bina jenama

AMAT AMAT AMAT Pentingnya membina Jenama perniagaan!

Zaman ini, jenama adalah amat amat amat penting. 3 kali AMAT lagi tu…

  • Zaman ini, persaingan adalah amat tinggi
  • Zaman ini, kita terdedah lebih daripada 2000Β iklan sehari
  • Zaman ini, terlalu banyak media promosi- tv, radio, internet, majalah, akhbar… dll
  • Zaman ini, terlalu banyak saluran promosi- tv berbagai channel, radio berbagai channel, inetrnet terlalu banyak laman web dan media sosial, makin banyak majalah & akhbar… etc…

Dengan semua ini berlaku setiap hari, bagaimana perniagaan anda akan berjaya?

Jawapannya adalah jenama. Bila anda membina jenama perniagaan anda, perniagaan anda akan stand out from a crowd. Lihat di sekeliling kita. Ada tak perniagaan yang berjaya yang tidak mempunyai jenama?

bina jenama

Sedihnya di Malaysia, tidak banyak perniagaan tempatan yang berjaya membina jenama. Sebab itu juga tidak banyak perniagaan yang bermula kecil-kecilan tempatan yang berjaya berkembang ke luar negara. Ini kerana, ilmu penjenamaan tidak dikirakan penting oleh banyak perniagaan.

Kebanyakan perniagaan hanya memikirkan untuk mendapat keuntungan pantas, dan tidak membina jenama untuk jangka panjang.

Membina jenama memerlukan strategi dan proses yang lama. Jenama saya “Irfan Khairi” tidak dibina semalaman… ataupun sehari dua… tetapi memakan masa bertahun-tahun juga. Lihat blog ni pun dah ditulis sejak 2006… untuk membina jenama πŸ˜‰

Satu kunci jenama adalah, adalah, anda perlu ALL OUT di tahap awal pelancaran jenama. Apabila dah ALL OUT, ianya menjadi mudah untuk maintain sesuatu jenama itu di masa akan datang. Bayangkan seumpama satelit yang dibawa oleh roket yang lift off dari bumi. Ia memerlukan banyak tenaga dan kuasa pada permulaan untuk dilancarkan ke ruang angkasa.

Tetapi, apabila roket tersebut tiba di atmosfera, tiada lagi kuasa dan tenaga yang kuat diperlukan oleh graviti akan membawa satelite tersebut di ruang angkasa.

Membina jenama memerlukan kesabaran, teknik dan juga strategi untuk menghasilkan jenama perniagaan yang terbaik.

Sememangnya usaha diperlukan, tetapi usaha yang dilaburkan untuk membina jenama adalah amat-amat berbaloi dari segi keuntungan yang berlipat kali ganda dan juga jangka panjang.

[PENGUMUMAN: Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, bersama Irfan Khairi kini dibuka untuk pengambilan baru tidak lama saja lagi, Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Jay 03-77292277]

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) πŸ˜‰

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ;)

25 thoughts on “AMAT AMAT AMAT Pentingnya membina Jenama perniagaan!

  1. Satu entry yang cukup penting. Amat penting untuk permulaan yang kukuh. Persaingan semakin hebat. Yang berusaha dan berusaha pasti berjaya.
    Tiada jalan mudah. Yang penting tidak putus asa!GO!

  2. ye la… jenama irfan khairi really popular!!
    even my lecturer gave me an assignment to find out about how you started and developed your perniagaan and to end up as a very successful person πŸ™‚

  3. Yup, setuju pasal persaingan yang semakin sengit sekarang. Semakin lewat kita bina jenama, semakin sukar untuk kita menonjol. Bina jenama ni mesti disertakan dengan kualiti, takut bukan jadi jenama BAIK, tapi jenama BURUK! Malang betul kalau dah dapat jenama camtu..

  4. Salam…salam…
    Paling best kalau orang kenal produk kita melalui panggilan jenama.

    Macam maggi, nescafe, milo, dettol, panadol, buku tiga 5 (555)… πŸ˜‰

  5. Jangan pening kepala untuk membina jenama, memang sukar tapi relax…….

    Jenama bukan setakat logo, slogan, tapi ia merangkumi diri sendiri seperti perwatakan, apa yang kita pakar, dari rasa, hidu, dengar dan sebagainya (kalau ada lagi le..) πŸ™‚

  6. Assalamualaikum Tuan Rumah,

    Setuju dengan kata-kata IK di bawah,
    Membina jenama memerlukan strategi dan proses yang lama. Jenama saya Ò€Irfan KhairiÒ€ tidak dibina semalaman! ataupun sehari dua! tetapi memakan masa bertahun-tahun juga. Lihat blog ni pun dah ditulis sejak 2006! untuk membina jenama

    Jenama “Pemburu Impian” sedang mengatur strategi. InsyaAllah dalam masa dua tahun Dis2011. Kita akan berdiri di pentas yang sama.

    Salam ceria dan inspirasi

    Pemburu Impian

  7. yup, tanpa jenama amat sukar untuk tembusi pasaran. strategi yang betul akan membuatkan jenama yang ingin ditonjolkan melekat dalam minda pelanggan.

    saya juga sedang membina jenama. faizalehsan.com dan syarikat saya. Cahaya Mentari Marketing πŸ™‚

    saya nak sertai seminar IK, tak saba nak pegi nih.. πŸ˜‰

  8. dalam berblogging pun sama gak kan IK? nak bagi nama blog kita tu mmg susah mula2, lama2 baru kita akan nmpk hasilnya kalau rajin dan usaha

  9. Happy Belated Birthday IK…semoga tahun depan lebih ramai lagi usahawan yang melebarkan pasaran melalui internet πŸ˜‰

  10. Salam IK,

    Setuju dengan pandangan kepentingan bina jenama. Kat Malaysia ni, saya suka melihat bagaimana Air Asia membina jenamanya dengan cepat hingga ke taraf dunia. Bila baca kisah Tony Fernandes dan Air Asia, cabaran yang dia hadapai dan bagaimana dia atasinya, memang kagum sangat. Sumber inspirasi saya tu..

  11. Betul IK..Orang zaman sekarang memandang pada Jenama..Jenama yg membuatkan sesuatu produk lebih mudah laris di pasaran

  12. jenama,

    jenama colgate sangatlah popular, sampaikan ubat gigi bukan dari jenama colgate pun orang sebut, colgate juga

    pada kebiasaan mulut colgate=ubat gigi, tetapi colgate bukan ubat gigi, colgate hanyalah jenama ubat gigi

  13. Ramai org yg buat bisnes di Malaysia nie faham tentang jenama dan penjenamaan…tp tak ramai yg sanggup keluar duit untuk beriklan.

    Dalam hati kata, asal kita beri servis terbaik dah ok dah, nnti lambat laun org kenal la…betul ker?

    Pernah tak kita terfikir kenapa Air Asia @ kompeni yg besar2 tue sanggup berhabis jutaan ringgit untuk bagi tahu seluruh dunia ttg jenama mereka?

  14. Salam..
    hehehe, betul2..
    kdg2 org nk beli “Mee Sedapp” pun ckp “Meggi Sedapp” hhe…

    Berbalik pd bis internet nie, sy dh ada jenama sy sndiri cuma, nk mulakn lngkah tue yg agk menakutkn sikit cz b4 this pun sy da wt bis online ngn rkn2, aleh2 xmnjadi n xder smbutan bcuz masing2 bz ngn kerja msng2, dan lg satu mungkin antara kami tdk mempunyai pngetahun yg mndlm ttg bis online nie walaupun kami graduan diploma in bis it course…
    Sebab tue utk tahun baru nie sy ingt nk mulakan bis online sy sendiri, dan sbb itula sy nk collect semua informasi ttg bis nie sblum sy mulakan lngkah…
    sy tertarik ngn workshop IK but hahaha, kewangan msh xmnckupi lg, mybe next time! Saya pasti pergi..!

  15. minda kita memang senang nak ingat jenama-jenama yang terkenal….kalau nak beli sesuatu barang mesti terlintas di fikiran kita jenama-jenama yang laris di pasaran…

  16. jenama dengan nama yang sedap didengar dan ada ciri2 tarikan selalu mendapat tempat di hati pengguna.. seperti NIKE, Adidas, dan Puma..sekali dengar je hati rasa tertarik walaupun belum nampk lagi barangnya..

Leave a Reply

Your email address will not be published.