menetapkan matlamat

RAHSIA #1 mencapai APA SAHAJA matlamat 2017 anda!

RAHSIA MENETAPKAN MATLAMAT #1: Pastikan matlamat anda BESAR dan tak perlu beri tahu orang!

Ramai yang takut meletakan matlamat yang BESAR kerana takut tidak tercapai. Malu nanti apa pula orang kata. Segan sekiranya tak tercapai apa yang dihajat. Sebenarnya, tak kira apa sahaja matlamat anda, pastikan ianya besar.

Tak perlu malu pada sesiapa kerana anda tidak perlu beritahu sesiapa pun tentang matlamat anda. Melainkan mereka yang anda sangat-sangat yakin akan menyokong matlamat anda dan paling rapat dengan anda, tidak mengapa untuk berkongsi.

Tetapi, majoriti orang ramai tidak perlu tahu pun matlamat anda yang BESAR itu! Matlamat adalah untuk diri anda sendiri sahaja. Ianya adalah angan-angan dan cita-cita anda. Tidak perlu kongsikan dengan orang lain. kalau ingin kongsikan juga, tak perlu berkongsi keseluruhannya, mungkin kongsikan 50% atau 60% sahaja. Biar minda dan cita-cita anda tujukan 100%.

menetapkan matlamat

Ini kerana orang ramai tidak akan dapat lihat apa yang anda lihat. Mereka tidak faham matlamat dan cita-cita anda.

Anda tidak perlu meyakinkan orang lain untuk mencapai matlamat anda. Anda hanya perlu meyakinkan diri anda sendiri sahaja.

Letakkan matlamat yang besar kerana anda akan cuba paksa diri anda untuk keluar dari zon selesa anda. Ketika tahun 2000, saya meletakkan matlamat untuk mulakan perniagaan Internet dan mencapai RM sejuta saya yang pertama melalui perniagaan. Tentunya ia adalah matlamat saya yang besar. Walaupun saya letakkan masa 4-5 tahun untuk mencapainya, tetapi Alhamdulillah tercapai 3 tahun kemudian.

Tahun 2016 saya meletakkan matlamat yang besar untuk mendapat 6 jemputan ke luar negara, serta menubuhkan IK Institute of Business di Dubai. Sangat besar matlamat itu, tetapi Allah swt mempermudahkan dengan mendapat 8 jemputan ke luar negara dan tertubuhnya IK Institute of Business pertengahan tahun ini dan menerima pelajar2 antarabangsa pula.

Semua ini tidak akan tercapai dengan mempunyai matlamat kecil. Ianya matlamat yang besar!

Matlamat anda adalah milik anda. Milik anda seorang. Pilihan anda untuk meletakkan matlamat besar atau kecil. Tetapi, alang-alang ia adalah 100% milik anda, letakkanlah matlamat yang besar terus! Walaupun sekiranya matlamat besar itu tidak tercapai, oleh kerana ianya besar, anda pasti akan mencapai sesuatu yang membanggakan juga.

Tetapi sekiranya meletakkan matlamat kecil, dan ianya tidak tercapai. Pastinya pencapaian anda tersangat kecil, lebih kecil lagi dari matlamat kecil itu!

Rahsia menetapkan matlamat #1 kali ini adalah…

1. Tetapkan matlamat yang BESAR. Sebesar-besarnya untuk anda capai!

2. Tak perlu kongsikan matlamat pada orang lain. Kalau ingin kongsikan, kongsikan sedikit sahaja. Selebihnya untuk anda!

3. Matlamat BESAR kalau tak tercapai masih lagi membanggakan berbanding dengan matlamat kecil yang tak tercapai!

Sekiranya matlamat anda adalah untuk memulakan perniagaan di Internet dari rumah dan menjana pendapatan pada tahun 2017 ini, InshaAllah saya boleh bantu. Sertai program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Jay di 03-77292277.

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) 😉

Latest posts by Irfan Khairi (see all)

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.