http://www.rahsiainternet.com/pakej
Worksop Jutawan Internet

#1 Workshop Jutawan Internet, Irfan Khairi
Pelajari cara memulakan perniagaan Internet dari rumah dalam masa 7 hari. Workshop Perniagaan Internet #1 Irfan Khairi akan di adakan di Kuala Lumpur
Mutiara Damansara, Sabtu 15hb Mac 2014


[Bersambung dari "Tip Murah Rezeki Cara Islam (Bahagian 1)"]

Tip #6. Sentiasa Bersyukur kepada Allah

Setiap waktu dan ketika, kita sebagai hamba-Nya wajib bersyukur atas segala kurniaan-Nya. Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah SWT. Lawannya adalah kufur nikmat. Allah berfirman di dalam Al-Quran yang bermaksud:

“Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras.” (Ibrahim: 7)

Firman-Nya lagi: “… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.” (Ali Imran: 145)

baca al-quran

Tip #7. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Al-Quran tertentu

Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau Asma’ul husna selain menenangkan, menjernihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.

Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten 7 kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki.

Salah satu nama Allah , al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu; misalnya dibaca “Ya Allah Ya Fattah” berulang-ulang, diiringi doa: “Ya Allah , bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, Ya Fattah Ya ‘Alim.” Ada juga hadis menyebut, siapa yang mengamalkan membaca surah al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Insya-Allah.

Tip #8. Berdoa

Berdoa menjadikan seorang hamba itu dekat dengan Allah, penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah menyuruh kita meminta kepada-Nya, nescaya DIA akan perkenankan dan jangan sesekali bergantung harap kepada yang lain, kerana perbuatan sedemikian adalah syirik yang merupakan dosa besar.

Tip #9. Berikhtiar atau berusaha sehabisnya

Barangsiapa yang berusaha, pasti dia akan mendapat sesuatu atau memperolehi hasilnya. Perkara ini adalah sunnatullah. Dalam satu hadis sahih, dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tetapi agama hanya Allah berikan kepada orang yang dicintai-Nya sahaja. (Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim)

Sebagai orang beriman, tentulah kita perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada kemurahan rezeki dalam skop yang luas. Misalnya, hendak tenang hati bacalah Al-Quran, hendak dapat anak yang baik, didiklah mereka sejak anak dalam rahim lagi, hendak sihat jagalah pemakanan dan makan makanan yang baik dan halal, hendak mendapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik, hendak memperolehi rezeki berkat jauhilah perkara yang haram, dan sebagainya.

Tip #10. Bertawakal

Dengan bertawakal semata-mata kepada Allah SWT, seseorang itu akan direzekikan dengan rasa kaya jiwanya. Ini bersesuaian dengan Firman Allah SWT dalam Al-Quran yang bermaksud:

Barangsiapa bertawakal kepada Allah , nescaya Allah mencukupkan (keperluannya) .” (At-Thalaq: 3)

Nabi Muhammad SAW pula telah bersabda:

“Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.”(Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.)

Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa. Dengan takwa, Allah akan beri “Jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan) , dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya.” (At-Talaq: 2-3)

Sebagai kesimpulan, bagi orang Islam, untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenarnya, kunci utamanya adalah melaksanakan amalan-amalan takwa. Amalan-amalan ini menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah, lalu Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya. Sekian, moga bertemu lagi dalam keluaran seterusnya. Salam ukhuwah dari kami di Majalah IK. Wassalam.

 

Pendapat Anda? No Comments


Rezeki itu bukanlah tertakluk kepada wang ringgit semata-mata. Ia juga mungkin hadir dalam bentuk anak-anak yang soleh, isteri yang taat, dikelilingi sahabat-sahabat yang baik, jiran yang baik serta saling menghormati dan berbagai lagi rezeki kurniaan Allah SWT.

Dengan adanya rasa syukur atas kurniaan-Nya, Allah berhak menambahkan lagi keluasan rezeki kita pada bila-bila masa dan juga berhak menarik kembali kemewahan yang telah dikecapi jika kita tidak bersyukur.

Tip #1. Menjalin silaturrahim

Nabi Muhammad s.a.w. telah bersabda:

“Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya.” (Riwayat Bukhari)

Kita dapat lihat di sini, bahawa dengan merapatkan silaturrahim Insya-Allah, seseorang itu akan dilapangkan rezekinya. Umat Islam sememangnya amat ditegah dan dilarang memutuskan silaturrahim, kerana ia akan meninggalkan kesan buruk terhadap diri, keluarga dan masyarakat khasnya.

berwudhuk

Tip #2. Melazimi kekal berwuduk

Seorang Arab desa, telah menemui Rasulullah s.a.w. dan meminta panduan mengenai beberapa perkara, termasuk mahu dimurahkan rezekinya oleh Allah . Baginda Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)

Dengan menjaga kebersihan dan sentiasa bersih daripada hadas juga dikatakan punca kepada keluasan rezeki yang Allah akan kurniakan.

Tip #3. Bersedekah

Sedekah mengundang rahmat Allah SWT. Ia menjadi penyebab untuk Allah SWT membuka pintu rezeki kita. Nabi Muhammad s.a.w. bersabda kepada Zubair bin al-Awwam:

“Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya.”
(Riwayat ad-Daruquthni dari Anas r.a.)

Sedekah juga akan menyuburkan lagi rezeki yang diperolehi. Dengan bersedekah, harta yang diperolehi umpama sebuah pohon yang tumbuh segar dan mekar tanpa kerosakan. Jangan risau, Allah SWT akan melipatgandakan rezeki kepada pemberi sedekah. Bersedekah tidak akan mengurangi walau sedikit pun rezeki kita, malahan semakin bertambah.

Tip#4. Melazimi solat malam (tahajud dan lain-lain)

Terdapat keterangan bahawa amalan solat tahajud memudahkan kita memperolehi rezeki, meningkatkan darjat kita, menjadikan diri dihormati orang dan doanya dimakbulkan oleh Allah SWT. Solat malam yang kebiasaannya dilakukan pada sepertiga malam sangat baik dijadikan sebagai amalan rutin demi mendapatkan redha Allah SWT, kerana pada waktu itu adalah waktu yang sangat mustajab untuk berdoa, di kala suasana tenang dan sunyi, ketika insan lain sedang nyenyak dibuai mimpi.

Tip #5. Melazimi solat Dhuha

Amalan solat Dhuha yang dilaksanakan sewaktu orang sedang sibuk dengan urusan duniawi (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Di dalam sebuah hadis qudsi juga ada disebutkan:

“Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya.” (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

[Bersambung di "Tip Murah Rezeki Cara Islam (Bahagian 2)"]

Pendapat Anda? [4] Comments


[Bersambung dari "Abdullah Ibnu Al-Mubarak : Siapakah Sebenarnya Beliau? (Bahagian 1)"]

Berjuang menegakkan syiar Islam.

perjuangan islam

Seperti yang umum ketahui, Abdullah Ibnu al-Mubarak bukan sahaja seorang hartawan, dermawan dan ulama yang disegani . Tetapi, beliau juga merupakan seorang pahlawan Islam yang ulung dalam menegakkan kalimah Allah SWT. Beliau dikatakan seorang pejuang Islam yang begitu handal dan berani dalam peperangan.

Menceritakan tentang kisah kepahlawanannya, berkata Abdullah bin Sinan : “Suatu waktu aku bersama Abdullah bin al-Mubarak dan Mu’tamir bin Sulaiman di Thursus, tiba-tiba, ada seruan untuk berperang, maka Abdullah bin al-Mubarak pun pergi bersama mereka yang turut menyahut seruan jihad itu.”

Ketika dua kumpulan pasukan perang bertemu dan menyusun barisan masing-masing, tiba-tiba keluar salah seorang jaguh Romawi daripada barisan mereka, lalu beliau menentang perlawanan perang. Oleh yang demikian, salah seorang anggota perang daripada kaum muslimin pula, telah keluar menemuinya.

Maka, jaguh Romawi itu pun mula menyerangnya dengan dahsyat sekali dan berjaya membunuhnya, hinggakan 6 orang daripada barisan perang kaum muslimin telah terkorban dalam peperangan tersebut.

Ini membuatkan kumpulan Romawi yang angkuh dan bongkak itu, meminta untuk meneruskan perlawanan lagi. Akan tetapi, tiada seorang pun daripada barisan perang kaum muslimin yang berani keluar. Maka pada ketika itu, Abdullah Ibnu al-Mubarak telah menoleh kepadaku lantas berkata : “Wahai Fulan, apabila aku terbunuh, maka lakukanlah hal ini dan hal itu.” (Ibnul Mubarak berwasiat kepadaku),  kemudian beliau terus menggerakkan kudanya dan mara ke depan untuk menyahut cabaran daripada tentera  Romawi itu. Setelah itu, berlakulah adegan serang-menyerang  antara keduanya  sehingga 6 orang bala tentera Romawi telah terbunuh dalam peperangan itu. Tentera Romawi terus mengugut Abdullah Ibnu al-Mubarak dengan kata-kata ancamannya, namun Abdullah Ibnu al-Mubarak sedikitpun tidak gentar melawan musuhnya yang juga musuh umat Islam.

Subhanallah! lihatlah betapa besarnya pengorbanan yang telah dilakukan oleh Abdullah Ibnu al-Mubarak yang sanggup berjuang di jalan Allah, hanya semata-mata untuk mendapat dan mengharapkan redha-Nya. Beliau sedikit pun tidak mahu orang lain mengetahui apa yang telah dilakukan olehnya, demi menjaga keikhlasan hati agar tidak sampai kebaikannya itu dirosakkan oleh iblis durjana, kerana ujudnya perasaan riyak didalam hati. Sebagai kesimpulannya, Ini dapat kita sifatkan bahawa, untuk menjadi insan yang disenangi  oleh semua lapisan masyarakat, maka pelbagai pengorbanan perlu kita lakukan secara ikhlas dan istiqamah, agar nanti kita dapat menjadi cermin yang mampu memantulkan wajah yang elok dan sempurna serta tidak pudar sebagai contoh teladan kepada anggota masyarakat.

Abdullah Ibnu al-Mubarak, meskipun beliau memiliki harta yang berlimpah ruah serta ilmu yang tepu di dada, namun beliau sedikitpun tidak pernah angkuh dan sombong.  Malah, tetap berpenampilan sederhana, gerak-geri dan tutur bicaranya penuh sopan dan santun. Demikianlah antara sifat-sifat terpuji yang dimiliki olehnya.

Saat Kewafatan Abdullah Ibnu al-Mubarak.

Diceritakan, bahawa sebelum kewafatan beliau, di saat ia sedang menanti dalam keadaan sakaratul maut,  Abdullah bin al-Mubarak tetap berusaha untuk beramar ma’ruf. Abdullah al-’Ajli berkata : “Ketika ajal menjemput Abdullah Ibnu al-Mubarak, telah ada seseorang yang mentalkinkannya,” dan dia berkata,”Ucapkanlah laa ilaha illallah.’ Orang itu telah mengulang-ulangi perkataan tersebutsehingga beberapa kali. Maka, Abdullah bin al-Mubarak pun berkata kepadanya, “Kamu tidak pandai melakukannya, aku khuatir kamu akan menyakiti orang Islam yang lain setelah aku, apabila kamu mentalkinkan aku dan aku telah mengatakan laa ilaha illahllah, maka biarkanlah aku. Dan apabila aku mengeluarkan kata-kata lain, maka talkini aku lagi, sehingga ia menjadi akhir dari ucapanku.”

Setelah menjalani hidup kurang lebih 63 tahun, akhirnya  seorang ulama, hartawan dan dermawan yang terpuji lagi terbilang iaitu Abdullah Ibnu al-Mubarak telah menghembuskan nafasnya yang terakhir dan pergi buat selama-lamanya meninggalkan dunia yang fana ini.

Pendapat Anda? No Comments


Abdullah Ibnu al-Mubarak, adalah seorang imam besar yang sangat dihormati dan dikenali ramai dalam kalangan Atba’ut Tabi’in iaitu (generasi setelah tabi’in) yang amat dipercayai dan begitu teliti dalam meriwayatkan hadis-hadis  Rasulullah s.a.w.  Beliau juga merupakan salah seorang ahli hadis yang sangat masyhur dan terkemuka.

Nama penuh beliau ialah Abu Abdurrahman Abdullah bin al-Mubarak al-Hanzali al-Marwazi. Merupakan anak seorang pedagang yang berbangsa Turki manakala ibunya pula berketurunan Parsi. Beliau telah mendapat bimbingan daripada beberapa orang guru dan merupakan seorang ahli yang sangat mahir dalam pelbagai bidang ilmu pengetahuan, terutamanya berkenaan dengan ilmu gramatika dan kesusasteraan.

Syeikh Abdullah Ibnu al-Mubarak telah dilahirkan pada tahun 118H bersamaan dengan 736 Masihi. Beliau banyak menulis tentang hadis-hadis nabi dan salah satu daripada karyanya yang masih lagi wujud  sehingga kini ialah bertemakan tentang “Zuhud.” Abdullah Ibnu al-Mubarak dikatakan meninggal dunia pada tahun 181H iaitu bersamaan dengan 797 Masihi, di sebuah Kota bernama Kota Hit yang terletak di tepi sungai Euphrat.

sedekah

Seorang Hartawan Yang Banyak Berjasa :

Oleh kerana beliau telah mewarisi harta yang begitu banyak daripada orang tuanya, maka Abdullah Ibnu al-Mubarak telah mengembangkan harta tersebut dalam bidang perniagaan, sehinggakan beliau telah menjadi  seorang ahli korporat yang sangat hebat dan berjaya. Modal yang digunakan oleh Abdullah Ibnu  al-Mubarak untuk melibatkan diri dengan dunia perniagaan adalah sebanyak 400 ribu dirham. Bayangkanlah pada ketika itu, harga bagi seekor kambing hanyalah sekitar 5 dirham sahaja, jadi cubalah hitung berapa banyakkah harta kekayaan yang diwarisi oleh beliau daripada peninggalan ayahandanya?

Hasil daripada harta yang telah dikembangkannya itu, beliau telah membelanjakannya untuk membantu fakir-fakir miskin, menuntut ilmu dan menyantuni  para ulama selain daripada digunakan untuk berjihad ke jalan Allah. Beliau  berniaga bukanlah bertujuan untuk memperkayakan dirinya sendiri, tetapi adalah untuk menolong para ulama dalam mengembangkan agama Allah. Beliau pernah berkata kepada Fudhail bin ‘Iyadh : “Andaikata bukan kerana kamu dan teman-temanmu (yang bermaksud para ulama) nescaya aku tidak akan berniaga.”

Alangkah mulia dan tulusnya niat Abdullah Ibnu al-Mubarak ini untuk berniaga dan berdagang, demi mengangkat darjat para ulama, agar mereka tidak ditindas dan dipergunakan oleh pihak penguasa dan mereka yang berduit. Disebabkan hal inilah, maka berkata Abbas ad-Dauri : “Tidaklah aku melihat seorang yang mengajarkan hadis lillahi Ta’ala Kecuali 6 orang yang di antaranya adalah, Abdullah bin al-Mubarak.”

Menurut al-Imam adz-Dzahabi  yang menyatakan bahawa,  dalam setahun  Abdullah Ibnu al-Mubarak telah mengeluarkan sejumlah wang bernilai  100 ribu dirham, semata-mata untuk membantu golongan fakir miskin. Di samping itu, beliau juga turut membantu melunasi hutang-hutang yang telah ditanggung oleh seorang pemuda yang telah dipenjarakan akibat daripada bebanan hutang yang tidak mampu dibayar olehnya.Tanpa pengetahuan pemuda itu, Abdullah Ibnu al-Mubarak telah melangsaikan segala hutang-piutang beliau,sehingga akhirnya  pemuda itu telah dibebaskan dari penjara. Subhanallah! Maha suci Allah. Betapa mulianya hati seorang insan yang bernama Abdullah Ibnu al-Mubarak ini. Beliau sanggup menyembunyikan sedekahnya hinggakan tangan kirinya langsung tidak tahu apa yang telah disedekahkan oleh tangan kanannya. Masya-Allah!

[Bersambung di "Abdullah Ibnu Al-Mubarak : Siapakah Sebenarnya Beliau? (Bahagian 2)"]

Pendapat Anda? No Comments


Kita sedia tahu networking memang penting dalam perniagaan. Dan kebanyakan masanya, bila sebut networking, kita fikir offline punya network.

Kini, dengan kehadiran web2.0, networking di bawa to a different level dengan kekuatan Internet. Dan pastinya ramai telah sedia mengetahui tentang laman web “social networking” seperti Facebook, Twitter, LinkedIn dan sebagainya…

Tip kali ini untuk perniagaan Internet adalah untuk kita take advantage of these social networking sites untuk perkembangkan perniagaan. Cuma, perlu ingat, di social networking sites juga mempunyai etika yang perlu dipatuhi terutamanya mengenai spamming.

Bayangkan, dengan kekuatan Internet, lamanweb social networking ni boleh mengembangkan jaringan kenalan kita exponentially. Contoh, kawan kita akan perkenalkan kita pada kawan mereka, dan kawan mereka akan perkenalkan pada kawan yang lain… dan seterusnya. Dengan kenalan network yang besar, maka lebih ramai orang mengenali anda, dan lebih ramai mengetahui tentang perniagaan anda.

Cuma, satu tip dari saya… di laman web social networking ni, tujuan utama adalah untuk mengenali orang dan orang mengenali kita sebagai “usahawan”. Maka, tujuan utama social networking sites ni bukan untuk promosi perniagaan! Tetapi, ia akan menjadikan kita lebih dikenali, jenama kita lebih dikenali dan secara tak langsung, perniagaan juga akan dikenali.

Irfan Khairi's Facebook profileSo, bagi anda yang mempunyai account FACEBOOK, boleh la page saya “Irfan Khairi” atau klik icon di sebelah

Bagi yang mempunyai account TWITTER, boleh “follow” saya untuk mengetahui update-update saya. http://www.twitter.com/irfankhairi

Selamat ber-social network!

PS: Kini, saya menjalankan program Diploma Profesional Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial melalui Open University Malaysia – IPD. Untuk maklumat lanjut lawati www.OpenUni.com.my sekarang!

Pendapat Anda? [46] Comments


[Bersambung dari "Jam Tawaf – Khasiat dan Fungsinya Kepada Tubuh Badan Manusia (Bahagian 1)"]

2. DNA Makhluk Berjasad:

Imej getaran DNA yang ditunjukkan di dalam mikroskop mempunyai warna. Setiap warna jelas menunjukkan getaran yang terhasil. Perkara ini berlaku adalah konsep tenaga yang sentiasa mengikut hukum ke kanan, iaitu tawaf. Cuba kita perhatikan baik-baik, animasi DNA menunjukkan DNA membuat belitan ke arah kanan.

Pusingan DNA adalah jelas merupakan 1 fenomena kitaran tawaf dan semua makhluk di alam semesta ini ada trademark penciptanya. Oleh sebab itu, semua ciptaan Allah ada DNA masing-masing dan salah satunya Allah sentiasa menggunakan konsep kitaran tawaf.

3. Aliran Darah Manusia

Menurut kajian, aliran darah dalam urat saraf manusia ada 1 pergerakan istimewa. Yang istimewanya semenjak dari kandungan ibu lagi, kitaran darah anda ialah ikut sistem tawaf. Setiap aliran darah manusia yang melalui jantung adalah pergerakan ke arah kanan.

Oleh sebab itu bila perjalanan darah diganggu, maka badan manusia akan rosak. Molekul-molekul dan zarah dalam apa jasad pun, sentiasa bergetar ke arah kanan. Segala perbuatan dan aktiviti ke arah kanan dinamakan tawaf. Pesakit jantung yang memakai alat bantu pengepam dilarang untuk memakai Jam Tawaf ini kerana Jam Tawaf sentiasa kembalikan sistem kelilingnya kepada sifat fitrah.

Pesakit jantung yang memakai alat dan mesin nadi akan mempunyai kesan bila pakai Jam Tawaf. Ini kerana Jam Tawaf akan membatalkan hukum mesin ini sehingga mesin ini rosak. Apabila mesin rosak, ia tidak membantu pesakit jantung yang dibantu oleh mesin nadi tadi. Ini disebabkan jam tawaf sentiasa akan mengembalikan fitrah, sedangkan mesin jantung bertindak berlawanan. Oleh yang demikian, pesakit jantung dilarang memakainya.

4. Planet Bumi:

Tahukah anda, bahawa Tuhan sengaja mencipta planet bumi berputar ke arah kanan? Jika anda masih ingat, semua planet dalam sistem suria dan Galaksi Bima Sakti mengelilingi matahari dalam keadaan berputar ke arah kanan. Semua planet yang berjiran dengan bumi sentiasa tawaf kepada matahari.

Planet bumi yang kita duduki ini sentiasa berputar ke arah kanan di paksinya sendiri. Bahkan, matahari kita sendiri sentiasa berpusing di atas paksinya ke arah kanan. Semua tabiat dan kelakuan planet serta matahari ini adalah hukum putaran semulajadi ke arah kanan dan proses ke arah kanan ini sama dengan TAWAF Umat Islam mengelilingi Kaabah.

Taufan, Puting Beliung dan Aliran Air

5. Taufan, Puting Beliung dan Aliran Air:

Penulis mengajak para pembaca untuk memerhatikan taufan dan puting beliung dan taufan, anginnya berpusing dan bergerak ke arah kanan. Hukum ke arah kanan bersifatkan ketaatan. Putaran puting beliung ini sangat dahsyat dan kerana ketaatannya, pusingannya sentiasa ke kanan. Sifat ke kanan ini sering disifatkan sebagai putaran tawaf. Bukan itu sahaja, air dalam singki juga berputar ke arah kanan seperti Tawaf.

Tawaf itu sebenarnya mempunyai rahsia yang misteri, hanya Umat Islam sahaja yang mendedahkannya dan sudah tentulah rahsia kebaikan ini telah Allah abadikan di planet bumi iaitu dengan kehadiran Kaabah, di mana manusia mengelilingi dengan cara Tawaf.

Sebagai penutup, penulis ingin kongsikan sebuah Hadis Rasulullah SAW yang bermaksud:

“…Islam mula tersebar dalam keadaan pelik dan asing,  dan Islam akan kembali asing pula, maka beruntunglah orang-orang yang asing. (Hadis Riwayat Muslim )

halalmuslim.com

Pendapat Anda? No Comments


Bertemu lagi kita dalam artikel keluaran kali ini. Kali ini penulis ingin mengupas keunikan teknologi dalam penggunaan aksesori yang pada asalnya telah ditemukan sejak zaman Khalifah lagi. Jam tangan ‘anticlockwise’ atau lebih dikenali sebagai Jam Tawaf sebenarnya mempunyai khasiatnya tersendiri.

Ramai yang tidak mengetahui khasiat kepada si pemakainya. Penulis akan kongsikan dalam artikel ini sedikit sejarah dan konsep Jam Tawaf ini dan bagaimana ia berfungsi dan memberikan kesan untuk tubuh badan manusia.

Arah tawaf

Bumi, bulan, bintang, matahari serta seluruh Galaksi Bima Sakti beredar pada satu arah iaitu pada arah tawaf seiring dengan cara orang Islam melakukan tawaf di Kaabah. Kaabah yang menjadi pusat tumpuan umat Islam sebenarnya adalah pusat medan magnet dunia. Perkara ini diakui oleh pihak NASA dimana suatu kajian telah dilakukan melalui pemerhatian dari angkasa lepas bahawa medan magnet seluruh dunia tertumpu di Kaabah yang merupakan pusat dunia.

Segala tenaga didunia ini terpancar dan dikawal dari medan magnet ini. Begitu juga dengan darah di dalam tubuh badan kita yang beredar mengelilingi badan pada arah tawaf. Hakikat ini masih tidak ramai yang tahu dan tidak ramai pakar-pakar Islam menemui hasil kajian hebat seperti ini.

Kebanyakan kita tidak sedar bahawa dengan menggunakan jam biasa sebenarnya menyebabkan terhasilnya satu getaran yang tidak seimbang pada badan kerana jam yang dipakai itu berputar bertentangan dengan fitrah alam.

Akibat getaran badan yang tidak seimbang menyebabkan seseorang itu mudah menerima anasir-anasir yang negatif dan seterusnya mendapat pelbagai jenis penyakit.

Sejarah ringkas serta fungsi Jam Tawaf

Tahukah anda, jam yang ada kebanyakannya hari ini, ialah jam anti-tawaf? Pihak Barat telah mengubah konsep ini, yang merupakan salah 1 rahsia hitam yang tak didedahkan pada umat manusia. Minda manusia seluruh dunia berjaya diubah kepada penggunaan jam anti-tawaf seperti yang ada sekarang.

Fitrah penciptaan dunia seisinya, membuktikan semua yang ada di alam ini bergerak mengikut hukum TAWAF. Ini kerana Allah telah tentukan hukumnya sebegitu sejak galaksi ini diciptakan. Hukum alam ini bergerak ke arah pusingan tawaf, dan ianya ke arah kanan. Pusingan tawaf yang ada di alam semesta ini merupakan fitrah.

Manusia ciptaan tuhan sepatutnya hidup selari dengan fitrah alam. Perkara ini bersebab besar apabila aktiviti TAWAF sentiasa berputar ke arah kanan. Maka, si pemakai Jam Tawaf akan merasai faedah yang tidak terhingga apabila memakai jam ikut arah hukum alam.

Kesan TAWAF Kepada Jasad Manusia

Pergerakan Jam Arah Tawaf ini memberikan faedah yang sangat positif kepada jasad tubuh badan si pemakainya. Antara khasiat-khasiatnya termasuklah:

I – pergerakan ke kanan atau melakukan pusingan ke kanan mengimbangi sistem otak

II- pergerakan melakukan pusingan ke kanan mengimbangi tulang belakang anda

III- membersihkan darah dari ion positif berlebihan akibat radiasi luar yang terperangkap

IV- meningkatkan fungsi sistem imun, antibodi dan hormon tubuh badan

V- merangsang daya tumpuan

VI- mengekalkan potensi diri yang optima

VII- mengimbangi kedua-dua hemisfera otak kiri dan otak kanan

VIII- mengawal tekanan perasaan

X- meningkatkan daya keyakinan dan semangat

XI- mengawal, mengimbangi, mencegah dan merawat kanser

jam tawaf

Kesan TAWAF Kepada Rohani Manusia

Dalam pada itu, ia juga memberikan kesan spiritual dan kerohanian kepada si pemakainya. Ia menjadi pengimbang semulajadi setiap detik kiri dan kanan. Ia juga dipercayai memenuhi falsafah hukum 7 Kuasa Tenaga iaitu:

1) Kebenaran mengatasi kesilapan

2) Kelajuan mengatasi kelewatan

3) Kemudahan mengatasi kejutan

4) Kestabilan mengatasi kucar-kacir

5) Kekuatan mengatasi kelemahan

6) Keuntungan mengatasi kerugian

7) Kejayaan mengatasi kegagalan

Disarankan bagi lelaki untuk memakainya di pergelangan tangan kanan dan bagi wanita pula digalakkan memakainya di pergelangan tangan kiri.

Kelebihan-kelebihan dan Khasiat Jam Tawaf (Counterclockwise) secara ringkas:

1. Sebagai pengimbang semulajadi setiap detik/saat.
2. Menjadikan fikiran lebih tenang dengan penghantaran mesej
tenaga secara tetap dan sekata.
3. Membantu mengawal rentak jantung
4. Mengharmonikan sistem kesemua kelenjar.
5. Memenuhi falsafah hukum 7 kuasa menguasai tenaga.

Hukum Tawaf Ciptaan Allah

 jam tawaf

1. Medan Magnet:

Medan magnet ini menghasilkan medan elektromagnetik. Elektromagnet akan menggerakkan janakuasa sawat seperti keretapi laju. Kita sedia tahu keretapi laju bergerak menggunakan kuasa medan magnet. Sedangkan medan magnet menggunakan hukum ke kanan, iaitu tawaf dan ciptaan Allah ini menggunakan konsep kitaran tawaf yang menjanakan elektrik.

[Bersambung di "Jam Tawaf – Khasiat dan Fungsinya Kepada Tubuh Badan Manusia (Bahagian 2)"]

Pendapat Anda? No Comments


[Bersambung dari "Abu Darda’ (Bahagian 1)"]

Dunia  dan harta dari sudut pandangan Abu Darda’.

Pada suatu hari ketika Abu Darda’ pergi berkunjung ke Syria, yang sewaktu itu amat makmur negerinya dengan para penduduknya hidup penuh dengan limpahan kemewahan. Maka apabila melihatkan kenyataan itu, lantas Abu Darda’ pun memberi peringatan :

“Wahai warga Syiria, kalian adalah saudara seagama, tetangga dan pembela dalam melawan musuh bersama, tetapi aku hairan melihat kalian. Mengapa kalian tidak punya rasa malu? Kalian kumpulkan apa yang tidak kalian makan. Kalian bangunkan semua yang tidak kalian huni. Kalian harapkan apa yang tidak kalian dapat. Beberapa kurun waktu sebelum kalian ,kaum Aa’d  juga telah mengumpulkan dan menyimpannya. Mereka memimpikan dan membina  lalu meneguhkan bangunan, tetapi akhirnya semua binasa. Rumah mereka menjadi kuburan belaka dan angan-angan hanya menjadi  sebuah fatamorgana sahaja.”

Abu Darda’ juga pernah mengirimkan sepucuk surat kepada seorang sahabatnya pada suatu hari. Di dalam suratnya itu beliau menulis :

“Tiada satu pun harta di dunia ini yang kamu miliki, melainkan sudah ada orang yang memilikinya sebelum kamu, dan tentu akan ada orang lain yang memilikinya sesudah kamu. Sebenarnya, harta yang kamu miliki sekadar yang kamu telah manfaatkan untuk dirimu. Maka utamakanlah harta itu untuk orang yang memerlukannya iaitu anak-anakmu yang mewarisimu. Mungkin kepada  anak soleh yang beramal untuk Allah, maka pasti engkau akan bahagia. Mungkin kepada anak durhaka yang mempergunakan harta itu untuk maksiat, maka engkau lebih celaka lagi dengan harta yang telah engkau kumpulkan. Oleh itu, percayalah bahawa nasib mereka adalah kepada rezeki Allah SWT, dan selamatkanlah dirimu sendiri.”

Menurut pendapat Abu Darda’, dunia ini seluruhnya hanyalah titipan Allah SWT.  Sewaktu banyak harta-harta rampasan telah dibawa ke Madinah sebagai hasil kemenangan pasukan Islam di Cyprus,  Abu Darda’ malah menangis.

Maka seorang sahabat bernama Zubair bin Nafis lantas bertanya, “Wahai Abu Darda’, mengapa engkau menangis ketika dimenangkan oleh Allah SWT?” jawab Abu Darda, “Wahai Zubair, alangkah hinanya makhluk di sisi Allah bila mereka meninggalkan kewajibannya terhadap Allah SWT, selagi ia perkasa, berjaya mempunyai kekuatan, lalu meninggalkan amanat Allah SWT, jadilah mereka seperti yang engkau lihat.”

Nasihat Abu Darda’ :

“Carilah kebaikan sepanjang hidupmu, kerana Allah SWT mempunyai tiupan rahmat yang dapat mengenai siapa sahaja yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya. Mohonlah kepada Allah SWT agar ia menutupi malu atau cela dan kejahatanmu serta menghilangkan rasa tidak tenteram di hatimu.” Ini kerana menurut Abu Darda’, ibadah bukan sekadar untuk mencari kebaikan dan mengerahkan segala daya upaya demi  untuk mendapatkan redha Allah SWT semata-mata, tetapi perlu juga sentiasa rendah hati mengingati tentang kelemahan diri sendiri.

Demikianlah mutiara hikmah dari beberapa nasihat yang telah ditinggalkan oleh sahabat baik junjungan kita Rasulullah s.a.w. iaitu Abu Darda’ yang penuh dengan cahaya hikmah dari kebeningan hatinya. Beliau berniaga dengan Allah dan seluruh hidupnya hanyalah untuk Allah SWT.

TIP

berzikir

*Dalam kesibukkan mencari rezeki, jangan lupa untuk sentiasa berzikir mengingati Allah kerana itu amat penting dan paling utama.

*Jalinkan hubungan yang baik sesama manusia di samping akrab juga hubungan dengan al-Khaliq.

*Lunaskan tuntutan terhadap Allah SWT sebelum melunaskan tuntutan terhadap manusia.

*Berniagalah dengan ikhlas dan jujur tanpa menipu sesiapa.

*Infaqkan harta yang diperolehi ke jalan Allah agar mendapat keberkatan dan keredhaan-Nya, selain daripada menyimpannya untuk keperluan diri dan keluarga.

 

Pendapat Anda? No Comments


“Kebaikan sebesar zarah (butiran kecil) dari orang yang bertaqwa, lebih berat dan bernilai daripada ibadah setinggi gunung dari orang yang menipu diri sendiri.” (Abu Darda’ r.a.)

Demikianlah kata-kata hikmah seorang ahli sufi dan seorang hartawan yang tidak pernah lalai dari menyebut nama Allah SWT dalam setiap urusan dan kehidupan sehariannya. Beliau sering merenung dan meneliti kembali setiap amal ibadahnya dan senantiasa mengingatkan orang tentang perilaku palsu.

Ini kerana menurutnya kepalsuan itu melemahkan iman serta merasakan diri lebih hebat daripada orang lain dan menyebabkan kesombongan. Oleh kerana hal itulah, maka beliau telah menuturkan kata-kata yang penuh hikmah dan amat bermakna untuk difahami dan dihayati seperti di atas.

Abu Darda’ adalah salah seorang sahabat Rasulullah s.a.w. yang  utama. Beliau terkenal sebagai  seorang sahabat yang cerdas tetapi hidupnya amat sederhana. Beliau sanggup menjauhi kehidupan duniawi dan lebih mementingkan ibadah. Beliau cuma menjalani kehidupan sebagai seorang ahli sufi yang warak dan telah menjadi  teladan kepada sahabat-sahabat nabi yang lain.

Kisah pengislamannya

Menceritakan tentang keislamannya, Abu Darda’ menyatakan : “Aku mengislamkan diriku kepada Rasulullah s.a.w. ketika aku ingin agar ibadah dan perniagaan dapat terhimpun dalam diriku. Tetapi tidak berhasil. Lantas aku kesampingkan perniagaan, agar aku dapat lebih banyak beribadah kepada Allah SWT. Sesungguhnya, aku tidak terlalu gembira meski setiap hari mendapat untung sebanyak 300 dinar. Allah memang tidak mengharamkan perniagaan, tetapi aku lebih suka bergabung dengan orang yang di dalam berniaga tidak melalaikan Allah SWT.”

saudagar islam

Abu Darda’ adalah seorang hartawan di Madinah dan juga merupakan seorang saudagar yang terkenal dengan sifat jujur. Beliau masuk Islam adalah kerana kejujurannya dan banyak orang begitu suka berdagang dengannya, berbanding dengan pedagang-pedagang yang lain. Ini adalah disebabkan beliau seorang pedagang yang tidak pernah menipu.

Jelas di sini, bahawa kejujuran itu amat penting dalam kehidupan seharian kita.  Lebih-lebih lagi apabila berurusan dengan ramai orang di sekeliling kita dan yang paling penting sekali jujur kepada diri sendiri dan jujur dalam mentaati perintah Allah SWT. Tidak kiralah siapa kita dan bagaimana pun  keadaan kita, tetapi sifat jujur dan amanah itu amat perlu ditanam dan diasuh sedari awal dalam diri agar kita lebih dipercayai dan dihormati.

Kemuliaan  seseorang itu bukanlah disebabkan oleh pangkat dan hartanya, tetapi adalah kerana sifat-sifat peribadi yang dimiliki olehnya yang boleh menjadi contoh teladan kepada orang lain yang mengenali  dirinya. Mampu menjadi Ikon untuk diikuti dan dicontohi. Begitulah dengan  sahabat nabi ini

Abu Darda’ mampu  mengambil hikmah kehidupan di dunia tetapi beliau tidak lupa mengharapkan untuk meraih pahala di akhirat jua. Setelah meninggalkan perniagaanya, Abu Darda’ telah menjalani hidup sebagai ahli sufi dan beberapa ajarannya yang penuh dengan hikmah di antaranya adalah :

“Maukah anda mendengarkan jika aku sampaikan amalan yang terbaik dan amalan yang terbersih di sisi Allah? Amalan yang mampu meninggikan darjat anda? Yang lebih baik daripada memerangi musuh di medan perang, yang lebih baik dari wang emas dan perak?”  ujar Abu Darda’.

Lantas bertanya para sahabat “Amalan apakah itu, wahai Abu Darda’?”

jawab beliau “Dzikrullah,” kerana dzikir kepada Allah itu lebih utama.

[Bersambung di "Abu Darda’ (Bahagian 2)"]

Pendapat Anda? No Comments


[Bersambung dari "Mengapa Perlu Kita Pilih Untuk Berniaga? (Bahagian 1)"]

Maka semut itu pun bertanya, “Siapa punya beban yang kau bawa itu, wahai sang keldai?”
Maka keldai pun menjawab, “Bos saya punya, yang sedang minum dan makan-makan dibawah pohon di sebelah sana tu!”

“Oh begitu….” kata sang semut tersebut sambil tersenyum.

Sang keldai berkata, “Eh! Kamu semua ini pula, kenapa nampak begitu gembira? Sedangkan kamu semua terpaksa mengangkat beban makanan yang besar-besar belaka?” tanya sang keldai kepada sang semut tadi.

“Kami memang begini setiap hari. Kami juga membawa beban yang berat bahkan lebih berat dari badan kami tetapi kami rasa gembira sekali. Tiada istilah penat bagi kami dan kami sangat gembira melakukannya.”

“Mengapa boleh jadi begitu ya?” tanya sang keldai dengan rasa penuh kehairanan.

Ketua semut itu diam sejenak lalu berkata: “Barangkali kerana kita mempunyai jurang perbezaan wahai sang keldai yang dihormati.”

“Apa perbezaannya, sang semut? Saya lihat, kita sama sahaja, membawa bebanan masing-masing?” tanya keldai kembali.

“Kamu membawa beban yang berat tetapi beban yang berat itu bukan kepunyaanmu, tetapi majikanmu yang sedang makan minum dan berehat-rehat di bawah pohon sana, sedangkan kami semua membawa beban memang lebih besar daripada badan kami tetapi beban-beban ini adalah kepunyaan kami sendiri, dan bukannya bos kami.” demikian penjelasan semut.

Keldai itu termanggu-manggu tetapi dia tidak dapat berbuat apa-apa kerana dia tetap seekor keldai yang hanya pandai menurut perintah majikannya tanpa sedikit pun sedar akan maksud yang disampaikan oleh sang ketua semut tersebut.

Baiklah, para pembaca yang budiman sekalian. Apakah moral yang boleh kita perolehi dari cerita ini?

Sebenarnya, banyak moral disebalik kisah ringkas ini! Tetapi terdapat satu pengajaran penting yang boleh kita ambil disini ialah;

semut

Walaupun beban, dugaan dan cabaran yang dihadapi oleh seseorang usahawan di dalam dunia perniagaan itu selalunya lebih besar dari dunia makan gaji, namun, mereka akan tetap sentiasa tabah dan gembira menghadapinya. Kerana, mereka tahu, mereka sedang berusaha untuk mencapai impian mereka sendiri, dan bukannya impian orang lain atau impian majikan mereka.

Pengajaran yang kedua, terdapat golongan yang tidak sedar tentang potensi mereka yang sebenar. Samada mereka tidak diberi peluang, tiada modal ataupun sudah tahu namun tidak berani untuk bertindak kerana terlalu risau tentang cakap-cakap belakang yang mengatakan berniaga itu berisiko tinggi untuk gagal, tiada pendapatan tetap dan tiada jaminan masa hadapan.

Penulis berharap agar mesej yang ingin disampaikan disini, membawa kesan walaupun sedikit kepada para pembaca. Minda kita harus dicuci dan dibersihkan. Jika kita sekarang sedang bekerja, belajarlah untuk berniaga secara sambilan dahulu. Jika tiada minat, banyakkan membaca tentang kejayaan usahawan-usahawan ternama dan ubahlah sikap, mungkin suatu hari nanti dibukakan hati untuk meminati perniagaan, kerana perniagaan itu Sunnah Rasulullah SAW.

Pendapat Anda? No Comments


Selamat bertemu kembali dalam artikel dalam keluaran kali ini dan penulis ingin berbicara tentang kepentingan memilih jalan perniagaan sebagai cara hidup.

Sepertimana yang kita semua sedia maklum, Islam amat menggalakkan perniagaan sebagai kerjaya umat muslim. Kita perlu yakin bahawa 9/10 sumber rezeki datangnya dari jalan perniagaan. Namun begitu, berdasarkan fakta, tahukah anda bahawa dalam komuniti manusia, hanya 1/10 sahaja yang menjalankan perniagaan sedangkan 1/10 inilah yang menjana pendapatan yang lumayan dan dari 1/10 ini, hanya 5% sahaja yang benar-benar kaya raya, yang lain hanya kaya biasa-biasa dan sebilangan besar mereka pula pernah merasa erti kegagalan dan kerugian puluhan ribu ringgit mahupun jutaan ringgit.

Sebenarnya, tidak ramai yang sanggup untuk berusaha keras untuk menjadi kaya, namun apabila ditanya tentang adakah anda mahu kaya? Rata-rata menjawab; “Ya, sudah pasti saya mahu kaya!”.

Apabila diajak untuk berniaga, mereka mula menjawab; “Baik sahaja aku makan gaji, kerja senang, bulan-bulan dapat gaji tetap, rajin ke malas ke, tetap dapat gaji!”

Mengapa berlaku sedemikian?

Penulis ingin bawakan kepada para pembaca sebuah kisah yang boleh dijadikan pengajaran buat semua para pembaca sekalian. Ayuh teruskan membaca dan sama-sama kita hayati maksud tersirat yang ingin penulis cuba sampaikan.

KISAH SEKUMPULAN SEMUT DAN SEEKOR KELDAI PEMBAWA BARANG

semut

Pada suatu hari, seekor keldai sedang beristirehat kerana merasa kepenatan setelah memikul barangan yang membebankan. Beban yang cuma sebesar setengah daripada punggungnya itu telah diletakkan dipunggungnya oleh majikan keldai itu. Keldai tersebut hanya mengikut sahaja perintah majikannya tanpa banyak soal walaupun hakikatnya ia sudah terlalu letih membawa bebanan tersebut.

Perjalanan tersebut begitu berat ditambah pula hari yang begitu panas terik, maka keldai itu pun beristirehat di pohon rendang, dengan nafas yang termengah-mengah dan mulutnya berbuih-buih. Ketika keldai itu sedang beristirehat, tiba-tiba lalulah segerombolan semut yang kelihatan sedang bernyanyi-nyanyi dengan riang gembira sambil membawa beban makanan mereka. Keldai itu mula tertarik melihat gelagat sekumpulan semut tersebut.

Semut-semut tersebut semuanya kelihatan gembira sambil membawa beban masing-masing, ada yang membawa bangkai, tulang-tulang binatang termasuk cebisan-cebisan ayam dan sebagainya lagi. Keldai itu berasa hairan apabila melihat segerombolan semut itu senang hati dengan riang gembira bernyanyi- nyanyi.

Semut-semut itu juga melihat keldai terduduk dalam keadaan kepenatan. Sebaik sahaja menghampiri keldai tersebut, ketua semut itu bertanya kepada keldai, “Hai keldai, apa yang sedang kamu lakukan di sini.”

“Saya sedang berehat wahai semut,” jawab keldai tersebut.

“Kenapa kamu kelihatan begitu penat sekali?” tanya semut lagi.

“Itulah dia saya begitu penat sekali sebab membawa beban ini, beban yang tidak sebesar badanku ini tapi tersangatlah penat bagiku,” jawab keldai itu lagi.

[Bersambung di "Mengapa Perlu Kita Pilih Untuk Berniaga? (Bahagian 2)"]

Pendapat Anda? No Comments


Next Page »