http://www.rahsiainternet.com/pakej
Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial

Dari Pakar Perniagaan Internet #1 Malaysia, Irfan Khairi
"Program Intensif 6 bulan Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, khusus untuk usahawan, bakal usahawan dan suri rumah yang ingin menjalankan perniagaan Internet yang berjaya. " Klik di sini untuk maklumat lanjut!


Mencapai kejayaan menjadi lebih mudah apabila orang di sekeliling, terutamanya yang tersayang memberi sokongan yang tidak terhingga.

Namun adakalanya tidak semua bernasib baik dalam mendapat sokongan orang sekeliling. Adakalanya, sokongan yang diinginkan tidak diterima. Keluarga, suami atau isteri tidak menyokong usaha kita dalam mencapai kejayaan. Pastinya membuatkan kita di dalam dilema.

tiadasokongan

Ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu…

1. Adakah anda memberi sokongan kepada mereka?

Apa yang anda beri, anda akan dapat kembali. Apa kata anda memberi sokongan 100% kepada orang yang tersayang untuk mereka mencapai matlamat mereka. Bukan sokongan yang bersyarat di mana, anda memberi sokongan, dengan syarat mereka akan menyokong usaha anda pula. Tetapi sokongan yang 100% ikhlas untuk mereka mencapai cita-cita mereka.

Ada keadaan di mana kita tidak mendapat sokongan dari orang yang tercinta hanya kerana diri kita juga tidak menyokong mereka seperti yang mereka inginkan. Cerminkan diri sendiri terlebih dahulu dan mulakan sokongan anda terlebih dahulu. Jangan harapkan mereka mengambil langkah pertama di mana anda sendiri tidak mahu berusaha menyokong mereka.

Silap-silap anda pun tidak tahu apa yang perlu anda sokongkan oleh kerana tidak pernah berkomunikasi…

2. Komunikasi dengan mereka untuk saling memahami

Adakah mereka tahu matlamat anda dengan lengkap? Adakah anda tahu matlamat mereka dengan lengkap? Adakalanya, komunikasi bersama pasangan suami, isteri dan keluarga adalah tidak jelas. Adakalanya kita seakan tidak memberi tahu gambaran keseluruhannya kerana menganggap umpama “Takkan tu pun nak kena bagi tahu” seakan mereka dapat membaca fikiran dan isi hati diri sendiri.

Berbincang dengan mereka dengan jelas. Beritahu secara terus terang apa yang anda usahakan dan betapa pentingnya sokongan mereka serta betapa anda hargai sokongan mereka untuk membantu usaha anda. Ingat, ianya perlu secara telus dan terus terang supaya komunikasi dapat difahami oleh kedua pihak.

Peluang ini bukan sahaja satu hala untuk anda beritahu apa yang anda inginkan, tetapi juga untuk anda fahami dengan lebih lanjut mengapa mereka tidak memberi sokongan dengan banyak bertanya soalan. Mungkin mereka juga tidak tahu gambaran keseluruhan apa yang anda inginkan sebelum ini.

Komunikasi yang efektif adalah sangat penting apabila berbincang supaya kedua-dua pihak lebih memahami matlamat masing-masing. Dan sekiranya tetap tidak mendapat sokongan…

3. Sokongan yang paling penting adalah dari diri sendiri

Tidak dapat dinafikan, sokongan orang lain atas usaha anda memang akan mempermudahkan diri anda secara psikologi. Namun, sokongan yang paling berkesan sekali dan yang akan membawa anda berjaya dalam mencapai matlamat anda adalah sokongan yang datang dari diri anda sendiri.

Sekiranya anda tetap boleh meneruskan usaha anda, walaupun tidak mendapat sokongan pasangan suami isteri serta keluarga, maka teruskan juga walapun tidak mendapat sokongan. Tidak semestinya tanpa sokongan orang terdekat, anda tidak boleh berjaya. Mungkin juga sokongan akan datang dari punca yang lain. Rezeki itu sangat luas!

*Mulakan perniagaan di Internet sempena tahun baru  2016 ini bersama saya, Irfan Khairi di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Pengambilan terakhir tahun ini bermula pada 27hb Disember dan terbaik khas bagi anda yang berazam untuk memulakan perniagaan sempena 2016 ini.

Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aisyah di 03-77292277 hari ini. Program separuh masa ini boleh diambil secara kelas bersemuka sekiranya anda berdekatan dengan Kuala Lumpur [KLIK DI SINI] , atau secara 100% online sekiranya anda jauh dari Kuala Lumpur [KLIK DI SINI]. 

01IK_promoP4_2016

Pendapat Anda? No Comments


Adakalanya apabila hendak memulakan sesuatu, melakukan sesuatu idea, nak mulakan perniagaan atau tak kira apa sahaja sesuatu yang ‘baru’ ingin kita lakukan, akan datang perasaan ‘takut’ untuk bermula.

Perasaan ‘takut’ untuk memulakan sesuatu yang baru ini datang daripada zon selesa diri kita sendiri. Mungkin kita terasa takut akan gagal, takut apa yang orang lain akan kata, takut pada apa yang orang lain fikirkan… dan banyak lagi! 

Seringkali perasaan takut ini adalah kepada sesuatu ‘luaran’ yang tidak dapat dikawal. Takut kepada sesuatu yang tidak pasti. Takut kepada sesuatu yang belum wujud dan belum terjadi.

takutrisau

Ketakutan ini akan menghentikan kita dari mengambil langkah pertama melakukan sesuatu perubahan pada diri kita sendiri. Kita sedia tahu bahawa untuk berjaya, pastinya kita perlu berubah. Namun, untuk melakukkan perubahan itu pula kita rasa takut.

Sebenarnya, perasaan takut itu adalah sesuatu yang semula jadi. Semua orang akan rasa takut terutamanya melakukan sesuatu yang baru dan belum pernah dilakukan. Bagi anak kecil yang belum pernah menaiki basikal, pastinya akan rasa takut untuk naik basikal kerana takut jatuh. Bagaimana pula anak kecil yang belajar hendak naik basikal, kemudian jatuh pula dan berdarah? pastinya si kecil itu akan lebih takut lagi oleh pengalaman tersebut!

Begitu juga untuk diri kita sendiri yang sudah besar panjang, pastinya akan takut apabila hendak memulakan dan melakukan sesuatu yang baru. Walaupun kita tahu ianya akan dapat membantu diri kita dalam mencapai kejayaan.

Takut juga akan berganda sekiranya kita pernah gagal sebelum ini atau pengalaman disekeliling kita memberi gambaran kegagalan kepada apa yang kita hendak lakukan.

Apakah cara menangani ketakutan ini?

Mudah sahaja. Fikirkan bahawa, perasaan takut adalah perasaan semula jadi. Diri saya sendiri apabila ingin melakukan sesuatu yang baru juga pasti akan terasa takut juga. Mereka yang berjaya dan berpengalaman yang lain pun juga pastinya akan terasa takut melakukan seusatu yang baru!

Tetapi apa yang membezakan orang yang berjaya dan orang yang gagal adalah, walaupun perasaan takut itu ada dalam diri sendiri…

Kita tetap lakukan juga! JUST DO IT! 😉 

PS: Sekiranya anda mempunyai matlamat untuk memulakan Perniagaan Internet, tetapi terasa takut dan masih tidak memulakannya, apa kata jadikan tahun 2016 sebagai tahu anda tetap lakukan dan JUST DO IT!

Sertai saya untuk pengambilan terbaru Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, program separuh masa 6 bulan khusus kepada usahawan, bakal usahawan dan suri rumah. Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aisyah di 03-77292277.

04IK_promoP4_2016_e

Program Intensif ini boleh diikuti secara bersemuka sekiranya anda di Kuala Lumpur, ataupun secara 100% online sekiranya anda berada jauh dari Kuala Lumpur. Kita jumpa di sana!

 

Pendapat Anda? No Comments


Pastinya dengan keadaan ekonomi kini, ramai yang terkesan. Akibat kos hidup semakin tinggi, maka simpanan bulanan menjadi semakin kurang. Pada setiap Jumaat, saya menulis untuk akhbar Harian Metro kolum mingguan saya “Wang Anda” dan memberi tip-tip kewangan kepada pembaca.

3tip

Pada hari Jumaat ini saya akan kongsikan 10 Tip Bijak wang dalam keadaan ekonomi kini. Di bawah, suka saya kongsikan 3 daripadanya…

1. Aliran pendapatan baru

Sekiranya pendapatan bulanan sering tidak mencukupi, tiba masanya untuk memikirkan cara mendapat aliran pendapatan yang baru. Antara cara yang sering menjadi pilihan adalah memulakan perniagaan secara separuh masa.

Terdapat pelbagai peluang perniagaan yang boleh dimulakan kini dan medium Internet juga merupakan medium yang ideal untuk memulakan perniagaan sambilan untuk meningkatkan pendapatan bulanan.

2. Pendapatan residual

Pendapatan residual bermaksud pendapatan yang berterusan diterima tanpa melakukan kerja berterusan. Antara pendapatan residual yang popular adalah menyewa rumah, melabur, mendapat royalti dari penulisan buku, menghasilkan aplikasi telefon pintar dan banyak lagi.

Sememangnya tidak mudah untuk mendapat pendapatan secara residual, tetapi, ia merupakan antara rahsia menjana pendapatan yang hebat. Sesuatu yang amat berbaloi untuk difikirkan.

3. Baca dan cari ilmu

Tidak kira apa sahaja bidang yang kita ingin perbaiki diri kita, jawapannya pasti adalah ilmu. Untuk memperbaiki kewangan, semestinya kita perlu mendalami ilmu kewangan. Dapatkan buku-buku kewangan atau baca secara online apa sahaja maklumat dan ilmu kewangan yang ada. Luangkan juga masa menonton video-video di YouTube perihal kewangan.

Lebih banyak ilmu kewangan yang diterima, maka lebih kita dapat fahami selok belok kewangan dan tahu apa yang perlu dilakukan serta apa yang perlu dielakkan dalam memperbaiki keadaan kewangan diri.

Untuk artikel penuh dan 8 lagi tip bijak wang, jangan lupa dapatkan Harian Metro pada hari Jumaat ini!

Sekiranya anda ingin mula menjana pendapatan melalui perniagaan mulai 2016, jangan lepaskan PENGAMBILAN TERKINI, Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bermula 27hb Disember ini.

Dua sebab mengapa anda perlu mengambil tindakan dengan pantas untuk menyertai adalah:

 1. Bemula 2016 kelak, harga program ini akan dinaikkan lebih tinggi. Pengambilan kali ini adalah pengambilan terakhir pada harga diskaun.
 2. Pemberian percuma bernilai lebih RM2,000 akan diberikan kepada anda.

Hanya 18 tempat tinggal- jangan lepaskan peluang ini. Sekiranya anda berminat untuk menyertai pengambilan terakhir ini, klik di sini untuk maklumat lanjut dan pendaftaran. Atau hubungi Cik Aisyah di 03-77292277 (Selasa-Jumaat) untuk sebarang pertanyaan.

ontable

Pendapat Anda? No Comments


Antara masalah utama usahawan adalah untuk mengamalkan konsisten dalam perniagaan. Terutamanya dalam melakukan sesuatu yang baru, ataupun sesuatu yang diluar zon selesa usahawan tersebut, konsisten sering menjadi masalah.

konsistenpenting

Mengapa konsisten itu penting dalam perniagaan?

Apabila konsisten dalam usaha pemasaran…

Orang ramai akan lebih mengingati jenama perniagaan kita. Fikirkan jenama-jenama besar diluar sana. Sejak berpululuh-pulih tahun lamanya mereka tetap konsisten dengan mesej pengiklanan mereka. McDonalds dengan konsep keluarga bahagia pergi ke McDonalds, Malboro dengan konsep Cowboy naik kuda, Energizer dengan konsep orang yang bertangan panjang sepanjang-panjang jangka hayat battery mereka.

Konsisten sentiasa dengan mesej pemasaran supaya orang akan lebih mengenali dan mengingati mesej dan jenama perniagaan kita.

Apablia konsisten dengan usaha…

Usaha tersebut akan menjadi tabiat. Dan tabiat pula akan memberi momentum. Melakukan kerja dengan istiqamah akan menjadikan kerja itu seperti sesuatu yang biasa dilakukan dan tidak lagi dipaksa. Inilah caranya untuk terus menerus mendapat momentum supaya tidak berhenti setengah jalan.

Usaha yang konsisten juga akan memberi keputusan yang lebih konsisten dan tidak turun naik. Amat penting untuk perniagaan supaya dapat menganggarkan pulangan setiap minggu dan setiap bulan!

Apabila konsisten mencari ilmu…

Ilmu harus dikejar pada setiap masa. Tanpa meningkatkan ilmu, bukan sahaja kita hanya akan ditempat yang sama, tetapi, perniagaan pesaing pastinya akan melepasi kita oleh kerana mereka terus menerus mencari ilmu. Dengan hanya berbekalkan ilmu sedia ada, di dunia perniagaan yang sering berubah teknik dan strateginya, ia tidak mencukupi untuk bersaing.

Antara sebab usahawan tidak berjaya meningkatkan keuntungan perniagaan adalah kekurangan ilmu perniagaan. Keuntungan perniagaan akan meningkat seiring dengan ilmu perniagaan yang dimiliki usahawan.

*Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan Internet dan menambahkan ilmu dalam perniagaan Internet, sertai pengambilan terbaru Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bermula bulan hadapan. Program separuh masa bersama saya, Irfan Khairi, yang telah melahirkan paling ramai usahawan Internet berjaya di Malaysia.

girls

Klik di sini untuk maklumat lanjut kelas bersemuka di Kuala Lumpur atau hubungi Cik Aisyah di 03-77292277. Bagi anda yang berada jauh dari Kuala Lumpur juga boleh menyertai program ini 100% secara online. Klik di sini untuk program online.

 

Pendapat Anda? No Comments


Hendak mencapai kejayaan tidak mudah. Terutamanya apabila terkena pada batang hidung sendiri kritikan atau kutukan orang lain pada diri kita, pastinya hati akan terasa. Sememangnya kita tidak mahu bersama mereka yang bersikap negatif, tapi adakalanya, walaupun tidak diundang, mereka akan datang muncul juga entah dari mana.

Apabila terkena kritikan atau kutukan dalam perjalanan mengejar kejayaan, berbanyak perlu bersabar.

Bagaimana hendak bersabar apabila dikritik hebat? Ikuti formula S.A.B.A.R saya di sini, dimana setiap huruf mempunyai makna…

sabar

S – Siapa?

Siapa yang mengkritik tersebut? Apakah latar belakangnya? Apakah ilmu yang dimiliki? Apakah pengalaman yang dilalui? Kenali terlebih dahulu SIAPA yang mengkritik tersebut untuk membuat pertimbangan sewajarnya adakah perlu atau tidak kita mengambilnya.

Seperti rancangan realiti memasak, atau nyanyian, terdapat beberapa pengkritik di situ. Namun, pengkritik-pengkritik tersebut bercakap berdasarkan kepakaran dan pengalaman masing-masing. Maka, ada baiknya kritikan perlu diterima.

Tetapi sekiranya kritikan itu datang dari mereka yang tidak berilmu, pengalaman atau kepakaran dalam bidang yang anda lakukan, maka, tepuk dada tanya selera untuk terima atau tidak. Sekurang-kurangnya ia memudahkan anda membuat keputusan.

A – Apa niat mereka?

Apa niat mereka mengkritik anda? Adakah untuk kebaikan anda atau hanya sekadar ingin menjatuhkan semangat anda. Adakalanya ianya adalah untuk kebaikan anda juga untuk dipertimbangkan. Namun adakalanya niat yang tidak baik pun ada dalam diri mereka.

Sememangnya kita tidak tahu apa niat di hati seseorang itu, namun dengan cara bahasa, gaya, pertuturan, persekitaran dan sebagainya anda boleh fikirkan sendiri.

Mengutuk secara terbuka di Facebook untuk dibaca oleh orang ramai? Hmmm… pastinya niat sudah tidak betul di situ!

B – Baiki kelemahan

Untuk berjaya, kita perlu perbaiki diri kita sendiri. Adakalanya kritikan yang membina datang untuk memperbaiki diri kita sendiri. Jangan pula kita pejamkan mata dan terasa ego untuk tidak memperbaiki diri.

Manusia tidak sempurna dan pastinya ada ruang dan peluang untuk menjadi lebih baik. Cari kebaikan yang positif disebalik kritikan negatif yang dapat memperbaiki diri sendiri. Segala-galanya datang berpasangan.

Apa sahaja yang negatif tentunya mempunyai ruang untuk dijadikan positif. Kritikan yang membina akan memperbaiki diri kita sendiri.

A – Abaikan

Abaikan sahaja kritikan yang menjatuhkan kita dan menyedihkan kita. Sememangnya ada pihak yang tidak akan selesa dengan apa sahaja kita lakukan. Pastinya kita tidak dapat puaskan hati semua pihak, walaupun kita cuba sedaya upaya. Menjalankan perniagaan yang berjaya? Pastinya ada pesaing tidak akan puas hati dengan anda.

Jangan diambil kira jika terdapat kritikan yang hanya melemahkan semangat anda. Ianya akan menarik segala tenaga yang ada dalam diri anda sendiri dan terasa down dan stress sahaja.

Lebih baik tumpukan tenaga anda itu sebagai picu untuk terus berusaha dan buktikan mereka yang mengkritik tidak berasas adalah salah.

R – Rilex la bro! Rilex la sis!

Welcome to the club! Dalam perjalanan saya mencapai kejayaan juga pastinya ada yang mengkritik. Terutamanya di peringkat awal perjalanan. Ini kerana pada peringkat awal, kejayaan kita tidak sehebat mana dan masih lagi ada banyak peluang sesiapa sahaja untuk mengkritik.

Tetapi, lama kelamaan, pengkritik akan senyap sendiri apabila kita terus mengejar kejayaan tanpa mengendahkan mereka. Sehingga satu hari nanti, kita terlalu jauh dihadapan untuk kita risaukan apa sahaja yang mereka kata.

Oleh itu, sekiranya anda di kritik hebat, yang tidak membantu anda, RILEX LA BRO! RILEX LA SIS! Welcome to the club and just move on dalam mencapai kejayaan!

Selepas ini, sekiranya dikritik, ingat… S-A-B-A-R 😉

PS: Pada hari Sabtu lepas, Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial selama 6 bulan telah bermula dan pengambilan kali ini, seperti selalu adalah FULL HOUSE!

Bagi anda yang terlepas dari menyertai, kini pengambilan terakhir 2015 telah dibuka pada 27hb Disember 2015. Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aie di 03-77292277. Pastikan anda menyertai intake terbaru ini oleh kerana pada tahun 2016, harga yuran akan dinaikkan sempena tahun baru. Klik di sini sekarang.  Mulakan tahun baru 2016 dengan PERNIAGAAN ONLINE ANDA!

b272Gambar bersama pelajar-pelajar baru ketika kelas pengambilan terbaru Sabtu lepas!

Pendapat Anda? No Comments


Menjalankan perniagaan Internet kini tidak semudah 5-6 tahun lepas. Semakin ramai pesaing, kos iklan semakin mahal, semakin sukar mendapatkan followers Facebook, dan macam-macam lagi. Dalam video preview di bawah, saya kongsikan:

 • Masalah yang dihadapi usahawan dan bakal usahawan kini – pasti anda juga menghadapinya!
 • Teknik dan Strategi Perniagaan Internet terkini dan paling efektif untuk berjaya di Internet
 • Maklumat Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial (bagi yang berminat)

Video [rakaman] ini agak lama (50 minit) tetapi terdapat banyak tips dan strategi saya selitkan di dalamnya. Video ini adalah rakaman #TanyaIKLive pada hari Jumaat 13hb November 2015. Klik play di bawah untuk tonton dan dengar!

Walaupun video ini adalah video rakaman dan bukan live, segala pemberian percuma bernilai RM2500 yang disebut didalam rakaman ini MASIH AKAN DIBERIKAN sekiranya anda berminat untuk sertai. Buat masa ini, hanya terdapat 2 kekosongan sahaja untuk sesi pengambilan terbaru Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial yang bermula pada 21hb November ini.

Sekiranya anda berminat, sila klik di sini untuk SOALAN LAZIM dan PENDAFTARAN. Hubungi Cik Aisyah di 012-6020172 / 03-77292277 untuk sebarang soalan.

*Sekiranya anda tinggal jauh dari Kuala Lumpur, sertai Program ini versi 100% online yang boleh diikuti dari keselesaan rumah anda. Klik di sini untuk maklumat lanjut.

Pendapat Anda? No Comments


AWAS! Dalam mencapai kejayaan, pastinya kita tidak akan lari daripada berjumpa dengan 3 perkara ini, iaitu RINTANGAN, KRITIKAN dan KESILAPAN. Setiap satu ini akan melemahkan kita dalam perjanalan mencapai kejayaan.

Sekiranya kita tidak kuat, kita akan berjumpa pula dengan KEGAGALAN.

awas

Selagi kita tahu dan faham bagaimana hendak kendalikan Rintangan, Kritikan dan Kesilapan, selagi itulah kita masih berpeluang untuk berjaya.

RINTANGAN

Dalam perjalanan dari poin A ke poin B, dari permulaan sehingga matlamat, pastinya ada rintangan di hadapan. Melihat orang lain yang sudah berjaya, mungkin kita hanya nampak kesenangan yang dikecapi. Namun kita tidak melihat rintangan-rintangan yang bertahun-tahun dilaluinya sebelum berjaya.

Perjalanan mencapai kejayaan dipenuhi dengan pelbagai dugaan dan cabaran. Selagi kita tidak diduga, selagi itulah sebenarnya usaha kita tidak cukup. Untuk mencapai kejayaan yang berbaloi, dugaan dan cabaran akan sentiasa menjelma dan menggangu mereka yang lemah.

Yang tertewas adalah mereka yang putus asa apabila terjumpa dugaan pertama. Mereka yang berjaya adalah mereka yang mencari peluang dan melihat penyelesaian di sebalik dugaan dan cabaran pertama dan yang seterusnya.

KRITIKAN

Untuk berjaya, kita perlu berubah dan keluar dari zon keselesaan kita. Apa yang terjadi apabila kita melakukan ini adalah, kita juga akan keluar dari zon keselesaan “orang lain”. Apabila orang lain tidak selesa, maka disitulah kritikan negatif bermula untuk menarik semula kita ke zon selesa “mereka”. Mereka tidak selesa dengan anda.

Sekiranya anda terjumpa dengan golongan ini, petanda untuk anda pergi jauh-jauh. Bukan sahaja secara fizikal pergi jauh mengelakkan mereka, tetapi juga pergi jauh dari segi kejayaan anda dan tinggalkan mereka jauh kebelakang.

Apabila anda mencapai kejayaan, suara-suara kritikan ini akan berkurangan oleh kerana mereka sudah jauh dibelakang anda. Jadikan ini sebagai motivasi dan semangat untuk buktikan mereka salah.

KESILAPAN

Manusia tidak akan lari dari melakukan kesilapan. Tambahan lagi bagi mereka yang mengejar kejayaan pastinya akan melakukan kesilapan demi kesilapan. Kesilapan adalah guru yang terbaik untuk memperbaiki kan diri kita sendiri sekiranya kita mengambil iktibar daripadanya.

Bagi yang menjalankan perniagaan pastinya pernah melakukan kesilapan dalam promosi atau strategi yang tidak berkesan. Saya sendiri melakukan banyak kesilapan di awal permulaan menjalankan perniagaan Internet sehingga hanya mendapat 3 pelanggan setahun sahaja!

Tetapi, apabila kita audit diri kita sendiri, akui kelemahan sendiri, analisa kesilapan yang dilakukan, dan perbaiki kesilapan itu supaya menjadi lebih baik, maka kita telah menang. Cara untuk memperbaiki diri adalah dengan belajar dari kesilapan.

Dalam mencari kejayaan, pastinya kita tidak akan lari dari tiga perkara ini. RINTANGAN, KRITIKAN dan KESILAPAN.

Jawapan untuk memastikan kita tidak tertewas dengan keadaan ini adalah… USAHA YANG KERAS!

*Sekiranya anda ingin saya menjadi mentor anda dalam memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda, sertai saya di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial yang akan bermula pada hari Sabtu 21hb November ini. Masih ada 2 tempat kosong lagi! Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aisyah di 03-77292277 hari ini.

Sekiranya anda berada jauh dari Kuala Lumpur, sertai program 100% online bersama saya. Klik di sini untuk maklumat program online.

ontable

Pendapat Anda? No Comments


Dalam perniagaan pastinya perlu menjual produk atau perkhidmatan. Kalau tak menjual, bagaimana pula hendak mendapat keuntungan. Namun apa yang kita jual, adakalanya tidak dibeli oleh pelanggan. Tambahan pula bagi mereka yang lebih banyak mendapat ‘rejection’ dari pelanggan berbanding dengan belian pastinya satu pengalaman berniaga yang amat menjatuhkan semangat kita.

3 tak nak beli

Amat sukar menjalankan perniagaan bila ramai yang tidak mahu membeli dari kita tak kira apa yang kita jual. Berikut adalah 3 sebab mengapa kita tidak mendapat jualan dan bagaimana menanganinya.

1. Mereka tak perlukan apa yang anda jual!

Pastikan apabila menjual, anda mendapat sasaran pasaran yang betul. Menjual sesuatu kepada mereka yang tidak memerlukan produk atau perkhidmatan anda adalah sekadar buang masa. Bukan sahaja itu, kalau dipaksa-paksa beli juga, dan nanti mereka tidak menggunakan produk atau perkhidmatan anda, nanti lebih tinggi aduan dan pelanggan yang tidak berpuas hati.

Ingat bahawa tidak semua orang memerlukan produk atau perkhidmatan anda. Tidak kira betapa hebat produk dan perkhidmatan yang kita tawarkan, sekiranya ianya tidak diperlukan, maka mereka tidak akan membeli juga. Fahami bahawa dalam perniagaan, JAUH LEBIH RAMAI orang yang tidak memerlukan apa yang anda jual berbanding dengan mereka yang memerlukan.

Tugas anda sebagai usahawan yang hebat adalah mencari sasaran pasaran yang paling tepat sekali yang memerlukan apa yang anda tawarkan. Kemudian, keputusan membeli semakin mudah…

2. Mereka takut keputusan yang salah!

Pernah tak terlihat keadaan ini. Mungkin juga anda mengalaminya sendiri. Apabila seorang jurujual cuba menjual sesuatu, kemudian prospek tersebut memberi alasan

“Nanti saya perlu tanya pada isteri (atau suami) terlebih dahulu”

Pastinya pernah bukan? Kalau tidak seperti diatas pun, pastinya ada juga alasan lain yang menunda-nundakan belian.

Keadaan ini berlaku kerana mereka takut keputusan belian mereka adalah keputusan yang salah dan memerlukan pandangan pasangan atau orang lain. Perkara ini sering terjadi mungkin kerana pengalaman mereka sebelum ini dalam membuat keputusan belian yang salah. Fahami perasaan prospek anda dan cuba cari dengan bertanyakan soalan apa yang membuatkan mereka tidak membeli atau menundakan belian.

Dengan mengetahui apa masalah atau isu yang dihadapi, lebih mudah anda sebagai usahawan dapat membantu dalam merungkaikan ketakutan itu. Caranya adalah dengan bertanya!

3. Mereka tidak yakin dan percaya pada anda!

Keyakinan dan kepercayaan perlu dibina. Lebih-lebih lagi sekiranya produk dan perkhidmatan anda berharga tinggi. Adakah anda akan membeli sesuatu barangan yang murah dari seseorang yang anda tidak percayai? Pastinya TIDAK. Apatah lagi barangan yang mahal.

Kepercayaan dan keyakinan orang ramai pada hari ini sukar untuk dibina dengan hanya mengiklankan perniagaan anda. Membuat iklan sana sini boleh mendedahkan perniagaan anda kepada orang ramai. Tetapi, oleh kerana terlalu banyak iklan kini, pengiklanan masih belum dapat menjanjikan kepercayaan dan kredibiliti pelanggan.

Apa yang penting untuk usahawan adalan membina hubungan bersama prospek. Soalan mudah. Adakah anda lebih mudah membeli dari rakan anda produk X atau anda lebih mudah membeli dari seseorang yang baru sahaja anda temui?

Tentunya lebih mudah membeli dari seorang rakan oleh kerana kepercayaan dan kredibiliti telah dibina mungkin beberapa lamanya.

Dalam perniagaan zaman ini, gunakan media sosial untuk membina hubungan dengan prospek dan orang ramai. Hubungan ini akan menciptakan kepercayaan dan kredibiliti untuk memudahkan pelanggan membeli dari anda!

Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan Internet, sertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bermula pada hari Sabtu 21hb November ini! Program yang akan membantu anda dalam mendapatkan prospek dan pelanggan yang lebih ramai untuk apa sahaja penriagaan yang anda jalankan.

Klik di sini untuk maklumat lanjut oleh kerana hanya 3 tempat sahaja tinggal!

Sekiranya anda berada jauh dari Kuala Lumpur, anda juga boleh mengikuti program ini secara 100% online. Klik di sini untuk maklumat lanjut.

ontable

Pendapat Anda? 1 Comment


Rezeki di mana?

Rezeki duit dan kekayaan?

Jangan mengeluh sekiranya rezeki tidak kunjung tiba selepas berusaha kerana rezeki itu pelbagai. Rezeki yang sering diwar-warkan adalah rezeki harta kekayaan dan wang pendapatan. Namun rezeki sebenar adalah sangat luas tetapi mungkin terlepas dari pandang mata kita sendiri.

Dengan sentiasa mensyukuri rezeki sedia ada, maka ia akan membuka lagi pintu-pintu rezeki yang lain. Mungkin rezeki yang kita inginkan belum tiba masanya untuk diberikan oleh Allah swt. Maka perlu lebih banyak berusaha, berdoa dan mensyukuri terlebih dahulu rezeki yang sedia ada…

Rezeki kesihatan

InshaAllah kita diberi kesihatan yang baik bersama keluarga. Jangan pula tidak mengambil berat atas kesihatan diri dengan tidak menjaga makan dan minum serta kurang melakukan aktiviti senaman. Seringkali kita tidak mengendahkan kesihatan diri sehingga jatuh sakit.

Untuk mencapai rezeki yang lain, kesihatan diri perlu diutamakan. Bekerja siang dan malam sehingga mengabaikan kesihatan diri takutnya nanti apabila mendapat pulangan, kesihatan pula terganggu.

Sihat tubuh badan bukan sahaja memberi keselesaan diri, tetapi juga keselesaan untuk keluarga bahagia.

Rezeki bersama keluarga

Nikmat bersama suami dan isteri tidak terkira. Rezeki juga pada anak-anak yang melengkapkan institusi keluarga. Syukur dengan pasangan dan keluarga yang dikurniakan, ibu, ayah, adik beradik dan keluarga keseluruhannya.

Silaturahim sekeluarga jangan diabaikan oleh kerana ianya rezeki yang diberi dan sedia ada untuk semua. Tetapi adakalanya yang rapat dan dekat, mereka pula yang kita tidak endahkan oleh kerana mengejar kekayaan.

Jangan seperti kera di hutan disusui, anak dipangku dilepaskan.

Rezeki-rezeki yang kecil

Rezeki tidak semestinya datang dengan keadaan yang besar atau jelas. Fikirkan rezeki-rezeki yang kecil pernah diterima dan syukurkan segala-galanya. Sedangkan rezeki yang kecil kita tidak bersyukur, bagaimana pula hendak menerima rezeki yang lebih besar.

Syukur pada pencapaian kita yang lepas dan kini. Berusaha untuk mencari rezeki yang lebih.

Rezeki untuk memberi

Jangan lupa juga rezeki untuk memberi. Lebih banyak kita memberi, lebih banyak yang kita terima. Harta kekayaan tidak akan berkurangan dengan berzakat dan bersedekah. Ianya akan bertambah lagi. Memberi akan membuatkan kita rasakan bahawa rezeki itu amat luas dan untuk dikongsikan bersama.

Rezeki itu tidak terhad dan sentiasa tersedia untuk mereka yang sering memberi dan membantu orang lain.

[PENGUMUMAN] Sertai Irfan Khairi di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bermula 21hb November. Program yang telah melahirkan paling ramai usahawan Internet di Malaysia sejak 2005 lagi. Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aisyah di 03-77292277. 

Pemberian percuma bernilai lebih RM1,600 untuk pendaftaran hari ini. Hanya 6 tempat kosong!

girls

Pendapat Anda? No Comments


Lihat sahaja mereka yang berjaya. Boleh dikatakan kesemuanya sering mengamalkan pemikiran positif. Namun fikir positif ni, lebih mudah untuk diperkatakan berbanding dengan diamalkan. Bila stress, down, masalah, tertekan, pastinya minda akan berfikir negatif bukan?

3carapositif

Berikut adalah 3 cara apa yang perlu dilakukan untuk kembali berfikir positif!

1. Tanya soalan yang betul dan positif

Setiap masalah pastinya ada penyelesaiannya. Setiap kesusahan pastinya ada peluang disebaliknya. Apabila dilanda masalah, kita akan sentiasa berfikir negatif dan tertekan. Lebih-lebih lagi apabila minda mula fikirkan yang bukan-bukan membuatkan kita rasa takut, marah, ragu-ragu, sedih dan seangakatan dengannya.

Apa yang perlu dilakukan adalah ubah soalan-soalan yang negatif kepada soalan yang positif. Apabila bertemu masalah atau kesusahan, tanya diri sendiri berulang kali 3 soalan ini:

 1. Apakah yang positif dalam keadaan ini?
 2. Apakah peluang yang ada di sini?
 3. Apakah penyelesaian untuk memperbaiki keadaan?

Soalan-soalan yang positif akan menjana jawapan dan tindakan yang lebih positif.

2. Positifkan orang lain

Apabila kita down dan dalam perasaan negatif, apa kata positif kan orang lain. Tindakan menggembirakan orang lain pastinya akan berjangkit pada kita. Beri bantuan atau sokongan kepada orang lain yang memerlukan. Berikut adalah antara apa yang boleh dilakukan untuk positifkan diri sendiri:

 • Bantu orang lain yang dalam kesusahan. Apabila kita membantu orang lain, kita juga akan mendapat bantuan berkali ganda apabila memerlukan.
 • Dengar masalah orang lain. Adakalanya, bantuan yang terbaik adalah menjadi pendengar kepada keluhan atau masalah orang lain. Lapangkan dada mereka, dan anda juga akan lapang dada.
 • Beri sokongan kepada orang lain, beri kata-kata semangat dan tingkatkan semangat mereka dalam mencapai sesuatu.

Dalam apa pun keadaan, lebih banyak kita memberi, lebih banyak kita akan menerima. Sekiranya kita beri yang positif, maka positif juga kita akan terima.

3. Positif di awal pagi

Apa yang kita lakukan di awal pagi akan memberi impak kepada kita sepanjang hari. Tanamkan tabiat untuk sentiasa berfikir positif di pagi hari. Sentiasa membaca, mendengar, melihat dan memperkatakan perkara-perkara yang positif sahaja. Ia akan membawa sepanjang hari. Cari ketenangan minda dan hari di awal pagi oleh kerana rezeki dan keberkatan luas diwaktu pagi.

Sentiasa dalam keadaan berwudhu untuk murah rezeki dan dalam keadaan tenang selalu.

Sentiasa bersama rakan-rakan baru yang lebih positif di Progam Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial pengambilan terbaru pada 21hb November ini! Tempat semakin terhad dan hanya 6 tempat tinggal. Klik di sini untuk maklumat lanjut dan pendaftaran atau hubungi Cik Aisyah di 03-77292277 hari ini.

Program perniagaan Internet yang telah melahirkan paling ramai usahawan Internet Malaysia berjaya oleh pakar Perniagaan Internet #1, Irfan Khairi.

double ik

Pendapat Anda? No Comments


Terasa susah untuk berjaya? Memanglah. Kalau kejayaan itu mudah untuk dicapai pastinya semua orang dikeliling kita sudah berjaya mencapai matlamat mereka. Tetapi, itu bukanlah halnya. Ramai yang bergelut untuk berjaya dan terasa sukar untuk mencapainya.

5sebabsukar

Sebabnya? Berikut adalah 5 sebab mengapa kita sukar berjaya dan penyelesaiannya…

1. Tidak mendapat sokongan

Untuk berjaya, sokongan orang sekeliling amat diperlukan. Tanpa sokongan, mood pun akan hilang, tenaga pun akan berkurangan. Dalam keadaan tidak mendapat sokongan orang dikeliling, kita akan merasakan umpama kita seorang diri sahaja yang inginkan kejayaan. Amat sunyi akan terasa. Apatah lagi sekiranya bukan sahaja tidak mendapat sokongan, tetapi pula mendapat kritikan dan kutukan untuk berjaya.

Penyelesaian: Cari dan sertai kumpulan atau kenalan yang sentiasa positif dalam bidang apa yang anda ingin capai.

2. Fikir ilmu sudah cukup

Kita fikir ilmu kita sudah cukup untuk berjaya dan tidak memerlukan lagi ilmu tambahan. Adakalanya kita tahu sesuatu ilmu tu, dan dalam hati terdetik “Eleh, aku pun tahu nak buat camtu” tetapi, hakikatnya, TAHU dan LAKUkan adalah dua perkara yang berbeza. Ilmu yang ada dalam diri sendiri sekiranya tidak diamalkan pastinya tidak memberi pulangan apa-apa.

Penyelesaian: Jangan sombong pada ilmu. Amalkan pembelajaran sepanjang hidup. Apa sahaja ilmu yang kita ada kini, hanyalah satu titik dari lautan ilmu yang begitu luas.

3. Tidak mempunyai matlamat bermakna

Untuk mencapai sesuatu, pastinya perlu mempunyai matlamat. Namun, matlamat yang akan memberi motivasi kepada anda adalah matlamat yang bermakna pada diri anda- matlamat yang benar-benar mempunyai manfaat kepada anda, keluarga atau orang tersayang. Matlamat yang tidak bermakna tidak akan memberi sebarang motivasi untuk jangka masa panjang. Hanya motivasi singkat bak kata, hangat-hangat tahi ayam.

Penyelesaian: Tanyakan soalan utama iaitu mengapa anda ingin mencapai matlamat kejayaan anda. Apakah sebab utamanya yang dapat memberi anda motivasi dan semangat yang berterusan?

4. Tidak yakin kejayaan boleh dicapai

Adakalanya kita sering berasa ragu-ragu dengan kebolehan diri sendiri untuk melakukan perkara yang hebat. Bukan sahaja tiada sokongan dari orang luar, ini kan pula tiada sokongan dalam diri sendiri bila apa yang kita selalu fikirkan adalah kegagalan, kesusahan, kejatuhan dan ketakutan! Apa yang kita lihat adalah orang lain adalah lebih hebat dari kita dan mereka yang patut berjaya. Bukan kita.

Penyelesaian: Fikir positif sentiasa. Jangan takut pada kegagalan kerana kegagalan akan memberi pengalaman dan ilmu yang amat berharga. Penuhi fikiran dnegan kata-kata positif selalu.

5. Mudah putus asa

Kejayaan datang dengan pelbagai cabaran. Adakalanya cabaran yang membuatkan kita terasa lemas dan buntu. Ada masanya pula kita tidak tahu lagi apa perlu dilakukan dan hanya memikirkan untuk putus asa oleh kerana tiada lagi jalan penyelesaian dan terasa penat berusaha namun terus gagal.

Penyelesaian: Sering kali kejayaan akan datang hanya sedikit sahaja lagi sebelum putus asa. Apabila dalam keadaan tertekan, di situlah idea yang lebih baik akan datang dan usaha yang lebih hebat akan dipaksa keluar dari diri anda. Jangan putus asa, tetapi cara penyelesaiannya dengan cara yang lain.

Ingin berjaya dalam perniagaan Internet? Sertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Kelas akan bermula pada 21hb November ini (sama ada kelas bersemuka atau kelas 100% online).

Untuk maklumat lanjut dan pendaftaran kelas bersemuka, klik di sini.(sekiranya berhampiran dengan Kuala Lumpur)

Untuk maklumat lanjut dan pendaftaran kelas 100% online, klik di sini. (sekiranya berjauhan dari Kuala Lumpur)

Atau hubungi 03-77292277 dan bercakap dengan Cik Aisyah sekiranya mempunyai sebarang pertanyaan.

ontable

Pendapat Anda? No Comments


Next Page »