http://www.rahsiainternet.com/pakej
Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial

Dari Pakar Perniagaan Internet #1 Malaysia, Irfan Khairi
"Program Intensif 6 bulan Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, khusus untuk usahawan, bakal usahawan dan suri rumah yang ingin menjalankan perniagaan Internet yang berjaya. " Klik di sini untuk maklumat lanjut!


Dalam memulakan perniagaan, sememangnya sokongan orang disekeliling kita amat diperlukan. Lagi orang sekeliling sokong usaha kita, lagi kita akan bersemangat untuk mencapai kejayaan.

Namun adakalanya keadaan kita tidak mendapat sokongan orang sekeliling, tak kira, keluarga, suami, isteri, atau kawan-kawan pula yang memberi kata-kata negatif dan tidak menyokong usaha kita.

alone

Apa yang perlu dilakukan?

Pertama sekali, sokongan yang paling penting dan paling utama sekali perlu datang daripadadiri anda sendiri- iaitu sokongan mental. Tidak semestinya kita memerlukan sokongan orang lain untuk berjaya. Kejayaan diri kita adalah tanggungjawab kita sendiri.

Sekiranya jiwa, semangat dan motivasi dalaman diri kita sendiri adalah kuat, maka itu sahaja sokongan yang diperlukan tidak kira apa sahaja cabaran kata-kata negatif yang dilemparkan oleh orang lain.

Sebaiknya juga cari kenalan-kenalan baru yang mempunyai matlamat sama seperti anda dalam memulakan perniagaan. Terdapat pelbagai perjumpaan sesi network, kursus, seminar, acara perniagaan yang dikendalikan yang boleh menjadi platform yang bagus untuk membesarkan lagi bulatan kenalan kita yang menyokong apa yang kita lakukan.

Namun, saya faham, sekiranya rakan-rakan yang tidak menyokong ianya agak mudah. Kita boleh je buat tak tahu je, masuk telinga kiri, keluar telinga kanan.

Apa yang menjadi lebih sulit adalah sekiranya mereka yang tidak menyokong usaha kita memulakan dan menjalankan perniagaan terdiri daripada ahli keluarga, ibu, ayah, atau orang suami ataupun isteri.
Mahu tidak mahu, perlu berbincang dengan keluarga. Berbincang sesama sendiri dengan baik dan bertolak ansur.

Ketahui sebab utama mengapa mereka tidak menyokong anda menjalankan perniagaan, mungkin risau melihat anda mengalami kegagalan. Pastinya niat orang tersayang adalah untuk melindungi kita. Oleh yang demikian, berbincang untuk cari jalan penyelesaian bagaimana caranya sama-sama dapat menangani dan mengadaptasikan keadaan tersebut.

Adakalanya juga ia merupakan idea yang baik untuk melibatkan keluarga, suami atau isteri untuk turut sama dalam perniagaan. Mungkin sekiranya mereka turut disertakan dalam perancangan perniagaan bersama, ia juga dapat memberi gambaran yang lebih jelas untuk sama-sama berusaha membantu meningkatkan ekonomi keluarga dan bukan pada anda sahaja.

Bukan itu sahaja, bersama menjalankan perniagaan dan faham memahi boleh juga merapatkan lagi hubungan kekeluargaan.

Bak kata “tak kenal, maka tak cinta”, mungkin keluarga anda perlu tahu lebih banyak lagi mengenai selok belok perniagaan. Belajar bersama-sama dan mungkin juga hadiri kursus perniagaan berdua. Mana tahu, nanti mereka pula yang meminati perniagaan dan ingin memulakan perniagaan juga!

PS: Sekiranya anda memerlukan bantuan dan sokongan dalam memulakan perniagaan di Internet, Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial membei bantuan dan sokongan selama 6 bulan bukan sahaja dari kami di IKSB tetapi juga bersama rakan-rakan sekelas yang turut sama mempunyai matlamat yang sama dengan anda. Umpama satu keluarga besar yang sama-sama menyokong usaha masing-masing.

Untuk maklumat lanjut, lawati http://www.OpenEdu.com.my atau hubungi Cik Aie/En Naz di 03 77292277. Juga, pada hari Ahad ini, akan terdapat preview di pusat latihan kami. Call kami untuk maklumat preview.

Pendapat Anda? No Comments


Bila perniagaan tak berjaya, memang rasa perit, sedih, down, stress dan sebagainya ada. Sememangnya lumrah berjaya dan gagal dalam perniagaan. Memang rezeki perniagaan 9/10, tetapi yang gagal dalam perniagaan pun 9/10… mungkin lebih lagi.

Sekiranya anda pernah melalui kegagalan dalam perniagaan, jangan bersedih lama sangat. Kalau nak sedih pun, kejap-kejap sahaja. Lagi lama sedih, lagi down dan tertekan kita. So, bak kata mat salleh, Snap out of it!

jangan malu

Apa yang penting apabila gagal dalam perniagaan, jangan sesekali ada perasaan “malu” kerana gagal. Mungkin malu dengan rakan-rakan. Mungkin malu dengan keluarga. Mungkin malu dengan pesaing. Tak kira kawan atau lawan, jangan ada perasaan malu.

Perasaan malu bila gagal itu, akan membuatkan kita tidak mencuba lagi. Sebab takut nanti malu pula kali kedua. Takut nanti apa pula orang kata lagi:

“Dah gagal dalam bisnes, tak serik-serik lagi tu!”

Tanya sahaja pada mana-mana usahawan yang berjaya, pastinya mereka akan kata gagal dalam perniagaan adalah biasa. Melakukan teknik atau strategi yang silap dalam perniagaan juga sering terjadi. Gagal dalam perniagaan akibat pihak lain yang tidak bertanggungjawab seperti menipu, mencuri, pecah amanah pun selalu terjadi

Jadi, apa yang hendak dimalukan. Daripada malu gagal dalam perniagaan, lebih baik malu sebab TIDAK MULA BERNIAGA yang merupakan sesuatu yang amat mulia. Ianya adalah ibadah dan sunnah Rasulullah SAW.

Kegagalan dalam perniagaan adalah perkara biasa. Saya sendiri juga pernah gagal dalam perniagaan Internet saya yang pertama pada tahun 2000. Perniagaan saya yang pertama, hanya berjaya mendapat 3 pelanggan sahaja dalam masa satu tahun. Kiranya gagal la tu… pastinya orang lain yang rasakan diri mereka gagal dalam perniagaan pun boleh dapat lebih dari 3 pelanggan setahun.

Tetapi, bayangkan sekiranya saya malu sebab dapat 3 pelanggan. Sekiranya saya malu untuk mulakan perniagaan ke dua. Sekiranya saya malu kerana “kegagalan”, maka tiada la saya mencapai tahap kejayaan dalam perniagaan sehingga hari ini. Alhamdulillah!

Berbanyak bersyukur sekiranya mencapai kejayaan. Berbanyak bersabar sekiranya terjumpa kegagalan. Apa yang penting adalah ibadah dan sunnah perlu diteruskan tidak kira berjaya atau gagal dalam hasilnya…

Sekiranya anda pernah gagal dalam perniagaan, tingkatkan ilmu dalam perniagaan. Kegagalan sering datang oleh kerana kurangnya ilmu dalam sesuatu itu. Seandainya anda berminat untuk memulakan perniagaan Internet, sertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bersama saya. Lawati www.OpenEdu.com.my atau hubungi 03-77292277 untuk maklumat lanjut.

Pendapat Anda? No Comments


Secara jujurnya, tiada perniagaan yang sukakan pesaing. Alangkah bestnya kalau menjalankan perniagaan tanpa pesaing. Contoh, kalau kita jual tudung, kita sahaja penjual tudung di Malaysia. Kalau kita jual produk kesihatan, taida pesaing yang mengganggu pasaran kita. Kalau kita jual kek, orang lain tak boleh jual kek.

pesaing

Sememangnya, ini bukannya realiti. Dalam apa sahaja perniagaan pun pastinya ada pesaing. Kalau misalan kita memulakan perniagaan yang tiada pesaing pun, tunggu 3-6 bulan nanti, pastinya pesaing akan datang juga.

Lumrah perniagaan kita tidak boleh lari dari pesaing. Ada pesaing yang OK dan bersaing secara sihat, ada juga pesaing yang kurang OK dan bersaing secara tidak sihat.

Namun, sebagai usahawan kita boleh mengambil pesaing sebagai satu kebaikan dan bukan keburukan untuk memperbaiki diri dan perniagaan kita sendiri. Mengapa?…

  1. Bila adanya pesaing, ia menjadikan kita lebih kreatif dan inovatif dalam berniaga dan memasarkan produk dan perkhidmatan kita. Dengan hanya melakukan sesuatu yang sama sahaja dengan pesaing, pastinya keputusan juga akan sama.

    Usahawan perlu menjadikan pesaing sebagai inspirasi dan motivasi untuk bekerja lebih keras dan mencari idea yang lebih hebat supaya sentiasa dihadapan pesaing.

  2. Bila adanya pesaing, ia memeriahkan lagi pasaran perniagaan dan menjadikan industri tersebut lebih popular. Bayangkan anda seorang sahaja yang menjual produk kesihatan dan tiada lain menjual produk kesihatan. Agaknya apa akan jadi?

    Pastinya tiada siapa yang akan membeli produk kesihatan anda kerana orang tidak yakin dan percaya pada produk kesihatan. Ia menjadi industri yang tidak dikenali. Apabila mempunyai pesaing, ia seumpama mempromosikan sesuatu industri “kesihatan” itu, menjadikan industri kesihatan lebih popular dan lebih permintaannya.

  3. Bila ada pesaing, lebih banyak pilihan kepada pembeli. Sekiranya tiada pesaing, pastinya monopoli akan terjadi. Tiada pilihan diberikan kepada pelanggan. Harga juga tidak dapat dikawal oleh kerana hanya satu penjual.

Fikirkan niat kita dalam menjalankan perniagaan adalah untuk membantu orang ramai menyelesaikan masalah mereka. Dengan memberi peluang dan pilihan kepada orang ramai, maka niat kita turut tercapai dalam memberi yang terbaik sepertimana yang diperlukan oleh pelanggan walaupun dari pesaing.

Untuk berjaya dalam perniagaan, jangan terlalu paranoid dengan pesaing sehingga setiap langkah pesaing kita mahu ambil tahu dan setiap teknik pesaing kita mahu tiru.

Gunakan pesaingan sebagai picu untuk memotivasikan dan memberi semangat daya saingan kepada perniagaan kita. Rezeki milik masing-masing. Tanggungjawab kita adalah untuk berusaha dengan keras supaya kita berjaya dalam perniagaan yang kita jalankan dan sekiranya boleh, atasi pesaingan dengan teknik dan strategi perniagaan kita tersendiri.

Sekiranya anda menjalankan perniagaan atau berminat untuk memulakan perniagaan, Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bersama saya InsyaAllah dapat membantu anda melalui teknik dan strategi pemasaran terkini untuk bersaing secara sihat dalam meningkatkan keuntungan perniagaan anda dikalangan pesaing-pesaing. Klik di sini untuk maklumat lanjut.

Pendapat Anda? No Comments


Di Internet, siapa cepat dia dapat. Untuk berjaya dalam perniagaan, kuncinya adalah untuk brubah cara dan teknik mengikut trend.

Siapa yang telah mulakan blog pada 2005, pastinya kini blog mereka telah menakluki muka surat hadapan search engine seperti Google. Siapa yang telah menggunakan Google Adwords sejak tahun 2008 pastinya perniagaan dapat meraih keuntungan yang besar ketika kos Adwords adalah rendah. Siapa yang telah mula menggunakan Facebook ads sejak 2010, pastinya telah mendapat pelanggan yang ramai ketika tiada pesaing dan harga iklan tidak semahal hari ini.

ikuttrend

Trend berubah, begitu juga teknik dan strategi yang dilakukan oleh usahawan. [Klik di sini untuk mengetahui Trend Pemasaran Internet 2015 melalui VIDEO] 

Kita telah menyaksikan syarikat berjenama besar juga akan gagal akibat tidak mengikut trend. Masih kah anda ingat dengan syarikat atau jenama KODAK? pastinya bukan. Itulah cara yang paling popular mengambil gambar bertahun dulu. Oleh kerana KODAK tidak mengikut trend, syarikat tersebut gagal ditelan syarikat yang lebih pantas mengambil alih arena foto digital.

Begitu juga dengan tekik dan cara promosi. Tidak seperti dulu, mengedar brochure dari rumah ke rumah mungkin adalah efektif. Tetapi, kini, tak sampai 10 saat apabila menerima brochure di peti surat, terus ke tong sampah kita buangnya.

Seperti yang disebutkan, arena perniagaan Internet juga berubah. Tiada lagi Altavista, tiada lagi Lycos, tiada lagi Friendster, dan kini mana perginya mySpace dan Foursquare. Sudah tidak seperti dulu.

Usahawan Internet perlu peka kepada berubahan trend perniagaan untuk sentiasa dihadapan pesaing dan dapat mengaut keuntungan yang lebih.

Untuk berjaya sebagai usahawan, apabila trend berubah, anda juga perlu berubah dan tidak hanya menggunakan cara lama. Lebih cepat anda dapat mengadaptasi dengan cara baru, maka lebih lancar perniagaan pada masa hadapan anda InsyaAllah!

Sekiranya anda ingin mengetahui apakah trend pemasaran terkini 2015, klik di sini untuk mendapatkan rakaman video Trend Pemasaran Internet 2015.

Pendapat Anda? No Comments


Walaupun selalu kita dengar berfikiran positif dimestikan untuk berjaya, adakalanya, berfikiran negatif juga dapat membantu dalam kejayaan. Seperti…

  • Berfikiran negatif dapat memberi amaran kepada kita tentang bahaya
  • Berfikiran negatif dapat membantu kita mengenali apa yang kita tidak mahu, sesuatu yang kita tidak inginkan dan sesuatu yang tidak memberi kegembiraan kepada kita
  • Berfikiran negatif dapat memberi kita cara memulihkan sesuatu dengan langkah-langkah positif yang menjadi suatu refleks apablia membuat  keputusan.

negative thinker

Anggap berfikiran negatif sebagai amaran untuk mengelakkan daripada sesuatu berlaku. Sebagai contoh, untuk menjalankan perniagaan, terdapat risiko seperti tiada permintaan atas produk anda (berfikiran negatif). Namun, sebagai usahawan yang berjaya, fikiran ini dapat membantu dalam memberi cara pemikiran yang lebih kritikal dalam mencari niche permintaan anda sendiri (berfikiran positif yang akan dapat memberi keuntungan).

Sama juga keadaan di mana menyertai sebarang skim cepat kaya atau pelaburan yang meragukan. Pastinya terasa was-was dan mempunyai perasaan negatif terhadap “peluang-peluang” sebegini. Perasaan negatif tersebut semestinya adalah benar.

Sememangnya sebagai usahawan, kita perlu mengambil risiko. Namun, bukan risiko sebarangan ataupun melakukan sesuatu membuta sahaja dengan alasan “berfikir positif”. Risiko yang perlu diambil adalah “calculated risk” – risiko yang telah diselidik sedalam-dalamnya kebaikan dan keburukan.

PS: Ingin menjadi usahawan Internet? Dapatkan bantuan dan bimbingan melalui Program Intensif 6 bulan Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bersama Irfan Khairi. Pengambilan terbaru bermula 22hb Mac 2015. Klik di sini untuk maklumat lanjut.

Pendapat Anda? [12] Comments


Lebih banyak anda mencuba dalam perniagaan, lebih hampir anda kepada kejayaan. Ini adalah kerana dalam perniagaan dan kejayaan, segalanya mengikut kebarangkalian (probability).

Sekiranya anda mencuba 10 teknik promosi yang berlainan, kebarangkalian salah satu daripada 10 teknik tersebut mungkin menghasilkan pelanggan yang ramai adalah tinggi. Tetapi, sekiranya anda hanya mencuba 3 teknik promosi, kebarangkalian menjumpa teknik promosi yang berjaya adalah rendah.

kebarangkalian

Bayangkan sekiranya anda mencuba 20 teknik promosi. Kebarangkalian anda jumpa dengan teknik promosi yang ideal dan menghasilkan pelanggan paling ramai adalah amat tinggi!

Selepas menjumpai cara paling ideal, gunakannya setiap masa!

Perbanyakkan cara promosi anda supaya kebarangkalian untuk anda jumpa teknik promosi yang terbaik untuk perniagaan anda adalah tinggi. Jangan mengharapkan 2-3 teknik promosi sahaja oleh kerana kebarangkalian untuk anda jumpa teknik promosi yang terbaik adalah rendah.

Pemain baseball yang menghasilkan home-run (pukulan bola melebihi sempadan arena stadium!) paling banyak sekali didunia adalah pemain yang paling banyak sekali terpaksa strike-out (pemain dikeluarkan oleh kerana pukulan tidak mengena bola). Bila ditanya mengapa ini terjadi, beliau menjawab…

“kebarangkalian saya mendapat home-run adalah tinggi oleh kerana percubaan saya adalah tinggi. Lebih banyak kali saya strike-out, maka saya tahu, lebih hampir saya mendapat satu home-run!”

Semuanya adalah kebarangkalian! Jangan berpuas hari dengan hanya satu atau dua cara promosi sahaja, contohnya hanya bergantung kepada brochure atau kad bisnes. Sama juga dengan Internet, jangan hanya bergantung hanya kepada Facebook sahaja untuk menjayakan perniagaan anda. Pesaingan perniagaan adalah semakin ramai hari, dan pelbagai kaedah promosi digunakan oleh pesaing-pesaing anda!

Sekiranya anda ingin ingin memulakan perniagaan Internet dan pelajari pelbagai cara mempromosikan perniagaan anda, sertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bersama saya. Program 6 bulan ini akan membantu anda dari A hingga Z memulakan dan menjalankan perniagaan melalui Internet dengan pelbagai cara promosi perniagaan anda untuk bersaing dengan pesaing-pesaing anda! Klik di sini untuk menyertai pengambilan terbaru yang akan bermula bulan hadapan. Tempah tempat anda sekarang. Lawati http://www.OpenEdu.com.my.

Pendapat Anda? [22] Comments


Bila sebut “kreatif” ramai memikirkan dalam perniagaan, kreatif adalah untuk pengiklanan/advertising. Namun, saya sering menyebut untuk menjadi kreatif dalam perniagaan

terbang

Sebenarnya, kreatif meliputi aspek yang meluas bukan sekadar pengiklanan, tetapi juga sehingga membuat keputusan perniagaan yang kreatif.

 

bodyshop.jpg

 

Contoh yang saya ingin kongsikan mengenai kreatif dalam perniagaan adalah Anita Roddick (pengasas The Body Shop)

  • Ketika mengembara pada tahun 70-an, Anita Roddick mendapati di negara yang dilawatinya, wanita menggunakan koko untuk melicinkan kulit muka dan badan. Anita Roddick menggunakan kreativitinya untuk membawa idea tersebut menjadi idea perniagaan kosmetik!
  • Apabila ingin memulakan perniagaan, Anita tidak mempunyai modal yang mencukupi untuk membeli bekas kosmetiknya. Lalu, Anita menggunakan kreativitinya membeli bekas yang paling murah, iaitu bekas menyimpan sample air kencing di hospital untuk dijadikan bekas kosmetik. (kini, tidak lah gunakan bekas tersebut… nanti ni jadi email forward pula! :))
  • Apabila membuka kedainya yang pertama pada 1976 (ya, The Body Shop kini sudah 30 tahun… bukan short cut kejayaan!), dinding kedainya berlumut dan kotor. Anita menggunakan kreativitinya untuk menggunakan cat yang paling murah berwarna hijau yang sama dengan warna lumut tersebut untuk mencantikkan kedainya. Sehingga kini, warna hijau (warna lumut) yang sama masih digunakan dan membawakan konsep alam semula jadi!

Dalam perniagaan, anda perlu kreatif dalam menangani masalah dan membuat keputusan. Jangan jadikan tiada modal, tiada idea perniagaan menghalang anda. Fikirkan cara kreatif dalam perniagaan anda :)

Kreatif dalam berniaga, kreatif juga dalam promosi perniagaan. Sekiranya anda bercadang untuk memulakan dan menjalankan perniagaan Internet, klik di sini untuk bantuan dan bimbingan selama 6 bulan bersama saya dan pelatih-pelatih bertauliah IKSB. 

Pendapat Anda? [21] Comments


Lumrah manusia melihat kepada kecantikan. Setuju?

cantiktak

Sebab itu juga dalam perniagaan, segala persembahan kita mesti cantik. Dari logo, laman web, packaging, design, business card, cara pemakaian, keterampilan, semuanya kena cantik.

apple.gifA lesson yang kita perlu ambil adalah daripada Syarikat Apple. Pernahkah anda memasuki kedai Apple/Mac? Semua produk keluaran Apple cantik-cantik belaka. Daripada sekecil-kecil iPod nano yang very sleek looking, iPod touch yang kelihatan seperti teknologi 10 tahun akan datang, siapa pernah lihat MacAir pasti jatuh cinta dengan laptop yang hanya beberapa milimiter tebal, desktop iMac juga boleh tahan. Pendek kata, Apple menggunakan “kecantikan” untuk menarik pelanggan! (pasti produk & functionality juga berkualiti tinggi)

Tahukah anda Steve Jobs pengasas Apple juga mengasas PIXAR (syarikat animasi yang buat Cars, Toy Story, Monsters Inc, Inredibles dll). Pixar juga menggunakan strategy yang sama dalam mementingkan kecantikan.

Dalam perniagaan anda juga, pastikan kesemua aspek design adalah cantik belaka, dan bukan ala kadar sahaja. Gunakan kecantikan untuk menarik emosi manusia.

Sememangnya terdapat istilah mat Salleh berbunyi, don’t judge the book by the book. Iaitu, jangan melihat luaran sahaja. Namun, lumrah manusia akan tertarik dengan luaran terlebih dahulu.

Dalam perniagaan pastikan kesemua aspek perniagaan anda adalah cantik, bukan sekadar keterampilan anda sebagai usahawan yang benar, tetapi juga dari segi logo perniagaan, warna perniagaan, packaging produk dan perkhidmatan, kedai anda, bahan-bahan promosi seperti kad bisnes, brochure, bunting dan sebagainya.

Apabila semuanya kelihatan bersih, kemas dan cantik dalam perniagaan, ia merupakan daya tarikan pertama untuk menarik orang ramai.

So, take a step back dan lihat semua aspek persembahan perniagaan anda dari bahan marketing hingga produk. Dan tanya…

Cantik tak?

ps: Sekiranya anda ingin pelajari cara memulakan perniagaan Internet dari rumah, klik di sini untuk maklumat lanjut & pendaftaran. Cantikkan promosi online anda untuk mendapat lebih ramai pelanggan secara atas talian. Sertai Program Intensif Peerniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bersama saya selama 6 bulan.

Pendapat Anda? [16] Comments


Untuk perniagaan kecil-kecilan, seringkali kita lakukan segala-galanya sendiri. Dari pengurusan perniagaan, pengurusan kewangan dan juga kerja-kerja promosi perniagaan. Seringkali juga, perniagaan kecil-kecilan yang kita jalankan, tak berkembang-kembang. Tetap pada satu tahap sahaja.

Mengapa ini berlaku?

lepaskan

Sebabnya adalah sindrom tak mahu “lepaskan” dalam perniagaan! Ertinya, sebagai usahawan kecil-kecilan, kita hanya yakin bahawa segala-galanya perlu dijalankan sendiri, baru perniagaan kita sempurna. Tak mahu “lepaskan” kerja yang kita lakukan kepada orang lain untuk membantu perniagaan. Jadi, apa yang berlaku adalah, perniagaan kita yang “one-man-show” tetap menjadi “one-man-show”.

Mungkin kerana rasa “takut” kalau upah orang lain buatkan, kerja tak menjadi sempurna. Ataupun “risau” kalau ada pekerja, nanti pekerja tipu kita. Atau “tak berani” tambah pekerja sebab fikirkan perlu tambah juga perbelanjaan untuk membayar pekerja.

Berbagai-bagai sebab dalam perniagaan kita tidak mahu “lepaskan” sesetengah kerja kepada orang lain, dan ingin melakukan kesemuanya sendiri. Akibatnya, perniagaan kita tidak akan berkembang oleh kerana masa kita seornag adalah terhad.

Belajar untuk “lepaskan” beberapa kerja kepada orang lain. Kembangkan perniagaan anda dengan mengagihkan kerja. Outsource kerja-kerja yang orang lain boleh lakukan untuk anda, supaya anda dapay fokuskan tenaga dan minda anda kepada perkara yang lebih penting dalam perniagaan- iaitu mengembangkannya.

Sekiranya kita tidak belajar untuk “lepaskan” perniagaan kita, maka, sampai bila-bila perniagaan kita akan terperangkap dalam satu keadaan sahaja. Perniagaan terperangkap, masa kita juga akan terperangkap.

So, learn to let go!  Belajar untuk “lepaskan” dalam perniagaan ;)

ps: Satu cara untuk “lepaskan” sesetengah kerja kita dalam perniagaan adalah menggunakan strategi perniagaan Internet di mana kita boleh gunakan medium internet dan perisian internet untuk menjalankan sebahagian dari perniagaan kita secara automatik- seperti promosi perniagaan! Ingin tahu caranya? layari http://www.OpenEdu.com.my

Pendapat Anda? [19] Comments


Pantas! Itulah kuncinya…

Untuk mencapai kejayaan dengan cepat, anda perlu lakukan sesuatu dengan pantas. Itulah yang dinamakan undang-undang “sebab dan kejadian”. Disebabkan sesuatu kerja itu dimulakan dengan cepat, maka, hasilnya juga akan terima dengan cepat.

Ramai yang tertanya-tanya, apakah rahsianya untuk mencapai kejayaan pada usia muda? Apakah rahsianya untuk mengumpulkan wang yang banyak pada usia muda?

Jawapannya adalah amat mudah. Mulakan dengan pantas! Mulakan proses anda mencapai matlamat anda dengan pantas dan mulakan proses mengumpul kewangan anda dengan cepat.

pantas

PENGUMUMAN: HARI INI adalah HARI TERAKHIR untuk pendaftaran Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, dan kelas bermula esok. Dapatkan maklumat lanjut dan pendaftaran secara online di www.OpenEdu.com.my

Satu pengajaran yang boleh kita ambil dari tycoon perniagaan billionaire  British terkenal, Sir Richard Branson, pengasas Virgin companies adalah beliau melakukan segalanya dengan pantas.

Menurut biografi Richard Branson, bermula pertama kali perbincangan untuk membina syarikat penerbangan Virgin Airlines, Syarikat tersebut memulakan penerbangan pertamanya 5 bulan kemudian! Wah, betapa pantasnya seorang billionaire melakukan kerja.

Melakukan kerja dengan pantas adalah kunci untuk memulakan momentum motivasi. Bayangkan acara lumba lari pecut apabila semua atlit pecut berbaris di garisan mula. “Ke garisan… sedia… MULA!” kesemua pelari tersebut bermula dengan deras!

Ingat tak ketika sukan olimpik, adakalanya terdapat “foul start” dan pengadil terpaksa menghentikan perlumbaan sejurus selepas bermula. Perasan tak, ramai pelari akan terus berlari dan ada yang sehingga ¼ jalan pun, masih lagi berlari oleh kerana permulaan yang pantas memberi momentum yang pantas. Ianya sukar untuk berhenti dengan tiba-tiba!

Begitulah juga dengan motivasi diri. Sekiranya anda mempunyai idea untuk memulakan perniagaan, MULAKAN SEGERA perniagaan tersebut! Sekiranya anda ingin mula merancang kewangan anda, MULAKAN SEGERA dengan membuka akaun simpanan baru! Sekiranya anda ingin mempelajari ilmu baru, MULAKAN SEGERA ke kedai buku dan dapatkan buku yang berkaitan dengan ilmu tersebut.

Pembunuh kejayaan adalah “membuang masa” atau procrastination. Dengan memulakan sesuatu dengan pantas, anda membunh pembunuh ini. Momenntum akan dibina dan ia akan menjadi sukar untuk anda hentikan diri anda sendiri!

Sekiranya anda merancang untuk memulakan perniagaan, mulakannya dengan pantas! Jangan tunggu lagi kerana HARI INI adalah HARI TERAKHIR untuk pendaftaran Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, dan kelas bermula esok. Dapatkan maklumat lanjut dan pendaftaran secara online di www.OpenEdu.com.my atau hubungi 03-77292277. Jumpa anda esok di Mutiara Damansara sekiranya berminat!

Pendapat Anda? [22] Comments


Sering kali, ramai antara kita selalu mempunyai idea hebat. Silap-silap, semua orang pernah mempunyai idea yang hebat bermain di fikiran. Idea tersebut, mungkin dalam bentuk menciptakan sesuatu, menghasilkan sesuatu atau berniaga sesuatu.

apanakbuatdgnidea

Semua orang mempunyai idea hebat yang kadang kala berlegar difikiran yang mungkin boleh membuatnya kaya & juga terkenal.

Tetapi, kesilapan yang paling besar adalah, kita abaikan idea tersebut oleh kerana… idea itu datang daripada kita sendiri!

Kita sering melihat dan menganggap orang lain yang mendapat idea, dan mengimplementasikan idea tersebut adalah hebat dan lebih bijak dari kita. Bila tibanya kita sendiri mendapat idea, kita rasa kita ni kurang bijak… dan kurang hebat.

Pemikiran begitu adalah salah!

Lihat sahaja idea-idea perniagaan di sekeliling anda. Kebanyakannya bukanlah hasil daripada orang yang hebat & bijak. Tetapi, dihasilkan oleh mereka yang percayakan idea masing-masing dan mengambil langkah untuk mereliasasikan idea tersebut :)

ps: Sekiranya anda mempunyai idea untuk memulakan perniagaan Internet, sertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bersama saya. Klik di sini untuk maklumat lanjut. Akan bermula dalam masa 3 hari lagi!

Pendapat Anda? [30] Comments


Next Page »