Category Archives: REALITY!

Reality blog!

Proses pindah.. memenatkan

Seminggu juga tak update blog. Wow… satu record baru bagi saya πŸ˜‰

Bagi pengunjung Tip Satu Minit, maaf sebab lama tak update blog. Proses pindah rumah ni memang memenatkan. hari tu saya ada sebut akan update perkembangan SOHO saya, so, ini dianya…

Minggu lepas saya postkan gambar ni…

step1.jpg

Bilik kosong.. baru cat warna merah & cream… merah= my fav color… (Tahukah anda!: Masa saya di Kolej & University, kawan-kawan panggil “Red” dan masa chat/berforum online, sebelum kenal perniagaan Internet, 10 tahun lepas nickname saya “Merah”)

Gambar seterusnya, kotak-kotak dahu masuk. Mostly buku-buku saya. On average seminggu saya khatam satu buku Insyaallah. Kebanyakan buku-buku perniagaan, motivasi & wang. by now, blinds & grill pun dah pasang…

step2.jpg

Next… gambar buku-buku dah kena punggah… memang banyak. Bilik pun jadi macam kapal karam… kalau nampak carpet warna merah tu, ada la laptop saya. Sebagai tempat SOHO sementara πŸ˜‰ Kesian… atas lantai je…

step3.jpg

Seterusnya, perabot pun masuk… hmmm… agaknya apa la perabot yang ada… Dua orang tengah pasang IK punya “special request” untuk diletakkan kat tengah-tengah my SOHO…

step4.jpg

Yang ni pula tengah pasang meja… so, lepas ni tak perlu SOHO atas lantai πŸ˜‰

setp45.jpg

Ok… barang dah masuk… perabot pun dah kautim. So, ini gambar terbaru SOHO IK… masih lagi dalam keadaan kapal karam sebab belum kemas lagi, but at least ada la meja untuk buat kerja. Juga… tu diaa… kat tengah-tengah my SOHO ada pool table sebagai tempat beriadah sebab saya minat main snooker & pool πŸ˜‰

So, lepas penat-penat buat kerja & business… boleh shoot some pool, siapa nak join? πŸ˜‰

step5.jpg
View daripada meja kerja saya

Buku-buku masih lagi dalam proses kemasan dalam library saya… nanti dah siap beberapa hari lagi, saya akan tunjuk gambar complete SOHO saya πŸ˜‰

Thanks for visiting & insyaallah tip satu minit akan kembali tak lama lagi. Harap bersabar ya!

IK zaman dolu-dolu…

Bagi yang ikuti blog ni, pasti tahu saya dalam proses pindah rumah. Sebab tu juga, jarang-jarang dapat update blog. Insyaallah minggu depan postings akan jadi seperti biasa ok… so, supaya takdelah anda masuk blog ni, dan tak update beberapa hari… sedikit “hiburan” untuk anda πŸ˜‰

Tengah-tengah mengemas barang-barang lama untuk pindah rumah, saya pun terjumpa gambar-gambar lama saya masa muda-mudi dulu. So, ni nak kongsikan satu (satu je) gambar saya masa di university 10 tahun lalu.. tahun 1999! Tahun saya mulakan perniagaan Internet…

ik_uk_99.jpg

Rambut panjang baru rock, jangan marah! (Jangan jeles Razzi Rahman)
Gambar di ambil di depan rumah sewa saya di Staffordshire ketika saya menuntut di Staffordshire University. Grad tahun 2000.

Sedikit latar belakang, saya sekolah rendah di SRK Raja Perempuan Mazwin (Kuala Kangsar) kemudian ke SRK Subang Jaya sampai darjah 6… Sekolah menengah di SMK Lelaki Bukit Bintang di PJ. lepas tu ke PPP ITM di Shah Alam mengikuti A Level (batch 13). Lepas tu ke British Consortium Higher Education (BCHEM) Cheras untuk melanjutkan first year degree. Lepas tu ke Staffordshire University, United Kingdom (gambar). Sekian terima kasih πŸ˜‰

Post kali ini hiburan semata-mata, so takde pun tip satu minit hari ini… πŸ˜‰

Happy birthday Cinta

Pantasnya masa berlalu… rasa macam baru sahaja my baby girl Cinta Strawberry Abadi dilahirkan… tup tap tup tap, dah setahun umurnya hari ini…

Bagi followers blog ini terutamanya ruang Reality, pasti ingat, Cinta dilahirkan pada 08/08/08.. dan saya ada post gambar/posting pada hari kelahirannya di sini > 08-08-08 Tarikh keramat πŸ™‚ Tiga bulan kemudian juga saya ada update gambar Cinta kerana ramai yang minta saya updatekan. Maklumlah, Cinta ramai uncle & auntie cyber… > Cinta Strawberry 3 bulan

Hari ni, 08/08/09 genap setahun Cinta…

Cinta berumur 1 hari…

Cinta berumur 3 bulan…

Khas untuk uncles & aunties cyber, Cinta Strawberry Abadi hari jadi pertama πŸ™‚ Cinta kini dah ada 4 gigi dan tersangatlah aktif.

cinta-year1.jpg
Cinta one year old 08-08-09!

So, hari ni kami sekeluarga menyambut di Menara KL, restoran berputar Sri Angkasa… was a great time. Just raikan kecil2 je bersama wife, and the kids. Sambil2 sambil di Menara KL, tower yang ke 5 tertinggi di dunia, sempat juga lepak di observation deck dan tengok-tengok kat teropong.Sambil tengok-tengok… satu view ni menarik perhatian saya. Dalam banyak-banyak bumbung bangunan, bumbung bagunan ni yang menarik minat saya… Hard Rock Cafe!

hardrockroof2.jpg

Hard Rock Cafe telah mengecat logo Hard Rock di bumbung bangunnannya semata-mata untuk menarik perhatian mereka yang melawat Menara KL. Siapa yang melihat kebawah, pasti akan ternampak logo Hard Rock Cafe… pelancong-pelancong luar pasti tertarik dengan Hard Rock cafe sebagai tempat santai.

Strategi yang digunakan oleh Hard Rock Cafe ini di namakan sebagai Intergration Marketing di mana mereka mengambil kesempatan intergrate kaedah promosi dengan “traffic” daripada menara KL. Ok, topik “Intergration marketing” saya kongsikan later lah ok…Β  πŸ™‚

Lepas lunch di Menara KL, pergi ke KLCC untuk berjalan2 pula… balik beli birthday cake…

cake1.jpg
Nama panjang sangat kot… susah kedai tu nak tulis πŸ™‚

Kids grow up so fast! Cherish the times & enjoy their company…. nanti dah besar, teringat2 pula masa they are small πŸ™‚

Strategi Bisnes IK2- seminar percuma esok!

Minggu lepas Peoplepreneur Community telah mengendalikan seminar percuma bersama Mentor Jutawan, Dato Dr Azman Ching di Cititel Hotel, Midvalley. Saya juga turut hadir sebagai speaker jemputan. Memang FULLHOUSE! Bagi yang hadir, pastinya terhibur disamping mendapat permata-permata hebat dari mentor jutawan Dato Dr Azman Ching!

Bagi yang tak dapat hadir, berikut adalah antara gambar-gambar yang sempat diambil…

az-q.jpg
Pendaftaran percuma… ramai yang hadiri!

az-azman.jpg
Dr Azman Ching yang penuh dengan semangat
menyampaikan sesi motivasi perniagaan

az-ik.jpg
Saya menyampaikan tip & strategi perniagaan
(15 minit je… speaker jemputan πŸ™‚ )

az-prev.jpg
Jefri dengan preview Peoplepreneur Biz School

Sekiranya anda hadir, pastinya berbagai-bagai motivasi dan tips anda terima daripada Dr Azman Ching. Saya sendiri teruja setiap kali mendengar ceramah beliau. bagi yang tidak dapat hadir, next time kalau ada peluang sebegini dengan Dr Azman Ching, jangan lepaskan!

Satu nasihat penting dari Dr Azman Ching pada malam itu adalah…

Di zaman ini, ekonomi adlaah seperti harimau yang mengejar kita. Sekiranya kita terlambat, pastinya kita di makan oleh harimau tersebut. Untuk mencapai kejayaan, kita perlu pantas dalam apa sahaja!

Sekiranya anda terlepas peluang ini… ada satu lagi seminar percuma Mentor Jutawan yang akan diadakan pada hari esok. Kali ini, bukan bersama Dr Azman Ching, tetapi sesi talk bersama saya pula. Tajuknya: Strategi Bisnes IK2 yang akan mendedahkan…

  • Strategi dari ZERO menjadi JUTAWAN
  • Perkara penting sebelum memulakan apa sahaja perniagaan untuk menjaminkan KEJAYAAN
  • Strategi MEMBINA JENAMA perniagaan anda supaya anda dapat “MEMUSNAHKAN” PESAING!
  • Bagaimana menggunakan Internet untuk MENGGANDA 2x keuntungan apa jua jenis perniagaan!
ik2-blog2.jpg
Jangan jeles! Gambar saya macam watak dalam cerita Heroes! πŸ™‚ (Thanks to RazziRahman.com for the graphic above).

.
Keterangan lanjut & tempahan tempat.

“Strategi Bisnes IK2
Kelolaan Peoplepreneur Community
Speaker: Irfan Khairi
Tarikh: Selasa, 23hb Jun 2009
Waktu: 8.00mlm – 10.30mlm
Tempat: Cititel Hotel, Midvalley
Masuk: PERCUMA

.
Jumpa anda di sana! Pastinya anda akan mendapat beberapa strategi perniagaan baru yang anda boleh terus mengaplikasikannya dan kuasa dua kan keuntungan perniagaan anda πŸ™‚

Aktiviti terbaru IK

Posting REALITY kali ini, saya nak updatekan pembaca blog saya aktiviti-aktiviti saya bulan ni…

Isnin 2/3/2009 (semalam)

Saya berada di KLfm pada jam 12 tengah hari untuk sesi temubual personaliti bersama DJ Julia… was a good & fun interview di mana saya siap buat pengakuan terbuka saya minat KRU on air! Adoi… tak rock la… πŸ™‚

Rabu 4/3/2009

Pertama kali saya akan mengendalikan program radio terbaru “Business Toolkit: Internet Business” di BFM 89.9fm (The Business Station). Program ini saya akan kongsikan cara memulakan perniagaan Internet dan tip-tip/strategi menjayakan sesuatu perniagaan Internet. Jangan lepaskan program ini setiap minggu!
Tak sabar untuk esok sebenarnya… dan ada sedikit nervous kerana first time mengendalikan rancangan 100% in English.

Khamis 5/3/2009 (pagi)

Segmen mingguan saya di WW, Astro Awani “Bersama Irfan Khairi”. Kali ini episod terakhir WW, kerana lepas ni Astro Awani akan ada morning talk-show pula. Insyaallah saya akan terlibat juga, tapi belum confirm. Jadi, untuk Khamis ni, special sikit kerana saya akan ceritakan tentang perniagaan Internet dari jam 10.30am-11.00am. Last saya di WW sejak setahun lebih πŸ™‚

Khamis 5/3/2009 (tengah hari)

Saya mengendalikan segmen mingguan saya program “Yo!” di Radio24 93.9fm. Bagi anda yang sering ikuti saya di Facebook pasti tahu saya telah mengendalikan program ini selama 1 bulan dah ni. Program “Yo!” fokus kepada remaja & belia-belia untuk berbincang secara santai mengenai kaedah-kaedah buat duit. Topik daripada kumpul duit untuk kahwin, sampai la topik berhutang πŸ™‚ Ikuti “Yo!” setiap minggu pada hari Khamis jam 1 tengah hari.

Khamis 5/3/2009 (malam)

Oh ya… Khamis malam jam 10.00pm temui saya di TV9 dalam rancangan LIVE “Semanis Kurma”. bagi peminat-peminat Ustazah Norbahyah, pastinya tahu tentang program ini. Program bicara santai bersama Ustazah Siti Norbahyah dan suaminya Ustaz Wan Akashah. Khamis ini, saya sebagai tetamu undangan… hmm… agak-agaknya apa topiknya kali ini???

Pada hujung bulan ini…

soaljawab-coversmall.jpgJuga buku terbaru saya “RahsiaInternet: Soal Jawab” akan berada di pasaran. Buku ini memuatkan soalan dan jawapan terkumpul yang telah saya terima melalui bengkel dan seminar perniagaan Internet saya di serata Malaysia sejak tahun 2005 lagi. Buku ini akan berada di kedai-kedai buku utama di seluruh Malaysia.

Time table saya memang padat (yang di atas pun hanya ringkasan! :)) tak termasuk jemputan-jemputan talk yang lain… tetapi, yang penting kita enjoy apa yang kita lakukan. Jadual padat camne pun, kalau kita enjoy & have fun, semua rasanya mudah kan? πŸ™‚

ps: Oh ya… ada sesiapa sempat menonton saya di TV9 minggu lepas dalam program “Apa ke halnya?” bersama Mr Os & Shamsul Ghau Ghau? That was fun… sapa tak sempat, melepas la melihat teman cakap loghat Perok. Teman oghang kuale… kome tak tau? Insyaallah bila dapat copy nanti saya akan letakkan di YouTube!

Sabar + Redha = Hikmah! :)

Bagi yang selalu ikuti ruang blog saya ni, pasti tau yang sejak bulan lepas, macam-macam yang kurang baik terjadi kepada saya… bermula:

IK ambil tindakan undang-undang

dan…

Bila orang mengambil kesempatan atas anda

sampai la…

Bila mendapatkan pekerja untuk perniagaanΒ 

Berturut-turut perkara negatif terjadi pada saya πŸ™‚

Ingat lagi tak, pesanan saya ketika itu, kalau sesuatu kurang baik terjadi pada kita…

Setiap kali sesuatu yang kurang baik terjadi kepada kita, pastinya ia adalah satu hikmah. Dari pengalaman saya, sekiranya ada orang mengambil kesempatan keatas diri kita, saya yakin yang tak lama lagi Allah akan memberi ganjaran yang amat lumayan kepada kita sekiranya kita redha kejadian itu. Dan sememangnya itu yang terjadi- berkali-kalinya pada saya!

So, sekiranya ada orang take advantage of you, put your chin up and smile. Sabar dan redha atas kejadian itu kerana tak lama lagi, anda akan mendapat pulangan yang berkali-kali ganda! Yezzaa! πŸ™‚

Walaupun bertalu-talu negative things happened to me, saya masih boleh senyum… happy… dan tak pun effected dengan perkara-perkara negatif tersebut. Bila kita positif, kita akan menarik perkara-perkara positif kepada kita… ni yang mat salleh sebut “Law of Attraction”.

Tetapi, dalam Al Quran dah lama sebut mengenai ini untuk kita bersabar & redha, pasti akan dapat hikmahnya!

So, Rabu baru ni, saya dapat panggilan yang amat menggemibrakan saya daripada real estate agent saya!

Pertengahan tahun lepas, saya membuka salah satu rumah saya untuk dijual *Rumah untuk dijual*. Bungalow 3 tingkat saya di Seremban2. Kini, syukur Alhamdulillah rumah tersebut telah dijual! πŸ™‚ Yezzaaa!

Allah swt works in mysterious ways. Satu hari, kita akan diuji dengan pelbagai ujian yang AMAT berat, satu hari lagi boleh memberi ganjaran yang berlipat kali ganda. Janji, kita kena sentiasa sabar & redha… pasti hikmahnya akan diberikan! For sure… guaranteed!

So, walaupun bertalu-talu perkara negatif terjadi pada saya sejak bulan lepas, saya sentiasa sabar, redha dan yakin bahawa pulangannya pasti datang πŸ™‚ Kali ini, pulangannya datang dalam bentuk RMXXX,XXX keuntungan!

Jujurnya, saya tak sangka rumah saya ni boleh terjual dalam keadaan ekonomi sedang mengalami kesusahan. Saya sangka, mungkin tahun depan atau 2011 baru boleh terjual. Tuhan lebih berkuasa memberi rezeki kepada umatnya dalam sekelip mata sahaja.

So, pesanan terakhir saya, tak kira apa sahaja yang terjadi kepada kita, bersabar sepenuh hati… dan redha sepenuh hati (bukan berlakon sabar & berlakon redha)… you must really feel it in your heart! Pastinya pulangan yang lebih lumayan akan diberikan-Nya!

Now that’s the real meaning of “Law of Attraction”. Eat your heart out “The Secret”! πŸ™‚

housesold.jpg
Rumah telah dijual! Untung RMXXX,XXX ketika ekonomi down!

Kisah RAZZI.MUZ.IK Part1: The Band

Ramai dah mula bertanya-tanya mengenai Razzi.muz.ik sejak minggu lepas. Apa taknya, dah keluar Harian metro… dan juga disebut kat TV beberapa kali. Ada gak yang tanya… aik, IK menyanyi ke???

First and formost, saya tak nyanyi… kalau saya nyanyi, berpanjangan lah musim hujan sekarang ni sampai ke tahun depan. So, baik saya tak nyanyi πŸ™‚

So, baik saya mengambil kesempatan kat blog ni untuk menceritakan serba sedikit mengenai Razzi.muz.ik sebelum u all ingatkan saya dah jadi rockers!

logo-gold-small.jpg

Begini kisahnya…

Razzi.muz.ik is a band yang dianggotai oleh 3 ahli: Razzi Rahman, Muzam & IK. Bila digabungkan, menjadilah Razzi.Muz.ik. Kalau di baca, bunyinya adalah “Razzi Muzik”. Di mana Razzi Rahman selaku vokalis, dan saya & Muzam selaku pemain guitar electric. And yes, kami main lagu genre rock… bukan rock kangkang or rock jiwang or rock leleh… tapi rock yang bermesej la…

Rock yang bermesej??? Maksudnya, lagu-lagu yang kami mainkan, semuanya mempunyai mesej positif. So, awal-awal lagi, anda boleh expect takde lagu putus cinta… punah harapan… gelap gelita… etc. Walaupun, takde salahnya lagu-lagu begitu, cuma, pendekatan kami, niatnya untuk menyampaikan mesej-mesej positif…

So, bagi mereka yang sentiasa menyokong saya sejak 4 tahun lepas, jangan risau, imej kami semua teramat-amat lah bersih. Walaupun rock, tapi rock bersih πŸ™‚

Sedikit about the group…

Razzi Rahman @ Brother Love as many of us tau (kecuali muda mudi zaman ni), era 90-an dulu, merupakan penyanyi yang aktif. Memang glamour… sehingga masuk juara lagu dengan lagu “Syakila”. So, bab nyanyian, memang our band serahkan kat Razzi la. Kalau saya nyanyi, jangankan muzik-muzik… muzak-muzak pun tak tentu boleh masuk.

Muzam pula is my friend/neighbour masa saya tinggal di Seremban. As many of u know, sekarang saya dah pindah KL. masa dok Seremban, very fortunate of me to have a neighbour yang kaki muzik and also siap ada bilik jamming kat rumah! So, petang-petang, time boring saya layan lah jamming… actually Muzam tought me how to play the drums- memang main drum boleh hilangkan stress sebab u release any stress kepada drum! Anyway… Muzam memang minat muzik and good at playing guitars & drums… tapi jangan terkejut. Thus guy is a PILOT! Yup… bawak kapal terbang is his full time job. So, jangan main-main… band kami rock high flying punya!

Then, there’s me, IK… bagi yang follow my blog, surely tau yang saya ni minat muzik & rock. A few times saya sebut tentang muzik/rock di blog ni. And many probably tau saya pun main guitar… bila ada launching saya sebagai duta produk, mesti saya main satu lagu, with Razzi to sing and Muzam to play!

Dalam band ni juga, saya selaku penulis lirik 2 lagu yang telah disiapkan. Sebab tu juga saya agree to this project sebab matlamat saya dari dulu sampai kini tetap sama, iaitu untuk menyampaikan mesej-mesej motivasi, beri semangat, persahabatan, kekeluargaan dan segala-galanya yang positif.

2 lagu yang kami akan sampaikan, satu lagu English bertajuk “Reaching for the Stars’ dan satu lagu BM bertajuk “Selamanya”. Sedikit daripada liriknya…

Reaching Higher adalah lagu berkonsepkan motivasi. Mengenai semangat yang perlu ada untuk seseorang. Saya rasa lagu ni dan liriknya boleh relate kepada ramai antara kita yang telah melalui macam-macam ragam di dunia dalam mencapai kejayaan… So, here’s the lyrics:

Looking back
To the times I had
I never knew I”β„’d come this far away
So here I am
Not turning back again
A dream I had before seems so close to me!

I will fight
Everytime I fall
And one night
You”β„’ll see me standing tall!

I”β„’m reaching for the sky
I”β„’ll raise the stakes, I”β„’ll make mistakes,
But I do it my own way!

I”β„’m reaching for the stars
I”β„’m not afraid, I will not break,
No matter what they say to me!.

Lagu kedua pula lagu Selamanya. Mengenai erti persahabatan dan how important a friendship is. Not just friend-friend, tapi juga untuk our partner or spouse, suami-isteri. Tanpa sokongan orang yang tersayang, nak capai apa sahaja kejayaan memang payah. So, lagu ni pula adalah lagu persahabatan πŸ™‚

Syukur ku
Kepada Tuhan
Kau di sini

Dari dulu kita bersama
Teman sejati

Ku damba kamu teman
Waktu jatuh bangun
Tak kira hujan terang
Pelengkap ku…

Akan kita
Tempuh bersama
Menuju
Bersama selamanya

Akan kita
Hingga akhirnya
Gemilang
Bersama selamanya

So, there you go! Tu lah dianya lagu untuk single pertama kami. Kisah Razzi.muz.ik Part 1 ni untuk kongsikan anda mengenai the band dan juga mengapa saya lakukan ini. Sebab taknak pulak orang kata IK dah jadi rockers! ha ha… Esok lusa saya kongsikan cerita lain pula. Especially mengenai pencipta lagu-lagu diatas! Orang-orangnya hebat! πŸ™‚

Seperti saya kata, my message is still the same- hendak menyampaikan mesej-mesej motivasi. Dan seperti posting saya sebelum ni, dengan harapan, melalui lagu, dapat lah sampaikan mesej-mesej saya kepada lebih ramai muda-mudi! πŸ™‚

Tip hari ini:

Ok, masih nak juga beri tip satu minit. Iaitu untuk kita mewujudkan “kelainan”. Dalam perniagaan dan juga hidupan harian: Be different!

Jarang sekali motivator buat album rock… tapi saya lakukan because it’s different.

Bila kita berbeza, orang ramai akan mudah mengenali kita. Kerana kita unik. Dalam seminar perniagaan saya, saya selalu sebut mengenai USP (Unique Selling Proposition) yang maksudnya adalah, untuk kita membezakan diri kita dengan pesaing.

Sememangnya “being different” mempunyai risikonya tersendiri… mungkin orang akan terima, mungkin orang takkan terima. Tapi, itulahnya the “excitement” menjadi usahawan. Berani menghadapi risiko πŸ™‚

Bila kita membezakan diri kita atau perniagaan kita, kita dapat mencipta jenama yang dikenali. Dan semuanya tahu bahawa jenama yang dikenali adalah jenama yang sering mendapat perhatian dalam perniagaan. Kuncinya- be different!

Cinta Strawberry 3 bulan

Apa bestnya being financially free?

Bagi saya bukan “material” things yang kita ada tetapi, bagi saya adalah “TIME” atau masa yang terluang πŸ™‚ Dah lama saya tak update ruang Reality di blog ni, so posting saya kali ini dibawah tajuk Reality pula…


Cinta Strawberry 1 day old!

Atas permintaan ramai, ramai yang nak tengok gambar terbaru my baby girl, Cinta Strawberry… maklumlah, kat blog ni, Strawberry ada ramai auntie & uncle angkat cyber πŸ™‚ So, bagi yang follow ruang ni, pasti ingat Cinta dilahirkan pada 8/8/08. Bagi yang nak refresh balik, boleh klik sini untuk posting/gambar pada hari kelahirannya.

Kini, Strawberry dah 3 bulan lebih, dan sejak seminggu dua lepas, dia dah pandai senyum-senyum & main-main. So, ini gambar dia tengah senyum khas untuk aunties & uncles cyber πŸ™‚

Cinta Strawberry – Smiling happily 3 bulan!

Seperti saya sebutkan sebelum ni, the best thing about being financially free & kerja dari rumah adalah, kita ada banyak masa dengan keluarga, especially kids! Masa anak pertama dulu, saya masih kerja full time dengan syarikat… so, kerja pagi, balik lewat petang. Dan selalu miss time-time my first child growing dari baby…

Alhamdulillah, bila dah buat full time perniagaan Internet, dah tak miss lagi dah sebabkan financially free memberi “time”. Dan time is much-much better than material πŸ™‚

Kelakar juga for the past few weeks ketika menjalankan Workshop Jutawan Internet, ramai dok mencari Cinta Strawberry- memang saya selalu bawak pun pergi workshop (time break), dan bila Cinta sampai, ramai kerumun tengok dia. Kalah papa dia… lagi glamour baby dari kita! πŸ™‚

====================

Workshop Perniagaan Internet akan datang:

Klik di sini

IK sedang menulis!

Masa kecik-kecik dulu, saya dah mula menulis. Nak kata hebat menulis tu, tak lah… tapi, kalau SRP atau SPM, bila diberi pilihan karangan BM nak buat karangan berbentuk surat rasmi atau karangan bercerita, sememangnya saya akan pilih yang bentuk “cerita” πŸ™‚ Dapat juga A2 in BM ketika SPM. Kira ok lah tu πŸ˜‰

Juga kalau di sekolah menengah (Bukit Bintang Boys School, PJ) kalau ada pertandingan menulis, selalunya untuk yearbook, saya mesti masuk. Menang nombor #1, memang tak pernah langsung. Tapi, setakat dapat tempat #3 dan sagu hati tu boleh la juga.

Bagi saya, menulis buku / ebook adalah cara yang baik untuk make good part time income. Menulis buku yang diterbitkan oleh penerbit dan dijual di kedai-kedai, anda akan menerima royalti. Selalunya dalam lingkungan 8%-15% (bergantung kepada kehebatan penulis).

Sekarang ni, 3 aktiviti menulis saya adalah:

  • Saya sedang menulis ebook terbaru “Hebat Affiliate”. Iaitu ebook menunjukkan bagaimana hendak memaksimakan pendapatan melalui program affiliate (menjual produk orang lain). Sekarang ni sudah makin banyak program affiliate, tetapi, RAMAI yang menyertai program affiliate tidak tahu kaedah sebenar mempromosi program affiliate. Sebabkan ini, langsung tidak menerima komisyen. Kalau ada pun sedikit sahaja. Sekiranya anda pernah menyertai program affiliate, berkemungkinan besar anda juga begini.
    Insyaallah akan berada di pasaran bulan hadapan!
  • Beberapa hari lepas, saya dapat panggilan dari penerbit saya Telaga Biru Sdn Bhd dan mengatakan buku terbaru saya dalam siri Nota Jutawan akan berada di pasaran bulan hadapan. Yea!Buku terbaru ini bertajuk “Nota Jutawan; Nota Perniagaan” susulan kepada buku bestseller “Nota Jutawan; Nota Motivasi”. So, bagi mereka yang dapat manfaat dari buku Nota Motivasi, pastinya akan dapat manfaat juga di Nota Perniagaan. Isi kandungan juga bergambar penuh dan berilustrasi cantik πŸ˜‰
  • Setelah sekian lama senyap dengan buku berbentuk Internet secara printed, tak lama lagi juga TrueWealth Sdn bhd (syarikat Azizi Ali yang merupakan penerbit buku2 berbentuk Internet saya) akan mengeluarkan buku terbaru. Buku terbaru ini bertajuk “Soal Jawab Lazim Perniagaan Internet” yang memuatkan FAQ mengenai perniagaan Internet yang saya terima dari Workshop Jutawan Internet sejak tahun 2005 lagi.

So, itu antara projek menulis saya.

Minggu depan, saya juga akan mengendalikan “bengkel menulis” tapi, lebih kepada menulis “ebook” di Workshop Mini Terhangat di Pasaran.

Melalui hasil penulisan, saya mendapat pendapatan residual 5 angka setiap bulan.Β  Buku atau ebook adalah jenis pendapatan yang, buat kerja sekali, pendapatan akan datang berkali-kali. Tapi, apa yang lagi best, bukan sekadar pendapatan sahaja, tetapi, buku membolehkan seseorang itu berkongsi ilmu dengan lebih ramai lagi. In other words, parting of knowledge dapat dilipat kali gandakan πŸ™‚

Bila kita berkongsi dan menyampaikan ilmu dan pengalaman dengan orang ramai, kita akan dapat kepuasan yang amat tinggi!

Jadi, itulah asal usul saya dalam “menulis” sejak sekolah hingga ke hari ini.

ps: Panel Realiti di sebelah kanan blog ini sekarang memuatkan 3 aktiviti realiti saya terbaru. Jadi, boleh la tengok2 apa sebenarnya saya lakukan setiap hari. Checkout panel “IK’s Reality: LIVE!”

Berita terbaru IK di media & broadcasting

Bagi anda yang mengikuti perkembangan saya sejak tahun lepas, pasti tahu saya juga mempunyai production company. Baru-baru ini membuat project bersama KRU studios (masa muda2 dulu dok dengar lagu KRU, tak terfikir pula akan bekerjasama satu hari nanti). Dan project terbaru, insyaalah akan membuat satu “Reality cooking show” bersama Celebrity chef, Chef Ismail.

Reality show ni akan mengikuti kembara selebriti Chef kita, Chef Ismail ke Frankfurt, Germany. Malam ini Chef Ismail akan bertolak ke Germany untuk promosikan masakan Malaysia di sana (Bye-bye chef!)Β Krew production team pula akan bertolak ke sana insyaallah seminggu dua lagi…

ikchefnizal2.jpgJadi, semalam, ada sedikit meeting lah dengan Chef Ismail. Saya dah kenal Chef Ismail lama dah… memang baik & friendly orangnya. Bagi anda yang pernah ke restorannya “Rebung” di Bangsar pasti tahu bagaimana Chef melayan pelanggan-pelanggan. Infact, Chef banyak mengajar saya mengenai “branding”, dan tip-tip dari Chef Ismail juga saya menjadi duta kepada produk. Insyaallah tak lama lagi saya jadi duta satu lagi produk perniagaan telekomunikasi pula! Tunggu…. (secret #1)

Ok, kalau lihat gambar saya, Chef Ismail & Nizal, apa kena la saya pakai smart semacam je…

Actually, meeting dengan Chef berlangsung kul 10 malam. Sebelum tu, saya menghadiri Majlis Berbuka Puasa Astro di KLCC. Tu yang smart sikit tu…

Cuma, di majlis berbuka puasa tak sempat lak nak bergambar sebab dok bersembang saja dengan tetamu dan kenalan-kenalan personaliti Astro yang lain. Ramai sungguh yang datang… sampai naik pening kepala nak tegur siapa.

Yang seronoknya, Azwan Ali (saya kenal ketika Jangan Tidur Lagi) pun ada… saya sempat perli Azwan, “Datang naik apa?” (sebab dalam Melodi minggu lepas Azwan cerita pasal keretanya di curi!). AzwanΒ melawak: “Naik LRT!”

Rasanya kebanyakan personaliti Astro ada semalam, dan syok juga dapat jumpa (walaupun sekejap), Mentor Jutawan kita, Dato Dr Fadzilah Kamsah dan isteri. Cuma, sorang personaliti yang dari dulu saya nak jumpa, tak pernah terjumpa lagi… Aznil Hj Nawawi… belum ada rezeki! (Kalau Aznil terbaca ni, jemput la saya ke Macam-macam Aznil ha ha)

Mudah-mudahan, lepas ni peluang saya bersama Astro bertambah lagi! Mana la tau, sekarang saya bersama Astro Awani… lepas-lepas ni boleh Astro Oasis pula. Boleh u all panggil saya ustaz IK πŸ™‚

Insyaallah tak lama lagi, saya akan umumkan perkembangan terbaru saya dalam bidang media & broadcasting (satu lagi bidang yang menjadi minat saya dari dulu). Hopefully menjadi berita baik untuk semua. Tungguuuu juga. Masih lagi secret… (secret #2)

Ok, sebut tentang media / broadcasting/ TV dan sebagainya, saya kini cuba “experiment” dengan satu perkhidmatan baru, iaitu Twitter.com/irfankhairi. Kalau anda lihat belah atas kanan, ada logo ni…

Ha… basically, “Reality:LIVE!” adalah penambahan bagi segmen “Reality!” blog ini. Seperti kita tahu, “Reality!” menceritakan kisah-kisah benar yang terjadi pada saya.

Manakala, Reality:Live! pula adalah update-update pendek dan ringkas mengenai saya.

Β 
Menggunakan perkhidmatan Twitter, saya boleh update bahagian “Reality:Live!” dengan hanya menghantar SMS sahaja. So, kalau ada update menarik,Β saya akan SMS kepada anda semua, melalui ruang di atas nun. So, anda dapat update saya on the spot- secara LIVE! Hebat betul teknologi! πŸ˜‰