Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial

Dari Pakar Perniagaan Internet #1 Malaysia, Irfan Khairi
"Program Intensif 6 bulan Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, khusus untuk usahawan, bakal usahawan dan suri rumah yang ingin menjalankan perniagaan Internet yang berjaya. " Klik di sini untuk maklumat lanjut!


Membina jenama adalah amat penting di zaman ini yang terlalu banyak persaingan perniagaan. Sehari kita terdedah kepada lebih 2,000 iklan-iklan perniagaan. Tanpa membina jenama, pastinya perniagaan kita akan tenggelam!
Membina jenama adalah amat penting dalam perniagaan, dan sebagai permulaan, berikut adalah asas-asas membina jenama…

asasjenama

 1. Nama perniagaan Pastikan nama perniagaan kita mudah disebut, mudah di eja dan mudah diingat! Seringkali, nama yang complex atau complicated mudah dilupakan oleh orang ramai. Fikirkan nama-nama jenama hebat di dunia, dan anda akan dapat lihat betapa mudahnya bahasa/nama digunakan untuk memudahkan nama perniagaan kita masuk ke fikiran pengguna.
 2. Logo & Warna perniagaan Manusia bersifat visual. Oleh itu, visual juga memainkan peranan penting untuk sesebuah perniagaan seperti logo dan warna. Bila kita fikirkan sesuatu jenama, apa yang kita ingat adalah imej perniagaan tersebut seperti tulisan senget Air Asia di atas warna merah, logo Apple pada produk apple seperti iPhone, dan juga lambang arca M warna emas untuk McDonalds.
 3. Slogan Dengan terlalu banyak perniagaan, ianya semakin sukar untuk prospek kita ingat pada fungsi dan keistemewaan perniagaan kita. Oleh itu, kita perlu mempunyai slogan pendek yang padat untuk memberi makna kepada jenama kita.

Namun begitu, menjenama perniagaan kita bukan setakat visual seperti di atas. Ada banyak lagi perlu difahami mengenai jenama terutamanya bagaimana kesan emosi sesuatu perniagaan itu boleh menarik lebih ramai pelanggan melalui pembinaan jenama- secara psikologi

Satu kelemahan perniagaan kecil-kecilan adalah kurangnya maklumat bagaimana hendak membina jenama.

Cara terbaik dalam membina jenama adalah di langkah awal. Sebelum memulakan perniagaan anda (atau di tahap awal perniagaan anda sekiranya belum memikirkan jenama), fikirkan bagaimana anda perlu membina jenama perniagaan bermula dengan asas di atas.

Namun, membina jenama bukan sahaja pada logo, warna dan slogan, kerana ada banyak lagi faktor yang dapat membina jenama perniagaan anda. Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial akan membantu anda membina jenama perniagaan anda bermula tahap awal. Dalam dunia perniagaan pesaingan tinggi ini, pastinya penjenamaan adalah amat penting dalam mendapatkan lebih ramai pelanggan.

Klik di sini untuk maklumat lanjut bagaimana kami dapat membantu anda dalam memulakan jenama perniagaan anda di Internet atau hubungi Cik Aie di 03-77292277 melalui Program Intensif separuh masa kami.

3batch

Pendapat Anda? [17] Comments


Semua orang inginkan kekayaan wang ringgit. Hendak DUIT perlu lah Do-IT – lakukannya. Lakukan apa? Berikut adalah 4 perkara yang anda perlu tahu dan lakukan untuk meningkatkan kekayaan anda…

Perlu laku #1 :  Hutang yang bagus

Hutang bagus? Bukankah hutang semuanya tidak bagus? – Selepas ini, setiap kali anda berhutang, pastikan ianya adalah hutang yang bagus.

Hutang yang bagus bermaksud hanya berhutang pada perkara-perkara yang menambah nilai. Contohnya, membeli rumah adalah hutang yang bagus, kerana nilainya bertambah. Berhutang untuk memulakan perniagaan dikirakan bagus, kerana bakal menambahkan pendapatan. Berhutang dalam pendidikan juga adalah bagus, kerana ia menambah nilai diri kita sendiri.

Namun pastikan kesemua risiko telah dipertimbangkan sebelum melakukan hutang yang bagus. Jangan kerana ingin lakukan hutang bagus, sehingga tidak dapat lihat risiko yang mungkin terdapat disitu juga.

Manakala, berhutang untuk melancong adalah tidak bagus, kerana ia mengurangkan kewangan anda. Berhutang membeli perabot adalah tidak bagus kerana nilai perabot merosot. Berhutang membeli kereta mewah diluar kemampuan kita juga adalah tidak bagus kerana sekali beli kereta, nilainya secara automatik menyusut 30%!

tambahkekayaan

[PENGUMUMAN: Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosialpengambilan terbaru kini dibuka! Klik di sini]

Perlu laku #2 : Baca 30 minit

Pop kuiz – Tahun ini, berapa banyak buku yang telah anda baca? Komik dan novel tak kira ya. Hanya buku yang boleh menambahkan nilai anda sahaja – Buku berkaitan dengan industri anda.

Kebanyakan antara kita tidak membaca walaupun satu buku pun! Sekiranya tidak membaca, bagaimana hendak menambahkan kepakaran kita? Sekiranya kepakaran tidak bertambah, maka makin lambatlah gaji kita dapat bertambah kerana kurangnya ilmu.

Dengan hanya membaca buku 30 minit diwaktu pagi (kunci jam loceng anda 30 minit lebih awal), dan hanya membaca 30 minit sebelum tidur, anda akan dapat membaca 1 jam setiap hari. Secara purata, dengan membaca 1 jam sehari, anda akan menghabiskan satu buku setiap minggu. Sekiranya anda membaca 1 buku seminggu, ini bererti anda akan menghabiskan 48 buah buku yang berkaitan dengan bidang anda, dalam masa setahun!

Dalam 2 – 3 tahun nanti? Anda pasti akan berjaya membaca lebih 100 buku. Apa yang anda akan dapat dengan membaca lebih dari 100 buku yang berkaitan dalam bidang anda?

Confirm! Anda akan menjadi pakar dalam bidang anda. Dan pakar akan dibayar berkali-kali ganda berbanding dengan mereka yang tidak pakar dalam bidang mereka.

Perlu laku #3:  Cari kawan baru

Anda akan menjadi seperti kawan anda. Sekiranya anda sering lepak dengan kawan-kawan yang selalu sengkek, pokai, tak berduit, sedar tak sedar anda juga akan menjadi seperti itu. Apa kata anda buka fikiran untuk mencari kenalan-kenalan baru dikalangan mereka yang berjaya?

Dapatkan kawan yang bijak mengendalikan wang, atau kenalan usahawan yang berjaya. Cuba berkenalan dengan mereka yang pakar dalam industri anda. Dengan sentiasa berdampingan dengan mereka yang berjaya, anda juga akan turut berjaya kerana kejayaan itu akan berjangkit kepada anda!

Perlu laku #4:  Jangan baca sahaja

Jangan baca sahaja tip-tip kewangan dan tidak lakukan apa apa. Mungkin tip-tip anda telah baca sebelum ini, tetapi tidak mempraktikkannya. Tabiat manusia sering melewat-lewatkan kerja dan tidak melakukan apa-apa. Mungkin sebelum ini anda telah fikir untuk mengubahkan hidup anda, tetapi, hanya duduk dan biarkan waktu berlalu tanpa sebarang usaha.

Seperti yang dikatakan, tahu sahaja tidak guna. Perlu lakukan juga untuk mendapat hasilnya!

Mempunyai ilmu sahaja tanpa mengaplikasikannya adalah kerugian yang amat besar. Jangan sekadar baca sahaja. Lakukan sesuatu untuk mengubah hidup anda. Lakukan perkara-perkara yang mudah, kerana perkara-perkara yang mudah inilah yang akan membuatkan kita hidup lebih mewah!

Pada asasnya, untuk hidup mewah, anda hanya perlu lakukan dua perkara sahaja. Iaitu mengurangkan perbelanjaan, atau menambahkan pendapatan, atau kedua-duanya sekali. Untuk menambahkan pendapatan, cara yang sering digunakan oleh ramai adalah memulakan perniagaan kecil-kecilan melalui Internet. 

Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan Internet anda yang pertama, Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial akan membantu dan membimbing anda memulakan perniagaan Internet anda yang pertama dan mengembangkannya. Klik di sini untuk maklumat lanjut dan pengambilan terdekat, atau hubungi Cik Aie di 03-77292277 hari ini.

Pendapat Anda? [3] Comments


Tip 1 : Tak perlu kopi & rokok!

Okey-okey…. Tengok tajuk tip 1 ni pun ramai dah mula mengeluh. Tunggu dulu, biar saya jelaskan. Terdapat satu istilah ini yang dikenali sebagai “The Latte Factor” oleh penulis David Bach yang membawa maksud, setiap hari sebelum anda ke pejabat, boleh tak anda tak perlu singgah ke kedai kopi berjenama untuk secawan kopi (dan rokok)?

Mungkin menjadi tabiat kita untuk singgah sebentar dan berbelanja RM5 setiap hari pada minuman dan rokok sebelum ke pejabat atau ketika waktu rehat pejabat setiap hari.

Dengan hanya menjimat RM5 sehari dan melaburkannya di dalam pelaburan yang memberi pulangan 10% setahun, dalam masa 45 tahun, wang  tersebut akan menjadi RM1.4 JUTA! Katakanlah anda lakukan ini dari umur 20 tahun, anda akan pencen sebagai seorang jutawan!

Tip 2 : Potong kad kredit

tipmudah

[PENGUMUMAN: Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial pengambilan terbaru kini dibuka! Klik di sini]

Ambil gunting, buka dompet anda, dan potong kad kredit anda sekarang! Ya, sememangnya kad kredit amatlah berhantu! Kad plastik di dalam dompet anda itu bertujuan untuk memerah wang anda dengan mengecaj interest yang amat tinggi – Paling tinggi dalam industri kewangan (tolak along!). Sering kali kad kredit digunakan untuk perbelanjaan yang tidak perlu. Akibatnya, setiap bulan anda terpaksa membayar faedah (bunga) yang sebenarnya memakan simpanan anda.

Katakan anda membayar faedah kad kredit lingkungan 18%. Apa makna simpanan anda yang memberi pulangan 10%? “Takde maknanya!” Simpanan pelaburan anda tidak akan bertambah sekiranya wang anda bocor akibat pembayaran caj-caj kad kredit yang tidak kita nampak.

Tip 3 : Jaga emosi

Siapa kata wanita sahaja yang pandai berbelanja? Lelaki juga pandai berbelanja.

Kajian mengatakan bahawa walaupun wanita lebih kerap berbelanja daripada lelaki, tetapi perbelanjaan lelaki adalah lebih banyak nilainya untuk setiap pembelian.

90% keputusan belian adalah keputusan emosi. Bukan sekadar wanita sahaja yang mempunyai emosi. Lelaki juga. Jaga emosi kita dalam belian. Fahami bahawa semua perniagaan dalam dunia ini akan menggunakan emosi untuk menarik belian anda. Seringkali belian yang dilakukan adalah tidak diperlukan. Setiap kali anda berdepan dengan keputusan belian, ulang berkali-kali dalam fikiran anda “Jaga emosi… jaga emosi… jaga emosi!”

Tip 4 :  Pakar dalam 1 topik kewangan

Anda tidak perlu jadi pakar dalam semua perihal kewangan. Anda tidak perlu membaca beratus-ratus buku kewangan untuk berjaya dalam bidang kewangan. Tetapi, anda hanya perlu menjadi pakar dalam 1 bidang kewangan sahaja.

Maksudnya, pilih satu bidang kewangan untuk anda dalami. Contoh, mungkin anda minat melabur. Maka, jadikan topik pelaburan sebagai bidang anda dalami. Atau mungkin anda minat hartanah. Maka, jadikan hartanah sebagai bidang anda dalami. Atau pun anda minat perniagaan Internet. Maka, baca buku-buku perniagaan Internet.

Dengan mendalami sekurang-kurangnya hanya 1 topik kewangan, anda boleh pelajari berbagai-bagai kaedah menggandakan kewangan anda hanya dalam satu topik itu. Itu sahaja sudah mencukupi untuk menjadikan hidup kita lebih mewah.

Pada asasnya, untuk hidup mewah, anda hanya perlu lakukan dua perkara sahaja. Iaitu mengurangkan perbelanjaan, atau menambahkan pendapatan, atau kedua-duanya sekali. Untuk menambahkan pendapatan, cara yang sering digunakan oleh ramai adalah memulakan perniagaan kecil-kecilan melalui Internet. 

Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan Internet anda yang pertama, Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial akan membantu dan membimbing anda memulakan perniagaan Internet anda yang pertama dan mengembangkannya. Klik di sini untuk maklumat lanjut dan pengambilan terdekat, atau hubungi Cik Aie di 03-77292277 hari ini.

Pendapat Anda? 1 Comment


Kejayaan bermula dari minda. Minda yang positif akan memberi aksi yang  positif. Sekiranya aksi yang kita lakukan tidak membawa kepada kejayaan, maka, kita perlu berbalik kepada minda. Berikut adalah senaman minda yang
perlu kita lakukan dalam mempersiapkan minda kita ke arah aksi yang positif.

1. Orientasi keputusan

Setiap insan mempunyai kekuatan masing-masing. Fokuskan minda kita pada kekuatan yang kita miliki. Kekuatan yang dimiliki akan memberi hasil keputusan yang terbaik. Di manakah kekuatan anda yang  perlu  anda fokuskan?

Berikan tumpuan kepada minda untuk melakukan sesuatu yang terbaik. Berbuat begini akan menghasilkan keputusan yang terbaik. Anda perlu sedar bahawa kebanyakan masa kita yang tidak memberi fokus kepada keputusan, ia akan berakhir  dengan membuang masa.

Senamkan minda anda supaya ingin mengejar keputusan hari ini, esok, lusa, minggu hadapan, bulan hadapan dan juga tahun-tahun yang akan datang. Tiada masa untuk membuang masa!

senaman minda

[PENGUMUMAN: Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan Internet dan ingin berjaya bersama beribu-ribu usahawan online di bawah program-program Pakar Perniagaan Internet #1 Malaysia, Irfan Khairi, klik di sini untuk maklumat lanjut]  

2. Fikirkan kegagalan membawa kejayaan

Lihat saja kesemua ikon-ikon yang berjaya di dunia ini, hampir kesemuanya melalui kegagalan sebelum berjaya. Ini adalah kerana mereka meletakkan benchmark, atau menjadikan kegagalan dalam hidup mereka itu sebagai satu tanda untuk mereka melepasinya. Dengan selalu berfikir setiap kegagalan yang kita alami dan tempuhi itu sebagai satu garisan untuk kita mencapai kejayaan, minda kita akan bertindak positif dan selalu mengingatkan kita arah kejayaan, dengan cara itu minda kita semua juga memberitahu kita boleh berjaya dengan cemerlang.

3. Dedikasi dalam memperbaiki diri

Minda yang tidak disuapkan dengan ilmu, akan menjadi lesu dan di takuk lama sahaja. Penuhi minda dengan ilmu-ilmu baru, sama ada dari membaca buku, internet, mempelajari dari mereka yang telah berjaya, serta menghadiri majlis-majlis ilmu.

Dedikasikan diri anda supaya sering mempelajari kaedah dan teknik baru dalam industri anda. Mereka yang berjaya adalah mereka yang  sering membaca dan mengaplikasikan ilmu-ilmu baru.

Ada juga yang menganggap, kejayaan adalah berdasarkan nasib. Tetapi, selalunya, lebih banyak ilmu yang kita miliki, lebih baik ‘nasib’ yang akan dating  kepada kita!

4. Lakukan sesuatu sekarang!

Apa yang anda perlu lakukan selepas membaca artikel ini? Lakukan sesuatu sekarang ke arah kejayaan anda. Membuang masa dan melengahkan masa adalah sesuatu yang kita selalu lakukan, sehingga minda kita telah dilatih  iaitu ‘melengahkan masa’ sebagai satu tabiat.

Setiap orang mempunyai masa 24 jam. Mereka yang berjaya, mahupun mereka yang sederhana, atau yang gagal sekalipun, tetap hanya mempunyai  masa 24jam sehari untuk diluangkan.

Semuanya bergantung kepada cara kita membahagikan masa dan menjimatkan masa. Tanamkan mindset yang aktif dan akan melakukan sesuatu SEKARANG dan bukan sekadar “Tunggu dulu… nanti-nanti kita buat” sifat sebegitu, pastinya tidak akan membawa anda ke mana-mana.

Amalkan kesemua senaman minda ini, anda pasti akan dapat merasa perbezaannya.

*** Sememangnya ilmu adalah amat penting untuk berjaya dan minda  tanpa ilmu adalah hanya sia-sia. Pelajari ilmu perniagaan Internet A-Z di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, program separuh masa 6 bulan bersama Irfan Khairi. Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aie di 03-77292277 untuk menempah tempat anda.

Pendapat Anda? 1 Comment


[Bersambung dari “10 Tip Jutawan Ghairah! (Bahagian 1)”]

Pernahkah anda rasainya?

 1. Apabila melakukan sesuatu yang kita ghairah, kita tidak sedar betapa cepatnya masa berlalu!
 2. Apabila melakukan sesuatu yang kita ghairah, kita rasa terhibur dan cukup seronok melakukannya!
 3. Apabila melakukan sesuatu yang kita ghairah, kita tidak akan merasa bosan melakukannya!
 4. Apabila seseorang bertanya tentang perkara mengenai minat kita, kita akan mendapat sejenis tenaga dan dengan penuh keghairahan menjawab soalan-soalan yang ditanya!
 5. Apabila seseorang mengutuk atau mengeji perkara yang kita minat dan ghairah, kita akan rasa marah dan kita akan mempertahankannya bermati-matian!
 6. Apabila kita ghairahkan perkara itu, sebelum tidur kita ingat, bangun tidur pun kita akan terus ingatkannya.
 7. Apabila kita pergi kemana sahaja, perkara yang kita ghairahkan itulah yang kita asyik nampak di mana-mana sahaja.
 8. Apabila bertemu dengan orang yang mempunyai minat keghairahan yang sama, kita akan menjadi amat teruja berbual dengannya!
 9. Apabila kita berada di dalam kesedihan, hanya dengan melakukan sesuatu yang kita ghairah, kita boleh menjadi amat gembira serta merta dan hilang rasa sedih dan kecewa.
 10. Apabila kita berpeluang merealisasikan minat kita yang sekian lama kita ghairahkan, kita terasa bagaikan satu impian besar sudah tercapai.

Maksud Ghairah = Minat yang teramat-amat sangat!

superghairah

[PENGUMUMAN: Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bukan sahaja telah melahirkan ramai usahawan Internet, tetapi juga membantu perniagaan offline (bukan Internet) dalam menggandakan keuntungan perniagaan mereka dikala keadaan pesaingan perniagaan semakin sengit kini. Klik di sini untuk maklumat lanjut dan pendaftaran]

Sering saya nasihatkan pelajar-pelajar universiti dan lepasan universiti untuk memulakan karier dalam bidang yang mereka minat. Atau lebih baik lagi, menjadikan perniagaan yang mereka minat sebagai karier pilihan.

Ada juga yang melakukan kerja yang mereka tidak minat, tetapi terpaksa. Apa pula nasihat saya?

Tidak seperti kebanyakan nasihat di luar sana, yang menagatakan “Jangan memilih kerja”, nasihat saya pastinya berbunyi “Pilih kerja dengan tepat!” lakukan sesuatu yang didalam ruang minat kita sendiri.

Apa yang akan terjadi sekiranya kita tidak memilih kerja dan “dipaksa” melakukan kerja yang kita tidak minat, kita sendiri akan terperangkap dalam keadaan tersebut untuk bertahun-tahun yang akan datang. Ini akan membuatkan kita berduka dan semangat kita akan mudah patah dan akhirnya berputus asa.

Terutamanya bagi muda-mudi, masih terdapat banyak ruang dan masa untuk memastikan karier yang dipilih adalah mengikut minat. Sekiranya terperangkap dalam karier yang kita tidak minat, bahangnya akan terasa bertahun-tahun yang akan datang.

Mungkin 3 tahun, mungkin 5 tahun… atau mungkin 10 tahun akan datang dan dalam keadaan itu, akan terasa pula perasaan ‘rugi’ kalau berhenti dan melakukan sesuatu yang lain.

Apa yang kita tidak mahu terjadi adalah apa yang bakal berlaku dalam tahun-tahun yang akan datang. Pastinya kita tidak mahu diri kita terperangkap dalam keadaan kita siang dan malam melakukan sesuatu yang kita tidak minat!

“Kita tidak mahu terperangkap melakukan sesuatu yang kita tidak minat seumur hidup!”

Ketika saya mengendalikan program radio saya menemubual usahawan-usahawan yang berjaya, saya pasti mendapat jawapan yang panjang lebar apabila saya bertanya satu soalan yang pendek. Adakalanya, satu soalan pendek yang ditanya seperti

“Mengapa anda memilih industri pengangkutan sebagai perniagaan?”, jawapan yang diberi tetamu sehingga memakan masa 10 minit! Menandakan betapa ghairahnya tetamu saya tersebut dalam bidang perniagaan pengangkutan.

Sememangnya tiada jalan lain, untuk mencapai kejayaan dalam kewangan dan juga kebahagiaan hidup, kita mesti melakukan apa yang kita minat dan ghairah. Ada juga yang melakukan apa yang mereka tidak minat, tapi masih lagi memperolehi pendapatan yang lumayan. Tetapi, persoalannya adalah, adakah mereka bahagia dan seronok kerana terpaksa melakukan perkara yang tidak minat? Maka, kewangan berjaya, tetapi, kebahagiaan gagal.

Semoga, kita tidak terperangkap dalam melakukan sesuatu yang kita tidak minat untuk seumur hidup kita. Lakukan keghairahan kita. Jadi usahawan yang ghairah. Jadilah jutawan ghairah!

*** Teringin menjadi usahawan? Mulakan perniagaan yang anda minat terus dari rumah anda dengan memulakan Perniagaan Internet. Program ini telah melahirkan paling ramai usahawan Internet Malaysia berjaya. Modul dan penyampaian oleh Jutawan Internet Malaysia, Irfan Khairi. Klik di sini untuk maklumat lanjut sekarang.

Pendapat Anda? No Comments


Apa yang menjadikan seseorang itu kaya atau tidak, semuanya bergantung kepada minda. Untuk menjadi kaya, kita perlu mempunyai minda kaya. Artikel di ruangan Arena kali ini adalah untuk membincangkan perbezaan minda kaya dan minda miskin.

Sebelum itu, ingin dijelaskan bahawa, dalam konteks minda, bukan maksudnya minda kaya adalah lebih baik daripada minda miskin. Keadaan minda kaya akan membuka peluang-peluang yang terdapat di sekeliling kita, manakala dengan mempunyai minda miskin, kita akan terasa bahawa peluang di sekeliling kita seperti tertutup.

miskin kaya

 

Minda kaya fikir besar, manakala minda miskin fikir kecil

Minda kaya mempunyai matlamat. Bukan sahaja matlamat biasa, tetapi matlamat luar biasa – matlamat yang besar. Dengan mempunyai matlamat yang besar, minda kaya mempunyai satu fokus untuk dituju. Tanpa matlamat, sudah pasti kita tidak dapat melihat ke arah mana kita harus pergi.

Minda kaya menetapkan matlamat setinggi bintang. Sekiranya berusaha, tetapi jika tidak tercapai, ia masih lagi akan mencapai bulan.

Minda miskin pula berfikiran kecil. Sering kali, mereka adalah dalam lingkungan 98% masyarakat yang tidak mempunyai matlamat. Sekiranya ada matlamat pun, mungkin matlamatnya kecil, seperti ingin mencari wang secukupnya untuk menanggung perbelanjaan bulan depan! dan bulan depan pula, bermatlamatkan yang sama- “ingin mencari wang yang secukupnya untuk bulan yang akan datang!”

Minda miskin mempunyai matlamat yang kecil dan mempunyai jangka yang pendek. Manakala minda kaya mempunyai matlamat yang besar dan berfikir jauh sejauhnya ke hadapan!

 Minda kaya melihat “dua” pilihan, manakala minda miskin melihat hanya “satu” pilihan

Seseorang yang mempunyai minda miskin akan melihat satu sahaja pilihan seperti, sama ada inginkan kekayaan ATAU kebahagiaan. Ingin menjalankan perniagaan ATAU meluangkan masa dengan keluarga. Ingin memberi dedikasi kepada mencari harta ATAU memberi dedikasi kepada keluarga.

Minda kaya tidak melihat sebagai satu pilihan sahaja, tetapi segalanya mempunyai pilihan. Mengapa tidak inginkan kekayaan DAN kebahagiaan? Ingin menjalankan perniagaan DAN meluangkan masa dengan keluarga. Ingin dedikasikan diri mencari harta DAN memberi dedikasi kepada keluarga.

Tiada siapa yang kata kita hanya mempunyai satu pilihan dalam hidup. Kita mempunyai berbagai-bagai pilihan dan kita patut seimbangkan apa sahaja yang kita lakukan. Menjadi seimbang adalah dengan memiliki kedua-duanya.

Minda kaya melihat orang berjaya dengan perasaan “inspirasi” manakala minda miskin melihat orang berjaya dengan perasaan “benci”

Mereka yang mempunyai minda kaya akan mendapat rangsangan dan inspirasi dengan melihat orang yang telah berjaya. Rangsangan tersebut akan memberi motivasi kepada mereka untuk turut serta menjadi hebat. Satu teknik kejayaan yang penting dipanggil teknik role-model” di mana, kita menjadikan kejayaan seseorang lain sebagai dorongan untuk kita juga menjadi berjaya. Minda kaya sering mempunyai role-model yang positif.

Manakala minda miskin pula melihat mereka yang berjaya dan mereka yang kaya dengan perasaan iri hati, dan adakalanya benci. Minda miskin akan mengejek dan memberi response-response negatif apabila melihat orang berjaya. Mungkin minda akan berbisik “Eleh… bawak Mercedes… mesti songlap duit syarikat” atau “Eleh… dah kaya-kaya macam ni, mesti kaki perempuan”

Mudahan kita dijauhkan dari memiliki minda miskin, dan miliki minda kaya!

*** Sertai peserta-peserta ‘minda kaya’ di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bersama Pakar Perniagaan Internet #1 Malaysia, Irfan Khairi. Irfan Khairi telah menjalankan program perniagaan Internet sejak 2005 lagi dan hingga kini telah melahirkan paling ramai usahawan Internet di Malaysia. Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aie di 03-77292277 untuk informasi.

Pendapat Anda? 1 Comment


Perniagaan apa yang menguntungkan? Semestinya kita tahu 9/10 rezeki datangnya dalam perniagaan. Tapi, tak semestinya perniagaan yang kita lakukan akan berjaya dan dapat untung. Banyak juga perniagaan di luar sana yang mengalami kegagalan.

Jadi, persoalannya, sekiranya ingin memulakan perniagaan, perniagaan apa yang boleh memberi keuntungan kepada kita?

Soalnya, bukan pada perniagaan apa yang menguntungkan, tetapi perlu memenuhi dua elemen ini, iaitu, MINAT dan PERMINTAAN. Kerana dengan dua elemen ini, dua pihak akan untung – KITA dan PELANGGAN akan untung.

fromulaperniagaan

[PENGUMUMAN: Sertai program yang telah melahirkan paling ramai usahawan Internet Malaysia bersama Pakar Perniagaan Internet #1 Malaysia, Irfan Khairi. Klik di sini untuk maklumat lanjut]

MINAT

Sebaiknya, dalam perniagaan, kita mulakan perniagaan yang kita minat. Tanya pada diri kita sendiri, apakah latar belakang kita, industri apa yang kita lakukan, apakah hobi kita, kekuatan atau kebolehan yang kita miliki atau sesuatu sememangnya menjadi minat kita.

Langkah pertama dalam memulakan perniagaan yang menguntungkan adalah melihat dalam diri kita sendiri terlebih dahulu, iaitu MINAT. Minat akan menjadikan kita lebih bermotivasi dan terus mempunyai momentum untuk berjaya dalam bidang yang kita minati.

Dengan hanya melihat keuntungan TANPA melihat pada minat, adalah salah satu sebab utama perniagaan mengalami kegagalan.

Bila melakukan sesuatu yang kita minat, kita yang UNTUNG!

PERMINTAAN

MINAT sahaja tidak mencukupi. Pastinya kalau kita minat sesuatu, tetapi tiada permintaan untuk perniagaan tersebut, maka, pastinya perniagaan tidak akan dapat keuntungan.

Pastikan pula, langkah kedua adalah melakukan penyelidikian atau reseach atas pasaran anda. Sekiranya anda memulakan perniagaan tersebut, bagaimana pula dengan permintaannya?

Penyelidikan asas adalah dengan banyak bertanya, sama ada secara online, di forum, blog atau Facebook, ataupun tanya pada kenalan, keluarga dan rakan pejabat. Dengan hanya bertanya, berbagai-bagai maklumat pasaran kita boleh dapati mengenai perniagaan yang kita ingin jalankan.

Bila berniaga sesuatu yang mempunyai permintaan, pelanggan yang UNTUNG!

Oleh itu, formula perniagaan yang menguntungkan adalah adalah;

MINAT + PERMINTAAN = PERNIAGAAN YANG MENGUNTUNGKAN

Pastikan anda memiliki kedua-duanya kerana keuntungan bukan sahaja pada wang ringgit. Tetatpi juga dengan kepuasan hati berniaga kerana minat dalam memenuhi permintaan pelanggan.

*** Dapatkan bantuan dan bimbingan memulakan perniagaan Internet selama 6 bulan di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Ramai yang telah berjaya memulakan dan mengembangkan Internet bersama kami. Klik di sini untuk maklumat program terlaris ini bersama jutawan Internet, Irfan Khairi!

Pendapat Anda? [15] Comments


Ada tak cara mendapatkan pelanggan dengan lebih mudah?

Jawapannya, untuk mendapat pelanggan dengan lebih mudah, usahawan perlu berusaha dengan lebih lagi, iaitu – dengan membina jenama perniagaan.

Cara terbaik untuk membina jenama perniagaan di Internet adalah dengan berkongsikan informasi mengenai perniagaan yang dijalankan. Contoh, sekiranya menjual tudung, anda boleh menunjukkan cara-cara berfesyen tudung dengan lebih profesional, kreatif dan menawan di laman facebook. Anda juga boleh menggunakan Youtube untuk memaparkan artis-artis yang bertudung dan fesyen yang diperagakan. Tak lupa juga dengan menulis artikel di blog mengenai fesyen dan rekacipta tudung.

Dengan berkongsikan informasi sebegini, kepercayaan dan kredibiliti anda sebagai usahawan tudung dapat ditingkatkan, dan jenama perniagaan akan sering diingati.

pelangganmudah

Ada juga usahawan yang menggunakan kreativiti dalam menggalakkan interaksi di laman sosial, seperti memberi pengetahuan melalui soalan trivia, mengendalikan pertandingan ataupun menjalankan undian di laman sosial. Interaktif sebegini, kini mudah untuk dijalankan dan seringkali mendapat sambutan yang baik. Cara pemasaran sebegini dikenali sebagai soft-sell.

Zaman ini, soft-sell adalah lebih efektif daripada hard-sell. Soft-sell di Internet memperkasakan informasi kepada pengguna dan hanya melakukan promosi sekali-sekala sahaja. Hard-sell adalah lebih kepada promosi perniagaan secara terus kepada pengguna.

Seperti yang disebutkan, oleh kerana persaingan adalah amat tinggi tak kira apa sahaja perniagaan yang dijalankan, dan ramai menggunakan pendekatan hard-sell di sini, usahawan yang berusaha lebih membina jenama melalui soft-sell akan mendapat habuan pelanggan yang lebih ramai.

Revolusi perniagaan Internet telah mengubah persada perniagaan. Dengan perisian seperti laman web sosial yang kebanyakannya percuma, bererti usahawan kini perlu lebih mengambil tahu dan menguasai cara pemasaran alaf baru web 2.0 ini. Mereka yang tidak mengambil endah perkembangan pemasaran di Internet, akan ketinggalan dalam perniagaan tidak lama lagi. Jangan biarkan ini terjadi kepada perniagaan anda!

Sekiranya anda berminat untuk pelajari teknik dan kaedah perniagaan Internet dari A hingga Z, sertai Program Intensif Perniagaan Interent dan Strategi Media Sosial bersama saya, Irfan Khairi. Program separuh masa 4 bulan ini akan melengkapkan anda dengan teknik dan strategi cara memulakan perniagaan Internet sehingga cara mendapatkan pelanggan dengan membina jenama perniagaan anda. Klik di sini untuk maklumat lanjut dan baca kisah-kisah kejayaan pelajar kami.

Pendapat Anda? [2] Comments


Sempena hari Jumaat ini, selalunya saya berikan tip rezeki apa perlu kita lakukan untuk mudah dan murah untuk mendapat rezeki. Kali ni, tipnya adalah apa yang JANGAN anda lakukan pula untuk mendapat rezeki Allah swt yang pelbagai… JANGAN lakukan ya…

janganlakukan

 1. JANGAN kejar harta kebendaan tetapi kejar rezeki yang diberkati. Harta kebendaan mungkin memuaskan diri, tetapi rezeki yang berkat akan memuaskan rohani.
 2. JANGAN terlalu ghairah ingin menjadi insan yang berjaya hingga lupakan hukum hakam agama.
 3. JANGAN henti mencari ilmu. Perkataan ilmu disebut beratus kali dalam Al Quran. Itulah rahsia murah rezeki yang hakiki!
 4. JANGAN bersikap tamak kerana ada bahagian rezeki kita yang punya, tetapi ada bahagian rezeki orang lain punya. Kesemuanya telah ditentukan.
 5. JANGAN membazir. Maksud di sini bukan sahaja bazir wang. Tetapi jangan membazir masa juga
 6. JANGAN lupa bersyukur dengan pemberian-Nya walau sekecil mana
 7. JANGAN suka cari kesalahan orang lain, kalau itu yang kita cari, memang kesalahan lah yang kita akan jumpa. Cari salah silap diri dahulu untuk diperbaiki.
 8. JANGAN mudah bergaduh sesama suami isteri. Nanti mudah sangat pintu rezeki tertutup.

Kalau suka, apa kata anda share. Suami dan isteri, pastikan share ya sebab point yang #8 AMAT-AMAT PENTING untuk murah rezeki!

*** Bagi anda yang ingin menyertai Program Intensif 6-bulan Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial (separuh masa), masih belum terlewat lagi oleh kerana kelas akan bermula pada hari Ahad, 19hb April ini. Hanya beberapa tempat kosong sahaja lagi. Hubungi Cik Aie di 03-77292277 atau lawati www.OpenEdu.com.my untuk maklumat lanjut dan booking!

3batchGambar pelajar-pelajar yang telah tamat pengajian 6 bulan bersama kami! Bukan sahaja mendapat ilmu dan membina perniagaan sendiri, tetapi juga mendapat ramai kenalan baru yang saling membantu!

Pendapat Anda? 1 Comment


Rezeki itu luas, dan untuk dimurahkan rezeki juga luas cara-caranya. Berikut adalah koleksi 11 Tip Murah Rezeki dari Facebook saya…

 1. Redha sekiranya ada pintu rezeki tertutup. Bukan rezeki kita la tu… tapi InsyaAllah tingkap rezeki lain akan terbuka.
 1. Nak duit? Perlu Doa, Usaha, Ikhtiar dan Tawakal. Baru dapat D-U-I-T :)
 1. Maafkan salah & silap orang lain sebelum tidur malam ini. Bila hati tenang, rezeki mudah datang.
 1. Kalau tak mampu untuk sedekah wang ringgit selalu, lakukan solat Dhuha selalu kerana ianya mengandungi banyak manfaat sedekah.
 1. Bersangka baik dan doakan kejayaan orang lain. InsyaAllah ramai akan doakan kita kembali.

11tipsrezeki

 1. Tunaikan hajat orang lain dan bantu orang lain mencapai hajat/matlamat mereka. Nanti ramai yang akan membantu permudahkan usaha kita pula.
 1. Sedekah dan derma confirm tidak akan mengurangkan rezeki anda. Malah ia akan menambahkannya lagi.
 1. Sekiranya terjumpa jalan buntu, tak perlu minta bantuan orang lain dulu. Terlebih dahulu minta bantuan Allah swt. Solat Istikharah untuk memohon petunjuk yang sebaiknya.
 1. Tunaikan amanah dan tanggungjawab yang diberikan dengan sebaik mungkin tanpa memikirkan imbuhannya.
 1. Sentiasa bersikap rendah diri walau siapa pun anda dan sebesar mana pun jawatan yang disandang agar anda menjadi insan yang lebih dihormati dan disanjungi.
 1. Tidak mengambil kesempatan di atas kepercayaan yang diberikan dengan sentiasa bersikap jujur dan telus.

*** Hanya 3 hari sahaja lagi, Ahad 19hb April, Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bersama Pakar Perniagaan Internet #1 Malaysia, Irfan Khairi akan bermula. Sekiranya anda ingin mencuba rezeki dalam perniagaan Internet, sertai kami oleh kerana hanya beberapa sahaja tempat tinggal. Klik di sini untuk maklumat lanjut program separuh masa 6 bulan ini.

Pendapat Anda? [4] Comments


Assalamualaikum!

Dua perkara saya ingin kongsikan pagi ini bersama anda.

Pertama, suka saya kongsikan bahawa pada Jumaat lepas, online seminar atau webinar “Cara Mendapat Jualan Dalam Masa 24 Jam Tanpa Kos” yang saya jalankan mendapat sambutan yang amat baik dengan lebih 1,000 peserta mengikutinya dari rumah!

Saya juga mendapat permintaan untuk mengulangkan webinar tersebut dalam bentuk rakaman kepada mereka yang tidak dapat mengikutinya pada malam itu.

Berita baiknya, sekiranya anda terlepas dan ingin mengikuti webinar ini, rakaman ulangan kini telah disediakan untuk anda dengar secara percuma.

TETAPI, rakaman ulangan ini hanya disediakan sehingga hari esok, KHAMIS 16hb APRIL sahaja!

Sekiranya anda ingin mengikuti webinar “Cara Mendapat Jualan Dalam Masa 24 Jam Tanpa Kos”, pastikan anda mengikutinya sebelum ia diturunkan esok. Lawati http://www.irfankhairilive.com sebelum terlewat.

nokos

Kedua, ingin mengumumkan pengambilan Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bermula 19hb April ini sudah hampir penuh dengan hanya 2 tempat sahaja lagi. Sekiranya anda atau kenalan anda ingin menyertai, saya amat mengalu-alukan!

Sejak 2005 lagi program yang dikendalikan oleh kami telah melahirkan paling ramai usahawan Internet di Malaysia. Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan Internet dan memerlukan bantuan dan bimbingan, sertai kami di http://www.openedu.com.my.

Juga, sekiranya anda menonton rakaman webinar di atas, terdapat sedikit special offer khas untuk anda yang ingin menyertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial ini.

Di bawah adalah sedikit ringkasan apa yang membuatkan program ini menarik untuk anda…

 1. Pakar Perniagaan Internet #1 Malaysia, Irfan Khairi sebagai pensyarah!
 2. Program 6 bulan- mendalami teknik, strategi dan tips memulakan dan mengembangkan perniagaan di Internet
 3. Bermula dengan teknik asas khas bagi mereka yang masih lagi baru dengan perniagaan Internet, sehingga teknik yang lebih maju/advance bagi mereka yang sedang menjalankan perniagaan Internet
 4. Program separuh masa- kelas bersemuka sebulan dua kali sahaja, dan selebihnya melalui online dari rumah.
 5. Tempat terhad & eksklusif – setiap kelas terhad kepada 50 peserta sahaja dan bukan beratus atau beribu peserta untuk memberi suasana pembelajaran yang lebih baik dan tertumpu.
 6. Business based assignment- tugasan adalah berdasarkan perniagaan anda jalankan. Sekiranya anda belum memulakan perniagaan, program ini akan membantu anda memulakan perniagaan Internet anda yang pertama melalui modul pertama untuk mencari perniagaan terbaik untuk anda.
 7. Sokongan dan coaching selama enam bulan- bersama Irfan Khairi Sdn Bhd membantu perniagaan anda berkembang di Internet.
 8. Bersama rakan-rakan baru sekelas yang mempunyai matlamat yang sama dalam menjayakan perniagaan masing-masing turut membantu!
 9. Pengambilan/kelas bermula 19hb APRIL, 2015 – *pengambilan BARU* TEMPAT TERHAD- hanya 2 tempat tinggal!

Lawati http://www.OpenEdu.com.my atau hubungi Cik Aie di 03-77292277 hari ini.

Jumpa anda di sana!

Irfan Khairi
Kuala Lumpur

Nota; dua link penting:

 1. http://www.irfankhairilive.com untuk mendengar webinar ulangan sebelum Khamis 16hb April (ESOK)
 2. http://www.OpenEdu.com.my untuk maklumat lanjut dan pendafataran program bersama saya.
Pendapat Anda? No Comments


Next Page »