Di manakah tahap kewangan anda?

Di manakah tahap kewangan anda?
Oleh: Irfan Khairi
http://www.facebook.com/irfankhairi.fb

Terdapat 4 tahap kewangan bagi sesiapa sahaja. Untuk mencapai kejayaan dari segi kewangan, kita perlu ketahui di manakah keadaan kewangan kita kini. Sama seperti dalam mencapai apa sahaja matlamat, kita perlu ketahui di manakah kedudukan kita kini untuk mencapai matlamat tersebut. Dalam kata lain, untuk sampai ke poin B, kuta perlu ketahui poin A.

Di manakah tahap kewangan anda, adakah ianya pada tahap selamat ataupun tidak selamat? Pastinya semua orang mengimpikan untuk mencapai keadaan bebas kewangan ataupun, lebih daripada itu!

Artikel saya kali ini, adalah untuk anda cerminkan kedudukan anda sendiri dari segi kewangan.

Berikut adalah 4 tahap kewangan tersebut. Di manakah tahap kewangan anda?

#1: Kewangan tidak selamat (Finacially not secure)
Keadaan ini adalah apabila jika anda tidak mempunyai simpanan pun. Dalam erti kata lain, sekiranya ada pun simpanan, anda hanya mampu menyara hidup anda dan keluarga selama sebulan sahaja. Sekiranya anda hilang kerja esok, sebulan sahaja anda dapat hidup tanpa mengubah gaya hidup dengan wang simpanan yang ada.

Tahap ini amat tidak selamat bagi sesiapapun. Boleh diumpamakan sebagai kais pagi-makan pagi! kais petang makan petang. Zaman modern ini, seumpama kais bulan ni, makan bulan ni! kais bulan depan, makan bulan depan 😉

Masalahnya, ramai antara kita berada dalam keadaan yang tidak selamat ini. Bayangkan sekiranya tempat anda kerja terpaksa melepaskan anda esok. Cukupkah simpanan yang anda ada untuk menyara hidup anda dan keluarga selama satu bulan? Sekiranya tidak, maka, perlu bunyikan siren amaran bahawa tahap kewangan anda tidak selamat!

#2: Kewangan Selamat (Financially secure)
Ini adalah pilihan yang lebih baik. Ertinya, umpamanya sekiranya anda berhenti kerja (atau diberhentikan 🙂 ) anda mempunyai simpanan untuk menyara hidup anda dan keluarga anda selama 6 bulan. Sekiranya anda berada dalam tahap ini, tahniah! kerana tidak ramai yang berada di sini.

Enam bulan adalah jangka waktu yang logik untuk seseorang itu mendapatkan kerja lain atau memulakan perniagaan untuk menyambung pendapatan sara hidup. Matlamat utama anda sekiranya anda berada di tahap #1 adalah untuk mencapai tahap ini! cukupkan simpanan anda untuk menyara 6 bulan hidup anda dan keluarga- tanpa perlu kerja!

Bagaimana hendak mencapai keadaan ini? Dengan mengamalkan tabiat menyimpan sekurang-kurangnya 10% pendapatan anda. Sekiranya anda merasakan ianya sukar untuk anda menyimpan 10% daripada simpanan anda, tidak mengapa. Mulakan dengan 2%. Pastinya anda boleh simpan 2% daripada pendapatan anda bukan?

Dengan bermula pada hanya 2%, anda akan menanam tabiat menyimpan, dan merasakan ianya mudah untuk menyimpan 2%. Apabila selesa dengan 2%, tambahkan simpanan kepada 4% sehingga rasa selesa, dan seterusnya 6%, 8% sehingga 10%.

 

#3: Bebas kewangan / Mandiri kewangan (Financially Free)
Ini adalah matlamat bagi ramai antara kita. Tetapi, yang mencapainya adalah amat sedikit. Ertinya sekiranya anda berada di tahap ini adalah- anda bebas untuk membuat pilihan untuk bekerja ataupun tidak! Anda mempunyai simpanan atau pun aliran pendapatan secara automatik yang cukup untuk menyara hidup anda sekeluarga sampai bila-bila! Tahap ini, anda tidak perlu kerja lagi (atau menjalankan perniagaan). namun begitu, ramai yang berada di tahap ini, masih lagi meneruskan karier atau perniagaan kerana berasa seronok melakukannya. Bukan kerana terpaksa, tetapi dengan sukarela!

Tips untuk mencapai keadaan ini adalah fikirkan aliran pendapatan berganda secara automatik, contoh seperti menyewa rumah, membina perniagaan yang dikendalikan secara automatik (perniagaan Internet) atau membina perniagaan yang dikendalikan oleh orang lain (mungkin pengurus).

#4: Tahap Tersangat kaya (Ultra Rich)
Tahap ini lagi la sedikit yang capai! teramat sedikit. Mereka ini jenis yang mempunyai wang yang banyak sehingga tak terpakai wang yang dimiliki. Mereka boleh derma beratus ribu ringgit atau berjuta kepada badan-badan kebajikan yang dipilih! nama nama seperti Tan Sri Mokhtar Bukhari, Tan Sri Daim Zainuddin, mendiang Tan Sri Lim Goh Tong dan Tan Sri Ananda Krishnan adalah tokoh-tokoh perniagaan yang berada di dalam tahap ini.

Mereka sering memiliki perniagaan besar-besaran yang dikendalikan oleh beribu-ribu pekerja. Sering kali wang yang dimiliki adalah berlebihan dan tidak terbelanja sehingga akhir hayat, walaubagaimanapun, keadaan ini tidak membuatkan mereka berhenti melakukan kerja dan menjalankan perniagaan oleh kerana, seringkali, bagi mereka yang berada di dalam keadaan kewangan ini, melakukan kerja kerana cintakan kerja- dan bukan wang!

Di manakah tahap kewangan anda dan ke manakah hala tuju matlamat kewangan anda? Tepuk dada, tanya selera!

*****************

Pakar perniagaan Internet, personaliti TV & radio, Irfan Khairi mendedahkan kaedah sebenar memulakan perniagaan Internet dari rumah di acara 2-hari Revolusi Perniagaan Internet. Sertai Revolusi Perniagaan Internet bersama Irfan Khairi dan ketahui bagaimana anda boleh menjalankan perniagaan Internet yang berjaya. Klik di sini untuk maklumat lanjut.

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) 😉

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ;)

13 thoughts on “Di manakah tahap kewangan anda?

 1. Tahap kewangan saya berada di tahap pertama iaitu tahap kewangan tidak selamat. Saya berasal dari keluarga yang susah, adik-beradik yang ramai dan saya masih menuntut di sebuah kolej. Boleh tak saudara Dr Irfan Khairi membantu saya bagaimana cara untuk membuat duit dengan internet? Mungkin dengan mengetahui cara itu sedikit sebanyak saya dapat membantu keluarga saya.

 2. Salam IK dan semua pengunjung.

  Masih dalam pencarian menjadi Kaya dan Berjaya Dunia Akhirat 😉

 3. Salam IK,

  Hehe lama betul tak online sebab baru je bina satu web baru dan 2 web yang diubah suai.

  Ramai lagi yang tidak menyedari untuk berusaha hingga ke tahap bebas kewangan. Mereka masih merasakan berada dalam zon selesa.
  Mungkin tidak merasakannya lagi sebab tiada sebarang kesukaran atau belum sampai masanya (bila dah pencen).

 4. Kami juga bercita-cita agar “homebased business” kami akan dapat dijalankan secara automatic.

  Walaupun begitu, kami akan cuba kukuhkan foundation bisnes tu terlebih dahulu untuk memastikan kami berada dalam zon #3 – Financially Free!

  Sudah tentulah internet menjadi salah satu medium marketing. 🙂 Jom lawat web kami.

 5. Wah! Menarik betul post kali ini…walaupun terlambat tapi masih belum berakhir untuk mengatur kewangan ini…kalau dikira sekarang naik tahap 1.5, sebab nak melangkah dari tahap 1 ke 2…

 6. Salam buat IK dan pengunjung blog ini.

  Sememangnya menjadi ultra rich adalah matlamat saya semenjak tetapkan semenjak 4 tahun lalu.

  Sepanjang tempoh ini, apa yang penting ialah untuk berjaya dalam mana-mana bisnes ialah memerlukan pengaruh dan juga bukti. Dengan 2 faktor itulah baru prospek dan pelanggan yakin dengan kita. Wassalam

 7. Satu perkongsian yang menarik IK. Bila baca artikel ni teringat pesan Abg Abu masa DKSJ 3..Biar kaya dengan duit jangan kaya dengan hutang 🙂 Cograt IK jumpa di Revolusi Perniagaan Internet nanti ya 🙂

 8. Memang penting bagi kita utk tahu terlebih dahulu tahap kewangan sebelum melangkah ke arah jutawan. Nak jadi jutawan perlukah tempoh dari tahap 1 ke seterusnya dulu baru boleh berjaya.
  Banyak saya dapat dari ilmu kewangan ini dan dapat menilai dan merancang matlamat kewangan sendiri.

 9. tgh mengumpul emergency fund utk 6 bulan.. buat masa ni tambah passive income sebanyak yg boleh.. kurangkan bad debt terutamanya card credit atau personal loan.. kurang perbelanjaan/pembaziran dan maksimumkn simpanan..

 10. list dahulu.pbelanjaan bulanan..then gaji tolak dgn eexpenses..yg baki tu la duit kita punya.. nk simpan..nk sedekah..nk mlabur..

Leave a Reply

Your email address will not be published.