http://www.rahsiainternet.com/pakej
Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial

Dari Pakar Perniagaan Internet #1 Malaysia, Irfan Khairi
"Program Intensif 6 bulan Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, khusus untuk usahawan, bakal usahawan dan suri rumah yang ingin menjalankan perniagaan Internet yang berjaya. " Klik di sini untuk maklumat lanjut!


Dalam perniagaan ada susah dan senang, ada turun dan naik. Kisah kejayaan tidak banyak kita dengar, kisah kegagalan selalu kita lihat. Apakah sebabnya kegagalan sesuatu perniagaan? Berikut adalah antara 4 sebab utama…

awas gagal

1. Tiada matlamat untuk berkembang

Dalam mencapai apa sahaja kejayaan, pastinya perlukan matlamat. Matlamat jangka masa panjang, tak lupa matlamat jangka masa pendek.

Perniagaan yang tidak mempunyai matlamat akan tetap di tempat yang sama melakukan perkara yang sama tanpa sebarang momentum untuk kehadapan dan berkembang. Apabila tidak berubah dan di tempat yang sama sahaja, pastinya pesaing-pesaing yang mempunyai matlamat akan lebih berjaya dalam mendapat pasaran yang lebih besar.

Maka, perniagaan tanpa matlamat akan sering ketinggalan pesaing!

2. Takut untuk bersaing

Tidak kira apa sahaja bidang perniagaan yang dijalankan, persaingan adalah pasti. Mungkin pada awalnya tiada pesaing, lambat laun pastinya ada jua.

Pesaingan boleh diambil secara positif atau negatif.

Secara positifnya, melihat pesaingan sebagai cabaran dan memberi motivasi kepada kita untuk lebih berusaha dan melakukan pemasaran yang lebih hebat lagi dari pesaing. Secara negatif pula, melihat pesaing dan takut dengan pesaing.

Apabila kita takut bersaing, kita kurang berusaha dan kurang inovatif dalam menjalankan perniagaan. Kita biarkan pesaing-pesaing kita kehadapan dan hanya sekadar tunggu dan lihat.

Tunggu dan lihat apa? Tunggu dan lihat pesaing yang mencapai kejayaan!

3. Tidak inovatif

Perniagaan yang tidak inovatif pastinya akan ketinggalan ke belakang. Inovatif bermaksud bijak dalam melakukan sesuatu yang baru atau mengubahkan sesuatu dengan pendekatan yang baru.

Inovasi boleh dilakukan kepada proses kerja untuk lebih efisyen, pada produk untuk jadikan produk lebih baik, pada pemasaran untuk jadikan lebih efektif dan sebagainya.

Melakukan perkara yang sama sahaja dan tidak inovatif pada zaman ini akan ditinggalkan oleh pesaing yang lebih berinovasi. Pesaing kini tumbuh umpama cendawan selepas hujan. Sebagai contoh, lihat keliling kita sahaja sudah beratus jenis produk kesihatan yang ada.

Daripada beratus itu, bagaimana hendak dapatkan tumpuan pelanggan sekiranya tidak berinovasi?

4. Tidak melakukan pemasaran

Pemasaran adalah nadi perniagaan. Tanpa pemasaran tiada siapa akan tahu tentang perniagaan kita. Pemasaran perlu dilakukan setiap hari secara efektif. Boleh dikatakan sebab utama kegagalan perniagaan adalah kerana tiada ilmu pemasaran, atau ilmu pemasaran yang terhad.

Sebagai contoh, usahawan hanya tahu satu cara pemasaran sahaja dan bergantung kepada satu cara itu tanpa menghiraukan kaedah pemasaran lain- contoh hanya menggunakan Facebook untuk pemasaran. Masalahnya adalah, sekiranya hanya fokus kepada satu cara, bagaimana pula jika pesaing menggunakan pelbagai pemasaran seperti Facebook + Blog + Email + Google dan sebagainya? Bagaimana pula sekiranya reach Facebook semakin kurang dan harga pengiklanan Facebook menjadi semakin mahal? Pastinya akan mengalami kesukaran promosi.

Jawapannya, perniagaan akan ketinggalan lagi dan lama kelamaan pastinya akan gagal!

Perniagaan bukanlah sesuatu yang mudah. Sekiranya mudah pastinya banyak perniagaan yang berjaya hari ini. Namun kini, lebih banyak yang gagal dari berjaya. Tambahan, tidak seperti dulu, mungkin 10-20 tahun lepas, pesaingan tidak ramai. Ini memudahkan lagi jalan sesuatu perniagaan. Tetapi kini, pesaingan yang begitu banyak disekeliling membuatkan usahawan perlu menambahkan lagi ilmu perniagaan supaya kegagalan tidak menjadi pilihan!

*Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial telah menjadi pilihan beribu usahawan Internet untuk mempelajari cara memulakan dan mengembangkan perniagaan di Internet.

3batch

Bantuan dan bimbingan yang diberikan selama 6 bulan dalam program ini telah banyak membantu usahawan bersaing dengan pesaing-pesaing sedia ada di pasaran dengan pelbagai strategi pemasaran. Untuk maklumat lanjut, klik di sini atau sekiranya ingin bercakap dengan kami, hubungi Cik Aie di 03-77292277 untuk sebarang soalan.

girls

Pendapat Anda? No Comments


Keadaan ekonomi Malaysia kini kurang stabil. Lihat sahaja keliling, ramai yang mengadu kenaikan harga barang, beberapa hari lepas kenaikan harga petrol, beberapa bulan lepas GST dikenakan pula. Makin hari, semakin tinggi kos sara hidup masyarakat oleh kerana kenaikan harga ini. Gaji pula tidak naik setimpal dengan kenaikan kos ini.

2caraonly

Dalam memperbaiki kewangan kita, hanya terdapat dua cara sahaja. Iaitu, tingkatkan simpanan dan tingkatkan pendapatan. Dengan meningkatkan simpanan, kita perlu berjimat cermat supaya lebih banyak simpanan dapat dilakukan. Manakala, tingkatkan pendapatan pula, perlu meningkatkan usaha sama ada dalam kerjaya atau berniaga.

1. Tingkatkan penjimatan mungkin mudah bagi ramai antara kita. Caranya, mungkin kurang makan luar, kurangkan perbelanjaan, beli barangan yang perlu sahaja, memilih barangan yang lebih murah, dan sebagainya.

Katakan, pendapatan isi rumah adalah RM6,000 sebulan. Mungkin dengan berjimat cermat dan kurang berbelanja, pada hujung bulan, dapat menyimpan RM600 sebelum ini- Alhamdulillah.

Namun, akibat kenaikan harga petrol, barangan, elektrik, GST dan sebagainya, simpanan RM600 sebelum ini mungkin telah menjadi RM400 sebulan.

2. Pilihan kedua yang merupakan pilihan yang lebih baik adalah meningkatkan pendapatan. Antara caranya adalah memulakan perniagaan seperti Perniagaan di Internet.

Kos perniagaan Internet yang rendah serta capaiannya yang tinggi membolehkan usahawan memulakan dan menjalankan perniagaan dengan risiko yang jauh lebih rendah berbanding dengan membuka kedai atau premis yang memakan belanja yang tinggi ketika waktu ini. Bayangkan sekiranya menjalankan perniagaan Internet, dan mendapat pendapatan RM400 sebulan. Digabungkan dengan penjimatan RM400 tadi, jumlah peningkatan pendapatan kini sudah RM800 pula.

Apa yang hebatnya dalam menjalankan perniagaan adalah, pendapatan tidak mempunyai had. Bergantung kepada ilmu perniagaan yang dimiliki oleh usahawan, bukan sahaja pendapatan RM400 sebulan, malah RM4,000 sebulan atau RM40,000 sebulan juga boleh dicapai.

Dalam memperbaiki keadaan kewangan kita, hanya dua pilihan sahaja. Iaitu menambahkan penjimatan atau meningkatkan pendapatan. Dalam keadaan ekonomi kini, kita perlu pertimbangkan kedua-dua pilihan,

Dalam memulakan perniagaan Internet juga memerlukan ilmu untuk memastikan kejayaan. Sekiranya anda berminat untuk memulakan perniagaan Internet, sertai saya di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial yang telah membantu beribu usahawan memulakan perniagaan Internet mereka yang berjaya. Untuk maklumat lanjut, klik di sini. Atau, hubungi Cik Aie di 03-77292277 untuk berbincang.

black_ik

Pendapat Anda? No Comments


Rata-rata, bila ditanya memang minat memulakan perniagaan. Tetapi, ramai juga antaranya yang melengah-lengahkan waktu untuk memulakan perniagaan.¬†Lebih-lebih lagi kerana tiada modal untuk memulakan perniagaan. “Takde Modal” sering menjadi kekangan dalam berbisnes. Apatah lagi kalau perniagaan yang ingin dimulakan adalah perniagaan yang besar.

Hendak melakukan pinjaman perniagaan dari bank, waktu ini agak sukar, tidak seperti dulu. Ada juga yang bergantung kepada ingin mendapat bantuan modal dari kerajaan untuk memulakan perniagaan. Tidak salah kedua cara ini, namun kedua cara ini adalah cara yang tidak pasti akan dapat.

Apa yang pasti adalah usaha kita sendiri dalam mencari modal dan bukan alasan tidak mahu mencari modal.

nomodal

Pernah saya bertanya kepada seorang rakan yang ingin memulakan perniagaan restoran, kekangannya memulakan restoran kerana tiada modal. Saya bertanya, apa yang diperlukan? Jawapannya sewa premis, tukang masa, meja, kerusi, kaunter, barang hiasan dan seribu satu lagi perkara. Jumlah modal yang diperlukan dalam RM200,000.

Saya tanya semula kepadanya, kenapa tidak mula kecil. Buka gerai, atau pushcart, atau gerai mobile yang agak murah, dan kumpulkan duit dulu sehingga cukup untuk membuka restoran.

Jawapannya pula “Alaa… susah la camtu”

Susah?

Terkejut juga saya mendengarnya. Menunggu modal RM200,000 untuk membuka restoran, tidak pula susah. Tetapi memulakan perniagaan kecil dilihat susah? Cuba mencari pinjaman bank atau cuba mendapat geran kerajaan tidak pula susah, tetapi berusaha berniaga dari kecil dan kembang menjadi besar, susah pula?

Pelik juga manusia ni ūüėČ

Tetapi, hakikatnya itu yang terjadi selalu. Ramai yang ingin memulakan perniagaan yang terus besar. Terus nampak hebat, mempunyai premis, pekerja yang ramai, dan peralatan yang canggih. So,  bila keluarga, saudara mara  atau kenalan lihat, nampak agak gah perniagaan yang kita jalankan.

Tidak ramai yang sanggup bermula kecil dahulu, untuk mengumpul modal sedikit demi sedikit, dan kembangkan perniagaan secara berperingkat. Mungkin mereka tidak dapat lihat, perniagaan kecil hari ini, 10-20 tahun yang akan datang boleh menjadi besar dengan usaha yang dilaburkan.

ontable

Masalah yang lebih besar adalah, sekiranya bermula perniagaan yang bermodal besar terus, tanpa pengalaman berniaga, besar kemungkinan perniagaan itu akan gulung tikar. Yang bankrupt pun ramai. Nauzubillah. Mana taknya, pengalaman berniaga kecil pun tiada, masakan pula nak berniaga terus besar? Modal besar, maka tanggungjawab juga besar. Ianya tidak semudah yang dilihat.

Tetapi, sekiranya bermula kecil, maka risiko juga adalah kecil. Namun, apa yang lebih penting adalah pengalaman dan ilmu yang dapat dikumpulkan dalam membesarkan perniagaan yang kecil itu. Pengalaman berniaga akan menguatkan kita sebagai usahawan peringkat demi peringkat. Nanti, bila perniagaan menjadi besar, InsyaAllah segala ilmu perniagaan telah dipelajari dalam perjalanan dari berniaga kecil hingga besar.

Peringatan saya kepada bakal usahawan, tidak perlu menjadikan modal sebagai alasan. Mulakan kecil dahulu. Hendak terus membuka kedai atau jaringan jenama kosmetik sendiri, memang memerlukan modal yang besar.

Tetapi, cuba dulu niagakan barangan kosmetik orang lain sebagai agent kecil-kecilan katakan- bina pengalaman dan tambahkan ilmu. Modal juga akan menjadi kecil.  Fikirkan, kalau tidak boleh menjual 100-200 produk orang lain, bagaimana pula hendak menjual 10,000-20,000 atau lebih produk sendiri.

Fikir besar… tetapi mula kecil!

*Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan Internet, sertai saya selama 6 bulan di Porgram Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Sekiranya anda berada berdekatan dengan Kuala Lumpur, pada Khamis 2hb (ESOK) jam 10.00 pagi, saya ingin berjumpa anda untuk berbincang keperluan anda. Sekiranya anda mempunyai masa untuk berjumpa untuk tahu lebih lanjut program 6 bulan ini, hubungi kami di 03-77292277 untuk berjumpa dengan saya.

Sekiranya tidak dapat berjumpa, klik di sini  untuk keterangan lanjut. Kami juga menyediakan pembelajaran secara online khusus bagi mereka yang jauh dari Kuala Lumpur (baca di ruang Soalan Lazim untuk keterangan lanjut).

 

Pendapat Anda? No Comments


Pagi tadi, di KLfm 97.2fm saya berkongsikan 6 tip cara bagaimana untuk memberi keyakinan kepada pelanggan kita secara atas talian.

Kepercayaan merupakan sebab #1 seseroang membeli atau tidak dari laman web kita.

tingkat keyakinan

Sekiranya mereka tidak yakin dengan laman web kita, maka kita tidak akan berjaya mendapatkan jualan secara online. Pastikan anda melakukan perkara-perkara berikut untuk meningkatkan keyakinan pelanggan anda:

 1. Letakkan gambar anda di laman web

  Dikatakan sekiranya anda meletakkan gambar anda di laman web anda, ini akan meningkatkan keyakinan pelanggan 4x ganda. Pelanggan ingin tahu dengan siapa mereka melakukan transaksi jual beli. Dengan melihat gambar pemilik perniagaan sekurang-kurangnya akan meningkatkan kepercayaan mereka dalam melakukan transaksi online.

 2. Balas email dengan pantas

  Jangan biarkan masa 2-3 hari baru hendak membalas email pelanggan. Sebaiknya kurang satu jam, email pelanggan telah terjawab. Kepantasan ini akan menunjukkan bahawa anda benar-benar serius dalam mengendalikan perniagaan dan melayan sebarang persoalan pelanggan. Keyakinan pelanggan akan bertambah apabila menerima balasan email dengan pantas.

 3. Letakkan maklumat lengkap perniagaan

  Sertakan nama perniagaan, alamat, nombor telefon secara lengkap. Jangan lupa juga, alamat email, facebook, skype atau whatsapp sekiranya anda menggunakannya dalam perniagaan. Lebih banyak cara anda berikan untuk pelanggan menghubungi anda, lebih yakin mereka dalam membeli. Ini kerana ia menunjukkan anda sedia dihubungi sekiranya terdapat sebarang soalan, masalah atau pelanggan memerlukan bantuan. Jangan lupa juga kini, dimestikan meletakkan nombor pendaftaran perniagaan anda di laman web dalam memberi keyakinan untuk perniagaan anda.

 4. Aktif di media sosial

  Dengan menjadi aktif di media sosial seperti Facebook, Instagram, Twitter dan sebagainya menunjukkan anda mempunyai personaliti dan wujud di dunia sebenar, dan bukan sekadar laman web yang hendak menipu pelanggan. Pelanggan akan lebih rasa yakin apabila dapat menjalinkan hubungan bersama anda walaupun menerusi kemaskini anda di media sosial. Oleh itu, ambil sedikit masa untuk update media sosial anda sehari beberapa kali.

 5. Gunakan Video memperkenalkan diri dan perniagaan

  Apakata gunakan video pula untuk memperkenalkan diri dan perniagaan anda. Tidak perlu terlalu panjang, sekadar video 2-5 minit sudah memadai memaparkan diri anda memperkenalkan perniagaan anda. Sekiranya gambar anda boleh meningkatkan keyakinan pelanggan 4x ganda, video dapat meningkatkan berkali-kali ganda lagi oleh kerana bakal pelanggan dapat melihat, mendengar dan menonton anda. Zaman kini agak mudah menghasilkan video oleh kerana handphone anda juga telah dilengkapi dengan perisian video camera.

 6. Sertakan testimonial pelanggan lepas

  Jangan lupa, sertakan testimoni pelanggan-pelanggan yang berpuas hati. Testimoni terbaiknya disertakan dengan gambar untuk meningkatkan keyakinan. Lebih baik lagi sekiranya testimoni adalah berbentuk video!

Mudahan dengan 6 tip ini dapat memberi anda lebih banyak idea untuk meningkatkan lagi keyakinan pelanggan terhadap perniagaan Internet anda dan meningkatkan lagi jualan perniagaan Internet anda. In shaa’ Allah!

Sekiranya anda ingin dalami lagi perniagaan Internet, sertai saya dan pelatih-pelatih bertauliah selama 6 bulan di Porgram Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Sekiranya anda berada berdekatan dengan Kuala Lumpur, pada Khamis ini jam 10.00 pagi, saya ingin berjumpa anda untuk berbincang keperluan anda. Sekiranya anda mempunyai masa untuk berjumpa untuk tahu lebih lanjut program 6 bulan ini, hubungi kami di 03-77292277 untuk berjumpa dengan saya (Khamis 2hb ini sahaja). Sekiranya tidak dapat berjumpa, klik di sini  untuk keterangan lanjut. Kami juga menyediakan pembelajaran secara online khusus bagi mereka yang jauh dari Kuala Lumpur (baca di ruang Soalan Lazim untuk keterangan lanjut).

girlsKlik pada gambar di atas untuk keterangan lanjut bagaimana anda juga boleh memulakan perniagaan Internet!
Pendapat Anda? No Comments


surprise2.jpgBeri sesuatu yang tidak disangka kepada pelanggan anda. Surprise-kan mereka! Ini akan memberi kesan yang amat mendalam kepada pelanggan anda dan pastinya anda akan diletakkan jauh lebih tinggi daripada pesaing-pesaing anda dengan satu aksi mudah ini.

Bayangkan kita membeli sesuatu, tiba-tiba penjual tu memberi sesuatu extra tanpa di beritahu sebelum belian (free gift yang tidak diumumkan). Pastinya kita akan terkejut, dan pada waktu yang sama rasa diri kita dihargai oleh peniaga tersebut!

Pepatah mat salleh berbunyi:

People will forget what you do. People will forget what you say. But people will not forget how you make them feel!

Beri sesuatu ‘surprise’ dan pastinya anda akan membuat pelanggan anda merasa gembira dan mereka tidak akan lupakan anda!

ps: Malam ini adalah peluang terakhir untuk dapatkan Power Pack Digital Irfan Khairi pada harga yang tidak disangka- potongan RM1,000. Klik di sini untuk ambil peluang ini sebelum ianya diturunkan dalam beberapa jam sahaja lagi!

Pendapat Anda? [8] Comments


Semalam saya telah berikan 10 tanda-tanda seseorang yang berjaya. Hari ini, saya suka ingin berikan 10 lagi untuk melengkapkan senarai 20 tanda-tanda orang yang berjaya. Cuba lihat, adakah anda mempunyai ciri-ciri ini…

Sekiranya tiada, pastikan and amalkannya InsyaAllah!

10lagi

 1. Anda minat pada apa yang anda usahakan

  Seringkali, mereka yang berjaya minat dan suka sangat pada apa yang mereka lakukan. Kerja umpama hobi yang tidak terasa penat lelah berhadapan dengannya.

 2. Anda faham kekuatan dan terima kelemahan diri

  Mereka yang berjaya menggunakan kekuatan diri untuk kehadapan, namun tidak ego dan akui kelemahan yang ada pada diri sendiri dan sentiasa usaha memperbaiki kelemahan tersebut.

 3. Anda mengaku sekiranya anda tersilap

  Sekiranya anda melakukan kesilapan, anda akan mengakuinya dan tidak menuding jari pada orang lain atau memberi alasan. Menyalahkan orang lain dan memberi alasan tidak akan perbaiki diri sendiri.

 4. Anda seorang yang penyayang

  Anda mudah didekati orang lain dan anda saling menghormati dan sayang pada makhluk Allah swt. Anda akan rasa bahagia apabila melihat mereka di keliling anda bahagia. Itulah kunci kejayaan.

 5. Anda mengambil tanggungjawab dan tidak menyalahkan orang lain

  Anda sanggup mengambil tanggungjawab walaupun yang besar dan sekiranya sesuatu terjadi anda menerima tanggungjawan tersebut adalah tanggungjawab anda dan bukan salah orang lain.

 6. Anda suka sangat belajar perkara-perkara baru

  Anda tahu pentingnya mendalami ilmu dan anda berasa seronok mencari ilmu-ilmu baru dan cuba mengaplikasikannya dengan pantas.

 7. Anda sentiasa mempunyai matlamat untuk menjadi lebih baik

  Anda sentiasa terbayang bahawa diri anda boleh mencapai lebih lagi dari keadaan sekarang. Anda sering menolak diri anda untuk kehadapan dan menjadi lebih baik

 8. Anda banyak bertanya perkara yang anda tidak tahu

  Anda suka bertanya dan belajar dari bertanya. Anda tidak malu untuk bertanya kerana kalau malu bertanya, maka nanti jalan pula yang sesat!

 9. Anda jarang putus asa

  Anda menjadikan usaha sebagai tabiat dan tidak putus asa. Apabila terjumpa kesukaran, anda mengubah cara anda namun tetap tidak putus asa.

 10. Anda yakin pada diri sendiri

  Dan yang paling penting, mereka yang berjaya mempunyai keyakinan diri. Anda yakin anda boleh capai sesuatu yang hebat, mungkin walaupun belum nampak jalannya lagi… tetapi anda tetap yakin dalam hati bahawa satu hari nanti, matlamat anda pasti akan tercapai!

*Hari semakin suntuk! Sekiranya anda ingin tahu cara memulakan perniagaan Internet secara murah, dapatkan produk digital power pack Irfan Khairi pada potongan harga 60%. Hanya tinggal 2 hari sahaja sebelum FIRE-SALE RAMADHAN ini dihentikan! Klik di sini untuk lihat penjimatan anda…

Pendapat Anda? [2] Comments


Roda hidup seringkali berputar, kadang kala kita di atas, kadang kala kita di bawah. Begitu juga kejayaan, adakalanya berjaya, adakalanya gagal. Namun, apa yang membuat seseorang itu berjaya atau gagal?

10tanda

Berikut adalah senarai tanda-tanda anda akan menjadi seorang yang berjaya InsyaAllah!

 1. Anda fleksibel untuk berubah

  Ada masanya keadaan berubah yang memerlukan anda sendiri turut berubah. Perubahan tidak memberi impak negatif kepada anda.

 2. Anda tidak suka  merungut dan mengeluh

  Selalu sangat merungut dan mengeluh memberi perasaan negatif kepada diri dan juga orang keliling

 3. Anda sering produktif

  Mengurus masa dengan baik selalu dan tidak melakukan perkara membuang masa yang tidak mencapaikan matlamat anda

 4. Anda boleh tingkatkan motivasi sendiri

  Selalu ambil tindakan tanpa perlu disuruh dan tanpa melengahkan masa

 5. Anda suka buat lebih dari apa yang diperlukan

  Anda tahu melakukan lebih dari apa yang perlu memberi kepuasan kepada diri dan juga meningkakan kredibiliti anda pada pandangan orang lain

 6. Anda bersedia membantu orang lain

  Lebih banyak anda membantu orang lain, lebih ramai yang akan membantu anda satu masa nanti. Bak kata, the more you give, the more u get.

 7. Anda seorang yang pemaaf

  Tidak ada gunanya menyimpan dendam dan sakit hati. Maafkan orang lain dan jadikan diri lebih kuat.

 8. Anda menghadapi cabaran dan belajar dari nya

  Anda suka melihat cabaran sebagai peluang, dan pelajari serta perbaiki melaluinya

 9. Anda suka melihat kejayaan orang lain

  Kejayaan orang lain memberi semangat dan inspirasi kepada anda dan bukan kebencian dan iri hati

 10. Anda suka mendampingi orang yang berjaya

  Kerana dapat “aura” kejayaan serta sering berasa positif dikalangan mereka yang positif!

Bagaimana? ¬†Dapatkah anda melihat diri anda dalam 10 tanda-tanda di atas? Esok, saya akan beri lagi 10 tanda lagi untuk anda lihat! ūüėČ

*Sementara itu, sedikit peringatan tentang jualan murah produk digital IKSB sehingga penjimatan lebih RM1,000 (60%) sempena Ramadhan dan hanya 3 hari sahaja lagi sehingga tamat jualan diskaun ini. Klik di sini untuk maklumat lanjut – mungkin ia dapat membantu anda berjaya dalam memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda!

Pendapat Anda? [2] Comments


Pernah terfikir untuk memulakan perniagaan Internet? Apabila melihat rakan-rakan yang sudah menjalankan perniagaan Internet dan mendapat untung, memang terasa best. Tetapi, dalam diri sendiri, mungkin tiada keyakinan untuk memulakannya. Tidak punyai keyakinan diri seringkali datang kerana kurangnya ilmu dan pengetahuan dalam sesuatu itu. Bak kata pepatah, tak kenal maka tak cinta.

Perkongsian saya kali ini adalah untuk mengenalkan anda dengan perniagaan Internet dengan memberi 5¬†sebab utama mengapa ANDA¬†JUGA perlu memulakan perniagaan Internet…

5sebab

SEBAB #1: Kerjaya yang TERJAMIN

Ramai yang mungkin kata ianya risiko menjalankan perniagaan Internet dan merupakan kerjaya yang tidak terjamin. Bagi saya dan ramai usahawan diluar sana, risiko kecil sememangnya ada, tetapi ianya berbaloi. Bukan hanya kerana pulangan rezeki perniagaan 9/10 yang kita boleh dapat, tetapi apabila mengetahui selok belok perniagaan, ia memberi keyakinan kepada diri kita sendiri memulakan apa sahaja perniagaan.

Mungkin ada kalanya perniagaan gagal, namun, dengan mengetahui selok belok perniagaan Internet, pada bila-bila sahaja kita boleh memulakan perniagaan Internet tidak kira di manapun dan menjadikannya kerjaya yang terjamin.

SEBAB #2: Lakukan apa yang ANDA SUKA

Sekiranya anda berminat dengan fesyen, ia boleh menjadi perniagaan anda. Sekiranya anda minat muzik, muzik boleh menjadi perniagaan anda. Sekiranya anda berminat sukan, tiada masalah menjadikan sukan sebagai usaha perniagaan anda.

Adakalanya kerjaya kita kini bukan mengikut minat dan kesukaan kita. Namun kita terpaksa melakukannya untuk menyara hidup dan diri kita dan keluarga.

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan kerja yang anda lakukan kini, apa kata anda cuba sekurang-kurangnya separuh masa mempelajari berniaga apa yang anda minat di Internet!

SEBAB #3: Pasaran yang lebih BESAR 

Tidak lagi seperti membuka kedai yang mungkin memakan kos yang tinggi hingga beribu ringgit, dan mendapat pelanggan terhad yang hanya berkunjung di kawasan kedai anda. Pastinya anda juga tahu, dengan membuka “kedai” di Internet, walaupun hanya menggunakan blog atau Facebook yang sememangnya percuma, anda boleh mencapai pelanggan bukan sahaja setempat, tetapi seluruh Malaysia dan menjangkau seluruh dunia. Semua hanya dari keselesaan rumah anda.

Pernahkah anda terbayang mempunyai perniagaan global? Internet memudahkan cita-cita anda ini.

SEBAB #4: Tingkatkan PENJIMATAN

Sekiranya berumah tangga dan mempunyai anak kecil, dengan menjalankan perniagaan Internet yang berjaya, anda dapat mengurangkan perbelanjaan keluarga. Mungkin salah seorang suami atau isteri dapat menjalankan perniagaan Internet dari rumah dan menguruskan perihal keluarga dengan lebih lancar dan kos efektif.

Ini adalah satu perkara yang agak menarik, tambah-tambahan dengan kos membesarkan anak dan juga kos sara hidup yang semakin meningkat.

SEBAB #5: Tingkatkan PENDAPATAN

Jika bekerja makan gaji, mungkin amat sukar mencapai kebebasan kewangan yang sering diimpikan. Sukar kita dengar kisah lahirnya seorang jutawan dengan kerja makan gaji. Ini kerana, apabila bekerja, kita terhad kepada masa dan pendapatan yang diterima.

Namun, apabila berniaga, pendapatan tidak mempunyai had. Sering kita dengan usahawan online yang berpendapatan 5 angka sebulan, tetapi, mereka tidak mempunyai latar belakang pendidikan yang tinggi. Ada juga kita dengar kisah jutawan Internet dilahirkan melalui berniaga online – tanpa kos yang besar dan bangunan pejabat yang mewah.

Adakalanya kita inginkan kenaikan gaji mungkin 5%, dan nak dapat 10% pun mingin sukar. Tetapi dengan menjalankan perniagaan, peningkatan 50% atau 100% atau lebih pendapatan bukan sesuatu yang mustahil. Hadnya hanyalah usaha anda!

*Sekiranya anda ingin mulakan perniagaan Internet, InsyaAllah, kami di IKSB dapat membantu anda dalam program separuh masa “Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial”. Program bersemuka ini telah membantu beribu usahawan Internet bermula dari kosong hingga berjaya menjalankan perniagaan Internet sendiri.

girls

 

Pengambilan terbaru kini telah dibuka dan daftar segera sebelum tempat yang terhad ini dipenuhi. Klik di sini untuk maklumat lanjut dan pendaftaran program seterusnya atau hubungi Cik Aie di 03-77292277 untuk sebarang pertanyaan. 

Pendapat Anda? No Comments


Tahun 2000 adalah tahun pertama saya memulakan perniagaan Internet saya. Wah… sudah 15 tahun kini! Namun, perjalanan saya bukan terus mudah dan mencapai kejayaan dalam perniagaan Internet. Selama satu tahun pertama, saya hanya berjaya ¬†mendapat 3 pelanggan berbayar sahaja- Pelanggan berbayar… pelanggan buat kerja secara percuma memang ada! ūüėČ

Ketika itu, perniagaan Internet saya adalah perniagaan reka cipta (graphic design) oleh kerana sememangnya itu latar belakang pendidikan saya di University.

Tahun 2000 adalah tahun agak penting untuk Internet oleh kerana ketika itu begitu banyak perniagaan-perniagaan online bermula. Mungkin ada yang kata, ketika itu tidak ramai pesaingan maka, mudah untuk memulakan perniagaan dan mencapai keuntungan.

Namun, perlu diingatkan pada tahun 2000, pengguna Internet hanyalah seramai 360juta pengguna sahaja! Jika di bandingkan dengan hari ini, lebih 3bilion pengguna Internet, iaitu 10x ganda dibandingkan 15 tahun dulu.

ubahgagal

Seperti yang disebutkan pada tahun pertama saya hanya berjaya mendapat 3 pelanggan sahaja. Soalannya bagaimana saya berjaya mengubahkan kegagalan tersebut menjadi kejayaan sehingga mencapai keuntungan RM1,000,000 dalam masa 3 tahun kemudian? Jawapannya…

1. Lakukan apa yang anda minat

Minat saya pada reka grafik adalah sejak kecil lagi. Alhamdulillah diberi bakat Allah SWT dalam bidang seni grafik/lukis. Di sekolah agama, sekiranya pertandingan tulisan khat, selalunya InsyaAllah saya menjadi juara. Di sekolah menengah pula, menjadi presiden kelab seni lukis. Menambung pendidikan di University di United Kingdom juga dalam bidan Multimedia Graphic Design.

Pendek kata, memang minat saya dalam bidang grafik sejak kecil hingga kini.

Mengapa ini penting adalah, sekiranya kita melakukan sesuatu yang kita tidak minat, pastinya amat mudah dan pantas kita berputus asa. Walaupun saya mendapat 3 pelanggan untuk hasil kerja grafik saya dalam masa setahun, bagi saya ianya memadai oleh kerana saya lakukannya kerana minat.

Sekiranya melakukan kerja atau usaha tanpa minat dan kesungguhan, pastinya pada tahun pertama, saya sudah putus asa dan tidak menjalankan perniagaan Internet grafik yang dilakukan. Oleh itu… JANGAN PUTUS ASA!

2. Ketahui ada sebab kita gagal

Buang rasa ego atau terasa diri sudah pandai. Ada sebab mengapa kita gagal. Sekiranya kita fikirkan kita sudah pandai dan tahu segalanya (ego yang tinggi), maka, tiada ruang untuk memperbaiki diri kita. Kesilapan saya yang mengakibatkan kegagalan dalam perniagaan adalah kelemahan saya dalam ilmu perniagaan.

Dalam erti kata lain, pada tahun 2000 apabila saya memulakan perniagaan Internet, saya “main redah” sahaja. Tanpa ilmu yang betul, tanpa cara yang terbaik dan tanpa strategi yang sebenar. Akibatnya, pastinya perniagaan akan gagal.

Kekurangan ilmu ini membuatkan saya tekad mencari ilmu perniagaan Internet sebenar dan belajar dari mereka yang berjaya dalam perniagaan Internet. Ketika itu, saya melaburkan beribu-ribu ringgit juga untuk mencari ilmu perniagaan Internet yang sebenar. Mujur ketika itu saya bekerja fulltime sebagai Multi Media Designer di sebuah syarikat dan mempunyai gaji untuk dilaburkan mencari ilmu. Perniagaan Internet ketika itu adalah secara part-time. Oleh itu… CARI ILMU TANPA HENTI!

3. Aplikasikan ilmu serta merta

Sering saya dengar dan lihat orang ramai yang rajin membaca, menghadiri seminar, mencari ilmu, tetapi tidak mengaplikasikan ilmu yang dipelajari. Memang bagus mencari ilmu, tetapi, sedihnya bila ramai yang mempunyai ilmu, tidak cuba mengaplikasikan ilmu yang di cari. Tidak henti-henti mencari ilmu, namun tidak TAKE ACTION!

Mungkin anda pernah kenali orang sebegini?

Ketika remaja lagi, saya suka membaca buku-buku motivasi. Dan dalam semua buku motivasi menyebut pentingnya menetapkan matlamat. Namun dalam semua buku motivasi juga mengatakan pentingnya untuk mengambil tindakan (take action), barulah matlamat akan tercapai!

Begitu juga dengan ilmu yang kita pelajari. Sekiranya ilmu yang dipelajari hanyalah untuk mengembangkan ilmu di dada, sememangnya tidak salah. Tetapi, sekiranya ilmu yang dipelajari adalah untuk mengembangkan pendapatan, ekonomi, kekayaan dan kejayaan perniagaan, maka segalanya perlu diaplikasikan.

Aplikasikan ilmu dan take action tanpa putus asa. Ada juga yang mengaplikasikan ilmu, kemudian, lihat masih sukar, mereka akan putus asa. Action perlu disertakan dengan konsisten, bukan hangat-hangat tahi ayam. Oleh itu… TAKE ACTION SEKARANG!

3 tip di atas adalah 3 perkara penting yang saya lakukan sejak 2000 hingga kini. Sememangnya bunyi mudah, tetapi tidak dinafikan, adakalanya ianya susah untuk dibuat. Perlu ingat, sekiranya mudah, pastinya semua orang sudah berjaya kini. Tetapi, oleh kerana ianya sukar, maka mereka yang melalukan sesuatu ekrana minat, mereka yang sering mencari ilmu dan mereka yang terus mengaplikasikan ilmu di dada… mereka lah yang akan berjaya!

*Berita baik kepada anda, sekiranya anda ingin memulakan perniagaan Internet dan mempelajari ilmu-ilmu yang telah saya kumpulkan sejak tahun 2000 lagi, sempena Ramadhan ini, kami mengendalikan Fire-Sale untuk kesemua produk digital POWER PACK memulakan dan menjalankan perniagaan di Internet. Dalam beberapa hari ini, anda boleh emndapat penjimatan/potongan harga 60% untuk produk ilmu kami. Lawati http: http://www.irfankhairi.com.my/firesale.htm sekarang untuk mendapatkannya.

Tawaran Ramadhan Fire Sale ini adalah hanya untuk beberapa hari sahaja. Oleh itu, klik di sini untuk mendapatkannya hari ini.

Pendapat Anda? No Comments


Sesetengah orang kita lihat bagai amat mudah jalan hidup mereka. Untuk mencapai kejayaan seperti tidak perlu banyak usaha. Untuk mendapat kekayaan, mungkin sudah ada datang dalam keluarga yang berada. Harta benda pula cukup lengkap segala-galanya.

Tetapi, bila tiba diri kita sendiri, untuk mencapai kejayaan, kekayaan harta dan benda, amat-amat perit dan susahnya untuk dicapai. Segala usaha telah ditaburkan, segala susah senang dilalui bersama keluarga, tidak lupa doa dan ikhtiar yang diberi, namun, kegagalan-demi-kegagalan datang tiba.

putus asa

Ada yang kegagalan kecil. Ada juga terjumpa kegagalan yang besar yang membuatkan diri terududuk membisu. Minda menjadi buntu tidak tahu arah kemana hendak ditujukan. Terasa berat kepala memikirkan apa yang perlu dilakukan, tambah-tambah dilihat umpama semua cara telah dicuba dan diusahakan. Mengapa orang lain mudah untuk berjaya, mengapa bagi aku susah?

Ketika inilah tiba masanya kepala mula memikirkan satu pilihan yang sebelum ini kita tahan untuk fikirkan. Hati mula terasa untuk mengambil pilihan untuk putus asa.

Apa lagi pilihan yang ada? Segala ikhtiar telah dilakukan, semua jalan menghadapi kesukaran. Semua cara tidak mengena.

Sebenarnya, ini sering terjadi pada ramai antara kita. Detik perlu memikirkan untuk putus asa ataupun tidak.

Ramai antaranya akan memilih jalan yang paling mudah. Menerima kegagalan dan berputus asa. Mana taknya, berbagai-bagai yang telah dikorbankan, mungkin wang, mungkin usaha dan tenaga, tak lupa juga waktu. Apabila berputus asa, semuanya akan hilang.

Tidak ramai pula yang akan memilih jalan yang sukar, iaitu terus berusaha sedaya upaya, ikhtiar dan bertawakal tetap mencari-cari juga jalan penyelesaian untuk mencapai sesuatu itu. Tidak ramai yang mampu atau cukup kuat untuk meneruskan perjalanan.

Beza mereka yang berjaya dan mereka yang gagal terletak di sini.

Rata-rata di dunia, mereka yang berjaya tidak ramai. Mereka yang menerima kegagalan dan berputus asa memang ramai kerana ia jalan yang mudah. Tidak dinafikan, untuk terus berusaha, sememangnya sukar. Dan yang sukar itulah membuatkan ramai tidak memilihnya.

Dalam perjalanan mencapai kejayaan, pastinya kita akan bersemuka dengan keadaan dimana kita pula perlu membuat pilihan ini. Sama ada terus berusaha, ataupun berputus asa…

Pilihlah untuk terus berusaha.

*Sekiranya anda terjumpa jalan buntu  dalam perniagaan, dan ingin terus berusaha tanpa putus asa, lawati http://www.OpenEdu.com.my untuk melihat bagaimana kami boleh membantu perniagaan anda, sama ada perniagaan secara online, atau offline. Klik di sini untuk maklumat lanjut.

Pendapat Anda? [2] Comments


Dalam perniagaan DAN motivasi diri, “kepantasan” adalah kunci. Dalam buku The Secret, ia menyebutkan tentang…

The universe likes speed (Alam sukakan pada kepantasan)

Kalau melihat mereka yang berjaya, ramai melakukan kerja dengan pantas. Pantas bukan sahaja maksudnya melakukan perkara dengan cepat, tetapi, juga yang penting, memulakan sesuatu itu dengan cepat!

motivasiterpantas

 

Kepantasan akan memberi seseorang itu:

 • Momentum yang sukar untuk dihentikan. Bayangkan sebuah kereta yang laju… kalau tekan break, mesti masih sukar untuk berhenti.
 • Berganda-ganda pengalaman. Bila pantas, kita dapat melakukan banyak kerja dalam masa yang singkat. Teringat saya kisah Anthony Robbins ketika masih muda (dan bekerja sebagai trainer sebuah syarikat), beliau memberi 4¬†training sebulan berbanding rakan2 pejabatnya yang menjalakan 1¬†training sebulan. Katanya, dengan menjalankan 4 training sebulan, dirinya mendapat 4 kali ganda pengalaman berbanding rakan-rakannya.
 • Kepantasan memberi kita fokus yang hebat. Apabila kita mempunyai matlamat perniagaan dan hidup dan memberi komitmen untuk mencapainya dengan pantas, minda kita akan memeberi fokus yang amat tinggi untuk mencapainya.

Sekiranya anda terasa diri anda dalam keadaan yang tidak bermotivasi. Atau belum lagi mencapai matlamat-matlamat anda, tanya pada diri sendiri… adakah anda melakukan perkara2 untuk mencapainya dengan pantas? Ataupun anda berlengah-lengah dan melakukan segalanya perlahan-lahan… kata mat salleh:

Taking your own sweet time :)

So, crank up the volume, dan lakukan segala-galanya dengan pantas!

*** Sempena bulan Ramadhan hampir tiba, kami memberhentikan pengambilan terbaru untuk program OpenEducation bersama saya, Irfan Khairi. 2 program yang dijalankan, “Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial” (khas untuk mereka yang ingin memulakan perniagaan Internet) dan “Advanced Marketing & Branding Masterclass” (khas untuk usahawan sedia ada yang ingin mengembangkan perniagaan mereka ke tahap lebih tinggi).

Intake akan datang kedua-dua program ini akan bermula semula pada bulan Ogos 2015. Sekiranya anda berminat, pastikan anda daftar terlebih awal oleh kerana sesi program OpenEducation adalah terhad kepada jumlah peserta yang kecil dan sering penuh DENGAN PANTAS– seperti artikel saya hari ini! ūüėȬ†Klik di sini untuk maklumat lanjut!

Pendapat Anda? [36] Comments


Next Page »

ÔĽŅ