Burger mana lagi sedap?

Hari ini saya ada soalan penting untuk anda. Bukan main-main punya soalan ini 🙂 tetapi ada pengajaran yang amat hebat!

Soalan cepu emas untuk anda jawab…

Burger mana lagi sedap; burger McDonald’s atau burger yang di gerai tepi jalan? 🙂

OK. Soalan ni mudah sahaja… sebab rata-rata ramai akan kata burger gerai kat tepi jalan lagi sedap kan?

Soalan sebenarnya adalah…

Mengapa McDonald’s lebih berjaya walaupun burgernnya kurang sedap berbanding burger gerai? (walaupun McDonald’s bermula dengan gerai juga)

Silap-silap burger yang anda buat sendiri lagi sedap dari McDonald’s kan?

Konsep penting ni, esok saya akan jawab. Sebelum tu…

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) 😉

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ;)

74 thoughts on “Burger mana lagi sedap?

  1. [URL=http://skocz.pl/dcax]ragazzi[/URL] ragazzi [URL=http://skocz.pl/dcaw]italiana[/URL] italiana [URL=http://skocz.pl/dcav]anelli[/URL] anelli [URL=http://www.fm7.biz/0rq5]corsi[/URL] corsi [URL=http://www.fm7.biz/0rq4]abbigliamento[/URL] abbigliamento

  2. saya rasa dia berjaya sebab kita semua menjayakannya. cuba kita semua pakat2 tak gi mcdonald. gurantee bankrupt punyer.

  3. Saya berpendapat Mcd pandai uruskan masa dengan tepat.Mcd mengamalkan sistem franchais.semua cawangan tak kira dlm malaysia atau luar negara semua sama,warna,logo,interior design,uniform pekerja,timing menyediakan makanan..

    Mcd menyediakan makanan mengikut spesifikasi masa yg ditetapkan.Cth (saya rasalah ) pekerja kena goreng kentang dlm masa 7 minit.Pelanggan akan dihidangkan kentang goreng dlm masa 7 minit. Takboleh terlalu lama kentangn nanti hangus dan tak boleh dihidangkan.

    Apa2dlm hidup pun kita kena pandai uruskan masa, komitment 100% dan sentiasa konsiten.

  4. saya nak buka gerai burger di kawasan luar bandar.sekarang ada sepuluh org mahu menjayakan rancangan saya di tempat yg berbeza.
    masalah saya, saya tidak ada idea design gerai burger saya n nama yg sesuai utk gerai tersebut supaya logonya diingati ramai n lebih comercial.any comment?

  5. burger yg paling best penah aku rase kat usj2. skang diaorg da bukak lg kat usj 1, siap buat blackpepper home made lagi, mmg giler klu nak nunggu turn, ramai giler, klu x caye try gi beli, klu x silap aku nama dia syed & jai blackpepper burger…..mmg ble lawan mcd wooooo, aku ari2 try psl stall diaorg dpan umah aku jer…hehe….

  6. tak silap aku ada satu sahaja burger yg lain sikit kat bdr tun razak. geraI dia cun . diaorang buat burger kukus .. kalu x silap gerai dia marvellous d’kukus kat dwi tasik. boleh tahan sedapnya . mungkin kurang promosi dan baru sebulan x silap. tu pun aku tanya bdk gerai tu

  7. Emmm pade pendapatan saye, kemungkinan diorang punye teknik pembalutan… i mean they have their own plastic, their own packet to wrap the meal, very cantik n kemas… n all of them standardize.. kat mane2 mcD sume same… =)

  8. Assalamualaikum semua,
    Aku rasa jawapan yang dikeluarkan tu majoritinya betul, pada pendapat aku tujuan Irfan Khairi kasi hint saja supaya untuk terus kita keluarkan idea-idea realistik mengikut pandangan masing-masing. Perjalanan itu lebih menarik dari destinasi.
    Apa pun aku ada jawapan aku sendiri. McD punyai organisasi pengurusan yang mantap dan hebat berbanding gerai burger lain. Ada yang menguruskan dan ada yang menjalankan.
    Sektor pengkhususan memainkan peranan juga.

  9. sebenarnya mcD dah pengaruhi mind set kita… harga dia mahal.. tapi org tetap pergi… padahal bukan sedap pon.. korang tgk mcD semua dia buka francais kat bandar2 koz kat situ banyak pelanggan.. cuba lau dia buka kat perlis.. comform bankrup coz nak bersaing ngan orang sekeliling dia. hahahaha

  10. sebab :
    -mudah dicari
    -brand terkenal mudah ingat
    -promosi mantap/iklan
    -tempat selesa ada aircond
    -teknik pembungkusan
    -penghataran kerumah
    -sistem francais
    -stiker MCD kat kereta selalu ingat

  11. assalamualaikum…….. kpd sesiapa yg dah join biznes burger…bleyh x share dgn aku mcm maner nk bukak biz niyh…..ak nk yg modal kecik2 jew…ak dah servey tiga jnis.. OTAI,modal 15K.. burger gembira, modal 5K,,, burger mat salai,,3K… ader x yg lg kecik modal die.?? xpon bleyh sewa kew……

  12. Setelah berkurun lama mencari akhirnya aku jumpa gak burger yang paling sedap yang pernah aku makan… yang paling best diorang letak 1 sos special (home made) kot…perhhh…daging lak lembut selembut-lembutnya….kalau korang tak caya try makan…klu tak silap stall diorang betul2 belakang BSN Alor Gajah, area car wash 898…sure terangkat punya…esok aku nak order lagiiii…gian dah nie….

  13. cuma pandangan..

    1. Jenama Mc donald tu sendiri..
    2. asal usul Mc Donald sbb McD ni mmg dah berpuluh tahun berniaga so die punya experience mmg berbukit la tinggi.. gerai kecik experience x mcm McD tu coz mostly yg meniaga gerai kecik nie golongan remaja.
    3. cara management McD tu sendiri yg sistematik n kepelbagaian hidangan n jenis makanan. gerai kecik mostly jual burger je n x kepelbagaian.
    4. yg terpenting kebersihan di premis dan penyedian makanan yg bersih. gerai biasa mostly jual tepi jalan n terdedah kpd pencemaran persekitaran.
    5. McD penyediaan makanannya lebih cepat dan teratur.
    6. McD nie mesra pelanggan n layanan yg memuaskan..

  14. Daya tarikan…

    1) Kerusi meja utk customer
    2) Wifi
    3) Drink (Refilable)
    4) Air Condition (tp aku selalu duk luar jek)
    5) menatang lain selain burger (fries, nuggets, etc)

    Sumer ni susah nak dpt kat kedai2 burger tepi jalan…only some je yg aku tgk ada jual fries & nuggets…
    Tp bg aku aku burger tepi jalan lebih sedap, murah & berbaloi2.

  15. salam….nak cite pasal mcd tu cepat, kadang2 beratur panjang gak, kene tunggu gak, then ade gak gerai burger yg jenis masak laju. nak kata kebersihan, x sume peniaga burger jlnan tu pengotor, tul x? nak kata layanan baik plak, peniaga burger jlnan ni pun ramai gak yg bg layanan baik…nak kata mcd tu dapurnyer open, open sgt ke?? korang mane nampak dorang goreng burger, tul x? yg goreng frenfries tu nampaklah kan, tp burger x nampak pun, burger jlnan tu ha depan2 mata nampak, ha so jgn ngarut kata dapur mcd tu open….so, tu sume xleh dijdkan perbezaan antara mcd n burger jlnan….bg aku 1 jer bezanyer, iklan mcd kat tv tu, tiap2 ari kuar tv…ade ke iklan burger jlnan kuar tv?? hahahaha!! so, kite ni sume dah terpengaruh dgn nama mcd tu….so, nama MCDONALD tu lah penyebabnyer kite masih gi beli burger dorang….

  16. salam…then, kalo nak kata burger jlnan ni xde kepelbagaian….aku rase mcd tu yg xde kepelbagaian….ade ke mc chicken special? hahaha! then, boleh x masa korang order mcd tu, korang ckp nak mayonies lebih, sos lebih, xnak bawang, daging nak garing sikit?? boleh x?? hahaha! tp kalo korang order burger jlnan, korang ckp jer nak ape!! so, which one yg ade kepelbagaian??

  17. semua jawapan pun betul..aku pulak mengambil kira dari sudut lain.

    Penjaja / peniaga burger biasanya ada 1 gerai je or mungkin lebih. McD ada banyak outlet.

    Kalau 1 outlet untung ribu2. Kalau banyak outlet untuk beribu ribu lemon laa.

    Pastu gunalah semua jawapan diatas sebgai strategi. Kalau ada modal besar lagi bgus. Make sure ada repeat order.ada regular customer. pastu tambah produk sampingan.Pasal tu untung berlipat kali ganda sebab McD pikir jauh, cam ane nak multiply untung, repeat customer…lagi dan lagi…untung x kuasa infiniti..$$$ kachinggg..heheh

  18. ini dr pengamatan aku :

    1)McD – tempat dia boleh buat business (appoitment) dgn client n closed deal ribu2. (aku ni agent insurance dan UT )- gerai xboleh.
    2)Boleh duduk makan rileks2 dgn family – gerai mana bole (tepi jln raya bahaya tu anak2 lari sana sini)
    3)Ada aircond – gerai xda (kalau hujan huh..basah dgn burger2nya skali)
    4)Xpyh tunggu lama (beratur pun lurus je)- gerainya kena tunggu lama kt situ or dlm keta dh tu tension ms nuggu sbb ramai kerumun..
    5)Xde org ‘stare’ kt kita (especially p’puan)- gerai kekadang tu ramai yg melepak kt situ yg kerjanya ‘stare’ awek je..
    6)Kebersihan – gerai ada yg bersih stallnya tp rata2 lokasinya di tepi longkang (nk buat camana dh tepi jln mesti ada longkang.
    7)Kenyang – dua2 kenyang tp McD punya bapak mahal harga dia..
    8)Rasa – bg aku (perbadi) jauh McD lebih enak daging, sos dan roti dia.
    9)Burger asalnya makanan mat saleh (western) kita asalnya makan nasi. Aku sbg org Kelantan takkan beli nasi kerabu/berlauk yg dibuat/jual oleh org Indon (seriously), begitu jg org Terengganu dgn nasi dagangnya begitu jg org Johor dgn laksa Johornya..in other word McD lebih tahu psl burger walau yg menyediakan tu org Melayu kt juga.
    10)Byk lg faktor lain..bole fikir sendiri .. Salam

Leave a Reply

Your email address will not be published.