http://www.rahsiainternet.com/pakej
Pakej Jutawan Internet 2.0

Dari Pakar Perniagaan Internet, Irfan Khairi, Irfan Khairi
"Pelajari 149 Teknik dan Strategi Menjalankan dan Memaksimakan Keuntungan Perniagaan ANDA melalui Internet"
Klik di sini untuk maklumat lanjut!


[Bersambung dari "Antara Strategi & Teknik (Bahagian 1)"]

Walaupun kedua-duanya penting tetapi, TEKNIK boleh dikatakan dipelajari melalui teori, manakala STRATEGI dipelajari melalui pengalaman (atau daripada mereka yang berpengalaman).

Sebab itu dalam peperangan, pengatur strategi adalah general yang berpengalaman dan bukan yang pakar dalam teknikal perang.

Strategi adalah amat penting untuk membezakan anda dengan pesaing. Ini kerana, ramai orang sedia maklum mengenai teknik-teknik perniagaan Internet tetapi, tidak ramai yang arif dalam strategi perniagaan.

strategi

Strategy is looking at things in a bigger picture!

Nasihat saya adalah cuba lihat perniagaan anda atau perancangan perniagaan anda in a bigger picture. Draftkan satu strategy yang lengkap. Sebabnya ramai usahawan Internet terlalu menumpukan kepada teknik tanpa mementingkan strategi. Maka, amat sukarlah untuk bersaing kerana kebanyakannya sudah memahami teknik. Dan kesemuanya menggunakan teknik yang sama. Tetapi, jika anda mempunyai TEKNIK perniagaan internet yang berkesan, ditambah lagi dengan STRATEGI yang menyeluruh, sudah pasti perniagaan anda akan cepat berkembang maju, selamat mencuba!

Pendapat Anda? 1 Comment


Dalam perniagaan tradisional dan perniagaan Internet, terdapat teknik untuk menjayakan perniagaan. Juga, terdapat strategi menjayakan sesuatu perniagaan.

Strategi & teknik adalah berbeza. Ramai usahawan Internet tempatan rata-ratanya, saya dapati amat memahami teknik-teknik perniagaan Internet. Namun, kekurangan adalah pada strategi perniagaan.

Sejak dua tahun lepas sehingga kini, saya menggunakan dan mengimplementasikan strategi perniagaan dan agak kurang menggunakan teknik perniagaan. Dapatkah anda bezakan antara strategi perniagaan & teknik perniagaan? Pada pendapat anda, yang mana satukah patut diutamakan?

Another way to look at STRATEGI & TEKNIK. Ia adalah teknik menjawab kepada “WHAT?” manakala strategi pula menjawab kepada “HOW?  WHERE?  WHEN?  And  WHO?”

Sebagai contoh, untuk perniagaan Internet.

email autorensponder

Autoresponder adalah TEKNIK. Tetapi ilmu mengenai autoresponder sahaja tidak mencukupi. Perlu tahu, bilakah hari terbaik untuk hantar autoresponder, atau bagaimanakah cara terbaik menyusun autoresponder yang diterima pelanggan secara berturutan, berapa lamakah interval terbaik untuk menghantar autoresponder… itu adalah strategy

Network adalah TEKNIK. Tetapi strategi adalah dengan siapa kita patut ada network? apakah terma network? bagaimana network tersebut dapat berkembang, dalam masa 6 bulan hingga 1 tahun daripada sekarang? adakah kita network dengan mereka yang melakukan perniagaan Internet sahaja atau bukan perniagaan Internet?

Mengeluarkan produk baru adalah TEKNIK. Tetapi, bilakah masa terbaik untuk mengeluarkan produk (timing)? Produk apa yang terbaik dalam cross promotion? Apakah produk susulan selepas mengeluarkan produk baru ini? Bagaimanakah produk baru ini dapat membantu menaikkan jualan produk lama?

[Bersambung di "Antara Strategi & Teknik (Bahagian 2)"]

Pendapat Anda? No Comments


[Bersambung dari "Di Manakah Tahap Kewangan Anda? (Bahagian 1)"]

bebas kewangan

#3: Bebas kewangan / Mandiri kewangan (Financially Free)

Ini adalah matlamat bagi ramai antara kita. Tetapi, yang mencapainya adalah amat sedikit. Ertinya sekiranya anda berada di tahap ini adalah – anda bebas untuk membuat pilihan untuk bekerja ataupun tidak! Anda mempunyai simpanan atau pun aliran pendapatan secara automatik yang cukup untuk menyara hidup anda sekeluarga sampai bila-bila!

Tahap ini, anda tidak perlu kerja lagi (atau menjalankan perniagaan). Namun begitu, ramai yang berada di tahap ini, masih lagi meneruskan karier atau perniagaan kerana berasa seronok melakukannya. Bukan kerana terpaksa, tetapi dengan sukarela.

Tip untuk mencapai keadaan ini adalah fikirkan aliran pendapatan berganda secara automatik, contoh seperti menyewa rumah, membina perniagaan yang dikendalikan secara automatik (perniagaan Internet) atau membina perniagaan yang dikendalikan oleh orang lain (mungkin pengurus).

#4: Tahap Tersangat kaya (Ultra Rich)

Tahap ini paling sedikit yang mencapainya… boleh dikatakan teramat sedikit. Mereka ini adalah dari golongan yang mempunyai wang yang banyak sehingga tak terpakai wang yang dimiliki. Mereka boleh derma beratus ribu ringgit atau berjuta kepada badan-badan kebajikan yang dipilih… nama–nama seperti Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhari, Tan Sri Daim Zainuddin, mendiang Tan Sri Lim Goh Tong dan Tan Sri Ananda Krishnan adalah tokoh-tokoh perniagaan yang  berada di dalam tahap ini.

Mereka semua memiliki perniagaan besar-besaran yang dikendalikan oleh beribu-ribu orang pekerja. Oleh yang demikian wang yang dimilikinya adalah berlebihan dan tidak terbelanja sehingga ke akhir hayat.

Namun  begitu, keadaan ini tidak pula membuatkan mereka berhenti  daripada melakukan kerja dan menjalankan perniagaan kerana, bagi mereka yang berada di dalam keadaan kewangan yang kukuh ini, mereka seringkali  melakukan tugas  lantaran  minat dan bukan semata–mata kerana wang!

Jadi, sekali lagi ingin saya tanyakan, “Di manakah tahap kewangan anda sekarang ini dan ke manakah hala tuju matlamat kewangan anda?  – Tepuk dada, tanya selera!

Akhir kata, Salam Inspirasi Kejayaan dari saya,

Irfan Khairi.

Pendapat Anda? No Comments


Pada malam esok, saya akan ke Sydney, Australia untuk mengendalikan talk/program berkenaan dengan membina jenama perniagaan di Internet. Syukur Alhamdulillah kepakaran saya mendapat perhatian di luar negara juga selain dari tanah air Malaysia.

Dalam perniagaan, membina jenama adalah amat penting. Membina jenama akan memberi keuntungan yang tiggi dan juga berjangka panjang untuk sesebuah perniagaan- seperti saya sendiri membina jenama tempatan sehingga ke luar negara.

Image

Selfie di Opera House, Sydney Autralia ketika lawatan program perniagaan Internet tahun lepas ;)

Sebagai usahawan, sudah tentunya kita sering mengeluh dan memikirkan mengapa tidak ramai orang membeli daripada kita? Ataupun mengapa keuntungan perniagaan kita tidak naik sehingga enam hingga tujuh angka? Tidak seperti perniagaan-perniagaan yang “popular” lain.

Membina jenama, boleh diertikan juga sebagai, mempopularkan produk, perkhidmatan dan juga diri sendiri untuk tujuan perniagaan.

Ramai yang menyangka,membina jenama memerlukan modal yang besar. Ataupun perlu menjadi pelakon atau penyanyi terkenal. Ataupun perlu belanja beribu atau beratus ribu untuk pengiklanan.

Sebenarnya TIDAK.

Sememangnya sering kita lihat seperti produk kesihatan, perniagaan fesyen, program-program perniagaan dan bermacam lagi membelanjakan berpuluh dan beratus ribu untuk iklan setiap minggu di TV, membayar slot TV talk show, meletakkan iklan-iklan di akhbar, meletakkan billboard di jalan raya dan banyak lagi. Sememangnya, ini pasti akan membelanjakan wang ringgit yang besar.

Namun, bagi kebanyakan perniagaan kecil-kecilan dan juga sederhana tidak mempunyai modal yang tinggi.

Sebenarnya, membina jenama tidak memerlukan modal yang besar sekiranya teknik dan strategi yang betul digunakan.

Dengan mempelajari teknik dan strategi membina jenama perniagaan secara offline dan online, perniagaan kecil juga dapat membina jenama yang besar pada kos yang minima.

Pengiklanan sahaja akan merugikan sesuatu perniagaan sekiranya perniagaan tersebt tidak tahu strategi membina jenama. Pengiklanan mungkin akan memberi pulangan jangka pendek, tetapi, dengan membina jenama perniagaan, ia akan memberi pulangan jangka masa panjang.

 

Image
Itulah sebabnya saya akan ke Sydney, Australia pada hari esok oleh kerana dijemput untuk mengendalikan program teknik dan strategi membina jenama perniagaan khususnya untuk perniagaan yang kecil dan sederhana di sana. Program ini dijalankan bersama pakar penjenamaan, Peter Yaseen Gould yang telah memenangi pelbagai anugerah penjenamaan dan keusahawanan Islam serata dunia.

Berita baiknya juga, mulai bulan 13hb September 2014, saya dan Peter Gould, akan mengendalikan program 4 bulan teknik dan strategi membina jenama di Malaysia pula selepas tamat program di Australia.

Program ini akan membantu usahawan dan bakal usahawan dalam meningkatkan jenama perniagaan online atau offline mereka dengan menggunakan media baru. Teknik dan strategi yang disampaikan akan lebih fokus kepada usahawan kecil-kecilan dan sederhana untuk memberi impak penjenamaan terbaik untuk perniagaan mereka pada kos yang jauh lebih rendah.

Apa yang menariknya, program ini juga mendapat pensijilan (certified) oleh Federation University of Australia. Ini bererti, bukan sahaja anda mendapat ilmu yang praktikal yang dapat membantu perniagaan anda mencapai tahap yang lebih tinggi, tetapi juga mendapat pengiktirafan dari sebuah universiti antarabangsaMasterclass: Professional Certificate in New Media Marketing & Branding.

Program separuh masa 4 bulan ini adalah khusus kepada usahawan dan bakal usahawan dan kelas adalah fleksibel pada hujung minggu. Teknik dan strategi yang disampaikan sepanjang program adalah praktikal dan efektif yang telah digunakan oleh banyak perniagaan untuk meningkatkan penjenamaan

Sekiranya anda adalah seorang usahawan, tidak kira menjual produk atau perkhidmatan, sama ada offline atau online, atau bakal usahawan yang ingin bersaing di dunia perniagaan yang amat sengit. Pastikan anda mendapat ilmu penjenamaan yang ramai pesaing anda tidak miliki ini. Teknik dan strategi yang disampaikan pasti akan melonjakkan pencapaian perniagaan anda ke peringkat yang lebih tinggi.

Kini, hanya terdapat 9 tempat tinggal untuk program ini oleh kerana ianya terhad kepada sekitar 20+ peserta/usahawan sahaja untuk memberi impak terbaik kepada mereka yang menyertai.

Sekiranya anda berminat untuk menyertai program Masterclass: Professional Certificate in New Media Marketing & Branding, dan saya amat sarankan anda untuk sertai, klik pada link di bawah untuk maklumat lanjut dan daftarkan hari ini sebelum ianya dipenuhi.

Sertai Masterclass: Professional Certificate in New Media Marketing & Branding.

bhads

Pendapat Anda? [4] Comments


Terdapat empat tahap kewangan bagi sesiapa sahaja dan untuk mencapai kejayaan dari segi kewangan, kita perlu ketahui di manakah keadaan kewangan kita yang terkini.

Sama seperti di dalam mencapai apa sahaja matlamat, kita perlu ketahui di manakah kedudukan kita kini untuk mencapai matlamat tersebut. Dalam kata lain, untuk sampai ke point B, kita perlu ketahui di mana point A.

“Di manakah tahap kewangan anda, adakah ianya pada tahap selamat ataupun tidak selamat?”

tahap kewangan

Pastinya semua orang mengimpikan untuk mencapai keadaan bebas kewangan ataupun, lebih daripada itu! Jadi, artikel saya kali ini, adalah untuk anda cerminkan kedudukan anda sendiri dari segi kewangan. Berikut adalah empat tahap kewangan tersebut. Cuba renungkan seketika, di manakah tahap kewangan anda?

 #1: Kewangan tidak selamat (Financially not secure)

Keadaan ini adalah apabila jika anda tidak mempunyai simpanan sedikit pun. Dalam erti kata lain, sekiranya ada pun simpanan, anda hanya mampu menyara hidup anda dan keluarga selama sebulan sahaja. Sekiranya anda hilang kerja esok, sebulan sahaja anda akan dapat hidup tanpa mengubah gaya hidup dengan wang simpanan yang ada.

Tahap ini amat tidak selamat bagi sesiapa pun. Boleh diumpamakan sebagai kais pagi makan pagi… kais petang makan petang. Zaman moden ini, seumpama kais bulan ni, makan bulan ini… kais bulan depan, makan bulan depan.

Masalahnya, ramai antara kita berada dalam keadaan yang tidak selamat ini. Bayangkan sekiranya tempat anda bekerja terpaksa melepaskan anda esok. Cukupkah simpanan yang anda ada untuk menyara hidup anda dan keluarga selama satu bulan? Sekiranya tidak, maka, perlu bunyikan siren amaran bahawa tahap kewangan anda sebenarnya, TIDAK SELAMAT!

#2: Kewangan Selamat (Financially secure)

Ini adalah pilihan yang lebih baik. Ertinya, jika anda berhenti kerja (atau diberhentikan) anda mempunyai simpanan untuk menyara hidup anda dan keluarga anda selama 6 bulan. Sekiranya anda berada dalam tahap ini, tahniah! kerana tidak ramai yang berada di sini.

Enam bulan adalah jangka waktu yang logik untuk seseorang itu mendapatkan kerja lain atau memulakan perniagaan untuk menyambung pendapatan sara hidup. Matlamat utama anda sekiranya anda berada di tahap #1 adalah untuk mencapai tahap ini… cukupkah simpanan anda untuk menyara 6 bulan hidup anda dan keluarga – tanpa perlu bekerja!

Bagaimana hendak mencapai keadaan ini? Dengan mengamalkan tabiat menyimpan sekurang–sekurangnya 10% pendapatan anda. Sekiranya anda merasakan ianya sukar untuk anda menyimpan 10% daripada simpanan anda, tidak mengapa. Mulakan dengan 2%. Pastinya anda boleh simpan 2% daripada pendapatan anda, bukan?

Dengan bermula pada hanya 2%, anda akan menanam tabiat menyimpan, dan merasakan ianya mudah untuk menyimpan 2%. Apabila selesa dengan 2%, tambahkan simpanan kepada 4% sehingga anda merasa cukup selesa, dan seterusnya tingkatkan, dan tambahkan sedikit demi sedikit, 6%, 8% sehingga 10%.

[Bersambung di "Di Manakah Tahap Kewangan Anda? (Bahagian 2)"]

Pendapat Anda? No Comments


[Bersambung dari "8 Senaman Minda Untuk Berjaya! (Bahagian 1)"]

5. Orientasi keputusan

Setiap insan mempunyai kekuatan masing-masing. Fokuskan minda kita pada kekuatan yang kita miliki. Kekuatan yang dimiliki akan memberi hasil keputusan yang terbaik. Di manakah kekuatan anda yang  perlu  anda fokuskan?

Berikan tumpuan kepada minda untuk melakukan sesuatu yang terbaik. Berbuat begini akan menghasilkan keputusan yang terbaik. Anda perlu sedar bahawa kebanyakan masa kita yang tidak memberi fokus kepada keputusan, ia akan berakhir  dengan membuang masa.

Senamkan minda anda supaya ingin mengejar keputusan hari ini, esok, lusa, minggu hadapan, bulan hadapan dan juga tahun-tahun yang akan datang. Tiada masa untuk membuang masa!

6. Fikirkan kegagalan membawa kejayaan

mindset

Lihat saja kesemua ikon-ikon yang berjaya di dunia ini, hampir kesemuanya melalui kegagalan sebelum berjaya. Ini adalah kerana mereka meletakkan benchmark, atau menjadikan kegagalan dalam hidup mereka itu sebagai satu tanda untuk mereka melepasinya. Dengan selalu berfikir setiap kegagalan yang kita alami dan tempuhi itu sebagai satu garisan untuk kita mencapai kejayaan, minda kita akan bertindak positif dan selalu mengingatkan kita arah kejayaan, dengan cara itu minda kita semua juga memberitahu kita boleh berjaya dengan cemerlang.

7. Dedikasi dalam memperbaiki diri

Minda yang tidak disuapkan dengan ilmu, akan menjadi lesu dan di takuk lama sahaja. Penuhi minda dengan ilmu-ilmu baru, sama ada dari membaca buku, internet, mempelajari dari mereka yang telah berjaya, serta menghadiri majlis-majlis ilmu.

Dedikasikan diri anda supaya sering mempelajari kaedah dan teknik baru dalam industri anda. Mereka yang berjaya adalah mereka yang  sering membaca dan mengaplikasikan ilmu-ilmu baru.

Ada juga yang menganggap, kejayaan adalah berdasarkan nasib. Tetapi, selalunya, lebih banyak ilmu yang kita miliki, lebih baik ‘nasib’ yang akan dating  kepada kita!

8. Lakukan sesuatu sekarang!

Apa yang anda perlu lakukan selepas membaca artikel ini? Lakukan sesuatu sekarang ke arah kejayaan anda. Membuang masa dan melengahkan masa adalah sesuatu yang kita selalu lakukan, sehingga minda kita telah dilatih  iaitu ‘melengahkan masa’ sebagai satu tabiat.

Setiap orang mempunyai masa 24 jam. Mereka yang berjaya, mahupun mereka yang sederhana, atau yang gagal sekalipun, tetap hanya mempunyai  masa 24jam sehari untuk diluangkan.

Semuanya bergantung kepada cara kita membahagikan masa dan menjimatkan masa. Tanamkan mindset yang aktif dan akan melakukan sesuatu SEKARANG dan bukan sekadar “Tunggu dulu… nanti-nanti kita buat” sifat sebegitu, pastinya tidak akan membawa anda ke mana-mana. Amalkan 8 senaman minda ini, anda pasti akan dapat merasa perbezaannya.

 

Pendapat Anda? 1 Comment


Kejayaan bermula dari minda. Minda yang positif akan memberi aksi yang positif. Sekiranya aksi yang kita lakukan tidak membawa kepada kejayaan, maka, kita perlu berbalik kepada minda. Terdapat 8 senaman minda yang perlu kita lakukan dalam mempersiapkan minda kita ke arah aksi yang positif.

senaman minda

  1. Fikirkan masa hadapan

Mereka yang berjaya mempunyai visi dan sering memikirkan masa hadapan.  Kebanyakan masa dihabiskan dalam melakarkan visi yang positif di masa hadapan. Kurangkan fikir tentang apa sahaja yang sudah lepas, sama ada kejayaan ataupun kegagalan lepas oleh kerana ia tidak lagi relevan.

Apakah gambaran hidup anda satu, tiga, lima atau sepuluh tahun akan datang? Seringkali lakukan senaman ini oleh kerana mereka yang mempunyai minda positif akan sedia mempunyai jawapan yang jelas kepada persoalan ini.

  1. Punyai matlamat dalam minda

Miliki matlamat yang jelas setiap kali dalam minda. Memikirkan masa hadapan sering kali berorientasikan jangka panjang, manakala mempunyai matlamat adalah sesuatu yang lebih spesifik untuk dilakukan dan dihasilkan.

Adakah anda mempunyai matlamat hidup? Sekiranya ada, tahniah oleh kerana anda adalah antara 2% yang punyai matlamat hidup. Sekiranya tidak, maka, dapatkan pen dan kertas serta tuliskan dengan  spesifik  apa, bila dan bagaimana anda ingin mencapai matlamat anda.

  1. Komitmen kepada kecemerlangan

Berikan komitmen kepada kecemerlangan. Mereka yang berjaya sering memikirkan cara untuk menjadi hebat dalam industri mereka. Walaupun, belum mencapai kecemerlangan, fikirkan ke arah itu. Dalam apa sahaja industri sekalipun, telah terdapat mereka yang berjaya dalam bidang tersebut. Tidak kira apa pun bidang anda, lakukan penyelidikan keatas mereka dan ketahui teknik dan strategi yang telah digunakan. Beri komitmen kepada minda anda bahawa untuk berjaya, kecemerlangan perlu diutamakan- dan kecemerlangan memerlukan ilmu. Apabila minda hebat,  kejayaan pun pastinya hebat!

  1. Fokuskan kepada penyelesaian

Mereka yang berjaya memikirkan keputusan dan penyelesaian, dan bukannya masalah. Latihkan minda anda untuk memikirkan keputusan yang ingin dikecapi dan jauhkan dari segala pemikiran yang negatif.

Pemikiran negatif akan membunuh semangat kita. Suara-suara negatif dalam dan juga di luar diri kita akan menjatuhkan motivasi dan membuatkan kita fikirkan masalah. Dalam apa sahaja usaha kita, pastinya akan bertembung dengan pelbagai masalah. Fokuskan  minda kita kepada penyelesaiannya.

[Bersambung di "8 Senaman Minda Untuk Berjaya! (Bahagian 2)"]

Pendapat Anda? No Comments


[Bersambung dari "8 Tip Mudah Untuk Hidup Yang Mewah (Bahagian 1)"]

Tip 5 :  Hutang yang bagus

Hutang bagus? Bukankah hutang semuanya tidak bagus? – Selepas ini, setiap kali anda berhutang, pastikan ianya adalah hutang yang bagus.

Hutang yang bagus bermaksud hanya berhutang pada perkara-perkara yang menambah nilai. Contohnya, membeli rumah adalah hutang yang bagus, kerana nilainya bertambah. Berhutang untuk memulakan perniagaan dikirakan bagus, kerana bakal menambahkan pendapatan. Berhutang dalam pendidikan juga adalah bagus, kerana ia menambah nilai diri kita sendiri.

Manakala, berhutang untuk melancong adalah tidak bagus, kerana ia mengurangkan kewangan anda. Berhutang membeli perabot adalah tidak bagus kerana nilai perabot merosot. Berhutang membeli kereta mewah diluar kemampuan kita juga adalah tidak bagus kerana sekali beli kereta, nilainya secara automatik menyusut 30%!

Tip 6 : Baca 30 minit

Pop kuiz – Tahun ini, berapa banyak buku yang telah anda baca? Komik dan novel tak kira ya. Hanya buku yang boleh menambahkan nilai anda sahaja – Buku berkaitan dengan industri anda.

Kebanyakan antara kita tidak membaca walaupun satu buku pun! Sekiranya tidak membaca, bagaimana hendak menambahkan kepakaran kita? Sekiranya kepakaran tidak bertambah, maka makin lambatlah gaji kita dapat bertambah kerana kurangnya ilmu.

Dengan hanya membaca buku 30 minit diwaktu pagi (kunci jam loceng anda 30 minit lebih awal), dan hanya membaca 30 minit sebelum tidur, anda akan dapat membaca 1 jam setiap hari. Secara purata, dengan membaca 1 jam sehari, anda akan menghabiskan satu buku setiap minggu. Sekiranya anda membaca 1 buku seminggu, ini bererti anda akan menghabiskan 48 buah buku yang berkaitan dengan bidang anda, dalam masa setahun!

Dalam 2 – 3 tahun nanti? Anda pasti akan berjaya membaca lebih 100 buku. Apa yang anda akan dapat dengan membaca lebih dari 100 buku yang berkaitan dalam bidang anda?

Confirm! Anda akan menjadi pakar dalam bidang anda. Dan pakar akan dibayar berkali-kali ganda berbanding dengan mereka yang tidak pakar dalam bidang mereka.

Tip 7 :  Cari kawan baru

kawan baru

Anda akan menjadi seperti kawan anda. Sekiranya anda sering lepak dengan kawan-kawan yang selalu sengkek, pokai, tak berduit, sedar tak sedar anda juga akan menjadi seperti itu. Apa kata anda buka fikiran untuk mencari kenalan-kenalan baru dikalangan mereka yang berjaya?

Dapatkan kawan yang bijak mengendalikan wang, atau kenalan usahawan yang berjaya. Cuba berkenalan dengan mereka yang pakar dalam industri anda. Dengan sentiasa berdampingan dengan mereka yang berjaya, anda juga akan turut berjaya kerana kejayaan itu akan berjangkit kepada anda!

Tip 8 :  Jangan baca sahaja

Jangan baca sahaja tip-tip kewangan dan tidak lakukan apa apa. Mungkin tip 1 – 7 ini anda telah baca sebelum ini, tetapi tidak mempraktikkannya. Tabiat manusia sering melewat-lewatkan kerja dan tidak melakukan apa-apa. Mungkin sebelum ini anda telah fikir untuk mengubahkan hidup anda, tetapi, hanya duduk dan biarkan waktu berlalu tanpa sebarang usaha.

Mempunyai ilmu sahaja tanpa mengaplikasikannya adalah kerugian yang amat besar. Jangan sekadar baca sahaja. Lakukan sesuatu untuk mengubah hidup anda. Lakukan perkara-perkara yang mudah, kerana perkara-perkara yang mudah inilah yang akan membuatkan kita hidup lebih mewah!.

Akhir kata, Salam Inspirasi Kejayaan dari saya,

Irfan Khairi.

Pendapat Anda? 1 Comment


Tip 1 : Tak perlu kopi & rokok!

Okey-okey…. Tengok tajuk tip 1 ni pun ramai dah mula mengeluh. Tunggu dulu, biar saya jelaskan. Terdapat satu istilah ini yang dikenali sebagai “The Latte Factor” oleh penulis David Bach yang membawa maksud, setiap hari sebelum anda ke pejabat, boleh tak anda tak perlu singgah ke kedai kopi berjenama untuk secawan kopi (dan rokok)?

Mungkin menjadi tabiat kita untuk singgah sebentar dan berbelanja RM5 setiap hari pada minuman dan rokok sebelum ke pejabat atau ketika waktu rehat pejabat setiap hari. Dengan hanya menjimat RM5 sehari dan melaburkannya di dalam pelaburan yang memberi pulangan 10% setahun, dalam masa 45 tahun, wang  tersebut akan menjadi RM1.4 JUTA! Katakanlah anda lakukan ini dari umur 20 tahun, anda akan pencen sebagai seorang jutawan!

Tip 2 : Potong kad kredit

potong kad kredit

 

Ambil gunting, buka dompet anda, dan potong kad kredit anda sekarang! Ya, sememangnya kad kredit amatlah berhantu! Kad plastik di dalam dompet anda itu bertujuan untuk memerah wang anda dengan mengecaj interest yang amat tinggi – Paling tinggi dalam industri kewangan (tolak along!). Sering kali kad kredit digunakan untuk perbelanjaan yang tidak perlu. Akibatnya, setiap bulan anda terpaksa membayar faedah (bunga) yang sebenarnya memakan simpanan anda.

Katakan anda membayar faedah kad kredit lingkungan 18%. Apa makna simpanan anda yang memberi pulangan 10%? “Takde maknanya!” Simpanan pelaburan anda tidak akan bertambah sekiranya wang anda bocor akibat pembayaran caj-caj kad kredit yang tidak kita nampak.

Tip 3 : Jaga emosi

Siapa kata wanita sahaja yang pandai berbelanja? Lelaki juga pandai berbelanja. Kajian mengatakan bahawa walaupun wanita lebih kerap berbelanja daripada lelaki, tetapi perbelanjaan lelaki adalah lebih banyak nilainya untuk setiap pembelian.

90% keputusan belian adalah keputusan emosi. Bukan sekadar wanita sahaja yang mempunyai emosi. Lelaki juga. Jaga emosi kita dalam belian. Fahami bahawa semua perniagaan dalam dunia ini akan menggunakan emosi untuk menarik belian anda. Seringkali belian yang dilakukan adalah tidak diperlukan. Setiap kali anda berdepan dengan keputusan belian, ulang berkali-kali dalam fikiran anda “Jaga emosi… jaga emosi… jaga emosi!”

Tip 4 :  Pakar dalam 1 topik kewangan

Anda tidak perlu jadi pakar dalam semua perihal kewangan. Anda tidak perlu membaca beratus-ratus buku kewangan untuk berjaya dalam bidang kewangan. Tetapi, anda hanya perlu menjadi pakar dalam 1 bidang kewangan sahaja.

Maksudnya, pilih satu bidang kewangan untuk anda dalami. Contoh, mungkin anda minat melabur. Maka, jadikan topik pelaburan sebagai bidang anda dalami. Atau mungkin anda minat hartanah. Maka, jadikan hartanah sebagai bidang anda dalami. Atau pun anda minat perniagaan Internet. Maka, baca buku-buku perniagaan Internet.

Dengan mendalami sekurang-kurangnya hanya 1 topik kewangan, anda boleh pelajari berbagai-bagai kaedah menggandakan kewangan anda hanya dalam satu topik itu. Itu sahaja sudah mencukupi untuk menjadikan hidup kita lebih mewah.

[Bersambung di "8 Tip Mudah Untuk Hidup Yang Mewah (Bahagian 2)"]

Pendapat Anda? 1 Comment


[Bersambung dari "Menjalankan perniagaan Internet TANPA MODAL (Bahagian 1)"]

Oleh itu, sebenarnya, alasan biasa “Tiada modal” untuk menjalankan perniagaan sudah tidak wujud lagi dengan menjalankan perniagaan berbentuk affiliate.

affiliate

So, selepas ni, no more alasan TIADA MODAL dalam menjalankan perniagaan di Internet. Daripada menyertai skim-skim cepat kaya di Internet (yang pastinya perlukan wang modal), lebih baik anda sertai perniagaan program affiliate. Tak perlu bayar apa-apa pun untuk menyertai. Pilihan yang lebih bijak bukan?

Sekiranya anda ingin pelajari dengan lebih lanjut cara menjalankan perniagaan Internet Tanpa Modal, hadirilah workshop yang selalu saya jalankan di IKSB.

Di mana saya akan menunjukkan kaedah 100% percuma memulakan perniagaan Internet tanpa modal – daripada memilih produk secara percuma, membina laman web percuma sehingga promosi-promosi yang percuma tetapi amat efektif!

Untuk keterangan lebih lanjut apa kata anda ke laman web, www.rahsiainternet.com

Salam Inspirasi Kejayaan,

Irfan Khairi.

Pendapat Anda? No Comments


Alasan tidak dapat memulakan perniagaan yang paling menjadi kegemaran ramai sering saya dengar adalah :-

“Tak ada modal… macam mana nak mulakan perniagaan?”

tiada modal

Jawapan saya adalah, always mulakan secara kecil-kecilan dulu. Jarang saya galakkan menggunakan pinjaman daripada Institusi kewangan. Gunakan duit sendiri atau keluarga yang memahami. Bila kita bermula kecil, makin banyak ilmu yang kita akan pelajari dalam membesarkan perniagaan kita.

Satu pilihan memulakan perniagaan tanpa modal (atau modal minima) adalah dengan menjalankan perniagaan berbentuk “affiliate” di Internet. – Perniagaan affiliate ialah apabila kita menjual produk usahawan Internet lain melalui laman web kita dan mendapat komisyen daripada hasil jualan.

Ramai yang beranggapan atau fikir, perniagaan berbentuk affiliate adalah perniagaan kecil-kecilan dan hanya wujud secara sampingan.

Sebenarnya, untuk berjaya dalam perniagaan affiliate, anggaplah perniagaan tersebut adalah perniagaan utama anda!

Berikut adalah tiga contoh laman web yang berkonsepkan menjalankan perniagaan affiliate (perniagaan Internet tanpa modal) :-

  • http://www.livingroom.org.au/photolog/ Laman ini menjual berbagai-bagai jenis kamera- tanpa mereka menyimpan stok satu kamera pun! Dengan hanya menyertai program affiliate daripada Amazon.com
  • http://www.gatzet.com/ juga adalah peminat gadget-gadget canggih dan menjalankan perniagaan Internet tanpa modal dengan menyertai program affiliate!
  • http://www.thetoyreview.com/blog/ pula adalah usahawan yang berminat menjual permainan kanak-kanak, tetapi tidak menggunakan sebarang modal – hanya dengan menyertai program affiliate perniagaan internet lain yang menjual permainan di Internet!

[Bersambung di "Menjalankan perniagaan Internet TANPA MODAL (Bahagian 2)"]

Pendapat Anda? No Comments


Next Page »