http://www.rahsiainternet.com/pakej
Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial

Dari Pakar Perniagaan Internet #1 Malaysia, Irfan Khairi
"Program Intensif 6 bulan Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, khusus untuk usahawan, bakal usahawan dan suri rumah yang ingin menjalankan perniagaan Internet yang berjaya. " Klik di sini untuk maklumat lanjut!


Pelanggan yang setia akan memberi pulangan berkali-kali gandanya. Untuk kejayaan perniagaan, fikirkan jangka masa panjang dan cara memupuk kesetiaan pelanggan dan bukan hanya untuk mendapat satu jualan sahaja.

pelanggansetia

Berikut adalah 4 cara untuk mendapatkan kesetiaan pelanggan…

1. Perkhidmatan pantas

Masyarakat kini inginkan sesuatu dengan pantas. Sekiranya anda mempunyai perniagaan yang memerlukan penghantaran, hantar dalam masa 24 jam. Sekiranya pelanggan memulangkan barangan rosak untuk diperbaiki, perbaiki dalam masa beberapa hari sahaja. Apabila anda menerima email pelanggan, balas dalam masa 24 jam.

Sekiranya pelanggan memesan sesuatu dari kedai anda, berlari sedikit untuk mendapatkan barang tersebut dari rak. Sekiranya mendapat pesanan melalui online, lakukan penghantaran hari ini juga!

2. Perkhidmatan berkualiti

Kita sedia ketahui bahawa kualiti produk dan perkhidmatan akan menentukan kejayaan sesuatu perniagaan. Produk dan perkhidmatan berkualiti rendah sudah tentu akan mendapat masalah apabila pelanggan merasakan mereka tirtipu dengan belian mereka. Bukan setakat itu sahaja, berita perniagaan anda menjual produk berkualiti rendah juga akan mudah tersebar oleh pelanggan-pelanggan yang tidak berpuas hati.

Tawani pelanggan anda dengan produk yang berkualiti. Ia akan memberi keuntungan buat jangka masa yang panjang sekiranya kualiti produk dan perkhidmatan anda sentiasa diperbaiki.

3. Selalu hubungi

Selalu hubungi prospek dan pelanggan anda dengan informasi terkini, perkembangan anda, dan apa sahaja yang dapat membantu mereka. Jangan lupa juga hubungi dan ucapan musim-musim perayaan atau hari istimewa untuk pelanggan seperti hari lahir, ulang tahun perkahwinan, dan sebagainya.

Ingat bahawa pesaingan amat sengit kini dan usahawan pesaing akan melakukan pelbagai teknik dan strategi dalam menarik pelanggan anda kepada mereka.

Sentiasa mengingatkan prospek dan pelanggan anda bahawa anda masih wujud dan bersedia membantu mereka pada bila-bila masa sahaja.

4. Xtra kepada pelanggan setia

Berikan sedikit xtra atau tambahan istimewa kepada prospek dan bekas pelanggan. Diskaun kepada pelanggan lepas akan dapat membina kesetiaan. Bekas pelanggan adalah sasaran yang paling baik untuk perniagaan anda oleh kerana:

  1. Apabila pernah membeli dari anda, kepercayaan dan kredibiliti anda telah dibina. Ini memudahkan lagi mereka melakukan belian seterusnya, tambahan dengan pemberian diskaun khas untuk mereka.
  2. Apabila pernah membeli dari anda, pelanggan sudah tahu kualiti, dan kepantasan anda berniaga. Tidak lupa, oleh kerana anda sentiasa mengemaskini maklumat terkini kepada bekas-bekas pelanggan anda, jenama perniagaan anda juga telah dibina untuk memudahkan belian.

Dalam dunia perniagaan yang bersaing sengit kini, kesetiaan pelanggan perlu dibina. Bukan sahaja pelanggan akan terus membeli dari anda, tetapi juga mereka akan sentiasa mengesyorkan (recommend) perniagaan anda kepada kenalan-kenalan mereka- promosi percuma kepada perniagaan anda!

* Di atas adalah 4 Cara membina kesetiaan pelanggan yang akan menjadikan perniagaan anda lebih berjaya di pasaran anda. Namun, terdapat terlalu banyak lagi teknik, strategi, tips yang dikongsikan di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial.

Bantuan dan bimbingan setiap langkah juga diberikan kepada usahawan-usahawan Internet yang baru ingin bermula dalam memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet mereka, membuatkan program-program kami sebagai pilihan #1 sejak tahun 2005 lagi. Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aishah di 03-77292277 untuk sebarang pertanyaan bagaimana kami dapat membantu anda menjana pendapatan melalui perniagaan dari rumah.

Pendapat Anda? No Comments


Di dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. bahawa :

Rasulullah SAW lalu berdekatan dengan selonggok makanan, lalu baginda memasukkan tangannya ke dalam longgokan itu. Tiba-tiba jari baginda terkena sesuatu yang basah. Baginda bertanya : “Apa semua ini wahai tuan punya makanan?” Orang itu menjawab “Terkena hujan wahai Rasulullah.” Baginda bersabda : “Mengapa tidak kamu letakkan di atas supaya orang ramai dapat melihatnya? Sesiapa yang menipu maka dia bukan dari kalanganku.” (Hadis Riwayat : Muslim, At-Tirmizi.)

halalharam

Berdasarkan hadis di atas, huraiannya adalah seperti berikut :

Di antara sifat Rasulullah SAW ialah baginda sentiasa mengambil berat tentang urusan umatnya termasuklah urusan mu’amalat mereka. Ini mendorong baginda untuk meninjau bagaimana keadaan perjalanan jual beli yang dilakukan oleh umatnya di pasar.

Jelas kelihatan betapa peniaga tersebut telah cuba untuk menipu pelanggan dengan menyorokkan makanan yang tidak elok di bawah. Perbuatan sebegini adalah dianggap sebagai satu penipuan oleh Rasulullah SAW dan amat dilarang keras kerana ia bercanggah dengan tuntutan iman seorang mukmin.

Biarpun makanan itu masih belum rosak tetapi dengan perbuatan sedemikian ia tetap boleh memudaratkan orang lain apabila memakannya kelak. Oleh yang demikian, Elakkanlah daripada menjual makanan yang telah rosak!

Meskipun anda pasti akan mengalami kerugian dan tidak langsung menguntungkan para peniaga tetapi insya-Allah jika kita jujur, akan ada balasan setimpal menanti dan mungkin Allah SWT akan mengurniakan rezeki serta keuntungan melalui jalan yang lain pula.

Teramat rugi apabila rezeki yang sepatutnya kita dapat dengan halal, berubah menjadi haram dan berdosa!

*Berminat untuk memulakan perniagaan Internet? Sertai Program Intensif Perniagaan Internet bersama Pakar Perniagaan Internet #1 Malaysia, Irfan Khairi. Program separuh masa yang telah melahirkan paling ramai usahawan Internet di Malaysia! Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aishah di 03-77292277 hari ini.

girls

Pendapat Anda? No Comments


Ramai yang ingin memulakan perniagaan. Namun ramai juga yang menunda-nundakan impian ini. Berikut adalah 5 motivasi dalam memulakan perniagaan anda sendiri! Jangan tunda lagi!

motivasiberniaga

1. Mencapai KEBEBASAN

Antara sebab utama ramai memulakan perniagaan adalah inginkan kebebasan. Kebebasan yang dimaksudkan adalah dari segi ingin mencapai kebebasan kewangan dan juga kebebasan dalam mengawal hala tuju kerja yang dilakukan tanpa boss- anda adalah boss anda sendiri.

Memulakan perniagaan sendiri akan menjadikan anda boss, menetapkan peraturan anda sendiri, dan melakukan apa yang anda inginkan- kebebasan dalam membuat pilihan!

2. Melakukan PERUBAHAN

Mungkin telah lama kita kerja makan gaji dan ingin merasa perubahan, maka berniaga adalah satu perubahan positif yangboleh dilakukan. Bukan maksud saya untuk terus berhenti kerja dan mulakan perniagaan. Mungkin itu tindakan yang kurang tepat. Nasihat saya adalah, mulakan perniagaan secara separuh masa terlebih dahulu untuk mempelajari selok belok perniagaan.

Seperti saya sendiri juga, saya bekerja makan gaji sambil menjalankan perniagaan separuh masa selama 2 tahun sebelum mempunyai keyakinan untuk berhenti kerja dan fokus kepada perniagaan secara fulltime!

3. Menjana KEUNTUNGAN

Keputusan memulakan perniagaan sememangnya tidak lari dari ingin menjana keuntungan yang berlipat kali ganda. Sekiranya bekerja makan gaji, mungkin akan dapat kenaikan gaji 10%-30% setiap tahun. Begitu juga pelaburan yang bagus boleh memberi pulangan 10%-30% setiap tahun. Tetapi, sekiranya menjalankan perniagaan dengan bagus, keuntungan boleh menjangkau 100%-300% atau lebih lagi!

Inilah yang dikatakan 9/10 rezeki datangnya dari perniagaan.

4. MEMBANTU orang ramai

Menjalankan perniagaan bukan sahaja membantu diri sendiri dan keluarga. Tetapi ia juga membantu orang lain. Ini kerana, berniaga adalah untuk menyelesaikan masalah orang lain. Menjual produk kesihatan adalah untuk membantu mereka yang perlu memperbaiki kesihatan. Menjual produk kecantikan adakah membantu mereka ingin kelihatan cantik. Mengajar ilmu adalah untuk membantu orang ramai memerolehi ilmu.

Apa sahaja perniagaan merupakan penyelesaian kepada masalah dan keperluan. Fikirkan perniagaan sebagai platform untuk anda membantu lebih ramai orang dan bukan sahaja platform untuk mendapat keuntungan semata-mata. Berniaga secara halal dan mengikut syariah adalah perkara yang mulia.

5. Mencapai HASRAT dan PENGHARGAAN DIRI

Dalam hierarki keperluan Maslow, puncak keperluan manusia adalah untuk mencapai hasrat dan penghargaan diri. Mungkin matlamat kita sebelum ini adalah ingin memulakan perniagaan tetapi masih menunda-nundakan waktu. Hasrat di hati inginkan penghargaan diri, tetapi masih belum dicapai.

Dengan memulakan langkah pertama dalam menjinakkan diri dalam perniagaan, sekurang-kurangnya langkah utama telah dilakukan. Tidak mengapa sekiranya langkah-langkah seterusnya belum jelas, kerana perniagaan adalah satu proses pembelajaran melalui pengalaman yang dilalui.

Namun, pengalaman tidak akan bermula tanpa mengambil langkah pertama itu.

*Sekiranya anda bermotivasi dan berhasrat untuk memulakan perniagaan, tetapi masih belum lakukan, apa kata ambil peluang ini untuk bersama saya, Irfan Khairi selama 6 bulan secara separuh masa di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. (Pengambilan BARU kini dibuka)!

Program pilihan #1 yang telah melahirkan paling ramai usahawan Internet di Malaysia. Bantuan dan bimbingan diberikan pada setiap langkah terutamanya bagi mereka yang masih lagi baru dalam dunia perniagaan. Untuk maklumat lanjut, klik di sini. Program ini juga boleh diikuti secara online 100%. Lawati laman web Open Education atau hubungi Cik Aishah di 03-77292277 hari ini untuk berbincang.

Pendapat Anda? No Comments


Ada orang yang berjaya. Ada juga yang gagal. Ada juga orang yang berjaya pun tidak, dan gagal pun tidak. Tidak kiralah dimana pun kita, sebaiknya kita perlu mempunyai mindset seroang yang berjaya. Mindset ini akan membantu kita dalam mencapai matlamat yang kita inginkan.

3mindset

Berikut adalah 3 mindset orang berjaya yang kita semua boleh amalkan.

Orang berjaya suka melihat kejayaan orang lain, dan bukan iri hati

Orang yang mempunyai minda berjaya akan suka melihat dan membaca mengenai kejayaan orang lain. Sering kali kisah-kisah kejayaan akan dikongsikan di Internet, dan media tentang kejayaan orang-orang yang biasa dan melalui usaha yang baik dan cara yang baik, berjaya mencapai hidup yang luar biasa.

Kisah-kisah positif sebegini dapat menjadikan inspirasi dan contoh untuk diikuti dan membakarkan semangat kita bahawa kalau orang lain boleh lakukan, mengapa tidak kita juga?

Mencapai kejayaan bukanlah perkara yang baru. Lihat kejayaan orang lain dan gunakan langkah-langkah, teknik dan strategi positif yang dilakukan bagaimana anda juga boleh berjaya. Pastinya ambil yang positif sahaja dan bukan negatif kerana ada juga yang kaya tetapi terlibat dalam aktiviti yang kurang sihat- ini bukan istilah sebenar kejayaan.

Orang berjaya suka membantu orang lain turut berjaya, bukan ingin menjatuhkan

Mindset berjaya adalah mereka yang ingin melihat orang lain juga turut berjaya sama-sama. Sekiranya melihat orang lain yang gagal atau dalam kesedihan, merekalah yang akan pergi dan memberi kata-kata semangat.

Orang berjaya tahu bahawa lebih ramai yang mereka bantu, satu hari nanti ramai juga akan datang membantu mereka sekiranya memerlukan. Membantu juga perlu dengan perasaan ikhlas tanpa mengharapkan balasan, oleh kerana kita akan rasa bahawa rezeki kejayaan sebenarnya adalah milik semua orang dan bukan tersimpan untuk kita sahaja.

Perasaan ini akan membuatkan kita lebih bersyukur pada pemberian rezeki dan melihat bahawa rezeki itu banyak di luar sana untuk mereka yang berusaha secara istiqamah.

Orang berjaya terima kegagalan dan tidak menyalahkan orang lain

Orang mindset berjaya sering menetapkan matlamat. Sama ada matlamat jangka pendek serta jangka panjang. Dan dalam menetapkan matlamat, pastinya juga tahu rintangan dan kesukaran yang perlu dilalui.

Rintangan dan kesukaran perlu ditempuhi dnegan tabah dan rasa penuh bertanggungjawab oleh kerana adakalanya kegagalan yang akan terjumpa. Dan ketika inilah mindset kejayaan untuk muhasabah diri dan melihat kekurangan dan kesilapan diri.

Mindset orang yang berjaya tidak akan menyalahi pihak lain atau orang lain dan menerima tanggungjawab kejayaan diri sendiri. Mereka yang sering menyalahkan orang lain dan pihak lain, akan sentiasa tidak dapat memperbaiki diri oleh kerana tidak melihat kesilapan diri sendiri.

Adakalanya memang orang lain dan pihak lain yang mengakibatkan kegagalan dan kesukaran kita, namun, tetap tanggungjawab kita untuk berubah juga supaya tercapai juga kejayaan dan jangan dijadikannya alasan.

*Ingin berjaya dalam bidang perniagaan? Sertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial dalam memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Ramai peserta kami telah berjaya dalam bidang perniagaan Internet dan telah dipaparkan kejayaan mereka di media akhbar, TV, dan majalah di Malaysia. 

Program-program Irfan Khairi, pakar perniagaan Internet #1 Malaysia, telah melahirkan paling ramai usahawan Internet di Malaysia sehaj 2005 lagi. Klik di sini untuk melihat bagaimana kami dapat membantu anda atau hubungi Cik Aie di 03-77292277 untuk keterangan lanjut.

3batchMereka yang menyertai semua mempunyai mindset orang yang berjaya! Anda bukan sahaja mendapat ilmu dan bantuan dari kami, tetapi juga mendapat kenalan-kenalan baru!

Pendapat Anda? 1 Comment


Ramai yang menjalankan perniagaan Internet tetapi, hanya ala kadar dan tidak bersungguh. Apa yang terjadi adalah, keuntungan pun akan datang ala kadar dan tidak bersungguh untungnya masuk ke perniagaan anda.

Lebih banyak anda berikan kepada perniagaan anda, maka lebih pendapatan perniagaan yang anda akan terima. Tambah-tambah lagi, ketika pesaingan yang sengit di Internet kini, pastinya anda perlu melakukan lebih dari pesaing untuk mendapat pasaran yang lebih.

ramaitidaklakukan

Berikut adalah antara 3 nasihat dan teknik yang saya sarankan kepada pelajar-pelajar Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial:

1. Konsisten update Facebook mengikut waktu-waktu tertentu.

Sebaiknya waktu paling ramai orang sedang melayari Facebook. Ini akan membuatkan jenama anda lebih mudah diingati, sebagai contoh, di Facebook saya jam 6.30 pagi, akan di update dengan imej mutiara kata. Ketika tengah hari jam 12, akan diupdate dengan artikel perniagaan atau motivasi, jam 8 malam akan diupdate pula dengan artikel lain. Lewat malam, akan dikongsikan Tip-tip murah rezeki.

Apabila kita konsisten dalam mengemaskini Facebook, jenama kita akan lebih mudah dikenali dan diingati orang ramai, sama seperti program di TV di mana setiap hari dan setiap minggu rancangan TV akan ditayangkan pada waktu-waktu tertentu sepertimana yang dijadualkan.

2. Mula menggunakan YouTube untuk perniagaan anda.

Video membina kredibiliti dan kepercayaan dengan lebih mudah berbanding dengan teks dan gambar. Ini dapat membina jenama perniagaan.

Sememangnya untuk menghasilkan video adalah sedikit sukar (akan diajar dalam Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial), tetapi apa yang sukar itulah yang kurang dilakukan oleh pesaing. Maka, anda perlu lakukan terlebih dahulu untuk mendapat pasaran yang lebih besar.

3. Kumpulkan dan bina database prospek perniagaan anda

Dengan sekurang-kurangnya mengumpul nama dan alamat email pelawat laman web anda, seperti mana yang sering anda lihat pop-up yang meminta nama dan alamat email pelawat. Membina database adalah aset kepada perniagaan anda. Lebih besar database anda, lebih berjaya perniagaan yang anda jalankan.

Selalu hantar email offer, update, berita, info, diskaun dan sebagainya untuk terus membina hubungan bersama prospek anda melalui email.

Di atas adalah 3 teknik perniaagaan Internet yang akan menjadikan perniagaan anda lebih berjaya di pasaran anda. Namun, terdapat terlalu banyak lagi teknik, strategi, tips yang dikongsikan di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial.

Bantuan dan bimbingan setiap langkah juga diberikan kepada usahawan-usahawan Internet yang baru ingin bermula dalam memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet mereka, membuatkan program-program kami sebagai pilihan #1 sejak tahun 2005 lagi. Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aie di 03-77292277 untuk sebarang pertanyaan bagaimana kami dapat membantu anda menjana pendapatan melalui perniagaan dari rumah.

black_ik

Pendapat Anda? No Comments


Kegagalan adalah sesuatu yang biasa terjadi. Yang membaca blog ini pun pastinya pernah merasai kegagalan. Bila gagal, berbagai-bagai nasihat yang kita dengar dari orang keliling, ada yang positif, ada juga yang negatif. Yang positif tu, bagus lah, kerana lagi menguatkan semangat kita.

Tapi ada juga yang negatif “Haaaa… kan aku dah kata, sure gagal punya. Nampak sekarang apa dah jadi” Gitu la lebih kurang suara-suara negatif yang tak membantu langsung.

bangungagal

Tetapi, lebih berat diri kita sendiri yang menanggung kegagalan adakalanya sehingga tak terkata terduduk diam membisu. Sememangnya semangat telah hilang dan tiada tenaga lagi untuk meneruskan kerana kita telah melakukan sebaiknya tetapi tetap gagal juga.

Perkongsian saya kali ini, saya ingin kongsikan 3 langkah apa yang perlu dilakukan sekiranya gagal. Kerana, diri saya sendiri juga pernah gagal… berkali-kali juga.

1. Bersyukur dengan pencapaian yang sedikit

Apabila kita berusaha, dan gagal juga, mungkin yang gagalnya adalah matlamat yang besar, ataupun keputusan yang akhir. Tetapi, fikirkan dan ingat semula pencapaian-pencapaian yang kecil dalam usaha yang telah dilakukan. Tentunya terdapat capaian yang kecil.

Mungkin sasaran hendak mencapai jualan RM5,000. Tetapi, berjaya hanya dapat RM500 sahaja. Gagal dalam mencapai sasaran, tetapi tidak gagal dalam berusaha. Bersyukur dengan pencapaian yang diperolehi oleh kerana rasa bersyukur itu adalah nikmat yang akan menjadikan kita lebih berusaha dengan baik dan bukan berputus asa.

2. Tetap berfikir positif tetapi lebih realistik

Bila gagal, berbagai-bagai perasaan negatif akan datang. Dikala inilah agak sukar untuk bangun semula. Penuhi minda dengan fikiran-fikiran yang positif sentiasa. Ia amat sukar, oleh kerana berfikir negatif adalah jauh lebih mudah.

Namun, perlu berusaha dan cuba juga. Berfikir positif adalah satu tabiat yang boleh diamalkan. Pernah tak anda kenali orang berfikir positif selalu? Dan juga pastinya anda pernah terjumpa orang yang berfikir negatif bukan?

Ini kerana, mereka yang berfikir positif sudah mempunyai tabiat berfikir positif selalu. Bagi mereka ianya tidak sukar oleh kerana telah sering berfikir positif. Ianya umpama bersenam. Lebih banyak kita lakukan, lebih sihat tubuh badan kita. Sama juga seperti berfikir positif, lebih banyak kita berfikir positif, lebih mudah untuk kita mengamalkan tabiat positif.

Berfikir positif juga pastikan ianya realistik. Adakah realistik untuk menjadi jutawan dalam masa setahun dua? Pastinya tidak dan amat-amat sukar. Tetapi menjadi jutawan dalam masa 6-8 tahun adalah lebih realistik dan ramai yang berjaya melakukannya.

3. Belajar sentiasa

Selalu fikirkan bahawa apa yang penting adalah proses dan usaha dalam mencapai kejayaan, tidak semestinya keputusan akhir atau matlamat. Ini kerana, kita akan belajar lebih banyak melalui usaha dan proses tersebut walaupun gagal.

Sering saya dengar kisah seorang jutawan yang gagal dalam sesuatu perniagaan. Tetapi, selepas gagal, beliau mulakan perniagaan lain dan terus berjaya pula. Apa yang terjadi di sini adalah dua perkara- gagal boleh terjadi pada sesiapa sahaja, walaupun sudah mempunyai pengalaman.

Tetapi, yang lebih penting adalah, walaupun gagal, beliau tidak putus asa dan menggunakan ilmu dan pengalaman yang dilalui sama ada yang berjaya dan gagal untuk mencapai matlamat yang seterusnya.

Tidak kira di mana kedudukan kita kini, kegagalan adalah pasti. Apa yang penting adalah bagaimana kita menanganinya dan bangun semula untuk berjaya.

*Sekiranya anda pernha gagal dalam perniagaan dan ingin bangun semula, sertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Melalui modul, dan sokongan serta bimbingan kami, beribu usahawan telah berjaya memulakan perniagaan Internet mereka sendiri dan menjana pendapatan.

Pengambilan terbaru telah pun dibuka pada bulan hadapan. Klik di sini untuk maklumat lanjut dan pendaftaran segera sebelum tempat dipenuhi dan pemberian percuma bernilai RM1,600 dihentikan.

girls

Pendapat Anda? 1 Comment


Sememangnya masyarakat Malaysia ramai yang malu-malu cat (kucing). Nak memulakan perniagaan pun malu. Jumpa pelanggan pun malu. Perasaan malu ada baiknya, tetapi adakalanya, akan menghentikan pencapaian kita. Saya sendiri pun pemalu juga orangnya :)

Ada yang malu nak mulakan perniagaan kerana tak berani jumpa prospek. Ada juga yang malu-malu nak letakkan harga atau sebut harga produk atau perkhidmatan. Yang malu nak memberi brochure / kad bisnes pun ada juga.

malukucing

Tetapi, bila tiba bab perniagaan, kita perlu buang perasaan malu untuk berniaga. Kalau berjumpa prospek pun dah mula malu, macam mana nak berniaga? Saya fikirkan 3 perkara ini apabila timbul rasa malu…

1. Menjalankan perniagaan adalah perkara yang mulia dan amat digalakkan oleh agama. Berniaga BUKAN meminta-minta dibantu orang lain, jadi buangkan sifat malu itu.

Selagi perniagaan dijalankan mengikut landasan Islam yang betul seperti tanpa menipu, tanpa riba, tanpa menindas orang, maka tidak perlu malu. Anda umpama memberi perkhidmatan dan membantu orang lain dengan perniagaan yang anda jalankan.

2. Sifat “malu” adalah perkara yang paling BAIK yang boleh terjadi kepada pesaing anda. Lagi anda malu, lagi mudah pesaing anda mengaut pasaran perniagaan anda! Lebih mudah mereka menyaingi anda.

Mana tidaknya, bila malu pastinya anda tidak berani approach prospek anda. Bila tidak approach prospek anda, inilah peluangnya pesaing untuk mendekati mereka pula. Bila malu, kita akan kurang war-warkan perniagaan kita… kerana malu. Pesaing pula akan bangga dalam mempromosikan perniagaan mereka kerana mereka tidak malu. Malah, berbangga dengan perniagaan yang dijalankan dan berbangga untuk kongsikan perniagaan itu dengan orang lain seramai-ramainya!

3. Malu adalah sifat semula jadi yang ada pada setiap insan. Tanggungjawab kita adalah untuk memastikan sifat tersebut tidak menghentikan kita dalam meraih rezeki 9/10 yang dijanjikan dalam perniagaan. Bak kata orang… malu bertempat lah. Siapa malu, dialah yang rugi.

Kenali lebih dalam perniagaan anda dan dalami ilmu perniagaan, bak orang kata, “Tak kenal maka tak cinta”. Bila kita lagi kenali dunia perniagaan, maka kita akan lebih cintakan perniagaan yang dijalankan. Dan bila cinta, pastinya malu pun akan hilang!

Kalau malu juga, apa kata jalankan perniagaan Internet… sebab itu saya mulakan perniagaan Internet pada tahun 2000. Salah satu kebaikan perniagaan internet adalah tidak perlu berjumpa dengan pelanggan! :) dan sekiranya anda ingin mempelajari perniagaan internet, anda boleh klik di sini.

Pengambilan TERBARU Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial kini di buka. Program separuh masa 6 bulan ini telah membantu beribu usahawan Internet Malaysia mencapai kejayaan. Klik di sini untuk maklumat lanjut dan pendaftaran online atau hubungi Cik Aie di 03-77292277 kami sedia membantu dan berjumpa sekiranya mempunyai sebarang persoalan.

3batchKelas yang kecil untuk memudahkan pembelajaran dan fokus setiap peserta!

Pendapat Anda? No Comments


Islam mengajar umatnya untuk membina institusi keluarga yang bahagia dan kukuh. Dalam mencapai ini, suami, isteri dan anak-anak perlu saling menghormati satu sama lain. Rezeki Allah swt amat luas untuk keluarga yang bahagia.

Sama-sama amalkan tabiat murah rezeki bersama keluarga tercinta mudahan di redhai rezeki kita sekeluarga…

murahrezekikeluarga

1. Didik anak-anak untuk menyimpan dan juga bersedekah

2. Bawa anak-anak membantu orang tua-tua dan anak yatim piatu

3. Suami dan isteri bertanggungjawab dalam menggembirakan anak-anak

4. Makan bersama-sama jangan lupa solat berimam juga bersama sekeluarga

5. Didik anak solat, membaca Al Quran dan berpuasa

6. Ajar anak doa-doa yang mudah untuk diamalkan

7. Didik anak-anak untuk menghormati ibu bapa dan orang tua

8. Jangan biarkan anak-anak bergaduh berpanjangan, begitu juga suami isteri!

9. Gunakan perkataan dan pertuturan yang baik dan lemah lembut sesama keluarga

10. Tambahkan zuriat sekiranya mampu untuk lebih murah rezeki!

Rezeki sememangnya luas, lebih luas lagi apabila diusahakan bersama keluarga!

* Tambahkan rezeki melalui perniagaan dari rumah bersama keluarga. Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial telah membantu ramai usahawan memulakan dan mengembangkan perniagaan dari keselesaan rumah bersama keluarga tercinta.

Kini pengambilan terbaru dibuka selepas Ramadhan. Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aie di 03-77292277 hari ini untuk berbincang.

ontableMulakan perniagaan Internet dari rumah bersama keluarga! Klik di sini

Pendapat Anda? No Comments


Dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu, nilai matawang Ringgit adalah pada paras yang rendah, harga barangan meningkat oleh kerana GST, tetapi pendapatan tidak meningkat pula seirigan, selain daripada berjimat cermat dalam berbelanja, kita juga boleh memulakan perniagaan dalam menjana pendapatan tambahan.

5nasihat

1. Mulakan perniagaan Internet

Perniagaan melalui Internet merupakan pilihan baik oleh kerana kos memulakan perniagaan Internet adalah rendah, tidak seperti memulakan perniagaan yang memerlukan premis. Perniagaan Internet, boleh dimulakan dengan lingkungan RM100 untuk mendapatkan tapak di Internet (webhosting) dan juga nama .com (domain name). Perniagaan Internet boleh dijalankan dari rumah, tanpa sebarang kos overhead tambahan.

Ketika saya memulaka perniagaan Internet lebih 15 tahun lalu, ia adalah ketika kegawatan ekonomi sedunia. Perniagaan Internet kurang terkesan dengan keadaan ekonomi oleh kerana kosnya yang rendah di samping mencapai pelanggan yang lebih ramai berbanding kedai offline.

2. Berhati-hati dalam berbelanja besar dalam perniagaan

Ketika keadaan ekonomi tidak menentu, usahawan perlu lebih berhati-hati dalam berbelanja besar dalam perniagaan. Setiap ringgit yang dibelanjakan perlu diambil kira pulangan yang bakal diterima. Kurangkan risiko dengan melalukan analisa pasaran sebelum berbelanja.

Fikirkan bahawa terdapat kebarangkalian wang yang dibelanjakan tidak akan memberi pulangan- adakah ini akan terkesankan perniagaan anda?

3. Kurangkan kos tetapi bukan kualiti

Pelanggan akan lebih memilih dalam belian oleh kerana mereka juga perlu menjimatkan wang. Namun, pilihan pelanggan akan tetap pada produk dan perkhidmatan yang berkualiti. Dengan kewujudan Internet, lebih mudah pelanggan melakukan research/survey sebelum membeli sesuatu- dan akan memilih pada kualiti.

Fikirkan cara mengurangkan kos perniagaan tanpa mengurangkan kualiti.

4. Jangan kembangkan perniagaan sekiranya belum mampu

Adakalanya, sebagai usahawan kita punyai rasa ingin berkembang dan melihat perniagaan kita lebih besar. Mungkin ingin melihat premis yang lebih besar, kelengkapan yang lebih canggih, pekerja yang lebih ramai, pengiklanan yang lebih gah, dan sebagainya.

Kesilapan mengembangkan perniagaan sebelum mampu juga telah mengakibatkan banyak perniagaan terpaksa tutup oleh kerana tidak mampu menjana keuntungan selari dengan kos perniagaan. Bak kata pepatah Melayu, ukut baju di badan sendiri.

5. Gunakan kaedah Internet dan Media Sosial untuk promosi

Internet dan media sosial memberi ruang pemasaran dan promosi perniagaan pada kos yang jauh lebih rendah berbanding dengan TV, majalah, akhbar, billboard dan sebagainya.

Usahawan perlu lebih kreatif dan inovatif dalam melakukan kempen pemasaran dalam menyebarkan informasi perniagaan kepada sasaran pasaran melalui Internet dan Media Sosial. Kaedah pemasaran yang bijak boleh menjadikan perniagaan viral dan disebut oleh pengguna-pengguna memberi promosi secara percuma.

*Hari raya baru sahaja lepas dan orang ramai mula kembali ke rutin bekerja. Sekiranya anda ingin keluar dari rutin bekerja dan ingin memulakan perniagaan Internet secara separuh masa untuk menjana pendapatan tambahan ketika ekonomi tidak menentu, sertai saya di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Program yang telah melahirkan ramai usahwan Internet dari rumah. Klik di sini untuk maklumat lanjut.

girls

Pendapat Anda? 1 Comment


“Tamak” adalah salah satu sikap yang perlu dielak dan dijauhkan oleh para peniaga, jika mahukan perniagaan mereka kekal berterusan dan berpanjangan. Seandainya diri dikuasai sifat tamak, maka usah hairan jikalau hari ini perniagaan mereka seakan maju dan berjaya, tetapi selepas itu lingkup dan terpaksa gulung tikar akibat tekanan harga yang diberikan kepada pelanggan, ataupun pengguna begitu mencekik darah dan amat tidak munasabah di fikiran.

Fenomena ini sering sahaja berlaku pada waktu-waktu tertentu, seperti ketika berlaku kenaikan harga barangan, ketika menyambut sebarang perayaan penting dan juga waktu musim tengkujuh. Kebanyakan para peniaga begitu gemar mengambil kesempatan seperti ini , demi untuk mengaut keuntungan yang banyak dan berkali-kali ganda di dalam perniagaan mereka untuk tempoh waktu yang singkat.

bahaya

Namun begitu, yang terbeban dan tertindas dengan sikap peniaga seumpama ini adalah para pengguna, kerana terpaksa membeli barang-barang keperluan tersebut dengan harga yang mahal dan tidak berpatutan, demi kegunaan seisi keluarga. Peniaga harus ingat, walaupun usaha mereka mencari rezeki itu halal kerana susah payah hasil daripada titik peluh sendiri berniaga dan tidak terbatas untuk mendapatkan seberapa banyak keuntungan tetapi, mereka perlu sedar dan tahu, tidak semua pengguna atau pelanggan itu kaya-raya, banyak duit dan mewah untuk berbelanja sewenangnya tanpa had.

Sebagai peniaga, anda perlu rasional dalam meletakkan sesuatu harga terhadap barangan anda. Jika barang atau produk anda berkualiti tinggi dan sangat diperlukan, maka pelanggan ataupun pembeli tetap akan mencari anda untuk mendapatkan barangan tersebut. Mereka tidak akan membeli dan mencari di tempat lain, sekiranya harga yang ditawar dan diberikan oleh peniaga amat berpatutan, di samping khidmat dan layanan terhadap pengguna amat memuaskan.

Sikap timbang rasa dan tolak ansur kedua-dua pihak, iaitu antara peniaga dan pengguna amat perlu sekali dipupuk. Ia bukan sahaja baik untuk hubungan dua hala tetapi mampu memberikan keuntungan yang lebih besar lagi apabila ramai pelanggan yang datang amat menyukai sikap diri, perkhidmatan dan produk-produk jualan para peniaga yang berniaga.

Peniaga : Usah terlalu pentingkan diri!

Dalam setiap urusan jual beli, sifat amanah, jujur dan ikhlas itu sangat penting ditanam dalam diri para peniaga sekiranya inginkan perniagaan mereka berkembang maju, lantaran didoakan oleh pengguna ataupun pelanggan yang sering berkunjung membeli barangan anda secara berulang-ulang kali. Tanpa adanya pengguna dan pembeli tetap, tidak mungkin anda mampu menjadi seorang peniaga yang cemerlang dan berjaya, sekiranya tiada sokongan yang diberikan oleh masyarakat sekitar khususnya, pihak pengguna. Janganlah sekali-kali menipu serta merosakkan kepercayaan yang telah diberikan oleh para pelanggan kepada anda.

Sikap terlalu mementingkan diri sendiri dalam kalangan para peniaga juga seharusnya tidak wujud, kerana berniaga itu bukan sahaja untuk mengaut keuntungan di dunia tetapi juga untuk mencari keuntungan di akhirat kelak. Lantaran itu, peniaga perlulah melaksanakan urusan jual beli dengan sempurna mengikut hukum-hakam dan garis panduan yang ditetapkan.

Para Peniaga janganlah sewenang-wenangnya meletakkan harga yang tinggi terhadap barangan tanpa memikirkan bebanan yang ditanggung oleh pengguna. Dikhuatiri nanti, apabila peniaga terlalu tamak dan terlalu mementingkan diri sendiri, sedikit sebanyak perniagaan mereka akan terjejas. Ini sudah pasti perniagaan itu akan berakhir dengan kerugian yang banyak dan memerlukan tempoh yang lama untuk bangkit semula mendapatkan kepercayaan dan keyakinan daripada pihak pengguna, sebelum anda kembali memulakan perniagaan yang lain.

Tawan hati pengguna dengan bijak : Punca perniagaan Berjaya.

Untuk berniaga, peniaga perlulah berilmu dan mempunyai ilmu perniagaan yang luas kerana tanpa ilmu anda tidak boleh melangkah jauh ke hadapan. Ini kerana, untuk berniaga anda memerlukan pelbagai strategi di dalam selok-belok perniagaan bagi menarik hati dan minat para pelanggan untuk mendekati anda dan seterusnya membeli produk-produk jualan anda.

Cara anda berkomunikasi dengan pelanggan juga amat penting diperhalusi dan diperbaiki, kerana budi bahasa yang indah dan tutur kata yang lemah lembut dan sopan itu, mampu mencairkan hati pengguna untuk tertawan dengan produk-produk anda, tanpa adanya paksaan dan gesaan untuk membeli dan mencuba.

Sekiranya seseorang peniaga itu bijak menawan hati pelanggan, maka dengan mudah sahaja perniagaan anda cepat berkembang dan diketahui umum.

*Berminat memulakan perniagaan Internet selepas Raya? Sertai pengambilan terbaru Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bersama pakar perniagaan Internet #1 Malaysia, Irfan Khairi. Program separuh masa yang telah melahirkan ramai usahawan Internet Malaysia. Klik di sini untuk maklumat lanjut, atau hubungi Cik Aie di 03-77292277 untuk sebarang pertanyaan.

black_ik

Pendapat Anda? [2] Comments


 

  • Colonel Sanders, pengasas KFC pernah di reject lebih dari 1,000 gerai/restoran kerana tidak mahu menjual ayam ciptaannya
  • JK Rowling, penulis siri Harry Potter telah di reject 12 syarikat penerbitan sebelum sebuah syarikat menerima hasil tulisannya. seorang bilionaire.
  • Buku best seller novelis Stephen King “Carrie” yang telah menjadi movie 2 kali kini, telah di reject 30 kali di syarikat penerbitan.
  • Walt Disney, pengasas “Disney” pernah dipecat dari syarikat akhbar kerana dikatakan tidak kreatif dan tidak punyai idea yang bagus

Tiada siapa akan berikan kejayaan kepada kita tanpa usaha. Tak guna kita meminta-minta di bantu, atau minta-minta diberi kemudahan jalan dari orang lain, sedangkan diri kita sendiri tidak memberi usaha dan ikhtiar secukupnya.

Selalu saya lihat mereka yang inginkan sesuatu, seperti ingin memulakan perniagaan, tidak melakukan usaha apa-apa kemudian menyalahkan pihak lain kerana tidak memberi bantuan. Selalu juga melihat mereka yang inginkan kejayaan, tetapi ingin cara mudah tanpa ikhtiar, dengan harapan nasib akan menyebelahi nya mendapat durian runtuh. Ada juga yang usaha ala kadar tidak seberapa, kemudian mengeluh mengapa perniagaan yang dijalankan tidak menjadi dan tidak mendapat sambutan.

taknakusaha

  • Tanya pada diri sendiri, adakah usaha yang dilakukan sudah cukup?
  • Sudah kah kita melalui segala kesusahan dalam ikhtiar dan mencari segala-gala cara penyelesaian sebelum mula menuding jari kepada pihak lain kerana tidak membantu?
  • Ataupun mungkin kita hanya mengambil jalan mudah sahaja tidak mahu usaha dan inginkan cara senang?

Ada seorang kenalan saya yang ingin memulakan perniagaan tetapi, memerlukan modal beberapa ribu ringgit. Masalahnya, dia tidak mempunyai wang sebanyak itu. Perniagaan tidak dimulakan. Namun, tidak juga berusaha untuk mengumpul wang, contohnya, masih membazir wang pada rokok, selalu keluar rumah dan berbual kosong dengan kawan-kawan di kedai mamak, berbelanja dengan boros, dan tidak berusaha mencari pendapatan tambahan. Apa yang telah dilakukan adalah, memohon geran/bantuan kerajaan dan menunggu peluang mendapat bantuan dana memulakan perniagaan.

Ada juga kenalan yang lain, yang ingin memulakan perniagaan dan memerlukan modal beberapa ribu ringgit. Namun, kenalan ini pula berusaha berjimat wang gajinya setiap bulan, membuat perniagaan kecil-kecilan di pejabat. Pada hujung minggu mencari kerja-kerja freelance untuk mengumpul wang sendiri. Beliau juga memohon geran/bantuan kerajaan, tetapi tidak mengunggu dan mengharapkannya oleh kerana dalam masa 5-6 bulan, wang yang diikhtiarkan telah cukup untuk dirinya memulakan perniagaan. Kalau ada rezeki dapatlah bantuan itu. Kalau takde rezeki, perniagaan tetap berjalan.

Memberi alasan dan meminta serta mengharapkan bantuan sememangnya perkara yang mudah. Masalahnya ramai diantara kita inginkan sesuatu dengan mudah tanpa usaha secukupnya. Tanpa mahu melalui kesusahan dahulu.

Diri saya sendiri 15 tahun lalu tidak mempunyai modal memulakan perniagaan Internet saya. Tetapi selama 2 tahun bekerja sebagai tukang cuci pasaraya untuk mengumpul modal perniagaan dan wang untuk mempelajari ilmu perniagaan. Tanpa usaha dan ikhtiar bekerja sebagai tukang cuci, pastinya hari ini saya juga tidak akan menjalankan sebarang perniagaan… dan tidak menulis di sini untuk tatapan anda.

Usaha dan ikhtiar terlebih dahulu sebelum meminta bantuan dan menyalahkan sesiapa.

Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan Internet selepas Hari Raya ini, sertai saya bersama ramai lagi usahawan-usahawan baru yang ingin memulakan perniagaan Internet dan menjana pendapatan tambahan dari rumah. Sama ada anda usahwan baru tanpa idea dan produk, atau sudah menjalankan perniagaan, Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial akan dapat membantu memulakan dan mengembangkan perniagaan anda di Internet, InshaaAllah.

Klik di sini untuk maklumat lanjut oleh kerana pengambilan terbaru selepas Ramadhan kini di buka. Pendaftaran boleh dilakukan secara online hari ini. 

ontable

Pendapat Anda? No Comments


Next Page »