youtube

Perlukah anda menggunakan Youtube dalam perniagaan?

youtubelogo.gif

Zaman ini, usahawan perlu melihat lebih jauh daripada hanya teks dan gambar dalam menjelaskan mengenai perniagaan mereka. Zaman ini, dengan kelajuan kemudahan Internet yang semakin hebat dan juga kemudahan laman seperti YouTube, video merupakan platform menyampaikan maklumat perniagaan dengan lebih mudah dan berkesan.

Bukan sahaja menggunakan teks dan gambar, video boleh memberi daya tarikan kepada sesuatu perniagaan dengan adanya visual, pergerakan, animasi, dan juga bunyi dalam menkayakan lagi sesuatu perniagaan.

Melalukan ‘product demo’, menjelaskan mengenai perniagaan dan juga membina jenama, video dapat memberi lebih banyak maklumat dalam masa yang lebih singkat kepada pelanggan dan juga bakal pelanggan.

Subscribe pada channel YouTube saya di irfanTVyoutubeshot
Subscribe pada channel YouTube saya di irfanTV

Mengapa anda patut menggunakan video?

Bayangkan anda seorang usahawan menjalankan perniagaan kuih.  Anda menggunakan blog atau facebook untuk promosikan perniagaan Kuih anda. Alhamdulillah, perniagaan kuih anda mendapat sambutan.

Bayangkan pula anda mempunyai pesaing yang juga berniaga kuih. Pesaing anda juga menggunakan blog dan facebook untuk mempromsikan kuihnya. Tetapi, selain itu, pesaing anda turut menggunakan VIDEO di YOUTUBE! dalam menjelaskan dan menceritakan mengenai kuihnya. Di video tersebut memaparkan jenis2 kuih, penjelasan lisan olehnya, kuih-kuih dijamukan ketika, dan juga pesaing anda mengalu-alukan pelanggan untuk mendapatkan kuih dari mereka menggunakan video. Warna, rupa dan texture kuih dapat dilihat dengan begitu jelas sekali. Begitu juga dengan jelas pesaing anda menceritakan cara pembuatan, isi kandungan, pembungkusan, penghantaran melalui video dengan jelas.

Agak-agaknya, siapa yang akan mendapat pasaran yang lebih besar? Pastinya pesaing anda!

Sememangnya menggunakan video memerlukan usaha lebih sedikit, namun, usaha lebih inilah yang akan membezakan anda dengan pesaing anda. Mudahan, anda juga memikirkan mengenai video dalam pemasaran perniagaan anda!

Lawati dan subscribe kepada Youtube channel saya di http://www.youtube.com/irfanTV untuk video-video YouTube terbaru! 😉

PS: Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan Internet dari rumah, atau ingin tahu cara mengembangkan perniagaan sedia ada anda melalui Internet, sertai Program Intensif 6 bulan Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bersama saya. Satu program yang telah membantu beribu usahawan Internet berjaya. Dapatkan maklumat di http://www.OpenEdu.com.my sekarang oleh kerana pengambilan telah dibuka! 

The following two tabs change content below.
Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu usahawan online berjaya. Kini, beliau menjalankan perniagaan di Dubai dan berulang alik Kuala Lumpur - Dubai menajalankan penriagaan di dua benua. Untuk daftar program bersama Irfan Khairi, lawati http://www.OpenEducation.com.my

Latest posts by Irfan Khairi (see all)

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu usahawan online berjaya. Kini, beliau menjalankan perniagaan di Dubai dan berulang alik Kuala Lumpur - Dubai menajalankan penriagaan di dua benua. Untuk daftar program bersama Irfan Khairi, lawati http://www.OpenEducation.com.my

8 thoughts on “Perlukah anda menggunakan Youtube dalam perniagaan?

 1. Terima kasih atas artikel ini IK!

  Masa depan pemasaran internet adalah melalui video – itulah yang saya boleh simpulkan di sini.

  Ini kerana orang semakin kurang membaca blog, mereka lebih suka menonton. Tambahan pula tahap kelajuan internet semakin baik, maka lebih ramai orang yang memilih untuk melihat video daripada blog.

  Bagi saya, pembikinan video sudah ada dalam ‘pipeline’ strategi pemasaran yang telah saya rancang. Sekarang dalam peringkat membangunkan kandungan (content) dahulu.

  InsyaAllah saya akan mengeluarkan video-video Youtube tentang produk saya dalam tempoh 3 bulan akan datang.

 2. Selamat Hari Raya Aidilfitri untuk bro Irfan sekeluarga. Saya merasa berinspirasi setiap kali membuka blog ini, juga setiap kali terpandang gambar Irfan. Saya masih setia membaca blog ini setiap hari sejak tahun 2006 lagi. Your achievements truly inspires me personally. Thank you, thank you..

  -ShueQry-

 3. Tuan Ik, ade tak buku untuk cara2 berucap di you tube untuk pemasaran yang ik boleh cadangkan?

 4. kelebihan penggunaan youtube telah meningkatkan permintaan pelanggan hampir 100%..mulakan revolusi perniagaan anda sekecil membuat kueh di rumah gunakan youtube.

Leave a Reply

Your email address will not be published.