http://www.rahsiainternet.com/pakej
Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial

Dari Pakar Perniagaan Internet #1 Malaysia, Irfan Khairi
"Program Intensif 6 bulan Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, khusus untuk usahawan, bakal usahawan dan suri rumah yang ingin menjalankan perniagaan Internet yang berjaya. " Klik di sini untuk maklumat lanjut!


Memulakan perniagaan tentunya sesuatu yang agak teruja. Lebih-lebih lagi bagi usahawan yang baru. Namun, usahawan baru mungkin kurangnya pengalaman dalam perniagaan dan terlepas pandang beberapa perkara penting sebelum memulakan perniagaan.

tak laku

Berikut adalah 3 perkara yang sering ditinggalkan oleh usahawan baru, tetapi amat-amat penting bagi usahawan yang berpengalaman!

1. Apabila merancang, ramalkan keuntungan yang kurang dan perbelanjaan yang lebih

Sering kali apabila memulakan perniagaan kita akan melakukan ramalan perbelanjaan dan keuntungan. Selalunya ramalan perbelanjaan yang dilakukan adalah rendah manakala ramalan keuntungan pula adalah tinggi.

Bagi mereka yang berpengalaman dalam perniagaan tentunya tahu pelbagai masalah yang tidak diduga akan muncul. Ramalan bukan sahaja perlu realistik, tetapi juga diberi ruang sekiranya ramalan tidak menjadi benar terutamanya tersasar.

CARA: Teruja dalam memulakan perniagaan sentiasa membuatkan kita fikir perbelanjaan adalah rendah dan untung adalah tinggi. Perlu berhati-hati terutamanya usahawan yang baru!

2. Sentiasa selidik dan analisa pasaran

Penyelidikan dan analisa pasaran adalah sesuatu yang agak membosankan. Mana taknya, iabukan lah aktiviti yang dapat lihat dek mata menjana keuntungan. Tidak seperti pemasaran atau berjumpa dengan pelanggan.

Namun, penyelidikan dan analisa pasaran adalah amat penting khususnya untuk perniagaan baru. Lihat sahaja perniagaan besar-besaran yang sanggup melaburkan jumlah wang yang besar untuk melakukan pelbagai penyelidikan dan analisa.

CARA: Perniagaan kecil-kecilan, walaupun tidak perlu melaburkan wang yang besar, namun sekurang-kurangnya perlu melaburkan masa dalam penyelidikan dan analisa supaya dapat mengenal pasti sasaran pasaran dan perbaiki sebarang kelemahan perniagaan.

3. Tambahkan ilmu akan menambahkan pendapatan

Terlalu ramai usahawan baru hanya terus terjun dalam bidang perniagaan tanpa ilmu perniagaan. Akhirnya, mengeluh mengatakan sukar untuk mendapat pelanggan, sukar untuk bersaing, sukar mendapat keuntungan tinggi dan seribu satu lagi alasan termasuk keadaan ekonomi yang tidak mengizinkan.

Cara untuk berjaya dalam perniagaan adalah dengan menambahkan ilmu perniagaan. Lihat sahaja perniagaan yang hebat atau pesaing anda yang hebat. Mengapakah perniagaan mereka terus berkembang maju walaupun melalui cabaran yang sama?

CARA: Jawapannya adalah mereka mempunyai ilmu perniagaan yang lebih. Jangan hanya terjun dalam bidang perniagaan tanpa ilmu, cari ilmu terlebih dahulu untuk menambahkan pendapatan perniagaan.

Pada 28hb Februari ini, akan bermula pengambilan terbaru bersama saya Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Program 6 bulan+ separuh masa yang akan memabantu anda dari A hingga Z perniagaan Internet.

Tempat adalah eksklusif dan terhad, sekiranya anda berminat, klik di sini untuk maklumat lanjut dan pendaftaran atau hubungi 03-77292277 bercakap dengan Cik Aisyah.

Program yang telah melahirkan paling ramai usahawan Internet di Malaysia!

ontable

 

Pendapat Anda? No Comments


Semua perniagaan mempunyai risiko. Sekurang-kurangnya kalau bukan risiko dari segi kewangan, risiko dari segi masa yang diluangkan juga sekiranya perniagaan tidak menjadi.

Usahawan perlu berani menghadapi risiko, namun, bukan menghadapi risiko membuta, tetapi juga perlu mempertimbangkan berbagai-bagai perkara sebelum mengambil risiko (calculated risk).

Perniagaan Internet juga tidak lari daripada menghadapi risiko. Namun, oleh kerana kos untuk memulakan perniagaan Internet adalah jauh lebih rendah daripada perniagaan yang memerlukan premis, risiko dapat dikurangkan terutamanya dari segi kos premis, sewa, renovation, overhead kedai dan lain-lain.

3 risiko

Antara risiko perniagaan Internet adalah…

1. Pesaingan yang tinggi

Oleh kerana kos memulakan perniagaan Internet adalah rendah (lower barrier to entry), pesaing juga akan mudah memulakan perniagaan yang sama. Kini, dengan hanya mempunyai Facebook sahaja, sesiapa sahaja boleh memulakan pernaagaan di Internet.

Peniaga Internet perlu tahu teknik dan strategi cara menangani pesaing di Internet terutamanya dalam keadaan pesaing akan tumbuh bak cendawan selepas hujan.

2. Teknologi Internet silih berganti

Teknologi Internet berkembang dengan pantas. Sebagai contoh, satu tahun yang lepas iklan tidak boleh diletakkan di Instagram. Kini, usahawan boleh meletakkan iklan di Instagram. Satu tahun yang lepas, live broadcasting belum lagi wujud di Facebook. Kini, setiap minggu saya menggunakan Facebook Live broadcasting untuk #TanyaIKLive.

Oleh kerana teknologi Internet silih berganti, ia juga merupakan risiko terutamanya untuk usahawan Internet yang tidak terkini dan up to date.

3. Risiko tidak mendapat sebarang pendapatan

Tentunya kegagalan perniagaan adalah risiko tersendri. Tidak semua perniagaan Internet akan terus berjaya. Juga terdapat pelbagai sebab kegagalan perniagaan, dan yang paling penting adalah ilmu dalam strategi perniagaan dan pemasaran media sosial di Internet.

Untuk mengurangkan risiko kegagalan perniagaan Internet, usahawan perlu melengkapkan diri dengan pelbagai kaedah pemasaran perniagaan Internet seperti pemasaran Facebook, SEO, pemasaran email, laman web, blog dan lain-lain.

Dengan mengetahui lebih banyak kaedah, maka, lebih banyak cara boleh digunakan untuk mencapai kejayaan dalam perniagaan Internet di samping mengelakkan sebarang risiko perniagaan online!

Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial telah membantu ramai usahawan Internet mencapai kejayaan perniagaan online. Bermula dengan tiada idea perniagaan, sehingga memulakan perniagaan dan menjana pendapatan di Internet.

Sekiranya anda berminat untuk memulakan perniagaan Internet anda sendiri, sertai saya selama 6+ bulan secara part-time di Open Education Malaysia. Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aisyah di 03-77292277. Pengambilan terbaru bermula 28hb Februari ini!

*Program ini boleh diikuti secara bersemuka di kelas (Mutiara Damansara) atau secara 100% atas talian sekiranya anda berada jauh dari Kuala Lumpur.

girls

Pendapat Anda? No Comments


Bagi anda yang tidak dapat menyertai sesi Mini preview Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial malam tadi bertempat di Pusat Latihan saya @ruang di Mutiara Damansara, pada malam tadi, saya melakukan LIVE broadcasting kepada lebih 7,300 penonton dari rumah. Sesi secara langsung tersebut telah saya rakamkan untuk tatapan anda di bawah. Berikut saya kongsikan tentang program ini yang telah melahirkan ramai usahawan Internet berjaya di Malaysia!

Sekiranya anda ingin menyertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial yang akan bermula pada Sabtu 30hb ini (lagi 2 hari!) dapatkan maklumat lanjut dan lakukan pendaftaran di sini. Hanya beberapa tempat kosong sahaja tinggal!

Pendapat Anda? No Comments


Rata-rata ramai yang ingin memulakan perniagaan di Internet untuk menjana pendapatan tambahan. Mana taknya, dengan kos hidup yang semakin meningkat, pendapatan tambahan pastinya dapat membantu diri dan keluarga.

Namun, kejayaan tidak akan jatuh ke riba tanpa usaha. Usaha pula perlu dengan teknik dan cara yang betul untuk mendapat pulangan.

tunggu lihat

Sikap tunggu dan lihat

Masih ramai yang tidak menggunakan pemasaran email, masih ramai tidak menggunakan pemasaran YouTube, masih ramai tidak menggunakan pemasaran di blog… dan banyak lagi

Apa yang ramai gunakan adalah Facebook dan Instagram. Bila ramai yang gunakan, maka, makin bertambah-tambah ramai lagi yang akan mempromosikan perniagaan mereka di Facebook dan Instagram. Hanya kerana melihat ramai usahawan dan pesaing menggunakan Facebook dan Instagram.

Disini akan timbul masalah “tunggu dan lihat” iaitu sekiranya melihat pesaing atau usahawan lain tidak lakukannya, maka, kita pun tidak melakukannya. Nanti apabila pesaing lakukan, baru kita akan terkejar-kejar ingin lakukan yang sama.

Mengikut-ikut perniagaan lain

Sikap mengikut-ikut perniagaan yang lain sudah biasa kita lihat. Contoh, apabila ramai melakukan perniagaan X, makin ramai akan mulakan perniagaan X (gantikan X dengan apa sahaja jenis perniagaan).

Apa yang terjadi adalah, makin ramai yang akan bersaing dalam industri yang sama. Maka makin sukar untuk mendapat keuntungan.

Lakukan sesuatu yang pesaing kurang lakukan!

Begitu juga dalam pemasaran. Makin ramai menggunakan sesuatu kaedah promosi, maka makin ramai yang akan turut sama menggunakan kaedah yang sama mengakibatkan makin sukar mendapat jualan oleh kerana pesaingan menggunakan kaedah tersebut terlalu ramai.

Untuk berjaya dalam perniagaan Internet, jangan hanya tunggu dan lihat. Tetapi lakukan kaedah-kaedah promosi baru yang mungkin pesaing belum lakukan. Sekiranya anda lakukan ini, maka, pasaran anda semakin luas di kala pesaingan pula semakin rendah.

Bukankah itu yang kita mahu dalam perniagaan kita?

*Sekiranya anda ingin pelajari dan aplikasi lebih banyak kaedah pemasaran Internet yang efektif dan berkos rendah untuk memulakan perniagaan  anda, sertai saya di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Program 6+ bulan bersama saya ini akan memberi anda daya saingan yang hebat dalam perniagaan untuk bersaing dikalangan pesaing-pesaing sedia ada kini yang ramai.

Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aie di 03-77292277. Pengambilan akan bermula pada hari Sabtu 30hb Januari ini! Cepat sebelum pesaing anda mendapat pasaran yang lebih besar lagi. Jangan hanya tunggu dan lihat!

girls

Pendapat Anda? No Comments


Ramai ‘Inventor’ yang sudah menjadi jutawan. Dengan hanya dengan mencipta berbagai-bagai benda yang tak terfikir oleh kita, tetapi cukup berguna untuk masyarakat. Walaupun ianya ‘simple’ sahaja, tetapi jika ia tidak pernah dicipta oleh orang lain, pastinya ciptaan anda itu akan mendapat perhatian syarikat-syarikat pengeluar. Apatah lagi apabila ianya mendapat perhatian ramai.

Jom layan video ini yang memaparkan 20 ciptaan terbaru, yang digunakan di dalam rumah kita saja. Saya pasti anda akan terkejut melihat betapa mudahnya ciptaan-ciptaan ini, tetapi amat berguna untuk semua.

Pendapat Anda? No Comments


Dalam penjenamaan, perniagaan, perusahawan, kita perlu jadi KREATIF! Dengan kreativiti apa yang kita bawa, pasti juga akan membawa kelainan. Apabila ianya lain dari yang lain, pelanggan akan mudah ingat produk kita, servis kita atau apa sahaja yang kita promosikan.

Sebab itulah apa yang dilakukan oleh Air New Zealand ini, sememangnya amat kreatif dengan mengambil Peter Jackson, Director Film ‘Middle Earth’ Lord of Rings dan The Hobbit, untuk mencipta kelainan di dalam pengaturcaraan prosidur keselamatan di dalam kapal terbang. Cara ini, ianya akan menarik perhatian masyarakat di seluruh dunia, serta peminat-peminat filem itu yang berjuta-juta ramainya. Malah cara ini juga akan membuatkan setiap pelanggan akan mengingati dengan mudah, penerbangan berjenama, Air New Zealand. Jom layan…

Pendapat Anda? No Comments


Bolehkah lelaki yang ‘overweight’ ini dapat menghilangkan berat badannya yang beratus-ratus kilo itu? Jika boleh bagaimanakah caranya?

Pastinya video ini boleh memberi inspirasi kepada anda yang ingin untuk hilangkan berat badan. Kerana apabila saya sendiri menontonnya dan melihat betapa gemuk dan besarnya lelaki ini, saya berkata, “Tak mungkin dia dapat menghilangkan berat badannya itu setelah berumur 40 tahun!”

Tetapi apa yang berlaku seterusnya, anda sendiri tidak akan dapat membayangkannya… Tetapi bagi saya, ianya boleh kita kaitkan dengan cara untuk berjaya mencapai apa sahaja impian, …hanya satu perkataan yang patut diingati, ‘MINDSET’ …jom layan!

Pendapat Anda? No Comments


Kesungguhan dengan semangat jitu, amat susah dicari. Pendirian diri yang tidak mahu mengalah sebelum berjuang juga bukan semua orang memilikinya. Sesungguhnya, bukan senang untuk tidak berputus asa apatah lagi apabila anda dilanda bencana pula.

Namun, jika anda punya kemahuan yang tinggi, ingin mencapai cita-cita dan impian anda yang telah lama anda idam-idamkan, sebenarnya anda boleh mencapainya. Tambahan pula jika ada kaum keluarga sendiri yang turut menyokong dan memberi semangat, pasti anda akan berjaya seperti lelaki di dalam video ini… Jom Layan!

Pendapat Anda? No CommentsJika anda rasa ‘down’, jika anda selalu dihina, dikeji, langsung tidak dihormati… apakah yang perlu anda cari untuk mengubah nasib anda itu?

Jika anda selalu gagal dan gagal lagi dan lagi… apa pula yang perlu anda lakukan untuk kembali bangkit bersemangat waja, tanpa ada rasa ingin putus asa, malah begitu mahu cuba dan cuba lagi sehingga anda berjaya?

Pastinya apa yang akan anda saksi dan dengarkan ini boleh menjawab kesemua jawapan yang bergelumang dalam jiwa anda itu… Jom layan!

Pendapat Anda? No Comments


20 tahun dulu, seorang ayah telah menjual kereta kesayangannya demi menampung kesempitan hidup. Walau kereta itu adalah satu-satunya kereta yang menjadi kemegahan beliau, namun oleh kerana kemiskinan dan mencari sesuap nasi, beliau terpaksa bergelut dengan tekanan hidup. Lalu kereta itu terpaksa dijualnya.

Tanpa dia sangka, anak-anaknya yang ketika itu masih kecil lagi, sebenarnya memahami akan pengorbanan ayah mereka. Mereka amat kenal sangat dengan minat serta keinginan ayahnya ini. Seterusnya, apa yang mereka lakukan dan balas balik jasa seorang ayah, adalah satu cara penghargaan yang cukup ‘crazy’ yang orang lain tak mungkin sanggup lakukan dan pastinya tak mungkin dapat mencapainya… Jom layan!

Pendapat Anda? No Comments


Siapakah dulu mereka ini? Dari manakah mereka datang dan bagaimana pula mereka boleh jadi orang-orang yang paling berjaya di dunia? Inilah yang perlu kita fikir-fikirkan dan renung-renungkan. Dengarlah ayat-ayat yang dikatakan, fahamilah setiap apa yang disampaikan dan jadikan ia motivasi anda untuk terus melangkah dengan lebih jauh.

Bukan mudah, bukan semuanya indah. Setiap dari mereka yang berjaya, pasti pernah melalui kegagalan dan kegagalan lagi dan lagi. Yang penting, adakah kita mahu berputus asa? Atau bangkit dengan bersemangat dan tidak putus asa untuk terus mencuba dan cuba sehingga kita mencapai sebuah kejayaan. Itulah mesej yang hendak disampaikan!

ikhlas,

Irfan Khairi.

Pendapat Anda? No Comments


Next Page »