Category Archives: Tip Motivasi

Apa yang saya buat dengan wang RM 1 JUTA?

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 29hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

Ramai yang tanya saya, apa yang saya buat dengan pendapatan RM1,000,000 ketika berumur 25 tahun. Maklumlah, untuk seorang yang berumur 25 tahun, jumlah tersebut adalah agak besar.

Jawapan mudahnya adalah, sebuah rumah dan satu kereta.

Kereta pertama saya. Kini boleh dilihat di luar pusat latihan saya
Ruang@IKSB menjadi company car!

Namun, jawapan yang lebih panjang bukanlah seperti ramai yang akan sangka. Rumah yang dibeli bukanlah rumah hebat bungalow besar. Atau kereta yang dibeli bukanlah kereta sports kereta import impian. Tetapi hanyalah sebuah apartment kecil, dan kereta tempatan, Perodua Kembara.

Teringat saya ketika menjalankan perniagaan Internet. Ketika itu saya tinggal di apartment sewa. Sebuah studio flat, tiada berbilik, di situ juga tempat tidur dan kerja. Saiznya dalam lingkungan 3×3 meter sahaja. Cuba bayangkan – ya, memang kecil!

Memang ketika itu saya masih lagi muda di awal 20-an, belum mendirikan rumah tangga, belum mempunyai tanggungan apa-apa.

Waktu inilah terbaik untuk mulakan perniagaan bak kata ‘you have nothing to lose!’.

Kenalan mengatakan saya seorang yang ‘workaholic’ oleh kerana waktu kerja (masih bekerja makan gaji ketika itu) 9 pagi hingga 5 petang di pejabat. Pejabat pula berdekatan dengan flat dan hanya berjalan kaki sahaja. Sengaja menyewa flat yang dekat kerana ingin jimat.

Tetapi satu lagi sebab saya memilih flat tersebut adalah kerana ia betul-betul dihadapan sebuah rumah yang besar dan mewah! Setiap hari ketika melakukan kerja di komputer saya, saya akan menjenguk diluar tingkap untuk perhatikan rumah tersebut dan dalam hati, satu hari nanti, saya akan memiliki rumah mewah seperti itu!

Waktu luar pejabat 5 petang hingga 2 pagi pula menjalankan perniagaan di Internet. Namun, saya tidak kira saya seorang ‘workaholic’ kerana apa yang saya lakukan adalah sesuatu yang saya minat dan menggembirakan saya.

Sehingga hari ni, saya tidak menganggap kerja sebagai kerja oleh kerana ‘kerja’ yang saya lakukan adalah amat seronok! Lebih seronok dari menonton TV, surf Internet, dan membuang masa ke perkara yang lain.

Oleh kerana seronok dan minat dengan apa yang lakukan, walaupun gagal dalam perniagaan Internet pada tahun pertama (12 bulan hanya dapat balik modal sahaja), tetapi saya tetap teruskan.

Kejayaan saya bukanlah cara mudah, short cut ataupun semalaman. Tetapi 3 tahun berusaha menjayakan perniagaan di Internet untuk mencapai keuntungan RM1,000,000.

Pendapatan saya bukanlah umpama durian runtuh

Oleh sebab pendapatan saya bukanlah umpama durian runtuh, tiba-tiba mendapat sejumlah wang yang besar. Tetapi sedikit demi sedikit, minggu demi minggu, bulan demi bulan dan tahun demi tahun, baru mendapat keuntungan RM1,000,000 itu, maka saya sangat sayang dan berkira dengan setiap sen yang dikumpul oleh kerana ianya atas usaha yang keras!

Sebab itu, rumah yang besar dan kereta idaman bukan keutamaan saya ketika itu. Sayang sangat hendak berbelanja besar pada dua perkara ini.

Tambahan, sekiranya membeli rumah bunglow dan kereta mewah, bukannya cukup RM1,000,000 bukan? paling tidak memerlukan RM2 juta… RM3 juta ketika itu. Dan sekiranya ini pilihan saya, maka apa gunanya mempunyai RM1 juta sedangkan kita masih perlu berhutang.

Rumah pertama saya adalah apartment kecil sahaja

Oleh sebab itu, rumah pertama saya adalah apartment kecil sahaja walaupun bergelar jutawan. Tetapi Alhamdulillah saya dapat membayarnya secara cash. Tiada berhutang. Ingat lagi ketika itu harganya adalah sekitar RM200,000 sahaja di Ampang.

Bermula dengan hanya studio flat tanpa bilik, dan kemudian memiliki apartment kecil adalah satu upgrade kepada saya! Sekurang-kurangnya saya tahu bahawa sekiranya terjadi apa-apa pada diri saya, atau hilang punca pendapatan saya, saya masih memiliki apartment untuk melindungi saya, isteri dan anak-anak. Biarlah kecil, tetapi sudah selesa bukan sahaja secara fizikal, tetapi secara mental juga selesa oleh kerana tiada berhutang.

Kemudian tiba masanya untuk membeli kereta pula. Walaupun kereta idaman saya adalah Porsche (ketika bersekolah, saya meletakkan poster kereta Porsche di belakang pintu bilik saya untuk tatapi setiap hari), dan memang cukup duit untuk membeli Porsche ketika itu, namun, saya mengambil langkah berhati-hati. Apa gunanya berkereta mewah sekiranya berhutang sekali lagi.

Kereta pertama saya adalah Perodua Kembara

Oleh sebab itu, kereta pertama saya adalah Perodua Kembara. Dibayar secara tunai juga pada harga dalam lingkungan RM50,000.

Jadi, di mana perbelanjaan wang RM1,000,000 saya ketika itu? Jawapannya hanya membelanjakan RM250,000 pada sebuah apartment dan kereta kecil- tanpa hutang.

Rata-rata kini apabila dilihat usahawan yang baru mencapai kejayaan yang kecil, ataupun bukan usahawan yang baru naik pangkat dalam pekerjaan, terus membeli rumah besar dan kereta besar. Apa yang jadi, hutang juga besar dan kemudian meletakkan diri mereka sendiri dalam satu kitaran bekerja, untuk membayar hutang. Mat salleh menggelarkannya “rat race”. Sebab itu agama kita tidak bersetuju pada konsep berhutang. Apatah lagi yang perlu bayar interest.

Bayangkan apa akan terjadi sekiranya punca pendapatan anda terhenti.

Bayangkan apa akan terjadi sekiranya punca pendapatan anda terhenti. Bayangkan keadaan anda kini. Bayangkan pula keadaan anda dan keluarga anda. Berapa tahun, bulan atau minggu anda dapat survive sekiranya punca utama pendapatan anda terhenti? 6 bulan? 3 bulan? 1 minggu?

Oleh kerana fikirkan soalan ini masak-masak, sebab itu saya tidak membelanjakan wang RM1,000,000 pada kemewahan. Tetapi pada sesuatu untuk melindungi diri dan keluarga sekiranya hilang punca pendapatan.

Inilah kisah saya lebih 15 tahun yang lalu…

Kini, syukur Alhamdulillah, perniagaan telah berkembang bukan sahaja di Malaysia tetapi di luar negara juga. Pelajar dan pelanggan consultation juga tempatan mahupun global. Apabila pendapatan lebih, dan asas gaya hidup hidup telah dilindungi, maka tak salah untuk bermewah sedikit pada rumah, tanah, melancong, dan kereta.

Ohw ya, Alhamdulillah kini saya memandu kereta Porsche yang merupakan kereta idaman ketika kecil lagi di poster sebalik pintu bilik saya. Namun saya tidak akan lupa perjalanan saya yang bermula dengan hanya kereta Kembara yang merupakan kereta pertama saya. Kini, kereta Kembara itu masih disimpan sebagai company car sebagai peringatan untuk saya. Rumah pula telah upgrade ke rumah yang lebih besar dan selesa untuk keluarga.

Nasihat saya, tidak perlu bekejar-kejar memiliki rumah besar atau kereta mewah, bercuti di luar negara sekiranya itu bukan dalam kemampuan kita. Kadang kala kita lihat seseorang itu segak bergaya, berumah besar dan kereta mewah bercuti di luar negara diletakkan di Instagram dan upload di Facebook, cuma pada hakikatnya, hutang keliling pinggang dan hidup sentiasa tertekan di dalam kitaran rat race. Mudahan dijauhkan keadaan ini dari diri kita, keluarga dan kenalan!

PS: Harap dapat kongsikan perkongsian ini kepada kenalan2 anda! 🙂

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 29hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

Saya pernah dimarahi, ditengking dan diberi kata-kata kesat!

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 29hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

Sebelum saya menjadi speaker antarabangsa,  sebelum saya bergelar jutawan, sebelum saya mengenali perniagaan Internet, dan sebelum anda mengenali saya lagi, saya pernah bekerja sebagai seorang tukang cuci di sebuah pasaraya selama 2 tahun.

Ya, saya juga bermula dari bawah!

Bekerja sebagai cleaner selama dua tahun, mengajar saya pelbagai perkara. Maklumlah, kita sebagai tukang cuci akan dipandang sebagai tukang cuci sahaja- pendatang luar pula tu. Kena marah dan tengking oleh supervisor adalah perkara biasa. Tetapi, terpaksa tahan juga oleh kerana ingin mencari wang untuk menambahkan ilmu. Jauh dalam hati saya tahu, ketika itu hanyalah pengalaman sementara untuk mengumpul wang sebelum mula mengejar cita-cita saya.

Tahun 1998 ketika bekerja sebagai tukang cuci pasaraya “Kwik Save” selama 2 tahun

Ada satu ketika itu, sedang sibuk saya mengemop lantai pasaraya, saya tidak sedar bahagian belakang batang kayu mop saya terlanggar rak minuman berkabonat. Beberapa botol minuman berkabonat jatuh pecah berkecai di lantai dan pastinya tindak balas air ber gas itu menjadikan keadaan lebih teruk lagi.

Akibat bunyi bising itu, supervisor pencuci lari bergegas kepada saya dan apa lagi, pastinya saya dimarahi dan dijerit.

Pelbagai kata-kata kesat pun dilemparkan kepada saya, maklumlah mat salleh tersebut mungkin kurang pendidikan, maka kata-kata lucah pun diberikan.

Memang salah saya oleh kerana lalai, dan saya terima.

Tak lama kemudian, pengurus pasaraya pula datang oleh kerana terdengar kekecohan itu. Cepat-cepat saya minta maaf kepada pengurus pasaraya itu dan apa saya lakukan, saya keluarkan dompet saya dari poket belakang seluar, dan bertanyakan kepada pengurus pasaraya…

“Please tell me how much. I want to pay for the drinks”.

Oleh kerana saya tahu salah saya, tidak sengaja memecahkan beberapa botol minuman karbonat itu, saya pun ingin membayar ganti rugi kepada pengurus pasaraya itu.
Namun, balasan yang saya dapat amat berbeza dengan supervisor tukang cuci yang mengherdik saya. Pengurus pasaraya tersebut dengan bersahaja berkata

“Don’t worry you don’t need to pay. Accident happens. But are you ok?”

Bukan sahaja tidak mahu menerima wang saya, tetapi ditanya pula sama ada saya tidak tercedera kerana itu yang dirisaukan apabila terengar bunyi botol-botol pecah.
Ketika itu, saya dapat lihat betapa bezanya perangai manusia didepan mata saya sendiri. Seorang supervisor pencuci yang menengking dan mengherdik, seorang pula pengurus pasaraya yang mengambil berat dan memahami.

Kita sebagai manusia, perlu memilih cara kita sendiri. Pilihan bukan pada tangan orang lain, pada persekitaran, pada pangkat dan darjat, atau pada kenalan dan keluarga. Tetapi pilihan datang dari diri kita sendiri untuk membentuk diri sama ada hendak jadi seorang yang baik ataupun tidak.

Dua tahun saya bekerja sebagai tukang cuci tetapi itulah dua tahun yang paling banyak mengajar saya tentang erti kesabaran dengan karenah orang, sabar dalam mencari ilmu, sabar dalam berusaha. Untuk berjaya, kita akan bertemu pelbagai karenah manusia. Untuk berjaya, kita perlu mencari ilmu. Dan untuk berjaya juga, pastinya ilmu sahaja tidak cukup sekiranya tidak berusaha.

Dua tahun selepas menjadi tukang cuci, saya telah kumpulkan wang yang cukup untuk mulakan perniagaan di Internet. Dan sejak itu, tidak lagi menoleh belakang!

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 29hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

rezeki-pantas

Begitu pantasnya rezeki sekiranya kita…

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 29hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

Pemandangan dari pejabat baru saya di Dubai sungguh menarik! Tak sangka betapa pantas masa berlalu dan perisian aplikasi FLOW yang saya hasilkan telah mula mendapat sambutan dan kini dalam proses pelancaran ke serata dunia dalam beberapa bulan yang akan datang! Pemandangan dari pejabat baru saya… (ikuti saya di Instagram irfan_khairi untuk gambar-gambar terkini)

dubai

Teringat 2 tahun lepas ketika pertama kali saya tiba di Dubai atas jemputan mengendalikan program di sini.

Maklumlah, pertama kali ke dubai ketika itu, saya pun mengambil masa untuk melawat tempat-tempat di Dubai menggunakan jaringan Metro mereka (macam MRT di Malaysia).

Teringat saya satu ketika itu ketika di dalam Metro, melalui satu kawasan bangunan-bangunan canggih dan sangat tertarik dengan nama-nama syarikat besar di situ termasuk Microsoft, Dell, Cisco, Google, Facebook dan lain-lain. Tertera tanda tertulis besar “DUBAI INTERNET CITY”

Terdetik di dalam hati saya ketika itu tahun 2015, memasang angan-angan untuk satu hari nanti bertapak di DUBAI INTERNET CITY.

Alhamdulillah, hari ini dua tahun kemudian bukan sahaja mempunyai satu perniagaan bertapak di sini, Irfan Khairi Institute of Business Dubai, tetapi juga kini mempunyai pejabat baru untuk membangunkan perisian FLOW.

Semua ini bermula dengan angan-angan. Tetapi, 2 pencapaian saya di Dubai ini lain caranya dan ini yang saya pelajari…

2015 tidak melakukan apa-apa

Walaupun memasang angan-angan untuk menubuhkan perniagaan saya di Dubai, pada tahun 2015 ianya sekadar angan-angan sahaja. Saya tidak melakukan apa-apa sehingga tahun 2016 untuk memulakan IK Institute of Business Dubai.

Matlamat 2017 melakukan dengan pantas!

rezeki-pantas

Hujung 2016, berbeza pula. 2-3 minggu sebelum 2017, saya mendapat idea membangunkan sebuah perisian aplikasi komputer CMS untuk perniagaan besar-besaran. Apabila mendapat idea tersebut, terus dengan pantas saya berusaha membangunkannya.

Dalam masa beberapa hari sahaja membuat beberapa temujanji dengan bakal pelabur dan partner di Dubai. Di ibu pejabat FLOW international…

Rezeki Allah swt, temujanji pertama di Dubai pada hari Selasa lepas, telah bertemukan saya dengan pelabur dan partner yang berminat untuk mengusahakan FLOW bersama-sama saya ke peringkat antarabangsa!

Ketika di apartment saya malam tadi saya terfikir. Betapa pantasnya rezeki datang. Hanya apabila kita berusaha dengan pantas.

Silap saya menunggu setahun sebelum bermula IK Institute of Business. Alhamdulillah kini sudah berjalan lancar di Dubai.

2017 tidak lagi kerana untuk mendapat rezeki dengan pantas, saya perlu berusaha dengan pantas juga!

2 minggu lagi, saya akan kendalikan Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial di pusat latihan saya di Ruang@Mutiara Damansara. Harapan saya, perkongsian ringkas ini dapat memberi inspirasi kepada anda untuk melakukan sesuatu untuk angan-angan anda dengan pantas dan tidak ditunda.

Sekiranya matlamat anda adalah memulakan perniagaan Internet, mulakan sesuatu dengan pantas supaya rezeki juga InshaAllah pantas!

Sekiranya anda berniat dan bermatlamatkan untuk mulakan Perniagaan anda untuk 2017 ini, jangan tundakan lagi.

Pada hari AHAD, 26hb FEBRUARI, bermula Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial PERTAMA 2017 bersama saya – program separuh masa selama 6-9 bulan bersama bantuan dan bimbingan langkah demi langkah. Walaupun perniagaan anda akan bermula pada bulan yang KE-DUA!

Sekiranya anda beminat untuk menyertai program ini, ia boleh disertai secara bersemuka (kelas di Kuala Lumpur) atau secara online dari rumah anda (sekiranya anda jauh dari Kuala Lumpur).

strategi

Strategi KEJAYAAN saya di Dubai!

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 29hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

Setiap kali di Dubai, jadual saya sangat padat sejak menubuhkan Irfan Khairi Institute of Business di sini. Sebagai tambahan dengan jemputan mengendalikan jemputan talk perniagaan Internet 3 hari berturut-turut juga bermula semalam.

Salah satu matlamat saya tahun 2017 ini adalah menghasilkan satu aplikasi CMS web bernama FLOW.

Aplikasi ini InshaAllah akan dilancarkan di Dubai dan ke peringkat antarabangsa.

Suka saya ingin kongsikan dengan anda, semalam, saya telah mengadakan meeting bersama sebuah syarikat bakal pelanggan FLOW dan Alhamdulillah telah mendapat syarikat yang mempunyai beratus cawangan serata dunia yang akan menjadi pelanggan pertama perisian CMS ini!

irfan khairi dubaiGambar sebelum berjumpa pelanggan pertama FLOW

Di sini saya ingin kongsikan salah satu teknik dan strategi kejayaan yang saya sering gunakan kepada anda…

Untuk mencapai kejayaan, kita perlu bermula dengan pantas. Idea perisian FLOW bermula bulan lepas.

Ya, saya mendapat idea untuk menghasilkan aplikasi CMS FLOW ini secara tepatnya 3 minggu lepas, hanya 21 hari.

Apabila mendapat idea ini, dengan PANTAS saya menggerakkan idea tersebut tanpa membuang masa. 3 minggu lalu, FLOW hanyalah satu idea sahaja. Tetapi bermula semalam, ianya telah mendapat pelanggan, sebuah syarikat multi-milion antarabangsa untuk menggunakan perisian ini.

Kenalan-kenalan, krew saya di IKSB, isteri dan keluarga semua tahu antara tabiat saya adalah saya akan mulakan sesuatu dengan pantas. Saya tidak akan buang masa bercakap mengenainya, berfikir mengenainya, mengharapkannya, tetapi saya akan terus mengambil langkah pertama dan bermula!

strategi

Apabila bermula dengan pantas, apa yang saya dapat adalah…

1. Saya mendapat momentum!

Ianya sukar untuk mendapat momentum dan semangat. Pernah tak anda dalam keadaan ini di mana terasa agak lemah dan hilang semangat?

Salah satu puncanya adalah apabila kita tidak mengambil tindakan dengan pantas.

Kereta yang laju mempunyai momentum yang tinggi berbanding dengan kereta yang hanya bergerak dengan perlahan.

2. Saya mendapat peluang!

Pernah tak anda mendapat sesuatu idea, dan oleh sebab tertentu (seperti tiada momentum) , anda tidak memulakan idea tersebut? Pastinya pernah bukan. Tetapi pernah tak terjadi apabila anda tidak melakukannya, sedar-sedar, sebulan dua kemudian orang lain memulakan idea anda? Pastinya terjadi!

Apabila kita lambat mengambil peluang, orang lain akan mengambil peluang tersebut bagi pihak kita!

3. Saya mendapat result pantas!

Lagi kita menunda matlamat dan target kita, lagi lah lama keputusan atau result akan dapat. Bermula 3 minggu lepas, semalam saya telah selangkah kehadapan untuk mencapai matlamat 2017 saya untuk mempunyai aplikasi yang digunakan oleh syarikat-syarikat antarabangsa.

Pernahkah anda menunda-nunda dalam memulakan sesuatu? Pernahkah anda ingin memulakan sesuatu tetapi masih tertunggu-tunggu waktu sesuai? Pernahkah anda melengahkan masa dan kemudian terasa ‘menyesal’ kerana tidak melakukan sesuatu itu?

Pastinya pernah. Saya juga pernah satu masa dahulu. Tetapi, pengalaman mengajar saya bahawa untuk mencapai kejayaan, kita perlu mengejarnya dengan pantas.

Jangan ditunda-tundakan lagi.

Mungkin anda pernah membaca email saya sejak beberapa hari, minggu atau bulan yang lepas. Dan sering saya menjemput anda untuk bersama saya menyertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Media Sosial.

Mungkin juga anda terdetik dan memasang niat untuk menyertai satu hari nanti. Sekiranya begitu, jangan tunggu lagi oleh kerana seperti kisah saya ini, kejayaan datang apabila kita mengambil langkah dengan pantas. Ia akan memberi anda momentum, memberi anda peluang dan juga memberi keputusan dengan pantas.

Intake baru 2017 untuk program bersama saya akan bermula pada 22hb Januari ini. Walaupun baru dibuka, pendaftaran telah pun bermula dan tempat dipenuhi dengan pantas. Masa saya di Malaysia semakin terhad oleh kerana mempunyai peluang dan tanggungjawab di luar negara kini. Namun, tidak kira di mana pun saya berada, matlamat saya masih ingin membangunkan lebih ramai usahawan dan bakal usahawan di Malaysia.

Sertai program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Jay di 03-77292277.

motivasi

RAHSIA mencapai matlamat #3: Teknik mendapat motivasi untuk capai matlamat!

RAHSIA MENCAPAI MATLAMAT #3: Bagaimana cara motivasikan diri untuk capai matlamat…

Sebagai manusia, kita memerlukan motivasi. Seperti kereta memerlukan petrol untuk terus bergerak, apakah “petrol” bagi kita? Tanpa motivasi, hendak mengambil langkah pertama dalam mereliasasikan matlamat kita pun akan terasa susah. Tetapi, dengan motivasi, perjalanan mengejar matlamat akan semakin mudah.

Pertama…

Apakah SEBAB UTAMA anda ingin mencapai matlamat anda? Apakah “the BIG WHY?” anda. Apa yang dimaksudkan di sini adalah, anda perlu cari jawapan berbentuk manfaat mengapa anda ingin sangat-sangat mencapai matlamat tersebut.

Hasilkan satu senarai bertulis SEBAB UTAMA mengapa anda ingin mencapai matlamat tersebut dengan sekurang-kurangnya 10 sebab. Mempunyai 1 atau sebab sahaja tidak mencukupi. Seperti tidak cukup petrol, tetapi, bayangkan anda mempunyai lebih dari 10 sebab mengapa anda ingin mencapai sesuatu matlamat tersebut, maka ianya umpama petrol “isi penuh”!

motivasi

Sebab-sebab ini pasti akan memberi motivasi kepada anda dengan lama. Tetapi, syaratnya adalah, ianya perlu bertulis.

Jadi, ambil pen dan kertas dan mula menulis sekarang anda punya “BIG WHY!”.

Kedua…

Ramai yang fikirkan motivasi adalah dari segi usaha. Bila motivasi kurang, usaha akan kurang. Sememangnya benar. Tetapi lebih tepat lagi, usaha datang dari minda. Sekiranya minda tidak termotivasi, maka usaha pula tidak akan ke mana.

Apabila anda telah senaraikan BIG WHY anda, tiba masanya untuk anda penuhkan minda anda dengan maklumat-maklumat tentang cara mencapai matlamat anda. Baca buku, baca inline, tonton video youtube yang berkaitan, hadiri kursus atau seminar, dan penuhkan minda dengan infomasi berkaitan dengan cara bagaimana anda boleh mencapai matlamat anda.

Penuhkan minda dengan maklumat dan ilmu.

Apabila minda sentiasa konsisten mendapat input-input baru setiap hari, maka di situ minda akan memberi motivasi kepada usaha. Jangan biarkan sehari pun berlalu tanpa mendapat maklumat mengenai matalamat anda.

Ketiga…

Mula sekarang! Momentum akan hadir bila ada pergerakan. Seperti kereta yang laju di jalan raya, mempunyai momentum yang tinggi berbanding dengan kereta yang baru hendak bermula enjin.

Anda perlu mulakan perjalanan anda dan konsisten berusaha.

Mulakan sekarang- walaupun belum bersedia, mulakan sesuatu. Jangan tunggu waktu terbaik, masa terbaik atau keadaan tebaik oleh kerana waktu, masa dan keadaan yang sempurna tidak akan datang begitu sahaja. Anda yang perlu menjadikan waktu ini, waktu paling sempurna anda mulakan sesuatu!

Pastinya anda pernah mempunyai idea, dan biarkan idea itu berlalu tanpa sebarang tindakan bukan? Sedar-sedar berminggu dan berbulan berlalu dan baru anda teringat idea anda belum lagi bermula.

Mulakan sesuatu yang berkaitan dengan matlamat anda hari ini.

Walaupun beberapa hari lagi baru akan muncul 2017, tetapi, jangan ditunda kerana waktu paling sempurna tidak akan datang. Anda sendiri yang akan ciptakan waktu paling sempurna untuk anda. Iaitu sekarang!

Sekiranya matlamat anda adalah untuk memulakan perniagaan di Internet dari rumah dan menjana pendapatan pada tahun 2017 ini, InshaAllah saya boleh bantu. Sertai program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Jay di 03-77292277.

 

matlamat-2017

RAHSIA #2 menetapkan matlamat 2017: 3 Soalan penting UNTUK ANDA!

RAHSIA MENETAPKAN MATLAMAT #2: 3 Soalan paling penting untuk mencapai APA SAHAJA MATLAMAT!

Untuk mencapai matlamat 2017 anda, 3 soalan perlu dijawab…

1. APAKAH ILMU baru yang perlu anda miliki?

Ilmu yang anda miliki kini telah membawa anda ke tahap anda kini- keadaan anda sekarang. Untuk mencapai matlamat yang lebih besar, anda perlu dapatkan ilmu-ilmu BARU. Amat penting untuk faham bahawa, ilmu yang anda ada kini alhamdulillah telah membentuk anda seperti mana anda pada hari ini. Namun, untuk mencapai lebih dari apa yang anda capai kini, pastinya memerlukan ilmu yang lebih lagi dan baru.

Tidak memadai punyai ilmu sedia ada. Sekiranya ilmu yang anda miliki kini dikatakan cukup, mengapa anda masih lagi belum mencapai matlamat anda itu bukan? Ada kalanya kita bersikap ego dan merasakan ilmu di dada sudah cukup. Mudahan dijauhkan dari perasaan itu oleh kerana semakin dalam kita mencari ilmu, akan terasa semakin banyak yang kita tidak tahu.

Apa sahaja matlamat 2017 anda, pastinya anda memerlukan ilmu yang baru dan ilmu sedia ada tidak lagi mencukupi.

matlamat-2017

2. SIAPAKAH yang dapat membantu anda mencapai matlamat anda?

Dalam mencapai matlamat, jalan akan menjadi semakin mudah apabila mempunyai orang yang membantu. Tidak semestinya membantu 100%, tetapi jalan mencapai kejayaan akan menjadi semakin mudah dan pantas apabila bersama-sama mereka yang dapat memberi semangat, dorongan, nasihat, atau apa sahaja bantuan. Mungkin mereka adalah dari kenalan atau keluarga yang sememangnya kita kenali. Atau mungkin juga perlu mencari kenalan baru atau mentor baru untuk mendapat dorongan dan sokongan.

Pepatah Inggeris berbunyi, “NO MAN IS AN ISLAND” bermaksud kejayaan bukanlah atas usaha sendiri sahaja. Pastinya memerlukan bantuan dan ukhuwah bersama orang lain.

3. BAGAIMANAKAH langkah seterusnya?

Tanpa merancang pastinya matlamat akan gagal. Apakah perancangan anda untuk mencapai matalamat tersebut? Apakah langkah anda minggu ini? Minggu hadapan? Bulan ini? Bulan hadapan dan beberapa bulan lagi?

Hasilkan jadual perancangan anda oleh kerana gagal merancang adalah merancang untuk gagal. Matlamat, ilmu, orang yang membantu sahaja tidak mencukupi sekiranya tiada tindakan daripada diri sendiri dan tindakan pertama adalah untuk menghasilkan jadual 2017 apa yang anda perlu lakukan untuk mencapai matlamat tersebut.

Rancangkan hari, minggu dan bulan-bulan yang akan datang. Pernahkah anda melihat rumah dibina tanpa pelan perancangan? Pastinya tidak.

Begitu juga untuk mencapai matlamat perlukan perancangan yang rapi dijadualkan.

Rahsia menetapkan matlamat #2 kali ini adalah…

1. APAKAH ILMU baru yang perlu anda miliki?
2. SIAPAKAH yang dapat membantu anda mencapai matlamat anda?
3. BAGAIMANAKAH langkah seterusnya?

Sekiranya matlamat anda adalah untuk memulakan perniagaan di Internet dari rumah dan menjana pendapatan pada tahun 2017 ini, InshaAllah saya boleh bantu. Sertai program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Jay di 03-77292277.

menetapkan matlamat

RAHSIA #1 mencapai APA SAHAJA matlamat 2017 anda!

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 29hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

RAHSIA MENETAPKAN MATLAMAT #1: Pastikan matlamat anda BESAR dan tak perlu beri tahu orang!

Ramai yang takut meletakan matlamat yang BESAR kerana takut tidak tercapai. Malu nanti apa pula orang kata. Segan sekiranya tak tercapai apa yang dihajat. Sebenarnya, tak kira apa sahaja matlamat anda, pastikan ianya besar.

Tak perlu malu pada sesiapa kerana anda tidak perlu beritahu sesiapa pun tentang matlamat anda. Melainkan mereka yang anda sangat-sangat yakin akan menyokong matlamat anda dan paling rapat dengan anda, tidak mengapa untuk berkongsi.

Tetapi, majoriti orang ramai tidak perlu tahu pun matlamat anda yang BESAR itu! Matlamat adalah untuk diri anda sendiri sahaja. Ianya adalah angan-angan dan cita-cita anda. Tidak perlu kongsikan dengan orang lain. kalau ingin kongsikan juga, tak perlu berkongsi keseluruhannya, mungkin kongsikan 50% atau 60% sahaja. Biar minda dan cita-cita anda tujukan 100%.

menetapkan matlamat

Ini kerana orang ramai tidak akan dapat lihat apa yang anda lihat. Mereka tidak faham matlamat dan cita-cita anda.

Anda tidak perlu meyakinkan orang lain untuk mencapai matlamat anda. Anda hanya perlu meyakinkan diri anda sendiri sahaja.

Letakkan matlamat yang besar kerana anda akan cuba paksa diri anda untuk keluar dari zon selesa anda. Ketika tahun 2000, saya meletakkan matlamat untuk mulakan perniagaan Internet dan mencapai RM sejuta saya yang pertama melalui perniagaan. Tentunya ia adalah matlamat saya yang besar. Walaupun saya letakkan masa 4-5 tahun untuk mencapainya, tetapi Alhamdulillah tercapai 3 tahun kemudian.

Tahun 2016 saya meletakkan matlamat yang besar untuk mendapat 6 jemputan ke luar negara, serta menubuhkan IK Institute of Business di Dubai. Sangat besar matlamat itu, tetapi Allah swt mempermudahkan dengan mendapat 8 jemputan ke luar negara dan tertubuhnya IK Institute of Business pertengahan tahun ini dan menerima pelajar2 antarabangsa pula.

Semua ini tidak akan tercapai dengan mempunyai matlamat kecil. Ianya matlamat yang besar!

Matlamat anda adalah milik anda. Milik anda seorang. Pilihan anda untuk meletakkan matlamat besar atau kecil. Tetapi, alang-alang ia adalah 100% milik anda, letakkanlah matlamat yang besar terus! Walaupun sekiranya matlamat besar itu tidak tercapai, oleh kerana ianya besar, anda pasti akan mencapai sesuatu yang membanggakan juga.

Tetapi sekiranya meletakkan matlamat kecil, dan ianya tidak tercapai. Pastinya pencapaian anda tersangat kecil, lebih kecil lagi dari matlamat kecil itu!

Rahsia menetapkan matlamat #1 kali ini adalah…

1. Tetapkan matlamat yang BESAR. Sebesar-besarnya untuk anda capai!

2. Tak perlu kongsikan matlamat pada orang lain. Kalau ingin kongsikan, kongsikan sedikit sahaja. Selebihnya untuk anda!

3. Matlamat BESAR kalau tak tercapai masih lagi membanggakan berbanding dengan matlamat kecil yang tak tercapai!

Sekiranya matlamat anda adalah untuk memulakan perniagaan di Internet dari rumah dan menjana pendapatan pada tahun 2017 ini, InshaAllah saya boleh bantu. Sertai program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Jay di 03-77292277.

Cabaran yang dihadapi oleh usahawan dan cara mengatasinya

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 29hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

Perjalanan hidup sebagai usahawan pastinya pelbagai cabaran yang perlu dilalui. Pengalaman saya menjalankan perniagaan kini hampir 17 tahun juga pastinya melalui pelbagai cabaran. Bak kata, kalau tak berani menghadapi cabaran, jangan pilih keusahawanan sebagai kerier…

Namun dalam apa sahaja cabaran pun, pastinya ada penyelesaian. Apa yang menariknya apabila menghadapi cabaran adalah, kita akan menjadi lebih baik dan lebih kuat selepas itu. Teringat lagu “What does not kill you will make you stronger!” dan betapa benarnya bait lirik dalam lagu itu.

cabaran-pic

Berikut adalah antara cabaran yang perlu dihadapi oleh usahawan dan cara mengatasinya…

1. Cabaran pesaingan

Pastinya mencabar apabila perniagaan yang dijalankan penuh dengan pesaing. Masalahnya tidak semua pesaing bersaing dengan sihat.

Ada yang menggunakan teknik dan strategi kotor untuk mendapatkan pasaran yang lebih besar seperti menipu orang ramai, menjatuhkan pihak lain, menyebarkan berita buruk mengenai perniagaan lain, dan 1001 lagi cara dan teknik kotor. Pastinya sangat mencabar.

Anda yang baca ini, saya yakin tidak menggunakan cara tersebut oleh kerana ianya tidak akan berpanjangan. Lambat laun cara tersebut akan diketahui orang lain juga dan akan merugikan perniagaan sendiri. Usah cerita soal halal dan haram lagi!

Apa yang perlu dilakukan oleh usahawan sekiranya menghadapi cabaran sebegini pertamanya tentulah bersabar. Keduanya, jangan dibalas cara kotor dengan cara kotor yang lain. Mat Salleh kata ‘two wrongs does not make it right!’. Sebaliknya, pelajari teknik dan strategi pemasaran yang lebih berkesan dan lebih berpanjangan. Fikirkan cara meningkatkan jenama perniagaan anda. Apabila jenama perniagaan kita meningkat, tidak kira apa yang pesaing lakukan, orang ramai tetap akan fikirkan perniagaan kita.

Cara untuk menang dalam perniagaan dikalangan pesaing adalah dengan lebih banyak berusaha. Lebih dari pesaing. Fokuskan usaha pada penjenamaan perniagaan anda.

2. Cabaran sukar mendapat pelanggan

Adakalanya perniagaan meningkat naik apabila ramai pelanggan. Adakalanya juga perniagaan jatuh bila kurangnya pelanggan. Bila ini terjadi pastinya usahawan akan mula goyang menghadapi cabaran sukarnya mendapat pelanggan. Mana taknya, pelanggan adalah nadi dalam menjana pendapatan perniagaan.

Sukar mendapat pelanggan adalah akibat beberapa faktor. Contohnya seperi yang disebutkan tadi, mungkin pesaing menggunakan teknik kotor mengakibatkan pelanggan kita berkurangan. Tetapi yang paling kerap terjadi kurangnya pelanggan adalah apabila kita kurang melakukan pemasaran atau marketing!

Perlu ingat, sekiranya jatuh jumlah pelanggan kita pada bulan ini, tidak semestinya kerana kurang pemasaran pada bulan ini. Tetapi, kurangnya pemasaran pada bulan lepas. Pemasaran mengambil masa untuk mendapat sambutan.

Lihat semula teknik dan strategi pemasaran yang dilakukan beberapa hari, minggu atau bulan yang lepas. Adakah ianya berkurangan yang mengakibatkan kurangnya jualan dan pelanggan kini?

3. Cabaran kos yang tinggi (dan kos terkejut!)

Kos terkejut adalah apabila tiba-tiba pula kita perlu keluarkan duit tambahan untuk perniagaan yang tidak diduga. Mana tak terkejut dibuatnya! Mungkin peralatan rosak, mungkin komputer rosak, mungkin perlu bayar cukai yang tidak terduga, mungkin bermacam-macam lagi kemungkinannya oleh kerana nama pun kos terkejut yang tidak diduga.

Sebagai usahawan, perkara ini amat memeningkan terutamanya apabila bajet perniagaan berkurangan. Cara menghadapinya?

Sediakan tabung kecemasan. Sebaiknya jangan jalankan perniagaan pada tahap cukup-cukup makan atau ada orang kata, bak paras di hidung- sebelum lemas. Oleh kerana inilah pentingnya untuk sentiasa berjaga-jaga dalam perniagaan. Keuntungan perniagaan sememangnya digunakan untuk kembangkan lagi perniagaan dan membayar diri sendiri. Tetapi, sediakan juga tabung kecemasan perniagaan.

Setiap bulan, simpan ketepi 5% dari jumlah keuntungan untuk tabung kecemasan ini. Jangan disentuh melainkan terdapat kecemasan sahaja. Sekiranya ia tidak digunakan dihujung tahun, ia merupakan untung tambahan untuk perniagaan anda!

Teringat pesanan orang tua, sediakan payung sebelum hujan!

4. Cabaran hilangnya motivasi

Usahawan tetap manusia juga dengan emosi dan perasaan. Apatah lagi dengan pelbagai cabaran yang disebutkan di atas, ada kalanya perasaan marah, sedih, risau akan menghantui dari masa ke semasa dan ada kalanya juga terasa hendak putus asa.

Ubat terbaik apabila dalam keadaan ini adalah, lupakan perniagaan untuk seketika. Take a break! Lakukan apa yang anda suka dan menggembirakan anda. Kosongkan minda anda oleh kerana ketika emosi kacau, waktu inilah jangan lakukan sebarang keputusan perniagaan.

Keluar dengan keluarga atau rakan-rakan. Bagi yang minat sukan, pergi bersukan atau menonton wayang bagi peminat movies.

Waktu ini juga terbaik untuk mendampingi rakan-rakan usahawan yang lain atau mentor usahawan anda. Minta pendapat, kongsi pengalaman dan juga ‘aura’ positif. Mendampingi mereka yang positif akan berjangkit positif tersebut kembali kepada kita. Tambahkan kenalan anda dikalangan usahawan-usahawan yang berjaya, bukan sahaja ilmu anda akan dapat, tetapi juga motivasi yang berterusan!

Sememangnya pelbagai cabaran akan dihadapi usahawan dalam liku-liku perniagaan.

Namun sentiasa fikirkan bahawa apa sahaja cabaran tentunya ada penyelesaiannya yang akan menjadikan kita usahawan yang lebih hebat untuk tahun-tahun yang akan datang!

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 29hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

3rahsia

3 RAHSIA kejayaan Irfan Khairi?

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 29hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

3rahsia

Baru-baru ini saya mendapat soalan di #TanyaIKLive “Apakah Rahsia Kejayaan Irfan Khairi”. 

Bagi saya, dah tiada rahsia lagi oleh kerana sejak 2005 lagi Alhamdulillah saya telah mengendalikan beratus program kongsikan langkah kejayaan juga menulis 7 buah buku kejayaan. Tak kira beribu artikel yang telah saya tulis untuk blog, artikel majalah dan juga video-video di YouTube dan Facebook.

Untuk menjawab apakah RAHSIA kejayaan, ianya telah dikongsikan selama ini.

Namun, sekiranya ingin ringkaskan kepada 3 strategi yang selalu saya amalkan untuk mencapai sesuatu matlamat, yang kecil ataupun besar, maka 3 strategi itu saya ringkaskan kepada…

1. Tetapkan matlamat yang jelas

Pastikan mempunyai matlamat yang jelas. Bukan sahaja jelas, tetapi yang sangat jelas sehingga kita sendiri boleh melihat segalanya dengan terperinci- apa yang hendak dicapai, bila hendak di capai dan segala perancangan yang perlu dilakukan untuk mencapai matlamat tersebut.

Segalanya perlu jelas.

Lebih jelas, maka, lebih mudah untuk melihat jalan cara mencapainya. Matalamat yang samar-sama, tarikh deadline yang samar-samar dan perancangan yang samar-samar pastinya peluang untuk mencapainya juga samar-samar!

2. Usaha dengan konsisten

Tiada jalan pintas mencapai matalamat dan kejayaan. Usaha perlu konsisten untuk memastikan perancangan yang jelas telah dilakukan akan diusahakan. Dengan mempunyai perancangan yang jelas, di mana setiap langkah dan cara ditetapkan, usaha akan menjadi semakin mudah.

Luangkan banyak masa untuk perancangan yang jelas- seperti menghasilkan jadual kerja yang lengkap untuk minggu-minggu yang akan datang kerana ini akan memudahkan lagi usaha yang konsisten.

Sekiranya tidak merancang usaha, maka kita merancang usaha untuk gagal!

3. Ubah sampai dapat!

Adakalanya (selalu juga) apa yang dirancang tidak menjadi. Apa yang di tujukan tersasar. Adakalanya tersasar jauh, adakalanya tersasar sipi-sipi sahaja. Namun, itulah hakikatnya perjalanan mencapai kejayaan.

Perjalanan bukanlah lurus dan mudah sahaja, tetapi ada pelbagai rintangan sepanjang jalan yang tidak diduga dan tidak termasuk dalam perancangan yang kita lakukan. 

Apa yang penting adalah, kita perlu sedia dan fleksibel untuk berubah cara, teknik, kaedah dan strategi untuk mencari jalan lain, supaya tercapai juga matlamat yang telah kita tetapkan. Dari masa ke semasa, audit dan lihat semula usaha dan perjalanan yang telah dilakukan. Perlukah sebarang perubahan supaya masalah yang terjumpa akan menjadi penyelesaian?

Kejayaan telah dicapai oleh ramai orang. Dan sekiranya dilihat orang-orang yang berjaya dalam bidang masing-masing, adalah mereka yang mempunyai matlamat, berusaha dan sanggup berubah untuk mencapai juga matlamat yang ditetapkan!

Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan Internet atau kembangkan perniagaan sedia ada anda sempena matlamat tahun baru 2016 ini, sertai saya selama 6 bulan di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial.

Ramai yang telah berjaya memulakan perniagaan mereka dan menjana pendapatan melalui program ini. Apa kata 2016 ini, adalah tahun anda pula! Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Jay di 03-77292277 untuk sebarang pertanyaan.

04IK_promoP4_2016_e

 

3buntu

Bila terjumpa jalan buntu…

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 29hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

Rintangan dan dugaan tidak dapat dipisahkan dalam perjalanan mencari kejayaan. Adakalanya rintangan yang datang telalu besar cabarannya sehingga rasa tertekan dan ingin putus asa. Ke kiri tidak betul, ke kanan juga tidak menjadi. Di hadapan adalah jalan buntu dan tidak tahu bagaimana hendak kita teruskan perjalanan lagi.

3buntu

Berikut adalah 3 perkara yang perlu dilakukan apabila terjumpa jalan buntu…

1. Apabila terjumpa jalan buntu…

Pastinya jiwa terasa stress. Dalam keadaan stress ini, minda tidak dapat berfungsi dengan sempurna dan sukar untuk mencari penyelesaian yang terbaik. Ketika keadaan ini, anda perlu berhenti dari melakukan apa apa. Waktu ini bukanlah waktu untuk membuat sebarang keputusan.

Cari ketenangan dengan berehat. Ia mungkin mengambil masa beberapa jam, atau beberapa hari untuk anda fikir dengan lebih sempurna dalam keadaan yang tenang. Lakukan apa yang anda suka yang menenangkan jiwa, seperti beriadah, melihat alam, pergi ke pantai, beribadat di masjid, membaca Al Quran dan sebagainya.

Lapangkan dada dalam mencari ketenangan oleh kerana dalam apa sahaja masalah pastinya ada penyelesaiannya. Namun penyelesaian tidak akan datang ketika keadaan tertekan memikirkan jalan yang buntu.

2. Apabila terjumpa jalan buntu…

Minta bantuan dan pendapat dari mereka yang berpengalaman. Apa sahaja masalah pastinya ada penyelesaiannya. Dan pastinya penyelesaian tersebut pernah dilakukan oleh orang yang lain dalam keadaan yang sama. Waktu ini bukanlah waktu untuk menjadi ego dalam meminta bantuan atau pendapat orang lain.

Mungkin bantuan secara langsung tidak dapat diberi (Contoh, masalah kewangan dan meminta pinjam wang dari orang lain), tetapi pastinya bantuan dari segi pendapat dapat diberikan (Seperti, masalah kewangan dan mencari nasihat bagaimana hendak keluar dari masalah tersebut).

Minta pendapat dari mereka yang lebih berpengalaman untuk mengetahui selok belok dan pilihan untuk keluar dari masalah tersebut.

3. Apabila terjumpa jalan buntu…

Solat Istikharah untuk diberi petunjuk Allah swt jalan penyelesaian terbaik. Sebelum tidur, dalam keadaan yang tenang, dirikan solat Istikharah dan minta petunjuk untuk membuat sesuatu keputusan apabila berdoa…

“Ya Allah, aku memohon petunjuk daripadaMu dengan ilmuMu dan aku memohon ketentuan daripadaMu dengan kekuasaanMu dan aku memohon daripadaMu akan limpah kurniaanMu yang besar. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa dan Engkau Maha Mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan Engkaulah Yang Maha Mengetahu segala perkara yang ghaib. Ya Allah, seandainya Engkau mengetahui bahawasanya urusan ini (sebutkan…) adalah baik bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, takdirkanlah ia bagiku dan permudahkanlah serta berkatlah bagiku padanya da seandainya Engkau mengetahui bahawa urusan ini (sebutkan…) mendatangkan keburukan bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, maka jauhkanlah aku daripadanya dan takdirkanlah kebaikan untukku dalam sebarang keadaan sekalipun kemudian redhailah aku dengannya”.

Dan berserah kepada Allah swt!

[PENGUMUMAN] Mulakan perniagaan kecil anda bersama kami di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Program yang mendapat sambutan amat hebat dan telah melahirkan ramai usahawan-usahawan Internet. Pengambilan terbaru bermula tidak lama sahaja lagi. Dapatkan maklumat lanjut dan daftar di http://www.OpenEdu.com.my atau hubungi Cik Jay di 03-77292277

Program ini juga boleh diikuti 100% secara online sekiranya anda jauh dari Kuala Lumpur. Klik di sini.