http://www.rahsiainternet.com/pakej
Diploma Profesional Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial

Dari Pakar Perniagaan Internet #1 Malaysia, Irfan Khairi
"Diploma Profesional Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, khusus untuk usahawan, bakal usahawan dan suri rumah yang ingin menjalankan perniagaan Internet yang berjaya. " Klik di sini untuk maklumat lanjut!


Apabila anda mempunyai idea perniagaan, sudah tentu anda teruja bertanya pada kenalan, saudara mara atau sesiapa sahaja OK atau TIDAK idea perniagaan anda. Namun, anda perlu tahu juga bahawa, CARA anda bertanya tentang idea perniagaan anda juga akan menentukan jawapan yang anda dapat!

Sekiranya anda ingin mendapat jawapan yang lebih bermanfaat mengenai perniagaan, produk atau idea anda, ubah cara pertanyaan anda!

Sekiranya anda tanya “OK TAK IDEA PERNIAGAAN SAYA NI?”

Sudah pasti, soalan berbentuk meminta “pujian” begitu mengundang jawapan yang positif. Dan memang betul pun, 100% akan menyokong idea tersebut… sebab cara ditanya pun adalah nak meminta jawpan “OK” 

ok ke takPENGUMUMAN: Hanya 3 tempat tinggal untuk sesi Program 6-bulan Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bersama Pakar Perniagaan Internet #1 Malaysia, Irfan Khairi. Untuk maklumat lanjut, klik di sini sebelum tempat penuh.

Selalunya bila kita tanyakan pendapat tentang produk atau idea kita, kita akan tanya:

  • Ok tak idea saya ni?
  • Bagus tak idea ni?
  • Best tak produk saya?
  • Hebat tak proposal saya ni?
  • Betul tak cara saya ni?
  • Cun tak idea ni? Cun kan?

Kesemua soalan sebegitu pastinya akan mendapat jawapan yang positif!

Sekiranya anda ingin jawapan yang lebih manfaat, tanya seperti ini:

  • Apa yang saya boleh perbaiki dalam idea ini?
  • Di mana silapnya idea saya ni?
  • Apa yang tak bagusnya dengan produk saya ni?
  • Bagaimana hendak perhebatkan lagi proposal saya ni?
  • Apa yang salahnya dengan cara ni?

Dengan bertanyakan soalan sebegini, meminta “kritikan” sudah tentu anda mendapat jawapan yang lebih bermanfaat dan yang lebih jujur dan anda boleh memperbaiki produk atau idea perniagaan anda.

Lain kali ingat, untuk mendapat jawapan yang lebih baik, kaedah soalan anda perlu di tanya seperti meminta kritikan, dan bukan pujian :)

PS: Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan dan mungkin belum mendapat idea perniagaan terbaik untuk anda, sertai saya di Program 6 bulan Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Di mana saya, serta pelatih-pelatih bertauliah saya akan membantu merelisasikan matlamat anda untuk memulakan perniagaan Internet dari rumah. Kalau tiada idea, jangan risau, kami akan membantu anda dalam mencari idea yang terbaik sehingga idea tersebut menjadi perniagaan online!

Untuk maklumat lanjut, layari http://www.OpenEdu.com.my atau hubungi Cik Aie di 03-77292277

Pendapat Anda? [31] Comments


Dalam perniagaan, kalau tak sebut tentang harga, memang tak sah. Ramainya bila nak mulakan perniagaan akan fikir letakkan harga rendah… murah… jadi boleh bersaing. Tak salah strategi ini. Ada juga yang mengambil langkah yang lebih “berani” meletakkan harga tinggi untuk mendapat pasaran premium. Yang ni pun tak salah :)

Nasihat saya, secara mudahnya, kita lihat terdapat 3 pasaran diluar sana…

  • Mereka berpendapatan rendah ATAU selalu inginkan bargain
    Golongan ini sering mencari produk dan perkhidmatan pada harga rendah. Dikatakan sebagai “bargain hunters”.
  • Mereka berpendapatan sederhana dan fikir harga yang berpatutan
    Mereka ni ditengah-tengah pagar… quite flexible dan suam-suam. Mungkin berpendapatan serdehana atau tinggi, dan inginkan harga yang berpatutan.
  • Mereka berpendapatan tinggi ATAU selalu inginkan premium
    Mereka inginkan prestij, kualiti & premium. Tidak berapa risaukan harga tetapi selalu inginkan yang terbaik.

harga mahal murah

*PENGUMUMAN: Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bersama Pakar Perniagaan Internet #1 Malaysia kini hanya 6 tempat tinggal sahaja. Klik untuk maklumat lanjut dan penyertaan.

Dengan memahami golongan pasaran sebegini, pastinya kita tidak takut dalam meletakkan harga oleh kerana tak kira apa sahaja harga anda letakkan, pastinya ada pembeli. Namun sudah tentu produk dan perkhidmatan anda perlu mencerminkan harga yang diletakkan…

  • Siapa kata restoran 5 bintang tidak laku sedangkan gerai-gerai adalah jauh lebih murah?
  • Siapa kata ice-cream Haagn Dazs yang harga RM10 satu scoop tak lakukeran boleh dapat icecream Walls kat kedai RM10 satu balang? Haagn Dazs tetap laku kerana ramai yang inginkan ice cream premium
  • Siapa kata Mercedes, BMW, Ferrari tak laku sebab ada banyak lagi kereta-kereta murah di pasaran? Sudah tentu ramai juga pembeli kereta-kereta mewah ini…

Dalam perniagaan, kita tidak semestinya mula pada harga rendah. Terutama usahawan-usahawan tempatan suka sangat meletakkan harga murah kerana “segan” harga tinggi atau “takut nanti apa orang kata” atau mungkin sikap rendah diri tidak berapa yakin dengan produk dan perkhidmatan sendiri ianya boleh diletakkan pada harga tinggi.

Bayangkan ini juga, satu gelas Coca Cola dijual di kedai mamakberharga RM2.50. Satu gelas Coca Cola yang sama di restoran 5 bintang berharga RM10. Satu gelas Coca Cola yang di sediakan di Hotel 7 bintang Atlantis di Dubai, diletakkan harga USD25 (RM45).

Apakah yang membezakan harga walaupun produk yang sama? Jawapannya sasaran pasaran.

Sekali lagi perlu ingat… Tak kira berapa harga anda… pasti ada orang membeli! Anda hanya perlu sasarkan golongan yang tepat untuk perniagaan anda ;)

Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan atau sedang menjakankan perniagaan, ketahui teknik dan strategi dalam menjayakan perniagaan anda dan mengsasarkan pelagggan perniagaan anda secara lebih berkesan. Sertai program 6 bulan bersama saya dengan bantuan dan bimbingan di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial yang akan bermula pada 1hb Februari ini. Tempat semakin terhad dengan hanya 6 5 tempat kosong tinggal sahaja. Untuk maklumat lanjut klik di sini atau hubungi Cik Aie di 03-77292277 waktu pejabat (Selasa-Jumaat).

Pendapat Anda? [27] Comments


Apabila memulakan perniagaan, terdapat beberapa sudut anda boleh mendekati perniagaan anda untuk menawan pasaran dan pelanggan anda. Perniagaan datangnya dengan persaingan. Dalam menangani persaingan, berikut adalah strategi menawani pasaran dan pelanggan anda!

1: Tawani melalui kualiti yang tinggi

Kita sedia ketahui bahawa kualiti produk dan perkhidmatan akan menentukan kejayaan sesuatu perniagaan. Produk dan perkhidmatan berkualiti rendah sudah tentu akan mendapat  masalah apabila pelanggan merasakan mereka tirtipu dengan belian mereka. Bukan setakat itu sahaja, berita perniagaan anda menjual produk berkualiti rendah juga akan mudah tersebar oleh pelanggan-pelanggan yang tidak berpuas hati.

Tawani pelanggan anda dengan produk yang berkualiti. Ia akan memberi keuntungan buat jangka masa yang panjang sekiranya kuliti produk dan perkhidmatan anda senentiasa diperbaiki.

2: Tawani melalui perkhidmatan yang lebih baik

Zaman kini, permintaan perkhidmatan menginginikan segala-galanya dilakukan dengan sempurna dan cepat. Percepatkan perkhidmatan perniagaan anda. Sekiranya bakal pelanggan menghubungi anda, layani dengan cepat dan sempurna. Sekiranya pelanggan membawa barangan rosak ke kedai anda, perbaiki dengan cepat dan sempurna. Sekiranya pesaing anda memberi perkhidmatan penghantaran dalam masa 2 hari, anda cuba lakukan penghantaran dalam masa 1 hari.

Permintaan kini menekankan kelajuan dan jangka masa sebagai salah satu factor utama dalam memilih perniagaan. Memang tidak hairan restoran-restoran “fast-food” mendapat permintaan yang tinggi!

PENGUMUMAN: Sekiranya anda ingin menawani pelanggan pasaran anda melalui Internet 2015 ini, sertai saya di Seminar terhad, Trend Pemasaran Internet 2015. Klik di sini untuk maklumat lanjut.


tanpahenti2

3: Tawani melalui harga yang lebih rendah

Dalam pasaran yang kompetitif, harga memainkan peranan yang penting dalam pemilihan perniagaan. Ramai pengguna kini adalah pengguna yang bijak dan akan membandingkan harga sebelum membuat belian.

Tawan pengguna dengan memberi produk dan perkhidmatan anda pada harga yang munasabah dan bersesuaian dengan kualiti produk anda. Terdapat banyak perniagaan menggunakan model harga rendah dalam memenangi hati pelanggan dari gerai mamak sehingga ke Air Asia.

4: Tawani melalui memberi lebih daripada apa yang disangkakan

Memberi apa yang disangkakan oleh pelanggan anda akan menunaikan permintaan mereka. Tetapi, memberi lebih daripada apa yang disangka akan menggembirakan mereka!

Beri lebih daripada apa yang disangkakan kepada pelanggan-pelanggan anda, dan pulangannya adalah pasaran yang lebih luas. Ini kerana, pelanggan yang gembira akan berkongsikan pengalaman mereka dengan kenalan-kenalan mereka.

Buah mulut yang baik berkenaan perniagaan anda akan menawan pasaran pelanggan yang setia dan meluas.

5: Tawani melalui menjadi ketua pasaran

Menjadi ketua pasaran anda memberi pelbagai kesan baik kepada perniagaan. Pertama sekali, jenama ketua pasaran sering dikenali berbanding dengan persaingan. Menjadi ketua pasaran adalah dengan menjadi perniagaan yang pertama sekali memasuki sesuatu industri.

Sebagai contoh, Colgate merupakan ketua pasaran ubat gigi oleh kerana menjadi jenama yang pertama sekali memasuki pasaran tersebut. Sehingga kini, jenama Colgate mendahului jualan segala ubat gigi.

Sekiranya anda ingin menggunakan strategi ini, ciptakan satu kelaianan dalam perniagaan anda. Kelainan tersebut akan menjadikan anda unik dan berbeza dengan pesaing sedia ada. Ini membuka peluang perniagaan anda kepada pasaran yang baru dan menjadi ketua pasaran tersebut.

Strategi yang sukar, tetapi dengan impelementasi yang betul, akan dapat menawani pasaran yang besar.

Sekiranya anda ingin menawani pelanggan pasaran anda 2015 ini, sertai saya di Seminar terhad, Trend Pemasaran Internet 2015.

Anda mungkin kehilangan 50% daripada prospek anda sekiranya anda tidak melakukan perubahan ini pada 2015.
Perhatian kepada student yang ingin sertai my keynote on “Trend Pemasaran Internet 2015″ bersama IRFAN KHAIRI :

Untuk mendaftar dan ketahui maklumat lanjut boleh lawati laman web – http://irfankhairi.com.my/
Jika ada sebarang pertanyaan boleh hubungi Nazrul Shairi wink 03-77296677

“Pastikan anda tidak ketinggalan mengikutinya… sebelum ditinggalkan pesaing sekali lagi!”…~Irfan Khairi. Jom sertai saya! ;)

Pendapat Anda? [18] Comments


Saya kenal seorang yang kurang mepunyai idea perniagaan. Memang nak dapat idea perniagaan sukar baginya… tetapi, apabila beliau mendapat satu idea perniagaan- terus beliau focus 100% untuk memastikan satu idea tersebut dijayakan dengan sempurna.

katak lompat

PENGUMUMAN: Anda usahawan yang inginkan lebih bantuan dan bimbingan perniagaan yang fokus? Klik di sini untuk Program 6 bulan Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bersama Pakar Perniagaan Internet #1, Irfan Khairi. 

Saya juga kenal seorang yang selalu mendapat idea perniagaan… seminggu, mungkin satu idea perniagaan difikirkan. Bila dapat idea sahaja, beliau excited, dan menulis idea tersebut dalam buku notanya. Tetapi, kenalan saya yang ini, sejak saya kenalinya setahun dua yang sudah, satu perniagaan pun tidak berjalan! Idea sahaja banyak, implementasi tidak lagi…

Apabila saya bandingkan dua keadaan ini, nampaknya, kenalan yang kurang mempunyai idea akan menghargai idea tersebut dan 100% berusaha sampai idea tersebut direalisasikan. Kerja nya dari mula… sampai perniagaan berjaya!

Yang sorang lagi pula, apabila dapat idea, dia cepat-cepat mulakan idea tersebut… tetapi, sekali nampak sedikit kesukaran sahaja, terus lentur semangatnya. Terus fikirkan untuk memulakan idea yang lain. Bila mulakan idea yang lain, tak sampai suku jalan, dah fikir idea lain yang lebih baik. jadi kerja pun tak sampai suku jalan… Bila mula idea baru, mula ragu-ragu tentang idea tersebut dan fikir idea perniagaan baru…

Akhirnya, satu perniagaan pun tidak dimulakan. Bak kata lagu masa kita kecil dulu…

“Lompat si katak lompat”. Lompat dari satu idea, ke idea yang lain… dari satu perniagaan ke satu perniagaan yang lain..

At the end of the day, kenalan yang mempunyai banyak idea dan tidak mulakan walaupun satu perniagaan tidak ke mana. Bila di tanya, banyak alasan yang diberi…

Ragam manusia berbagai. Anda bagaimana? Adakah anda yang fokus pada satu idea, atau anda jenis yang melompat dari satu idea ke idea yang lain, dan sedar-sedar sehingga kini tidak mencapai kejayaan perniagaan?

Antara kunci perniagaan adalah sentiasa fokus. Di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, akan membantu anda dalam memberi fokus kepada perniagaan anda selama 6 bulan memulakan dan mengembangkan perniagaan anda. Peserta juga terdiri daripada mereka yang belum mempunyai idea perniagaan, atau mereka yang telahpun menjalankan perniagaan.

Kini, tempat adalah semakin terhad oleh kerana program ini mendapat sambutan yang amat hangat. Hanya kurang 10 tempat tinggal sahaja. Sekiranya anda ingin maklumat lanjut atau menyertai, lawati http://www.OpenEdu.com.my atau hubungi Cik Aie di 03-77292277 hari ini.

Pendapat Anda? [40] Comments


Sebagai seorang usahawan, kita perlu mempunyai banyak idea. Idea mencari perniagaan baru, idea memberi inovatif kepada perniagaan sedia ada, idea mendapatkan strategi dalam memasarkan produk kita, dan sebagainya idea…

Ramai kenalan saya sering kata “IK ni memang banyak idea”. Memang betul pun, saya sendiri rasakan saya selalu mendapat idea bernas dalam perniagaan.

Tetapi, ada juga yang kurang mendapat idea dalam perniagaan. Nak dapatkan idea… memang susah! Apatah lagi idea yang baik. Sering kali mereka ni katakan diri mereka “tak kreatif”.

3idea

Sebenarnya, mendapat / mencari idea adalah satu skil yang boleh dipelajari. Bukannya semua orang dilahirkan terus mempunyai banyak idea. Tetapi,  idea adalah satu kemahiran yang dipelajari.

PENGUMUMAN: Mempunyai idea untuk memulakan perniagaan Internet? Klik di sini untuk Program 6 bulan Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bersama Pakar Perniagaan Internet #1, Irfan Khairi. 

Berikut adalah beberapa tips dalam mendapatkan idea:

  1. Berlatih mendapatkan idea! Mereka yang kurang dapat idea adalah mereka yang kurang cuba fikirkan idea. Lebih banyak kita cuba mencari idea, lebih banyak idea akan datang. Practice makes perfect. Selalu fikirkan idea tak kira sama ada ianya idea yang baik ataupun tidak.Dengan melatih minda kita selalu berfikir dan mencari idea, lebih mudah anda akan mendapat idea pada masa yang akan datang. Seperti bersenam, senamkan minda anda dalam mencari idea. Perlu selalu lakukannya!
  2. Thomas Edison pernah berkata “The greatest invention in the world is the mind of a child”. Cuba kita lihat kanak-kanak. Mereka tidak meletakkan had pada diri sendiri. Tidak risau dan takut melakukan sesuatu kerana “proses pembelajaran”. Tetapi, bagi kita yang telah dewasa, sering meletakkan had dalam kepala kita. Itu tak boleh… ini tak boleh… itu susah… ini susah… segala had pada pemikiran kita sebenarnya menghentikan idea dalam diri kita berkembang.Sering saya nasihat di talk saya bagi mereka yang ingin memulakan perniagaan, cari idea perniagaan dan jangan fikir sama ada anda boleh lakukannya, atau mana nak cari supplier, atau mana nak cari pelanggan… just bebaskan fikiran kita dari had-had yang ada.. dan fikirkan idea!
  3. Banyak membaca! Sering kali idea-idea datang dari pembacaan. Seperti membaca blog ini… pernah tak anda mendapat idea? Ketika membaca akhbar… pernah tak dapat idea? Ketika membaca majalah… pernah tak dapat idea? Atau membaca di Internet? Pastinya pernah!Melalui bacaan, lebih banyak idea kita akan dapat. Tetapi, masalahnya ianya dikatakan budaya membaca adalah amat kurang di Malaysia. Mungkin sebab itu juga kita kurang mendapat idea. Lebih banyak input (melalui bacaan), lebih banyak output (idea-idea bernas) akan tercapai. Tanamkan tabiat membaca dan ini juga akan menanamkan tabiat mencari idea dengan sendirinya.

Selalu berfikir, jangan letakkan had di minda dan selalu membaca adalah kunci asas dalam mencari idea!

Ramai yang mempunyai idea untuk memulakan perniagaan. Tanpa bantuan dan bimbingan yang betul, idea tersebut sering terkubur begitu sahaja. Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan Internet sempena tahun baru 2015 ini, sertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bersama Irfan Khairi. Program ini akan membantu anda dari A hingga Z memulakan perniagaan Internet disamping bantuan dan bimbingan selama 6 bulan. Klik di sini untuk maklumat lanjut.

Pendapat Anda? [28] Comments


Memulakan perniagaan dari rumah merupakan pilihan yang agak popular hari ini. Bukan sahaja, memulakan perniagaan dari rumah dapat menjimatkan kos overhead berbanding dengan memiliki premis perniagaan sendiri, ia juga dapat menjimatkan masa dimana tidak perlu berulang-alik ke premis setiap hari dan ini menjimatkan masa. Masa yang dijimatkan pula dapat diluangkan bersama keluarga ataupun melakukan sesuatu yang diminati pada masa lapang.

Berikut adalah 3 tip dalam memulakan bisnes dari rumah:

1.Lakukan perniagaan yang diminati

Antara sebab memulakan perniagaan dari rumah adalah kerana ianya adalah lebih fleksibel dari segi masa yang anda perlu luangkan, serta jenis perniagaan yang dijalankan. Sebaiknya dalam memulakan apa pun jenis perniagaan, lakukan perniagaan yang mengikut minat anda. Tambahan lagi, berniaga dari rumah akan memerlukan fokus dan disiplin anda.

Dengan melakukan perniagaan yang diminati, kerja yang dilakukan tidak seperti satu “kerja”. Ia akan dirasakan seperti hobi. Pastinya amat memuaskan melakukan hobi sambil menjana pendapatan. Sekiranya anda suka membuat kuih raya, jadiakannya perniagaan dari rumah anda. Sekiranya anda suka pada fesyen, apa kata jual barangan fesyen sempena musim perayaan.

nakmula

2.Cari kelainan dalam perniagaan

Menjalankan perniagaan kini adalah agak kompetetif oleh kerana pesaingan yang agak tinggi. Apa sahaja perniagaan yang dilakukan, pastinya terdapat pesaingan dalam industry tersebut. Mungkin persaingan dari perniagaan dari rumah juga, ataupun perniagaan lebih besar. Tidak kira siapapun pesiang anda, cara bersaing terbaik adalah dengan mencari sedikit kelainan yang boleh anda berikan melalui perniagaan anda.

Sebagai contoh, sekiranya anda menjalankan perniagaan menjual kuih muih ketika musim perayaan yang menjelang tiba, pastinya ramai juga usahawan kuih lain menjalankan perniagaan yang sama dan merupakan pesaing anda. Fikirkan cara bagaimana kuih anda, walaupun jenis yang sama, dapat dibezakan dengan kuih pesaing mungkin dari segi saiz yang berbeza, warna yang berbeza atau pembungkusan yang berbeza.

3.Pekhidmatan lebih personal

Kelebihan perniagaan kecil-kecilan dari rumah adalah perkhidmatan yang lebih peribadi dapat diberikan kepada pelanggan. Pelanggan akan terus menghubungi pemilik perniagaan dan perkhidmatan dapat diberikan dengan lebih sempurna antara pemilik perniagaan dan pelanggan.
Sentuhan peribadi ini akan dapat meningkatkan lagi kepercayaan dan kredibiliti usahwan bersama para pelanggan. Seringkali, apabila hubungan antara usahawan dan pelanggan adalah lebih personal dan rapat, pelanggan akan sentiasa menjadikan perniagaan tersebut sebagai pilihan utama apabila memerlukan produk atau perkhidmatannya pada tahun-tahun akan datang.

Bagi usahawan pula, ianya adalah jualan yang berulang dan keuntungan yang berganda dalam jangka masa waktu yang panjang.
Pada hujung bulan ini, saya akan mengadakan satu sesi seminar tertutup khusus untuk 40 peserta sahaja berkongsikan Trend Perniagaan Internet terkini 2015. Khas untuk usahawan dan bakal usahawan yang inginkan daya saingan hebat sempena tahun baru ini. Sekiranya anda berminat untuk menyertai, klik di sini.

Di Internet, siapa cepat dia dapat.

Siapa yang telah mulakan blog pada 2005, pastinya kini blog mereka telah menakluki muka surat hadapan search engine seperti Google. Siapa yang telah menggunakan Google Adwords sejak tahun 2008 pastinya perniagaan dapat meraih keuntungan yang besar ketika kos Adwords adalah rendah. Siapa yang telah mula menggunakan Facebook ads sejak 2010, pastinya telah mendapat pelanggan yang ramai ketika tiada pesaing dan harga iklan tidak semahal kini.

Kini, 2015 muncul tiba. Apakah trend pemasaran Internet seterusnya? Jangan hanya tunggu dan lihat, tetapi ambil tindakan sekarang sebelum pesaing anda melakukannya terlebih dahulu.

Pendapat Anda? [5] Comments


Sememangnya ramai bercita-cita ingin memulakan perniagaan Internet sendiri untuk membantu ekonomi diri dan keluarga. 3 Sebab utama yang seringkali membuatkan seseorang tidak mampu memulakan perniagaan Internet adalah:

Tiada idea hendak memulakan perniagaan apa?

Dalam memulakan perniagaan, terbaiknya memulakan perniagaan yang mengikut minat anda. Seringkali kita seakan-akan ingin mengikut apa yang orang lain berniaga. Bila lihat ramai berniaga tudung, kita pun hendak berniaga tudung. Bila lihat ramai berniaga produk kesihatan, kita pun mahu berniaga produk kesihatan.

Pastinya ia tidak salah. Namun, terbaik adalah mengikut minat sendiri dan bukan minat orang lain. Masalahnya melakukan perniagaan mengikut trend apa yang ramai lakukan adalah, persaingan menjadi tinggi. Dan ini menyukarkan anda bersaing di medan perniagaan yang sedia kompetetif.

Terbaiknya adalah untuk mencari keunikan pada minat dan diri masing-masing di mana perniagaan tersebut menjadi kebanggaan diri anda sendiri untuk terus berusaha hingga berjaya.

Tiada bantuan, bimbingan dan sokongan yang betul

Pepatah Inggeris berbunyi “No man is an Island” bermaksud, kejayaan sukar dicapai sekiranya berseorangan. Pastinya perlukan bantuan, bimbingan dan sokongan orang sekeliling. Apa yang penting adalah, sokongan dan bantuan sekeliling akan memberi dorongan dan semangat untuk terus berusaha sehingga berjaya.

Bayangkan seumpama melakukan senaman berseorangan diri. Sudah tentu kurang seronoknya berbanding dengan bersama-sama bersenam di gym. Bagaikan menarik ‘aura’ orang lain untuk sama-sama berusaha. Begitu juga dalam bidang perniagaan yang sememangnya ada jatuh bangun, susah dan senang silih berganti. Bantuan dan sokongan dari segi teknikal dan praktikal juga adalah amat penting untuk membantu diri sendiri.

Tidak tahu cara, teknik dan strategi yang tepat memulakan dan menjalankan perniagaan yang berjaya

Dalam mencapai apa sahaja kejayaan, ilmu adalah amat penting. Tanpa ilmu, perniagaan tidak akan ke mana. Apa yang membezakan mereka yang berjaya dalam perniagaan dan mereka yang gagal? Bukan “nasib yang baik” tetapi “ilmu yang dipelajari”.

Bukan lagi rahsia ilmu adalah kunci kejayaan. Jangan pula kita sombing mencari ilmu, dan sekiranya gagal, salahkan keadaan, situasi, pesaing dan seribu satu lagi alasan. Dengan ilmu, strategi, teknik yang lengkap ianya umpama senjata dalam melengkapkan kita di arena perniagaan.

Oleh kerana 3 persoalan utama inilah, yang membuatkan program Intensif Perniagaan Internet dan strategi Media Sosial berjaya melahirkan amat ramai usahawan Internet baru sejak 3 tahun lalu. Untuk maklumat lanjut program 6 bulan ini besama saya, klik di sini.

new class

Melalui program ini, peserta akan dibantu dari langkah awal memilih produk atau perkhidmatan yang terbaik untuk diniagakan di Internet, serta dibantu selama 6 bulan sekiranya menghadapi sebarang masalah dalam perniagaan Internet. Sesi kuliah dan juga atas talian yang diberikan akan menguatkan lagi kefahaman usahawan dan bakal usahawan dalam menjayakan perniagaan masing-masing. Klik untuk maklumat lanjut.

Pendapat Anda? 1 Comment


Untuk menjadi seorang pemimpin dalam perniagaan, keluarga atau tempat kerja, pastinya komunikasi adalah amat penting. Ianya mustahil menjadi seorang pemimpin tanpa kebolehan berkomunikasi dengan baik.

Masalahnya, ramai antara kita agak lemah dalam bidang komunikasi. Termasuk diri saya sendiri satu ketika dulu. Sebab itulah saya mulakan perniagaan Internet- sebab takut hendak berhadapan dengan orang, malu nak berjumpa pelanggan, tak berani membuat jualan bersemuka, dan banyak lagi alasan-alasan.

Kesemua alasan tersebut sebenarnya adalah satu sebab sahaja. Iaitu, kelemahan saya dalam bidang komunikasi.

megaphone

Berikut adalah 3 strategi komunikasi berkesan:

1. Dengar dan bukan hanya bercakap

Ramai yang berfikir, seorang yang hebat dalam komunikasi adalah seorang yang banyak bercakap. Ianya sememangnya tidak benar sama sekali.

Untuk mencapai komunikasi berkesan, seseorang itu perlu banyak mendengar dan memberi respon terbaik. Fikirkan satu dialog dan bukan monolog. Komunikasi berkesan adalah apabila terdapatnya fahaman dua hala di mana kedua-dua pihak capai matlamat yang diinginkan, dan bukan hanya sebelah pihak sahaja.

Orang lain tidak akan mengambil endah apa yang kita ingin katakan selagi mereka tidak yakin dan tidak fikirkan kita mengambil berat tentang mereka. Komunikasi bukanlah dengan hanya bercakap mengenai diri kita sendiri, tetapi juga untuk kita sebagai komunikator yang efektif untuk memahami dan mengenali audien untuk memberi respon yang terbaik yang diinginkan.

Oleh itu, berhenti bercakap, tetapi dengar apa yang orang lain inginkan.

2. Permudahkan bahasa dan penyampaian

Pernah atau tidak anda mengalami satu situasi di mana anda menyampaikan maklumat kepada seseorang untuk disampaikan kepada orang yang lain. Tetapi, maklumat yang diterima oleh orang lain tersebut lain pula daripada apa yang anda ingin sampaikan?

INFO: Ingin memperbaiki skill komunikasi anda untuk perniagaan? Sertai workshop “Communicate with Confidence” pada hari Ahad 11hb ini. Klik di sini untuk maklumat lanjut.

Senario ini sering terjadi oleh kerana apa yang diterima oleh penyampai tersebut adalah berbeza seperti mana yang dirinya faham- tidak seperti apa yang anda faham dan ingin sampaikan. Mungkin bukan salah penyampai tersebut menyampaikan maklumat yang tidak tepat. Tetapi, silap diri sendiri dalam berkomunikasi dengan tidak berkesan dan menyukarkan.

Permudahkan bahasa dan penyampaian. Lebih mudah bahasa dan cara yang disampaikan, lebih mudah sesuatu mesej itu diterima. Tidak perlu menggunakan ayat atau perkataan yang hebat dan canggih sekadar mahu menunjuk bahawa kita pandai berkomunikasi menggunakan perkataan tersebut.

Lagi mudah cara dan bahasa penyampaian, lebih mudah mesej komunikasi dapat disampaikan kepada sesiapa sahaja.

3. Komunikasi bukan hanya di mulut

Komunikasi bukan hanya di mulut sahaja, tetapi juga dengan bahasa badan (body language). Bercakap ketika menyilangkan tangan adalah umpama defensif. Bercakap ketika mata berkeliaran di tempat lain umpama menyorok sesuatu. Bercakap dnegan terlalu banyak “ermm”, “aaa” umpama tidak berkeyakinan pula.

Perlu ingat bahawa untuk berjaya, komunikasi adalah amat penting. Tidak perlu menjadi pakar komunikasi, tetapi, memadai tahu serba sedikit asas komunikasi supaya dapat memberi kelebihan kepada diri sendiri. Bermula dengan asas, kemudian pastinya ia dapat memberi keyakinan kepada diri.

Teringat saya ketika tahun 2005 saya menghadiri kelas komunikasi untuk perbaiki kelemahan utama saya dalam komunikasi. Dengan memperbaiki kelemahan tersebut, Alhamdulillah, perniagaan kemudiannya mencapai tahap kejayaan yang lebih tinggi.

Sekiranya anda ingin pelajari dan ketahui teknik dan strategi komunikasi, khusus untuk perniagaan anda,sertai workshop Communicate with Confidence pada hari Ahad 11hb ini.

Pelajari ilmu komnunikasi melalui workshop “Communicate with Confidence” yang akan dijalankan di pusat latihan Ruang, kini hanya 6 tempat kosong sahaja, lawati http://www.masterclass.com.my/workshop/ untuk maklumat lanjut. Klik mesej video di bawah untuk PLAY…

Pendapat Anda? No Comments


Aplikasi sosial perkongsian gambar Instagram kini telah menjadi amat popular diserata dunia. Ada juga yang mengatakan dalam perniagaan Internet, instagram memberi impak yang lebih tinggi lagi berbanding dengan Facebook dari segi engagement (interaksi). Tambah-tambah lagi kini reach Facebook menjadi semakin rendah.

Namun ramai yang masih kurang tahu cara terbaik menggunakan Instagram untuk perniagaan. Untuk sesetengah perniagaan seperti menjual fesyen, aksesori, produk gadget, mungkin agak mudah mempromosikan perniagaan di Instagram. Tetapi, sesetengah perniagaan seperti perkhidmatan, produk kesihatan, perniagaan yang hanya 1-2 produk sahaja dan lain-lain, mungkin sukar sedikit mendapatkan followers di instagram untuk memeperkenalkan perniagaan.

Fikir konsep kreatif

Sekiranya meletakkan gambar produk anda kurang mendapat sambutan, fikirkan cara yang lebih kreatif untuk memaparkan perniagaan anda. Sebagai contoh, gambar pelanggan anda sedang menggunakan produk anda. Atau, gambar produk anda di lokasi-lokasi menarik di Malaysia atau serata dunia. Mungkin juga produk anda bersama kata2 motivasi yang berkenaan dengan industri anda.

Fikir secara kreatif bagaimana anda boleh memaparkan perniagaan anda juga, dan tak semestiya hanya tertumpu pada produk. Sebagai contoh, pernahkah anda menonton “the making of…” filem-filem? Di mana pembikinan sesebuah filem itu di tunjukkan kepada penonton, cara lakonan, cara mengambil video, cara pengarah bercakap, cara meletakkan kesan khas/special effects.

Dengan menonjolkan “behind the scenes” sestuatu filem, tujuan sebenarnya adalah untuk mendapatkan minat penonton kepada produk akhir- iaitu filem tersebut. Ini juga merupakan kaedah promosi.

instafollow

Usahawan boleh menggunakan konsep yang sama juga dalam memaparkan perniagaan iaitu tunjukkan proses sebelum menghasilkan produk, berkongsikan gambar-gambar di pejabat bersama kakitangan, dan gambar-gambar menarik lain yang “behind the scenes” sering tidak dilihat oleh pelanggan-pelanggan anda. Tujuannya adalah untuk mendekatkan lagi prospek kepada perniagaan anda!

Fikir konsep kreatif untuk instagram anda!

Juga, apa kata follow saya di Instagram (masih baru!) http://instagram.com/irfan_khairi untuk melihat dunia dari pandang mata saya.

Pendapat Anda? 1 Comment


youtubelogo.gif

Zaman ini, usahawan perlu melihat lebih jauh daripada hanya teks dan gambar dalam menjelaskan mengenai perniagaan mereka. Zaman ini, dengan kelajuan kemudahan Internet yang semakin hebat dan juga kemudahan laman seperti YouTube, video merupakan platform menyampaikan maklumat perniagaan dengan lebih mudah dan berkesan.

Bukan sahaja menggunakan teks dan gambar, video boleh memberi daya tarikan kepada sesuatu perniagaan dengan adanya visual, pergerakan, animasi, dan juga bunyi dalam menkayakan lagi sesuatu perniagaan.

Melalukan ‘product demo’, menjelaskan mengenai perniagaan dan juga membina jenama, video dapat memberi lebih banyak maklumat dalam masa yang lebih singkat kepada pelanggan dan juga bakal pelanggan.

Subscribe pada channel YouTube saya di irfanTVyoutubeshot
Subscribe pada channel YouTube saya di irfanTV

Mengapa anda patut menggunakan video?

Bayangkan anda seorang usahawan menjalankan perniagaan kuih.  Anda menggunakan blog atau facebook untuk promosikan perniagaan Kuih anda. Alhamdulillah, perniagaan kuih anda mendapat sambutan.

Bayangkan pula anda mempunyai pesaing yang juga berniaga kuih. Pesaing anda juga menggunakan blog dan facebook untuk mempromsikan kuihnya. Tetapi, selain itu, pesaing anda turut menggunakan VIDEO di YOUTUBE! dalam menjelaskan dan menceritakan mengenai kuihnya. Di video tersebut memaparkan jenis2 kuih, penjelasan lisan olehnya, kuih-kuih dijamukan ketika, dan juga pesaing anda mengalu-alukan pelanggan untuk mendapatkan kuih dari mereka menggunakan video. Warna, rupa dan texture kuih dapat dilihat dengan begitu jelas sekali. Begitu juga dengan jelas pesaing anda menceritakan cara pembuatan, isi kandungan, pembungkusan, penghantaran melalui video dengan jelas.

Agak-agaknya, siapa yang akan mendapat pasaran yang lebih besar? Pastinya pesaing anda!

Sememangnya menggunakan video memerlukan usaha lebih sedikit, namun, usaha lebih inilah yang akan membezakan anda dengan pesaing anda. Mudahan, anda juga memikirkan mengenai video dalam pemasaran perniagaan anda!

Lawati dan subscribe kepada Youtube channel saya di http://www.youtube.com/irfanTV untuk video-video YouTube terbaru! ;)

PS: Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan Internet dari rumah, atau ingin tahu cara mengembangkan perniagaan sedia ada anda melalui Internet, sertai Program Intensif 4+2 bulan Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bersama saya. Satu program yang telah membantu beribu usahawan Internet berjaya. Dapatkan maklumat di http://www.OpenEdu.com.my sekarang oleh kerana pengambilan terhad  2015 telah dibuka! 

Pendapat Anda? [8] Comments


[Bersambung dari “Internet Biz, Bolehkah 100% Automatik? (Bahagian 1)”]

Sebenarya, sepanjang karier saya menjalankan perniagaan di internet, ramai yang saya lihat mempunyai tanggapan yang salah di mana, perniagaan Internet yang dijalankan secara automatik memerlukan 100% automatik. Tidak semestinya!

Sebagai contoh, menjual ebook secara online, boleh dikatakan automatik (100%) di mana pembeli melakukan order online menggunakan kad kredit, dan kemudian boleh download ebook secara terus. Namun di Malaysia terutamanya, untuk menjalankan perniagaan 100% automatik adalah agak sukar oleh kerana masih ramai pembeli prefer melakukan bayaran menggunakan cara tradisional seperti bank-in, wang pos atau online banking, yang memerlukan interaksi manusia dalam pemprosesan order.

Tetapi, bagaimana pula menjual barangan online, dan  anda mengupah seseorang untuk melakukan proses pengambilan order, pembungkusan & penghantaran? Walaupun ianya bukan 100% automatik, namun bagi anda (pengusaha), ini pun boleh dikira automatik juga oleh kerana anda telah sediakan satu sistem di mana kesemuanya dijalankan secara automatik untuk anda.

penghantaran produk

Sebagai contoh, produk keluaran saya sendiri iaitu, CD Rom 1-2-3, memerlukan seseorang mengambil stok, mengambil order, membungkus & membuat penghantaran. Dari segi zahirnya, bukanlah automatik kerana ia memerlukan campur tangan manusia. Tetapi, bagi saya yang mengusahakannya, saya sudah sediakan sistem dan krew kami yang proseskan kesemuanya. Jadi, bagi saya, ia masih lagi automatic. Ini disebabkan terdapat satu sistem yang telah tersedia dan cuma perlu ikuti satu persatu langkah pemprosesan itu sahaja.

Contoh seterusnya adalah apabila kita mempunyai apa saja perniagaan internet dan bertambah ramai pula pelanggan kita. Sampai suatu masa anda akan mendapat banyak soalan—soalan lazim dari para pelanggan baru. Di mana anda seharusnya menjawab soalan-soalan mereka demi memastikan anda mendapat jualan.

Secara am, anda kelihatan mempunyai perniagaan internet, secara automatik di mana setiap pelanggan boleh melayari website perniagaan internet anda dan ketahui tentang produk yang dijual secara lebih detail, tanpa campur tangan anda! Meskipun banyak informasi diberikan tentang produk anda di website itu, namun seperti biasa, masih ramai lagi yang ingin bertanya tentang produk anda. Di sinilah khidmat nasihat anda diperlukan. Boleh dikatakan ini adalah perniagaan separa automatik, bukan 100% automatik.

Jadi, tak semestinya dalam jual beli online, ianya harus dilakukan 100% automatik. Ada yang 100% automatik tetapi mungkin kurang interaktif dengan pelanggan membuatkan perniagaan anda merosot. Dan pastinya ada yang separa automatik yang mana masih memerlukan campur tangan manusia atau kerjasama dengan seorang lagi manusia.

Sekiranya kita ciptakan sistem di mana perniagaan itu boleh dijalankan dengan campur tangan minima, dan waktu kita bebas melakukan perkara lain, ia juga merupakan aliran wang automatik kepada kita sebagai usahawan.

Salam Inspirasi Kejayaan.

Pendapat Anda? [2] Comments


Next Page »