All posts by Irfan Khairi

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ;)

matlamat-2017

RAHSIA #2 menetapkan matlamat 2017: 3 Soalan penting UNTUK ANDA!

RAHSIA MENETAPKAN MATLAMAT #2: 3 Soalan paling penting untuk mencapai APA SAHAJA MATLAMAT!

Untuk mencapai matlamat 2017 anda, 3 soalan perlu dijawab…

1. APAKAH ILMU baru yang perlu anda miliki?

Ilmu yang anda miliki kini telah membawa anda ke tahap anda kini- keadaan anda sekarang. Untuk mencapai matlamat yang lebih besar, anda perlu dapatkan ilmu-ilmu BARU. Amat penting untuk faham bahawa, ilmu yang anda ada kini alhamdulillah telah membentuk anda seperti mana anda pada hari ini. Namun, untuk mencapai lebih dari apa yang anda capai kini, pastinya memerlukan ilmu yang lebih lagi dan baru.

Tidak memadai punyai ilmu sedia ada. Sekiranya ilmu yang anda miliki kini dikatakan cukup, mengapa anda masih lagi belum mencapai matlamat anda itu bukan? Ada kalanya kita bersikap ego dan merasakan ilmu di dada sudah cukup. Mudahan dijauhkan dari perasaan itu oleh kerana semakin dalam kita mencari ilmu, akan terasa semakin banyak yang kita tidak tahu.

Apa sahaja matlamat 2017 anda, pastinya anda memerlukan ilmu yang baru dan ilmu sedia ada tidak lagi mencukupi.

matlamat-2017

2. SIAPAKAH yang dapat membantu anda mencapai matlamat anda?

Dalam mencapai matlamat, jalan akan menjadi semakin mudah apabila mempunyai orang yang membantu. Tidak semestinya membantu 100%, tetapi jalan mencapai kejayaan akan menjadi semakin mudah dan pantas apabila bersama-sama mereka yang dapat memberi semangat, dorongan, nasihat, atau apa sahaja bantuan. Mungkin mereka adalah dari kenalan atau keluarga yang sememangnya kita kenali. Atau mungkin juga perlu mencari kenalan baru atau mentor baru untuk mendapat dorongan dan sokongan.

Pepatah Inggeris berbunyi, “NO MAN IS AN ISLAND” bermaksud kejayaan bukanlah atas usaha sendiri sahaja. Pastinya memerlukan bantuan dan ukhuwah bersama orang lain.

3. BAGAIMANAKAH langkah seterusnya?

Tanpa merancang pastinya matlamat akan gagal. Apakah perancangan anda untuk mencapai matalamat tersebut? Apakah langkah anda minggu ini? Minggu hadapan? Bulan ini? Bulan hadapan dan beberapa bulan lagi?

Hasilkan jadual perancangan anda oleh kerana gagal merancang adalah merancang untuk gagal. Matlamat, ilmu, orang yang membantu sahaja tidak mencukupi sekiranya tiada tindakan daripada diri sendiri dan tindakan pertama adalah untuk menghasilkan jadual 2017 apa yang anda perlu lakukan untuk mencapai matlamat tersebut.

Rancangkan hari, minggu dan bulan-bulan yang akan datang. Pernahkah anda melihat rumah dibina tanpa pelan perancangan? Pastinya tidak.

Begitu juga untuk mencapai matlamat perlukan perancangan yang rapi dijadualkan.

Rahsia menetapkan matlamat #2 kali ini adalah…

1. APAKAH ILMU baru yang perlu anda miliki?
2. SIAPAKAH yang dapat membantu anda mencapai matlamat anda?
3. BAGAIMANAKAH langkah seterusnya?

Sekiranya matlamat anda adalah untuk memulakan perniagaan di Internet dari rumah dan menjana pendapatan pada tahun 2017 ini, InshaAllah saya boleh bantu. Sertai program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Jay di 03-77292277.

menetapkan matlamat

RAHSIA #1 mencapai APA SAHAJA matlamat 2017 anda!

Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 6 bulan+ membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 1hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

RAHSIA MENETAPKAN MATLAMAT #1: Pastikan matlamat anda BESAR dan tak perlu beri tahu orang!

Ramai yang takut meletakan matlamat yang BESAR kerana takut tidak tercapai. Malu nanti apa pula orang kata. Segan sekiranya tak tercapai apa yang dihajat. Sebenarnya, tak kira apa sahaja matlamat anda, pastikan ianya besar.

Tak perlu malu pada sesiapa kerana anda tidak perlu beritahu sesiapa pun tentang matlamat anda. Melainkan mereka yang anda sangat-sangat yakin akan menyokong matlamat anda dan paling rapat dengan anda, tidak mengapa untuk berkongsi.

Tetapi, majoriti orang ramai tidak perlu tahu pun matlamat anda yang BESAR itu! Matlamat adalah untuk diri anda sendiri sahaja. Ianya adalah angan-angan dan cita-cita anda. Tidak perlu kongsikan dengan orang lain. kalau ingin kongsikan juga, tak perlu berkongsi keseluruhannya, mungkin kongsikan 50% atau 60% sahaja. Biar minda dan cita-cita anda tujukan 100%.

menetapkan matlamat

Ini kerana orang ramai tidak akan dapat lihat apa yang anda lihat. Mereka tidak faham matlamat dan cita-cita anda.

Anda tidak perlu meyakinkan orang lain untuk mencapai matlamat anda. Anda hanya perlu meyakinkan diri anda sendiri sahaja.

Letakkan matlamat yang besar kerana anda akan cuba paksa diri anda untuk keluar dari zon selesa anda. Ketika tahun 2000, saya meletakkan matlamat untuk mulakan perniagaan Internet dan mencapai RM sejuta saya yang pertama melalui perniagaan. Tentunya ia adalah matlamat saya yang besar. Walaupun saya letakkan masa 4-5 tahun untuk mencapainya, tetapi Alhamdulillah tercapai 3 tahun kemudian.

Tahun 2016 saya meletakkan matlamat yang besar untuk mendapat 6 jemputan ke luar negara, serta menubuhkan IK Institute of Business di Dubai. Sangat besar matlamat itu, tetapi Allah swt mempermudahkan dengan mendapat 8 jemputan ke luar negara dan tertubuhnya IK Institute of Business pertengahan tahun ini dan menerima pelajar2 antarabangsa pula.

Semua ini tidak akan tercapai dengan mempunyai matlamat kecil. Ianya matlamat yang besar!

Matlamat anda adalah milik anda. Milik anda seorang. Pilihan anda untuk meletakkan matlamat besar atau kecil. Tetapi, alang-alang ia adalah 100% milik anda, letakkanlah matlamat yang besar terus! Walaupun sekiranya matlamat besar itu tidak tercapai, oleh kerana ianya besar, anda pasti akan mencapai sesuatu yang membanggakan juga.

Tetapi sekiranya meletakkan matlamat kecil, dan ianya tidak tercapai. Pastinya pencapaian anda tersangat kecil, lebih kecil lagi dari matlamat kecil itu!

Rahsia menetapkan matlamat #1 kali ini adalah…

1. Tetapkan matlamat yang BESAR. Sebesar-besarnya untuk anda capai!

2. Tak perlu kongsikan matlamat pada orang lain. Kalau ingin kongsikan, kongsikan sedikit sahaja. Selebihnya untuk anda!

3. Matlamat BESAR kalau tak tercapai masih lagi membanggakan berbanding dengan matlamat kecil yang tak tercapai!

Sekiranya matlamat anda adalah untuk memulakan perniagaan di Internet dari rumah dan menjana pendapatan pada tahun 2017 ini, InshaAllah saya boleh bantu. Sertai program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Jay di 03-77292277.

Pelanggan adalah raja. Pelanggan adalah tuhan?! Pelanggan adalah keluarga!

Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 6 bulan+ membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 1hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

Ketika menulis ini saya berada di Tokyo, Japan.

Selama 30 hari ini InshaAllah saya akan mengembara ke 3 negara dan bandaraya termasuk Tokyo, Dubai dan Johannesburg atas urusan perniagaan. Cuaca di sini agak sejuk, dengan 0 darjah selsius. Tahun lepas juga saya ke sini pada bulan Disember atas jemputan memberi talk ketika itu di Soka University Japan. Genap setahun Alhamdulillah sampai ke sini sekali lagi.

Salah satu perkara yang menarik dari segi perniagaan di sini adalah betapa mereka mengambil berat layanan khidmat pelanggan. Kalau di barat, mat salleh kata “Customer is King” tetapi di Jepun, mereka kata “Customer is God”. Sudah tentunya bukan perlu dicontohi sebagai umat Islam.

Namun, bagi saya pula di IKSB, Open Education Malaysia, “Customer is Family” atau, pelanggan adalah keluarga kami! Dalam perniagaan sangat penting khidmat layanan pelanggan oleh kerana  ikatan manusia perlu diutamakan. Sejak kebelakangan ini, beberapa perniagaan menjadi viral secara negatif akibat layanan pelanggan yang bukan sahaja tidak memuaskan, tetapi juga menyeleweng orang ramai untuk keuntungan. Pastinya keadaan sebegini akan memberi impak negatif kepada perniagaan.

Dalam perniagaan, fikirkan bagaimana kekuatan perniagaan anda dapat menarik pelanggan, untuk memberi impak perniagaan yang positif dan bukan sebaliknya.

Pernah kami bertanya kepada keluarga kami (pelajar-pelajar!) apakah yang membuatkan mereka memilih IKSB sebagai tempat mempelajari Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Berikut adalah antara 9 sebab yang disenaraikan…

1. Ingin belajar dari Irfan Khairi yang merupakan satu-satunya pakar perniagaan Internet Malaysia yang mencapai kejayaan di tahap antarabangsa, dan diberi kepercayaan pelbagai pihak dari negara luar untuk turut sama berkongsi ilmu melalui jemputan-jemputan berceramah. Tahun ini sahaja lebih 6 jemputan di luar negara.

2. Irfan Khairi dan team di IKSB sangat ramah dan suka membantu seperti satu keluarga besar yang ingin melihat abang-abang/kakak-kakak dan adik-adik berjaya dalam bidang perniagaan. Bantuan dan bimbingan sepanjang program telah melahirkan ramai usahawan Internet berjaya.

3. Irfan Khairi juga peramah, down to earth dan humble dalam penampilan berbeza dengan beberapa speaker-speaker yang lain. Memudahkan pelajar-pelajar mendekatinya.

4. Kejayaan Irfan Khairi bukanlah pada seminar semata oleh kerana mencapai tahap Jutawan pada umur 25 tahun sebelum mula mengendalikan sebarang seminar. Ramai kini yang merupakan sekadar “jutawan seminar” hanya menjana pendapatan dari mengendalikan seminar dan tidak berdasarkan kejayaan sebenar menjalankan perniagaan sebelum itu.

5. Modul Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial telah diterima untuk dikendalikan di dua buah Universiti selama beberapa tahun, termasuk Asia eUniversity dan Open University Malaysia menunjukkan kualiti modul program yang dihasilkan adalah tahap tertinggi.

6. Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial juga telah diterima oleh kerajaan Dubai, UAE dan penubuhan cawangan Irfan Khairi Institute of Business Dubai memberi lagi kepercayaan kualiti pedidikan dan ilmu yang di sampaikan melalui modul-modulnya.

7. Nama Irfan Khairi mendapat sambutan bukan sahaja di Malaysia tetapi di peringkat antarabangsa sebagai ikon usahawan Muslim apabila dipilih antara 70 Digital Muslim Influencers di AL Quran Academy bersama Ustaz Nouman Ali Khan, Dr Bilal Philips, Shaykh Hamza Yusuf dan ramai lagi. Dipilih antara 16 pemuda seluruh dunia sebagai Media Catalyst Al-Jazeera di Doha serta antara 25 speaker usahawan Muslim di persidangan ekonomi Muslim MPowered Summit di Dubai UAE tahun ini.

8. Harga yuran program bersama Irfan Khairi yang sangat berbaloi selama 6-9 bulan dengan kesemua modul penting turut disertakan oleh kerana terdapat program yang pada harga yang sama hanya sekadar 2-3 hari sahaja dan sekadar 1 modul.

9. Program yang lebih eksklusif tidak bersama beratus atau beribu orang tetapi dalam kelas kecil yang tertutup membolehkan tumpuan yang lebih lagi dalam pembelajaran ilmu dan aplikasi ilmu perniagaan secara hands on sehingga berjaya.

Tersangat rasa rendah diri dari sokongan keluarga kami sejak beberapa tahun lalu sehingga kini dan sering saya mengingatkan semua bahawa kejayaan saya hari ini sehingga ke tahap antarabangsa adalah kerana sokongan dan inspirasi yang diberikan oleh mereka juga.

Hari ini bermula kembara saya selama 30 hari di negara orang bermula di Tokyo, kemudian ke Dubai dan ke Johannesburg.

Namun, saya akan pulang ke Malaysia untuk 2-3 hari pada hujung bulan ini untuk mengendalikan sesi KHAS Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial.

Mengapa saya panggilnya sesi KHAS?

Oleh kerana ianya bermula pada 31hb Disember 2016- sehari sebelum 2017 tiba! Sangat cantik tarikhnya terutamanya bagi anda yang berazam untuk memulakan perniagaan Internet pada tahun 2017 ini!

Sekiranya anda ingin menyertai sesi khas ini, klik di sini untuk maklumat lanjut dan pendaftaran- ingat, tempat terhad dan eksklusif!

Juga, sekiranya anda jauh dari Kuala Lumpur, anda juga boleh menyertai program ini secara 100% online dari keselesaan rumah anda. Klik di sini.

Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan dan ingin bercakap dengan kami, hubungi Cik Jay di 03-77292277 yang bersedia membantu apa sahaja soalan anda mengenai program kami.

 

Pastikan Matlamat dan Azam 2017 Anda Tercapai

Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 6 bulan+ membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 1hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

3 minggu lagi kita akan tinggal 2016. 2017 pula akan berkunjung.

Waktu inilah terbaik untuk lihat semula pencapaian kita 2016. Adakah matlamat dan azam yang kita tetapkan pada hujung 2015 atau awal 2016 telah tercapai?

Ianya dikatakan, hanya 2% dari manusia menetapkan matlamat. Peluangnya untuk anda yang membaca tulisan saya kali ini adalah seseorang yang meletakkan matlamat adalah tipis. Tetapi, sekiranya anda yang membaca ini sememangnya setiap tahun meletakkan matlamat, dan berusaha mengejar untuk mencapai ya, anda sebenarnya adalah di antara 2% teratas mereka yang mempunyai mindset orang yang berjaya!

Sejak 2000 lagi, setiap tahun saya menetapkan pelbagai matlamat. Antara matlamat adalah matlamat dalam bidang perniagaan. Melihat kembali, Alhamdulillah pelbagai matlamat telah tercapai sepanjang bergelar usahawan. Tidak dinafikan, ada juga matlamat yang tersasar, tidak tercapai, atau berubah haluan, tetapi, itu adalah perkara biasa. Yang penting adalah untuk menetapkan matlamat supaya kita mempunyai fokus arah tuju.

azam 2017

Matlamat perlu bertulis

Adakah anda menulis matlamat anda? Matlamat tidak bertulis adalah angan-angan sahaja. Ianya tidak dikira sebagai matlamat. Ambil pen, dan buku nota anda dan tulis matlamat-matlamat yang ingin anda capai tahun 2017 ini. Saya tahu, zaman ini, dah ada smart phone, Ipad, tab dan sebagainya. Takkan nak menulis pada kertas matlamat…

Tetapi menulis matlamat dengan pen pada kertas masih mempunyai kekuatannya tersendiri. Ia seumpama memberi komitmen yang lebih pada janji diri sendiri untuk mencapai matlamat. Umpama menghantar/menerima kad hari raya bertulis pada kenalan tentunya mood dan feelnya berbeza dengan hanya forward text SMS pada kenalan itu bukan? 😉

Pastikan anda menulis matlamat anda oleh kerana komitmen menulis itu akan menusuk minda separuh sedar kita untuk mencari cara dan peluang dalam mencapai matlamat tersebut.

Matlamat bukan hanya satu

Matlamat bukan hanya satu tetapi pelbagai. Jangan hadkan diri and akepada hanya matlamat kewangan sahaja. Tetapi matlamat termasuk matlamat keluarga, matlamat untuk anak-anak, matlamat peribadi, matlamat kerier, matlamat perniagaan, matlamat kesihatan, matlamat perihal agama, matlamat komuniti, dan pelbagai lagi.

Bukan hendak melarikan fokus dengan mempunyai pelbagai perkara untuk dilakukan serentak, tetapi, sekadar peringatan bahawa, kita perlu imbangkan hidup kita juga. Terlalu mengejar matlamat kewangan hingga keluarga teabai bukanlah sesuatu yang membanggakan. Begitu juga mengejar matlamat perniagaan sehingga kewajipan agama entah ke mana juga tidak harus berlaku. Sama juga jika matlamat kini hanyalah untuk anak-anak berjaya, tetapi sekiranya kewangan sendiri tidak berjaya, bagaimana anak-anak akan menampung keluarga satu hari nanti?

Fikirkan matlamat dalam pelbagai bidang. Tidak mengapa, anda masih mempunyai 1 tahun, 12 bulan dan 365 hari untuk mencapai pelbagai matlamat tersebut!

Matlamat ada yang tak tercapai

Ada juga matlamat yang tidak tercapai. Sesuatu matlamat tidak tercapai adalah kerana 2 sebab sahaja. Iaitu, pertama, matlamat yang terlalu besar, dan kedua, jangka masa terlalu singkat.

Sebagai manusia, ada kalanya tak tercapai matlamat yang ditetapkan. Namun, apa yang kita perlu lakukan adalah…

Panjangkan lagi tempoh untuk mencapai matlamat tersebut.

Bagi saya, tak kira apa sahaja matlamat kita, ianya boleh dicapai dengan usaha dan masa. Apa yang membuatkan kita tidak mencapainya adalah kerana kita tidak mulakan usaha tersebut. Letakkan tanggungjawab pada diri kita sendiri sekiranya matlamat tidak tercapai, dan bukan menyalahkan pihak lain, orang lain, tiada masa, dan seribu satu lagi alasan.

Fikirkan matlamat tahun-tahun lepas anda. Adakah ianya tercapai? Ataupun alasan yang membuatkannya tidak tercapai?

Matlamat yang tercapai…

Pastinya mengembirakan kita! Keperluan manusia tertinggi antaranya adalah untuk merasakan keperluan sempurna kendiri untuk mencapai cita-cita. Secara psikologinya, matlamat akan merelisasikan keperluan ini. Hidup tanpa matlamat tidak akan membawa anda ke mana pun.

Salah satu matlamat saya tahun 2016 adalah untuk membawa perniagaan saya ke peringkat antarabangsa. Menempa nama di persada global. Menyampaikan ilmu perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial kepada pelajar international.

Alhamdulillah, matlamat tersebut telah tercapai tahun 2016 ini dengan mendapat lebih 6 jemputan talk di serata dunia termasuk Barcelona, Korea, India, 2 jemputan di New York dan 2 jemputan di Dubai! Juga, dengan penubuhan business school saya, Irfan Khairi Institute of Business Dubai, serta ramai peserta antarabangsa menyertai program-program yang saya kendalikan di Dubai!

Bagaimana ianya bermula?

Hanyalah dengan sekeping kertas yang tertulis matlamat saya ini pada hujung 2015. Setahun yang lepas! Jadi lah antara 2% mind set mereka yang berjaya dan mulakan 2017 anda dengan menetapkan matlamat baru anda supaya pencapaian anda akan menjadi lebih hebat dari tahun-tahun yang lepas!

Sekiranya matlamat anda adalah untuk memulakan perniagaan di Internet dari rumah dan menjana pendapatan pada tahun 2017 ini, InshaAllah saya boleh bantu. Sertai program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial di sini yang akan bermula pada 31 hb Disember 2016! Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Jay di 03-77292277.

Cabaran yang dihadapi oleh usahawan dan cara mengatasinya

Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 6 bulan+ membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 1hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

Perjalanan hidup sebagai usahawan pastinya pelbagai cabaran yang perlu dilalui. Pengalaman saya menjalankan perniagaan kini hampir 17 tahun juga pastinya melalui pelbagai cabaran. Bak kata, kalau tak berani menghadapi cabaran, jangan pilih keusahawanan sebagai kerier…

Namun dalam apa sahaja cabaran pun, pastinya ada penyelesaian. Apa yang menariknya apabila menghadapi cabaran adalah, kita akan menjadi lebih baik dan lebih kuat selepas itu. Teringat lagu “What does not kill you will make you stronger!” dan betapa benarnya bait lirik dalam lagu itu.

cabaran-pic

Berikut adalah antara cabaran yang perlu dihadapi oleh usahawan dan cara mengatasinya…

1. Cabaran pesaingan

Pastinya mencabar apabila perniagaan yang dijalankan penuh dengan pesaing. Masalahnya tidak semua pesaing bersaing dengan sihat.

Ada yang menggunakan teknik dan strategi kotor untuk mendapatkan pasaran yang lebih besar seperti menipu orang ramai, menjatuhkan pihak lain, menyebarkan berita buruk mengenai perniagaan lain, dan 1001 lagi cara dan teknik kotor. Pastinya sangat mencabar.

Anda yang baca ini, saya yakin tidak menggunakan cara tersebut oleh kerana ianya tidak akan berpanjangan. Lambat laun cara tersebut akan diketahui orang lain juga dan akan merugikan perniagaan sendiri. Usah cerita soal halal dan haram lagi!

Apa yang perlu dilakukan oleh usahawan sekiranya menghadapi cabaran sebegini pertamanya tentulah bersabar. Keduanya, jangan dibalas cara kotor dengan cara kotor yang lain. Mat Salleh kata ‘two wrongs does not make it right!’. Sebaliknya, pelajari teknik dan strategi pemasaran yang lebih berkesan dan lebih berpanjangan. Fikirkan cara meningkatkan jenama perniagaan anda. Apabila jenama perniagaan kita meningkat, tidak kira apa yang pesaing lakukan, orang ramai tetap akan fikirkan perniagaan kita.

Cara untuk menang dalam perniagaan dikalangan pesaing adalah dengan lebih banyak berusaha. Lebih dari pesaing. Fokuskan usaha pada penjenamaan perniagaan anda.

2. Cabaran sukar mendapat pelanggan

Adakalanya perniagaan meningkat naik apabila ramai pelanggan. Adakalanya juga perniagaan jatuh bila kurangnya pelanggan. Bila ini terjadi pastinya usahawan akan mula goyang menghadapi cabaran sukarnya mendapat pelanggan. Mana taknya, pelanggan adalah nadi dalam menjana pendapatan perniagaan.

Sukar mendapat pelanggan adalah akibat beberapa faktor. Contohnya seperi yang disebutkan tadi, mungkin pesaing menggunakan teknik kotor mengakibatkan pelanggan kita berkurangan. Tetapi yang paling kerap terjadi kurangnya pelanggan adalah apabila kita kurang melakukan pemasaran atau marketing!

Perlu ingat, sekiranya jatuh jumlah pelanggan kita pada bulan ini, tidak semestinya kerana kurang pemasaran pada bulan ini. Tetapi, kurangnya pemasaran pada bulan lepas. Pemasaran mengambil masa untuk mendapat sambutan.

Lihat semula teknik dan strategi pemasaran yang dilakukan beberapa hari, minggu atau bulan yang lepas. Adakah ianya berkurangan yang mengakibatkan kurangnya jualan dan pelanggan kini?

3. Cabaran kos yang tinggi (dan kos terkejut!)

Kos terkejut adalah apabila tiba-tiba pula kita perlu keluarkan duit tambahan untuk perniagaan yang tidak diduga. Mana tak terkejut dibuatnya! Mungkin peralatan rosak, mungkin komputer rosak, mungkin perlu bayar cukai yang tidak terduga, mungkin bermacam-macam lagi kemungkinannya oleh kerana nama pun kos terkejut yang tidak diduga.

Sebagai usahawan, perkara ini amat memeningkan terutamanya apabila bajet perniagaan berkurangan. Cara menghadapinya?

Sediakan tabung kecemasan. Sebaiknya jangan jalankan perniagaan pada tahap cukup-cukup makan atau ada orang kata, bak paras di hidung- sebelum lemas. Oleh kerana inilah pentingnya untuk sentiasa berjaga-jaga dalam perniagaan. Keuntungan perniagaan sememangnya digunakan untuk kembangkan lagi perniagaan dan membayar diri sendiri. Tetapi, sediakan juga tabung kecemasan perniagaan.

Setiap bulan, simpan ketepi 5% dari jumlah keuntungan untuk tabung kecemasan ini. Jangan disentuh melainkan terdapat kecemasan sahaja. Sekiranya ia tidak digunakan dihujung tahun, ia merupakan untung tambahan untuk perniagaan anda!

Teringat pesanan orang tua, sediakan payung sebelum hujan!

4. Cabaran hilangnya motivasi

Usahawan tetap manusia juga dengan emosi dan perasaan. Apatah lagi dengan pelbagai cabaran yang disebutkan di atas, ada kalanya perasaan marah, sedih, risau akan menghantui dari masa ke semasa dan ada kalanya juga terasa hendak putus asa.

Ubat terbaik apabila dalam keadaan ini adalah, lupakan perniagaan untuk seketika. Take a break! Lakukan apa yang anda suka dan menggembirakan anda. Kosongkan minda anda oleh kerana ketika emosi kacau, waktu inilah jangan lakukan sebarang keputusan perniagaan.

Keluar dengan keluarga atau rakan-rakan. Bagi yang minat sukan, pergi bersukan atau menonton wayang bagi peminat movies.

Waktu ini juga terbaik untuk mendampingi rakan-rakan usahawan yang lain atau mentor usahawan anda. Minta pendapat, kongsi pengalaman dan juga ‘aura’ positif. Mendampingi mereka yang positif akan berjangkit positif tersebut kembali kepada kita. Tambahkan kenalan anda dikalangan usahawan-usahawan yang berjaya, bukan sahaja ilmu anda akan dapat, tetapi juga motivasi yang berterusan!

Sememangnya pelbagai cabaran akan dihadapi usahawan dalam liku-liku perniagaan.

Namun sentiasa fikirkan bahawa apa sahaja cabaran tentunya ada penyelesaiannya yang akan menjadikan kita usahawan yang lebih hebat untuk tahun-tahun yang akan datang!

Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 6 bulan+ membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 1hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

6 Petanda anda sesuai dan patut mulakan perniagaan!

Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 6 bulan+ membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 1hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

Apakah petanda anda sesuai untuk menjadi seorang usahawan? Sering kita fikirkan patut atau tidak kita mulakan perniagaan.

sesuaitak

Dalam hati sering terdetik teringin untuk mulakan perniagaan, namun mungkin juga ada perasaan takut dan tidak tentu…

Apatah lagi bila pelbagai alasan dalam minda mula menjelma seperti tidak punyai modal, malu jika gagal, tiada masa, tidak tahu nak jual apa dan seribu satu lagi alasan!

Bak kata guru saya, Dato Dr Fadzilah Kamsah…

Orang lain buat duit, kita buat alasan.

Sememangnya amat benar. Jadi, berikut adalah antara 6 petanda bahawa ANDA PATUT memulakan perniagaan. Sekiranya salah satu ini adalah anda, maka, anda PATUT mulakan secepat mungkin!

1. Anda punyai banyak idea

Satu petanda usahawan adalah, mereka mempunyai banyak idea dan selalu berfikir. Golongan ini juga sering bertanya dalam minda “what if…” dan sering terbayang diri sendiri menjalankan perniagaan. Melihat orang lain menjalankan perniagaan pastinya menarik minat diri juga.

Dan dalam memerhati orang lain menjalankan perniagaan, berbagai2 idea dan buah fikiran datang dan memberi niat untuk memulakan perniagaan satu hari nanti.

Sekiranya sudah berniat, maka itu adalah petanda yang sangat baik! Namun, jangan tunggu “satu hari nanti” oleh kerana ia tidak akan datang sekiranya anda tidak mulakan sekarang!

2. Anda mendapat inspirasi dan motivasi dari kejayaan orang lain

Sekiranya anda sering melihat kejayaan orang lain, dan mendapat inspirasi dan motivasi menyuntik dalam diri sendiri, itu tandanya juga anda sangat sesuai menjadi seorang usahawan.

Sesetengah orang (bukan anda), akan iri hati, dengki, berfikiran negatif apabila melihat kejayaan orang lain. Perasaan sebegini akan menutup minda dan hati pada rezeki dan kejayaan.

Sekiranya apabila anda melihat kisah kejayaan orang lain dan ia bagaikan menyuntik semangat pada diri anda sendiri, ini menunjukkan anda mempunyai azam untuk berjaya juga sebagai usahawan.

Jangan ditunggukan lagi oleh kerana semangat inilah yang akan memberi momentum kepada anda untuk menjadi usahawan yang berjaya!

3. Anda suka membantu orang

Pastinya kita tahu, lebih banyak kita beri, lebih banyak yang kita akan dapat. Sekiranya peribadi anda adalah anda suka membantu orang lain, tak kira kenalan atau keluarga, tak kira mereka yang anda kenali ataupun seseorang yang anda tidak kenal pun, petandanya anda mempunyai keperibadian usahawan.

Perniagaan adalah penyelesaian kepada apa sahaja masalah. Sifat suka membantu dan menyelesaikan masalah orang lain sangat penting dalam diri seorang usahawan. Apabila seseorang mempunyai masalah, dan diri anda tergerak di dalam hati untuk membantu, itulah sebaiknya peribadi usahawan yang berjaya.

Oleh itu, bantu diri anda sendiri dan mulakan perniagaan sekarang!

 

4. Anda sedang membaca ini!

Ya, minda usahawan adalah minda yang suka mencari ilmu. Malam tadi walaupun kelas habis lewat malam, peserta-peserta tetap bermotivasi mencari ilmu keusahawanan. Anda yang sedang membaca ini, juga adalah jenis yang suka membaca dan mencari ilmu!

95% daripada artikel dan maklumat keusahawanan tidak akan di baca. Tetapi, anda yang membaca ini adalah petanda anda suka mencari ilmu baru, dan untuk berjaya dalam perniagaan, amalan mencari ilmu ini adalah sangat penting- nombor #1!

5. Anda sedar dan terkesan dengan keadaan ekonomi Malaysia

Mungkin kini gaya hidup anda sudah stable, dan tidak sukar. Ataupun mungkin anda terkesan juga dengan keadaan ekonomi Malaysia sejak implementasi GST. Tidak kira kedudukan anda kini, sama ada selesa ataupun tidak, sekiranya anda tersedar bahawa agak penting untuk menjana wang tambahan untuk masa hadapan diri dan keluarga, maka, perniagaan adalah untuk anda.

Perniagaan Internet membolehkan anda memulakan dan menjalankan perniagaan pada kos yang rendah dan masa yang flexible. Contohnya, antara strategi yang saya kongsikan malam tadi adalah bagaimana caranya mengautomasikan perniagaan kita 80% supaya kita lebih mempunyai waktu terluang dan bebas- dan tidak terikat dengan perniagaan sentiasa.

Hujung minggu lepas, saya keluar dengan keluarga ke One Utama Damansara. Terkejut juga melihat beberapa kedai ternama terpaksa tutup kedai. Bila bertanyakan pada pemilik perniagaan, rata-ratanya sedar keadaan ekonomi kos yang tinggi menyukarkan mereka. Bagaimana keadaan ekonomi kita 2017, 2018, 2019 dan seterusnya?

6. Anda suka cabar diri sendiri

17 tahun lalu saya mulakan perniagaan saya yang pertama adalah kerana ingin cabarkan diri saya sendiri. Tahun ini, Alhamdulillah telah membina business school saya di Dubai, Irfan Khairi Institute of Business Dubai juga kerana ingin mencabar diri sendiri.

Sekiranya dalam diri anda sendiri anda mempunyai perasaan ingin mencuba sesuatu yang baru dan inginkan cabaran baru, apa kata jadikan cabaran tersebut peluang menjana pendapatan.

Sememangnya memulakan perniagaan adalah amat mencabar. Tetapi tanpa perasaan suka pada cabaran ini, usahawan akan gagal. Jika anda suka pada cabaran, dan sering terfikir dan mempunyai niat ingin keluar dari zon selesa anda, perniagaan adalah jawapannya!

Sama ada sekiranya anda suka mencari ilmu ATAU sedar dengan keadaan ekonomi anda dan keluarga ATAU suka pada cabaran, ini adalah antara petanda anda patut menjadi usahawan. Bukan sahaja usahawan yang biasa, tetapi usahawan yang berjaya!

Jadi, adakah perkara-perkara di atas kena dengan diri anda?

Sekiranya “YA” dan anda terniat dan mempunyai azam untuk memulakan perniagaan, nasihat saya adalah jangan tunggu lagi. Anda terhutang pada diri anda sendiri untuk memulakan apa yang anda mahu.

Jangan tunggu bulan jatuh ke riba kerana ianya tidak akan terjadi. Apa yang perlu anda lakukan adalah anda yang perlu kejarkan cita-cita anda yang setinggi bulan dan bintang!

Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 6 bulan+ membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 1hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

 

3 nasihat kepada usahawan dalam keadaan ekonomi kini…

Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 6 bulan+ membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 1hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

Sejak pertengahan tahun ini, sering saya lihat peniaga-peniaga terpaksa tutup kedai. Bukan sahaja perniagaan kecil-kecilan, tetapi juga perniagaan yang telah bertapak beberapa tahun juga mendapai sukarnya dunia perniagaan kini. Apabila bertanya, ramai pemilik kedai berkeluh tentang keadaan ekonomi dan juga GST yang dikenakan telah menyukarkan perniagaan.

Dalam keadaan ekonomi kini, pengguna pula semakin berjaga-jaga dengan perbelanjaan. Kuasa pembeli semakin kurang oleh kerana barangan semakin mahal. Tidak kira peniaga atau pengguna, kedua-duanya akan terasa kesan ekonomi kini.
3 pesanan kepada peniaga dan usahawan kini…

3-nasihat-usahawan-kini

1. Work hard and fast
Dalam keadaan ekonomi kini, tidak mampu lagi untuk bergerak perlahan. Perlu bergerak pantas. Tiada lagi istilah “Work smart not hard” oleh kerana dalam kejayaan, pastinya usaha yang keras diperlukan.

Saya yakin ramai yang berusaha keras untuk perniagaan untuk mendapatkan prospek, dan cuba mengubahkan prospek menjadi pembeli. Tetapi, adakah berusaha dengan pantas? Ertinya, kalau dulu mungkin mencari 3-4 prospek sehari. Tetapi kini tidak lagi, perlu lebih pantas mencari 6-7 prospek sehari.

Pantas juga pada mempelajari ilmu-ilmu baru. Ilmu yang sedia ada tidak mencukupi. Ilmu yang diamalkan selama ini, akan membawa kita ke tahap ini sahaja. Tetapi ilmu dan strategi perniagaan baru yang diamalkan dengan pantas pastinya akan membawa perniagaan kita ke hadapan lagi.

Miliki ilmu sahaja tidak berguna sekiranya tidak mengamalkan ilmu tersebut. Fikirkan ilmu-ilmu perniagaan yang telah kita pelajari. Adakah kita mengamalkannya? Ataupun memberi alasan “sibuk” dan “tidak cukup masa?”

2. Engage with your customers
Kini, dengan pilihan yang pelbagai, usahawan perlu lebih berinteraksi dan engage bersama prospek dan pelanggan. Dulu-dulu, iklan sehala seperti di TV, radio, akhbar, brochure sudah memadai untuk mendapatkan pelanggan. Namun kini tidak lagi.

Di zaman teknologi dan informasi kini, usahawan perlu lebih berinteraksi dengan pelanggan dan bina hubungan bersama pelanggan. Membina jenama kini adalah dengan menzahirkan hubungan antara perniagaan dan pelanggan.

Tidak kira berapa ramai followers di Facebook atau Instagram anda miliki, sekiranya tiada engagement atau interaksi, maka tidak berguna juga. Kini, anda perlu lebih banyak memberi sebelum anda menerima. Beri bantuan, beri content, beri maklumat sebelum anda terima wang dari pelanggan.

Tanya pada diri sendiri, adakah anda membantu prospek anda SEBELUM anda menjual produk dan perkhidmatan anda? Sekiranya anda hanya cuba menjual tanpa membantu, disitulah silapnya. Kini, teknik hard selling sudah tidak menjadi. Fikirkan soft selling.

3. Never give up!
Dalam keadaan kesukaran perniagaan, pastinya terdetik untuk putus asa. Sekiranya putus asa, maka sama sahaja senasib perniagaan kita dan perniagaan lain yang terpaksa tutup dan gulung tikar.

Putus asa dibolehkan sekiranya benar-benar tiada jalan lain dan anda sudah berusaha sedaya upaya. Yang sedihnya, apabila mendapat keluhan usahawan mereka ingin putus asa, saya lihat terlalu banyak lagi perkara yang mereka tidak lakukan dalam perniagaan.

Tidak berusaha sepenuhnya dan memberi pelbagai alasan seperti tidak cukup masa, tidak tahu cara, sibuk dengan perkara lain, tiada modal, pesaing cuba jatuhkan dan seribu satu lagi alasan. Zaman ekonomi yang menganggu keusahawanan kini, alasan sudah tidak boleh lagi diberi kerana alasan akan membawa kemusnahan. Tidak kira apa pun alasan, cari penyelesaiannya dan lakukan dengan bersungguh dan pantas.

Dalam perniagaan saya juga sejak GST, sememangnya jatuh jualan sebanyak 10-20%. Tetapi bagaimana caranya untuk tingkatkan semula?

Jawapannya adalah saya perlu lebih berusaha dan produktiviti syarikat perlu meningkat 20% lagi untuk tingkatkan jualan semula! Tiada alasan oleh kerana tanggungjawab kita sebagai usahawan adalah untuk mencari penyelesaian…

Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 6 bulan+ membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 1hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

keunikan

Cara menjual barangan yang sama dengan pesaing di Internet

Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 6 bulan+ membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 1hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

Bina jenama diri menggunakan Facebook

Langkah pertama apabila menjual sesuatu produk yang sama sahaja dikalangan pesaing-pesaing yang lain adalah dengan membina jenama diri kita sendiri.

Apabila produk sama, jenama diri kita sebagai usahawan atau penjual dapat membezakan kita dikalangan pesaing. Manusia sedia ada dengan personaliti, gaya dan cara yang berbeza.

Gunakan platform media sosial seperti Facebook untuk membantu sasaran pasaran kita dengan berkongsikan maklumat melalui teks, imej, video dan juga link yang berkaitan dengan industri yang dijalankan dan ini akan dapat membantu dalam membina jenama diri kita sendiri.

keunikan

Beri nilai tambahan seperti ebook

Beri nilai tambahan yang pesaing tidak berikan. Mungkin perkhidmatan tambahan atau produk tambahan. Sebaiknya sesuatu yang tidak menggunakan kos pada pihak kita.

Contoh terbaik adalah dengan memberi ebook percuma yang berkaitan dengan produk yang dijual. Sebagai contoh, sekiranya produk yang dijual adalan produk kesihatan, maka, kita boleh menghasilkan ebook ringkas percuma bertajuk “15 Kaedah Menurunkan Berat Badan” untuk pelanggan kita.

Apabila memberi nilai tambah seperti ebook percuma, pelanggan akan lebih berminat dan memudahkan keputusan membeli dari kita dan bukan dari pesaing.

Gunakan teknik yang berbeza seperti video marketing

Sekiranya ramai pesaing menjual produk yang sama, buka mata pada ruang dan peluang di mana pesaing kurang menggunakan sesuatu platform pemasaran.

Sebagai contoh, sekiranya terlalu ramai pesaing menggunakan media seperti Facebook atau Instagram dalam promosi, apa kata kita berubah kepada penggunaan pemasaran video di YouTube atau menulis di blog untuk membezakan diri kita dan pesaing.

Mungkin ramai masih belum menggunakan pemasaran video atau blog dalam industri kita, oleh itu, menjadikan platform yang lain daripada kebiasaan akan memberi kelebihan kepada kita.

Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial telah membantu ramai usahawan Internet mencapai kejayaan perniagaan online. Bermula dengan tiada idea perniagaan, sehingga memulakan perniagaan dan menjana pendapatan di Internet.

Sekiranya anda berminat untuk memulakan perniagaan Internet anda sendiri, sertai saya selama 6+ bulan secara part-time di Open Education Malaysia. Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Jay di 03-77292277. Pengambilan terbaru bermula tidak lama sahaja lagi!

*Program ini boleh diikuti secara bersemuka di kelas (Mutiara Damansara) atau secara 100% atas talian sekiranya anda berada jauh dari Kuala Lumpur.

 

tukang cuci

Coretan di Dubai…

Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 6 bulan+ membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 1hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

Setiba Dubai jam 430 pagi tadi selepas 7 jam dalam penerbangan, dari lapangan terbang antarabangsa Dubai, terus pemandu limo menghantar saya ke apartment yang terletak berhampiran dengan Irfan Khairi Institute of Business Dubai. Sememangnya saya suka mengambil flight malam, kerana apabila tiba di Dubai pagi, boleh lah saya terus ke meeting dan appointment selepas refresh sebentar di apartment.

Di sini, saya tinggal di service suite apartment, di mana perkhidmatannya adalah seperti hotel. Setibanya di lobby apartment tersebut dalam jam 5.30 pagi, mata saya tertumpu pada seorang pekerja pencuci di lobby tersebut. Pekerja tersebut, datang dari Filipina sedang ‘buffer’ lantai untuk mengilatkannya dengan mesin buffer lantai. Cukup dengan pakaian seragam syarikat pencuci serta alat-alat cucian yang lain ditepinya.

Fikiran saya terbawa saya ke 18 tahun yang lalu…

18 tahun lalu, begitulah keadaan saya. Ketika saya belajar di UK, saya tidak mempunyai duit yang cukup untuk mendalami dua ilmu yang cukup saya minat- iaitu ilmu motivasi dan ilmu perniagaan. Walaupun ditaja kerajaan, tajaan tersebut Alhamdulillah hanya cukup untuk yuran universiti, tempat tinggal dan makan minum.

Untuk mendalami ilmu motivasi dan perniagaan, sememangnya diluar skop pembelajaran universiti. Oleh itu, saya perlu mencari wang lebih untuk mencari ilmu tambahan ini. Apakah caranya? Ya, saya bekerja sebagai seorang tukang cuci atau ‘cleaner’ selama 2 tahun sambil belajar.

cuci

Pada masa itu, setiap hari selepas solat subuh, saya akan berjalan lebih kurang 3km ke supermarket di mana saya bekerja sebagai cleaner setiap hari sebelum kuliah universiti bermula jam 10 pagi. Saya masih ingat, pada tahun pertama tidak dibenarkan cuti sehari pun.

Bekerja sebagai cleaner selama dua tahun, mengajar saya pelbagai perkara. Maklumlah, kita sebagai tukang cuci akan dipandang sebagai tukang cuci sahaja- pendatang luar pula tu. Kena marah dan tengking oleh supervisor adalah perkara biasa. Tetapi, terpaksa tahan juga oleh kerana ingin mencari wang untuk menambahkan ilmu.

Dua tahun saya bekerja sebagai cleaner tetapi itulah dua tahun yang paling banyak mengajar saya tentang erti kesabaran dengan karenah orang, sabar dalam mencari ilmu, sabar dalam berusaha. Untuk berjaya, kita akan bertemu pelbagai karenah manusia. Untuk berjaya, kita perlu mencari ilmu. Dan untuk berjaya juga, pastinya ilmu sahaja tidak cukup sekiranya tidak berusaha.

Pagi ini, melihat pencuci dari Filipina yang sedang mengilatkan lantai, teringat saya 18 tahun lalu, saya juga pernah dalam keadaan itu. Sebelum memasuki lif apartment, saya senyum dan menegurnya “Hi, how are you?”. Dan pencuci tersebut pun balas senyuman dan bertanya “Fine, have a good day sir!”. Pintu lif tertutup sambil dirinya terus memberi senyuman lagi pada saya.

Dalam hidup, kita tidak tahu di mana kita akan berada setahun akan datang, 5 tahun akan datang, 10 tahun akan datang atau 15 tahun akan datang. 5 tahun selepas saya menjadi tukang cuci, Alhamdulillah saya berjaya mencapai pendapatan RM1,000,000 dari perniagaan Internet. 10 tahun selepas menjadi seorang tukang cuci, Alhamdulillah dapat mendidik dan juga memberi inspirasi kepada orang ramai di Malaysia dan melahirkan paling ramai usahawan-usahwan Internet berjaya di Malaysia. Hari ini, 18 tahun selepas menjadi seorang pencuci, Alhamdulillah tertubuhnya Irfan Khairi Institute of Business Dubai yang kini on track, untuk menjadi business school Internet #1 di Asia dan Dunia.

Jika ditanya pada saya, apakah rahsia kejayaan? Jawapannya ada dalam pengalaman yang saya kongsikan hari ni. Kejayaan perlu mempunyai kesabaran. Kejayaan perlu mempunyai ilmu. Kejayaan juga perlu diusahakan. There is no short cut. Tak kira di mana diri kita berada satu masa dulu, masa depan kita adalah di tangan diri kita sendiri. Bukan orang lain.

Sentiasa rendah diri, tetapi jangan pandang rendah pada diri sendiri. Potensi diri sendiri kita sendiri tidak tahu sekiranya kita tidak terus berusaha mengejar matlamat. Bagaimana hendak mencungkil potensi diri? Mulakan dengan matlamat dan berusaha mencapainya dengan ilmu. Anda akan lebih mengenali potensi sebenar dalam perjalanan tersebut. Ianya bukanlah satu sasaran, tetapi satu perjalanan yang akan membentuk dan memperbaiki diri sendiri.

Hargai segala pengalaman yang kita miliki, tidak kira susah atau senang. Buangkan perasaan ego dan hormati semua insan. Sentiasa berdoa kepada yang Esa supaya apa yang kita usahakan diperkenankan dan bersyukur selalu kerana bersyukur itu akan membuka pelbagai pintu rezeki yang kita tidak sangka-sangkakan. InshaAllah.

Moga perkongsian saya yang agak panjang kali ini memberi manfaat kepada anda, dan saya doakan anda juga akan mencapai apa sahaja matlamat anda satu hari nanti!

Irfan Khairi
Palm Jumeirah
Dubai, UAE

PS: Sekiranya anda ingin sertai program saya, tak perlu datang sampai ke Dubai 😉 kerana yang di Dubai adalah untuk peserta antarabangsa sahaja. Jika di Malaysia, dapatkan maklumat lajut di www.OpenEducation.com.myuntuk program 6 bulan bersama saya membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan anda ke tahap yang lebih tinggi. Boleh juga hubungi 03-77292277.

 

dubai talk irfan khairi

Popularkan perniagaan menggunakan iklan yang lebih efektif dan PERCUMA!

Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 6 bulan+ membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 1hb April ini! Klik di sini sekarang! atau hubungi Cik Jay di 03- 77292277.

Beberapa hari lepas saya baru pulang dari Dubai atas jemputan memberi talk di sana mengenai perniagaan Internet. Alhamdulillah, ianya mendapat sambutan yang hebat dengan peserta-peserta dari serata dunia.

Suka saya ambil peluang ini untuk kongsikan kepada anda antara 3 tip perniagaan yang saya sampaikan melalui talk saya tersebut. Zaman kini berubah, kaedah pemasaran perniagaan juga perlu berubah tidak lagi seperti 5-10 tahun yang lalu…

dubaitalk montage

1. Popularkan perniagaan anda

Sikap manusia suka pada sesuatu yang popular. Dalam pemasaran ianya dikenali sebagai ‘Social Proof’, di mana, apa yang popular dan menjadi pilihan ramai akan lebih mudah terjual.

Perniagaan yang popular akan mudah diingati, menjadi pilihan pembeli serta meningkatkan kesetiaan pembeli.

Bukan sahaja selebriti dapat mempopularkan perniagaan mereka (tentunya lebih mudah bagi selebriti), tetapi, sebenarnya sesiapa sahaja dapat membina populariti perniagaan dengan menggunakan teknik dan strategi membina jenama.

2. Iklan kini kurang efektif

Zaman ini pengiklanan secara direct/langsung adalah kurang efektif. Ini kerana, terlalu banyak pengiklanan yang dilakukan oleh terlalu banyak perniagaan.

Orang ramai semakin lali (imune) dengan pengiklanan sebegini. Seperti kita juga, akan sering skip dan tidak endahkan iklan-iklan.

Kini, cara yang lebih efektif adalah pengiklanan yang tidak langsung melalui mesej-mesej disebalik maklumat dan informasi yang disampaikan.

3. Promosi percuma adalah lebih efektif

Kini, kos pengiklanan adalah semakin mahal. Tambahan pengiklanan secara langsung adalah kurang efektif pula.

Bak kata “The best things are free” juga boleh diaplikasikan dalam perniagaan di mana promosi percuma seperti ‘content marketing’ adalah berjangka panjang dan percuma untuk dilakukan.

Zaman berubah. Kaedah pemasaran juga perlu berubah. Terutamanya perniagaan yang kurang mempunyai modal dalam promosi, perlu pelajari cara dan kaedah pemasaran yang percuma, tetapi amat berkesan!

*Ketiga-tiga tip ini juga dibincangkan dan disampaikan dengan lebih mendalam di program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial.

[PENGUMUMAN] Pengambilan terbaru Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial akan bermula tidak lama sahaja lagi! Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Jay di 03-77292277 untuk berbincang.

Program ini juga boleh diikuti 100% secara online sekiranya anda jauh dari Kuala Lumpur. Klik di sini.