Motivasi Moringa #1: Kenapa Kita Tak Bermotivasi?

Ramai yang berfikir kurangnya motivasi dari minda yang lemah. Assalamualaikum saya Irfan Khairi. Selamat datang ke Motivasi Moringa.

Sebenarnya kurangnya motivasi tidak semestinya oleh kerana minda kita lemah. Seringkali juga kurang motivasi datang dari badan yang lemah. Oleh itu apa yang kita perlu lakukan adalah, kita kena jaga pemakanan kita, jaga minuman kita dan juga jaga senaman kita.

Apabila badan kita sihat, tubuh kita sihat, di situlah sebenarnya akan datang motivasi yang lebih sihat lagi. Kalau seringkali kita rasa lemah sahaja badan, kita rasa malas, bukan maksudnya kita tidak bermotivasi, tetapi sering kali disebabkan badan kita yang lemah.

Jadi bila kita kuatkan lagi badan kita, dengan menjaga pemakanan, minuman dan juga senaman, itulah minda kita akan menjadi lebih cergas, diri kita akan lebih bermotivasi dan akan memberi momentum kepada kita untuk mencapai apa sahaja cita-cita yang kita impikan.

Siri ini ditaja oleh Inspire Cafe, pengeluar produk minuman Green Tea Moringa.

9 Sebab Mengapa Saya Suka Dubai…

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 28hb Mei ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.

Ketika saya menulis ini, saya berada di villa saya di Dubai. Kini, saya menjalankan program perniagaan Internet saya di dua benua. Menjalankan Open Education Malaysia, di pusat latihan saya di Mutiara Damansara, serta IK Institute of Business di Dubai. Setiap bulan saya akan berulang-alik Dubai-Malaysia untuk bersama peserta-peserta program saya di dua benua!

Pada perkongsian saya yang lepas, saya telah kongsikan tentang hijrah saya ke Dubai. Kali ini, saya ingin kongsikan pula 9 sebab mengapa saya suka DUBAI. Mana tahu, ada rezeki berjumpa dengan anda di sini pula…

1. Bandar yang canggih tetapi azan di mana sahaja

Dubai adalah bandaraya yang sangat canggih. Mana tidaknya, kita pun pernah nampak di sinilah banggunan tertinggi di dunia, hotel termewah di dunia, taman tema indoor terbesar di dunia, kereta polis mewah seperti lamborghini dan ferrari dan pelbagai lagi kecanggihan dunia.

Namun, apa yang menariknya adalah, ketika masuk waktu solat, seruan azan akan dilaungkan di mana-mana sahaja. Di kesemua pusat membeli belah, lapangan terbang, taman tema, dimestikan memainkan seruan azan setiap kali. Di Dubai juga terdapat lebih 1,000 masjid, disesetengah tempat, dari satu masjid boleh nampak masjid yang lain.

2. Pendapatan purata adalah RM21,000

Mengikut laporan majalah Business Gulf, pendapatan purata di UAE adalah RM21,000 sebulan. Di Dubai, ianya adalah lebih tinggi ada laporan mengatakan lebih RM45,000. Di bandingkan dengan Malaysia RM4,500.

Oleh kerana pendapatan yang tinggi ini, ia membuka peluang perniagaan untuk usahawan seperti saya oleh kerana disposable income di Dubai adalah tinggi. Memudahkan lagi keputusan membuat belian pada harga yang tinggi.

Ada juga yang kata, memang pendapatan di Dubai adalah tinggi oleh kerana kos hidup di Dubai juga mahal. Sebenarnya pendapat ini tidak tepat, dan saya akan kelaskan selepas ini…

3. Dubai MAHAL? Tak semestinya…

Ramai yang fikirkan kos hidup di Dubai adalah tinggi. Ada benarnya, tetapi ini adalah jika anda melihat kos hidup yang mewah. Tentunya mahal. Pergi ke hotel atau pusat membeli belah 5 bintang memanglah mahal. Pergi beli belah di tempat-tempat pelancongan pastinya mahal. Pada mulanya, saya pun tak tahu. Tetapi, sekiranya kita tahu di mana perlu membeli barang, di mana perlu makan, dan amalkan gaya hidup bijak belanja, Dubai tidaklah mahal seperti mana yang kita fikirkan.

Sebagai contoh…

  • Minum teh dan roti canai di kedai mamak harga dalam lingkungan RM4.00
  • Makan nasi goreng cina di Chinese restaurant (3 pinggan) dalam RM20.00
  • Mc Donalds punya meal (burger + fries + air) dalam RM14.00

Ok… saya akui, mahal sedikit berbanding dengan Malaysia, tetapi mahal dalam 10-15% sahaja. Jangan lupa, bandingkan dengan pendapatan purata yang disebutkan sebelum ini yang 5-10 kali ganda dari Malaysia. Tapi tak lupa pula ada juga yang lebih murah di sini…

Maksud saya, tak perlu makan di tempat-tempat mahal. Banyak juga tempat yang murah jika kita tahu dan pandai cari.

Petrol adalah murah di Dubai (walaupun tak banyak stesen minyak)

Kereta Jaguar 2 pintu ini berharga RM250,000 di Dubai. Di Malaysia harganya adalah RM900,000. Hampir 4 kali ganda!

Kereta adalah murah di Dubai. Contoh, Jaguar F Type Coupe berharga RM250,000 di Dubai, tetapi di Malaysia RM900,000. Tak masuk akal juga harga kereta berbeza sebegini. Sebab itu di Dubai polis pun gunakan kereta mewah!

Juga di sini tiada GST. Jadi barangan tidak menjadi mahal 🙂

4. Komuniti orang luar (Expat)

Salah satu keputusan perniagaan yang membuatkan saya memilih Dubai sebagai pusat perniagaan saya adalah kerana komuniti expat di sini. Sebenarnya, di Dubai, hanya dalam lingkungan 15% sahaja orang Arab. Jalan ke mana sahaja bukan mudah melihat orang Arab (melainkan di tempat2 mewah!) lebih ramai orang dari negara lain yang mengambil keputusan tinggal di Dubai seperti mereka dari barat, Eropah, Asia, Russia dan lain-lain.

Malahan pelanggan consulting saya, bukan orang Arab pun. Kebanyakan mereka adalah orang Eropah. Dan apabila saya berjaya dapat meningkatkan jualan untuk perniagaan mereka dan mereka berpuas hati dengan hasil kerja consulting yang saya lakukan, maka, mereka akan recommend saya kepada kenalan mereka di Eropah dan serata dunia lain. Secara instant, perniagaan saya mencapai tahap global dengan lebih pantas!

5. Dubai di tengah-tengah dunia

Tak kira di mana pun kita berada pastinya kita di tengah dunia! 😉 Tetapi sekiranya kita melihat peta dunia, sememangnya Dubai merupakan lokasi yang sangat strategik dari segi logistik untuk ke mana sahaja serata dunia. Tidak kira untuk menjalankan perniagaan global, ataupun bagi yang berminat untuk melancong, Dubai adalah lokasi yang sangat strategik.

Pertama kali melihat peta ini di dalam majalah kapal terbang Emirates membuka mata dan minda saya kepada peluang perniagaan global di Dubai

Infrastruktur pengangkutan udara di Dubai juga adalah antara yang paling canggih di Dunia membuatkan travelling ke serata dunia lebih mudah dan pantas seperti mana diperlukan untuk perniagaan saya.

6. Undang-undang yang ketat!

Bagi mereka yang suka melanggar undang-undang, harapnya bukan anda yang sedang membaca ini! Dubai BUKANLAH tempat untuk mereka.

Di UAE, undang-undang adalah sangat ketat. Sebagai contoh, bawa kereta melebihi speed limit akan kena saman RM1,000+ dan tak boleh lagi di kurangkan. Perniagaan yang memberi “cek tendang” akan dipenjarakan. 3 kali di penjara, akan di buang negara. Penjenayah pastinya akan dikenakan hukuman yang sangat berat (sedangkan beri cek tendang pun akan dipenjarakan, apatah lagi mencuri dan menyamun).

Dan ini juga membawa saya ke point seterusnya…

7. Dubai adalah SELAMAT!

Laporan World Economic Forum 2017 baru-baru ini melaporkan UAE adalah negara ke-2 yang paling selamat di Dunia. Pertama adalah Finland. Malaysia di tangga ke berapa? Saya pun tak tahu kerana WEF hanya menyenaraikan top 20 sahaja dan Malaysia tiada dalam senarai 🙁

Rumah di sini tidak perlu memasang gril oleh kerana tiada kes kecurian berlaku. Ada juga mereka yang tidak mengunci pun pintu rumah. Pernah beberapa kali saya tertinggal barang di dalam teksi, di pusat membeli belah, dan di kawasan awam. Setiap kali, barangan tersebut dapat kembali!

Pernah saya membeli jam tangan untuk isteri dan tertinggal di dalam Tram (macam LRT). Tak sampai 1 jam kemudian, pihak pengangkutan itu menelefon saya mengatakan saya tertinggal jam tangan dan mereka akan pegang sehingga saya ambil semula! Pernah tertinggal kamera di dalam teksi juga dan ia telah dilembalikan. Oh satu lagi… di Dubai, boleh tinggalkan laptop dalam kereta. Kalau di Malaysia saya tak berani 😉

Kes gangster, pukul, samun, pembunuhan, rompakan sangat-sangat kurang kita dengar di Dubai. Wanita boleh berjalan seorang diri di waktu malam tanpa rasa takut.

8. Banyak tarikan hiburan… dan ilmu!

Bagi mereka yang minat dengan hiburan, Dubai juga merupakan pusat hiburan. Bagi saya, yang minat dengan menonton movies, Dubai sering mendapat lawatan dari artis-artis antarabangsa. Baru-baru ini, Will Smith melawat Dubai untuk mempromosikan movienya. Boleh dikatakan setiap miggu ada sahaja aktiviti hiburan antarabangsa. Tak silap saya beberapa hari lagi Justin Beiber pula menjalankan concertnya di sini.

Juga sering diadakan pesta-pesta yang pelbagai untuk mereka yang ingin berhibur. Bukan lah saya, tetapi bagi orang lain.

Saya lebih berminat oleh kerana bukan sahaja hiburan, tetapi acara-acara dunia yang berkaitan dengan perniagaan juga sering di bawa ke Dubai seperti Global Islamic Economic Summit saya tak lepas 2 tahun berturut-turut. Tahun ini akan diadakan pada hujung tahun. Sekiranya anda usahawan dan ingin membawa perniagaan anda ke peringkat global, acara ini anda mesti hadir! InshaAllah boleh jumpa saya nanti 😉

9. Tiada cukai. Tax free. Free zone!

Dan cakap mengenai perniagaan, inilah antara punca utama saya memulakan perniagaan di Dubai. Tiada cukai perniagaan!

Dubai membuka kawasan-kawasan yang dikenali sebagai “Free Zone” di mana untuk mengalakkan usahawan-usahawan global menjalankan perniagaan. Termasuklah saya! Sebagai perniagaan, sememangnya merupakan satu kelebihan dan kemudahan sekiranya tidak membayar cukai. Maklumah, kos perniagaan pun dah tinggi, apa lagi sekiranya dikenakan 25% cukai perniagaan bukan?

Apabila menjalankan perniagaan saya di sini, IK Institute of Business dan juga perniagaan consulting dan syarikat software saya, saya mendapat pelepasan cukai. Tidak dinafikan, apabila tidak perlu membayar cukai, maka untung adalah lebih lagi. Dan bila untung lebih, lebih banyaklah dapat kita menyimpan dan memberi kepada keluarga dan gaya hidup.

Perniagaan mana suka membayar cukai bukan? 😉

Jadi,  inilah antara 9 sebab mengapa saya suka kan Dubai dan memilih untuk menjalankan perniagaan dan berpindah ke sini…

Seperti yang saya sebutkan sebelum ini, InshaAllah masih akan berulang-alik ke Malaysia untuk menjalankan program perniagaan Internet saya di sana.

Tidak kira di mana sahaja kita berada di dunia, kini, dunia umpama semakin kecil. Perniagaan boleh dijalankan di mana-mana sahaja. Mudahan dari perkongsian saya kali ini, dapat membuka minda anda bukan sahaja mengenai Dubai, tetapi minda dari segi betapa luasnya rezeki Allah swt di mana sesiapa sahaja boleh mendapatkannya sekiranya mereka mahu dan berusaha.

Apa yang penting, ianya bermula dari minda. Sekiranya minda mengatakan anda boleh, maka saya pasti anda juga boleh mencapai apa sahaja yang anda impikan!

Sehingga kita berjumpa lagi tidak kira di Dubai, atau di Malaysia. Secara bersemuka atau secara online!

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 28hb Mei ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.

Hijrah saya ke Dubai untuk perniagaan

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 28hb Mei ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.

Pertama kali di hadapan Burj Khalifa Dubai 2014!

Esok, InshaAllah saya akan berangkat ke Dubai untuk entah kali yang ke berapa. Sejak tahun lepas lagi, setiap bulan akan ke sana mengendalikan 3 perniagaan saya di sana, iaitu IK Institute of Business, syarikat software saya FLOW dan juga perkhidmatan consulting untuk perniagaan-perniagaan antarabangsa.

Cuma kali ini, perasaannya lain sedikit…

Pertama kali saya menjejakkan kaki saya di Dubai adalah pada November 2014 atas jemputan mengendalikan talk di sana khusus untuk usahawan Muslim.

Memberi talk bersama rakan saya, Peter Gould di Dubai 2014

Sememangnya saya telah mengendalikan talk di London, LA, New York, Barcelona, Paris, Korea, Japan, India dan beberapa bandaraya/negara lagi, tetapi jemputan saya di Dubai mempunyai tarikannya tersendiri.

Berkemungkinan besar pada ketika itu, UAE adalah satu-satunya negara Islam yang menjemput saya kendalikan talk di luar Malaysia.

Kali pertama melihat bandaraya baru Dubai, tersangatlah canggih dengan banggunan tertinggi dunia, Burj Khalifa tersergam di situ. Di shopping center dan lapangan terbang pula berkumandang seruan azan setiap kali masuk waktu solat. Tidak seperti negara bukan Islam lain, makan minum di Dubai adalah sangat mudah (walaupun agak mahal!). Mungkin gabungan ini juga menjadi penarik untuk saya sering ingin memulakan sesuatu di Dubai.

Menaiki Metro Dubai

Teringat saya pada tahun 2014, ketika menaiki Metro Dubai (macam LRT/MRT), saya lalui bandar-bandar Dubai yang agak terancang. Di sana, terdapat Automobile City, Sports City, Media City, Academic City, Financial Center, Knowledge Village kesemuanya dirancang rapi pembangunan.

Ketika Metro tersebut melalui billboard besar “Dubai Internet City”, ketika itu terdetik di hati saya, bahawa satu hari nanti, saya perlu mempunyai perniagaan di Dubai!

Dubai Internet City. Pusat tertumpu Microsoft, IBM, Cisco, Facebook, Google dan lain2…

Mana taknya, Internet adalah hidup saya. Sejak memulakan perniagaan Internet, tahun 2000 hingga kini, ia telah menjadi gaya hidup saya. Bak kata, kalau terputus wi-fi, memang saya akan gelisah.

Bukan sebab tiada akses Facebook atau YouTube, tetapi lebih lagi kerana perniagaan saya bergantung 100% pada Internet sejak dulu lagi.

Melihat “Dubai Internet City” dari Metro Dubai, saya hanya mampu berangan ketika itu. Bermula dengan angan-angan itu, ia umpama telah menanam benih dalam diri saya sendiri untuk berusaha ke arah itu.

Sejak pertama kali melakukan talk di sana, saya mula mendapat lagi jemputan ke Dubai. Tetapi tidak sehingga setahun kemudian, saya mendapat jemputan oleh Al Jazeera, kali ini bukan di Dubai tetapi di Qatar. Sebuah nama yang tidak asing lagi dalam media antarabangsa membuatkan saya lebih yakin bahawa ilmu yang saya miliki dalam bidang perniagaan dan Internet mempunyai permintaan yang baik di Timur Tengah.

Terpilih antara 16 Media Catalyst serata dunia bersama rakan-rakan di Al Jazeera, Qatar

Tambahan, saya mula mendapat perhatian dan lebih ramai kenalan di sana, membuatkan saya mulakan langkah saya untuk membina sesuatu di Dubai. Dalam perniagaan, pastinya “networking” itu adalah sangat penting. Memulakan sesuatu di negara orang, pastinya memerlukan sokongan sebaik yang mungkin dari kenalan yang sudah sedia ada di sana.

Secara senyap, saya telah merancang langkah saya untuk memulakan sesuatu di Dubai ketika itu. Pada awal tahun 2016, ketika itu semakin serius saya mengambil keputusan untuk memulakan Irfan Khairi Institute of Business di Dubai.

Jun 2016, IK Institute of Business, Dubai dilancarkan.

Program Irfan Khairi Institute of Business, Dubai

Alhamdulillah, perniagaan saya dan jenama saya di Malaysia telah dikenali. Antara umur saya 30 tahun hingga 40 tahun, saya banyak berusaha melahirkan ramai usahawan di Malaysia. Kini, umur saya dah memasuki 4-series (bak kata orang, life begins at 40), matlamat saya adalah untuk melahirkan lebih ramai lagi usahawan di peringkat global pula.

Dan Dubai merupakan pusat, bukan sahaja dari segi lokasi geografi tetapi juga dari segi ekonomi dan infrastruktur yang dapat membantu saya mencapai matlamat ini pula InshaAllah.

Esok InshaAllah saya akan bertolak ke Dubai sekali lagi, mungkin untuk 10-12 hari kali ini.

Tetapi kali ini perasaannya lain sedikit oleh kerana telah pasang niat sekiranya ada rezeki, akan berpindah terus ke Dubai satu hari nanti…

InshaAllah akan ke Dubai esok!

Bukan akan meninggalkan Malaysia, tetapi sekiranya saya berpusat di sana, maka lebih mudah untuk kembangkan lagi perniagaan saya di sana pula, dan sebulan sekali akan pulang ke Malaysia untuk kendalikan program-program saya di sini masih.

InshaAllah, inilah hijrah saya seterusnya dalam bidang perniagaan. Mudahan dipermudahkan satu hari nanti!

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 28hb Mei ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.

Kejayaan perniagaan saya paling manis bukan pendapatan RM1,000,000

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 28hb Mei ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.

Kejayaan paling manis buat saya bukanlah ketika saya berjaya menjana pendapatan RM1,000,000 yang pertama…

Tetapi lebih 10 tahun kemudian apabila nama saya tertera di dalam buku teks murid-murid sekolah!

Buku teks Perniagaan Tingkatan 4 tahun ini!

Alhamdulillah, tahun ini adalah kali ketiga nama dan sedikit kisah saya tertera di dalam buku teks sekolah. Kali ini, untuk buku teks Perniagaan Tingkatan 4 pula.

Teringat saya kali pertama ketika kisah saya dikongsikan dalam buku teks murid Darjah 2 sekolah rendah sejak beberapa tahun lalu. Perasaan yang tidak dapat saya gambarkan semula dalam bentuk penulisan lebih-lebih lagi apabila anak-anak saya sendiri belajar mengenai saya di sekolah.

Cinta (kiri) ketika darjah dua dan Kasih (kanan) ketika darjah 5

Apabila saya tanya pada Ikhlas, anak saya yang ke-tiga, apa yang dia lakukan dalam kelas ketika cikgu mengajar mengenai saya di dalam buku teks, dengan nakalnya Ikhlas menjawab dia melukis misai pada gambar saya 🙂

Kali ke-dua kisah saya dikongsikan adalah untuk buku aktiviti Darjah 5 pula. Anak perempuan saya ke dua, Kasih pula berpeluang melakukan aktiviti kelas dengan ayahnya sebagai bahan aktiviti.

Sememangnya saya telah melalui pelbagai turun naik perniagaan sejak 17 tahun yang lalu dan pelbagai pengalaman manis yang dilalui. Namun, bagi saya, diberi peluang menjadi isi di dalam buku teks pelajar sekolah adalah kenangan yang paling manis sekali!

Sangat berat tanggungjawab yang dipikul apabila menjadi ikon perniagaan untuk murid-murid sejak di bangku sekolah lagi, namun InshaAllah tanggungjawab tersebut saya redhai dengan penuh kesyukuran.

Terima kasih kepada anda yang sentiasa memberi sokongan!

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 28hb Mei ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.

Mulakan perniagaan dengan cara menjual produk ORANG LAIN

Ramai yang hendak mulakan perniagaan, tetapi, sering kali dengan alasan tiada modal atau tiada produk sendiri.

Pada tahap permulaan, tidak perlu pun mempunyai modal yang besar atau perlu produk jenama sendiri. Melainkan anda seorang yang dikenali, mempunyai jenama, dan mempunyai modal yang besar, maka baru saya cadangkan anda memiliki produk sendiri.

Apa yang boleh dilakukan adalah, pilih bidang perniagaan yang ingin dijalankan, contoh bidang pemakanan, kemudian hubungi syarikat ‘Contract Manufacturing’ ataupun yang dikenali sebagai ‘OEM’ (Original Equipment Manufacturer) untuk menghasilkan produk pemakanan berjenamakan anda sendiri. Contoh syarikat OEM adalah seperti ini.

Tentunya memerlukan modal yang agak besar untuk menghasilkan produk sendiri, menyimpan stok, promosi dan lain lain.

Sebaiknya, sebelum memulakan perniagaan sebegini, iaitu menghasilkan produk berjenama sendiri (tentunya gah mempunyai produk jenama sendiri!), apa kata cuba, belajar dan cari pengalaman dulu dalam bidang perniagaan dengan menjual produk orang lain terlebih dahulu.

Mulakan dengan menjual produk orang lain dulu…

Bayangkan, sekiranya anda tidak boleh menjual 10 atau 100 unit produk orang lain, bagaimana anda hendak menjual 1000 atau lebih unit produk berjenamakan anda kelak?

Nasihat saya sama juga seperti sekiranya anda ingin memulakan apa sahaja perniagaan. Cari pengalaman terlebih dahulu dalam bidang perniagaan tersebut. Mungkin kerja makan gaji untuk beberapa bulan atau tahun untuk mencari pengalaman.

Diri saya sendiri, kerja makan gaji sebagai seorang konsultan di sebuah syarikat bernama NetMedia selama 2 tahun lebih untuk mencari pengalaman sebelum berkecimpung dalam bidang perniagaan Internet yang berkaitan. Tanpa pengalaman, pastinya jalan memulakan perniagaan adalah lebih sukar.

Berbalik kepada ingin memulakan perniagaan, apa kata pada tahap awal, cuba jual produk orang lain terlebih dahulu. Cari minat dan juga bidang anda, kemudian, jadi agent kepada perniagaan yang sedia ada.

BioGuard membuka peluang untuk agent

Sebagai contoh, sekiranya minat anda adalah dalam bidang bercucuk tanam, apa kata anda cuba menjadi agent kepada syarikat BioSense yang menghasilkan racun serangga organik yang berkualiti, BioGuard. BioSense juga telah mengeluarkan modal promosi dan penjenamaan, dengan cara ini anda telah jimat dari segi pemasaran.

Apa yang anda perlu lakukan adalah menjadi agent kepada syarikat mereka dan bina perniagaan anda sendiri dalam bidang penjagaan tanam-tanaman dan pertanian. Cara ini ianya lebih mudah untuk anda mendapat pendapatan sampingan dan mulai mengatur langkah untuk bergerak lebih jauh di dalam bidang perniagaan.

Sekiranya anda berminat untuk menjadi ajen Bioguard, sila ke www.pestvanish.com atau hubungi terus 06-6011607 atau 019-6222360 dan bercakap dengan Doktor Rokiah.

Workshop PERCUMA: Strategi Survival Perniagaan Ketika Ekonomi Down.

Salam semua!

Suka saya menjemput anda pada hari Rabu, bersamaan 29hb March ini, saya akan mengadakan sesi Workshop Percuma di pusat latihan saya di Mutiara Damansara bertajuk…

Strategi Survival Perniagaan Ketika Ekonomi Down!

Khusus kepada usahawan dan bakal usahawan terutamanya usahawan offline, saya akan kongsikan berdasarkan pengalaman perniagaan saya 17 tahun bagaimana hendak maintain dan tingkatkan lagi pelanggan dan perniagaan walaupun dalam keadaan ekonomi tenat.

Sepanjang pengalaman perniagaan saya sebagai seorang usahawan telah melalui 3 keadaan kegawatan ekonomi. Tambahan, ketika saya memulakan perniagaan juga ketika ekonomi down.

Terdapat 4 strategi yang saya lakukan yang Alhamdulillah bukan sahaja dapat maintain perniagaan saya selama 17 tahun, malah dapat kembangkan ke peringkat antarabangsa.

Strategi tersebut adalah “P4” yang akan menunjukkan…

  • Cara mendapatkan pelanggan pada kos yang jauh lebih rendah
  • Cara bersaing dengan pesaing lebih hebat ketika ekonomi down
  • Cara merancang ‘backup plan’ sekiranya apa yang dilakukan kini tidak menjadi
  • Cara memaksimakan sumber sedia ada dalam meningkatkan keuntungan

Sesi workshop ini adalah percuma sahaja dan tempat adalah terhad berdasarkan first come first serve basis sahaja. Jadi, anda perlu melakukan tempahan/booking tempat anda sekiranya anda ingin menyertai sesi workshop percuma ini.

Workshop:           Strategi Survival Perniagaan Ketika Ekonomi Down.
Waktu/Tarikh:    9.00 malam, Rabu 29hb March 2017
Penyampai:         Irfan Khairi
Lokasi:                   Ruang@IKSB, 16-1 Jalan PJU 7/16, Mutiara Damansara, 47800 PJ

Workshop percuma ini adalah terbaik untuk anda yang…

  • Kini menjalankan perniagaan offline dan mendapati keadaan ekonomi memberi kesan kepada perniagaan anda
  • Sukar untuk mendapat pelanggan oleh kerana pelanggan semakin berhati-hati ketika keadaan ekonomi kini
  • Menjalankan perniagaan yang mempunyai pesaingan yang sengit
  • Bakal ingin memulakan perniagaan pada tahun ini.

Sekiranya anda ingin mengetahui Strategi 4P Survival Perniagaan Ketika Ekonomi Down dalam meningkatkan perniagaan anda ketika ekonomi down, minta untuk anda lakukan booking dengan cara menghantar email kepada    dengan tajuk email “Strategi Survival Perniagaan Ketika Ekonomi Down.” bersama nama anda, nombor HP anda dan jumlah peserta/tempat booking.

Kami akan menghantar confirmation email apabila tempat anda ditetapkan.

Jumpa anda di sana!

-Irfan Khairi
Kuala Lumpur

Saya pernah ditipu pekerja, business partner dan pelanggan!

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 28hb Mei ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.

Ragam manusia pelbagai. Tidak kira dalam hidup harian atau dalam bidang perniagaan. Dalam bidang perniagaan, saya sendiri tidak lari dari ditipu oleh pekerja dan rakan niaga. Tidak kira berapa tahun pengalaman kita dalam bidang perniagaan, sikap sebenar seseorang hanya Allah swt sahaja yang tahu.

Mungkin pada mulanya, semua kelihatan baik dan lancar. Tanpa kita ketahui, satu hari nanti kita akan terkena oleh mereka.

Ditipu rakan niaga…

Pernah juga saya ditipu rakan niaga, yang hanya mahukan wang pelaburan dari saya pada awal perniagaan, tetapi keuntungan perniagaan tidak dikongsikan. Atas dasar percaya kepada seorang kawan, tiada perjanjian hitam putih dilakukan.

Kes sebegini bukan jarang didengar, malah ramai yang telah melaluinya. Ada juga perniagaan yang jatuh bankrupt atas dasar percaya pada mulut rakan niaga.

Sememangnya silap saya yang masih mentah dalam perniagaan ketika itu oleh kerana ia mengajar saya untuk asingkan “kenalan” dan “perniagaan”. Apa sahaja yang berkaitan dengan perniagaan perlu dihitam putihkan. Perlu mempunyai perjanjian yang ditandatangani yang bergelar kontrak.

Sememangnya adakalanya mempunyai hitam putih pun, boleh lagi seseorang yang berniat jahat akan menipu juga. Tetapi, sekurang-kurangnya dengan adanya hitam putih boleh dikenakan tindakan undang-undang. Ini akan mempermudahkan kita satu hari kelak.

Sudah beberapa kali perniagaan saya mendapat bantuan undang-undang apabila terdapatnya kontrak yang ditandatangani. Tanpa perjanjian bertulis sebegitu, pastinya sekadar perang mulut sahaja tanpa kesudahan.

Ditipu pekerja…

Begitu juga apabila undang-undang menyebelahi saya apabila seorang pekerja ditangkap mencuri beberapa puluh ribu ringgit dari perniagaan. Tak disangka seorang yang dipercayai sanggup melakukan sebegitu setelah bertahun-tahun lamanya bersama dalam perniagaan.

Bagaimana perkara ini berlaku tanpa disedari?

Maklumlah, apabila seseorang mempunyai niat yang tidak baik, pastinya mempunyai cara, dalam melakukan niat tersebut. Ada saja jalannya seperti mengambil sedikit demi sedikit hingga pihak pengurusan tidak sedar selama berbulan atau bertahun.

Tambah-tambah sekiranya kita mudah mempercayai seseorang itu, maka lagi mudahlah seseorang pekerja menipu kita. Mudah-mudahan dijauhkan dari kita semua.

Teringat saya tentang kes seorang pekerja bank satu waktu dulu yang membeli kereta Lamborghini dengan cara mencuri wang bank. Apa yang dilakukan hanyalah mengambil beberapa sen dari setiap pengguna sehingga mengumpulkan berjuta wang dari penipuan tersebut! Pengguna dan pihak bank pada awalnya tidak sedar oleh kerana jumlah yang diambil terlalu kecil untuk setiap pengguna!

Sedangkan pihak bank pun boleh ditipu pekerja, apatah lagi kita yang menjalankan perniagaan kecil-kecilan bukan?

Namun kes pekerja yang mencuri dari perniagaan saya, akhirnya pekerja tersebut dikenakan tindakan undang-undang dan dipenjarakan.

*Gambar hiasan sahaja. Tak sanggup letak gambar sebenar bekas pekerja tersebut.

Ditipu pelanggan…

Ada juga kes dimana ditipu pelanggan. Di mana, pelanggan berjanji akan membayar untuk perkhidmatan yang diberikan. Namun, setelah perkhidmatan diberikan, hutang pelanggan dari sehari menjadi seminggu. Dari seminggu menjadi berbulan. Dan dari berbulan menjadi bertahun-tahun sehingga pelanggan tidak menjelaskan bayaran untuk perkhidmatan itu.

Pernah tak anda memberi pinjaman wang kepada kenalan atau keluarga yang meminta-minta? Mungkin dengan muka kesian tersebut, kita pun berilah pinjaman. Namun, bila masa untuk bayar balik pinjaman tersebut, begitu liat mereka hendak lunaskan. Apa yang jadi, kita yang memberi pinjaman tersebut pula berasa segan untuk meminta balik pinjaman itu! Pada mulanya masa meminta dengan muka kesian, tetapi apabila hendak bayar balik, tarik muka bengang pula.

Begitulah keadaannya dalam perniagaan bila pelanggan berhutang dan sukar untuk membayar. Kita pula yang malu hendak meminta.

Sedangkan dalam Islam juga digalakkan menjalankan perniagaan secara tunai dan bukan secara hutang.

Teringat saya nasihat perniagaan Abdul Rahman bin Auf, seorang sahabat Rasulullah yang sangat berjaya dalam bidang perniagaan, nasihatnya adalah hanya jalankan perniagaan secara tunai sahaja. Dan tidak berhutang. Sangat tepat dan setuju dengan nasihat ini!

17 tahun berkecimpung dalam bidang perniagaan mengajar saya pelbagai perkara. Ada turun naiknya perniagaan, ada suka dukanya dalam perniagaan. Namun, semua cabaran tersebut perlu diredhai dan terima dengan sepenuh hati.

Dalam perniagaan, teknik dan strategi perniagaan boleh kita belajar. Namun, sifat dan sikap manusia sentiasa menjadi tanda tanya oleh kerana kita sendiri tidak tahu hati budi seseorang itu.

Pernahkah anda mengalami keadaan seperti ini? Jika pernah, maka tahniah kerana inilah pahit manis yang perlu dilalui oleh seseorang yang bergelar usahawan. Jangan putus asa kerana cabaran sebegini akan menguatkan lagi anda dalam dunia perniagaan!

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 28hb Mei ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.

Apa yang saya buat dengan wang RM 1 JUTA?

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 28hb Mei ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.

Ramai yang tanya saya, apa yang saya buat dengan pendapatan RM1,000,000 ketika berumur 25 tahun. Maklumlah, untuk seorang yang berumur 25 tahun, jumlah tersebut adalah agak besar.

Jawapan mudahnya adalah, sebuah rumah dan satu kereta.

Kereta pertama saya. Kini boleh dilihat di luar pusat latihan saya
Ruang@IKSB menjadi company car!

Namun, jawapan yang lebih panjang bukanlah seperti ramai yang akan sangka. Rumah yang dibeli bukanlah rumah hebat bungalow besar. Atau kereta yang dibeli bukanlah kereta sports kereta import impian. Tetapi hanyalah sebuah apartment kecil, dan kereta tempatan, Perodua Kembara.

Teringat saya ketika menjalankan perniagaan Internet. Ketika itu saya tinggal di apartment sewa. Sebuah studio flat, tiada berbilik, di situ juga tempat tidur dan kerja. Saiznya dalam lingkungan 3×3 meter sahaja. Cuba bayangkan – ya, memang kecil!

Memang ketika itu saya masih lagi muda di awal 20-an, belum mendirikan rumah tangga, belum mempunyai tanggungan apa-apa.

Waktu inilah terbaik untuk mulakan perniagaan bak kata ‘you have nothing to lose!’.

Kenalan mengatakan saya seorang yang ‘workaholic’ oleh kerana waktu kerja (masih bekerja makan gaji ketika itu) 9 pagi hingga 5 petang di pejabat. Pejabat pula berdekatan dengan flat dan hanya berjalan kaki sahaja. Sengaja menyewa flat yang dekat kerana ingin jimat.

Tetapi satu lagi sebab saya memilih flat tersebut adalah kerana ia betul-betul dihadapan sebuah rumah yang besar dan mewah! Setiap hari ketika melakukan kerja di komputer saya, saya akan menjenguk diluar tingkap untuk perhatikan rumah tersebut dan dalam hati, satu hari nanti, saya akan memiliki rumah mewah seperti itu!

Waktu luar pejabat 5 petang hingga 2 pagi pula menjalankan perniagaan di Internet. Namun, saya tidak kira saya seorang ‘workaholic’ kerana apa yang saya lakukan adalah sesuatu yang saya minat dan menggembirakan saya.

Sehingga hari ni, saya tidak menganggap kerja sebagai kerja oleh kerana ‘kerja’ yang saya lakukan adalah amat seronok! Lebih seronok dari menonton TV, surf Internet, dan membuang masa ke perkara yang lain.

Oleh kerana seronok dan minat dengan apa yang lakukan, walaupun gagal dalam perniagaan Internet pada tahun pertama (12 bulan hanya dapat balik modal sahaja), tetapi saya tetap teruskan.

Kejayaan saya bukanlah cara mudah, short cut ataupun semalaman. Tetapi 3 tahun berusaha menjayakan perniagaan di Internet untuk mencapai keuntungan RM1,000,000.

Pendapatan saya bukanlah umpama durian runtuh

Oleh sebab pendapatan saya bukanlah umpama durian runtuh, tiba-tiba mendapat sejumlah wang yang besar. Tetapi sedikit demi sedikit, minggu demi minggu, bulan demi bulan dan tahun demi tahun, baru mendapat keuntungan RM1,000,000 itu, maka saya sangat sayang dan berkira dengan setiap sen yang dikumpul oleh kerana ianya atas usaha yang keras!

Sebab itu, rumah yang besar dan kereta idaman bukan keutamaan saya ketika itu. Sayang sangat hendak berbelanja besar pada dua perkara ini.

Tambahan, sekiranya membeli rumah bunglow dan kereta mewah, bukannya cukup RM1,000,000 bukan? paling tidak memerlukan RM2 juta… RM3 juta ketika itu. Dan sekiranya ini pilihan saya, maka apa gunanya mempunyai RM1 juta sedangkan kita masih perlu berhutang.

Rumah pertama saya adalah apartment kecil sahaja

Oleh sebab itu, rumah pertama saya adalah apartment kecil sahaja walaupun bergelar jutawan. Tetapi Alhamdulillah saya dapat membayarnya secara cash. Tiada berhutang. Ingat lagi ketika itu harganya adalah sekitar RM200,000 sahaja di Ampang.

Bermula dengan hanya studio flat tanpa bilik, dan kemudian memiliki apartment kecil adalah satu upgrade kepada saya! Sekurang-kurangnya saya tahu bahawa sekiranya terjadi apa-apa pada diri saya, atau hilang punca pendapatan saya, saya masih memiliki apartment untuk melindungi saya, isteri dan anak-anak. Biarlah kecil, tetapi sudah selesa bukan sahaja secara fizikal, tetapi secara mental juga selesa oleh kerana tiada berhutang.

Kemudian tiba masanya untuk membeli kereta pula. Walaupun kereta idaman saya adalah Porsche (ketika bersekolah, saya meletakkan poster kereta Porsche di belakang pintu bilik saya untuk tatapi setiap hari), dan memang cukup duit untuk membeli Porsche ketika itu, namun, saya mengambil langkah berhati-hati. Apa gunanya berkereta mewah sekiranya berhutang sekali lagi.

Kereta pertama saya adalah Perodua Kembara

Oleh sebab itu, kereta pertama saya adalah Perodua Kembara. Dibayar secara tunai juga pada harga dalam lingkungan RM50,000.

Jadi, di mana perbelanjaan wang RM1,000,000 saya ketika itu? Jawapannya hanya membelanjakan RM250,000 pada sebuah apartment dan kereta kecil- tanpa hutang.

Rata-rata kini apabila dilihat usahawan yang baru mencapai kejayaan yang kecil, ataupun bukan usahawan yang baru naik pangkat dalam pekerjaan, terus membeli rumah besar dan kereta besar. Apa yang jadi, hutang juga besar dan kemudian meletakkan diri mereka sendiri dalam satu kitaran bekerja, untuk membayar hutang. Mat salleh menggelarkannya “rat race”. Sebab itu agama kita tidak bersetuju pada konsep berhutang. Apatah lagi yang perlu bayar interest.

Bayangkan apa akan terjadi sekiranya punca pendapatan anda terhenti.

Bayangkan apa akan terjadi sekiranya punca pendapatan anda terhenti. Bayangkan keadaan anda kini. Bayangkan pula keadaan anda dan keluarga anda. Berapa tahun, bulan atau minggu anda dapat survive sekiranya punca utama pendapatan anda terhenti? 6 bulan? 3 bulan? 1 minggu?

Oleh kerana fikirkan soalan ini masak-masak, sebab itu saya tidak membelanjakan wang RM1,000,000 pada kemewahan. Tetapi pada sesuatu untuk melindungi diri dan keluarga sekiranya hilang punca pendapatan.

Inilah kisah saya lebih 15 tahun yang lalu…

Kini, syukur Alhamdulillah, perniagaan telah berkembang bukan sahaja di Malaysia tetapi di luar negara juga. Pelajar dan pelanggan consultation juga tempatan mahupun global. Apabila pendapatan lebih, dan asas gaya hidup hidup telah dilindungi, maka tak salah untuk bermewah sedikit pada rumah, tanah, melancong, dan kereta.

Ohw ya, Alhamdulillah kini saya memandu kereta Porsche yang merupakan kereta idaman ketika kecil lagi di poster sebalik pintu bilik saya. Namun saya tidak akan lupa perjalanan saya yang bermula dengan hanya kereta Kembara yang merupakan kereta pertama saya. Kini, kereta Kembara itu masih disimpan sebagai company car sebagai peringatan untuk saya. Rumah pula telah upgrade ke rumah yang lebih besar dan selesa untuk keluarga.

Nasihat saya, tidak perlu bekejar-kejar memiliki rumah besar atau kereta mewah, bercuti di luar negara sekiranya itu bukan dalam kemampuan kita. Kadang kala kita lihat seseorang itu segak bergaya, berumah besar dan kereta mewah bercuti di luar negara diletakkan di Instagram dan upload di Facebook, cuma pada hakikatnya, hutang keliling pinggang dan hidup sentiasa tertekan di dalam kitaran rat race. Mudahan dijauhkan keadaan ini dari diri kita, keluarga dan kenalan!

PS: Harap dapat kongsikan perkongsian ini kepada kenalan2 anda! 🙂

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 28hb Mei ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.

Dari seorang pemalu menjadi speaker antarabangsa!

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 28hb Mei ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.

Tahun lepas saya telah dijemput untuk memberi ceramah/talk di 4 buah negara. Termasuk Spain, Korea, USA dan India. Tidak termasuk mengendalikan pelbagai program di Dubai, UAE di “IK Institute of Business, Dubai”. Juga telah membina rangkaian kenalan perniagaan dari serata dunia.

Namun, satu ketika dulu, saya seorang yang sangat-sangat pendiam dan berat mulut. Teringat saya ketika di bangku sekolah, memang tidak pernah angkat tangan untuk cuba menjawab soalan guru. Ketika aktiviti berkumpulan, pastinya tidak mahu berinteraksi sesama rakan sekelas. Waktu rehat tengah hari pula, selepas makan, akan ke perpustakaan membaca buku. Waktu pendidikan jasmani pula pastinya menjadi pelajar terakhir dipilih untuk satu-satu pasukan kerana saya tidak pandai berkawan. Adakalanya, hendak bersama rakan-rakan juga akan rasa kurang selesa.

Ketika tingkatan 2. Cuba cari yang mana saya 😉

Mat salleh menggelar orang seperti saya sebagai “introvert”

Mat salleh menggelar orang seperti saya sebagai “introvert”. Iaitu seorang yang pemalu, dan tidak suka bergaul dengan orang ramai. Tidak kira apa gelarannya, yang pasti, saya lebih selesa berseorangan, berdiam diri dan tidak bergaul. Biarlah orang lain yang menjawab soalan-soalan guru sebab jika saya jawab takut pula salah! Nanti lagilah malu…

Ketika saya di sekolah, saya seorang yang tidak mempunyai keyakinan diri. Di sekolah rendah, keputusan UPSR pula gagal dalam Bahasa Malaysia (walaupun kini telah menulis 7 buah buku dan kolumnis majalah/akhbar), keputusan SPM juga gagal dalam Prinsip Akaun (walaupun kini menjalankan perniagaan peringkat global).

Tetapi, apa yang mengubahkan saya? Dan bagaimana seorang yang “introvert” boleh berjaya dalam bidang perniagaan yang memerlukan komunikasi, keberanian & keyakinan?

Teringat saya tahun 2005, ketika saya “dipaksa” untuk memberi talk di hadapan peserta-peserta mengenai perniagaan Internet. Ketika itu hanya dalam 30 peserta di dalam bilik seminar. Itupun dijemput oleh seorang speaker lain. Badan terasa berpeluh, tangan menggigil, apa yang nak disampaikan juga saya terlupa, terasa sakit perut pun ada! Ruang untuk saya berikan talk, hanyalah 20 minit ketika itu, tetapi terasa umpama 2 jam!

Selepas itu, saya mula mendapat lagi jemputan mengendalikan talk dan ceramah. Sememangnya bukan bidang saya. Sejak tahun 2000 hingga 2004 saya hanya fokus kepada perniagaan Internet saya yang menjana pendapatan RM1,000,000 bekerja seorang diri. Malah, disebabkan saya seorang yang pendiam dan suka berseoranganlah saya memilih perniagaan Internet!

Tetapi, pesan seorang guru yang saya sangat hormati…

“Irfan, kalau sudah ada ilmu, tidak baik untuk simpan untuk diri sendiri sahaja. Kongsikan ilmu itu supaya orang lain pun boleh dapat manfaat”

Saya gagah juga walaupun dalam ketakutan untuk berkongsi ilmu perniagaan bermula tahun 2005, lebih 12 tahun yang lalu. Pada mulanya, terasa seperti paksa rela. Tetapi, niat itu memang ada. Keperibadian saya yang merupakan seorang yang pendiam menyukarkan saya untuk berhadapan dengan orang ramai.

Tak kenal maka tak cinta

Namun, bak kata orang, tak kenal maka tak cinta. Yang bermula sebagai “terpaksa” diberikan masa, saya mula dapat lihat betapa seronoknya menyampaikan ilmu. Tambah-tambah lagi bila ilmu yang disampaikan dapat memberi manfaat kepada orang ramai.

Tentunya pada mulanya, saya hanya dijemput untuk berbicara selama 20 minit, yang saya rasakan bagai 2 jam. Tetapi, hari ini, berbicara 2 jam pula saya rasa tak cukup dan tak puas oleh kerana ingin menyampaikan lebih banyak lagi!

Sekiranya ingin berubah, lakukannya sedikit demi sedikit dan perlahan-lahan sehingga kita terasa selesa. Dulu, hendak kehadapan bilik darjah untuk presentation kelas pun saya tak berani. Tetapi, sekarang bercakap di depan peserta luar negara pun tiada masalah!

Dalam apa sahaja yang kita lakukan dan inginkan perubahan, pastikan kita sentiasa practice. Bak kata practice makes perfect. Pertama kali saya berbicara di depan orang ramai adalah pada tahun 2005. Manakala pertama kali saya dijemput untuk mengendalikan talk di luar negara adalah pada tahun 2014. Antara tahun 2005 hingga 2014 pastinya telah beratus kali mengendalikan talk dan ceramah. Setiap kali melakukan, setiap kali menjadi lebih baik.

Matlamat usahawan global sejak 2006!

Dan akhir sekali, dalam apa sahaja matlamat yang ingin dicapai, pastikan mempunyai matlamat yang jelas! Matlamat saya untuk menjadi usahawan dan speaker di peringkat antarabangsa telah saya pasang sejak tahun 2006 lagi. Kalau tak percaya klik di sini posting di blog saya mengenai idea saya ketika itu “Irfan Khairi Academy of E-commerce”, (Click BACK pada browser untuk datang ke sini semula) yang hanya menjadi realiti 10 tahun kemudian pada 2016, “Irfan Khairi Institute of Business, Dubai”.

Hanya 10 tahun kemudian matlamat tercapai…

Adakalanya, matlamat tidak akan tercapai seperti mana dan bila kita inginkan. Tetapi, apa yang penting adalah untuk mempunyai matlamat yang jelas dan sentiasa istiqamah dalam mencapainya. Rezeki Allah swt telah tetapkan untuk kita. Itu adalah janji Allah swt. Apa yang kita perlu lakukan adalah berusaha untuk mendapatkannya sama ada 1 tahun, 5 tahun, atau 10 tahun!

Tidak kira apa pun keadaan anda, sama ada anda orang yang pendiam, tiada keyakinan diri, introvert, pemalu, dan sewaktu dengannya, tidak kira apa sahaja matlamat anda, pastinya anda boleh mencapainya InshaAllah.

Sejak kecil, saya sememangnya seorang yang introvert, tidak sehingga umur saya 20-an baru dapat melihat potensi diri saya dalam bidang perniagaan. Sekiranya anda, atau anda mempunyai kenalan seperti ini, jangan dirisaukan oleh kerana dengan kemahuan sendiri, dan pendedahan sikit demi sedikit, kita dapat mengubahkan diri kita sendiri.

Kepada ibu atau bapa yang mempunyai anak yang seakan ini, pastinya akan rasa risau dan sedih melihat anak yang tidak mahu bergaul dengan orang lain.

Nasihat saya, tidak perlu risau atau sedih. Banyakkan memberi bimbingan sedikit demi sedikit. Bantu mereka mencari apakah yang diminati oleh mereka dan beri sokongan. InshaAllah, tunggu masa dan rezeki, mereka akan dapat lihat potensi diri sendiri dan menjadi insan yang hebat satu hari nanti- jauh lebih hebat dari saya!

Kini anda telah tahu perjalanan saya dari seorang pemalu/introvert dan menjadi usahawan dan speaker peringkat global. Apa kata anda kongsikan kisah ini kepada kenalan anda yang anda rasa juga seorang introvert!

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 28hb Mei ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.

“Baby Tanaman” Terima Kasih BioGuard! – IK Duta BioGuard

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 28hb Mei ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.

Terima kasih BioSense!

Terima kasih BioSense kerana mengambilkan saya sebagai duta produk BioGuard, racun kawalan serangga organik! Sekiranya anda sayangkan tanam-tanaman dan ingin menggunakan BioGuard, lawati laman web mereka di www.PestVanish.com 

Berikut adalah iklan pemasaran video “Baby Tanaman” yang dihasilkan untuk BioGuard oleh team IKSB.

3 tip pemasaran video online:

  1. Jangka masa video jangan terlalu lama. Jangka masa terbaik untuk video adalah kurang dari 2 minit 30 saat oleh kerana inilah jangka masa purata orang ramai menonton video di Internet.
  2. Pastikan video mempunyai mesej yang bermanfaat dan bukan hardselling daripada awal sampai akhir, tidak seperti iklan di TV.
  3. Fikirkan “storyline” ataupun jalan cerita yang ingin disampaikan supaya mempunyai awal, pertengahan dan penutup cerita.

Sekali lagi, terima kasih BioGuard kerana mengambil saya sebagai duta produk untuk produk tempatan yang berkualiti ini.

Juga, sekiranya anda ingin IKSB membantu pengiklanan, promosi duta produk online anda, hubungi 03-77292277 dan bercakap dengan En Razzi. 

Skrip pemasaran video BioGuard:

Kita amat sayang bayi kita… sedari awal kita menjaganya dengan penuh rapi dan sepenuh kasih sayang.

Seperti bayi yang membesar… tanaman yang hijau juga memerlukan penjagaan yang rapi dan sepenuh perhatian.

Di awal pembesaran inilah berbagai-bagai ancaman yang akan berlaku kepada tanaman kita.

Samalah juga dengan bayi. Di awal pembesaran, akan mudah dijangkiti berbagai penyakit.

Takut juga ancaman dari kuman-kuman yang selalu ada di sekelilingnya.

Sebagai mana kita utamakan kepentingan di dalam penjagaan bayi sedari awal pembesaran, kita juga seharusnya mengutamakan penjagaan tanaman-tanaman kita sedari awal lagi, supaya ianya tumbuh segar, sihat dan terhindar dari berbagai ancaman…

Saya, Irfan Khairi, Aktivis hijau ingin sarankan, gunalah Bioguard untuk penjagaan rapi tanaman anda sedari awal pertumbuhannya!

Lawati Facebook BioSense untuk banyak maklumat-maklumat menarik mengenai pengawalan serangga perosak.

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 28hb Mei ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.