pembikinan our first single! saya memang berpuas hati lah, cuma Razzi je kut tak berpuas hati sebab asyik kena marah dengan Zul je di studio recording! 🙂 Anyway, Zul & Razzi goes a long way back sebab Zul Mahat banyak membuat lagu Razzi Rahman 10 tahun lepas. Sebelum ni pun Razzi also penyanyi didikan Zul, kalau Razzi hebat, maknanya Zul hebat la!

johannora.jpgJohan Nawawi. Award winning composer menghasilkan lagu-lagu seperti Samudera (Nora), Sinaran & Gemilang (Sheila Majid),  dan banyak lagi… daripada AIM memenangi song of the year, hingga ke Anugerah Juara Lagu pun semua pernah menang. Johan Nawawi & Kak Nora (facebook) very nice people. Dulu-dulu masa saya student selalu dengar lagu-lagu Nora, kini, berpeluang bekerjasama dengan Johan & Nora. Very exciting…

Of course untuk single Melayu pertama kami, we want the best composer, and the best composer for this song is Johan Nawawi! Seronok saya dapat tengok Johan main keyboard masa ciptakan lagu “Selamanya” untuk kami. Laju habis jari-jarinya… macam himslef & muzic betul2 bersatu. That’s what we get from very passionate people! My respect to bro Johan Nawawi!

So sekiranya anda memerlukan gubahan lagu untuk tujuan apa sahaja, komersil, koprat, universiti… sekolah, apa saja… these two composers- Johan Nawawi (facebook) & Zul Mahat (facebook) are the best!

Greg Henderson. Jangan main-main, album kita ni mengandungi sentuhan “international”! Greg adalah music engineer untuk kedua buah lagu Razzi.muz.ik… kalau nak tau, kerjanya adalah “mixing” dan dalam sesuatu album, “mixing” dikatakan antara kerja yang paling penting kerana nak kasi bunyi muzik yang dihasilkan adalah yang terbaik!

Greg juga an award winning engineer untuk AIM (tak silap saya dah 3 kali). So, bunyi muzik should be at the best! Greg always mixes lagu-lagu artist popular tanah air termasuk M Nasir & Siti Nurhaliza… kini, giliran Razzi.muz.ik pula!

mamakrazzi.jpgRecording lagu “Reaching Higher” dan “Selamanya” dilakukan di studio sifu M Nasir, Luncai Emas… ni gambar kenangan saya bersama M Nasir and the gang sambil minum2 (Yazer AF pun join sama)… orang selalu panggil saya “sifu”, ha ni… kira SIFU bertemu SIFU la ni… tapi, sifu IK gerun dengan sifu M Nasir… (tah tah M Nasir pun gerun dengan IK kut?! ha ha… perasan)

So, itulah dianya the people “behind the scene” of Razzi.muz.ik. Tanpa mereka, there will not be Razzi.muz.ik. So, our appreciation and greatfulness to the 4 bros, our producer Zul Mahat, Johan Nawawi, Greg Henderson & M Nasir for the support!

Dua lagu Razzi.muz.ik yang akan release pada tahun baru 1:1:2009 adalah “Reaching for the Stars” oleh Zul Mahat dan juga “Selamanya” oleh Johan Nawawi. So, pembaca blog ni, perlu beri sokongan tau 🙂

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) 😉

Latest posts by Irfan Khairi (see all)

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ;)

22 thoughts on “Kisah RAZZI.MUZ.IK Part 2: The Creators

  1. Sifu bertemu sifu, bukan gerun sebenarnya. Tapi saling sama menghormati. Kan? Akak dah sign-up pun. Sedang menghitung hari, harap hasilnya sehebat melodi “Tiara” yg tak buat akak sedey! 🙂

  2. Salam IK..
    saya disini ingin menawarkan sedikit offer
    =)
    sila layari http://www.easyclickmusic.com
    dilaman web ini kami menyediakan perkhidmatan menjual album/EP secara online
    jika irfan khairi berminat, boleh daftarkan free signup dulu
    dan kami sedang mengumpul 50 senarai artist dahulu sebelum menukarkan status mereka ke membership package dimana mereka boleh menjual album mereka secara online di laman web kami
    =)
    =)
    referral program jugak disediakan
    =)

  3. Excellent collaboration!

    A good example of how similar-minded people will tend to join and grouped together.

    I will be looking forward to listening to Razzi Muzik’s songs.

  4. Perghhh, memang mantap ni, sifu bertemu sifu yang masing-masing d great dalam bidang masing-masing,bukan senang nak berkolaborasi dengan sifu M.Nasir woo.Chaiyok lah IK

  5. sy pun baru register. sbb mmg suka dgr muzik rock. sy doakan projek ni sukses, ok. 🙂

    p.s: harap lepas ni bleh tingkatkan motivasi sambil dgr lagu razzi.muz.ik

Leave a Reply

Your email address will not be published.