Category Archives: #Tanya IK

10 Tip bila anda ‘TERBANG’

Sebagai usahawan global, pastinya saya sering mengembara serata dunia. Kalau sebagai rujukan frequent flyer Emirates, saya di tahap “Gold” menandakan selang beberapa minggu pastinya saya akan menaiki kapal terbang Emirates. Ini pun tak termasuk syarikat penerbangan lain di mana pada bulan ini sahaja 2 kali perlu menaiki Malaysia Airlines.

Sejak 3-4 tahun lepas, sering mengembara serata dunia untuk perniagaan

Sejak beberapa tahun yang lepas, dalam berpuluh kali menaiki kapal terbang mengembara ke serata dunia, di sini saya ingin berikan 10 tips atau petua yang saya kutip untuk manfaat anda pula!

1. Jet Lag

Sekiranya kita mengembara jauh, di zon waktu yang berbeza banyak, sering kali kita akan terkena dengan keadaan jet lag. Iaitu, waktu kita masih mengikuti waktu negara asal. Contohnya, kalau ke London, tengah-tengah malam di sana, kita masih segar bugar oleh kerana Malaysia sudah siang!

Apa yang saya sering lakukan adalah, di awal penerbangan, setkan jam pada waktu negara destinasi. Selalunya, penumpang hanya akan set waktu apabila tiba di destinasi.

Apabila waktu telah disetkan pada waktu destinasi, cuba ubah corak tidur anda mengikut waktu destinasi. Beberapa jam di dalam penerbangan sedikit sebanyak dapat membantu anda adjust kepada zon masa negara destinasi. Sekiranya mengantuk ketika zon destinasi masih siang, apa kata baca buku atau menonton movie untuk paksa diri tidak tidur sambil menunggu waktu tidur destinasi.

2. Keadaan diri yang duduk sahaja

Beruntung sekiranya kita mampu Business Class atau First Class di mana boleh tidur berbaring!

Tetapi bagi kita yang di kelas Ekonomi, keselesaannya tidaklah seperti Business Class atau First Class. Jadi adakalanya, akan terasa sakit-sakit badan.

Tip saya adalah untuk sentiasa melakukan stretching ketika duduk. stretching tangan, tengkuk, badan dan juga kaki. Sekali sekala, bangun dan berjalan sedikit terutamanya untuk penerbangan yang memakan masa yang lama.

Aktiviti stretching, bangun dan berjalan ini akan membuatkan badan kita semakin segar.

3. Udara yang kering

Bawa lotion atau krim ke dalam pesawat. Jangan lupa, tidak boleh bawa lebih 100gram! Bekas yang kecil sudah memadai.

Sering sapukan krim pada tangan, kaki, muka dan badan supaya kulit tidak kering.Tambahan bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif (seperti saya), maka lotion dan krim adalah sahabat utama supaya kulit rasa lembut dan kelihatan segar.

… macam iklan krim kulit pula. Kalau ada perniagaan ingin saya jadi duta boleh hubungi CEO saya Razzi Rahman di 03 77292277 (serious ni) 🙂

4. Badan pun kering…

Oleh itu, minum banyak air. Jangan segan silu minta anak kapal minuman. Kadang kala, saya minta dua gelas sekali air minuman supaya sentiasa hydrated.

Mini bar di dalam A380 Emirates. Jemput minum!

Badan akan rasa lebih bertenaga dan segar bila mengambil banyak air terutamanya di udara.

5. Pakai pakaian yang selesa

Dulu-dulu bila naik kapal terbang kita bayangkan orang pakai pakaian yang smart, cantik, lawa, macam business man dan sebagainya.

Tapi kini, travelling naik kapal terbang dah biasa. So, tak perlu lah melaram. Tetapi, pakai pakaian yang selesa. Terutamanya travelling yang lama dalam kapal terbang, kalau selesa pakai track bottom, seluar 3 quaters pun ok bagi lelaki.

Pakaian yang membuatkan kita cukup merasa selesa akan memudahkan lagi untuk kita terus nyenyak tidur.

6. Gunakan Air miles

Sekiranya anda seperti saya yang banyak travel menggunakan kapal terbang, pilih syarikat penerbangan kegemaran anda dan gunakan syarikat tersebut selagi boleh.

Saya sering menggunakan perkhidmatan Emirates Airlines untuk ke negara-negara yang melepasi Timur Tengah dari Malaysia, dan menggunakan Malaysia Airlines untuk negara-negara sebelum Timur Tengah dari Malaysia.

Mata ganjaran yang dikumpulkan (Kini GOLD) bersama Emirates, memberi saya pelbagai kemudahan seperti Business Class Lounge (walaupun tiket Ekonomi), pilihan tempat duduk tanpa had, upgrade ke Business Class dan First Class percuma, dan pelbagai lagi tawaran.

Begini lah rupanya bilik air First Class Emirates…

Jadi, gunakan kemudahan air miles syarikat penerbangan pilihan anda sebaik mungkin!

*Sekiranya anda ingin tahu cara menjana pendapatan 5 angka supaya anda juga boleh turut mengembara dan melawat serata dunia, klik di sini!

7. Hoodie dan Headphones!

Memanglah, kalau lihat ini cara pakaian remaja kini. Tetapi, tujuan utama memakai hoodie dan headphones dalam kapal terbang adalah apabila kita mahu sedikit privacy atau tidur dengan lebih selesa, sarungkan hoodie, dan pakai headphones (walaupun tidak mainkan lagu apa-apa!)

Hoodie dapat menutup sebahagian dari kepala/muka untuk mudah tidur sekiranya cahaya lampu menerangi muka, manakala headphones (noice canceling) pula akan mengurangkan bunyi enjin kapal terbang dan suara perbualan penumpang yang lain. Dalam kapal terbang saya sering tidur nyenyak macam bayi selama 5-6 jam tanpa gangguan!

Hoodie and headphones. Pakaian seragam saya ketika travelling.

Menggunakan headphones sendiri juga mempunyai kelebihan oleh kerana anda boleh terus menonton movie sehingga kapal terbang berhenti setelah mendarat. Sekiranya menggunakan headphones penerbangan yang diberikan, ia akan diambil semula 45 minit sebelum mendarat.

Tip tambahan: Dan kalau tak minat dengan hoodie dan headphones, dapatkan eye mask dan ear plugs pun boleh 😉

8. Elakkan memilih tempat duduk yang…

Apabila booking tiket penerbangan, dan anda dibolehkan memilih tempat duduk anda, elakkan dari memilih tempat paling belakang sekali atau paling depan sekali dalam satu-satu kabin (ramai memilih paling belakang/depan oleh kerana inginkan privacy).

Ruang paling depan kabin dan paling belakang kabin seringkali adalah ruang tandas. Apa yang kita inginkan privacy, sekiranya tersilap pilih, ruang inilah yang akan selalu orang beratur dan keluar masuk tandas berdekatan dengan anda- tak lupa bunyi flush dan aroma yang kurang enak!

Pilih tempat ditengah-tengah kabin untuk lebih “selamat”. Anda boleh juga merujuk laman web www.SeatGuru.com dan masukkan penerbangan anda untuk merujuk tempat duduk terbaik untuk di pilih.

9. Kurangkan hand luggage sekiranya boleh

Minimakan barangan hand luggage anda ke atas pesawat. Kalau boleh, kesemua barang anda check in sahaja dan hanya bawa beg kecil sebagai hand luggage – apa yang perlu ketika penerbangan sahaja.

Ini akan memudahkan lagi pergerakan anda di lapangan terbang sebelum dan selepas penerbangan. Mengusung dan mengangkat beg di lapangan terbang juga akan menambahkan penat badan. Juga, apabila kurang hand luggage, maka kurang barangan di bawah tempat duduk di hadapan anda. Maka, lebih banyak ruang kaki!

10. Bawa buku!

Dan akhir sekali, jangan lupa bawa buku! Ambil peluang di atas kapal terbang untuk membaca. Saya sendiri sering tidur sahaja ketika dalam kapal terbang, tapi sekiranya tidak boleh tidur, saya akan membaca sampai mata penat dan boleh tidur.

Sekurang-kurangnya bawa guidebook negara destinasi untuk pelajari lagi bukan sahaja tempat-tempat menarik yang boleh di lawat, tetapi juga kebudayaan, orang, dan sedikit sebanyak bahasa negara destinasi. Jadikan masa terluang dalam kapal terbang sebagai masa belajar.

Sesetengah penerbangan mempunyai Internet. Boleh juga gunakan Internet untuk bacaan anda.

Mudah-mudahan dengan 10 tips ini, sedikit sebanyak dapat memberi tips kepada anda untuk trip penerbangan anda yang seterusnya!

PS: Syukur Ahamdullillah, apabila saya tahu cara menjana pendapatan 5 angka dengan memotivasikan minda, mengurus kewangan dan membina jenama perniagaan, ia membolehkan saya mengembara dan melawat serata dunia. Sekiranya anda bermatlamatkan menjana pendapatan 5 angka, klik di sini untuk Akademi 5 Angka. Sebuah program online baru dari saya untuk anda!

bangun dari kegagalan

Bagaimana caranya untuk bangun dari KEGAGALAN -Siri#04 [Rakaman Tanya IK LIVE!]

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 8hb Julai ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.

Siapa yang tidak pernah gagal, dikatakan mereka tidak pernah mencuba. Untuk mencapai kejayaan, pastinya kita akan bertemu dengan kegagalan.

Amat sukar menghadapi kegagalan namun perlu bangun semula dalam mengejar impian. Tetapi apakah caranya?

Soalan utama ini saya kupaskan dalam sesi rakaman #TanyaIKlive di bawah…

carabangun

Untuk siri #4 TanyaIK Live, saya menjawab soalan-soalan berikut:

  1. Komen IK tentang perniagaan berbentuk MLM?
  2. Cara terbaik menjual produk berbentuk affiliate
  3. Adakah bagus memulakan perniagaan dengan pinjaman wang?
  4. Soalan Utama: Bagaimana caranya untuk bangun dari KEGAGALAN

Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan di Internet atau mengembangkan perniagaan sedia ada anda di Internet, sertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial pengambilan terbaru!

Tapi perlu pantas oleh kerana TEMPAT TERHAD! Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Jay di 03-77292277.

 

langkah jutawan

3 Langkah Menjadi Jutawan -Siri#03 [Rakaman Tanya IK LIVE!]

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 8hb Julai ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.

Live broadcasting kini menjadi trend! InshaaAllah pada hari Isnin, Rabu dan Jumaat jam 9.00 malam, saya akan kendalikan sesi #TanyaIK[LIVE] di Facebook saya sekiranya tiada aral melintang (tak janji ya). Ada yang bertanyakan saya juga bagaimana sekiranya ingin kendalikan live broadcasting. Soalan ini juga terjawab di bawah…

3langkahjutawan


Untuk siri #3 TanyaIK Live, saya menjawab soalan-soalan berikut:

1. Cara terbaik pelancaran produk
2. Tip dalam penulisan
3. Cara mengurangkan kos perniagaan online
4. Apa bezanya FB Mention dan Periscope
5. Soalan Utama: 3 Langkah untuk menjadi Jutawan

Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan di Internet, sertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial! Tapi perlu pantas oleh kerana TEMPAT TERHAD! Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Jay di 03-77292277.

 

3 Cara Meningkatkan Keyakinan Diri -Siri#01 [Rakaman Tanya IK LIVE!]

HANYA 15 TEMPAT TINGGAL! Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 9 bulan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 8hb Julai ini! Klik di sini sekarang! atau kami di 03- 77292277.

Beberapa minggu lepas, Facebook telah melancarkan fungsi baru, iaitu “Facebook Mentions” yang merupakan sebuah apps khusus untuk mereka yang mempunyai Page Facebook yang “verified” (telah disahkan).

Oleh kerana Page Facebook saya www.facebook.com/irfankhairi.fb adalah varified (punyai tanda kecil berwarna biru disebelah nama saya), maka mulai minggu ini, saya mencuba salah satu fungsi Facebook Mentions, iaitu Live Video Post yang membolehkan saya berinteraksi dengan followers Facebook saya secara langsung / LIVE!

Dari masa ke semasa, saya akan menjalankan sesi “JOM LIVE bersama IK” yang saya akan kongsikan strategi dan teknik motivasi, perniagaan dan kewangan selama 20-30 minit secara langsung.

Untuk percubaan pertama “JOM LIVE bersama IK”, saksikan video rakaman live di atas yang menjawab persoalan:

1. Cara meramaikan Fans di Facebook
2. Cara membuang perasaan MALU
3. Tip mendapat murah rezeki!
4. Soalan Utama: 3 Cara Meningkatkan Keyakinan Diri*

*Maaf, Silap sebut dalam rakaman. Bukan “tukang kayu” tetapi “tukang besi”. Maaf… Tu la dianya bila live dan tersasul. Hadis riwayat Bukhari dan Muslim.

Semoga memberi manfaat dan pastikan anda LIKE Facebook page saya supaya tidak terlepas JOM LIVE akan datang!

PS: Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial telah dibuka! Peluang untuk anda sertai pengambilan program 6-bulan separuh masa ini. Tapi perlu pantas oleh kerana tempat adalah terhad dan sentiasa dipenuhi! Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Jay di 03-77292277.

Bagaimana Caranya Untuk MAINTAIN MOTIVASI Kita? #TanyaIK

Bukankah mudah sekiranya setiap kali momentum kita untuk berjaya setiap kali di tahap tertinggi. Tidak kira apa terjadi, semangat tetap tinggi dan kuat, dan momentum untuk berjaya dapat diteruskan.

Namun hakikatnya, tidak semudah itu. Adakalanya momentum akan turun, semangat akan pudar. Bak kata pepatah, seperti “Hangat-hangat tahi ayam”.

Bagaimana caranya untuk maintain momentum kita supaya terus bersemangat untuk mencapai kejayaan? 

Dalam klip #Tanya IK kali ini, saya menjawab persoalan ini yang seringkali ditanya…

Sekiranya anda menjalankan perniagaan dan mendapati ianya sukar untuk maintain motivasi anda, sertai Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bersama saya. Program 4-6 bulan ini akan membantu para usahawan bukan sahaja dengan teknik dan strategi perniagaan Inetrnet terkini, tetapi juga dari segi bantuan dan bimbingan selama 6 bulan bersama pelatih-pelatih bertauliah perniagaan Internet. Lawati http://www.OpenEdu.com.my sekarang untuk maklumat lanjut.

Sekiranya anda menjalankan ernia

Bagaimana cara meningkatkan keyakinan diri #Tanya IK

Ramai orang tidak mempunyai keyakinan diri untuk memulakan sesuatu atau melakukan sesuatu. Keyakinan diri juga merupakan penghalang utama dalam mengambil langkah pertama.

Perasaan takut, risau, gemuruh, semuanya antara simptom tidak yakin pada diri sendiri sebelum memulakan sesuatu. Dalam #Tanya IK kali ini, saya menjawab persoalan:

Bagaimana caranya meningkatkan keyakinan diri sendiri

Mudahan memberi manfaat kepada anda!

Nota: Membuat klip YouTube ketika memandu adalah tidak digalakkan 😉

Apa nak buat kalau kawan-kawan tak mahu join bisnes kita? #Tanya IK

Menjalankan perniagaan bukanlah perkara yang mudah. Bila ajak kawan join business yang kita jalankan, banyak pula alasan tak mahu join. Pujuk macam mana pun, tetap sama, tidak mahu join.

Memanglah kita nak membantu kawan-kawan untuk perbaiki diri sendiri, tapi, susahnya nak meyakinkan mereka untuk sertai bisnes yang kita lakukan.

Hmmm… memang selalu kita dengar keluhan ini dari usahawan-usahawan. Mungkin lebih-lebih lagi kepada usahawan yang menjalankan perniagaan berbentuk network marketing, atau jenis yang mencari ajen yang perlu menyertai.

Apakah yang perlu dilakukan? #TanyaIK kali ini saya menjawab persoalan:

Apa nak buat kalau kawan-kawan tak mahu join bisnes kita?

Klip video ini di ambil ketika mengendalikan SMS-Strategi Media Sosial, di Radio24, Bernama.