http://www.rahsiainternet.com/pakej
Diploma Profesional Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial

Dari Pakar Perniagaan Internet #1 Malaysia, Irfan Khairi
"Diploma Profesional Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, khusus untuk usahawan, bakal usahawan dan suri rumah yang ingin menjalankan perniagaan Internet yang berjaya. " Klik di sini untuk maklumat lanjut!


[Bersambung dari "Adakah Anda Akan Membeli di... Online? (Bahagian 1)"]

Berikut adalah keputusan survey tersebut:

  • 19%Yes. When it’s easy and convenient – YA. Bila ianya mudah untuk dilakukan
  • 47%Yes. Only from a few websites – YA. Hanya dari beberapa laman web
  • 34%Absolutely NOT.  – TIDAK sama sekali.

carta pembelian online

34% TIDAK? Adakah ini keputusan yang menggembirakan? – Dari keputusan survey tersebut, 2 kumpulan mengatakan “YA” membawa kepada jumlah keseleruhan adalah 66% mengatakan YA dan 34% mengatakan tidak.

Jadi, sudah tentulah ianya adalah keputusan yang menggembirakan dan berita baik buat para usahawan-usahawan internet!

Dan cuba anda bayangkan, keputusan ini adalah pada tahun 2006, bagaimana tahun sekarang, 2013?

Pasti bertambah lebih banyak lagi yang akan membeli secara online, dengan pelbagai kemudahan dan teknologi terkini serta media sosial yang berleluasa, kita dengan mudah dapat mengetahui sama ada sesuatu perniagaan internet itu, benar dan boleh dipercayai atau pun tidak. Lebih-lebih lagi dengan tayangan video di youtube yang begitu mudah digunakan di zaman ini, semuanya telah terbukti nyata.

Jadi, ini jelas menunjukkan majoriti masyarakat Malaysia sudah ramai yang bersedia menerima perniagaan Internet sebagai medium membeli. Ini adalah berita yang cukup baik bagi mereka yang mempunyai perniagaan Internet atau dalam perancangan memulakan perniagaan Internet!

Keputusan juga adalah amat positif, ini disebabkan perniagaan Internet kini masih lagi mempunyai banyak ruang untuk berjaya. Malah, dalam 2-3 tahun lagi, pasti semakin ramai yang akan menggunakan Internet sebagai medium untuk membeli.

Sesiapa yang ada perniagaan Internet sekarang sudah pasti akan berada dalam keadaan yang baik, kerana telah “lama” membina jenama dan berada di Internet. Anda juga telah dapat membina kepercayaan dan kredibiliti selama ini. Inilah masanya yang baik bagi bakal-bakal usahawan Internet, untuk turut bersama-sama berjaya menerokai alam siber yang akan memberi kepuasan, In Shaa Allah.

 

Pendapat Anda? No Comments


Dulu-dulu, 7-8 tahun dulu, ramai yang sering mempersoalkan tentang pembelian di internet. Masing-masing masih merasa curiga, takut-takut barang tak sampai, tapi duit dah bayar. Takut juga bila dah bayar, barang yang sampai rosak pula. Akibatnya, di mana sahaja sentiasa ada orang yang akan bertanya, “Awak berani ke membeli di online?”

membeli online

Rata-rata di kala itu, boleh dikatakan ramai yang tidak berapa percaya, tetapi ramai juga yang telah terbukti nyata berjaya membeli secara online dengan mudah dan selamat. Semuanya adalah kerana mereka berhati-hati dalam memilih laman-laman yang menjual.

Yang paling penting, setiap laman web yang menjual, seharusnya mempunyai maklumat lengkap, seperti butiran diri untuk dihubungi, alamat premis jika ada, gambar-gambar produk yang asli, senarai servis-servis yang diberikan, tarikh dan waktu penghantaran dan sebagainya.

Ini semua adalah kredibiliti penting untuk membuatkan pembeli-pembeli berasa yakin dan akan membuat pembelian dengan mudah.

Pada September 2006, Irfan Khairi telah diundang untuk menjadi salah seorang panel di dalam sebuah rancangan televisyen di saluran TV2. Rancangan yang mempunyai ramai penonton itu bertajuk “Hello on Two”

Di dalam rancangan Hello On Two itu, pelbagai soalan-soalan yang mencuit hati serta info-info yang amat membantu para usahawan-usahawan internet telah dibicarakan. Tetapi, ada satu soalan yang cukup menarik dan membuka mata telah dipertonjolkan.

Soalan itu adalah di dalam bentuk SMS SURVEY di mana ianya telah diajukan kepada para penonton. Soalannya berbunyi…

  • “Would you buy products or services through the Internet?”

Apakah jawapan-jawapan para penonton di rumah agaknya kan. Dan apalah pula kata mereka ya? Sebenarnya, keputusan survey ini amat menggembirakan. Dan, kita mungkin tidak akan terduga dengan keputusan kaji selidik secara sistem pesanan ringkas (sms) itu.

[Bersambung di "Adakah Anda Akan Membeli di... Online? (Bahagian 2)"]

Pendapat Anda? No Comments


[Bersambung dari "Potensi Media Sosial Dalam Pemasaran (Bahagian 1)"]

Maksimakan Penggunaan Media Sosial

Jika kita lihat, bukan peniaga-peniaga kecil sahaja yang menggunakan media sosial untuk aktiviti pemasaran mereka, malah syarikat-syarikat besar juga tidak ketinggalan untuk menggunakan media sosial untuk aktiviti pemasaran mereka. Ada banyak alasan mengapa para pemasar (marketing) memilih pemasaran menggunakan media sosial, diantaranya adalah untuk meminimakan kos pengiklanan mereka.

Kos pengiklanan mereka dapat diminimakan dengan menggunakan media sosial ini. Tidak dinafikan lagi bahawa mereka dapat mengurangkan kos pengiklanan mereka jika dibandingkan dengan cara pemasaran lain selain media sosial.

Banyak perniagaan besar dan terkenal telah memanfaatkan media sosial sebagai media publisiti untuk mengenalkan jenama mereka. Sebabnya adalah mereka tahu dengan pengguna media sosial yang sangat ramai, mereka dapat memperkenalkan jenama mereka dengan cara ini malah dengan harga yang jauh lebih murah lagi.

Terdapat juga perusahaan dan perniagaan yang menggunakan media sosial untuk menyediakan ruangan khidmat pelanggan mereka. Dengan cara ini sahaja mereka boleh memberikan khidmat yang lebih cepat malah dapat mengeratkan lagi hubungan dengan pembeli mereka yang sedia ada. Itulah sebabnya mengapa media sosial ini memainkan peranan yang sangat penting dalam pemasaran masa kini.

Mengapa Media Sosial Boleh Mempengaruhi Jualan?

blog dan facebook

Ramai peniaga yang mengakui dengan adanya media sosial ini, mereka dapat meningkatkan jualan produk mereka daripada perniagaan yang dijalankan.

Jika kita lihat dilaman-laman media sosial kini, ada banyak iklan dan tawaran yang kita lihat muncul dilaman-laman ini. Jadi anda sudah tahu mengapa pentingnya media sosial ini. Tak lain tak bukan adalah untuk menambahkan keuntungan dalam perniagaan mereka.

Pendek kata, media sosial memainkan peranan yang signifikan dalam proses pemasaran yang kemudiannya akan menampakkan peningkatan dari segi jumlah penjualan dan bertambahnya keuntungan dalam perniagaan mereka.

Media Sosial menjadi tempat pemasaran yang efektif kerana kemudahan internet itu sendiri yang kini manfaatnya boleh dinikmati oleh berbagai kalangan masyarakat termasuk menggunakannya untuk ‘bermain’ di jejaring sosial.

Proses penyebaran informasi dan maklumat di media sosial adalah sangat mudah kerana peniaga hanya perlu membuat artikel, tulisan, gambar, video, atau apa jua bentuk informasi lainnya dan meletakkannya di media sosial tertentu yang dapat dilihat oleh semua pengguna di internet.

Selain itu, dengan adanya sistem pemberitahuan atau notifikasi kepada pengguna media sosial, dapat memberitahu pengguna-pengguna ini bahawa ada posting informasi terbaru daripada peniaga-peniaga tertentu. Dengan cara ini, mereka boleh mendapatkan informasi dengan pantas dan cepat.

Kesimpulan

Media sosial telah mengambil peranan penting dalam marketing sesebuah perniagaan. Sebagai contoh, Twitter telah berkembang pesat menjadi media yang pantas dan cepat dengan penyampaian berita terkini yang terjadi di sekitar kita atau yang menjadi trending pada waktu-waktu tertentu.

Dengan adanya media sosial ini mampu menciptakan sebuah dimensi baru untuk pemasaran internet sehingga menjadi lebih efektif, efisien dan lebih produktif jika anda mampu mempertahankannya dan mampu mengembangkannya menjadi sebuah media internet marketing yang berkualiti, dan lebih komprehensif untuk menarik pembeli yang berpotensi dan sangat berharga.

Jadi kesimpulannya adalah bahawa media sosial merupakan sebuah platform internet yang sangat berguna terutama bagi mereka yang menginginkan pemasaran melalui media internet yang produktif tanpa mempunyai kos yang tinggi untuk dikeluarkan untuk pemasarannya.

Teknik Pemasaran Media Sosial diakui merupakan alat pemasaran yang terbesar dan dominan pada masa ini. Ia sepatutnya menjadi pelan pemasaran yang paling efektif untuk semua pemilik perniagaan sama ada yang kecil ataupun besar.

Pendapat Anda? No Comments


Adakah anda sedar mengenai potensi Pemasaran Media Sosial pada masa kini? Pemasaran Media Sosial merupakan salah satu cara pemasaran yang amat berkesan jika diaplikasikan dengan cara yang betul. Perkhidmatan ‘Microblogging’ merupakan salah satu contoh Pemasaran Media Sosial. Apa yang paling penting ialah anda perlu mendapatkan ‘follower’ sebanyak yang mungkin. Oleh itu, anda haruslah sentiasa post update sekerap yang mungkin dan sentiasa mencari follower baru. Dengan cara ini bukan sahaja anda boleh mendapatkan follower malah anda boleh mengeratkan lagi hubungan rapat dengan mereka.

Media Sosial berkembang begitu pesat dan hampir semua orang menggunakan pelbagai media sosial yang ada pada masa kini. Anda tentu masih ingat dengan Friendster. Diawal kemunculannya, media sosial  ini sangat digemari oleh generasi muda. Mahasiswa mengakses internet dan membuka jaringan sosial ini untuk saling berkomunikasi dengan rakan-rakan mereka. Tidak lama kemudian, muncul pula Facebook dan Twitter yang sehingga kini masih menjadi media sosial dengan jumlah pengguna aktif terbanyak di dunia.

Jika anda menggunakan Media Sosial untuk memasarkan perniagaan anda yang sedia ada, terutamanya yang berasaskan dalam talian, pastikan anda memasukkan pautan ke laman web jualan anda. Ianya merupakan kesilapan besar dalam pemasaran Media Sosial sekiranya anda tidak melakukan sedemikian. Tujuannya adalah supaya mereka yang temui anda di media sosial, berpeluang melihat segala yang anda tawarkan di laman web anda.

Pemasaran menggunakan media sosial merupakan salah satu teknik yang sangat membantu untuk usahawan-usahawan yang ingin memasarkan produk mereka dengan lebih meluas lagi. Dengan menggunakan media sosial sebagai aktiviti pemasaran, peniaga boleh mendapat pelanggan baru yang berpotensi dengan mudah dan mereka juga akan dapat meningkatkan jualan kerana lebih ramai lagi orang akan tahu mengenai produk anda. Bukan untuk pasaran tempatan sahaja, malah pasaran antarabangsa juga boleh didapati dengan adanya media sosial ini.

Hampir semua industri dengan berbagai jenama besar telah menggunakan media sosial sebagai pemasaran mereka. Ini adalah kerana mereka sedar bahawa media sosial adalah antara cara pemasaran yang terbaik dizaman ini.

Strategi Pemasaran Media Sosial Melalui Video

pemasaran video

Video Youtube juga memainkan peranan untuk meningkatkan sesuatu perniagaan. Ini adalah kerana lumrah manusia yang suka menonton video. Pemasaran video juga mempunyai strateginya yang tersendiri. Antaranya adalah dengan memasukkan tag yang sesuai terhadap video Youtube anda akan memudahkan pencarian yang akan terkait dengan perkhidmatan bisnes anda. Anda boleh menggunakan kelebihan ‘keyword tools’ daripada google untuk mencari kata kunci yang popular di kalangan ‘target audience’ anda. Penonton akan cenderung untuk share video dengan orang lain sekiranya mereka menemui apa yang mereka inginkan. Oleh itu pastikan video yang anda hasilkan adalah menarik supaya mereka yang menonton tidak bosan dan sudah pasti mereka akan kongsikan dengan kawan-kawan mereka.

[Bersambung di "Potensi Media Sosial Dalam Pemasaran (Bahagian 2)"]

Pendapat Anda? No Comments


Membina jenama adalah amat penting di zaman ini yang terlalu banyak persaingan perniagaan. Sehari kita terdedah kepada lebih 2,000 iklan-iklan perniagaan. Tanpa membina jenama, pastinya perniagaan kita akan tenggelam! logos Membina jenama adalah amat penting dalam perniagaan, dan sebagai permulaan, berikut adalah asas-asas membina jenama…

  1. Nama perniagaan Pastikan nama perniagaan kita mudah disebut, mudah di eja dan mudah diingat! Seringkali, nama yang complex atau complicated mudah dilupakan oleh orang ramai. Fikirkan nama-nama jenama hebat di dunia, dan anda akan dapat lihat betapa mudahnya bahasa/nama digunakan untuk memudahkan nama perniagaan kita masuk ke fikiran pengguna.
  2. Logo & Warna perniagaan Manusia bersifat visual. Oleh itu, visual juga memainkan peranan penting untuk sesebuah perniagaan seperti logo dan warna. Bila kita fikirkan sesuatu jenama, apa yang kita ingat adalah imej perniagaan tersebut seperti tulisan senget Air Asia di atas warna merah, logo Apple pada produk apple seperti iPhone, dan juga lambang arca M warna emas untuk McDonalds. Klik di sini untuk tips menggunakan warna.
  3. Slogan Dengan terlalu banyak perniagaan, ianya semakin sukar untuk prospek kita ingat pada fungsi dan keistemewaan perniagaan kita. Oleh itu, kita perlu mempunyai slogan pendek yang padat untuk memberi makna kepada jenama kita. Klik di sini untuk tips menggunakan slogan.

Namun begitu, menjenama perniagaan kita bukan setakat visual seperti di atas. Ada banyak lagi perlu difahami mengenai jenama terutamanya bagaimana kesan emosi sesuatu perniagaan itu boleh menarik lebih ramai pelanggan melalui pembinaan jenama- secara psikologi

Satu kelemahan perniagaan kecil-kecilan adalah kurangnya maklumat bagaimana hendak membina jenama.

Sekiranya anda adalah seorang usahawan yang ingin mempelajari bagaimana caranya untuk membina perniagaan anda menjadi jenama yang dikenali ramai di Malaysia dan ke luar negara, sertai program Masterclass: Professional Certificate in New Media Marketing and Branding, dikendalikan oleh saya sendiri dan pakar penjenamaan antarabangsa, Peter Yaseen Gould.

Kini, hanya terdapat 2 tempat tinggal untuk program ini oleh kerana ianya terhad kepada sekitar 20+ peserta/usahawan sahaja untuk memberi impak terbaik kepada mereka yang menyertai.

Sekiranya anda berminat untuk menyertai program Masterclass: Professional Certificate in New Media Marketing & Branding, dan saya amat sarankan anda untuk sertai, klik pada link di bawah untuk maklumat lanjut dan daftarkan hari ini sebelum ianya dipenuhi.

bhads

Sertai Masterclass: Professional Certificate in New Media Marketing & Branding.

Pendapat Anda? [17] Comments


[Bersambung dari "Jutawan Gawat! (Bahagian 1)"]

Mulakan perniagaan berkos rendah

soho

Kini, perkataan SoHo – Small office Home office sudah menjadi kebiasaan. Seperti yang saya sering sarankan, apabila memulakan perniagaan, fikirkan pilihan untuk mengurangkan kos permulaan. Zaman kini, dengan kebolehan dan kekuatan Internet, sesiapa sahaja boleh memulakan perniagaan daripada rumah. Jadi, mulakan SoHo!

Memulakan perniagaan secara tradisional, seperti menyewa tapak kedai, membuat renovation kedai, memasang kelengkapan kedai dan sebagainya boleh memakan berpuluh ribu ringgit kos permulaan. Itu pun belum dikira kos overhead yang tinggi membayar elektrik, air, air-cond, pekerja, pengangkutan dan sebagainya.

Bolehkah perniagaan anda dilakukan daripada rumah? Itulah soalan pertama yang anda perlu tanya pada diri anda sendiri. Small office home office adalah konsep yang sangat popular di negara barat, dan mula mendapat perhatian kita di Malaysia. Secara peribadi, saya telah menjalankan perniagaan SoHo sejak 10 tahun lalu! Bila kita kurangkan kos, maka, keuntungan juga bertambah berlipat kali ganda!

Perniagaan tidak kira keadaan ekonomi

Satu tip yang saya terima dari pakar perniagaan adalah, tidak kira ekonomi naik atau turun, permintaan produk dan perkhidmatan mengenai ‘health’ dan juga ‘wellness’ tidak banyak berubah. Ini kerana, orang ramai kini menitikberatkan kesihatan tidak kira keadaan ekonomi.

Fikirkan produk dan perkhidmatan yang tidak terjejas dengan keadaan ekonomi. Pelajari trend belian ketika ekonomi merosot, dan anda pasti akan jumpa produk dan perkhidmatan yang sesuai untuk dijual!

Menurut majalah Entrepreneur, produk organik juga adalah antara produk yang akan BOOM ketika ekonomi merosot. Di sini juga saya sarankan agar kita semua luangkan masa untuk membaca majalah-majalah perniagaan dan mencari idea-idea perniagaan!

Akhir kata…

Tidak kira keadaan ekonomi, dengan kebijaksanaan, usahawan perlu melihat peluang-peluang yang ada dihadapan mereka. Fikirkan positif dan jangan hanya lihat kepada kesan ekonomi negatif sahaja. Saya telah melihat sendiri, telah ramai usahawan yang berjaya ketika keadaan ekonomi merosot!

Yang penting, dalam perniagaan, usahawan perlu kreatif supaya dapat mengubah pendekatan perniagaan supaya dapat hidup tidak kira ekonomi turun atau naik.

Ubahkan pendekatan dengan cara menambahkan produk untuk target market baru, ubah cara promosi untuk mencapai pelanggan baru, ubah mesej perniagaan untuk mencapai pasaran yang baru. Tiada yang mustahil dalam perniagaan!

Teringat saya akan kisah kawan baik saya, jutawan hartanah Azizi Ali. Tahukah anda, bagaimana beliau menjadi jutawan? Beliau membeli rumah ketika gawat 10 tahun lepas, dan menjualnya ketika ekonomi pulih semula!

Itulah yang dinamakan Jutawan Gawat – menggunakan peluang kegawatan untuk memperolehi keuntungan!

Salam Inspirasi Kejayaan dari saya,

Irfan Khairi

Pendapat Anda? No Comments


Selalu juga yang bertanya kepada saya, perniagaan apa yang perlu dilakukan ketika ekonomi merundum? Di waktu kegawatan sekarang ini, banyak syarikat-syarikat telah terpaksa memberhentikan pekerja-pekerja mereka untuk mengelakkan daripada jatuh bankrap. Golongan penganggur pula memang sudah ramai yang sedia ada.

penganggur

Keadaan ekonomi yang merosot bagaikan memaksa ramai memikirkan untuk memulakan perniagaan.  Tetapi, perniagaan apa? Boleh ke berjaya di dalam perniagaan di waktu gawat sebegini? Apatah lagi untuk menjadi jutawan ketika gawat?

Berikut adalah beberapa idea dan juga keadaan untuk kita sama-sama fikirkan…

Sasarkan perniagaan anda kepada “baby boomers”

Baby boomers merujuk kepada golongan yang lahir dalam lingkungan 1945-1965. Ramai golongan ini dikatakan golongan yang “stable” dan tidak terjejas sangat dengan keadaan ekonomi (bukan seperti kita-kita yang muda-mudi ini). Mereka mempunyai kuasa pembelian yang kuat oleh kerana mempunyai pendapatan untuk dibelanjakan dengan banyak.

Jika diikutkan, golongan baby boomers ini sedang dalam proses pencen, atau baru pencen. Oleh itu, kuasa belian adalah agak tinggi. Ingin memulakan perniagaan ketika gawat? Sasarkan pada golongan ini!

Jual produk atau perkhidmatan yang “mampu dibeli” bukan mewah

Ketika ekonomi gawat, ramai akan mengurangkan perbelanjaan untuk bermewah. Ramai akan cuba mengurangkan kos sara hidup dengan mengurangkan perbelanjaan untuk bermewah. Oleh yang demikian, ketika keadaan ekonomi gawat, produk dan perkhidmatan di dalam kategori “mewah” perlu dielakkan.

Keadaan ekonomi gawat mengingatkan orang ramai untuk lebih berhati-hati dalam perbelanjaan. Mereka akan cuba untuk tidak berbelanja sesuka hati mengikut nafsu. Oleh yang demikian, gunakan pengetahuan ini untuk mendapatkan lebih ramai pelanggan.

Niagakan produk dan perkhidmatan yang dalam kemampuan ramai orang dan bukan produk atau perkhidmatan yang mewah.

[Bersambung di "Jutawan Gawat! (Bahagian 2)"]

Pendapat Anda? No Comments


[Bersambung dari "Antara Strategi & Teknik (Bahagian 1)"]

Walaupun kedua-duanya penting tetapi, TEKNIK boleh dikatakan dipelajari melalui teori, manakala STRATEGI dipelajari melalui pengalaman (atau daripada mereka yang berpengalaman).

Sebab itu dalam peperangan, pengatur strategi adalah general yang berpengalaman dan bukan yang pakar dalam teknikal perang.

Strategi adalah amat penting untuk membezakan anda dengan pesaing. Ini kerana, ramai orang sedia maklum mengenai teknik-teknik perniagaan Internet tetapi, tidak ramai yang arif dalam strategi perniagaan.

strategi

Strategy is looking at things in a bigger picture!

Nasihat saya adalah cuba lihat perniagaan anda atau perancangan perniagaan anda in a bigger picture. Draftkan satu strategy yang lengkap. Sebabnya ramai usahawan Internet terlalu menumpukan kepada teknik tanpa mementingkan strategi. Maka, amat sukarlah untuk bersaing kerana kebanyakannya sudah memahami teknik. Dan kesemuanya menggunakan teknik yang sama. Tetapi, jika anda mempunyai TEKNIK perniagaan internet yang berkesan, ditambah lagi dengan STRATEGI yang menyeluruh, sudah pasti perniagaan anda akan cepat berkembang maju, selamat mencuba!

Pendapat Anda? 1 Comment


Dalam perniagaan tradisional dan perniagaan Internet, terdapat teknik untuk menjayakan perniagaan. Juga, terdapat strategi menjayakan sesuatu perniagaan.

Strategi & teknik adalah berbeza. Ramai usahawan Internet tempatan rata-ratanya, saya dapati amat memahami teknik-teknik perniagaan Internet. Namun, kekurangan adalah pada strategi perniagaan.

Sejak dua tahun lepas sehingga kini, saya menggunakan dan mengimplementasikan strategi perniagaan dan agak kurang menggunakan teknik perniagaan. Dapatkah anda bezakan antara strategi perniagaan & teknik perniagaan? Pada pendapat anda, yang mana satukah patut diutamakan?

Another way to look at STRATEGI & TEKNIK. Ia adalah teknik menjawab kepada “WHAT?” manakala strategi pula menjawab kepada “HOW?  WHERE?  WHEN?  And  WHO?”

Sebagai contoh, untuk perniagaan Internet.

email autorensponder

Autoresponder adalah TEKNIK. Tetapi ilmu mengenai autoresponder sahaja tidak mencukupi. Perlu tahu, bilakah hari terbaik untuk hantar autoresponder, atau bagaimanakah cara terbaik menyusun autoresponder yang diterima pelanggan secara berturutan, berapa lamakah interval terbaik untuk menghantar autoresponder… itu adalah strategy

Network adalah TEKNIK. Tetapi strategi adalah dengan siapa kita patut ada network? apakah terma network? bagaimana network tersebut dapat berkembang, dalam masa 6 bulan hingga 1 tahun daripada sekarang? adakah kita network dengan mereka yang melakukan perniagaan Internet sahaja atau bukan perniagaan Internet?

Mengeluarkan produk baru adalah TEKNIK. Tetapi, bilakah masa terbaik untuk mengeluarkan produk (timing)? Produk apa yang terbaik dalam cross promotion? Apakah produk susulan selepas mengeluarkan produk baru ini? Bagaimanakah produk baru ini dapat membantu menaikkan jualan produk lama?

[Bersambung di "Antara Strategi & Teknik (Bahagian 2)"]

Pendapat Anda? No Comments


[Bersambung dari "Di Manakah Tahap Kewangan Anda? (Bahagian 1)"]

bebas kewangan

#3: Bebas kewangan / Mandiri kewangan (Financially Free)

Ini adalah matlamat bagi ramai antara kita. Tetapi, yang mencapainya adalah amat sedikit. Ertinya sekiranya anda berada di tahap ini adalah – anda bebas untuk membuat pilihan untuk bekerja ataupun tidak! Anda mempunyai simpanan atau pun aliran pendapatan secara automatik yang cukup untuk menyara hidup anda sekeluarga sampai bila-bila!

Tahap ini, anda tidak perlu kerja lagi (atau menjalankan perniagaan). Namun begitu, ramai yang berada di tahap ini, masih lagi meneruskan karier atau perniagaan kerana berasa seronok melakukannya. Bukan kerana terpaksa, tetapi dengan sukarela.

Tip untuk mencapai keadaan ini adalah fikirkan aliran pendapatan berganda secara automatik, contoh seperti menyewa rumah, membina perniagaan yang dikendalikan secara automatik (perniagaan Internet) atau membina perniagaan yang dikendalikan oleh orang lain (mungkin pengurus).

#4: Tahap Tersangat kaya (Ultra Rich)

Tahap ini paling sedikit yang mencapainya… boleh dikatakan teramat sedikit. Mereka ini adalah dari golongan yang mempunyai wang yang banyak sehingga tak terpakai wang yang dimiliki. Mereka boleh derma beratus ribu ringgit atau berjuta kepada badan-badan kebajikan yang dipilih… nama–nama seperti Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhari, Tan Sri Daim Zainuddin, mendiang Tan Sri Lim Goh Tong dan Tan Sri Ananda Krishnan adalah tokoh-tokoh perniagaan yang  berada di dalam tahap ini.

Mereka semua memiliki perniagaan besar-besaran yang dikendalikan oleh beribu-ribu orang pekerja. Oleh yang demikian wang yang dimilikinya adalah berlebihan dan tidak terbelanja sehingga ke akhir hayat.

Namun  begitu, keadaan ini tidak pula membuatkan mereka berhenti  daripada melakukan kerja dan menjalankan perniagaan kerana, bagi mereka yang berada di dalam keadaan kewangan yang kukuh ini, mereka seringkali  melakukan tugas  lantaran  minat dan bukan semata–mata kerana wang!

Jadi, sekali lagi ingin saya tanyakan, “Di manakah tahap kewangan anda sekarang ini dan ke manakah hala tuju matlamat kewangan anda?  – Tepuk dada, tanya selera!

Akhir kata, Salam Inspirasi Kejayaan dari saya,

Irfan Khairi.

Pendapat Anda? No Comments


Pada malam esok, saya akan ke Sydney, Australia untuk mengendalikan talk/program berkenaan dengan membina jenama perniagaan di Internet. Syukur Alhamdulillah kepakaran saya mendapat perhatian di luar negara juga selain dari tanah air Malaysia.

Dalam perniagaan, membina jenama adalah amat penting. Membina jenama akan memberi keuntungan yang tiggi dan juga berjangka panjang untuk sesebuah perniagaan- seperti saya sendiri membina jenama tempatan sehingga ke luar negara.

Image

Selfie di Opera House, Sydney Autralia ketika lawatan program perniagaan Internet tahun lepas ;)

Sebagai usahawan, sudah tentunya kita sering mengeluh dan memikirkan mengapa tidak ramai orang membeli daripada kita? Ataupun mengapa keuntungan perniagaan kita tidak naik sehingga enam hingga tujuh angka? Tidak seperti perniagaan-perniagaan yang “popular” lain.

Membina jenama, boleh diertikan juga sebagai, mempopularkan produk, perkhidmatan dan juga diri sendiri untuk tujuan perniagaan.

Ramai yang menyangka,membina jenama memerlukan modal yang besar. Ataupun perlu menjadi pelakon atau penyanyi terkenal. Ataupun perlu belanja beribu atau beratus ribu untuk pengiklanan.

Sebenarnya TIDAK.

Sememangnya sering kita lihat seperti produk kesihatan, perniagaan fesyen, program-program perniagaan dan bermacam lagi membelanjakan berpuluh dan beratus ribu untuk iklan setiap minggu di TV, membayar slot TV talk show, meletakkan iklan-iklan di akhbar, meletakkan billboard di jalan raya dan banyak lagi. Sememangnya, ini pasti akan membelanjakan wang ringgit yang besar.

Namun, bagi kebanyakan perniagaan kecil-kecilan dan juga sederhana tidak mempunyai modal yang tinggi.

Sebenarnya, membina jenama tidak memerlukan modal yang besar sekiranya teknik dan strategi yang betul digunakan.

Dengan mempelajari teknik dan strategi membina jenama perniagaan secara offline dan online, perniagaan kecil juga dapat membina jenama yang besar pada kos yang minima.

Pengiklanan sahaja akan merugikan sesuatu perniagaan sekiranya perniagaan tersebt tidak tahu strategi membina jenama. Pengiklanan mungkin akan memberi pulangan jangka pendek, tetapi, dengan membina jenama perniagaan, ia akan memberi pulangan jangka masa panjang.

 

Image
Itulah sebabnya saya akan ke Sydney, Australia pada hari esok oleh kerana dijemput untuk mengendalikan program teknik dan strategi membina jenama perniagaan khususnya untuk perniagaan yang kecil dan sederhana di sana. Program ini dijalankan bersama pakar penjenamaan, Peter Yaseen Gould yang telah memenangi pelbagai anugerah penjenamaan dan keusahawanan Islam serata dunia.

Berita baiknya juga, mulai bulan 13hb September 2014, saya dan Peter Gould, akan mengendalikan program 4 bulan teknik dan strategi membina jenama di Malaysia pula selepas tamat program di Australia.

Program ini akan membantu usahawan dan bakal usahawan dalam meningkatkan jenama perniagaan online atau offline mereka dengan menggunakan media baru. Teknik dan strategi yang disampaikan akan lebih fokus kepada usahawan kecil-kecilan dan sederhana untuk memberi impak penjenamaan terbaik untuk perniagaan mereka pada kos yang jauh lebih rendah.

Apa yang menariknya, program ini juga mendapat pensijilan (certified) oleh Federation University of Australia. Ini bererti, bukan sahaja anda mendapat ilmu yang praktikal yang dapat membantu perniagaan anda mencapai tahap yang lebih tinggi, tetapi juga mendapat pengiktirafan dari sebuah universiti antarabangsaMasterclass: Professional Certificate in New Media Marketing & Branding.

Program separuh masa 4 bulan ini adalah khusus kepada usahawan dan bakal usahawan dan kelas adalah fleksibel pada hujung minggu. Teknik dan strategi yang disampaikan sepanjang program adalah praktikal dan efektif yang telah digunakan oleh banyak perniagaan untuk meningkatkan penjenamaan

Sekiranya anda adalah seorang usahawan, tidak kira menjual produk atau perkhidmatan, sama ada offline atau online, atau bakal usahawan yang ingin bersaing di dunia perniagaan yang amat sengit. Pastikan anda mendapat ilmu penjenamaan yang ramai pesaing anda tidak miliki ini. Teknik dan strategi yang disampaikan pasti akan melonjakkan pencapaian perniagaan anda ke peringkat yang lebih tinggi.

Kini, hanya terdapat 9 tempat tinggal untuk program ini oleh kerana ianya terhad kepada sekitar 20+ peserta/usahawan sahaja untuk memberi impak terbaik kepada mereka yang menyertai.

Sekiranya anda berminat untuk menyertai program Masterclass: Professional Certificate in New Media Marketing & Branding, dan saya amat sarankan anda untuk sertai, klik pada link di bawah untuk maklumat lanjut dan daftarkan hari ini sebelum ianya dipenuhi.

Sertai Masterclass: Professional Certificate in New Media Marketing & Branding.

bhads

Pendapat Anda? [4] Comments


Next Page »