http://www.rahsiainternet.com/pakej
Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial

Dari Pakar Perniagaan Internet #1 Malaysia, Irfan Khairi
"Program Intensif 6 bulan Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, khusus untuk usahawan, bakal usahawan dan suri rumah yang ingin menjalankan perniagaan Internet yang berjaya. " Klik di sini untuk maklumat lanjut!


Internet berubah dengan pantas. Pada mulanya dulu, tiada pun Google, cuma Yahoo. Pada mulanya dulu, Amazon hanya menjual buku, kini menjual macam-macam. Pada mulanya dulu, sungguh perlahan untuk download gambar, kini streaming videos diberikan oleh YouTube. Pada mulanya dulu, pemilik perniagaan berinteraksi dengan blog, kini pemilik perniagaan boleh berinteraksi secara langsung/live/realtime broadcasting menggunakan Periscope, Google Hangout dan juga Facebook Live (Seperti mana saya lakukan setiap Isnin, Rabu dan Jumaat jam 9 malam!)

Internet berubah.

Ianya berubah dengan pantas!

Hanya beberapa bulan lepas, kita tidak pernah dengar tentang Live broadcasting oleh pemilik perniagaan kepada pelanggan dan bakal pelanggan. Tetapi, kini ianya wujud.

Walaupun perubahan platform Internet ini yang pantas ini memberi pelbagai kebaikan kepada pengguna Internet , namun, ia memberi satu kelemahan yang nyata dan dapat dilihat…

Usahawan sukar untuk up to date dan kejar perubahan yang pantas ini!

jangan tingga

Masih ramai usahawan tidak mempunyai blog. Masih ramai usahawan yang tidak tahu menggunakan Facebook secara efektif untuk mendapat pelanggan (ramai fikir mereka tahu tetapi tetap tak dapat pelanggan). Masih ramai usahawan tidak mengambil peluang Google+ yang merupakan peluang promosi yang ramai tidak perasan. Masih ramai usahawan yang tidak menggunakan pemasaran video. Apatah lagi yang menggunakan live broadcasting untuk perniagaan mereka- boleh dikira dengan jari sekarang ini.

Berikut adalah tip dan juga peringatan untuk usahawan masa kini, tidak kira menjalankan perniagaan online atau offline…

 1. Bill Gates pernah berkata “If your business is not on the Internet, your business will be out of business”! Merujuk kepada betapa pentingnya mereka yang mempunyai perniagaan offline, tetap perlu menggunakan platform online untuk mendapat lebih ramai prospek dan pelanggan.
 2. Oleh kerana perubahan platform dan teknologi adalah semakin pantas, tanggungjawab usahawan untuk belajar menggunakan platform dan teknologi dengan pantas. Perubahan Internet tidak akan menunggu kita. Kalau kita terlambat, maka, perniagaan kita juga akan kebelakang.
 3. Jangan hanya fokus kepada satu jenis platform promosi online sahaja. Gunakan kepelbagaian cara dan teknik promosi online. Mengharapkan satu cara promosi seperti Whatsapp dan Facebook atau Instagram adalah apa yang dilakukan oleh ramai. Tetapi apa akan terjadi sekiranya platform-platform ini berubah dan diluar kawalan kita. Seperti REACH FACEBOOK yang semakin kurang? Dan iklan Facebook yang semakin mahal? Dan Whatsapp mula akan kenakan bayaran?
 4. Ramai usahawan melakukan perkara yang mudah sahaja di Internet. Iaitu fokus kepada satu cara sahaja seperti Facebook atau Whatsapp. Tetapi, apabila mudah, lebih ramai pesaing akan melakukannya. Fikirkan cara-cara baru juga seperti video marketing, email marketing dan live broadcasting supaya kita lebih hadapan daripada pesaing yang semakin ramai. Cara untuk bersaing? Lakukan apa pesaing belum buat dan lakukannya dengan lebih efektif!
 5. Dulu-dulu, pesaingan tidak banyak. Namun, pengguna dan platform juga tidak banyak. Kini pesaingan semakin tinggi, tetapi pengguna dan platform juga semakin tinggi. Tidak kira bila anda mulakan perniagaan, pesaingan tetap ada. Namun peluang juga tetap ada bagi mereka yang melihat.
 6. Jika tidak ada masa dan masa semakin hari terasa makin terhad, waktu inilah perlu belajar dan gunakan automasi di Internet sepenuhnya. Perniagaan Internet dapat membantu usahawan melakukan automasi dan menjimatkan masa dan membebaskan masa usahawan untuk melakukan kerja-kerja lain. Dengan mempelajari teknik dan strategi automasi perniagaan menggunakan Internet, usahawan dapat menjana pendapatan berterusan melalui automasi.

Oleh kerana Internet bergerak dengan pantas, anda sebagai usahawan juga perlu pelajari teknik dan strategi yang efektif di Internet dengan pantas. Tiba masanya untuk berlari mencari ilmu dan bukan berjalan lagi kerana yang berjalan pun akan ketinggalan dengan perubahan teknologi pantas ini- seperti mana kita dapat lihat terjadi kini.

Bagi anda yang ingin memulakan perniagaan Internet atau membawa perniagaan anda ke Internet dengan lebih efektif dan strategi, sertai saya di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Program ini telah melahirkan paling ramai usahawan Internet di Malaysia dan mendedahkan pelbagai teknik dan strategi kebanyakan platform-platform terkini di Internet.

Untuk maklumat lanjut, layari http://www.OpenEdu.com.my atau hubungi Cik Aisyah di 03-77292277. Pengambilan terbaru akan bermula pada 18hb Oktober ini-  kurang dari 2 minggu sahaja. Klik di sini untuk maklumat lanjut.

*Bagi mereka yang jauh dari Kuala Lumpur juga boleh menyertai secara 100% online, klik di sini untuk maklumat lanjut.

girls

Pendapat Anda? No Comments


Siapa yang tidak pernah gagal, dikatakan mereka tidak pernah mencuba. Untuk mencapai kejayaan, pastinya kita akan bertemu dengan kegagalan.

Amat sukar menghadapi kegagalan namun perlu bangun semula dalam mengejar impian. Tetapi apakah caranya?

Soalan utama ini saya kupaskan dalam sesi rakaman #TanyaIKlive di bawah…

carabangun

Untuk siri #4 TanyaIK Live, saya menjawab soalan-soalan berikut:

 1. Komen IK tentang perniagaan berbentuk MLM?
 2. Cara terbaik menjual produk berbentuk affiliate
 3. Adakah bagus memulakan perniagaan dengan pinjaman wang?
 4. Soalan Utama: Bagaimana caranya untuk bangun dari KEGAGALAN

Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan di Internet atau mengembangkan perniagaan sedia ada anda di Internet, sertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial pengambilan terbaru!

Tapi perlu pantas oleh kerana saya akan memberi pemberian percuma bernilai lebih RM1,600 kali ini! – TEMPAT TERHAD! Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aisyah di 03-77292277.

Pendapat Anda? No Comments


Masa saya muda remaja dulu, sering saya tanya pada diri sendiri, apa yang membuatkan seseorang itu berjaya? Melihat usahawan hebat berkereta besar, artis dan selebriti barat punyai rumah yang mewah, mereka yang berpangkat tinggi golongan koprat mengendalikan wang berjuta.

apaberjaya

Masa muda remaja, saya jenis yang pendiam dan tidak berapa suka bergaul dengan orang (tak macam sekarang!). Dan bila pendiam, ramai antara kita banyak berfikir dan memerhati sekeliling. Begitu juga saya dalam mencari jawapan soalan tersebut.

Sememangnya terlalu banyak jawapan kepada soalan apa yang membuatkan seseorang itu berjaya. Namun, bila diperhatikan dengan lebih terperinci, sebenarnya ia kembali kepada 2 perkara sahaja. Dan dua perkara ini yang saya amalkan dalam hidup, dan juga perniagaan…

1. Orang yang berjaya mempunyai matlamat dan visi yang jelas

Mereka yang berjiwa “usahawan” adalah mereka yang sering dapat idea dan mahu lakukan sesuatu. Mereka mempunyai banyak matlamat dan visi apa yang perlu dilakukan. Namun, masalahnya adalah apabila terlalu banyak yang hendak di buat, maka satu pun tak menjadi.

Matlamat dan visi perlu jelas. Lebih jelas, lebih baik. Ianya perlu tepat dan terperinci. Adakalanya kita mempunyai matlamat yang tidak jelas, hanya kerana takut untuk perincikan matlamat tersebut kerana takut tidak tercapai. Ini adalah kesilapan.

Lebih tepat matlamat kita, lebih jelas visi kita dapat lihat, lebih fokus kita akan jadi dalam mencapai matlamat tersebut.

Umpama kanta pembesar (magnifying glass) dibawah cahaya sinar matahari akan menumpukan dan memberi fokus kepanasan sehingga boleh terjadinya api. Begitulah juga dengan matlamat kita. Lebih tertumpu, maka lebih panas kita dalam mencapai matlamat itu! 😉

2. Orang yang berjaya akan berusaha dan mencari jalan peyelesaian dan bukan alasan.

Pelbagai kisah kejayaan yang kita dengar bermula dari kisah kegagalan dan kisah kesusahan. Kegagalan dan kesusahan umpama menjadi pencetus jalan kejayaan seseorang.

Mengapa terlalu banyak kisah begini yang kita dengar?

Sebabnya adalah mereka yang gagal dan dalam kesusahan selalunya akan tersentuh naluri mereka untuk keluar dari kegagalan dan kesusahan dengan apa cara sekali pun. Dalam dunia haiwan, ini dikenali sebagai “survival instinct”- naluri untuk terus hidup.

Apabila dalam keadaan susah dan gagal, seringkali kita akan usaha lebih kuat dan lebih hebat. Kita sudah merasa kesusahan dan kegagalan dan kita tidak mahu lagi dalam keadaan sedemikian.

Semangat ini akan membuatkan seseorang itu mencari pelbagai penyelesaian dan tidak lagi mencari alasan untuk berjaya. Kerana juga, mungkin alasan yang membuatkan mereka gagal dan alasan juga yang membuatkan keadaan mereka susah. Apabila menyedari keadaan ini, maka, alasan sudah tidak lagi bermakna dan hanya akan mencari penyelesaian.

Baca sahaja kisah kejayaan mereka yang hebat diserata dunia, dari pemilik Body Shop, sehingga pemilik KFC. Dari Oprah Winfrey, sehingga Richard Branson. Dari Dato Husammidin (pengasas Karangkraf) sehingga la kiah saya sendiri (Irfan Khairi!) yang tidak lari dari 2 perkara penting ini. Iaitu, punyai matlamat dan visi yang jelas DAN berusaha mencari jalan peyelesaian dan bukan alasan untuk mencapai matlamat!

PS: Bagi anda yang ingin mencari kejayaan dalam perniagaan Internet, sertai saya selama 6 bulan (separuh masa) di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial yang akan bermula pada 18hb Oktober – bulan ini (2 minggu sahaja lagi).

Program ini telah melahirkan paling ramai usahawan Internet di Malaysia bersama bantuan dan bimbingan untuk semua peserta. Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aisyah di 03-77292277.

PPS: Jangan lupa, bagi anda yang berada jauh dari Kuala Lumpur juga boleh menyertai program ini 100% secara online. Klik di sini sekiranya anda jauh dari KL.

Pendapat Anda? No Comments


Sering soalan ini ditanya di siri webTV LIVE saya, #TanyaIKlive, di mana saya secara langsung/live menjawab soalan anda melalui Facebook. Sekiranya anda tidak pernah mengikuti #TanyaIKlive, ikutinya pada hari Isnin, Rabu dan Jumaat jam 9 malam sekiranya tiada aral melintang- lawati sahaja Facebook saya pada waktu tersebut!

Namun, saya ingin mengambil peluang ini untuk menjawab soalan cepu emas ini…

Laman web, blog atau Facebook lebih efektif untuk perniagaan?

lamanblogfb

Jawapannya adalah, kesemuanya adalah penting!

SEBAB #1. Kesilapan apabila kita hanya beri fokus kepada satu platform sahaja sama ada laman web ATAU blog ATAU Facebook.

Contohnya, apa yang jadi adalah, sekiranya sesuatu bertukar/berubah di Facebook di mana tiada kawalan kita (seperti REACH semakin menurun dan IKLAN semakin mahal atau NEWSFEED semakin pantas dan sesak dengan iklan orang lain), kita tidak boleh buat apa-apa sekiranya hanya kita menggunakan Facebook.

Bak kata Mat Salleh, don’t put all eggs in one basket. Kalau satu tak menjadi, nanti perniagaan anda akan terhenti dan mendapat kesannya. Gunakan ketiga-tiga platform ini.

SEBAB #2. Laman web, blog dan Facebook mempunyai tugas dan fungsi yang berbeza.

Oleh itu, ketiga-tiga ini diperlukan untuk mendapat pulangan terbaik di Internet.

LAMAN WEB, fungsinya adalah untuk menjelaskan, memberitahu dan menjual produk anda.

BLOG pula fungsinya adalah untuk membawa laman web kita di hadapan enjin pencari seperti Google (Teknik yang amat penting!) serta meningkatkan kredibiliti dan keyakinan orang ramai terhadap perniagaan kita- seperti mana anda membaca blog saya ini.

Manakala FACEBOOK pula adalah untuk membina jenama dan hubungan antara followers dan perniagaan anda- seperti mana saya menggalakkan interaksi di #TanyaIKlive dan update Facebook saya setiap hari!

SEBAB #3. Apa yang mudah akan dilakukan oleh semua orang/semua pesaing.

Facebook adalah mudah. Semua pesaing akan menggunakan Facebook. Maka, pesaingan menjadi semakin sengit di Facebook. Memiliki laman web dan blog perlu sedikit lagi usaha, yang mana ramai tidak mahu lakukan.

Anda yang membaca blog saya kini pastinya tahu bahawa untuk berjaya, tiada jalan singkat/pintas dan perlu usaha tambahan bukan? Sekiranya anda mempunyai laman web dan blog, maka, anda mempunyai usaha dan strategi lebih daripada ramai antara pesaing anda yang hanya bergantung kepada Facebook sahaja. Oleh itu, laburkan usaha tersebut untuk menjayakan perniagaan anda!

Sekiranya anda ingin memulakan atau mengembangkan perniagaan anda di Internet, suka ingin jemput anda untuk turut sertai bersama saya di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial di mana saya akan membantu anda selama 6 bulan (separuh masa) dalam memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda secara lebih efektif dan optimum.

Antaranya, saya akan tunjukkan kepada and acara terbaik menggunakan laman web, blog dan Facebook (serta cara membina laman web dan blog anda sendiri!)

Pengambilan terbaru di buka pada 18hb Oktober nanti dan tempat semakin terhad (12 tempat tinggal). Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi 03-77292277 bercakap dengan Cik Aisyah.

PS: Bagi anda berjauhan dari Kuala Lumpur juga boleh mengikuti program ini secara 100% online. Klik di sini.

ontable

Pendapat Anda? 1 Comment


Menamakan perniagaan Internet anda adalah penting untuk perniagaan oleh kerana ia adalah hubungan pertama antara perniagaan anda dan bakal pelaggan. Nama yang terbaik akan dapat:

 1. Membina jenama perniagaan
 2. Dapat membezakan perniagaan anda dan pesaing
 3. Memudahkan perniagaan anda sentiasa diingati

5nama

Pagi tadi, di KLfm (97.2fm) saya telah kongsikan 5 tip dalam memberi domain name (.com) terbaik untuk perniagaan Internet anda. Sekiranya and aterlepas, jangan risau, berikut adalah tip-tipnya…

1. Pastikan nama yang dipilih tidak melanggar hak cipta milik perniagaan lain.

Domain name tidak boleh sama atau seakan-akan sama dengan pesaing lain bukan sahaja untuk mengelakkan kekeliruan, tetapi juga mengelakkan tindakan undang-undang di masa hadapan. Lakukan penyelidikan atas nama yang anda pilih untuk melihat sama ada terdapat perniagaan pesaingan yang menggunakan hakcipta yang sama ataupun tidak.

2. Pilih domain name yang pendek.

Lebih pendek, lebih bagus oleh kerana nama yang pendek lebih mudah untuk diingati. Nama yang pendek juga memberi kemudahan untuk bakal pelanggan menaip ke dalam web browser dan juga melalui mobile oleh kerana pengguna yang akan melayari perniagaan online anda melalui telefon pintar adalah sangat tinggi kini. Permudahkan mereka.

3. Pastikan domain name yang dipilih boleh dieja dengan mudah.

Dalam erti kata lain, terbaiknya adalah apabila kita menyebut domain name perniagaan, pendengar terus dapat mengejanya. Adakalanya domain name yang mengandungi angka, dash, dan ejaan yang tidak tepat seperti “-shoppe” juga akan menyukarkan.

4. Gunakan .com atau .com.my oleh kerana kedua domain name ini adalah yang paling popular dan mudah untuk diingati.

Sememangnya terdapat domain name lain seperti .net, .org, .my dan sebagainya, namun domain name .com dan .com.my lebih mudah diingati oleh kerana menjadi pilihan utama.

5. TIP Bonus…

Sebaiknya apabila kita menyebut domain name perniagaan, orang akan tahu apakah perniagaan yang kita lakukan. Dapatkan domain name yang dapat membantu dalam promosi perniagaan juga setiap kali ianya disebut.

Mudahan 5 tip menamakan perniagaan anda di atas damap memberi idea kepada anda dalam memilih nama perniagaan Internet pertama anda!

Sekiranya anda bercadang untuk memulakan perniagaan Internet dan tidak tahu di mana hendak bermula, sertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, pengambilan terbaru bermula 18hb Oktober ini. Program ini akan membantu anda dari A-Z bersama bimbingan setiap masa untuk menjayakan perniagaan pertama anda. Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aisyah di 03-77292277 hari ini.

Program ini boleh diikuti bersemuka (di Kuala Lumpur) atau secara online tidak kira di mana sahaja anda berada. (Sertai dan dapatkan pemberian percuma bernilai lebih RM1,600 hari ini!)

girls

Pendapat Anda? 1 Comment


Live broadcasting kini menjadi trend! InshaaAllah pada hari Isnin, Rabu dan Jumaat jam 9.00 malam, saya akan kendalikan sesi #TanyaIK[LIVE] di Facebook saya sekiranya tiada aral melintang (tak janji ya). Ada yang bertanyakan saya juga bagaimana sekiranya ingin kendalikan live broadcasting. Soalan ini juga terjawab di bawah…

3langkahjutawan


Untuk siri #3 TanyaIK Live, saya menjawab soalan-soalan berikut:

1. Cara terbaik pelancaran produk
2. Tip dalam penulisan
3. Cara mengurangkan kos perniagaan online
4. Apa bezanya FB Mention dan Periscope
5. Soalan Utama: 3 Langkah untuk menjadi Jutawan

Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan di Internet, sertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial pengambilan baru pada bulan hadapan!Tapi perlu pantas oleh kerana saya akan memberi pemberian percuma bernilai lebih RM1,600 kali ini! – TEMPAT TERHAD! Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aisyah di 03-77292277.

Pendapat Anda? No Comments


Sejak tahun lepas lagi, saya suka kongsikan tip murah rezeki melalui Facebook. Cara untuk memurahkan rezeki ada pelbagai. Namun, berikut adalah top 10 tip yang disampaikan dan mendapat likes serta share paling tinggi- namun tidak mengikut turutan).

top10murahrezeki

Mudahan kita semua mendapat manfaat…

1. Selalu berhubung dan melawat ibu bapa/orang tua. Sedekahkan al Fatihah sentiasa pada mereka stak kira masih hidup atau telah meninggal dunia.

2. Rezeki rumah tangga bermula dengan pasangan suami isteri. Suami isteri bahagia, maka rezeki akan datang mencurah selalu. Suami isteri sering bergaduh, rezeki pun susah untuk datang.

3. Beri makanan kepada kucing (dan juga haiwan lain). Amalkan kalau lihat kucing terbiar dan dalam keadaan tak cukup makan, cepat-cepat singgah 7-11 atau kedai berhampiran untuk sedekahkan makanan.

4. Dalam keadaan kesempitan rezeki, minta kepada Allah swt selalu, dan bukan minta-minta pada orang. Allah swt akan menyediakan rezeki yang segera. (Hadis Diriwayatkan At-Tirmizi)

5. Pastikan rezeki yang kita dapat itu berkat. Kerana rezeki yang tidak berkat, tak kira banyak mana pun tidak akan rasa cukup di hati. Rezeki yang berkat Allah swt akan cukupkan dan memberi lebih lagi.

6. Jangan terkejar-kejar duniawi oleh kerana ia tak akan habis. Kejar akhirat dan dunia akan ikut sama.

7. Syukur dengan apa sahaja yang kita miliki walaupun sedikit. Perasaan bersyukur itu akan mencukupkan kita dan akan dibukakan lagi pintu rezeki yang pelbagai.

8. Beristighfar selalu dan Allah swt akan keluarkan kita dari sebarang kesempitan dan memberi rezeki yang tidak disangka-sangka. (Hadis Riwayat Abu Dawud)

9. Maafkan salah & silap orang lain sebelum tidur malam ini. Bila hati tenang, rezeki mudah datang.

10. Sedekah dan derma confirm tidak akan mengurangkan rezeki anda. Malah ia akan menambahkannya lagi. Kalau kita beri RM10, mana tahu nanti kita akan dapat semula RM100 InshaaAllah!

PS: Pengambilan terbaru Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial kini dibuka pada 18hb Oktober. Bagi anda yang berminat untuk memulakan perniagaan Internet atau membawa perniagaan anda ke tahap yang lebih tinggi, klik di sini untuk maklumat lanjut- program ini boleh diikuti secara bersemuka atau 100% online! Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aisyah di 03-77292277 hari ini.

Pendapat Anda? No Comments


Tiba masanya untuk siri #2 Tanya IK LIVE! Kali ini saya menjawab persoalan utama: 3 Cara Percepatkan Kejayaan. Ada ke cara nak capai kejayaan dengan pantas? Ada… Ikuti rakaman ini ya!

3caracepat

Format Tanya IK LIVE adalah, ketika mengendalikan 1 siri, saya akan beri satu topik utama ketika live, kali ini, iaitu “3 Cara Percepatkan Kejayaan”. Sebelum menjawab soalan ini, saya akan menjawab 3 soalan secara rawak dari mereka yang mengikuti siri LIVE ini di Facebook saya.

Sekiranya anda ingin mengikuti secara LIVE dan berinteraksi dengan saya, jangan lupa like Facebook saya di www.facebook.com/irfankhairi.fb

Perkongsian kali ini…

1. Perniagaan Internet terbaik untuk beginner
2. Bisnes partner keluarga terbaik atau tidak melibatkan keluarga?
3. Bagaimana cara hasilkan logo terbaik
4. Soalan Utama: 3 Cara Percepatkan Kejayaan

Saksikan rakamannya di bawah…

Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan di Internet, sertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial pengambilan baru pada bulan hadapan! Tapi perlu pantas oleh kerana saya akan memberi pemberian percuma bernilai lebih RM1,600 kali ini! Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aisyah di 03-77292277.

Pendapat Anda? No Comments


Beberapa minggu lepas, Facebook telah melancarkan fungsi baru, iaitu “Facebook Mentions” yang merupakan sebuah apps khusus untuk mereka yang mempunyai Page Facebook yang “varified” (telah disahkan).

Oleh kerana Page Facebook saya www.facebook.com/irfankhairi.fb adalah varified (punyai tanda kecil berwarna biru disebelah nama saya), maka mulai minggu ini, saya mencuba salah satu fungsi Facebook Mentions, iaitu Live Video Post yang membolehkan saya berinteraksi dengan followers Facebook saya secara langsung / LIVE!

Dari masa ke semasa, saya akan menjalankan sesi “JOM LIVE bersama IK” yang saya akan kongsikan strategi dan teknik motivasi, perniagaan dan kewangan selama 20-30 minit secara langsung.

Untuk percubaan pertama “JOM LIVE bersama IK”, saksikan video rakaman live di atas yang menjawab persoalan:

1. Cara meramaikan Fans di Facebook
2. Cara membuang perasaan MALU
3. Tip mendapat murah rezeki!
4. Soalan Utama: 3 Cara Meningkatkan Keyakinan Diri*

*Maaf, Silap sebut dalam rakaman. Bukan “tukang kayu” tetapi “tukang besi”. Maaf… Tu la dianya bila live dan tersasul. Hadis riwayat Bukhari dan Muslim.

Semoga memberi manfaat dan pastikan anda LIKE Facebook page saya supaya tidak terlepas JOM LIVE akan datang!

PS: Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bulan ini telah PENUH! Jangan lepaskan peluang untuk anda sertai pengambilan akan datang pada bulan depan program 6-bulan separuh masa ini. Tapi perlu pantas oleh kerana tempat adalah terhad dan sentiasa dipenuhi- seperti bulan ini! Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aisyah di 03-77292277.

Pendapat Anda? [4] Comments


Terutamanya bagi bakal usahawan dan usahawan baru, tentunya pelbagai persoalanan yang bermain di kepala. Antara soalan-soalannya ada yang sehingga membuatkan diri sendiri takut untuk memulakan perniagaan! Jangan sehingga begitu… dalam apa sahaja masalah dan kerisauan, pastinya ada penyelesaian yang dapat merungkaikan kerisauan itu.

Berikut adalah antara 4 top cabaran yang sering difikirkan oleh bakal usahawan, dan penyelesaian mudahnya…

4cabaran

1. Tak tahu nak mula di mana?

Mulakan sesuatu walaupun sedikit. Memulakan sesuatu itu akan memberi momentum dan semangat kepada diri kita untuk meneruskan usaha. Tidak kira apa sahaja perniagaan, mungkin mulakan sesuatu itu adalah semudah memulakan Facebook page atau Instagram untuk perniagaan itu (walaupun perniagaan belum bermula).

Apa yang penting- bermula sesuatu untuk memulakan momentum anda!

2. Takut bukan pakar

Tidak perlu jadi pakar untuk berniaga. Ketika saya mula berniaga saya bukan pakar periagaan Internet. Ketika saya mula mengajar kendalikan seminar atau workshop dan kelas, saya bukannya speaker pakar. Lihat sahaja chef-chef pakar di TV. Adakah mereka terus jadi pakar dan keluar TV? Ataupun bermula sedikit demi sedikit sehingga menjadi seorang yang pakar dan dikenali?

Kepakaran akan datang dengan pengalaman. Tapi, kalau tak bermula, mana nak dapat pengalaman bukan?

3. Nanti orang kata kita gila

Mulut orang kita tidak boleh tutup. Tambah-tambah mereka yang jenis takut pada perniagaan. Pastinya kata kita gila kerana memulakan perniagaan. Tapi, yang sering memberi kata-kata negatif adalah mereka yang tidak berpengalaman dalam berniaga.

Berjumpa dengan mereka yang berpengalaman dalam berniaga pastinya mereka akan memberi semangat kepada anda untuk teruskan usaha!

4. Takut gagal diri dan kelaurga

Takut gagal adalah musuh utama. Gagal akan memberi pengajaran. Tetapi, takut gagal akan membuatkan kita tidak mengambil langkah pertama. Apatah lagi takut gagal dan melibatkan keluarga yang mempunyai high hopes untuk kita berjaya.

Di sinilah perlunya kefahaman dan perbincangan bersama keluarga. Pernigaan bukan semuanya indah dan berjaya sahaja. Kegagalan adalah sebahagian daripada apa yang perlu dilalui untuk berjaya. Terutamanya suami dan isteri perlu memahami ini dan memberi sokongan antara satu sama lain.

Sebelum berniaga, duduk berbincang bersama suami dan isteri terlebih dahulu supaya kedua-dua pihak faham ada kebarangkalian kegagalan dalam perniagaan. Dan sekiranya ini berlaku, sokongan adalah amat perlu untuk bangun semula dan cuba lagi.

*Anda seorang usahawan baru? Dapatkan bimbingan, bantuan dan juga sokongan rakan-rakan usahawan yang lain di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Program keusahawanan Internet pilihan #1 Malaysia bersama Pakar Perniagaan Internet, Irfan Khairi. Tempat semakin terhad dan akan bermula pada minggu hadapan! Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aisyah di 03-77292277.

girls

Pendapat Anda? No Comments


martias

Pertama kali saya mengenali Martias Ali adalah pada tahun 2009. Beliau telah menghubungi saya melalui telefon dan menjemput saya untuk bertemu dengannya kerana hendak menceritakan tentang satu idea filem, iaitu “Kapsul”.

Sangkaan saya pertama adalah seperti mana ramai client saya, Martias Ali inginkan nasihat untuk mempromosikan filemnya. Oleh kerana saya minat menonton filem, saya fikir projek ini adalah satu yang saya ingin melibatkan diri- pastinya ia satu cabaran yang baru memasarkan sebuah filem. Oleh itu, saya pun bersetuju bertemu dengan Martias.

Pertama kali bertemu Martias di Hotel Shang Ri-La, Kuala Lumpur pada bulan Ogos 2009. Sangkaan saya salah kerana tujuan utama Martias bukanlah untuk pemasaran filem, tetapi untuk menjadikan saya antara barisan pelakon Filem Kapsul!

“… tapi saya bukan pelakon bro” alasan pertama saya.

“Takpe, yang penting aku nak engkau sebagai ikon ada dalam filem ni. Satu lagi, aku nak Tun Mahathir dalam filem ni juga” Jelas Martias bersungguh-sungguh.

filem kapsulVisi Martias Ali tercapai. Namun, tidak sempat dirinya melihat visi tersebut menjadi kenyataan

Pada malam itu, kami berbual panjang. Martias berkongsikan ideanya tentang filem Kapsul. Hinggakan ke dialog-dialog yang dirinya telah gambarkan sejak masa itu lagi. Dialog untuk saya tuturkan juga disebutnya sambil memberi gambaran babak dimana saya perlu berlakon.

Martias menjelaskan filem Kapsul adalah filem sejarah. Kisah seorang watak (Zohri) yang mengembara merentasi masa ke waktu-waktu bersejarah Malaysia.

Martias tahu, filem sebegini sukar untuk mendapat untung, tidak seperti filem gangster, polis, filem cinta, komedi, yang sering menjadi bahan filem tempatan, namun, katanya, mesej dalam filem ini adalah tanggungjawabnya untuk sampaikan kepada masyarakat. Sebab itu juga Martias ingin saya dan Tun Mahathir sebagai ikon penampilan khas (cameo) untuk melengkapkan filem ini. Itu kata Martias tahun 2009 lagi.

Sejak pertemuan pertama itu, saya dan Martias berkawan baik. Berjumpa beberapa kali, minum-minum dan sembang-sembang. Namun, tidak semuanya mudah dalam mencapai matlamat, projek filem Kapsul tidak dapat diteruskan oleh kerana tidak cukup dana dan tiada pelabur…

Walaupun idea projek dihentikan, namun, Martias tetap berusaha dan mencari jalan dalam menjayakan visinya dan tanggungjawabnya itu.

Sehingga 5 tahun berlalu…

2014 panggilan telefon dari Martias mengejutkan saya “Bro, filem Kapsul ON!”

Martias berjaya mendapatkan penerbit untuk filem Kapsul, Bro Amru dari 2 Tones Sdn Bhd. Seorang insan hebat yang saya juga beruntung dapat bertemu dan kenali. Amru sebagai penerbit, dan Martias sebagai pengarah filem, keduanya berhasrat untuk mereliasasikan filem Kapsul yang merupakan hasil tulisan Martias sejak 2009 lagi.

Tak sangka juga, Martias masih inginkan saya tampil sebagai cameo. Katanya, “Dah janji bro. Aku kotakan janji”

Tahun 2014 pengambaran filem Kapsul pun bermula. Watak saya sebagai Wan Ikmal, sebagai salah seorang antagonis bersama Dato Rahim Razali dan Dato Ahmad Tarmimi Siregar, mencabar Faizal Hussein (Zohri) untuk mencuri Kapsul masa yang ditanam oleh Tun Dr Mahathir. Kisah Kapsul pun bermula…

7kapsul00_450

Namun, tidak semuanya indah. Yang datang pastinya pergi. Martias Mohd Ali meninggal dunia akibat kanser darah pada bulan Mei 2014 sebelum filem disiapkan.

Kesedihan semua yang terlibat dalam pembikinan filem Kapsul, tidak dapat dikatakan. Bagi mereka yang mengenali Martias, pasti tahu betapa besarnya kehilangan seorang kawan. Saya sendiri yang hanya mengenalinya untuk seketika juga terasa kehilangan, apatah lagi kenalan yang lebih rapat, dan ahli keluarga. Isterinya, dan juga anak-anak.

Apa yang sedihnya bagi saya adalah ketika Bro Martias terlantar di hospital, tidak dapat saya melawat oleh kerana ketika itu berada di New York, USA. Hanya sempat melawat jenazah sebelum dikebumikan.

Apa yang sedihnya juga, Martias tidak dapat melihat hasil kerjanya yang telah diusahakan sejak 2009 lagi. Hasil yang dikatakan sebagai tanggungjawabnya untuk sampaikan kepada rakyat Malaysia.

Apa yang sedih juga, kini, ada suara-suara yang mempolitikkan filem ini oleh kerana Tun Dr Mahathir melakukan penampilan istimewa (cameo seperti saya) dalam filem ini. Filem dan idea yang dihasilkan pada tahun 2009.

Amru Najmi, selaku penerbit filem, telah berusaha dengan keras dan mengeluarkan modal untuk menyiapkan juga filem ini. Saya sendiri tak dapat bayangkan betapa sukar susah senang yang dilalui untuk menyiapkan filem berkualiti ini tanpa Martias lagi. Harapnya tiada pihak yang cuba menyekat rezeki sesiapa.

Namun apa pun, rezeki datangnya dari Allah swt. Dari Allah kita datang dan kepada-Nya juga kita akan kembali.

Hanya sekadar tulisan dedikasi untuk my Bro Martias Ali dengan air mata membasahi pipi.

Al-fathihah kepada Alahyarham Martias Mohd Ali

Pendapat Anda? [3] Comments


Next Page »