Irfan Khairi Sdn Bhd (IKSB) BARU!

Alhamdulillah! Dah booking flight dari Dubai untuk terbang je KL dan berjumpa anda jika ada rezeki untuk saya menjadi mentor andaĀ tak lama lagi!


Apa yang saya tak sabar adalah untuk menjemput anda menyertai saya di pusat latihan TERBARU yang lebih besar, selesa dan EKSKLUSIF untuk ANDA…

Pengalaman saya di luar negara memberi ilham untuk menyediakan tempat latihan yang lebih selesa untuk peserta-peserta. Bila lagi selesa, maka lebih terinspirasi peserta program untuk belajar, berusaha dan terus berjaya.

Konsep “kayu” untuk memberi feel yang lebih natural dalam pembelajaran…

Tetapi bukan sahaja untuk belajar, untuk berehat, berbincang dan mewujudkan ukhuwah bersama pelajar, usahawan dan bakal usahawan yang lain juga dengan pemandangan yang sangat cantik…

Konsep Training Center BARU IKSB adalah berkonsep open dan terbuka. Boleh juga lihat bilik meeting kami di sini…

Tapi di IKSB (dan juga bersama peserta program), kita bukan sahaja “WORK HARD” kita juga “PLAY HARD” šŸ™‚ Ada juga ruang beriadah sesama kita…

Tapi tak boleh juga main-main sahaja. Dalam perniagaan perlu tambahkan ilmu. Dan dari masa ke semasa, kami kendalikan juga talk di auditorium mini kami!

Dan lepas mencari ilmu, kami galakkan peserta-peserta kami berbincang di ruang perbincangan yang selesa, modern dan eksklusif!


Amacam, cantik dan eksklusif tak pusat latihan BARU kami?

Kalau di gambar cantik, tu belum datang dan alami program-program kami lagi. Lagi CANTIK dan hanya EKSKLUSIF kepada peserta-peserta terpilih sahaja.

Ingin sertai pengambilan kami terdekat dan saya menjadi mentor perniagaan anda? Lawati www.OpenEducation.com.my untuk tarikh terdekat dan lakukan booking segera oleh kerana program kami selalu PENUH!

Ada rezeki jumpa secara bersemuka pula. Bukan hanya di gambar! šŸ™‚

Kisah Motivasi Yang Membuka Minda

Mungkin anda pernah dengar kisah ini. Tapi saya kongsikan juga sebab baru-baru ini saya kongsikan semula di talk saya di Dubai.

Kisahnya begini…

Satu ketika itu, ada seorang pengembara. Dia mengembara ke India. Memang macam-macam yang dilihatnya dalam setiap pengembaraannya tetapi, apa yang dilihat ketika itu, sangat menarik perhatiannya.

Si pengembara ternampak seekor gajah yang besar di mana kakinya terikat dengan tali yang kecil pada kayu yang kecil. Namun begitu, gajah itu tidak lari kemana-mana pun.

Walaupun hanya dengan satu-dua langkah sahaja, gajah itu dapat membebaskan diri tambatnya itu. Mana taknya, tali dan kayu yang menambatnya tu kecil sahaja. Tetapi, gajah itu tidak bergerak. Hanya menunggu di situ sahaja.

Pengembara pun bertanya pada penjaga gajah itu.

“Mengapa gajah ini tak lari dan bebaskan diri?”

Dan jawapan yang diberi oleh penjaga gajah itu sangat mengejutkan.

Katanya, sejak gajah itu dilahirkan kecil, gajah itu ditambat dengan tali dan kayu yang kecil. Ketika itu, tali dan kayu yang kecil itu, sudah cukup kuat untuk menambat gajah itu dan gajah kecil ketika itu tidak dapat membebaskan dirinya untuk bertahun-tahun.

Apabila gajah semakin besar, tali dan kayu yang sama digunakan. Walaupun gajah semakin besar dan kuat, tetapi, dalam fikiran gajah tersebut tali dan kayu kecil itu adalah sangat kuat dan mustahil untuk membebaskan dirinya. Walaupun pada hakikatnya, sangat mudah untuk gajah itu berlari bebas.

Jawab penjaga gajah itu kepada pengembara yang kelihatan tidak percaya.

Itulah kisahnya.

Dan begitu jugalah kita sebagai manusia. Sering kali, kita fikir kita tidak dapat lakukan sesuatu itu oleh kerana sejak dulu lagi kita fikirkan ianya adalah mustahil. Ianya adalah susah. Mungkin kerana persekitaran kita telah menjadikan kita seperti itu.

Padahal, sebenarnya, ianya adalah kepercayaan sahaja di dalam diri kita sendiri yang kita fikirkan melalui pengalaman dan persekitaran kita yang lepas. Penghalang utama kita hanyalah diminda kita.

Think about it. Adakah kita umpama gajah tersebut? Tertambat dengan tali kecil dan kayu kecil yang menjadikan kita percaya bahawa kita tidak boleh berjaya melakukan sesuatu itu?

-IK
Dubai, UAE

PS: Nak tahu bagaimana saya berjaya mencapai pasaran global dalam perniagaan saya walaupun bermula dengan perniagaan seorang diri seperti ramai usahawan kecil-kecilan di Malaysia? Saya pun melepaskan diri saya dari fikiran seperti gajah itu. Ketahui caranya diĀ www.9dari10.com

Tak tahu nak mulakan perniagaan apa? Lakukan apa yang anda minat!

Pada hari AHAD lepas, saya telah mengendalikan program di KUALA LUMPUR. Lebih kurang 24 jam kemudian hari ISNIN, mengendalikan program di DUBAI pula!

Penat tak? Memang PENAT!

Tetapi suka tak? SANGAT SUKA!

Bila kita lakukan apa yang kita suka, pastinya kita akan hilang rasa penat. Hati akan rasa puas, dan jiwa pun akan rasa segala-galanya adalah sangat berbaloi. Pernah tak anda alami keadaan seperti ini?

Kerja penat-penat, tapi kita rasa sangat puas!

Tapi di sebaliknya pula, ada antara kita kerja penat-penat, tetapi semakin hari semakin stress dan murung. Umpama kerja harian memakan diri sendiri. Terasa seperti “robot” yang buat kerja sama sahaja setiap hari dari pagi sampai lah petang. Tidak merasa puas dalam hati, tetapi, rasa kerja itu “terpaksa” dilakukan.

Namun, inilah yang dialami oleh ramai orang disekeliling kita. Tahukah anda, terdapat laporan mengatakan bahawa keadaan sakit jantung lebih kerap terjadi pada hari Isnin?

Mengapa begitu? Mungkin kerana hari Isnin adalah hari mula bekerja selepas hujung minggu!

Jika ditanya soalan pada saya, perniagaan apa yang patut kita mulakan? Jawapan saya tidak pernah berubah dari dulu hinggalah hari ini. Lakukan apa yang anda minat.

  • Melakukan apa yang kita minat, kita tidak akan rasa penat walaupun kita lakukan dari pagi sampailah ke malam.
  • Melakukan apa yang kita minat juga, jika kita gagal berkali-kali, kita akan melewat-lewatkan putus asa.

Melakukan apa yang kita minat, kita akan rasa kepuasan yang tak terhingga!Apabila saya membaca buku biografi usahawan-usahawan yang berjaya, kesemuanya mempunyai satu persamaan. Persamaannya adalah mereka melakukan sesuatu yang mereka minat.

Begitu juga dengan saya.

Menjalankan perniagaan di dua benua, bukanlah perkara yang mudah. Tetapi alhamdulillah, ianya dipermudahkan oleh kerana saya melakukan kerana minat.

Dan inilah “zone” yang anda perlukan untuk berjaya dalam apa sahaja yang anda lakukan sama ada berniaga atau bekerja.

Inilah yang anda dapat lakukan jika menjalankan perniagaan sendiri, walaupun dari rumah, walaupun bermula kecil. Anda mempunyai “Freedom of choice” membuat pilihan apa yang anda nak lakukan untuk menjana pendapatan, dan “Freedom of time” dapat luangkan lebih banyak masa untuk diri sendiri dan bersama keluarga.

Tarikh pengambilan terbaru Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial kini telah DIBUKA. Ramai yang berebut untuk daftar awal oleh kerana bukan sahaja saya belanja makan, tetapi juga akan dapat pemberian percuma bernilai RM3,900 (Semua produk digital saya)!

Tarikh pengambilan baru Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial ditetapkan. Dan untuk lokasi training center kami yang *BARU* di Oval Damansara, tempat adalah TERHAD dan EKSKLUSIF.

Dapatkan maklumat lanjut di sini dan lakukan booking segera. KLIK DI SINI.

Irfan Khairi
Dubai, UAE

PS: Jika anda ingin tahu tip dan strategi bagaimana caranya saya kembangkan perniagaan dari one-man show (SOLOpreneur) dan membawa perniagaan saya ke global (GLOBALpreneur) sepertimana saya lakukan di atas, dapatkan jawapannya di www.9dari10.com. Jumpa di sana!

Nikmatnya 9/10 Rezeki dalam Perniagaan… KITA TAK TAHU!

9 tahun berlalu menyampaikan ilmu di sini, dan hari ini, secara rasminya, papan tanda syarikat saya IKSB diturunkan. Sad face!Ā 

Jika anda sudah baca buku terbaru saya, pastinya anda tahu bagaimana perniagaan saya dan strategi saya kembangkan IKSB sehingga hari ini dengan modal yang minima. Dengan bermula dengan hanya 1 unit shoplot, kemudian setahun kemudian tambah unit yang ke dua… ketiga dan akhirnya 4 unit.

Kalau anda belum dapatkan buku biografi perniagaan saya yang menceritakan kisah dan strategi saya sejak 20 tahun lalu, dapatkannya SEKARANG diĀ www.9dari10.comĀ šŸ™‚

Hari ini, logo merah besar IKSB (Irfan Khairi Sdn Bhd) diturunkan…

… dan akan akan diletakkan di tempat baru, 10 minit dari lokasi ini!

Tempat yang baru, lebih besar, lebih selesa dan lebih high end. Tak sabar untuk saya kendalikan Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial di tempat baru beberapa hari sahaja lagi!

Tetapi apa yang ingin saya kongsikan dengan anda adalah…

Adakah 9 tahun lalu saya tahu perniagaan saya akan berkembang ke tahap kini? Dan berpindah ke pusat latihan yang lebih high end?

Adakah saya tahu perniagaan online yang saya mulakan 20 tahun lalu dapat berjaya hingga hari ini?

Adakah saya tahu 3 tahun lalu apabila memulakan perniagaan di Dubai, perniagaan di Dubai juga berkembang maju?

Jawapannya…

TIDAK.

Saya TIDAK TAHU semua ini akan terjadi. Rezeki perniagaan yang tidak diduga Allah SWT.

Bagaimana saya hendak tahu? Bukannya kita boleh baca masa hadapan kita kan?

Hari ini apabila turunnya signboad IKSB dari pusat latihan saya di Mutiara Damansara teringat saya ketika hari signboard itu dinaikkan 9 tahun yang lalu.
Saya tidak tahu perniagaan saya akan berkembang sehingga hari ini sehingga ke global. Syukur Alhamdulillah.

Tetapi, sering saya dengar keluhan orang ramai. Lebih-lebih lagi mereka yang baru nak mulakan perniagaan.

“IK, apakah guarantee/jaminan perniagaan saya akan berjaya?”

Bagaimana saya nak jawab?

Diri saya sendiri pun saya tak tahu perniagaan saya akan berjaya atau tidak. Rezeki Allah SWT kita tak tahu.

Tetapi, saya terfikir juga. WHAT IF 3 tahun lalu saya tak berani mulakan perniagaan di Dubai? WHAT IF 9 tahun lalu saya takut untuk mulakan IKSB di Mutiara Damansara. WHAT IF…. 20 tahun lalu saya tidak mulakan perniagaan online?

Jawapannya, SAYA TAK TAHU JUGA.

Dan inilah nikmatnya apabila kita berusaha dan berserah kepada rezeki Allah SWT. Kita yakin dengan rezeki yang Allah akan berikan kepada kita. Walaupun kita tidak tahu apakah yang kita akan dapat.

Dalam saya tak tahu berjaya atau gagal dalam perniagaan, dan perjalanan saya itu, saya rasa nikmatnya kerana berserah dengan penuh kesyukuran apa yang saya capai dan rezeki yang bakal dianugerahkan pada saya.

Tutup IKSB Mutiara Damansara, dan berpindah ke tempat baru adalah satu lagi rezeki yang saya dapat kongsikan bersama team saya dan juga pelajar2 saya.
Dalam kejayaan, kita tidak akan tahu rezeki yang akan datang. Ianya tiada guarantee atau jaminan.

Yang penting sentiasa berdoa, kuat berusaha setiap masa, ikhtiar sebaik yang mungkin untuk mencapai matlamat dan bertawakal rezeki yang InshaAllah akan datang pada kita juga.

Jika anda ingin memulakan perniagaan online anda yang pertama atau kembangkan perniagaan sedia ada anda, sertai saya diĀ www.OpenEducation.com.my.Ā Program akan bermula beberapa hari sahaja lagi!

Tempat baru yang lebih luas, lebih selesa dan lebih high-end!

Ada rezeki kita jumpa di sana!

-Irfan Khairi
Dubai, UAE

Bertemu Seniwati Lagenda Ogy Ahmad Daud

Baru-baru ini,saya bertemu dengan seorang seniwati lagenda, pastinya anda kenal, Ogy Ahmad Daud, atau lebih mesra dikenali kini sebagai Kak Ogy.

Siapa tak kenal “Azuraaaa!”

Punyalah banyak filem lakonannya, itu yang saya ingatĀ šŸ™‚Ā Bukan baru mengenali beliau, tetapi sudah mengenalinya lebih 7 tahun juga.

7 tahun lalu, saya membantu Kak Ogy memulakan perniagaan internetnya yang pertama, iaitu menjual sejadah jenamanya sendiri. Namun, sedih juga mendengar update dari Kak Ogy bahawa pencipta sejadah tersebut telah pulang ke rahmatullah dan perniagaan pun terhenti.

InshaAllah banyak pahala pencipta sejadah dan Kak Ogy menjalankan perniagaan mejual sejadah untuk beberapa tahun. Hingga hari ini, isteri saya masih menggunakan sejadah tersebut!

Inilah bestnya menjalankan perniagaan sebegini. InshaAllah, keuntungan perniagaan dapat, keuntungan di akhirat juga dapat. Perniagaan yang perfect!

Tapi apa yang menariknya bagi saya berjumpa dengan Kak Ogy Ahmad Daud kali ini adalah bukan sahaja beliau inginkan nasihat untuk perniagaan barunya, tetapi kegigihan beliau ingin berkecimpung dalam perniagaan online sejak dulu lagi!

Kak Ogy kini berumur 56 tahun. Bukan saya tanya, tak baik tanya umur orang, tetapi saya Google di Wikipedia. Zaman sekarang ni, semuanya boleh di-Google-kanĀ šŸ™‚

Dan pada umur 56 tahun, masih terbuka minda untuk berkecimpung dalam perniagaan online. Ketika bertemu minggu lepas sebelum saya pulang ke Dubai, beliau kongsikan niatnya dan pentingnya untuk “adapt” atau menyesuaikan diri dengan zaman kini.

Zaman kini adalah zaman internet, instagram (follow saya di instagram jika belum! irfan_khairi), Facebook, YouTube dan sebagainya. Tidak kira umur, ianya amat penting untuk sesuaikan diri dengan zaman dan buangkan alasan jauh-jauh. Sebab itu, Kak Ogy ingin mencari ilmu.

Mungkin ada yang kata “Kak Ogy boleh la, dia celebrity!”

Tapi that’s not my point.

Celebrity atau bukan celebrity, kita perlu sesuaikan diri dengan zaman untuk berjaya. Ramai celebrity, lebih-lebih lagi seniman dan seniwati zaman Kak Ogy yang tidak berubah untuk sesuaikan diri dengan zaman. Dan pada umur 40-an atau 50-an, ramai yang akan memberi alasan “perniagaan internet hanya untuk muda-mudi sahaja” dan konsep ini adalah 100% salah.

Apatah lagi bagi kita yang berumur 30-an atau 40-an yang fikirkan sudah “terlewat” untuk mulakan perniagaan atau mulakan sesuatu yang baru.

It’s never too late. Saya memulakan perniagaan baru di Dubai pada umur 40-an. Di negara yang baru yang kita tidak kenal dan orang tidak kenal kita.

Kak Ogy akan mulakan perniagaan baru di internet ketika 50-an. Umur bukanlah penghalang.

Melihat kegigihan Kak Ogy dalam mencari ilmu perniagaan memberi inspirasi kepada saya juga. Umur bukanlah penghalang untuk memulakan sesuatu yang baru dan mempelajari sesuatu yang baru. InshaAllah satu hari nanti jika umur saya panjang, saya juga akan sentiasa melakukan perkara-perkara baru dalam perniagaan.

Harapan saya, ia juga memberi inspirasi dan motivasi kepada anda juga yang membaca ini, tidak kira umur, 30-an, 40-an atau 50-an, umur sepatutnya tidak menjadi penghalang untuk memulakan sesuatu yang baru.

Soalannya adalah, mahu tak mahu sahaja. Tapi lebih penting lagi, sama ada anda ingin mencari ilmu atau tidak mahu mencari ilmu seperti Kak Ogy lakukan!

Kita perlu menyesuaikan diri dengan zaman. Saya, dan Kak Ogy dan ramai lagi bukan dilahrikan di zaman internet. Tetapi kami perlu belajar perniagaan internet untuk menyesuaikan diri dengan zaman. Jika tidak, kita yang akan kerugian dan ketinggalan.

Ianya tidak terlewat oleh kerana zaman akan sentiasa berubah, dan bergantung pada kita untuk mempelajarinya strategi perniagaan yang juga akan berubah.

Jika dulu ketika saya mula berniaga di internet adalah zaman Netscape, Lycos dan Altavista. Kemudian zaman MySpace, Friendster dan FourSquared. Kini zaman Google, YouTube, Facebook dan Instagram pula.

Zaman berubah, platform pun berubah. Strategi pun turut berubah juga. Tiada siapa yang “awal” dan tiada siapa yang “terlewat” jika mengambil langkah mencari ilmu terkini.

Jika matlamat tahun baru Hijrah anda adalah untuk memulakan perniagaan online, dan menjana pendapatan tambahan, apa kata sertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, pengambilan terbaru yang akan bermula pada pada hari Ahad, 29 September ini.

InshaAllah, jika kita buangkan alasan, pasti ada jalan. Maklumat lanjut dan booking diĀ http://www.OpenEducation.com.myĀ atau hubungi 03-77292277.

Ada rezeki kita jumpa di sana!

Jika tidak mencapai matlamat yang ditetapkan :(

Agak sedih…

Matlamat saya tak tercapai šŸ™

Beberapa minggu lepas, Ogos 6hb, saya telah menulis email mengenai matlamat saya. Iaitu, ingin menulis buku terbaru terbaru saya, 200 muka surat dalam masa 14 hari oleh kerana ingin melancarkannya pada minggu lepas.

Alhamdulillah, buku terbaru saya dapat disiapkan dalam masa 14 hari seperti yang saya rancang.

Dalam buku ini, saya akan kongsikan perjalanan perniagaan saya dan sertakan juga langkah, tip, strategi dan teknik bagaimana membawa perniagaan kecil-kecilan, ke jenama yang di kenali serata Malaysia hingga ke peringkat antarabangsa dengan modal yang rendah!

Tetapi, berita buruknya adalah, tidak sempat untuk dilancarkan pada minggu lepas ketika saya berada di Malaysia. Kini berada di Dubai semula.

Silap saya juga.

Memang matlamat saya adalah menyiapkan buku dalam masa 14 hari. Tetapi, saya tidak fikirkan pula waktu untuk editing, typesetting, layout, printing, dan sebagainya untuk proses penerbitan. Buku ini tak sempat untuk dilancarkan pada minggu lepas.

Maka, matlamat saya untuk melancarkan buku terbaru saya ini tidak tercapai :(. Agak ralat dan sedih juga. Mana taknya, apabila matlamat tak capai kan?

Tetapi, apakan daya, Allah SWT adalah perancang yang terbaik. Mungkin sebaiknya buku ini dilancarkan ketika tahun baru Hijrah 1441, sebagai lebaran tahun baru Islam!

Apa yang penting adalah kita mempunyai matlamat. Jika tidak mencapainya, tidak mengapa. Sekurang-kurangnya kita berusaha sekeras yang mungkin untuk mencapainya. Sama ada tercapai atau tidak, ianya adalah bergantung kepada rezeki Allah SWT. Jika tidak capai hari ini,Ā InshaAllahĀ akan capai juga esok.

InshaAllah tak lama lagi (harapnya minggu hadapan) saya akan lancarkan buku ini secara online!

Tetapi, sebelum itu, inilah juga waktu terbaik untuk menetapkan matlamat baru dan azam tahun baru!

Apakah matlamat dan azam anda?

Jangan ditunggu Januari 1hb 2020 baru hendak meletakkan matlamat dan azam baru oleh kerana tahun baru Hijrah ada banyak manfaat dan fadilatnya. Bulan Muharram adalah bulan yang paling MULIA selepas bulan Ramadhan.

Jangan lepaskan peluang ini untuk menetapkan matlamat dan azam tahun baru Hijrah.

Alhamdulillah, saya telah menetapkan matlamat dan azam baru sempena tahun baru hijrah ini dan sangat teruja untuk berusaha mencapainya!

Bagaimana pula dengan anda?

Jika matlamat tahun baru Hijrah anda adalah untuk memulakan perniagaan online, dan menjana pendapatan tambahan, apa kata sertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, pengambilan terbaruĀ dibuka tak lama lagi.

Klik di bawah untuk maklumat lanjut…

Bagaimana cara mengawal stress!?

Beberapa hari lepas, saya melawat ofis baru saya di Dubai. Jika anda follow saya di Facebook Live, saya ada kongsikan bahawa beberapa bulan ini saya agak sibuk berpindah ofis bukan sahaja di Dubai, tetapi di Kuala Lumpur juga! 2 pindah ofis berlaku serentak.
Dan jika anda pernah berpindah pejabat, anda pun pasti dapat rasakan“kesibukan”nya.
Tak sabar saya untuk berpindah pejabat di Dubai oleh kerana ini adalah kali ke-3 berpindah pejabat. Dan setiap kali adalah satu upgrade. Bermula dengan pejabat kecil, kemudian kali kedua pejabat lebih besar sedikit dan kali ini, mempunyai training center sendiri!
Alhamdulillah perniagaan makin berkembang.
Tambahan minggu hadapan akan kendalikan training pertama di pejabat baru! Tak sabar…
Pejabat di Dubai masih dalam process renovation. Saya melawat bersama team saya (gambar) untuk melihat progres renovation tersebut.
Tetapi…
Jujurnya, saya agak terkejut oleh kerana banyak lagi yang perlu di lakukan! Dan contractor agak lewat untuk kejar deadline tarikh saya ingin pindah šŸ™
Dinding belum di simen dan cat, lantai belum diletakkan tiles, wiring entah ke mana, tu pun belum beli perabot dan kerusi meja untuk pusat latihan lagi!
Umpama seribu satu perkara dalam kepala. Macam mana nak siap oleh kerana seminggu lagi akan ada program di training center baru!??
Urgh… punya la stress! Bagaimana cara saya mengawal stress
Ya, saya pun stress juga. Walaupun selalu nampak di Facebook atau Instagram live, happy je, tapi, tu sebab berkongsikan ilmu pada anda. Memanglah happy!
Adakalanya perkara di luar kawalan saya, saya pun akan stress.
Nak tak nak, dalam masa seminggu, pejabat dan training center ini perlu siap juga!
Dan kalau ini bunyi dah stress, belum lagi isu berpindah pejabat baru di Kuala Lumpur. 2x stress!
Walaupun dalam keadaan stress, ianya buat saya terfikir.
Apa yang saya stresskan adalah suatu di luar kawalan saya. It’s out of my control. Dan sering kali, kita akan stress pada sesuatu yang di luar kawalan kita.
Saya teringat satu quote yang berbunyi:
“Don’t stress yourself out with things you can’t control or change”
Memang stress, tetapi apa yang boleh saya buat?
Mungkin ketika renovation berlangsung, saya dan team saya sudah boleh order perabot dan meja/kerusi untuk dewan seminar. Ini adalah dalam kawalan saya.
Mungkin juga ketika renovation berlangsung, team saya boleh promosikan pusat latihan baru dan mulakan marketing sekarang sebelum renovation siap. Ini adalah dalam kawalan.
Ataupun mungkin sementara tempat baru belum siap, saya beri team saya cuti, belanja makan, tengok movie, relax oleh kerana nanti bila renovation siap, akan all out banyak kerja. Yang ini juga dalam kawalan! šŸ™‚
Ya, kita jangan stress pada perkara di luar kawalan kita. Tak boleh buat apa pun. Lebih baik kita lakukan penyelesaian yang dalam kawalan kita.Ā Cara mengawal stress adalah dengan cara jangan hiraukan apa yang kita tidak boleh kawal.
Buangkan stress. Merugikan masa, dan tenaga sahaja.
Pesanan untuk anda dan saya juga.Ā “Don’t stress yourself out with things you can’t control or change”
Begitu juga dengan keadaan dan matlamat kita.
Bagaimana perniagaan saya boleh berkembang, dari mulanya saya bekerja full time, kemudian mulakan perniagaan online part time. Dan hingga kini kembangkan perniagaan ke luar negara?
Jawapannya adalah saya ubah apa yang di dalam kawalan saya sahaja. Yang di luar kawalan, tak boleh buat apa2 pun.
Kita sebagai manusia mempunyai pilihan dan boleh berubah. Soalannya adalah, adakah kita mahu berubah dan kita mengawal hidup kita, atau biarkan hidup kita tanpa kawalan. Di kawal oleh orang lain?
Alhamdulillah, ramai yang telah berjaya ubahkan hidup mereka di Malaysia dan juga di luar Malaysia dengan cara memulakan perniagaan online mereka sendiri dari rumah.
Dan ini yang saya sering sampaikan dan kongsikan ilmu tak kira di pusat latihan saya di Kuala Lumpur, ataupun di Dubai.
Selepas Hari Raya Haji nanti, akan bermula pengambilan terbaru program bersama saya, Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial pada 25hb Ogos.
Kini pendaftaran EARLY BIRD sudah di buka dan hanya 4 tempat sahaja lagi untuk pendaftaran awal.Ā Daftar lewat boleh, tapi kalau daftar AWAL, ada sedikit pemberian percuma VIP SPECIAL utnuk 4 orang sahaja lagi…
1. Saya akan belanja anda makan malam!Ā (Suami boleh bawa isteri, isteri boleh bawa suami)
2. Produk saya secaraĀ PERCUMA bernilai lebih RM3800Ā yang pernah saya hasilkan sejak 2005 lagi hingga kini!
Program ini juga telah melahirkan paling ramai usahawan online Malaysia berjaya. Dah 14 tahun dah…
Untuk maklumat lanjut dan pendaftaran EARLY BIRD, lawatiwww.OpenEducation.com.myĀ untuk lakukan booking segera atauĀ hubungi 03-77292277
Kita jumpa di sana… di pusat latihan saya yang BARU InshaAllah…

Bagaimana mereka menjana pendapatan melalui perniagaan internet USD9,000!?

Dua bulan lepas, dua orang dari Jordan datang melawat saya di Dubai. Mereka berdua ingin memulakan perniagaan online.

Salah seorang, Muhamad namanya sudah berumah tangga dan meninggalkan keluarganya di Jordan buat sementara untuk mencari rezeki di Dubai melalui perniagaan online.

Seorang lagi, Fares namanya baru sahaja bertunang dan ingin berhijrah ke Dubai satu hari nanti apabila mendirikan rumah tangga.

Mendengar kisah mereka, mengingatkan saya pada diri saya satu ketika dulu. Tidak mempunyai apa, hanya angan2 dan impian sahaja untuk memulakan perniagaan.

Dua bulan lepas saya mengambil keputusan untuk menjadi mentor kepada 2 rakan baik ini.

Berhijrah ke tempat baru, tanpa kenal sesiapa dan sehelai sepinggang, pastinya agak sukar. Hanya bermodalkan untuk mencari ilmu. Tambahan mereka mengaku mereka sanggup tidur ditepi jalan untuk belajar memulakan perniagaan.

Pastinya saya tidak benarkan itu dan membantu serba sedikit makan minum dan tempat tinggal mereka.

Namun satu perkara yang saya pasti adalah, mereka yang tertekan dalam hidup akan berusaha berkali-kali gandanya.

Tekanan yang dilalui, akan menjadikan seseorang itu lebih hebat lagi.

Pepatah berbunyi, “Diamonds are made under pressure”. Berlian tercipta apabila terdapat tekanan.

Dan memang benar pun. Hari ini, dua bulan kemudian, pada bulan ini Julai, Mohamad dan Fares telah berjaya membuat jualan bernilai lebih USD9,000 melalui perniagaam online mereka (perniagaan online produk kesihatan).

Memang benar, apabila tertekan, kita akan mempunyai “survival instinct” untuk memotivasikan kita.

Namun bagaimana pula jika tidak tertekan?

Tidak semestinya perlu dalam keadaan tertekan sahaja untuk mendapat motivasi. Tetapi pada bila2 masa sahaja perlu push diri sendiri untuk menjadi lebih hebat.

Bagaimana orang yang berjaya menjadi semakin berjaya? Pastinya mereka tidak berada dalam keadaan tertekan. Malah mereka berada dalam keadaan selesa.

Jawapan sebenarnya adalah, bukan pada tekanan sahaja. Kita perlu sentiasa letakkan diri kita di luar zon selesa untuk mencapai kejayaan yang lebih.

Seperti Muhamad dan Fares, mereka meletakkan diri mereka di luar zon selesa mereka 2 bulan lepas. Seperti saya juga, meletakkan diri saya di luar zon selesa saya apabila memulakan perniagaan online satu ketika dulu. Begitu juga 3 tahun lepas apabila saya mulakan perniagaan di Dubai – di luar zon selesa saya!

Anda juga boleh lakukannya.

Apabila memulakan sesuatu seperti ingin mulakan perniagaan, atau ingin menggunakan strategi perniagaan baru dan anda rasa “tidak selesa” atau “takut” atau “risau”, itulah tanda awal untuk anda keluar dari zon selesa anda.

Meletakkan diri kita di luar zon selesa umpama memberi tekanan pada diri kita sendiri.

Kejayaan sering kali berada di luar zon selesa kita!

Sekiraya anda ingin saya menjadi mentor anda selama 6 bulan (dan lebih) dalam memulakan perniagaan anda atau kembangkan perniagaan sedia ada anda, sertaiĀ Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial.

Tempat untuk program ini adalah terhad dan eksklusif untuk lingkungan 30 peserta sahaja.

Program ini juga telah melahirkan paling ramai usahawan internet di Malaysia berjaya sejak 2005 lagi.

LawatiĀ www.OpenEducation.com.myĀ atau hubungi 03-77292277 untuk maklumat lanjut.

Cara menetapkan matlamat yang BESAR!

Satu ketika dulu saya menetapkan matlamat yang besar.Ā  Matlamat saya adalah untuk menjadi seorang jutawan. Masa tu saya muda lagi. Umur 18 tahun. Masih di bangku sekolah. Tak tahu tentang kerja, tanggungjawab atau apa pun lagi. Tetapi matlamat tetap satu. Nak jadi jutawan. Nak jadi kaya raya.

Maklumlah darah muda ketika itu. Bila lihat artist dan selebriti di kaca TV yang mempunyai gaya hidup yang sangat mewah, kita yang muda pun tertarik dengan gaya hidup sebegitu.

Oleh itu, beberapa tahun saya berusaha keras (selepas lalui pelbagai kegagalan) untuk mencapai matlamat saya itu ketika berumur 25 tahun melalui perniagaan online. Tapi bila capai matlamat, tidaklah saya hidup sebagai selebriti dan bermewah. Sebab itu bukan cara saya. Tak biasa dengan keadaan itu.

Namun, apa yang penting di sini adalah matlamat. Saya meletakkan matlamat yang sangat-sangat besar. Terlalu besar dek akal ketika itu. Mana taknya, masih di bangku sekolah, nak jadi jutawan pulak tu. Kena gelak dan usik dari kawan-kawan tu dah menjadi perkara biasa.

Tetapi, apa yang saya masih ingat lagi hingga kini dan terus amalkan adalah…

UntukĀ menetapkan matlamat yang SANGAT BESAR. Lagi BESAR lagi bagus!

Beberapa tahun lepas, saya meletakkan matlamat yang BESAR juga. Saya ingin kembangkan perniagaan saya ke global. Mulakan perniagaan di luar Malaysia dan berkembang. Pastinya sesuatu yang “gila” oleh kerana melangkah di luar zon selesa saya untuk memulakan perniagaan di tempat yang saya tidak kenal dan orang pun tak kenal saya!

Di Malaysia, InshaAllah orang kenal saya, tapi di United Arab Emirates, tak siapa yang mengenali saya. Berbekalkan ilmu dan strategi sahaja, saya ada untuk mulakan perniagaan dan mengembangkan perniagaan di negara orang. Alhamdulillah, kini sudah 3 tahun perniagaan terus berkembang di Dubai, UAE dan berulang alik Dubai-KL-Dubai-KL mengendalikan perniagaan di dua benua.

Mulanya? MATLAMAT YANG BESAR!

Lagi besar lagi bagus!

Sebenarnya, menetapkan matlamat yang SANGAT BESAR adalah strategi yang perlu digunakan. Mat Salleh kata, “Shoot for the moon, if you miss, you will be among the stars!”

Bila kita letakkan matlamat yang sangat-sangat besar, kalau kita usaha kearahnya, dan katakanlah kita tidak mencapainya, pastinya kita akan capai sesuatu yang masih dibanggakan.

Contoh, jika matlamat kita nak capai pendapatan perniagaan yang besar iaitu RM1,000,000. Dan kita usaha dan terus usaha untuk mencapainya. Namun, tiada rezeki… tak tercapai matlamat yang besar itu.

Tetapi, atas usaha kita yang keras untuk mencapai RM1,000,000 itu, kita hanya mampu mencapai RM600,000. Tidakkah itu sesuatu yang masih lagi hebat?

Berbanding dengan sekadar matlamat kita hanya ingin mencapai untung perniagaan RM10,000. Usaha, punya usaha tapi tak capai… apa yang kita capai hanyalah RM6,000. Walaupun masih lagi rezeki, tetapi, dengan hanya mengubah mindset matlamat yang lebih tinggi, ia akan memberi semangat untuk berusaha lebih tinggi lagi!

Dan itulah poin saya seterusnya…

Matlamat yang besar akan memberi kita semangat dan motivasi untuk berusaha dengan lebih besar.

Katakan kalau saya kata, saya akan bayar anda RM1,000,000 untuk anda menulis sebuah buku mengenai diri anda. 200 muka surat.

Adakah anda akan lakukan?

Pastinya YA! RM1,000,000 untuk menulis sebuah buku walaupun tak pernah menulis buku, kita akan usaha juga menulis setiap hari siang dan malam untuk siapkan buku tersebut.

Tapi kalau saya kata, saya akan bayar anda RM10 untuk anda menulis sebuah buku mengenai diri anda. 200 muka surat.

Adakah anda akan lakukan?

Pastinya tidak. Buang masa sahaja!

Menetapkan matlamatĀ  yang besar, apabila kita dapat melihat dan bayangkan pulangannya, pastinya akan memeberi motivasi dan semangat kepada kita.

Dan satu lagi…

Matlamat yang besar akan memberi kita pulangan yang lebih besar. Tidak semestinya untuk bermewah-mewah seperti artis dan selebriti. Tetapi, pulangan yang besar akan memberi kita gaya hidup yang lebih baik, pendidikan untuk anak-anak yang lebih baik, kesihatan yang lebih baik dan sebagainya.

Dulu-dulu masa saya muda, nak jadi jutawan sebab nak kaya raya macam selebriti dan artis. Tetapi makin tahun dan makin berumur, dan makin berpengalaman, kita sering fikirkan bukan sekadar wang ringgit.

Tetapi, kebebasan kewangan, kebebasan masa bersama keluarga, kebebasan membuat pilihan dan kebebasan melakukan apa yang kita suka. Itulah kejayaan yang sebenar!

-IK
Dubai

PS: Inginkan saya menjadi mentor perniagaan anda? Klik di sini untuk langkah seterusnya…

Kaedah jana keuntungan RM100,000!

Ramai antara kita belum mulakan perniagaan, atau baru ingin mulakan perniagaan. Ada juga yang sudah berpengalaman setahun dua dalam perniagaan kecil-kecilan.

Namun, antara kesilapan yang saya lihat adalah, perniagaan yang dijalankan tidak dirancang dengan baik dan tidak diautomasikan.

Ini maksud saya.

Usahawan dan bakal usahawan perlu fikirkan kaedah ini…

Dari segi perancangan, ramai yang tidak mempunyai matlamat perniagaan yang tepat. Contohnya, bila ditanya apakah matlamat perniagaan, jawapan yang sering diterima adalah “ingin berjaya!”

Pastinya semua orang ingin berjaya.Tetapi, cara terbaik untuk “berjaya” adalah dengan mempunyai satu sasaran yang tepat untuk ditujukan.

1. Jana keuntungan RM100,000

Contohnya, lebih baik mempunyai matlamat yang tepat seperti, ingin mencapai keuntungan perniagaan RM100,000 dalam masa setahun.

Apabila mempunyai matalamat RM100,000 keuntungan setahun, maka, lebih mudah untuk merancang aktiviti perniagaan.

Untuk mencapai RM100,000 setahun, bererti perlu mendapat keuntungan RM8,333 sebulan (RM100,000 bahagi 12).

Seterusnya, untuk mendapat keuntungan RM8,333 sebulan, perlu memperolehi RM277 sehari.

Boleh juga pecahkan mengikut jam. RM277 sehari jika dibahagikan kepada 12 jam, maka perlu menjana RM23 sejam.

Bukankah lebih mudah kita melihat sebegini? Apa yang anda perlu lakukan untuk menjana RM100,000 setahun, adalah menjana keuntungan RM23 sejam.

Bagaimana untuk melakukan ini?

Jawapannya adalah perniagaan online!

2. Automasikan perniagaan anda

Tidak kira anda menjual produk, atau perkhidmatan…

Perniagaan online berjalan 24 jam sehari (saya cuma kira 12 jam di atas) kerana mungkin selebihnya kita tidur, atau pelanggan tidur waktu perniagaan online tidak aktif.

Sebab inilah saya lebih suka perniagaan online berbanding perniagaan fizikal. Perniagaan fizikal, memerlukan kedai (sewa yang tinggi walaupun kedai tutup), ataupun perniagaan fizikal memerlukan masa kita (perlu berjumpa dengan orang bersemuka!)

Melalui perniagaan online, perniagaan boleh dilakukan secara automatik, 12 jam sehari (atau 24jam sehari)!

Membuat jualan/keuntungan RM23 setiap jam sangat boleh dilakukan. Dan itulah yang anda perlu lakukan untuk menjana pendapatan RM100,000 setahun.

Silap kita adalah, bila kita tidak mengautomasikan perniagaan, masa kita adalah sangat terhad untuk mendapat pelanggan, membalas PM, membalas Whatsapp, membalas DM, itupun, kalau kita mendapat PM, Whatsapp dan DM.

Silap cara, balasan kita disambut dengan “senyap sahaja”. Pastinya anda pernah terkena bukan?

Perniagaan sukar untuk berkembang sekiranya ia terikat dengan masa kita. Maksud saya adalah, lagi banyak pelanggan, lagi banyak pertanyaan, dan lagi banyak masa kita diperlukan untuk menjalankan perniagaan.

Apakah cara terbaik menjalankan perniagaan online dan mendapat pelanggan yang berterusan? Rancang dan uruskan perniagaan anda supaya ianya di automasikan di mana yang boleh. Seperti pemasaran, promosi dan pengiklanan, close sale dan dapatkan pelanggan berulang.

Caranya?

Saya akan membantu dan bimbing anda selama 6 bulan dengan 10 modul perniagaan internet yang sangat penting dan efektif. Klik di sini untuk maklumat lanjut…