Mulakan perniagaan dengan cara menjual produk ORANG LAIN

Ramai yang hendak mulakan perniagaan, tetapi, sering kali dengan alasan tiada modal atau tiada produk sendiri.

Pada tahap permulaan, tidak perlu pun mempunyai modal yang besar atau perlu produk jenama sendiri. Melainkan anda seorang yang dikenali, mempunyai jenama, dan mempunyai modal yang besar, maka baru saya cadangkan anda memiliki produk sendiri.

Apa yang boleh dilakukan adalah, pilih bidang perniagaan yang ingin dijalankan, contoh bidang pemakanan, kemudian hubungi syarikat ‘Contract Manufacturing’ ataupun yang dikenali sebagai ‘OEM’ (Original Equipment Manufacturer) untuk menghasilkan produk pemakananĀ berjenamakan anda sendiri. Contoh syarikat OEM adalah seperti ini.

Tentunya memerlukan modal yang agak besar untuk menghasilkan produk sendiri, menyimpan stok, promosi dan lain lain.

Sebaiknya, sebelum memulakan perniagaan sebegini, iaitu menghasilkan produk berjenama sendiri (tentunya gah mempunyai produk jenama sendiri!), apa kata cuba, belajar dan cari pengalaman dulu dalam bidang perniagaan dengan menjual produk orang lain terlebih dahulu.

Mulakan dengan menjual produk orang lain dulu…

Bayangkan, sekiranya anda tidak boleh menjual 10 atau 100 unit produk orang lain, bagaimana anda hendak menjual 1000 atau lebih unit produk berjenamakan anda kelak?

Nasihat saya sama juga seperti sekiranya anda ingin memulakan apa sahaja perniagaan. Cari pengalaman terlebih dahulu dalam bidang perniagaan tersebut. Mungkin kerja makan gaji untuk beberapa bulan atau tahun untuk mencari pengalaman.

Diri saya sendiri, kerja makan gaji sebagai seorang konsultan di sebuah syarikat bernama NetMedia selama 2 tahun lebih untuk mencari pengalaman sebelum berkecimpung dalam bidang perniagaan Internet yang berkaitan. Tanpa pengalaman, pastinya jalan memulakan perniagaan adalah lebih sukar.

Berbalik kepada ingin memulakan perniagaan, apa kata pada tahap awal, cuba jual produk orang lain terlebih dahulu. Cari minat dan juga bidang anda, kemudian, jadi agent kepada perniagaan yang sedia ada.

BioGuard membuka peluang untuk agent

Sebagai contoh, sekiranya minat anda adalah dalam bidang bercucuk tanam, apa kata anda cuba menjadi agent kepada syarikat BioSense yang menghasilkan racun serangga organik yang berkualiti, BioGuard. BioSense juga telah mengeluarkan modal promosi dan penjenamaan, dengan cara ini anda telah jimat dari segi pemasaran.

Apa yang anda perlu lakukan adalah menjadi agent kepada syarikat mereka dan bina perniagaan anda sendiri dalam bidang penjagaan tanam-tanaman dan pertanian. Cara ini ianya lebih mudah untuk anda mendapat pendapatan sampingan dan mulai mengatur langkah untuk bergerak lebih jauh di dalam bidang perniagaan.

Sekiranya anda berminat untuk menjadi ajen Bioguard, sila ke www.pestvanish.com atau hubungi terus 06-6011607 atau 019-6222360 dan bercakap dengan Doktor Rokiah.

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) šŸ˜‰

Latest posts by Irfan Khairi (see all)

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.