Adakah Rasulullah S.A.W. KAYA atau MISKIN?

 Ramai yang membayangkan hidup Rasulullah SAW penuh dengan kemiskininan. Namun, hakikatnya, Rasulullah SAW pernah melalui kedua-dua keadaan tersebut iaitu kekayaan dan juga kemiskinan.

Pernah saya dengar ceramah dari Ustaz Don Daniyal menceritakan kekayaan Rasulullah SAW sebelum mendapat wahyu dan sebelum berkahwin adalah usahawan yang berjaya dan dikenali. Sehingga mas kahwin yang diberikan untuk mengahwini Saidatina Khadijah Khuwailid (yang juga merupakan usahawan wanita yang sangat hebat dan terkaya ketika itu) adalah 10 ekor unta.

Dan tentunya harga seekor unta bukanlah murah.

Apabila mendapat wahyu dan mula menyebarkan Islam, ketika itulah baginda, keluarga dan sahabat-sahabat diboikot. Harta kekayaan telah dirampas. Dan hidup dalam kemiskinan.

Namun apabila waktu Islam mula berkembang, baginda, keluarga dan sahabat-sahabat mendapat kekayaan semula.

Namun begitu, baginda dan sahabat-sahabat memilih jalan hidup yang zuhud. Walaupun kaya, harta kekayaan digunakan untuk disedekahkan dan mengembangkan Islam. Bukanlah untuk barangan material.

Hebat sungguh pemimpin-pemimpin Islam kita satu ketika dulu.

Teringat saya pula pada kata-kata Dato Fadzilah Kamsah. Pernah satu ketika dulu saya berbual dengannya. Kata DFK pada saya ketika itu…

“Irfan, Islam inginkan umatnya cemerlang. Itu yang dituntutkan. Jika belajar dengan cemerlang, kerja dengan cemerlang atau berniaga dengan cemerlang, tentunya pulangan yang dapat juga adalah cemerlang”

Sambungnya pula…

“Di mana letaknya miskin atau sederhana jika semua kita lakukan dengan cemerlang?”

Memang betulpun kata-kata Dato Fadzilah Kamsah. Dan itu yang patut kita lakukan dan contohi.

Jika kita belajar sesuatu itu dengan bersungguh (cemerlang), dan aplikasikan apa yang kita belajar degan cara yang tepat (cemerlang) serta di beri usaha yang sebanyak yang mungkin (cemerlang) pastinya perniagaan yang dijalankan akan menjadi cemerlang. Dan pulangannya pastinya akan jadi hebat. Dan akan menjadi kaya!

Dan bila menjadi kaya, hidup diri dan keluarga selesa, maka lebih banyaklah yang kita dapat sedekahkan kepada mereka yang tidak mampu.

InsyaAllah itulah yang kita inginkan sebagai seorang Muslim yang cemerlang.

Cara memilih idea untuk mulakan perniagaan

Syukur alhamdulillah, beberapa hari lepas telah bermulanya Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial intake terbaru dan seperti baisa, penyertaan PENUH. Jika anda terlepas, apa kata anda sertai sesi pengambilan terbaru di sini.

Dalam kelas pertama program ini, saya kongsikan bagaimana caranya mencari idea perniagaan yang terbaik, berdasarkan permintaan yang tinggi dan pesaingan yang rendah. Saya berikan tools, teknik dan strategi bagaimana caranya melakukan research untuk mendapatkan idea perniagaan yang TERBAIK.

Saya dapati cara ini adalah cara yang terbaik untuk mencari idea perniagaan yang boleh menjana keuntungan.

Saya juga sentiasa menggunakan kaedah dan strategi yang sama sepanjang 20 tahun menjalankan perniagaan yang pelbagai – multiple streams of income.

Namun, sebenarnya, adakalanya saya TIDAK menggunakan cara dan strategi ini.

Ada kalanya pengalaman dan gerak hati memberi saya idea untuk memulakan sesuatu perniagaan dan tanpa melakukan sebarang “market research”, saya lakukan sahaja.

Dan Alhamdulillah, adakalanya (tidak selalu), cara ini juga berjaya untuk saya.

Ini yang mat salleh gelar sebagai “gut instinct” ataupun kita panggilnya sebagai naluri.

Sebagai contoh, pada tahun lepas saya mendapat idea untuk menjalankan perniagaan import dan eksport Kurma Ajwa dari Madinah ke Malaysia dan Timur Tengah.

Sememangnya jika saya melakukan “market research”, mungkin keputusan adalah saya tidak memulakan perniagaan import eksport ini kerana pesaingan kurma di timur tengah adalah TINGGI dan pengguna kurma juga di Asia Tenggara hanya pada bulan Ramadhan sahaja!

Tetapi naluri saya berat untuk saya mulakan juga perniagaan ini.

Inilah rezeki Allah SWT yang sering kepada kita dalam bentuk idea perniagaan.

Lebih-lebih lagi tahun lepas ketika saya mula menulis buku perniagaan mengenai usahawan hebat Abdul Rahman Auf dan Saidatina Khadijah Khuwailid, saya dapati mereka termasuk Rasulullah SAW juga pernah berniaga kurma.

Kurma Ajwa pula adalah kurma yang pertama yang ditanam oleh Rasulullah SAW dan merupakan kurma kegemaran baginda.

Ketika melakukan research pemimpin Islam kita, ketika itulah naluri mendesak saya untuk mulakan perniagaan import eksport Kurma Ajwa – tanpa melakukan sebarang “market research” pada tahun lepas.

Namun perniagaan import eksport ini terus meningkat maju!

Adakalanya Allah SWT memberi kita idea dalam memulakan perniagaan dan idea perniagaan. Ianya datang kepada kita melalui gerak hati dan naluri.

Adakalanya juga kita tidak yakin dengan idea dan gerak hati yang diberikan oleh Allah SWT. Namun, kita tidak melakukan apa-apa.

Dan Dialah perancang yang terbaik dalam segala-galanya wallahualam.

Irfan Khairi

PS: Ingin menjadi pengedar Kurma Ajwa dari Madinah? Klik di sini.

Cabaran Usahawan Ketika COVID-19 – Coronavirus

Kini sudah 3 minggu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat Covid-19. Pelbagai perasaan dan keadaan dihadapi oleh pelbagai golongan. Mereka yang bergelar usahawan juga tidak lari dari pelbagai perasaan dan tanda tanya mengenai perniagaan masing-masing.

Wabak Covid-19 yang tersebar diserata dunia sememangnya telah memberi kesan ekonomi yang negatif. Kini, bukan sahaja untuk industri yang terlibat secara langsung, seperti industri pelancongan yang paling awal menghadapi tekanan. Tetapi juga perlbagai perniagaan dan industi yang lain juga.

Tidak dinafikan, terdapat juga industri yang mendapat kesan positif dari keadaan Covid-19 ini seperti industri kesihatan, runcit, food delivery dan lain-lain. Tetapi, secara rata-rata, kesan yang tidak langsung seperti kuasa pembeli yang menjadi semakin rendah ketika krisis ini, telah memberi impak kepada kebanyakan perniagaan.

Bagi sesetengah perniagaan yang mempunyai kedai/premis yang terpaksa tutup dalam jangkamasa satu bulan tanpa pelanggan, sudah cukup untuk memberi tekanan kewangan kepada pemiliknya oleh kerana pelbagai kos yang lain perlu dijelaskan.

Masakan ada juga jenama-jenama besar serata dunia yang terpaksa gulung tikar, apatah lagi perniagaan mikro dan SME.

Pastinya bantuan kerajaan yang prihatin memberi sedikit nafas lega, tetapi hakikatnya, ia bukanlah penyelesaian kepada semua masalah yang dihadapi.

Masalah yang dihadapi bukanlah sekadar ketika PKP yang berlangsung selama satu bulan, tetapi menjadi tanda tanya juga bagaimanakah pasaran perniagaan selepas PKP dihentikan?

Melihat negara lain seperti China yang telah tamat tempoh lockdown mereka, malangnya, perniagaan tidak berjalan seperti biasa oleh kerana Covid-19 telah mengubah prasarana perniagaan.

Oleh itu, apakah yang terbaik yang perlu dilakukan oleh usahawan?

Jawapannya adalah, untuk suaikan diri dengan realiti yang baru. Adapt.

Usahawan perlu terima realiti yang berlaku kini di Malaysia dan di serata dunia. InsyaAllah, PKP akan tamat. Covid-19 juga akan surut dan pergi. Tetapi bukanlah dalam masa terdekat ini.

Lebih pantas usahawan menerima relaiti baru ini, lebih pantas mereka dapat memgambil tindakan dan menyesuaikan diri dengan realiti ini.

Sesetengah perniagaan perlu berubah. Mungkin tidak secara keseluruhannya, tetapi sebahagian sahaja. Ada juga perniagaan yang perlu berubah 100%, dimana usahawan perlu fikirkan alternatif perniagaan baru.

Dalam sesuatu krisis, ianya merupakan peluang kepada perniagaan. Peluang untuk berubah dan menangani sesuatu krisis itu. Bak pepatah mat salleh, “what doesn’t kill you will make you stronger”

Usahawan yang berjaya menghadapi dan melalui cabaran perniagaan yang dilemparkan oleh Covid-19 ini akan menjadi usahawan yang makin kuat.

Pastinya juga, tak dinafikan juga sedihnya ada juga usahawan yang akan tertewas dengan cabaran yang dihadapi.

Namun yang tertewas adalah mereka yang tidak mahu berubah.

Stay strong & Adapt!

-IK

3 Tip Travel untuk Berniaga

Salah satu perkara yang saya suka lakukan adalah travelling. Bukan sahaja untuk holiday bersama keluarga, tetapi juga travel untuk perniagaan. Dari dulu lagi saya percaya bahawa rezeki perniagaan adalah sangat luas, bukan sahaja di Malaysia, malah di serata dunia. Perniagaan saya yang pertama bermula di United Kingdom di awal tahun 2000. Sehingga hari ini Alhamdulillah saya berpeluang ke serata dunia mengendalikan talk dan juga lawatan untuk perniagaan. Dan hari ini pula menetap di Timur Tengah untuk tujuan berniaga. Inilah yang dikatakan tentang rezeki perniagaan akan sentiasa ada apabila kita berhijrah. Ketika travel, berikut adalah antara apa yang saya akan lakukan untuk tujuan perniagaan. Anda juga boleh melakukannya walaupun ketika travel holiday bersama keluarga.

1. Mencari idea perniagaan

Ketika di luar negara, saya akan sentiasa membuka mata saya kepada produk atau perkhidmatan yang ada di luar negara yang tiada di Malaysia (atau negara lain). Jauh perjalanan luas pandangan. Sering kali saya akan mempunyai matlamat untuk mendapat sekurang-kurangnya 3 idea perniagaan dalam satu trip! Adakalanya mendapat lebih. Adakalanya kurang. Tetapi, apabila meletakkan matlamat untuk mencari idea, InsyaAllah, akan dapat juga idea yang baik untuk dijadikan perniagaan di negara lain. Menggunakan teknik ini sahaja, Alhamdulillah pelbagai idea perniagaan saya akan dapat. Dalam waktu yang sama juga, saya akan turut perhatikan strategi dan kaedah promosi sesuatu perniagaan di negara lain yang mungkin unik dan jarang digunakan di negara lain. Kaedah ini juga saya akan belajar dan aplikasikan di negara lain.

2. Menyertai expo atau persidangan

Ketika melawat sesuatu negara, sering kali saya akan jadualkan masa lawatan saya supaya dilakukan ketika sesuatu expo perniagaan atau persidangan perniagaan dikendalikan. Bak kata, sambil menyelam meneguk air. Sama ada pergi untuk tujuan holiday, atau perniagaan, saya akan dapat menyertai expo dan persidangan perniagaan. Waktu ini adalah terbaik untuk mempelajari ekosistem perniagaan sesuatu negara itu, tetapi juga untuk menjalinkan networking. Di expo sebegini saya dapat berkenalan dengan lebih ramai usahawan-usahawan di luar negara. Antara cara paling mudah untuk business networking adalah, menjadi pelanggan kepada produk atau perkhidmatan mereka. Dan kemudian, menjalinkan persahabatan.

3. Melihat peluang yang ada

Berlawanan dengan tip (1) di atas, ada baiknya melihat peluang-peluang perniagaan yang ada di sesuatu negara. Semua negara mempunyai kekuatan dan kekurangan dalam bidang perniagaan. Bolehkah kita membawa idea perniagaan di Malaysia ke negara lain? Sekadar contoh, di Dubai, hanya terdapat 2 jenama restoran Malaysia. Sangat kurang pesaingannya dan kedua-dua restoran ini sering penuh. Bukan sahaja dengan orang Malaysia, tetapi orang Dubai juga. Pernah kah anda ke Mekah dan melawat restoran Malaysia D’saji yang hanya beberapa tapak dari Masjidil Haram? Seringkali penuh bukan?

Banyak juga idea perniagaan dari Malaysia yang boleh dibawa ke luar negara!

Dan itulah juga nasihat saya kepada anda. Untuk fikirkan bahawa rezeki perniagaan luas terbentang di bumi Allah SWT. Memang tidak mudah, dan memang akan ada cabarannya. Tetapi memulakan perniagaan di Malaysia juga tidak mudah dan pelbagai juga cabaran betul tak? Alhamdulillah sudah lebih 4 tahun menjalankan perniagaan di pelbagai negara dan masih lagi mencari peluang, membina networking dan membawa idea perniagaan ke Malaysia semula! Jika anda sering travel, dan akan melakukan travelling tahun ini, tidak kira untuk perniagaan atau holiday, lawati www.luggez.com. Ini adalah antara idea yang diambil dari luar negara yang diimplementasikan di Malaysia. Dan kini, sedang menjalankan pertandingan berhadiahkan RM10,000!

Inilah cara mencari idea perniagaan…

Mencari Idea Dari Masalah!

Salah satu cara mencari idea perniagaan adalah melalui masalah. Semua perniagaan merupakan penyelesaian kepada sesuatu masalah.

Beberapa perniagaan saya juga adalah dari melihat masalah yang saya sendiri alami, dan saya menyelesaikannya melalui produk atau perkhidmatan.

Untuk memberi anda idea bagaimana menggunakan cara ini, perhatikan masalah saya di bawah…

Sebagai seorang traveler, sama ada bersama keluarga atau untuk perniagaan, saya sering mempunyai masalah ini. Mungkin anda juga pernah alami.

Masalahnya adalah, jika kita tiba di sesuatu negara itu di lapangan terbang di waktu awal pagi, hotel pula hanya boleh check in selepas jam 2 atau 3 petang.

Dalam jangka masa itu, dari pagi hinggalah menunggu waktu hotel check-in, sering kali menjadi waktu yang “rugi” dan hanya “penat menunggu”. Pernah tak anda alami?

Ya, ia adalah satu masalah. Dan penyelesaiannya adalah…

Idea “Perkhidmatan Luggage Delivery”. Di mana, saya boleh tinggalkan luggage di airport di waktu pagi, dan terus mengembara melawat sesuatu bandar itu, dan waktu petang atau malam, apabila pulang ke hotel, luggage saya sudah sedia menunggu di hotel!

Di sini satu lagi masalah yang diselesaikan melalui idea perniagaan.

Bagi saya, untuk ke lapangan terbang jika bercuti bersama keluarga, akan hadapi satu masalah kerana 6 orang kesemuanya travelling. Saya, isteri dan 4 orang anak. Pastinya banyak luggage yang perlu di bawa. Sering kali, saya perlu menyewa 2 MPV/Van untuk memuatkan 6 orang dan kesemua luggage. Kos adalah lebih mahal.

Penyelesaiannya “Perkhidmatan Luggage Delivery” di mana saya dan keluarga dapat ke airport dengan 1 kenderaan sahaja lebih selesa, dan barangan di bawa ke airport menggunakan perkhidmatan luggage delivery.

Ya, masalah yang saya hadapi sendiri telah menjadi peluang perniagaan kepada saya.

Anda juga boleh menggunakan cara ini untuk mencari idea perniagaan!

Pernah tak anda hadapi apa sahaja masalah, dan dalam fikiran anda, terdetik…

“Hmmm… kalau lah ada perkhidmatan/produk yang boleh selesaikan masalah saya ni…”

Di situ adalah idea perniagaan yang baik! Oleh kerana, bukan anda sahaja mempunyai masalah tersebut, tetapi mungkin beratus dan beribu orang juga turut mempunyai masalah yang sama!

Hasilnya?

Klik di sini untuk melihat perniagaan “Luggage Delivery Service” saya dan business partner saya sediakan untuk mereka yang menghadapi masalah di Malaysia, Korea dan juga Jakarta kini!

Dengan hanya satu masalah, InsyaAllah idea anda juga dapat berkembang menjadi idea perniagaan yang hebat!

Terlanjur saya kongsikan mengenai Luggez.com, jika anda sering travel, atau AKAN TRAVEL TAHUN INI, Luggez.com sedang menjalankan pertandingan di mana anda boleh menang hadiah bernilai RM10,000. Klik di sini jika anda akan travel TAHUN INI untuk menang.

Bagaimana jurugambar perkahwinan ini mendapat JAUH LEBIH RAMAI pelanggan!

Tahun lepas 2019, salah seorang pelajar saya Andy (Nama samaran kerana tidak mahu mendedahkan strategi sebenarnya untuk mengelakkan pesaing), seorang jurugambar perkahwinan / wedding photographer menyertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Seorang yang sangat berbakat, tetapi sejak 2-3 tahun lepas, perniagaannya merundum.

Industri jurugambar perkhawinan sudah menjadi semakin kompetitif, di mana pesaing semakin ramai umpama cendawan tumbuh selepas hujan! Akibatnya, untuk mendapatkan pelanggan semakin sukar. Bukan itu sahaja, sebagai seorang profesional, perlu bersaing pula dengan jurugambar-jurugambar “baru” yang main pada harga dan meletakkan harga yang lebih rendah untuk perkhidmatan mereka.

Maklumlah, juru gambar baru mungkin masih muda-mudi yang tidak mempunyai tanggungjawab keluarga dan anak-anak. Oleh itu, meletakkan harga minima dan untung yang sikit tidak menjadi masalah. Tidak seperti Andy, yang sudah berumah tangga dan mempunyai 3 orang anak, perlu menjana pendapatan yang lebih dari perniagaannya untuk tanggungjawab keluarga!

Oleh kerana makin sukar untuk mendapat pelanggan, maka pendapatan dari perniagaannya makin menurun.

Ketika itu, Andy menyertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Di mana, saya bantunya untuk benar-benar lihat pasaran dan peluang yang ada dalam menggunakan internet dan media sosial untuk membantunya.

Langkah pertama adalah untuk ubah sedikit haluan perniagaan. Oleh kerana industri jurugambar perkahwinan sudah menjadi agak tepu dengan pesaingan harga yang tinggi, langkah pertama adalah untuk mencari pasaran yang baru. Dengan kaedah dan strategi yang saya kongsikan kepada semua pelajar saya, Andy dapat lihat “gap in the market” dalam bidang “Baby photography”. Iaitu mengambil gambar profesional bayi apabila baru sahaja dilahirkan. Dengan menggunakan skil yang sedia ada, ianya tidak menjadi masalah untuk Andy mengaplikasikan kepakaran fotografinya untuk pasaran baru ini.

Langkah seterusnya adalah untuk menghasilkan laman web profesional (juga di ajar dalam program saya) untuk mendapatkan pelanggan menghubungi Andy dan dapatkan Andy sebagai juru gambar untuk bayi pasangan yang baru dilahirkan.

Tetapi, langkah ke tiga adalah lebih penting. Iaitu cara mendapatkan prospek dan pelanggan yang lebih ramai untuk mengupah Andy sebagai jurugambar bayi. Dengan menggunakan laman web, media sosial, pemasaran email dan juga sedikit pemasaran video, Andy berjaya memperkenalkan perkhidmatannya kepada lebih ramai prospek di kawasannya iaitu sekitar Petaling Jaya.

Namun begitu, perlu menggunakan strategi dan kaedah yang betul untuk mendapatkan pelanggan atau “close the sale”. Ramai peniaga online, tidak kira produk atau perkhidmatan, masalahnya bukanlah pada “tidak pandai promosi”. Tetapi, sebenarnya adalah tidak pandai “close the sale” iaitu, mendapat belian/jualan. Dan skil penting ini juga dipelajari oleh Andy untuk memaksimakan keuntungan perniagaannya.

Tahun lepas, Andy mengalami kesukaran dalam perniagaannya “wedding photography”nya. Malah, keadaannya agak “struggle” oleh kerana pesaingan yang ramai dan harga semakin rendah untuk menampung keluarga.

Penyelesaiannya adalah, sebagai usahawan, kita perlu proaktif. Jika hanya tunggu dan lihat dan tidak buat apa, pastinya keadaan perniagaan kita akan menjadi semakin sukar. Zaman ini, jika kita hanya berdiri (atau berjalan), kita akan ketinggalan oleh mereka yang berlari. Itu hanya lah satu perumpamaan dimana terjadi pada ramai usahawan.

Kita sering menunggu, dan melakukan perkara yang sama dan mengharapkan perniagaan akan berubah dan mendapat pelanggan yang ramai. Tentunya, ini tidak akan terjadi.

Tahun lepas, Andy sukar mendapat pelanggan. Tetapi, baru-baru ini, perniagaannya sudah mula mendapat pelanggan yang ramai di pasaran yang baru dan looking forward untuk kejayaan yang lebih lagi di tahun 2020 ini!

Kisah Andy ini hanyalah satu dari beribu kisah pelajar saya sejak tahun 2005 lagi. Jika anda ingin tahu lebih lanjut mengenai program ini, klik di sini dan kita jumpa di sana!

Buku ditulis dalam masa 7 HARI… dan ianya PERCUMA untuk ANDA!

Salam Jumaat!

Alhamdulillah, jika di Malaysia abang-abang dah menunaikan solat Jumaat. Saya di Dubai, satu jam lebih lagi baru masuk waktu solat Jumaat.

Hari ini, suka saya nak kongsikan jawapan kepada salah satu soalan yang sering saya terima minggu ini. Iaitu…

IK, macam mana IK siapkan buku “8 Strategi Perniagaan Abdul Rahman bin Auf” dalam masa 7 hari sahaja!?

*Nota, bagi anda yang belum download buku saya terbaru ini secara percuma, pastikan download segera ya. Buku saya terbaru ini free if charge sahaja di www.AbdulRahmanAuf.com!

Ok, untuk menjawab soalan ini, ada sedikit pengajarannya juga yang saya ingin kongsikan. Buku mengenai 8 Strategi Perniagaan Abdul Rahman bin Auf (150) muka surat, saya ambil masa 7 hari. Manakala buku “9/10: dari SOLOpreneur ke ENTREpreneur menjadi GLOBALpreneur” (250) muka surat saya ambil masa 14 hari.

Bagaimana saya lakukan?

Sepertimana yang anda tahu, idea buku Strategi Perniagaan Abdul Rahman bin Auf, saya dapat ketika di tanah suci Mekah. Apabila berdoa meminta Allah SWT petunjuk apakah cara terbaik untuk saya kongsikan ilmu perniagaan kepada lebih ramai lagi usahawan di Malaysia.

Dan antara jawapan yang saya dapat adalah, idea menulis buku “8 Strategi Perniagaan Abdul Rahman bin Auf: Usahawan Muslim Terhebat”.

Apabila mendapat idea itu, terus malam itu saya terus berusaha dan mula menulis sampai tidur pun 2-3 jam sahaja!

LESSON #1:

Bila dapat idea, cepat-cepat mula lakukan. Idea datangnya dari Allah SWT. Bagi saya, kalau Allah SWT beri kita idea, ianya adalah satu pemberian yang sangat-sangat hebat. Bila diberi, tak baik lah kita menunda-nundakan waktu.

So, bila dapat idea buku itu, terus saya mula menulis dan terus menulis. Apabila melakukan dengan pantas, ia akan memberi momentum kepada kita. Pastinya Allah membantu apabila kita menghargai idea yang diberikan-Nya betul tak.

Jadi, saya syukur sangat-sangat kerana mendapat idea dan petunjuk, dan terus saya lakukan.

Kadang-kadang kita dapat idea, kita tunda-tunda. Umpama tak syukur pula dengan idea yang diberikan. Saya pun adakalanya begitu juga… Wallahualam.

Seterusnya…

Apabila mendapat momentum (sebab tidak menunda waktu), saya gunakan sebaik mungkin. Ada waktu terluang sahaja, saya akan terus tulis. Bukan hanya di hadapan laptop! Ketika dalam kereta pun saya akan gunakan handphone saya untuk menulis dan tulis (menaip lah kot kan?) 

Lihat gambar yang saya sertakan ni… ni gambar diambil oleh anak saya minggu lepas ketika saya masih menulis buku “8 Strategi Perniagaan Abdul Rahman bin Auf”!

LESSON #2:

Jangan jadi alasan tunggu waktu yang sempurna untuk lakukan sesuatu kerja. Dengan apa yang kita ada pun, tak kira dimana pun, mungkin ada cara dan jalan untuk kita lakukan juga.

Walaupun dalam kereta, saya ada smartphone. Dengan smartphone, saya boleh sambung menulis buku saya. Kalau dalam kereta 30 minit untuk sampai ke sesuatu destinasi, tu dah 3-4 muka surat dah saya boleh siapkan. Dari tak buat apa-apa, ertiya ZERO muka surat.

Zaman ini, handphone anda yang anda gunakan tu adalah sangat2 powerful. Bukan setakat untk call, Whatsapp, SMS, YouTube, Facebook, Instagram, dan main Candy Crush sahaja. Ianya boleh menjana anda pendapatan jika anda mahu dan lihat peluang2 yang ada.

dan yang terakhir, mungkin yang paling penting…

LESSON #3:

Buat apa yang anda minat, suka, excited, gembira! Ia akan menjadikan kerja sangat-sangat mudah dan sangat-sangat pantas!

Apabila saya mendapat idea menulis buku “8 Strategi Perniagaan Abdul Rahman bin Auf”, saya sangat2 bersyukur dan excited untuk sampaikan ilmu ini kepada anda! Tambahan, beri buku ini 100% percuma pula tu. Lagi lah saya excited dan suka!

Anda pun pastinya pernah tengok saya kendalikan sesi FB Live. Bila nak sampaikan ilmu, memang saya excited dan energetic. Kerana melakukan apa yang saya suka.

Jadi, kunci kejayaan, kunci menyiapkan sesuatu dengan pantas, kunci capai matlamat 2020 anda adalah….

LAKUKAN SESUATU YANG MENGGEMBIRAKAN ANDA!

Boleh camtu?

Dan saya lagi gembira kalau anda dah download buku saya terbaru secara 100% percuma dan baca dan amalkan ilmu 8 Strategi Perniagaan Abdul Rahman bin Auf: Usahawan Muslim Terhebat! di www.AbdulRahmanAuf.com

OK… saya perlu berhenti menulis sekarang oleh kerana nak siap2 untuk solat Jumaat!

Nampak tak… sebelum solat pun sempat menulis lagi. Itulah LESSON #2 tadi!

-IK
Dubai

Warkah dari Mekah – Disember 2019

Mekah | 29 Disember 2019

Jam 2 pagi di Mekah dan saya tak dapat tidur oleh kerana rasa bersalah.

Pemandangan Masjidil Haram ? dari tingkap hotel sungguh indah.

Teringatkan kisah sahabat Rasulullah SAW yang dijanjikan syurga, usahawan termasyur Abdul Rahman bin Auf. Terus saya menulis dan menulis (menaip)…

“8 Strategi Perniagaan Abdul Rahman bin Auf – Usahawan Muslim Terhebat”…

 

Bersalah rasanya oleh kerana sering memberi contoh kepada anda strategi usahawan seperti Jack Ma, Jeff Bezos, Colonel Saunders, dan lain-lain ketika kendalikan fb LIVE.

Sedangkan contoh kisah kejayaan dan strategi usahawan terhebat, Abdul Rahman bin Auf jarang sangat pula saya kongsikan.

Maafkan saya ?

So far dah 7 muka surat saya menaip tip, petua dan strategi perniagaan Abdul Rahman bin Auf yang ramai tidak tahu. Apabila siap ini, saya akan berikan kepada anda secara percuma. InsyaAllah, pemberian saya dari Mekah.

Mekah | 31 Disember 2019

Hari ini adalah hari terakhir saya di Mekah buat kali ini. Pelbagai perasaan tak dapat nak saya gambarkan, sedih ada, sebak ada, sayu pun ada. Tapi, gembira ada, positif ada, dan semangat yang sangat2 tinggi untuk menghadapi hari-hari yang akan datang pun ada juga!

Seperti mana ramai yang pernah ke tanah suci, akan sentiasa rasa waktu umpama sangat pantas di sini. Rasa macam tak cukup sahaja dan ingin berada di sini lebih lama kan? Siapa pernah rasa keadaan ini?

Dalam waktu yang sama, bagi saya umpama matlamat, cita-cita, visi baru tercipta dan tak sabar untuk mengambil tindakan!

Salah satunya, yang sangat saya tak sabar untuk hasilkan (harapnya anda pun tak sabar juga untuk melihat hasilnya), adalah sebuah buku strategi perniagaan Abdul Rahman bin Auf. Iaitu sahabat rapat Rasulullah SAW yang juga merupakan usahawan terhebat ketika itu.

Ilham ini saya dapat ketika berdoa di hadapan Kaabah meminta Allah SWT apakah caranya untuk saya sampaikan lebih banyak ilmu perniagaan yang lebih hebat kepada usahawan dan bakal usahawan di Malaysia. Dan inilah antara jawapannya.

 

Dan yang lagi bestnya adalah, saya berniat untuk berikan buku ini secara percuma 100% kepada sesiapa sahaja yang ingin belajar tentang perniagaan. Maklumlah, bukan strategi saya. Saya sebagai penyampai sahaja dan ianya adalah strategi ikon usahawan yang patut kita semua contohi, Abdul Rahman bin Auf.

Tahu kah anda, kekayaanya adalah sangat-sangat tinggi sehingga dinilaikan hari ini sebanyak USD527 billion. Jumlah ini adalah 5 kali ganda lebih tinggi dari orang terkaya di dunia hari ini, iaitu Jeff Bezos (USD112 billion)! Namun kekayaan itu digunakan untuk berdakwah.

Saya yakin strategi perniagaannya akan dapat memberi manfaat kepada followers-followers saya di sini. Tak kira jika anda ingin mulakan perniagaan, atau sedang menjalankan perniagaan. Walaupun bermula perniagaan kecil-kecilan.

Infact, begitu juga Abdul Rahman bin Auf memulakan perniagaan kecil dahulu dari scratch, bermula dari zero ketika berumur 30-an bermodalkan kurang dari 5 dinar sahaja, dan kembangkan perniagaannya ke tahap yang sangat-sangat tinggi, sehingga dikatakan rombongan perniagaannya membawa barangan dagangnya sebanyak 700 ekor unta sehingga bergegar Madinah!

Pastinya anda pun tak sabar nak tahu bukan? Saya pun tak sabar ingin siapkannya. Berjam-jam di Mekah menulis dah alhamdulillah so far dapat siapkan 20 muka surat dah ni. Berikan saya masa lagi ya dan saya akan siapkan secepat mungkin.

Bukan itu sahaja, apa yang saya sudah siap, walaupun “Work-In-Progress”, saya akan share juga dengan anda. Nak tak? Sebab saya rasa untuk menghasilkan buku strategi usahawan terulung, pastinya akan memerlukan masa lagi. Tetapi saya ingin kongsikan juga dengan anda apa yang telah disiapkan ok?

Jika anda ingin kan buku ini bermula dengan format ebook dan kemudian-kemudian baru buku printed, 100% secara percuma, minta anda booking kan naskah anda. InsyaAllah as soon as saya siapkan Versi 1.0, saya akan berikannya kepada anda!

Inilah pemberian saya kepada anda dari tanah suci. Nak belikan souvineer di kedai 2 Riyal (banyak kat sini), berpuluh ribu Riyal juga kena keluarkan  Tapi, nilai ilmu dalam buku “8 Strategi Perniagaan Abdul Rahman bin Auf – Usahawan Muslim Terhebat” nilainya InsyaAllah adalah jauh lebih tinggi dari 2 Riyal 

Walaupun ianya percuma, tetapi hanya satu permintaan dari saya. Sebelum anda booking naskah percuma anda, minta anda “SHARE” posting ini di wall anda boleh? Itulah “pengeras”nya untuk kali ini supaya anda juga dapat sebarkan ilmu perniagaan Abdul Rahman bin Auf kepada lebih ramai usahawan dan bakal usahawan di luar sana!

Selamat tinggal Mekah, InsyaAllah ada rezeki akan jejak lagi ke sini.

Sentiasa mendoakan anda.

Dubai | 5 Januari 2020

Alhamdulillah! Selepas 7 hari menulis buku saya terbaru “8 Strategi Perniagaan Abdul Rahman bin Auf – Usahawan Muslim Terhebat!” bermula dari Mekah, ke Jeddah dan sampailah di Dubai, kini sudah siap!

Dan sepertimana saya janjikan, buku ini saya tulis adalah untuk berikan kepada anda secara PERCUMA sahaja. Sama ada versi ebook atau versi bercetak. InsyaAllah saya akan keluarkan modalnya.

Bukan untuk dijual oleh kerana strategi yang dikongsikan bukanlah strategi saya, tetapi strategi sahabat Rasulullah SAW dan orang yang ke-8 memeluk agama Islam, dan sahabat yang dijanjikan syurga, Abdul Rahman bin Auf. Usahawan yang terhebat dan terkaya hingga zaman ini.

Saya hanyalah sekadar penyampainya sahaja.

InsyaAllah, versi ebook akan diberikan kepada anda HARI INI melalui email. Jika anda belum daftar lagi untuk mendapatkannya secara percuma, pastikan anda daftar di www.abdulrahmanauf.com. Dan sebelum daftar MESTI SHARE DULU posting ini. Kalau tak daftar tak dapat.

Malaysia Top Achievers 2019 – Leadership Excellence in Online Marketing

Minggu lepas, Alhamdulillah, saya telah memenangi satu award.

“Malaysia Top Achievers 2019 – Leadership Excellence in Online Marketing”

Award yang ke berapa dari dalam negara dan juga di luar negara saya pun dah agak lost count sejak 2005. International award saya yang pertama adalah dari United Kingdom tak silap tahun 2007. Syukur kerana diberi penghargaan.

Namun, saya tidak mengumumkannya minggu lepas di media sosial saya oleh kerana… saya terlupa!

Bukannya apa, bagi saya, award adalah sekadar penghargaan atas pencapaian. Memang saya bersyukur, dan berterima kasih oleh kerana mendapat pelbagai award menghargai apa yang saya lakukan, berkongsikan ilmu perniagaan, tetapi, saya lakukan bukan kerana award. Saya lakukannya kerana minat saya menyampaikan ilmu dan melihat orang lain berjaya. Itulah reward bagi saya.

Jika anda telah membaca ebook saya 9 dari 10 “Dari SOLOpreneur ke ENTREpreneur menjadi GLOBALpreneur” (kalau belum, dapatkan di www.9dari10.com), tentunya anda telah membaca salah satu penghargaan diberi kepada saya dan juga menolaknya adalah gelaran “Dato”. Beberapa tahun lepas, ianya diberi, tetapi dengan rendah diri saya menolaknya.

Sekali lagi, bukan tidak bersyukur atau tidak berterima kasih. Tetapi, itu bukan matlamat saya.

Sejak dulu lagi saya tidak gemar pada gelaran pada diri sendiri. Apatah lagi jika orang memanggil saya “Dato”. Tak salah, malah, ianya gelaran yang sangat dihormati di mata masyarakat Malaysia.

Namun, jawapan mudah bagi saya adalah, saya tidak selesa. Itu sahaja alasan yang saya ada. Saya tidak selesa dipanggil sebarang gelaran.

Saya juga akui, award dan gelaran akan menambahkan lagi peluang dalam perniagaan. Lebih banyak jalan dan peluang perniagaan yang akan dibuka atau diberikan jika seseorang itu mempunyai gelaran “Dato”. Orang ramai akan lebih membuka mata pada seseorang yang bergelar “Dato”.

But at the end of the day, saya masih lagi berpendapat, jika mempunyai skil, strategi, teknik dan ilmu yang mendalam dalam bidang perniagaan, sebarang award atau gelaran tidak penting pun. Ianya adalah sekadar penghargaan.

Jika dilihat usahawan-usahawan yang berjaya di Malaysia, bukan sebab gelaran Dato pun. Sebabnya mereka berusaha dengan sangat-sangat gigih bertahun-tahun sebelum memperolehi sebarang gelaran. Ada ataupun tiada gelaran tersebut, bagi saya, mereka tetap akan menjadi usahawan yang berjaya oleh kerana tabiat dan work ethics mereka yang excellent yang seringkali bermula dari zero bertahun-tahun yang lalu.

Namun juga, dilihat di sudut yang lain juga, ada juga yang menyalah guna gelaran “Dato” itu. Ada juga mereka yang bergelar Dato yang menipu orang, menindas orang, menyeleweng, mencuri dan macam-macam lagi. Anda pernah dengar tak? Pastinya pernah kan…

So bagi saya, ada gelaran atau tiada gelaran, sama sahaja.

Bagi anda bagaimana pula? Kongsikan pendapat anda di ruang komen ya!

Matlamat saya adalah untuk berkembang ke peringkat global. Pangkat “Dato” tidak bermakna pun di luar Malaysia. Orang luar Malaysia tak faham pun. Alhamdulillah kini dah nak masuk 4 tahun menjalankan perniagaan di peringkat global.

Poin saya dalam penulisan saya kali ini adalah, lakukan apa yang anda suka dan selesa. Tidak perlu “follow the crowd”. Lakukan sepertimana yang anda mahu bukan kerana sebarang award ataupun sebarang gelaran. Jika dapat, syukur Alhamdulillah atas anugerah yang diberikan. Jika tidak, ianya tidak penting.

Saya pasti anda mempunyai matlamat yang lebih besar dan niat yang lebih bermakna dari sebarang award atau gelaran.

Namun, ucapan terima kasih kepada penganjur MATA 2019 atas MALAYSIA TOP ACHIEVERS AWARD 2019, LEADERSHIP EXCELLENCE IN ONLINE MARKETING atas penghargaan anugerah tersebut. It will motivate me to strive for excellence even more in the future.

Lebih penting lagi, kepada anda yang membaca ini oleh kerana, bagi saya, REWARD terbaik untuk saya bukanlah pada award atau anugerah, tetapi atas SOKONGAN ANDA yang tak terhingga membolehkan saya sentiasa berkongsikan ilmu. Tanpa anda, tiadalah award ni di anugerahkan pada saya.

Thank you from the bottom of my heart!

Love ?? from Dubai,

IK

PS: Jika nak tahu perjalanan, teknik dan strategi perniagaan saya yang bermula sebagai usahawan one-man-show dan kini berkembang ke peringkat global, lawati www.9dari10.com. Banyak teknik dan strategi untuk anda sebagai usahawan atau bakal usahawan di sana!

Aktiviti saya dari pagi sampai malam…

Suka untuk saya kongsikan sesuatu yang belum pernah kongsikan kepada anda dengan terperinci. Hari ini, saya ingin kongsikannya, khusus untuk anda, yang pernah bertanya…

“Apakah aktiviti IK se harian?”

So, hari ini, saya akan kongsikan kepada anda… bukan sahaja jadual, tetapi juga beberapa tips dan teknik kejayaan yang saya amalkan.

Namun, sedikit peringatan, ini adalah hari saya yang biasa. Bukan hari jika saya perlu lakukan travelling. Bukan hari-hari yang saya kendalikan program atau training penuh. Kalau hari saya mengendalikan program sepenuhnya, memang dari pagi sampai ke malam lah kendalikan talk!

So, kebiasaannya beginilah hari saya…

5.30am

Saya suka bangun awal pagi. Kerana percaya rezeki dan keberkatan adalah pada berpagi-pagi. Hadis pun ada sebutkannya. Waktu pagi inilah waktu kita sentiasa fresh dengan idea idea baru dan juga semangat baru untuk mulakan sesuatu dan mulakan hari.

Awal pagi saya akan bersenam dulu selama 20 minit. Selepas beberapa jam terbaring sahaja tidur, sangat2 baik untuk badan menjadi aktif kembali. Bukan sahaja itu, bersenam setiap hari akan memberi pelbagai manfaat kesihatan!

Kalau berjaya dan kaya tapi tak sihat, apa gunanya kan. So, saya pastikan badan sihat dan minda pun termotivasi.

Oh ya, kalau anda rasa anda “kurang motivasi”, most probably sebab badan kita kurang sihat. Bukan sakit. Tapi maksud saya, jika seseorang itu tidak aktif dan tidak bersenam, minda pun akan jadi tidak aktif dan lemah. Sebab itulah tiada motivasi…

Selepas bersenam, saya akan luangkan 2 jam untuk lakukan kerja. Most of the time, kerja-kerja saya di hadapan laptop sahaja! Tetapi yang bestnya adalah, bekerja 2 jam di awal pagi, umpama boleh siapkan kerja bernilai 3-4jam jika dilakukan dengan betul. Waktu pagi adalah waktu paling produktif dan waktu inilah sering kali saya hasilkan content dan bahan ilmu untuk dikongsikan dengan anda!

7.30am

By now, anak2 pun dah bangun dan bersiap2 untuk ke sekolah. Jika kerja saya siap, saya juga akan hantar anak2 ke sekolah. Kalau tak, isteri saya, Shaz yang akan hantar. Bagi yang tidak tahu, perniagaan saya, IKSB adalah perniagaan suami isteri. Cuma yang sering ke hadapan adalah saya sahaja. Shaz sering kali behind the scenes sahaja mengendalikan accounts dan HR.

8.30am

Lepas anak2 ke sekolah, baru lah kami berdua breakfast di rumah dan relax. Adakalanya menonton Netflix! Inilah manfaatnya menjalankan perniagaan dari rumah. Lebih banyak masa dapat diluangkan bersama keluarga.

Tapi ingat, ni dah selepas melakukan kerja 2 jam non stop!

11.00am

Seringkali saya akan set meeting atau appointment selepas jam 11.00am. Saya akan ke pejabat di Dubai Business Bay. Krew-krew saya di pejabat by now dah mula bekerja, tetapi oleh kerana perniagaan saya mempunyai SOP (Standard Operating Procedure) yang simple untuk diikuti, perniagaan boleh berjalan tanpa penglibatan saya. Bayangkan seperti Mc Donalds atau KFC. “Pemilik” perniagaan tersebut tidak perlu pun ada di pejabat, tetapi perniagaan tetap dapat dijalankan di serata dunia oleh sesiapa sahaja!

Saya juga mempunyai beberapa perniagaan lain, seperti import dan export produk kesihatan (buat masa ini belum lagi di Malaysia, hanya di timur tengah), perniagaan app development di mana pekerja-pekerja saya kebanyakannya hanya oursource sahaja sehingga di Pakistan, India, Indonesia dan Malaysia. Dan beberapa perniagaan offline di Malaysia (yang tidak menggunakan jenama “Irfan Khairi”). Kalau nak tahu perniagaan-perniagaan saya yang lain, perlulah dapatkan ebook saya, www.9dari10.com

Waktu di office saya juga, saya akan berhubung dengan team saya di Malaysia, IKSB (Malaysia), untuk dapatkan update atau kendalikan apa sahaja perihal perniagaan di Malaysia pula.

Adakalanya perlu juga live conference dengan client-client saya yang berada di beberapa buah negara.

Terlanjur saya sebut tentang client-client saya, saya kini tidak kongsikan client atau global business partner di media sosial saya. Ini kerana, beberapa kali saya pernah menyebut tentang client atau global partners saya, ada sahaja orang yang tak bertanggungjawab akan hubungi mereka dan cuba mendapat business dari mereka dengan menggunakan nama saya. Ya, orang Malaysia lah yang selalu lakukan ini 🙁 Bukan sekali tetapi dah beberapa kali. Pesaing saya pun akan melakukan ini. Sejak itu, perniagaan saya yang tidak kena mengena dengan pasaran Malaysia, saya jarang kongsikan oleh kerana ianya adalah entiti/perniagaan yang berasingan.

2.00pm

By the time lunch time, saya akan berubah tempat. Jujurnya, pejabat saya di Dubai mempunyai beberapa pekerja orang Arab. Dan banyak kerja yang melibatkan panggilan/phone calls oleh mereka. Macam call center jadinya. So, agak susah saya nak fokus kalau lama sangat di pejabat. Dah la 4 tahun saya di Dubai saya masih belum faham bahasa Arab!

Saya akan ke mana-mana cafe atau restauran yang berhampiran untuk sambung buat kerja lagi untuk beberapa jam. Cafe-cafe di Dubai sangat cantik, selesa dan high-end. Oleh itu, untuk buat kerja, sangat-sangat terinspirasi!

Apa yang saya dapati adalah, teknik berubah tempat kerja juga ada manfaatnya. Pagi saya kerja dari rumah. Tengah hari saya kerja di pejabat. Petang sambil lunch ringan, saya bekerja dari cafe atau restoran pula. Setiap kali berubah tempat memberi inspirasi dan motivasi baru untuk produktif. Apa kata anda cuba!

Di sekeliling pejabat saya memang banyak cafe-cafe. Burj Khalifa dan Dubai Mall juga berhampiran. Jadi tempat untuk buat kerja memang banyak oleh kerana seperti ramai hari ini, menggunakan laptop sahaja.

Di Dubai juga ada satu app (mungkin di Malaysia pun ada saya tak pasti) di mana, melalui app ini mempunyai membership fee, seseorang boleh kerja secara mobile tak kiralah berapa lama di tempat-tempat yang ditetapkan. Ianya umpama “co-working” space, tetapi boleh berpindah dari satu tempat ke tempat yang lain ikut suka hati kita. Tidak seperti co working space yang biasa, kita hanya terhad kepada satu tempat sahaja kan?

Melalui app ini, usahawan boleh melakukan kerja di co-working space, cafe, restauran, hotel yang berbeza setiap masa. Jadi bagi saya, sambil2 bekerja di tempat-tempat lain itu, waktu itu juga saya kendalikan meeting kalau ada.

Kalau app ini tiada lagi di Malaysia, mana tahu sesiapa sahaja yang terbaca ini boleh lakukan. Nama app ini adalah LetsWork!

2-3 jam juga saya dapat melakukan kerja waktu ini dan kemudian…

5.00pm

Waktu ini sering saya dedikasikan untuk LIVE bersama anda di Facebook/Instagram! Sebab itu kini saya sering live berhampiran dengan Burj Khalifa tahun ini. Oleh kerana pejabat saya dan juga tempat kerja saya adalah berhampiran.

Biasanya saya akan prepare untuk live dalam 20 minit sebelumnya. Maklumlah, untuk memberi ilmu yang terbaik untuk anda, saya juga perlu prepare untuk memastikan anda dapat the best knowledge possible untuk perniagaan dan kejayaan.

Pastikan anda menonton setiap kali saya LIVE ya. Dan jangan lupa PENGERASSS…. kena share!

6.00pm

By now, most of kerja-kerja saya dah siap untuk hari itu. Seperti yang anda lihat, kebanyakan kerja saya di Dubai, saya lakukan seorang diri sahaja dan selebihnya saya deligate/outsource kerja kepada orang lain di Dubai, Malaysia dan serata dunia. Zaman ini, itulah kelebihan menjalankan perniagaan. Kita boleh outsource dengan cara yang mudah dan juga murah.

Jika semua complete, saya akan pulang ke rumah.

Seminggu untuk beberapa kali saya akan kendalikan talk perniagaan di training center saya di Business Bay Dubai untuk sejam dua, selaluya waktu malam (kelas malam).

Sebulan sekali saya akan pulang ke Kuala Lumpur untuk kendalikan sekurang-kurangnya 8 program di pusat latihan saya di Oval Damansara pula.

Ni satu lagi perkara mungkin anda tidak tahu mengenai saya di Dubai. Di Dubai, saya tidak bawa kereta. Tidak ada lesen! Isteri saya ada lesen. Ini kerana kereta di Dubai adalah left-hand drive. Tak seperti di Malaysia. Untuk mendapatkan lesen left hand-drive perlu masuk sekolah memandu sekali lagi. Isteri saya rajin, jadi, dia sahaja yang mendapatkan lesen memandu international.

Saya pemalas. Lebih-lebih lagi nak masuk semula kelas memandu! Oleh itu saya tak memandu di Dubai.

Tetapi, juga ianya adalah pilihan saya. Zaman ini dengan pelbagai app seperti Uber dan Careem (Grab di timur tengah di kenali sebagai Careem), transportation menjadi sangat-sangat mudah.

Juga di Dubai, Uber atau Careem, paling minimum adalah kereta jenama Lexus. Ya, ianya adalah kereta mewah sahaja. Kereta-kereta lain tidak dibenarkan jadi Uber!

Oleh itu, Uber adalah sangat selesa dan agak mewah di Dubai. Dan itulah mode pengangkutan utama saya. Tak perlu pun ada driver full time dah.

Sebagai tambahan, ketika dalam perjalanan sebeginilah saya mencuri masa untuk lakukan kerja yang sangat penting untuk saya. Iaitu membalas komen-komen anda di Facebook dan Instagram sebagai tanda penghargaan anda sering sokong saya dengan cara meninggalkan komen selalu!

Ya, komen-komen anda lihat di media sosial, semuanya saya balas sendiri dengan full of heart sepenuh hati! Bukan PA atau pekerja saya. Saya PA pun tiada! Jadi, anda pun bila menulis komen, perlu tulis sepenuh hati juga ya 🙂

7.00pm

Selalunya saya sudah berada di rumah. Akan dinner dengan isteri dan anak-anak. Kebiasaannya Shaz akan masak sendiri. Adakalanya juga akan makan luar sambil bawa anak2 berjalan atau menonton movies. Hari ni pun sambil menulis ini, dah meracang untuk menonton movies juga sempena birthday saya!

Jika anda belum baca ebook saya 9dari10, mungkin anda tak tahu bahawa saya berjumpa isteri saya Shaz buat pertama kali (blind date) juga di panggung wayang!

8.00pm

Kebiasaannya waktu ini saya dah tak buat kerja dah. Melainkan ada perkara penting yang perlu dilakukan. Selalunya, by now saya dah tak buka media sosial dah. Internet pun dah tak buka. Smartphone pun sudah OFF. Inilah masa bersama keluarga atau “me time” menonton Netflix!

Saya suka menonton pelbagai movies, series, English ataupun luar negara (Spanish/Korean). Juga dokumentari yang memberi pelbagai ilmu dan membuka fikiran, bergantung pada mood.

11.00pm

Sebelum tidur, saya akan bertafakur. Berfikir. Bersyukur atas hari yang produktif, dan meracang untuk esok yang lebih produktif. Masa ini juga saya merancang, mencari idea, mencari inspirasi, strategize untuk perniagaan-perniagaan saya.

Sebagai usahawan, sering kali kita asyik bekerja dalam perniagaan sahaja non stop dan tidak memberi masa untuk berfikir, merancang dan strategize. Take a break! Jika kita tak strategize dan merancang perkara-perkara baru, perniagaan kita akan sentiasa di satu tahap yang sama sahaja.

Dan strategizing, saya sering lakukan sebelum waktu tidur kerana semalam dah jadi sejarah dan esok adalah hari yang baru!

Terima kasih sekali lagi kepada anda yang mengucapkan selamat hari lahir hari ini kepada. Mudahan aktiviti hari saya memberi inspirasi kepada anda juga!

So apa pendapat anda tentang jadual harian saya? Kongsikan di bawah!…

Irfan Khairi
Dubai, UAE

PS: Jika anda ingin tahu cara saya mulakan perniagaan kecil-kecilan, dan membina jenama perniagaan di Malaysia dan juga global, pastikan anda mendapatkan ebook 9dari10 di www.9dari10.com di mana saya kongsikan teknik dan strategi kejayaan perniagaan yang saya lakukan pada kos yang rendah!