All posts by Irfan Khairi

About Irfan Khairi

Jutawan Internet, Irfan Khairi adalah seorang penulis, personaliti TV/Radio dan juga international speaker. Irfan Khairi telah menubuhkan Irfan Khairi Sdn Bhd yang telah berjaya melahirkan beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia dan kaya melalui perniagaan. Untuk mendapatkan Irfan Khairi sebagai speaker atau ketahui program-program yang dikendalikan, hubungi 03-77292277 (save kan nombor ini) ;)

Bertemu Seniwati Lagenda Ogy Ahmad Daud

Baru-baru ini,saya bertemu dengan seorang seniwati lagenda, pastinya anda kenal, Ogy Ahmad Daud, atau lebih mesra dikenali kini sebagai Kak Ogy.

Siapa tak kenal “Azuraaaa!”

Punyalah banyak filem lakonannya, itu yang saya ingatĀ šŸ™‚Ā Bukan baru mengenali beliau, tetapi sudah mengenalinya lebih 7 tahun juga.

7 tahun lalu, saya membantu Kak Ogy memulakan perniagaan internetnya yang pertama, iaitu menjual sejadah jenamanya sendiri. Namun, sedih juga mendengar update dari Kak Ogy bahawa pencipta sejadah tersebut telah pulang ke rahmatullah dan perniagaan pun terhenti.

InshaAllah banyak pahala pencipta sejadah dan Kak Ogy menjalankan perniagaan mejual sejadah untuk beberapa tahun. Hingga hari ini, isteri saya masih menggunakan sejadah tersebut!

Inilah bestnya menjalankan perniagaan sebegini. InshaAllah, keuntungan perniagaan dapat, keuntungan di akhirat juga dapat. Perniagaan yang perfect!

Tapi apa yang menariknya bagi saya berjumpa dengan Kak Ogy Ahmad Daud kali ini adalah bukan sahaja beliau inginkan nasihat untuk perniagaan barunya, tetapi kegigihan beliau ingin berkecimpung dalam perniagaan online sejak dulu lagi!

Kak Ogy kini berumur 56 tahun. Bukan saya tanya, tak baik tanya umur orang, tetapi saya Google di Wikipedia. Zaman sekarang ni, semuanya boleh di-Google-kanĀ šŸ™‚

Dan pada umur 56 tahun, masih terbuka minda untuk berkecimpung dalam perniagaan online. Ketika bertemu minggu lepas sebelum saya pulang ke Dubai, beliau kongsikan niatnya dan pentingnya untuk “adapt” atau menyesuaikan diri dengan zaman kini.

Zaman kini adalah zaman internet, instagram (follow saya di instagram jika belum! irfan_khairi), Facebook, YouTube dan sebagainya. Tidak kira umur, ianya amat penting untuk sesuaikan diri dengan zaman dan buangkan alasan jauh-jauh. Sebab itu, Kak Ogy ingin mencari ilmu.

Mungkin ada yang kata “Kak Ogy boleh la, dia celebrity!”

Tapi that’s not my point.

Celebrity atau bukan celebrity, kita perlu sesuaikan diri dengan zaman untuk berjaya. Ramai celebrity, lebih-lebih lagi seniman dan seniwati zaman Kak Ogy yang tidak berubah untuk sesuaikan diri dengan zaman. Dan pada umur 40-an atau 50-an, ramai yang akan memberi alasan “perniagaan internet hanya untuk muda-mudi sahaja” dan konsep ini adalah 100% salah.

Apatah lagi bagi kita yang berumur 30-an atau 40-an yang fikirkan sudah “terlewat” untuk mulakan perniagaan atau mulakan sesuatu yang baru.

It’s never too late. Saya memulakan perniagaan baru di Dubai pada umur 40-an. Di negara yang baru yang kita tidak kenal dan orang tidak kenal kita.

Kak Ogy akan mulakan perniagaan baru di internet ketika 50-an. Umur bukanlah penghalang.

Melihat kegigihan Kak Ogy dalam mencari ilmu perniagaan memberi inspirasi kepada saya juga. Umur bukanlah penghalang untuk memulakan sesuatu yang baru dan mempelajari sesuatu yang baru. InshaAllah satu hari nanti jika umur saya panjang, saya juga akan sentiasa melakukan perkara-perkara baru dalam perniagaan.

Harapan saya, ia juga memberi inspirasi dan motivasi kepada anda juga yang membaca ini, tidak kira umur, 30-an, 40-an atau 50-an, umur sepatutnya tidak menjadi penghalang untuk memulakan sesuatu yang baru.

Soalannya adalah, mahu tak mahu sahaja. Tapi lebih penting lagi, sama ada anda ingin mencari ilmu atau tidak mahu mencari ilmu seperti Kak Ogy lakukan!

Kita perlu menyesuaikan diri dengan zaman. Saya, dan Kak Ogy dan ramai lagi bukan dilahrikan di zaman internet. Tetapi kami perlu belajar perniagaan internet untuk menyesuaikan diri dengan zaman. Jika tidak, kita yang akan kerugian dan ketinggalan.

Ianya tidak terlewat oleh kerana zaman akan sentiasa berubah, dan bergantung pada kita untuk mempelajarinya strategi perniagaan yang juga akan berubah.

Jika dulu ketika saya mula berniaga di internet adalah zaman Netscape, Lycos dan Altavista. Kemudian zaman MySpace, Friendster dan FourSquared. Kini zaman Google, YouTube, Facebook dan Instagram pula.

Zaman berubah, platform pun berubah. Strategi pun turut berubah juga. Tiada siapa yang “awal” dan tiada siapa yang “terlewat” jika mengambil langkah mencari ilmu terkini.

Jika matlamat tahun baru Hijrah anda adalah untuk memulakan perniagaan online, dan menjana pendapatan tambahan, apa kata sertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, pengambilan terbaru yang akan bermula pada pada hari Ahad, 29 September ini.

InshaAllah, jika kita buangkan alasan, pasti ada jalan. Maklumat lanjut dan booking diĀ http://www.OpenEducation.com.myĀ atau hubungi 03-77292277.

Ada rezeki kita jumpa di sana!

Jika tidak mencapai matlamat yang ditetapkan :(

Agak sedih…

Matlamat saya tak tercapai šŸ™

Beberapa minggu lepas, Ogos 6hb, saya telah menulis email mengenai matlamat saya. Iaitu, ingin menulis buku terbaru terbaru saya, 200 muka surat dalam masa 14 hari oleh kerana ingin melancarkannya pada minggu lepas.

Alhamdulillah, buku terbaru saya dapat disiapkan dalam masa 14 hari seperti yang saya rancang.

Dalam buku ini, saya akan kongsikan perjalanan perniagaan saya dan sertakan juga langkah, tip, strategi dan teknik bagaimana membawa perniagaan kecil-kecilan, ke jenama yang di kenali serata Malaysia hingga ke peringkat antarabangsa dengan modal yang rendah!

Tetapi, berita buruknya adalah, tidak sempat untuk dilancarkan pada minggu lepas ketika saya berada di Malaysia. Kini berada di Dubai semula.

Silap saya juga.

Memang matlamat saya adalah menyiapkan buku dalam masa 14 hari. Tetapi, saya tidak fikirkan pula waktu untuk editing, typesetting, layout, printing, dan sebagainya untuk proses penerbitan. Buku ini tak sempat untuk dilancarkan pada minggu lepas.

Maka, matlamat saya untuk melancarkan buku terbaru saya ini tidak tercapai :(. Agak ralat dan sedih juga. Mana taknya, apabila matlamat tak capai kan?

Tetapi, apakan daya, Allah SWT adalah perancang yang terbaik. Mungkin sebaiknya buku ini dilancarkan ketika tahun baru Hijrah 1441, sebagai lebaran tahun baru Islam!

Apa yang penting adalah kita mempunyai matlamat. Jika tidak mencapainya, tidak mengapa. Sekurang-kurangnya kita berusaha sekeras yang mungkin untuk mencapainya. Sama ada tercapai atau tidak, ianya adalah bergantung kepada rezeki Allah SWT. Jika tidak capai hari ini,Ā InshaAllahĀ akan capai juga esok.

InshaAllah tak lama lagi (harapnya minggu hadapan) saya akan lancarkan buku ini secara online!

Tetapi, sebelum itu, inilah juga waktu terbaik untuk menetapkan matlamat baru dan azam tahun baru!

Apakah matlamat dan azam anda?

Jangan ditunggu Januari 1hb 2020 baru hendak meletakkan matlamat dan azam baru oleh kerana tahun baru Hijrah ada banyak manfaat dan fadilatnya. Bulan Muharram adalah bulan yang paling MULIA selepas bulan Ramadhan.

Jangan lepaskan peluang ini untuk menetapkan matlamat dan azam tahun baru Hijrah.

Alhamdulillah, saya telah menetapkan matlamat dan azam baru sempena tahun baru hijrah ini dan sangat teruja untuk berusaha mencapainya!

Bagaimana pula dengan anda?

Jika matlamat tahun baru Hijrah anda adalah untuk memulakan perniagaan online, dan menjana pendapatan tambahan, apa kata sertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, pengambilan terbaruĀ dibuka tak lama lagi.

Klik di bawah untuk maklumat lanjut…

Bagaimana cara mengawal stress!?

Beberapa hari lepas, saya melawat ofis baru saya di Dubai. Jika anda follow saya di Facebook Live, saya ada kongsikan bahawa beberapa bulan ini saya agak sibuk berpindah ofis bukan sahaja di Dubai, tetapi di Kuala Lumpur juga! 2 pindah ofis berlaku serentak.
Dan jika anda pernah berpindah pejabat, anda pun pasti dapat rasakan“kesibukan”nya.
Tak sabar saya untuk berpindah pejabat di Dubai oleh kerana ini adalah kali ke-3 berpindah pejabat. Dan setiap kali adalah satu upgrade. Bermula dengan pejabat kecil, kemudian kali kedua pejabat lebih besar sedikit dan kali ini, mempunyai training center sendiri!
Alhamdulillah perniagaan makin berkembang.
Tambahan minggu hadapan akan kendalikan training pertama di pejabat baru! Tak sabar…
Pejabat di Dubai masih dalam process renovation. Saya melawat bersama team saya (gambar) untuk melihat progres renovation tersebut.
Tetapi…
Jujurnya, saya agak terkejut oleh kerana banyak lagi yang perlu di lakukan! Dan contractor agak lewat untuk kejar deadline tarikh saya ingin pindah šŸ™
Dinding belum di simen dan cat, lantai belum diletakkan tiles, wiring entah ke mana, tu pun belum beli perabot dan kerusi meja untuk pusat latihan lagi!
Umpama seribu satu perkara dalam kepala. Macam mana nak siap oleh kerana seminggu lagi akan ada program di training center baru!??
Urgh… punya la stress! Bagaimana cara saya mengawal stress
Ya, saya pun stress juga. Walaupun selalu nampak di Facebook atau Instagram live, happy je, tapi, tu sebab berkongsikan ilmu pada anda. Memanglah happy!
Adakalanya perkara di luar kawalan saya, saya pun akan stress.
Nak tak nak, dalam masa seminggu, pejabat dan training center ini perlu siap juga!
Dan kalau ini bunyi dah stress, belum lagi isu berpindah pejabat baru di Kuala Lumpur. 2x stress!
Walaupun dalam keadaan stress, ianya buat saya terfikir.
Apa yang saya stresskan adalah suatu di luar kawalan saya. It’s out of my control. Dan sering kali, kita akan stress pada sesuatu yang di luar kawalan kita.
Saya teringat satu quote yang berbunyi:
“Don’t stress yourself out with things you can’t control or change”
Memang stress, tetapi apa yang boleh saya buat?
Mungkin ketika renovation berlangsung, saya dan team saya sudah boleh order perabot dan meja/kerusi untuk dewan seminar. Ini adalah dalam kawalan saya.
Mungkin juga ketika renovation berlangsung, team saya boleh promosikan pusat latihan baru dan mulakan marketing sekarang sebelum renovation siap. Ini adalah dalam kawalan.
Ataupun mungkin sementara tempat baru belum siap, saya beri team saya cuti, belanja makan, tengok movie, relax oleh kerana nanti bila renovation siap, akan all out banyak kerja. Yang ini juga dalam kawalan! šŸ™‚
Ya, kita jangan stress pada perkara di luar kawalan kita. Tak boleh buat apa pun. Lebih baik kita lakukan penyelesaian yang dalam kawalan kita.Ā Cara mengawal stress adalah dengan cara jangan hiraukan apa yang kita tidak boleh kawal.
Buangkan stress. Merugikan masa, dan tenaga sahaja.
Pesanan untuk anda dan saya juga.Ā “Don’t stress yourself out with things you can’t control or change”
Begitu juga dengan keadaan dan matlamat kita.
Bagaimana perniagaan saya boleh berkembang, dari mulanya saya bekerja full time, kemudian mulakan perniagaan online part time. Dan hingga kini kembangkan perniagaan ke luar negara?
Jawapannya adalah saya ubah apa yang di dalam kawalan saya sahaja. Yang di luar kawalan, tak boleh buat apa2 pun.
Kita sebagai manusia mempunyai pilihan dan boleh berubah. Soalannya adalah, adakah kita mahu berubah dan kita mengawal hidup kita, atau biarkan hidup kita tanpa kawalan. Di kawal oleh orang lain?
Alhamdulillah, ramai yang telah berjaya ubahkan hidup mereka di Malaysia dan juga di luar Malaysia dengan cara memulakan perniagaan online mereka sendiri dari rumah.
Dan ini yang saya sering sampaikan dan kongsikan ilmu tak kira di pusat latihan saya di Kuala Lumpur, ataupun di Dubai.
Selepas Hari Raya Haji nanti, akan bermula pengambilan terbaru program bersama saya, Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial pada 25hb Ogos.
Kini pendaftaran EARLY BIRD sudah di buka dan hanya 4 tempat sahaja lagi untuk pendaftaran awal.Ā Daftar lewat boleh, tapi kalau daftar AWAL, ada sedikit pemberian percuma VIP SPECIAL utnuk 4 orang sahaja lagi…
1. Saya akan belanja anda makan malam!Ā (Suami boleh bawa isteri, isteri boleh bawa suami)
2. Produk saya secaraĀ PERCUMA bernilai lebih RM3800Ā yang pernah saya hasilkan sejak 2005 lagi hingga kini!
Program ini juga telah melahirkan paling ramai usahawan online Malaysia berjaya. Dah 14 tahun dah…
Untuk maklumat lanjut dan pendaftaran EARLY BIRD, lawatiwww.OpenEducation.com.myĀ untuk lakukan booking segera atauĀ hubungi 03-77292277
Kita jumpa di sana… di pusat latihan saya yang BARU InshaAllah…

Bagaimana mereka menjana pendapatan melalui perniagaan internet USD9,000!?

Dua bulan lepas, dua orang dari Jordan datang melawat saya di Dubai. Mereka berdua ingin memulakan perniagaan online.

Salah seorang, Muhamad namanya sudah berumah tangga dan meninggalkan keluarganya di Jordan buat sementara untuk mencari rezeki di Dubai melalui perniagaan online.

Seorang lagi, Fares namanya baru sahaja bertunang dan ingin berhijrah ke Dubai satu hari nanti apabila mendirikan rumah tangga.

Mendengar kisah mereka, mengingatkan saya pada diri saya satu ketika dulu. Tidak mempunyai apa, hanya angan2 dan impian sahaja untuk memulakan perniagaan.

Dua bulan lepas saya mengambil keputusan untuk menjadi mentor kepada 2 rakan baik ini.

Berhijrah ke tempat baru, tanpa kenal sesiapa dan sehelai sepinggang, pastinya agak sukar. Hanya bermodalkan untuk mencari ilmu. Tambahan mereka mengaku mereka sanggup tidur ditepi jalan untuk belajar memulakan perniagaan.

Pastinya saya tidak benarkan itu dan membantu serba sedikit makan minum dan tempat tinggal mereka.

Namun satu perkara yang saya pasti adalah, mereka yang tertekan dalam hidup akan berusaha berkali-kali gandanya.

Tekanan yang dilalui, akan menjadikan seseorang itu lebih hebat lagi.

Pepatah berbunyi, “Diamonds are made under pressure”. Berlian tercipta apabila terdapat tekanan.

Dan memang benar pun. Hari ini, dua bulan kemudian, pada bulan ini Julai, Mohamad dan Fares telah berjaya membuat jualan bernilai lebih USD9,000 melalui perniagaam online mereka (perniagaan online produk kesihatan).

Memang benar, apabila tertekan, kita akan mempunyai “survival instinct” untuk memotivasikan kita.

Namun bagaimana pula jika tidak tertekan?

Tidak semestinya perlu dalam keadaan tertekan sahaja untuk mendapat motivasi. Tetapi pada bila2 masa sahaja perlu push diri sendiri untuk menjadi lebih hebat.

Bagaimana orang yang berjaya menjadi semakin berjaya? Pastinya mereka tidak berada dalam keadaan tertekan. Malah mereka berada dalam keadaan selesa.

Jawapan sebenarnya adalah, bukan pada tekanan sahaja. Kita perlu sentiasa letakkan diri kita di luar zon selesa untuk mencapai kejayaan yang lebih.

Seperti Muhamad dan Fares, mereka meletakkan diri mereka di luar zon selesa mereka 2 bulan lepas. Seperti saya juga, meletakkan diri saya di luar zon selesa saya apabila memulakan perniagaan online satu ketika dulu. Begitu juga 3 tahun lepas apabila saya mulakan perniagaan di Dubai – di luar zon selesa saya!

Anda juga boleh lakukannya.

Apabila memulakan sesuatu seperti ingin mulakan perniagaan, atau ingin menggunakan strategi perniagaan baru dan anda rasa “tidak selesa” atau “takut” atau “risau”, itulah tanda awal untuk anda keluar dari zon selesa anda.

Meletakkan diri kita di luar zon selesa umpama memberi tekanan pada diri kita sendiri.

Kejayaan sering kali berada di luar zon selesa kita!

Sekiraya anda ingin saya menjadi mentor anda selama 6 bulan (dan lebih) dalam memulakan perniagaan anda atau kembangkan perniagaan sedia ada anda, sertaiĀ Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial.

Tempat untuk program ini adalah terhad dan eksklusif untuk lingkungan 30 peserta sahaja.

Program ini juga telah melahirkan paling ramai usahawan internet di Malaysia berjaya sejak 2005 lagi.

LawatiĀ www.OpenEducation.com.myĀ atau hubungi 03-77292277 untuk maklumat lanjut.

Cara menetapkan matlamat yang BESAR!

Satu ketika dulu saya menetapkan matlamat yang besar.Ā  Matlamat saya adalah untuk menjadi seorang jutawan. Masa tu saya muda lagi. Umur 18 tahun. Masih di bangku sekolah. Tak tahu tentang kerja, tanggungjawab atau apa pun lagi. Tetapi matlamat tetap satu. Nak jadi jutawan. Nak jadi kaya raya.

Maklumlah darah muda ketika itu. Bila lihat artist dan selebriti di kaca TV yang mempunyai gaya hidup yang sangat mewah, kita yang muda pun tertarik dengan gaya hidup sebegitu.

Oleh itu, beberapa tahun saya berusaha keras (selepas lalui pelbagai kegagalan) untuk mencapai matlamat saya itu ketika berumur 25 tahun melalui perniagaan online. Tapi bila capai matlamat, tidaklah saya hidup sebagai selebriti dan bermewah. Sebab itu bukan cara saya. Tak biasa dengan keadaan itu.

Namun, apa yang penting di sini adalah matlamat. Saya meletakkan matlamat yang sangat-sangat besar. Terlalu besar dek akal ketika itu. Mana taknya, masih di bangku sekolah, nak jadi jutawan pulak tu. Kena gelak dan usik dari kawan-kawan tu dah menjadi perkara biasa.

Tetapi, apa yang saya masih ingat lagi hingga kini dan terus amalkan adalah…

UntukĀ menetapkan matlamat yang SANGAT BESAR. Lagi BESAR lagi bagus!

Beberapa tahun lepas, saya meletakkan matlamat yang BESAR juga. Saya ingin kembangkan perniagaan saya ke global. Mulakan perniagaan di luar Malaysia dan berkembang. Pastinya sesuatu yang “gila” oleh kerana melangkah di luar zon selesa saya untuk memulakan perniagaan di tempat yang saya tidak kenal dan orang pun tak kenal saya!

Di Malaysia, InshaAllah orang kenal saya, tapi di United Arab Emirates, tak siapa yang mengenali saya. Berbekalkan ilmu dan strategi sahaja, saya ada untuk mulakan perniagaan dan mengembangkan perniagaan di negara orang. Alhamdulillah, kini sudah 3 tahun perniagaan terus berkembang di Dubai, UAE dan berulang alik Dubai-KL-Dubai-KL mengendalikan perniagaan di dua benua.

Mulanya? MATLAMAT YANG BESAR!

Lagi besar lagi bagus!

Sebenarnya, menetapkan matlamat yang SANGAT BESAR adalah strategi yang perlu digunakan. Mat Salleh kata, “Shoot for the moon, if you miss, you will be among the stars!”

Bila kita letakkan matlamat yang sangat-sangat besar, kalau kita usaha kearahnya, dan katakanlah kita tidak mencapainya, pastinya kita akan capai sesuatu yang masih dibanggakan.

Contoh, jika matlamat kita nak capai pendapatan perniagaan yang besar iaitu RM1,000,000. Dan kita usaha dan terus usaha untuk mencapainya. Namun, tiada rezeki… tak tercapai matlamat yang besar itu.

Tetapi, atas usaha kita yang keras untuk mencapai RM1,000,000 itu, kita hanya mampu mencapai RM600,000. Tidakkah itu sesuatu yang masih lagi hebat?

Berbanding dengan sekadar matlamat kita hanya ingin mencapai untung perniagaan RM10,000. Usaha, punya usaha tapi tak capai… apa yang kita capai hanyalah RM6,000. Walaupun masih lagi rezeki, tetapi, dengan hanya mengubah mindset matlamat yang lebih tinggi, ia akan memberi semangat untuk berusaha lebih tinggi lagi!

Dan itulah poin saya seterusnya…

Matlamat yang besar akan memberi kita semangat dan motivasi untuk berusaha dengan lebih besar.

Katakan kalau saya kata, saya akan bayar anda RM1,000,000 untuk anda menulis sebuah buku mengenai diri anda. 200 muka surat.

Adakah anda akan lakukan?

Pastinya YA! RM1,000,000 untuk menulis sebuah buku walaupun tak pernah menulis buku, kita akan usaha juga menulis setiap hari siang dan malam untuk siapkan buku tersebut.

Tapi kalau saya kata, saya akan bayar anda RM10 untuk anda menulis sebuah buku mengenai diri anda. 200 muka surat.

Adakah anda akan lakukan?

Pastinya tidak. Buang masa sahaja!

Menetapkan matlamatĀ  yang besar, apabila kita dapat melihat dan bayangkan pulangannya, pastinya akan memeberi motivasi dan semangat kepada kita.

Dan satu lagi…

Matlamat yang besar akan memberi kita pulangan yang lebih besar. Tidak semestinya untuk bermewah-mewah seperti artis dan selebriti. Tetapi, pulangan yang besar akan memberi kita gaya hidup yang lebih baik, pendidikan untuk anak-anak yang lebih baik, kesihatan yang lebih baik dan sebagainya.

Dulu-dulu masa saya muda, nak jadi jutawan sebab nak kaya raya macam selebriti dan artis. Tetapi makin tahun dan makin berumur, dan makin berpengalaman, kita sering fikirkan bukan sekadar wang ringgit.

Tetapi, kebebasan kewangan, kebebasan masa bersama keluarga, kebebasan membuat pilihan dan kebebasan melakukan apa yang kita suka. Itulah kejayaan yang sebenar!

-IK
Dubai

PS: Inginkan saya menjadi mentor perniagaan anda? Klik di sini untuk langkah seterusnya…

Kaedah jana keuntungan RM100,000!

Ramai antara kita belum mulakan perniagaan, atau baru ingin mulakan perniagaan. Ada juga yang sudah berpengalaman setahun dua dalam perniagaan kecil-kecilan.

Namun, antara kesilapan yang saya lihat adalah, perniagaan yang dijalankan tidak dirancang dengan baik dan tidak diautomasikan.

Ini maksud saya.

Usahawan dan bakal usahawan perlu fikirkan kaedah ini…

Dari segi perancangan, ramai yang tidak mempunyai matlamat perniagaan yang tepat. Contohnya, bila ditanya apakah matlamat perniagaan, jawapan yang sering diterima adalah “ingin berjaya!”

Pastinya semua orang ingin berjaya.Tetapi, cara terbaik untuk “berjaya” adalah dengan mempunyai satu sasaran yang tepat untuk ditujukan.

1. Jana keuntungan RM100,000

Contohnya, lebih baik mempunyai matlamat yang tepat seperti, ingin mencapai keuntungan perniagaan RM100,000 dalam masa setahun.

Apabila mempunyai matalamat RM100,000 keuntungan setahun, maka, lebih mudah untuk merancang aktiviti perniagaan.

Untuk mencapai RM100,000 setahun, bererti perlu mendapat keuntungan RM8,333 sebulan (RM100,000 bahagi 12).

Seterusnya, untuk mendapat keuntungan RM8,333 sebulan, perlu memperolehi RM277 sehari.

Boleh juga pecahkan mengikut jam. RM277 sehari jika dibahagikan kepada 12 jam, maka perlu menjana RM23 sejam.

Bukankah lebih mudah kita melihat sebegini? Apa yang anda perlu lakukan untuk menjana RM100,000 setahun, adalah menjana keuntungan RM23 sejam.

Bagaimana untuk melakukan ini?

Jawapannya adalah perniagaan online!

2. Automasikan perniagaan anda

Tidak kira anda menjual produk, atau perkhidmatan…

Perniagaan online berjalan 24 jam sehari (saya cuma kira 12 jam di atas) kerana mungkin selebihnya kita tidur, atau pelanggan tidur waktu perniagaan online tidak aktif.

Sebab inilah saya lebih suka perniagaan online berbanding perniagaan fizikal. Perniagaan fizikal, memerlukan kedai (sewa yang tinggi walaupun kedai tutup), ataupun perniagaan fizikal memerlukan masa kita (perlu berjumpa dengan orang bersemuka!)

Melalui perniagaan online, perniagaan boleh dilakukan secara automatik, 12 jam sehari (atau 24jam sehari)!

Membuat jualan/keuntungan RM23 setiap jam sangat boleh dilakukan. Dan itulah yang anda perlu lakukan untuk menjana pendapatan RM100,000 setahun.

Silap kita adalah, bila kita tidak mengautomasikan perniagaan, masa kita adalah sangat terhad untuk mendapat pelanggan, membalas PM, membalas Whatsapp, membalas DM, itupun, kalau kita mendapat PM, Whatsapp dan DM.

Silap cara, balasan kita disambut dengan “senyap sahaja”. Pastinya anda pernah terkena bukan?

Perniagaan sukar untuk berkembang sekiranya ia terikat dengan masa kita. Maksud saya adalah, lagi banyak pelanggan, lagi banyak pertanyaan, dan lagi banyak masa kita diperlukan untuk menjalankan perniagaan.

Apakah cara terbaik menjalankan perniagaan online dan mendapat pelanggan yang berterusan? Rancang dan uruskan perniagaan anda supaya ianya di automasikan di mana yang boleh. Seperti pemasaran, promosi dan pengiklanan, close sale dan dapatkan pelanggan berulang.

Caranya?

Saya akan membantu dan bimbing anda selama 6 bulan dengan 10 modul perniagaan internet yang sangat penting dan efektif. Klik di sini untuk maklumat lanjut…

Saya suka sangat lakukan ini SELAMA 8 JAM!

Sedikit pengakuan…

Saya suka naik kapal terbang.

Klik pada gambar untuk follow saya di Instagram!

Bukan kerana saya sering naik business class atau first class, bukan kerana dalam 30,000 kaki di udara pun ada kawasan berlegar untuk minum dan makan mewah, atau bilik air mewah (klik di sini kalau nak tengok bilik air First Class), pendek kata bukan kerana “kemewahan” dalam kapal terbang Emirates…

Walaupun bila naik Economy class pun, saya akan tetap suka kerana…

MASA TANPA GANGGUAN!

Ya, dalam kapal terbang, contoh dari Dubai ke Kuala Lumpur, sekurang-kurangnya saya mempunyai 8 jam MASA di dalam kapal terbang tanpa di ganggu!

Tiada gangguan telephone atau Whatsapp, tak perlu keluar jumpa orang atau lakukan sesuatu, client pun tak kacau ketika dalam kapal terbang.

8 jam itulah saya dapat “me” time. Waktu untuk diri sendiri.

Dan sering kali, inilah waktu yang saya akan lakukan sesuatu yang sangat penting untuk perniagaan saya…

Berfikir, merancang, strategize, dan mula execute untuk mencapai matlamat saya. Take note, bukan maksud saya menghasilkan “business plan” yang lengkap (tak pernah pun saya hasilkan business plan!), tetapi banyak conteng-conteng sahaja di buku nota saya. Apa yang penting adalah saya mempunyai perancangan, strategi, dan tahu apa saya perlu lakukan.

8 jam tanpa gangguan memberi fokus pada matlamat dan perancangan perniagaan akan memberi impak yang sangat hebat dalam perniagaan.

Saya teringat satu kisah ini. Di mana seorang pekerja hanya terperap sahaja dalam pejabatnya berminggu-minggu tanpa menghasilkan kerja. Seorang lagi rakan pekerja mengadu pada bossnya mengatakan…

“Dah 3 minggu dia tak melakukan apa-apa! Buang masa sahaja!”

Jawab bossnya kembali:

“Biarkan dan jangan ganggu. 2 bulan lepas, selepas dia terperap begitu, dia dapat idea strategi yang sangat hebat hingga syarikat untung lebih USD1,000,0000!”

Adakalanya kita perlu berhenti dan merancang dan strategize untuk kejayaan perniagaan. Bukan setiap hari lakukan kerja sahaja, tetapi, luangkan masa untuk berhenti dan berfikir. Merancang dan execute.

Beberapa hari sahaja lagi saya akan naik kapal terbang lagi dan luangkan 8 jam dalam kapal terbang!

Sangat teruja, dan kini anda pun tahu mengapa. Inlah waktunya saya akan berfikir, merancang dan execute langkah seterusnya dalam perniagaan.

Tetapi bukan itu sahaja, teruja juga oleh kerana akan menjalankan pengambilan terbaru Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial, jika ada rezeki bersama ANDA, tak lama lagi….

Klik di bawah…

Tak heran dengan LAMBORGHINI!?

Saya ni bukannya minat sangat dengan kereta. Tetapi, bila keluar, pastinya suka melihat kereta-kereta sports. Dan di Dubai memang banyak kereta sports di jalan raya.

Hinggakan…

Orang ramai di sini tak heran pun dengan Lamborghini. Ada di mana-mana sahaja!

Pertama kali saya tiba di Dubai 2014 atas jemputan membuat talk di sini, sangat teruja melihat banyakya kereta sports di jalan raya. Tetapi kini, apabila sudah menjalankan perniagaan di sini, saya pun selalu sangat melihat kereta sports yang terlalu banyak dan sudah menjadi kebiasaan melihat kereta sports di jalan raya.

Image

Tetapi begitulah resminya. Apa yang kebiasaan di satu-satu tempat, di tempat yang lain bukanlah kebiasaan.

Contohnya, di pedalaman Afrika, memakai kasut bukanlah satu kebiasaan. Oleh kerana ramai yang tidak memakai kasut, maka,Ā TIDAK memakai kasut adalah kebiasaan.

Tak kira, sama ada contoh Lamborghini atau kasut, kedua-duanya adalah contoh yang extreme mengenai “kebiasaan”. Apa yang biasa adalah subjektif untuk kita bergantung pada persekitaran.

Teringat saya pada kata-kata seorang motivator usahawan, Jim Rohn:

You are the average of 5 people you spend your time with

Sekiranya kita sering bersama orang-orang yang berjaya, maka kebiasaan adalah kejayaan. Kita juga akan menjadi orang yang berjaya.

Sekiranya kita sering bersama mereka yang negatif, maka kebiasaan adalah berfikiran negatif. Kita juga akan sering berfikir negatif dan tidak yakin dengan kebolehan diri kita sendiri.

Sering saya kenang kembali. Mengapa saya mulakan perniagaan di Dubai?Antara sebabnya adalah untuk meletakkan diri saya dalam keadaan ā€œkebiasaanā€ yang lebih tinggi dari saya. Ia seakan-akan mencabar diri saya sendiri untuk menjadi lebih baik dan lebih hebat lagi oleh kerana ā€œkebiasaanā€ di Dubai ini adalah kejayaan yang hebat-hebat.

Dan itulah yang kita perlu lakukan pada diri kita sendiri.

Kelilingi diri kita dengan kejayaan. Jadikan kejayaan itu sebagai satu kebiasaan. Dan untuk berjaya, pastinya memerlukan ilmu. Kelilingkan diri kita dengan mereka yang berilmu. Jadikan mencari ilmu itu satu kebiasaan.

Dampingi mereka yang mempunyai matlamat yang sama, atau lebih tinggi dari kita. Jadikan satu kebiasaan untuk mempunyai matlamat yang tinggi dan mencapai matlamat-matlamat kita.

Sekiranya anda ingin mulakan perniagaan Internet, atau kembangkan lagi perniagaan sedia ada anda, kelilingi diri anda dengan ilmu dan mereka yang ingin berjaya dalam perniagaan internet.

Sebab itulah Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial telah melahirkan paling ramai usahawan online berjaya dari dulu hingga kini di Malaysia.Suasana pembelajaran, rakan-rakan usahawan dan bakal usahawan baru, 10 modul yang teratur dan penuh struktur menjadikannya satu kebiasaan untuk peserta-peserta lebih mudah mencapai kejayaan dalam perniagaan.

Tidak seperti program atau seminar perniagan lain, program ini adalah terhad dan ekslusif untuk lingkungan 30-40 peserta sahaja. Bukan 400 atau 4,000 atau 40,000! Saya ingin membantu 30-40 peserta terpilih sahaja. Terhad dan Eksklusif!

Klik di bawah untuk maklumat lanjut.

7 Salah Anggap Mengenai Dubai

Sedar-sedar sudah 3 tahun saya berulang alik dari Kuala Lumpur dan Dubai menjalankan perniagaan di sini, dan sebagai rumah ke-dua di Dubai. Menjalankan perniagaan global, memang ada cabarannya, kejap di Kuala Lumpur, kemudian semula ke Dubai, namun apakah hidup tanpa cabaran bukan? Cabaran akan membuatkan kita menjadi insan yang lebih kuat!

3 tahun di Dubai, semakin serasi saya dengan bandaraya dan negara timur tengah ini yang terkenal dengan kemewahan, kekayaan dan glamour!

Tetapi, banyak juga perkara yang saya salah anggap sebelum saya berhijrah ke Dubai. Dan lebih saya mengenali negara UAE, dan bandaraya Dubai, lebih saya fahami.

Bagi anda yang ingin datang ke Dubai untuk bercuti, atau bekerja atau mulakan perniagaan, apa kata saya bantu anda kongsikan antara 7 salah anggap saya mengenai Dubai, UAE sebelum ini…

1. Ingatkan ramai orang Arab, perlu berbahasa Arab

Sebelum saya memulakan perniagaan di Dubai 3 tahun yang lalu, saya ingat, Dubai dipenuhi ramai orang Arab. Maklumlah, nama pun negara Arab!

Tetapi tanggapan saya salah. Tercari-cari jua waktu permulaan mana orang Arab berjubah dan berpurdah?

Sebenarnya, lebih kurang 90% populasi Dubai adalah expat. Ya, bukan orang tempatan tetapi orang dari luar negara. Bayangkan, setiap 10 orang yang kita jumpa di luar, 9 adalah orang bukan Arab dan hanya seorang orang Arab.

Dubai adalah bandaraya international, kalau ke mana-mana anda pergi anda akan jumpa pelbagai bangsa dari pelbagai negara. Orang Arab, tersangatlah kurang.

3 tahun lepas, sebelum memulakan perniagaan di sini, saya belajar bahasa Arab. Konon-kononnya, ianya penting untuk perniagaan. Namun, realitinya adalah English adalah bahasa pengantara utama di sini. Maka, kelas bahasa Arab saya pun entah ke mana! šŸ™‚

2. Negara yang sangat panas

Negara timur tengah memang terkenal dengan padang pasir, tiada tumbuhan, tiada hujan dan cuaca yang panas!

Dulu-dulu di sekolah, saya tidak pandai geografi, dan pendapat saya juga sama. Sememangnya ada betulnya, UAE adalah negara yang panas, namun, ianya bermusim. Musim panas ada, musim sejuk juga ada.

Musim sejuk di Dubai, boleh hingga 7 darjah celcius di waktu-waktu tertentu. Namun musim panas di dubai pula boleh mencecah 50 darjah celcius pun boleh!

Ketika musim panas (Julai-September), sekolah pun tutup dan cuti. Perniagaan di Dubai perlahan sedikit. Ketika ini, ramai yang ke luar negara, bercuti atau pulang ke negara asal. Ya, ketika ini tersangatlah panas. Ada yang kata macam “oven”!

Tetapi, ianya tidak menjadi masalah oleh kerana bandaraya Dubai bersedia untuk keadaan ini. Segala-galanya adalah indoors. Dari shopping, hiburan, tempat makan semuanya ada air-cond. Sehingga hendak pergi ski juga adalah indoor! Siapa nak pergi ski di Timur Tengah, boleh datang Dubai…

Nak ski di dubai pun boleh! Indoor ski terbesar di dunia!

3. Mahal!!!

Pastinya inilah tanggapan pertama ramai mengenai Dubai. Dubai adalah mahal! Saya juga berfikir begitu sebelum ini. Tak 100% salah. Tetapi, biar saya kongsikan dari segi context.

Ramai antara kita mungkin pergi ke Dubai untuk bercuti. Dan apabila kita bercuti, kita hanya mempunyai masa yang terhad seminggu, dua atau kurang. Dan waktu ini, kita akan melawat tempat-tempat menarik di Dubai.

Maklumlah, nama pun tempat pelancong. Di tempat-tempat ini pastinya barangan mahal. Seperti di Burj Khalifa, banggunan tertinggi di Dunai. Makan nasi goreng di food court Dubai Mall (connected to Burj Khalifa) pun boleh cecah RM50+. Itu pun baru food court!

Tapi bukan hari-hari kita akan makan di Burj Khalifa bukan? Samalah konsepnya, di KL pun ada restoran mewah dan mahal, bukan hari-hari hendak makan di sana.

Di Dubai, apabila kita sudah biasa, sebenarnya kedai mamak pun ada. Nak makan roti canai dan teh tarik (cuma mereka tak tarik) dalam harga RM2-4 pun boleh dapat.

Kalau nak diikutkan bandaraya mahal, negara jiran kita Singapore adalah jauh lebih mahal dari Dubai!

Top 10 bandaraya termahal di dunia. Yang tersenarai mengikut turutan paling mahal…

1. Singapore
2. Paris
3. Hong Kong
4. Zurich
5. Geneva
6. Osaka
7. Seoul
8. Copenhagen
9. New York
10. Los Angeles

(Dubai tak tersenarai pun dalam top 10!)

Tapi betul, kos of living di Dubai adalah lebih mahal dari Malaysia.

4. Orang ramai kaya raya

Ya, Dubai terkenal sebagai bandaraya mewah. Bila dah mewah, ramai la orang kaya raya. Tetapi, seperti tempat lain, bukannya semua orang kaya sahaja. Pastinya ada yang kaya, ada yang sederhana, ada yang bekerja dengan pendapatan kurang RM1,000 pun ramai juga!

Oleh kerana ramai di Dubai adalah expat, mereka yang berhijrah ke Dubai sama ada untuk bekerja atau memulakan perniagaan, boleh dikatakan pendapatan mereka sudah stable sebelum mengambil keputusan untuk pindah ke sini.

Dalam masa yang sama juga, mereka dari negara-negara yang berpendapatan rendah, datang ke Dubai untuk bekerja walaupun berpendapatan rendah, namun masih lagi tinggi berbanding dengan mata wang negara mereka.

Secara rata-rata, orang tempatan (orang Arab) di sini, memang kaya raya. Ramai expat yang berpindah ke sini yang mendapat kerja di syarikat antarabangsa multimillion juga boleh dikatakan hidup senang dan mewah. Sebagai perniagaan, oleh kerana gaya hidup yang tinggi dan disposable income yang tinggi, pemilik perniagaan yang berjaya juga boleh dikatakan orang kaya.

Tetapi ramai (boleh dikatakan jauh lebih ramai) yang hidup sederhana dan tak kurang juga hidup di bawah paras kemiskinan di Dubai, terutamanya bagi mereka yang berpendapatan rendah yang hidup di bandaraya yang mahal. Pastinya mereka tidak tinggal di kawasan mewah Dubai, tetapi di kawasan luar bandaraya Dubai yang lebih affordable.

Seperti di serata dunia, ramai perlu bekerja keras untuk menampung gaya hidup sendiri.

5. Polis bawa kereta Ferrari, Lambo, Porsche dan Mazeratti

Jujurnya pertama kali saya tiba di Dubai beberapa tahun lepas, ini yang saya cari! Mana taknya, sering menjadi viral di Internet, kereta polis adalah kereta sports seperti Ferrari, Lambo, Porsche dan Mazeratti.

Beberapa hari berlalu, tak jumpa pun! Seminggu dua kemudian, tak nampak pun! Yang nampak adalah kereta polis Toyota. Mana sports car kereta polis?

Kemudian baru saya tahu, TAK SEMUA kereta polis adalah sports car. Patutlah jarang nampak. Malah yang sports car hanyalah sebilangan kecil sahaja. Sekali sekala ada la ternampak. Tapi kebanyakan kereta polis bukanlah kereta sports.

Bagi saya, kereta sports polis hanyalah sekadar “show” sahaja di Dubai di tempat-tempat tertentu, lebih-lebih lagi di kawasan pelancongan. Mana taknya, kadar jenayah di Dubai adalah sangat-sangat rendah, hampir kosong (ini antara sebab saya suka Dubai!). Tak de guna pun kereta sports untuk kejar penjenayah…

Namun, di Dubai memang ramai memiliki kereta sports. Boleh dikatakan setiap street dan junction, selalunya pastinya ada kereta sports di jalan raya.

Tak lah banyak sampai macam ni. Ni hanya ketika pertunjukan kereta sports di Dubai šŸ™‚

*Nota: Terlanjur cakap mengenai kereta di Dubai, Uber, paling busuk adalah kereta Lexus. Tak boleh kurang dari Lexus- yang ni memang boleh nampak merata-rata tempat.

6. Ramai orang kaya miliki harimau!

Sini satu lagi ‘viral’ yang terjadi. Gambar orang Dubai yang memiliki harimau!

Buatnya Cheetah tu NGAPPP kepala pemandu tu baru tahu...

Sekali lagi, setahu saya mungkin seorang dua kot yang ada pet harimau. Atau 3-4 orang. Saya pun tak pasti. Dan antara sebabnya adalah UAE membenarkan pemilikan haiwan exotic (kebanyakan negara melarang). Jadi, memang betul pun, orang-orang kaya Dubai yang terlebih kaya raya dan tak tahu nak belanja duit ke mana, mungkin bela lah harimau seekor dua.

Tetapi ianya bukanlah kebiasaan. Yang saya tahu, adalah kerabat ruler of Dubai yang mempunyai ruang/sangkar haiwan-haiwan exotic dia rumahnya…. oh, bukan rumah, tapi palace! (boleh di lihat dari jalan raya)

7. Susah untuk dapat kerja di Dubai atau mulakan perniagaan di Dubai!

Dan soalan cepu emasnya… adakah mudah untuk dapat kerja di Dubai atau mulakan perniagaan di Dubai?

Jawapannya, nak kata susah, tak susah. Nak kata senang… boleh juga!

Oleh kerana poin saya yang (1) di atas, lebih urang 90% populasi UAE/Dubai adalah expat, iaitu orang-rang dari negara lain. Bukan orang tempatan. Oleh sebab itu, ekonomi Dubai digerakkan oleh orang luar (seperti saya). Tanpa orang luar, pastinya ekonomi Dubai tidak booming seperti kini.

Oleh sebab itu, kerajaan UAE mempermudahkan juga orang luar negara untuk mendapatkan kerja di Dubai, serta mempermudahkan juga perniagaan bermula di Dubai.

Namun oleh kerana poin saya yang ke (3), persepsi dan juga realiti bahawa kos hidup di Dubai adalah mahal dibandingkan dengan banyak negara lain (termasuk Malaysia), ia menyukarkan juga mereka yang ingin kerja di sini dan menjalankan perniagaan di sini.

Dari segi kerja, dan sebagai perbandingan, pemandu teksi boleh menjana pendapatan bulanan RM5,000-RM6,000 di sini. Tetapi, oleh kerana kos hidup yang lebih tinggi, boleh dikatakan kesemua pemandu teksi yang saya jumpa dan berbual mengatakan mereka tidak dapat bawa ahli keluarga mereka (isteri dan anak-anak) ke Dubai danĀ terpaksa tinggalkan mereka di negara asal (Pakistan, India atau Bangladesh). Bertahun-tahun terpaksa berjauhan dari mereka. Dan ini adalah perkara yang sangat biasa di Dubai.

Bagi perniagaan pula, jangan lupa poin saya yang ke (2). Dubai mempunyai musim panas yang tersangatlah panas. Banyak aktiviti perniagaan perlahan ketika ini. Usahawan berpengalaman pesan pada saya, di Dubai perlu membuat business plan 9 bulan. Bukan 12 bulan. Oleh kerana 3 bulan itu, perniagaan agak slow. Oleh itu, perniagaan perlu bersiap sedia untuk keadaan ini.

Pendek kata, itulah 7 Salah Anggap saya mengenai Dubai sebelum saya memulakan perniagaan di sini. Mana tahu, ada rezeki anda datang melawat atau kembangkan perniagaan anda ke Dubai pula satu hari nanti. Memang best!

Saya pun mulakan perniagaan internet baru…

Mungkin ianya satu tabiat, bagi saya, setiap tahun, saya akan mulakan satu perniagaan internet baru. Kesemua perniagaan yang saya mulakan bermula kecil sahaja. Tidak meggunakan modal yang besar, ataupun pekerja. Dan kesemuanya menggunakan Internet sebagai platfom.

Bila guna internet, itu yang tidak perlu modal yang besar dan pekerja.

Selepas 3 tahun menjalankan perniagaan di Dubai yang pelbagai, tahun ini saya dapat lihat “gaps in the market” dan permintaan dalam food and beverage industry di dubai, terutamanya restoran-restoran mewah di sini dan menghasilkan perkhidmatan untuk pasaran ini.

Point saya sebenarnya bukanlah mengenai perniagaan saya. Tetapi mengenai “multiple source of income”.

Saya memiliki bebrapa aliran pendapatan. Dari royalti menulis buku, produk-produk saya di Internet, perkhidmatan yang dijalankan, dan juga beberapa perniagaan online dalam negara dan luar negara termasuk di Dubai kini.

Ramai antara kita hanya mempunyai 1 atau 2 aliran pendapatan sahaja. Namun sekiranya kita lihat mereka yang berjaya dalam bidang kewangan, mereka mempunyai 4…5 atau lebih aliran pendapatan.

Sebab itulah saya suka membina perniagaan online (walaupun kecil) tetapi, perlahan-lahan kembangkannya satu demi satu menggunakan teknik dan startegi perniagaan internet.

Sedikit pengakuan…

Saya memulakan beberapa perniagaan dan kembangkannya bukan hanya kerana pulangan dari segi wang. Tetapi, bagi saya sekiranya saya tidak mulakan sesuatu yang baru dan aktifkan dan cabar minda saya…. nanti saya akan jadi tersangat bosan!

Ya, saya jenis yang akan rasa “rimas” kalau tiada projek baru. I always want to start something new. A new venture. Kalau tidak, nanti saya bosan.

Bila saya mulakan sesuatu baru, saya akan belajar sesuatu baru. Dan ini sering memberi saya semangat dan momentum setiap hari dan setiap tahun.

Jadi, ianya win-win situation. Bukan sahaja multiple source of income dapat memberi pedapatan tabahan kepada saya dan keluarga, tetapi juga ia dapat penuhan masa saya dan cabar diri saya sendiri supaya tidak bosan dan sentiasa melakukan perkara baru!

Pernah kah anda berada dalam keadaan ini? Mungkin wang bukan merupakan masalah utama, dan anda mempunyai masa. Tetapi anda rasa ingin cuba sesuatu baru, a new veture untuk aktifkan diri sendiri.

Perniagaan di internet

Sentiasa saya beringat dan bersyukur sejak 20 tahun lalu telah belajar cara memulakan perniagaan di internet. Sejak itu, tidak lagi saya menoleh ke belakang dan terus menerus menggunakan internet sebagai platform utama perniagaan.

Dengan mempunyai ilmu perniagaan online, apabila saya mempunyai idea ingin memulakan sesuatu perniagaan, tak sampai 1 minggu, InshaAllah perniagaan itu akan bermula sudah di internet. Kalau ada rezeki, pendapatan baru (multiple source of income) juga bermula.

Platform Internet membolehkan kita memulakan perniagaan dengan mudah dan murah. Dengan hanya mempunyai laman web, dan media sosial kini, ia merupakan langkah pertama untuk menjana pendapatan tambahan.

Kerja dari rumah

Ketika menulis ini, saya berada di rumah. Walaupun mempunyai pejabat di Dubai Marina (sungguh cantik pemandangannya!), tetapi sering kali pejabat itu adalah untuk sebarang appointment dan meeting sahaja. Saya lebih suka dan selesa melakukan kerja dari rumah. Dan ini yang saya lakukan sejak 20 tahun lalu.

Salah satu manfaat menjalankan perniagaan online adalah dari segi kebebasan masa di mana saya boleh melakukannya di mana sahaja dan pada bila bila masa pun. Teringat saya sejak anak sulung saya dilahirkan lagi, saya sudah pun menjalankan perniagaan dari rumah. Ketika itu, bukan zaman Google, Facebook, YouTube, Instagram dan Whatsapp. Ketika itu, zaman ALtavista, Netscape, Lycos, Infoseek dan Ask Jeeves!

Kini, anak sulung sudah pun remaja (dan tambah lagi 3 anak), dan saya masih lagi bekerja dari rumah!

20 tahun berlalu dan perniagaan Internet kini…

20 tahun kini berlalu dan perniagaan internet merupakan platform utama serata dunia dalam memulakan perniagaan dan mengembangkan perniagaan. Tidak kira perniagaan besar atau perniagaan kecil-kecilan menggunakan internet dan media sosial.

Sering juga saya fikirkan. Sekiranya 20 tahun lalu saya tidak belajar perniagaan internet, dan tidak memulakan perniagaan online, agak-agaknya apa yang saya lakukan hari ini?

Wallahualam. Allah SWT adalah perancang yang terbaik!